Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Nintendo Switch Lite Preview

Hoe ligt de kleine versie in de hand?

De Lite uitgeprobeerd

Al snel na de introductie van de Nintendo Switch gingen er geruchten rond over een nieuwere versie van de console. De vraag was alleen of Nintendo een versie met snellere hardware op de markt zou brengen, of juist een afgeslankte versie. Het antwoord is: allebei. Althans, min of meer. Naast de Switch Lite verschijnt een revisie van de originele Switch die niet sneller, maar wel een stuk zuiniger is. Volgens de eerste berichten zelfs zo'n 50 procent. Nintendo besteedt weinig aandacht aan de revisie, maar zet vol in op de Switch Lite. Zo kregen we tijdens de gamescom de kans om de Lite voor het eerst uit te proberen.

Een overeenkomst tussen de twee nieuwe modellen is dat beide zijn gebaseerd op dezelfde hardware, een nieuwe versie van de Tegra X1 die de codenaam Mariko draagt. Die nieuwe chip is dus niet sneller, maar wel veel zuiniger dan de X1 uit de originele Switch. De oude werd door TSMC gemaakt op een 20nm-procedé, de nieuwe variant op een 16nm-FinFet-procedé.

De Nintendo Switch Lite is met name beduidend compacter doordat hij een veel kleinere batterij heeft dan de originele Switch. Met die kleinere batterij houdt de Lite het ongeveer even lang uit als zijn grote broer. Volgens Nintendo kun je met de originele Switch maximaal 6,5 uur gamen, terwijl de Lite het 7 uur volhoudt. Een kleinere batterij scheelt natuurlijk ook in gewicht. De Switch weegt 398 gram, de Lite slechts 275 gram. Dat verschil voel je.

Kleiner dan gedacht

Toch is dat gewicht niet het eerste dat ons opviel toen we de Lite voor het eerst in handen kregen. Vooral het formaat van de Lite viel op. Hij is kleiner dan we op basis van de foto's en de cijfers hadden verwacht. De Lite is even dik, maar zo'n 10 mm smaller en 20 mm minder hoog. Dat verschil lijkt klein, maar blijkt in de praktijk toch groot. Het kleinere formaat heeft gevolgen voor het scherm, want ook dat is gekrompen, van 6,2 naar 5,5 inch. Beide schermen hebben wel dezelfde resolutie, van 1280 x 720 pixels.

We konden op de gamescom vier verschillende Nintendo-games op de Lite spelen, en bij geen van die games viel het kleinere scherm op. Dat zou anders kunnen zijn bij games van andere uitgevers. Het is nu al zo dat de interface bij sommige Switch-games lastig is te lezen omdat ze oorspronkelijk voor grotere schermen zijn gemaakt. Dat kan op de Lite nog lastiger zijn, maar we hebben het nog niet uit kunnen proberen.

Controllers vastgeklonken

Wat misschien nog meer opvalt is dat je bij de Lite de twee Joy-Cons niet meer kunt loskoppelen. Ook dat scheelt in gewicht. En het is niet het enige verschil, want de Lite mist wat functionaliteit die de Switch wel heeft. Zo zijn de HD-trilfunctie en infraroodbewegingscamera geschrapt. Daardoor kun je sommige Switch-games niet spelen. De Labo-games bijvoorbeeld, waarin vooral de infraroodcamera veel wordt gebruikt.

Het is echter wel precies wat de Lite een echte handheld-variant van de Switch maakt. Kleiner, lichter, en daardoor ook met iets minder functionaliteit. Het zijn begrijpelijke keuzes. De besparing in gewicht en het kleinere formaat zijn erg prettig. Rumble en infrarood offeren we daar graag voor op, en een kleiner scherm lijkt voorlopig geen probleem.

Er is echter één aspect waarover we wat twijfelen. Net als de grote Switch heeft de Lite een usb-c-aansluiting. Maar waar deze aansluiting bij de grote Switch ook een hdmi-signaal door kan voeren, kan hij dat niet bij de Lite. Aangezien beide gebaseerd zijn op een vergelijkbare chip, zou ook de Lite in theorie best een hdmi-signaal uit moeten kunnen sturen, alleen heeft Nintendo die optie geblokkeerd. Hij past blijkbaar niet bij het handheld-karakter van de Lite. De Lite past ook niet in het dock van de Switch. Het is natuurlijk ook wat omslachtig om een usb-c- naar hdmi-verloopje op de Lite aan te sluiten en van daar een hdmi-kabel naar je tv te laten lopen, maar op die manier zou je wel games op een groot scherm kunnen spelen. Het zou de Lite een stuk veelzijdiger maken.

Externe controllers

Het past ook bij een optie die de Lite wel heeft, want je kunt een draadloze controller aan de handheld koppelen. Dus als je de Pro Controller of losse Joy-Cons hebt, kun je die gebruiken in plaats van de ingebouwde controllers. Beide losse controllers werken erg prettig. Voor het serieuze werk is de Pro Controller veel fijner, en voor party games zijn de losse Joy-Cons een uitkomst. Om die reden is het bijna jammer dat Nintendo bij de Lite het klepje heeft geschrapt dat dienst doet als standaard. Hoe wankel dat klepje ook is, als je met Pro Controller of losse Joy-Cons speelt kan het erg handig zijn. Ook hier geldt weer dat het blijkbaar niet bij het handheld-karakter van de Lite past.

Tijdens het spelen met de Switch Lite viel nog iets anders op. De behuizing is van een ander materiaal gemaakt. Waar de Switch vrij glad is, heeft de Lite een wat stroever oppervlak waardoor het apparaat erg prettig in de hand ligt. Die stroefheid geldt ook voor de knoppen. De twee joysticks zijn van een stroever en iets flexibeler materiaal gemaakt. Hetzelfde geldt voor de vier face buttons. Die van de Switch zijn vrij hard en bol, die van de Lite een stuk vlakker. Daarbij is de letter verzonken in de rubberen knop, wat net iets meer grip geeft. Tot slot heeft de Lite een heuse d-pad, waar de Switch vier losse knoppen heeft. Ook de d-pad is van dat stroeve materiaal gemaakt, wat de bediening als geheel een stuk prettiger maakt dan die van de Switch.

Voorlopige conclusie

De Lite doet zijn naam eer aan. Het apparaat is ruim 100 gram lichter dan de gewone Switch. Als je de Lite voor het eerst in handen krijgt, valt echter vooral op dat hij erg klein is. In lengte en breedte uitgedrukt lijkt het verschil niet groot, maar als je de Lite vastpakt voelt hij veel compacter dan de grote Switch. Minstens zo belangrijk is dat Nintendo de knoppen van de Lite iets heeft aangepast. Ze zijn allemaal van een stroever materiaal gemaakt, wat de bediening een stuk prettiger maakt. Ook de behuizing is wat stroever, wat bij een apparaat dat louter als handheld is bedoeld erg fijn is. Het maakt van de Lite een veel prettiger apparaat om te hanteren dan de originele Switch.

Daar komt nog bij dat de Lite een stuk goedkoper is. De Switch gaat voor zo'n 300 euro over de toonbank, de Lite zal waarschijnlijk 100 euro minder kosten. De Lite is daarmee duurder dan de 3DS XL, wellicht de voornaamste concurrent. Voor de 3DS geldt echter dat je er alleen speciaal ontwikkelde games op kunt spelen, terwijl de Lite ook games aankan die voor Windows, PlayStation 4 en Xbox One zijn gemaakt. Hoe deze 'games van andere platformen' zich vervolgens houden op het kleine scherm, hopen we binnenkort te ontdekken. De Nintendo Switch Lite verschijnt op 20 september, in drie verschillende kleuren.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (171)

Wijzig sortering
"terwijl de Lite ook games aankan die voor Windows, PlayStation 4 en Xbox One zijn gemaakt."

Rare zin. Er zijn een aantal games die ook op andere consoles draaien maar die moeten wel naar de switch geport worden natuurlijk.
En een flink eind teruggeschroefd worden, lagere textures en modellen enzo.
Het is echt niet letterlijk dezelfde versie.

Kan ik ook zeggen dat mijn iphone xbox en playstation games draait, omdat er een mobiele versie bestaat van games zoals call of duty of assassins creed.

Deze zin lijkt te insinueren dat de switch even krachtig is als de vaste consoles of zelfs vergelijkbare software draait, is natuurlijk onzin.

Ik zie het niet als een verschil tussen 3ds en switch iig, eerder een overeenkomst. Beiden draaien enkel games die voor het platform gemaakt zijn (+ wat backwards compatibility).

Inderdaad, zeer vreemde zin
Doom draait vlotjes, heb op gamescom the witcher 3 gespeeld draait ook lekker, dus die opmerking van dat mijn gsm deze games kan draaien is niet echt gepast. Op de switch zien de games er misschien niet hetzelfde uit, maar deze bevatten wel van inhoud hetzelfde.
Witcher 3 draait wel degelijk op een teruggeschroefte versie tov de console versies.
grafisch idd, maar de content is toch wel hetzelfde?
Precies. Uiteindelijk is dat waar je The Witcher voor speelt.
Maar het zou raar zijn als het niet dezelfdr content heeft. Anders zou het ook geen the Witcher mogen heten.

Maar als je volledige plaatje kijkt is het een lachertje natuurlijk de switch versie. Ze moesten wat om mee te gaan met de huidige
Klopt dat het grafisch niet in de buurt komt van de PC of PS4/XBOX versie. Maar zolang het een speelbare frame rate heeft zullen er toch een hoop mensen blij zijn dat ze nu eindelijk The Witcher kunnen spelen. Denk hierbij vooral aan mensen die geen PC/PS4/XBOX willen/kunnen betalen. Ook mensen die RPG's vooral onderweg willen spelen zullen het zeker kunnen waarderen.
Ik kan me herinneren dat er ooit hoop was dat de PSVITA een Skyrim port zou krijgen. Ik zou dit (als het speelbare performance had) zo gekocht hebben.
Ik denk dat bij dit soort ports vooral de waarde in de mobiliteit zit. Het is niet zo'n grote doelgroep misschien maar blijkbaar groot genoeg om er tijd en geld in te stoppen,.
Nou, het komt grafisch aardig in de buurt bij hoe ik hem op de PC speelde. Niet iedereen heeft een beest van een game PC staan. Oke ik had de resolutie van 1920-1080 maar verder stond alles op low. Ik vond het er nog goed uit zien voor de switch!
Enige wat ik niet snap is waarom Nintendo niet heeft gekozen voor 2 performance profielen. Zoals je die ook kent in bijvoorbeeld telefoons. De nieuwe chip is zuiniger, koeler en heeft eigenlijk een betere performance. Daarnaast wordt met de dock de switch zwaar over geclocked. Wat nou als je dit mogelijk zou maken in handheld. En gamers zelf laat kiezen of ze 6 uur speeltijd willen met low settings of 2 uur met veel betere graphics. Zo'n energie profiel is vrij eenvoudig te maken... Ik zou dit alleen niet met een switch lite doen omdat deze al een vrij kleine accu heeft. Maar met de nieuwe switch met veel grotere accu duur zou dit prima kunnen. De chip gewoon wat verder overclocken zodat deze hetzelfde draait als docked mode waardoor de accu geen 4.5 uur maar 2 uur mee gaat. Maar dan wel met veel betere graphics... Je kunt dan zelf kiezen wat je wil... wil je even lekker een uurtje spelen dan knal je de switch naar graphics mode. Moet je een lange sessie van meerdere uren dan zet je battery savingsmode aan en kun je 6 uur spelen.
De andere consoles draaien ook een terug geschroefde versie tenopzichte van de pc.

Maakt het nog geen ander spel zoals @Zoop lijkt te insinueren.

En dat spel liep ook niet echt altijd super op de Ps4, tenminste de laatste keer dat ik keek.

Het is een handheld met games die je ook op andere consoles en de pc kunt spelen, adjust your expectations accordingly.

Maar nee, bashen is leuker.
Kan ik ook zeggen dat mijn iphone xbox en playstation games draait, omdat er een mobiele versie bestaat van games zoals call of duty of assassins creed.
Zijn dat precies dezelfde games ja? (heb serieus geen idee, nog geen seconde gespendeerd aan deze smarthpone versies).

Smartphones zijn vele malen duurder dan de Switch en ook een stuk krachtiger. Toch voel ik het sentiment dat smartphones volwaardige console games draaien totaal niet.

Switch daarentegen?
Doom en Wolfenstein draaiend? Respect.
Witcher 3... Ja het ziet er echt ondermaats uit, maar dat zoiets draait op een handheld van 200,-?!
Dat is gewoon sick.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 28 augustus 2019 12:24]

Deze games kunnen gemakkelijk draaien op een smartphone, zeker als je er dan ook een losse controller (PS4, XBOX) op aansluit (wat ook kan) Een S10 of een iPhone XR is velen malen sneller en kan veel geavanceerdere effecten tonen dan de Switch. De prijs-kwaliteit garantie is wel totaal anders dat klopt, dus dat een handheld van 200 euro dit kan is wel indrukwekkend.
Deze games kunnen gemakkelijk draaien op een smartphone,
Dat ontken ik toch ook niet. Ik suggereer dat die associatie er niet is en dat Switch dat wel heeft.
Zo heeft Nintendo het van het begin willen positioneren en ze hebben het met enkele games ook waargemaakt.

No shit dat een smartphone van 1000,- waar veel duurdere hardware in zit, op zich console game 'moet kunnen draaien'

Maar een Doom, Wolfenstein en Witcher 3 heb ik nog niet op een smartphone gezien. Misschien heb ik ze gemist.
dus dat een handheld van 200 euro dit kan is wel indrukwekkend.
En dat is het hele punt.
Ik zit de Switch niet af te kraken ofzo. Is een prachtig ding en ook wat ze er uit weten te persen is prachtig.

Maar om te zeggen dat het in tegen stelling tot de 3ds dezelfde games als xbox/ps4 draait, is echt gewoon onzin, want dat doet mijn mobiele telefoon dan ook.
De opmerking voegt niks toe brengt enkel verwarring, want welke xbox en ps4 games draait hij dan? Doom en Wolfenstein? Als je dat door trekt, dan draaien de ps4 en xbox dus PC games...
Ik zit de Switch niet af te kraken ofzo.
Al was dat het geval dat maakt mij echt niks uit.
Maar om te zeggen dat het in tegen stelling tot de 3ds dezelfde games als xbox/ps4 draait, is echt gewoon onzin, want dat doet mijn mobiele telefoon dan ook.
Lees die zin nou eens goed.

Dus: je kunt niet zeggen dat de Switch volwaardige console games kan draaien, wat niet kon met een 3DS..... omdat? een smartphone dit... -> ook <- kan!? Hier haal je 2 dingen door elkaar denk ik.

Terug naar af.
a) JA. Switch is een handheld die daadwerkelijk instaat is console games te draaien, terwijl eerdere handhelds van Nintendo dit niet konden. Klaar. Eerder kreeg je spinoffs zoals een GTA China Wars en dat soort dingen.
En zo had ook de Wii een Call of Duty met dezelfde naam (dacht ik) als de PS3 en X360, maar was gewoon een totaal andere game.

Doom en Wolfenstein zijn (nagenoeg?) exact dezelfde games, maar ze draaien op een lagere fidelity.. want... no fkn shit, het is een handheld van 300,- en nu dus zelfs 200,-
Op een PS4 en XBONE draaien ze ook op een lagere fidelity, want..... PC.

Hoe kun je dat niet inzien?

En dat je smartphone dit KAN is eigenlijk nauwelijks relevant, niet bijzonder (want die dingen zijn absurd duur) en.... welke games hebben we het dan over?

Heb je een lijst met games waarvan exact dezelfde versie op een smartphone draait? En waar enkel grafische concessies zijn gedaan. Buiten Fortnite en wellicht Minecraft. De voor de hand liggende.

Dit is zeker niet bedoeld om er een Switch vs Smartphone oorlog van te maken, want dat slaat sowieso nergens op. De claim Switch vs 3DS is gewoon volledig terecht.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 28 augustus 2019 20:21]

Ik kan net zo goed zeggen dat PS4 en XBONE teruggedraaide versies van call of duty of assassins creed draaien. Op mijn PC zien ze er namelijk 10x zoveel beter uit.

En ja, dat klinkt als een overdrijving, maar dat is express om aan te geven dat zowel mijn uitspraak, als jouw uitspraak, volledig subjectief is.
Met een insteekkaartje van 1200 euro zeker...
Ik snap je punt niet. Het ging om grafische kwaliteit, en nu introduceer je kosten in de discussie?

Als je punt is dat de PS4 en XBONE als uitgeklede PCs aanvoelen, dan volg ik je weer. Is niks mis mee. De PC is een geweldig ding, ook uitgekleed. Maar ik waardoor andere dingen ook. Zoals de Switch.
Oh, wordt dat bedoeld? Dat zijn dus gewoon games die voor de switch zijn uitgebracht. Ik was al bijna gaan zoeken hoe ze dat in vredesnaam voor elkaar hadden gekregen.

Zeer misleidend, die zin mag wel aangepast worden.
Ik denk dat hij het puur qua kracht bedoelt en dan klopt de zin technisch gezien.

De switch draait een boel games die ook voor de Xbox en PS4 zijn gemaakt. Daarintegen kan de Nintendo 3DS dat niet. Zelfs niet met teruggeschroefde graphics.

Ik vind het wel echt een vet apparaat, helaas speel ik vooral op de bank dus ja het niets voor mij. Maar ik zie veel reizigers en kinderen die hier van kunnen genieten. En nog eens goedkoper ook!
Valt reuze mee. Ik ben zelf positief verrast. Nintendo games zien er altijd goed uit, maar dat third parties ook aardige graphics kunnen toveren met zo'n klein apparaat? Respect.

Natuurlijk is het minder vergeleken met de PS4 en Xbox, maar die kan je niet meenemen en spelen in het vliegtuig :,)
De batterij gaat wel langer mee dan de oorspronkelijke Switch. Alleen is er inmiddels een geupdate versie van de originele Switch die weer langer meegaat dan de Lite. Dus als je een gewone Switch gaat kopen, let erop dat je de rode doos krijgt met het geupdate modelnummer "HAC-001(-01)".
Dus als je een gewone Switch gaat kopen, let erop dat je de rode doos krijgt met het geupdate modelnummer "HAC-001(-01)".
Ik stond dus op het punt er één te kopen voor de andere koter ( koter 1 heeft er al één )
Maar nu al besloten om het een verjaardagskado te laten worden ( Feb - dus zeker een 'nieuwe' )
Ik heb nog de oude Switch en het meerendeel van de spelen digitaal gekocht .... Kan ik die games weer downloaden en spelen op de Lite? Of zijn ze gebonden aan me "oude" Switch? .... Meende zoiets gelezen te hebben ......
Hi Sven :)

Zelf geen ervaring mee maar het lijkt dat Digitale aankoop gebonden is aan het Account en niet perse de Hardware https://www.nintendo.nl/S...tch-systemen-1441167.html succes ;)
Je kunt data gewoon overzetten naar de nieuwe door je account over te zetten. Daarnaast kun je, als je de oude niet verkoopt, ook besluiten de Lite aan de familiegroep toe te voegen en in te loggen op je oude account. Dan kun je, zolang beide units online zijn, op de Lite je spellen gewoon spelen, mits de oude niet ook diezelfde game aan het spelen is.
Bedoel je nou dat de 1e switch aan en online moet zijn om een game op de 2e switch te kunnen spelen??? Dat zou wel heel ruk geïmplementeerd zijn (maar stiekem zou zoiets me van Nintendo weer niet heel erg verbazen)
De eerste hoeft bij mijn weten niet aan te staan. De tweede voert echter periodiek een check uit om te zien of de eerste niet ook al aan het spelen is, en als dat zo is, dan pauzeert de tweede tot de eerste weer stopt. Op die manier kun je niet op beide units dezelfde game spelen.

Ik krijg er alleen nog geen vinger achter of dat echt per game werkt (dus Switch 1 speelt MK8D en Switch 2 op diezelfde account Zelda BOTW) of per account (Switch 1 speelt een game op zijn account en Switch 2 kan geen enkele game van die account spelen).
Ik heb helaas geen directe bron voorhanden, maar ik meen me te herinneren dat er vlak na de aankondiging van de Switch Lite door een medewerker van Nintendo is aangegeven dat ze rekening wilden houden met een gebruiksscenario waarbij iemand zowel een reguliere Switch als een Switch Lite gebruikt. Het wekte de indruk dat je makkelijk kon "switchen" tussen devices.
... Het wekte de indruk dat je makkelijk kon "switchen" tussen devices.
Leuke pun.

Nintendo heeft toch echt wel een voltreffer qua naamgeving van de console, deze keer (tov wii U bvb.)
Kan je gewoon overzetten. Vorige week nog gedaan met mij HAC-001 naar HAC-001-(01) (de versie met betere batterij duur die ik had gekocht). Games zijn dan niet meer op je oude apparaat te spelen. Werkt prima.
Die nieuwe chip is dus niet sneller, maar wel veel zuiniger dan de X1 uit de originele Switch
In theorie is hij dan toch veel meer over te clocken dan de gewone switch, zonder dat hij te warm wordt? Lijkt me niet helemaal eerlijk met competitieve games.
Op YouTube heb je mensen die idd die oude chip overclocken om vervolgens veel betere performance te krijgen in spellen. Alsof deze zich al automatisch opschalen.

Als dat met deze chip ook kan en gehouden kan worden binnen respectabele temperaturen dan denk ik dat t wel eens interessant kan worden met wat sommige games er mee doen..
De 3DS XL zal niet echt de concurrent zijn voor de Switch Lite, gezien het feit dat dit eigenlijk de opvolger is en er voor het DS platform minder en minder recents zal komen.

De voornamelijke concurrent voor de Switch Lite is de Switch. Je levert echt op veel aspecten in voor wat 100 euro besparing. Vooral omdat er geen cartridges in te gebruiken zijn, zal je dit al snel terugverdienen wanneer je een game verkoopt na uitspelen of wanneer je deze niet zo leuk vindt als gedacht. Hij is natuurlijk wat kleiner, maar ik merk bij de Switch dat deze soms echt al de grenzen opzoekt: Niet ieder spel is even overzichtelijk in handheld als in docked op een TV.

Deze versie voelt nog meer als een "gaming telefoon" design met Nintendo games en haalt eigenlijk de essentie van de switch weg. Dit is de volledig mobiele console zoals een DS was, waarbij eigenlijk de Nintendo een beetje de Switch verwatert.

Edit: verkeerd onthouden van de cartridges op basis van eerdere rumors.

[Reactie gewijzigd door brammetje1994 op 27 augustus 2019 22:06]

Tja, ik vind dit juist wel een grote verbetering. Als 'vaste' console kan ik de Switch niet echt serieus nemen, daar is ie gewoon niet krachtig genoeg voor. Handheld en voor rond de €200 is het een heel ander verhaal. Leuk voor onderweg of op vakantie (wat dat betreft komt ie net te laat uit). Ook het feit dat de controllers niet los kunnen maakt het e.a. net even wat handiger en degelijker voor onderweg, niks om kwijt te raken en niet 2 mechanische zwakke punten.
Wat een onzin. Heb je Mario Odyssey, Zelda of Mario Kart 8 al eens bekeken op een OLED? Alles spat van je scherm af en hapert geen milliseconde. Stop toch eens met dat kwijlen over wat hardware mogelijk kan en check eens wat bedrijven er daadwerkelijk mee doen. Prima als jij liever deze versie hebt, maar je argumenten gaan nergens over.
Misschien even Dragon Quest Builders 2 starten? Tot 7 (!) fps...

Bron: https://m.youtube.com/watch?v=p8aF1DyLCfA

Nintendo maakt fantastisch spul, maar er *zijn* een probleempjes hier en daar.
Mooi dat je een Digital Foundry filmpje toont waar ze ook aangeven dat de spel slecht draait op de PS4.

Ja de Switch versie draait het slechts, maar de slideshow van de PS4 is ook minder.
Ah, ik had recent een overclock filmpje gezien waar deze game getoond werd, was me niet bewust dat het ook op de ps4 pro (notabene) zo slecht deed. Fout voorbeeld dan. Toch ter verdediging: ruim 100% meer fps: 7 om 17...

Toch zijn er meer voorbeelden van terugstappen in resolutie of gewoon veel minder details als op de andere consoles. Wat @Brammos85 zegt is gewoon feitelijk onwaar. Er zijn wel degelijk games die de beperking van de Switch laten zien. Dat er andere games zijn die wel binnen de limiet blijven doet daar niet aan af. Dat het een knappe prestatie is, zulke hw in dit formaat staat ook vast, maar idem vorige zin.
Ik zie het inzakken van de framerate niet als tekortkoming van de Switch, maar als tekortkoming van de developer. Als je een game voor de Switch gaat maken, dan wéét je wat voor hardware daar in zit. Dan kun je dus prima je game optimaliseren dat er géén framedrops zijn, maar dat zal in veel gevallen ten koste gaan van de details en andere eye candy.

Vandaar dat er dus gekozen wordt. Dan maar een iets inzakkende framerate. Ik snap niet zo waarom alles per sé op 60 fps zou moeten draaien. In veel games is 30 fps ook prima.

En wat dat "100 % meer fps" betreft, da's natuurlijk ook een compleet nietszeggend argument. Ik kan dan counteren dat dat wel met 1350 % meer stroomverbruik is (uitgaande van een goeie 150 W voor een PS4Pro in-game en ongeveer 11 W voor een opgeladen Switch in de dock, in-game) maar dat is net zo nietszeggend.
Qua ervaring is het nietszeggend, qua rekenkracht natuurlijk wel. Daar ging het toch over?
Dus je kan prima met een Switch op een 50” TV gamen, als je maar geen treurig geprogrammeerde/geporte games kiest. Blij dat jullie het eens zijn.
Ja hoor. Mario Kart 8 Deluxe is fantastisch op 55". :D
Dat is ook zon beetje de slechtst presterende Switch game, en de enige andere negatieve uitschieter is Xenoblade 2.

Beetje een verkeerd beeld dat je hier schetst.
Niks van die slechte prestaties gemerkt bij XBC2...
DF rapporteert dat de game onder de 30 fps kan duiken met enige regelmaat, maar dat kan voor iedereen anders zijn.

Wel kent XBC2 een erg lage resolutie, lager dan de gemiddelde Switch titel. We praten vrijwel over VGA vergelijkbare waardes.
Dit voorbeeld kun je voor de Xbox en PS4 ook geven natuurlijk.
Zelda draait op 900p en dropt naar 810p als het moeilijk wordt. Dat is gewoon pijnlijk om te zien op m'n 65" OLED. En 'het spat van je scherm af' ? Zeker nooit een spel gezien met een goede HDR implementatie.

Allemaal prima op het kleine ingebouwde schermpje, maar op een groot scherm is het gewoon niet goed genoeg. Gebrek aan HDR support in 2019 is ook schandalig.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 27 augustus 2019 20:59]

Mario Kart 8 Deluxe gaat prima op een oled hoor.
Zoals al meer aangegeven: bij een Switch gaat het over de spelervaring niet over de graphics. Als de framedrops de spelervaring negatief beïnvloedt dan is dat storend. Zeker bij de Nintendo originals zijn de graphics prima en hebben ze geen enkele impact op de gameplay. Ik heb een PS4 en XBOX en speel toch veel met de Switch en dan vooral samen met mijn dochter. Op een 55"OLED...
Ehm, je merkt wel daadwerkelijk dat een hoop games gewoon niet overeenkomen in prestaties en eye-candy met de concurrenten zoals de PS4 of Xbox.

Daarnaast worden Nintendo exclusives ook gewoon met limieten in gedachten ontworpen, omdat ze simpelweg met veel limieten werken met zo'n Tegra X1 chip. Dus je mist misschien een hoop features die niet in de game zitten... Door de hardware.

En tevens merk je de clunky framerate zoiezo wel in games zoals Dark Souls, Skyrim, Doom etc. etc.

Samengevat, zijn comment verdient zo'n opstandige reactie niet. Niet dat er een probleem is met Switch hardware en het werkt gewoon prima waar het voor bedoelt is, maar hardware speelt absoluut wel een rol.

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 27 augustus 2019 19:58]

Ja, maar als je het zo bekijkt dan mist de ps4 en xbox one ook nog wat, hardware had sterker kunnen zijn dat meer mogelijk zou maken. Die lijn kun je eindeloos doortrekken. Feit is gewoon dat je grafisch goed uitziende en hele goede en leuke games kan maken en het gewoon een perfect apparaat is voor zijn doel. Sommige ontwikkelaars zoals die van Dragon Quest verprutsen het gewoon zelf. Nintendo laat met zijn eigen titels de mogelijkheden perfect zien. Ík vind het prijs / technisch echt een goede deal. Een Playstation en Xbox kun je met een zelf in elkaar gezette PC overtreffen, deze handheld niet.
Helemaal mee eens. Ik heb vorige week een switch gekocht (revisie model), en op een oled is het alleen maar genieten. Alles draait soepel en vlot en ziet er super uit. Heerlijk :)

Nintendo maakt gewoon de beste gameplay met knallende graphics. En op 3 meter van mijn 55" zie ik toch geen verschil tussen HD en 4k, dus die resolutie maakt ook geen drol uit.
Mario Kart op de beamer (1080p) met zn vieren is trouwens ook geweldig en ziet er prima uit, net alsof iedereen zijn eigen tv heeft. Daarnaast gaat het allemaal zo snel en is er gewoon zoveel plezier dat niemand zeikt over eventuele graphics die minder mooi zijn dan een Playstation ofzo. Dat is precies waar Nintendo zich primair op richt.
Odyssey was inderdaad een zeer soepele ervaring, maar Zelda haperde toch flink wat met drops naar 15 FPS (dit staat ook in reviews). Of begrijp ik je verkeerd?
Zelda BOTW is inderdaad berucht om de veel voorkomende en flinke frame drops, ik snap zijn opmerking ook niet helemaal (of helemaal niet).
Vriend van mij heeft een gen 1 switch als we met zijn vieren mario kart spelen dan is er zo nu en dan toch aardig wat lag.. dus de hardware had zeker wel beter gemogen wat mij betreft.
Zelda BOTW hapert geen milliseconde? Op welke Switch heb jij die gespeeld? Een overgeklokt supersnel modelletje?
Bijna alles lijkt mooier op een oled ;) (behalve dan slecht materiaal..) Zelfs wii u spellen zien er op mijn oled prachtig uit (en op mijn oude lcd ook trouwens). Nog geen behoefte gehad voor een upgrade naar de switch. Als de kinderen er eentje gaan willen, dan wil ik wel over mijn hart strijken (hehehe }> )
Als je de switch neemt voor zijn performance op een grote OLED tv en als vaste console dan heb je je verkeerd laten voorlichten en misschien ook wel de verkeerde console gekocht. Het feit dat je je zorgen maakt om de "mechanische punten" bekrachtigd dat alleen nog maar meer.

De switch is nooit bedoelt om de Xbox one of PS4 qua performance van de troon te stoten. Hij is juist in de markt gezet als Hybride console en die rol vervult hij in mijn mening erg goed. Als je wederhelft even tv wil kijken en jij wil toch gamen dan pak je de switch uit z'n dock en ga je verder met gamen. De switch maakt gamen laagdrempelig en voor velen (zoals ik) is het gewoon een perfecte uitkomst. Ik snap daarom ook nooit waarom mensen van zon hybrid console verwachten dat hij kan tippen aan een Xbox/PS4 die veel meer ruimte en koeling heeft om snelle hardware te supporten (en het portable aspect niet hebben). Met zon formaat moet je ergens compromissen maken. Eigenlijk is dat ook gewoon appels met peren vergelijken.

Overigens heb ik de switch al meer dan een jaar en heb niet het gevoel dat ondanks intensief gebruik het afnemen mechanisme minder word van de joycons.
Als je de switch neemt voor zijn performance op een grote OLED tv en als vaste console dan heb je je verkeerd laten voorlichten en misschien ook wel de verkeerde console gekocht.
Dat is juist mijn punt: de Switch is prima als portable console, maar niet serieus te nemen als vaste console. Daarom vind ik de Switch lite ook een prima idee. Wat mij betreft kunnen ze ook beter stoppen met de 'dockable' Switch. Ik vermoed dat de grote meerderheid v/d mensen de Switch alleen als portable gebruikt en dat je dit na de release v/d lite ook terug gaat zien in in de verkoopcijfers v/d normale vs. de lite versie.

De Switch is m.i. gewoon een portable, en dat je 'm ook aan de TV kan koppelen is een leuke gimmick maar geen essentiële feature.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 27 augustus 2019 22:04]

[...]

Dat is juist mijn punt: de Switch is prima als portable console, maar niet serieus te nemen als vaste console.
Ook als vaste console is hij heel serieus te nemen hoor. Ik gebruik hem vrijwel uitsluitend "vast" en de games zien er prachtig uit. We leven ook in een tijd waarin er qua graphics niet meer het soort grote (en duidelijke) stappen worden gemaakt die bijv. 20 jaar geleden gemaakt werden. Misschien dat er nog dingen zijn die voor de echte kenner te herkennen zijn als "verbetering" maar voor de meeste gamers niet. Ik heb de hele evolutie van graphics in gaming van eind jaren 80 tot nu meegemaakt, en heb haast de indruk dat graphics in games uitontwikkeld zijn.
Uitontwikkeld lijkt me niet, verre van zelfs maar ik denk wel dat er al heel lang geen stappen meer gemaakt zijn die echt iets uitmaken voor de game-ervaring.

Leuk dat ze assasins creed 93 en battlefield 74 en FIFA 88 net iets mooier maken elke keer maar als je aan het spelen bent maakt dat echt bar weinig uit.
Dus eigenlijk zeg je gewoon dat je op basis van je eigen situatie (zonder onderbouwing met bronnen) de functie wat de switch uniek maakt (namelijk het hybride karakter) er maar uitgelaten moet worden.

Er zijn genoeg games te noemen waarbij het objectief gezien beter is om ze in docked mode te spelen, games waarbij je motion controls kunt gebruiken bijvoorbeeld met de joycons. En als we dan ook nog een ander argument er bij willen halen zou je ook nog kunnen zeggen dat veel party games op een groot scherm (met name in Split screen/Coop mode) vaak overzichtelijker zijn (en daarmee beter te spelen. En laat veel games van Nintendo nou juist in die categorie vallen.

Er zijn inderdaad een aantal games die er niet mooi uitzien op de tv (doom is daar bijvoorbeeld één van). Maar veel games zien er gewoon goed uit, dat is natuurlijk mijn mening en kun je het mee oneens zijn. Maar om vervolgens te zeggen dat je de console in docked mode niet serieus kunt nemen is tamelijk overdreven.
Wat een onzin. Gebruik m'n Switch in docked mode vaker dan m'n PS4, in portable mode ook overigens. Genoeg games die er prima uitzien en spelen op een groot scherm. Juist dat je zo snel kan doorspelen zorgt ervoor dat ik het in de praktijk vaker gebruik omdat ik niet altijd zin heb om in de woonkamer voor de tv te zitten. Of ik game in m'n bed en knikker het daarna in de dock voor als ik de Pro controller wil gebruiken.

De PS4 heeft ook een aantal geweldige games, maar veel zijn van die slome cinematische games met meer cutscenes dan gameplay. Maar qua graphics is de stap met de vorige generatie sowieso niet zo groot geweest, dus het verschil met de Switch is in de praktijk vaak niet zo wereldschokkend. Vorige generatie hadden we al HD graphics en deze generatie is er weinig bijgekomen. Hopelijk wordt het bij de PS5 weer wat beter als ze raytracing implementeren
Het zijn games die ik graag met mijn vrouw/dochters speel op de tv ... waarom zou het perse portable gebruikt moeten worden. Ik vind het bvb jammer dat het een scherm en een batterij heeft en niet gewoon een device is a la de apple tv ... het feit dat de flexibiliteit er is is eigenlijk tof, en het is een goed hybride device die verschillende requirements vervult.

Als mijn dochter nog iets ouder is en ontdekt dat de switch uit de dock kan is het ook handig als zij verder wil spelen als wij iets willen kijken op tv.
Mja als je echt voor graphics wilt gaan dan ben je met consoles sowieso aan het verkeerde adres.
Populaire misvatting. Uncharted 4, Mario Kart 8 Deluxe en Forza Horizon 4, om maar eens 3 verschillende exclusives te noemen, zien er allen geweldig uit
Forza horizon 4 ziet er het best uit op pc |:(

En ik heb al die games die je hebt opgenoemd gespeeld, geen van die games zijn grafische hoogstandjes.

Mijn punt was meer gericht op @Aaargh! die de switch geen volwaardige console vindt.

Overigens speel ik mk8 sinds release en het ziet er niet verkeerd uit, maar zit wel vol kartel randjes.

[Reactie gewijzigd door Rzarect0r op 27 augustus 2019 23:19]

Forza horizon 4 ziet er het best uit op pc
Toch wel weer mooi dat je net die ene titel eruit pikt om dan te roepen ''Ziet er beter uit op PC!!!''
En ik heb al die games die je hebt opgenoemd gespeeld, geen van die games zijn grafische hoogstandjes.
Dan heb je van visuals vrij weinig kaas gegeten als je Uncharted 4 geen grafisch hoogstandje kan noemen. Ten tijde van diens release was een prachtige titel, met bepaalde details die zelfs vandaag de dag nog hoogst ongewoon zijn. Bij ND staan de graphics ook in dienst van de gameplay, wat je vooral ziet door de manier waarop zij physics in zetten en subtiele licht/schaduw veranderingen implementeren.
Mwah, valt wel mee. Hebben PC's b.v. al een beetje HDR support ? Daar waren ze b.v. rijkelijk laat mee.
Ja hoor, BFV werkt prima met HDR (heb geen andere games met HDR), hebben de Xbox/PS4 al fatsoenlijke framerates in PUBG? :P

[Reactie gewijzigd door Rzarect0r op 27 augustus 2019 22:31]

Om even antwoord te geven op m'n eigen vraag, sub 30 fps. Maar bedankt voor je subjectieve reacties, ik heb ook gewoon alle huidige consoles maar niet voor de graphics.

Division 2 ook 30 fps.

Als je enkel kijkt naar graphics loopt de switch inderdaad achter op de rest, echter geef je in je eigen post al aan dat de exclusive games meer mee tellen dan alleen maar specs, en aan exclusive games heeft Nintendo absoluut geen tekort.

Of ze jouw smaak zijn is weer een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door Rzarect0r op 28 augustus 2019 00:35]

Beetje neerbuigend wel, vind ik.
Op kantoorautomatisering ben je dan beter uit? 1300 euro voor een stukje printplaat? 8)7
Aan de andere kant kun je de Joycons op de reguliere Switch zo vervangen als ze het niet meer (goed) doen (En de Joycons hebben veel last gehad van problemen). Een wat lastigere klus op de Switch Lite als dezelfde problemen zoals stick drifting naar voren komen. Tevens raak je ze niet kwijt als je het toch alleen als handheld gebuikt. Ze vallen er niet zomaar vanaf hoor :P.

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 27 augustus 2019 19:53]

Onzin (uiteraard).... de Switch werkt perfect op grotere schermen, juist omdat ie dan sneller geklokt wordt dan handheld. Even inlezen voordat je jezelf voor schut zet...
En welke top games kan je nu spelen op je telefoon? PUBG mobile of Fortnite? Eventuele oude ports van consoles? :O
Op de Switch kun je games spelen, op je foon niet. Ja, van die Pay-to-win freemium troep... maar dat zijn geen games.

Zodra ik Dark Souls, Doom Eternal, Rocket League, Zelda en Fire Emblem op m’n foon kan spelen heb je een punt, anders niet.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 27 augustus 2019 22:27]

Welke games zijn traag dan, alleen civilization draait bij mij eerlijk gezegd niet zo lekker meer op een grote map met veel spelers na meer dan 100 turns maar daarbuiten nog geen games meegemaakt die traag zijn. En dat is een game die zeer slecht geport is als ik naar die forums kijk. Soms doe ik even een spel bij een vriend speel op de ps4, hoewel de graphics indrukwekkend zijn zitten er bizar lange laadtijden in, doet wel afbraak aan de ervaring.
Civ is sowieso een CPU-hog. Op de PC zal datzelfde potje ook niet meer vooruit te branden zijn. Ik heb zelf alleen Civ5 gespeeld maar daar zat je soms ook erg lang duimen te draaien tussen de beurten door, zeker op grote maps met veel AI spelers en alle grafische grappen aan. Dat dat op de Switch niet anders is, verbaast me niets.
Mid range voor een tablet dat het Android monster moet draaien dat gewoon slecht inelkaar zit en daarbovenop nog games eventueel. Wat Nintendo uit de Tegra X1 kan persen is gewoon klasse en komt niks te kort. Het is géén tegenhanger voor de PS of Xbox.
Ik prefereer de Switch Lite boven de normale Switch. Vooral vanwege de €100,- besparing, want dat zal bij ons al snel €200,- worden, wanneer ik er voor het gezin 2 aanschaf. Dat hele gedoe van de TV en die JoyCons kan mij gestolen worden, evenals rumble, etc. Ik wil gewoon een handheld à la DS, maar dan met wat krachtigere hardware die huidige Nintendo Switch game line up kan spelen. Het fromaat lijkt mij goed evenals de knoppenkeuze en D-pad. Voor die €200,- koop ik liever wat games.

Maar ieder zijn eigen.
Alleen waar is die €100 besparing?

Ik zie regelmatig de oude Switch model voor rond de €289~299 terwijl de allergoedkoopste Lite die ik zag €219 was, en meeste winkels vragen €229~€239 (ik tel de "nieuwe" switch even niet mee, is net uit en kost daardoor €329)

De Lite heeft zo'n z'n eigen voordelen (is kleiner), maar in tegenstelling tot de US (ook al ik de taxes meetel) speelt de prijs minder een rol.
Die oude voorraad is straks op en is het €200 vs €300 zodra ze goed leverbaar zijn. Of 210 vs 310 en als ze zakken in prijs wordt het 190 vs 290. Ze zetten gewoon €100 verschil in de groothandelprijs.
Maar voor die 100 euro minder vallen al zeker 20 spellen af die je op de little niet kan spelen. En bij de gewone switch heb je eigenlijk ook 2 controllers er bij. Dus eigenlijk is de gewone switch goedkoper dan 2 little omdat je daarbij games samen kan spelen.
Zo gaat dat in het leven. Je moet je gewoon afvragen met welke nadelen jij kunt leven. Over het algemeen hebben we met voordelen geen problemen. ;)

Ik heb liever de €100,- verschil en een echte D-pad, dan alle door jouw en anderen aangedragen zaken. Zoals gezegd: voor mij is dat €200,- verschil omdat ik er twee ga aanschaffen. Dat is veel geld! Ik bespaar mij zelf zelfs zoveel geld met de 2 Switch Lite's t.o.v. een 2 normale Switch's, dat ik zelfs 3 Switch Lite's aan zou kunnen schaffen voor de prijs van 2 normale.

De Lite is gewoon compatibel met de JoyCons, dus je zou altijd later nog een setje JoyCons kunnen kopen, mocht je dat willen en dan kun je op de Lite ook multiplayer doen. Zet je hem gewoon in een tablethouder en klaar is kees.

[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 30 augustus 2019 09:43]

Ik snap persoonlijk nog steeds de voordelen niet van een little en als je er 2 wilt en je wilt besparen kan je ze beter 2e hands kopen. Als je losse joycons moet kopen komt daar ook weer 70 euro bij en waar moet je die dan weer laten.
Het is toch ook de handheld versie? Voor mij top. Vind de gewone Switch te groot, ik heb geen tv dus ook niks aan het dock en vind 300 aardig wat geld voor een handheld. Op de niet al te beste batterij na is de Switch Lite eigenlijk precies wat ik zoek.
Kijk eens een gameplay video van Luigi’s Mansion. Op je telefoon, wel te verstaan. Mijn 6” 1:2 scherm in de telefoon zal wel ongeveer overeenkomen met 5,5” van de Lite. Als dat de grootte op een Switch is, kan ik er niet warm voor lopen. Hetzelfde voor Octopath Traveler. Echt gemaakt voor een groot scherm. Karakters zijn ienieminie klein.

Nee, ik vind het slechts beperkt een handheld. Of beter: een beperkte handheld. Kan het nog niet echt verkroppen dat er geen echte *DS-opvolger in de pijplijn lijkt te zitten...
+1Anoniem: 572813
@Chinco27 augustus 2019 20:59
Is bijna exact hetzelfde formaat inderdaad. Maar als je het scherm te klein vindt kun je toch de normale Switch kopen? Als ze de Lite groter hadden gemaakt had ie ook niets meer toegevoegd. Persoonlijk vind ik de gewone een prima handheld.
Ik weet het nog niet. Ik was na Luigi's Mansion 1 op de 3DS erg gehyped voor de switch versie, maar na de gameplay video's is dat aardig bekoeld. Zonder tv erbij lijkt het me niets, veel en veel te klein. Daar gaan die paar tiende inch niet wat aan helpen, ben ik bang.

Daar komt bij dat ik nooit gecharmeerd was van het GBA formaat.

Och, luxeproblemen.
Ik was teleurgesteld toen Nintendo (en winkels) stopten met GBA producten. De GBA kon nog jaren mee wat mij betreft.
Nog steeds maak ik er gebruik van, zo af en toe.
Dan wel de SP, daar was ik ook erg blij mee. Heel veel mee gespeeld gegamed. Inmiddels zou ik willen dat ik een GBA SP XL kon bouwen. Wie weet... Heb nog wat achterstallig liggen, vrij recent wat RPGs gekocht waaronder Golden Sun, geloof ik.
+1Anoniem: 572813
@Chinco27 augustus 2019 21:41
Ah zo, ja dat kan ik me ook wel voorstellen ja. Het is ook een beetje lastig om games te ontwerpen die goed werken op 5,5 inch én tot over de 65 inch. Maar ik moet zeggen dat ik verbaasd ben over hoe tevreden ik zover ben met de Switch.
De voornamelijke concurrent voor de Switch Lite is de Switch. Je levert echt op veel aspecten in voor wat 100 euro besparing. Vooral omdat er geen cartridges in te gebruiken zijn
Umm... mis ik iets? De lite kan wel cartridges gebruiken.
Duidelijk inderdaad in de video te zien dat die wel Cardrige slot heeft inderdaad.
De 3DS XL is inderdaad geen concurrent meer: de prijs is bijna hetzelfde als een Lite, en het is "oud"... maar de 2DS is dat in theorie wel, die aan een aantrekkelijkere prijs van 80-120 euro nog steeds een zeker “my first Nintendo” gehalte heeft. Benieuwd hoe lang de “3ds”-productlijn nog te koop zal zijn. Ik denk zelf dat het kannibaliseren van de verkopen best mee zal vallen, gezien er weinig nieuwe software voor de 3DS verschijnt. Ook 3DS hardware verkopen lopen op hun einde: in het vorige fiscale jaar (tot 31/03/2019) zijn 2.56 miljoen 3DS-stijl apparaten verkocht tegenover 16.97 miljoen Switches (Bron).

Wat de Switch vs Switch Lite betreft: ik zie een dubbele strategie hier. Enerzijds is de Switch Lite is qua positionering gelijkaardig aan de 2DS: het breekt de markt open voor eeen deel consumenten dat prijsbewust is of enkel interesse heeft in handheld en niet extra wilt betalen voor de hybride oplossing. Anderzijds helpt het model tegelijkertijd de originele Switch te positioneren als het 'premium' device met alle functionaliteit. Ik vraag me af of Lite erg goed gaat verkopen dankzij de grote software library en de prijs, of dat het net gaat dienen als het 'mindere' product dat de Switch meer in de verf zet.

Sowieso is er een markt voor het model als "tweede" device in huis ter aanvulling van een gewone Switch, wat interessant kan zijn voor families met meerdere kinderen of waarbij ook de partner gamet. Dat is ook deels Nintendo's strategie: eerst een Switch in elk huishouden krijgen, daarna een Switch per persoon.

En ja, zoals andere reacties al zeggen kan de Lite wel carts afspelen :P

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 27 augustus 2019 17:38]

Er gaan proprietary cartridges in...
"terwijl de Lite ook games aankan die voor Windows, PlayStation 4 en Xbox One zijn gemaakt."

Huh?
Dark Souls, Doom, Skyrim, Wolfenstein etc.
Diablo, Fortnite. Rocket League, Warframe...
vond ik ook een rare zin.. maar ze doelen hier natuurlijk op crossplatform games
Hele verwarrende zin. Het wekt de indruk dat alle games voor Windows, PlayStation 4 en Xbox One erop gespeeld kunnen worden. Dat is niet waar natuurlijk.
Ik ben erg benieuwd naar de bouwkwaliteit. Over de gewone versie van de switch ben ik niet echt te spreken.
Ik ben vooral benieuwd naar de joycon sticks, waar deze op de normale switch schijnbaar zodanig crappy worden geproduceerd dat zo ongeveer elke joycon gegarandeerd analog-drift oploopt vroeg of laat. Vervolgens lijkt nintendo dat ook niet fatsoenlijk te onderkennen of af te handelen.

Bij een losse controler van 80 euro per setje is het al goed klote als nintendo klantenservice je dan laat zitten, bij een volledige handheld van 200 euro....
nintendo heeft gewoon mijn zoontje in de steek gelaten. Switch 22maand oud en blue screen, herstelkost meer dan 200euro. Linker Joycon was al stuk na 13 maand.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 27 augustus 2019 17:56]

Apart je hebt toch gewoon 2 jaar volledige garantie? Tenzij het overduidelijk eigenschuld is, zoiets als waterschade?
Nintendo zegt 1 jaar ! Dat staat gewoon de lezen op hun website.
Daar sta je dan als kleine consument. Om nu een advocaat onder de arm te nemen voor 200€

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 27 augustus 2019 18:09]

Een tip, ga indien mogelijk naar de winkel en niet naar nintendo.

Wellicht dat dit je kan helpen:

"Op consuwijzer.nl/elektronica/garantie/extra-garantie-bijkopen vind je voorbeeldbrieven om een verkoper schriftelijk om herstel of vervanging te verzoeken als je daar binnen de wettelijke garantie recht op meent te hebben."

Van https://www.parool.nl/nie...-op-elektronica~bc97d389/
Nintendo kan best 1 jaar fabrieksgarantie geven. Voor de normale garantie, die vaak 2 jaar is, moet je bij de verkopende partij aankloppen. En dat is niet Nintendo want die verkoopt zelf de Switch niet aan consumenten.
Ook Verkopende partij stuurde me wandelen, dus wederom , een advocaat onder de arm nemen voor 200euro.
Rare verkopende partij die zich niet aan de wet houd dan (mits het een winkel is). Waar heb je het geheel aangeschaft als ik vragen mag?
De ene zaak is in de buurt van Ninove (Bejgië), De andere zaak is denk ik de grootste games retailer van de benelux. Bij mijn aankoop zij de verkoper meteen , als je problemen hebt na 12m dan zullen we onze uiterste best doen dat Nintendo het herstelt of een korting geeft op een nieuw apparaat.

Je hebt 24 maand garantie maar na 6 maand is ook dit de regel:

na de eerste 6 maanden na aankoop: de verkoper kan u vragen om te bewijzen dat het effectief om een fabricagefout gaat. U moet op dat moment beroep doen op een expert, maar dit is duur. Soms loont het helaas niet de moeite.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 27 augustus 2019 23:36]

Dat aantonen is zo moeilijk niet als aan de buitenkant geen valschade/breuk/beschadiging te zien is, dan mag de fabrikant (uiteindelijk de verkoper voor je 2e jaar garantie dus) vertellen wat jij wel fout hebt gedaan.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 28 augustus 2019 03:04]

Verkopende partij heeft niks te willen, die hebben het af te handelen. (Tenzij het Marktplaats was... 😶)
Ik denk dat dit nog minder is. De normale switch heeft metalen randen zo ver ik weet, deze lijkt een full plastic body te hebben zoals een nintendo DS. Lijkt me overigens wel een goed product t.v.v. een DS.
Als deze de docking mode had ondersteund was hij perfect. Dan vraag ik me wel af als je deze voor erbij koopt of je dan gemakkelijk tussen de normale Switch en de Lite kan wisselen met hetzelfde account. Zodat je de normale Switch voor de tv kan gebruiken en de Lite voor het handheld deel.
Mwa, wat zou je aan docking mode hebben? je zou een losse controller er bij moeten kopen, en al dan niet een dock, zit je zo op/boven de prijs van de normale switch
Het zou in ieder geval geen kwaad kunnen om die optie open te laten. Dan zou je dit als een instap model kunnen zien, kom je er later achter dat je ook graag docked zou willen spelen koop je er een dock + pro controller bij.
Dat ben ik wel met je eens, het had nintendo gesierd als er een breakout dongle-tje bij had gezeten waardoor je em tegelijk kon laden en via hdmi aansluiten, maar ja, die zijn ook niet gratis
Dat is een aanname. Denk nu eens aan een huishouden waar een 2de Switch gewenst zou zijn. Joycons/Pro controller(s) zijn er, een dock is er, alleen nog geen tweede Switch.

Daarnaast kan je ook nog lange termijn denken. Lok mensen met een goedkope Switch, vervolgens vinden ze hem zo leuk, dat ze toch alsnog een dock en controllers willen kopen. Maar helaas, dat kan niet.

Naar mijn idee is dit echt een hele domme keuze van Nintendo geweest, was een kleine moeite, en hier hadden ze op andere manieren weer geld aan kunnen verdienen.
Zou de introductie van de Lite invloed hebben op de prijs van de normale? Het is niet echt een opvolger natuurlijk.
Er is toch ook net een update van de nieuwe uit? Ongeveer 310 euro doet die nu.
jammer dat de Switch Lite niet kan worden aangesloten aan de TV. in combinatie met een draadloze controller zou je een veelzijdiger apparaat hebben. ik denk dat Nintendo bang is om de eigen Switch markt in de weg te liggen.
Ja allicht, en waarom zouden ze ook. Met de refresh van de Switch kun je voorlopig prima toe en de Lite zit in een compleet ander deel van de markt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True