De Lite uitgeprobeerd
Al snel na de introductie van de Nintendo Switch gingen er geruchten rond over een nieuwere versie van de console. De vraag was alleen of Nintendo een versie met snellere hardware op de markt zou brengen, of juist een afgeslankte versie. Het antwoord is: allebei. Althans, min of meer. Naast de Switch Lite verschijnt een revisie van de originele Switch die niet sneller, maar wel een stuk zuiniger is. Volgens de eerste berichten zelfs zo'n 50 procent. Nintendo besteedt weinig aandacht aan de revisie, maar zet vol in op de Switch Lite. Zo kregen we tijdens de gamescom de kans om de Lite voor het eerst uit te proberen.
Een overeenkomst tussen de twee nieuwe modellen is dat beide zijn gebaseerd op dezelfde hardware, een nieuwe versie van de Tegra X1 die de codenaam Mariko draagt. Die nieuwe chip is dus niet sneller, maar wel veel zuiniger dan de X1 uit de originele Switch. De oude werd door TSMC gemaakt op een 20nm-procedé, de nieuwe variant op een 16nm-FinFet-procedé.
De Nintendo Switch Lite is met name beduidend compacter doordat hij een veel kleinere batterij heeft dan de originele Switch. Met die kleinere batterij houdt de Lite het ongeveer even lang uit als zijn grote broer. Volgens Nintendo kun je met de originele Switch maximaal 6,5 uur gamen, terwijl de Lite het 7 uur volhoudt. Een kleinere batterij scheelt natuurlijk ook in gewicht. De Switch weegt 398 gram, de Lite slechts 275 gram. Dat verschil voel je.
Kleiner dan gedacht
Toch is dat gewicht niet het eerste dat ons opviel toen we de Lite voor het eerst in handen kregen. Vooral het formaat van de Lite viel op. Hij is kleiner dan we op basis van de foto's en de cijfers hadden verwacht. De Lite is even dik, maar zo'n 10 mm smaller en 20 mm minder hoog. Dat verschil lijkt klein, maar blijkt in de praktijk toch groot. Het kleinere formaat heeft gevolgen voor het scherm, want ook dat is gekrompen, van 6,2 naar 5,5 inch. Beide schermen hebben wel dezelfde resolutie, van 1280 x 720 pixels.
We konden op de gamescom vier verschillende Nintendo-games op de Lite spelen, en bij geen van die games viel het kleinere scherm op. Dat zou anders kunnen zijn bij games van andere uitgevers. Het is nu al zo dat de interface bij sommige Switch-games lastig is te lezen omdat ze oorspronkelijk voor grotere schermen zijn gemaakt. Dat kan op de Lite nog lastiger zijn, maar we hebben het nog niet uit kunnen proberen.
/i/2003033112.jpeg?f=imagenormal)
Controllers vastgeklonken
Wat misschien nog meer opvalt is dat je bij de Lite de twee Joy-Cons niet meer kunt loskoppelen. Ook dat scheelt in gewicht. En het is niet het enige verschil, want de Lite mist wat functionaliteit die de Switch wel heeft. Zo zijn de HD-trilfunctie en infraroodbewegingscamera geschrapt. Daardoor kun je sommige Switch-games niet spelen. De Labo-games bijvoorbeeld, waarin vooral de infraroodcamera veel wordt gebruikt.
Het is echter wel precies wat de Lite een echte handheld-variant van de Switch maakt. Kleiner, lichter, en daardoor ook met iets minder functionaliteit. Het zijn begrijpelijke keuzes. De besparing in gewicht en het kleinere formaat zijn erg prettig. Rumble en infrarood offeren we daar graag voor op, en een kleiner scherm lijkt voorlopig geen probleem.
/i/2003033110.jpeg?f=imagenormal)
Er is echter één aspect waarover we wat twijfelen. Net als de grote Switch heeft de Lite een usb-c-aansluiting. Maar waar deze aansluiting bij de grote Switch ook een hdmi-signaal door kan voeren, kan hij dat niet bij de Lite. Aangezien beide gebaseerd zijn op een vergelijkbare chip, zou ook de Lite in theorie best een hdmi-signaal uit moeten kunnen sturen, alleen heeft Nintendo die optie geblokkeerd. Hij past blijkbaar niet bij het handheld-karakter van de Lite. De Lite past ook niet in het dock van de Switch. Het is natuurlijk ook wat omslachtig om een usb-c- naar hdmi-verloopje op de Lite aan te sluiten en van daar een hdmi-kabel naar je tv te laten lopen, maar op die manier zou je wel games op een groot scherm kunnen spelen. Het zou de Lite een stuk veelzijdiger maken.
Externe controllers
Het past ook bij een optie die de Lite wel heeft, want je kunt een draadloze controller aan de handheld koppelen. Dus als je de Pro Controller of losse Joy-Cons hebt, kun je die gebruiken in plaats van de ingebouwde controllers. Beide losse controllers werken erg prettig. Voor het serieuze werk is de Pro Controller veel fijner, en voor party games zijn de losse Joy-Cons een uitkomst. Om die reden is het bijna jammer dat Nintendo bij de Lite het klepje heeft geschrapt dat dienst doet als standaard. Hoe wankel dat klepje ook is, als je met Pro Controller of losse Joy-Cons speelt kan het erg handig zijn. Ook hier geldt weer dat het blijkbaar niet bij het handheld-karakter van de Lite past.
Tijdens het spelen met de Switch Lite viel nog iets anders op. De behuizing is van een ander materiaal gemaakt. Waar de Switch vrij glad is, heeft de Lite een wat stroever oppervlak waardoor het apparaat erg prettig in de hand ligt. Die stroefheid geldt ook voor de knoppen. De twee joysticks zijn van een stroever en iets flexibeler materiaal gemaakt. Hetzelfde geldt voor de vier face buttons. Die van de Switch zijn vrij hard en bol, die van de Lite een stuk vlakker. Daarbij is de letter verzonken in de rubberen knop, wat net iets meer grip geeft. Tot slot heeft de Lite een heuse d-pad, waar de Switch vier losse knoppen heeft. Ook de d-pad is van dat stroeve materiaal gemaakt, wat de bediening als geheel een stuk prettiger maakt dan die van de Switch.
/i/2003033102.jpeg?f=imagenormal)
Voorlopige conclusie
De Lite doet zijn naam eer aan. Het apparaat is ruim 100 gram lichter dan de gewone Switch. Als je de Lite voor het eerst in handen krijgt, valt echter vooral op dat hij erg klein is. In lengte en breedte uitgedrukt lijkt het verschil niet groot, maar als je de Lite vastpakt voelt hij veel compacter dan de grote Switch. Minstens zo belangrijk is dat Nintendo de knoppen van de Lite iets heeft aangepast. Ze zijn allemaal van een stroever materiaal gemaakt, wat de bediening een stuk prettiger maakt. Ook de behuizing is wat stroever, wat bij een apparaat dat louter als handheld is bedoeld erg fijn is. Het maakt van de Lite een veel prettiger apparaat om te hanteren dan de originele Switch.
Daar komt nog bij dat de Lite een stuk goedkoper is. De Switch gaat voor zo'n 300 euro over de toonbank, de Lite zal waarschijnlijk 100 euro minder kosten. De Lite is daarmee duurder dan de 3DS XL, wellicht de voornaamste concurrent. Voor de 3DS geldt echter dat je er alleen speciaal ontwikkelde games op kunt spelen, terwijl de Lite ook games aankan die voor Windows, PlayStation 4 en Xbox One zijn gemaakt. Hoe deze 'games van andere platformen' zich vervolgens houden op het kleine scherm, hopen we binnenkort te ontdekken. De Nintendo Switch Lite verschijnt op 20 september, in drie verschillende kleuren.