'Sharp levert igzo-schermpaneel voor nieuwe Nintendo Switch-modellen'

Sharp levert igzo-panelen voor 'nieuwe videogamemachines' van Nintendo. Dat schrijft de Wall Street Journal op basis van uitlatingen van een topman van de Japanse producent Sharp. Mogelijk is de nieuwe versie van de Switch daardoor zuiniger.

Katsuaki Nomura, een onderdirecteur van Sharp, heeft aangegeven dat zijn bedrijf igzo-panelen gaat leveren aan 'een videogameklant', schrijft de WSJ. Nomura zelf noemt niet expliciet Nintendo; dat is een conclusie die de WSJ trekt, mede op basis van eerdere informatie. Nintendo wilde geen commentaar geven.

Nintendo brengt in september een vernieuwde Switch uit, die het langer volhoudt op een enkele acculading zonder dat de accucapaciteit is verhoogd. Het gebruik van een energiezuinig igzo-paneel zou die langere accuduur kunnen verklaren. De nieuwe versie krijgt ook een revisie van de Tegra X1-soc die vermoedelijk wat zuiniger is en ander geheugen.

Nintendo komt in september ook met de Switch Lite, een kleinere en goedkopere versie van de bestaande Switch waarbij geen dockfunctie aanwezig is. Dit model komt op 20 september uit. Ook dat model heeft volgens Nintendo een langere accuduur dan de huidige versie, maar de verbetering is minder groot. Mogelijk krijgt deze goedkope versie geen igzo-paneel. Het scherm is met 5,5" ook kleiner.

Igzo, of indium gallium zinkoxide, is geen nieuwe paneeltype, maar een halfgeleidermateriaal dat kan worden gebruikt als dunne-filmtransistor in beeldschermen. In vergelijking met het doorgaans in schermen gebruikte amorf silicium bewegen de elektronen bij de igzo-technologie sneller door het materiaal en kunnen de transistors zodoende kleinere pixels aansturen. Dat leidt tot een hogere pixeldichtheid en een lager energiegebruik en omdat de signaal-ruisverhouding beter is, worden volgens Sharp aanrakingen bij een touchscreen beter herkend. De bestaande Switch is gebaseerd op amorf silicium als halfgeleider in de schermen.

Een nadeel van de door het Japan Science and Technology Agency gepatenteerde en aan Samsung en Sharp in licentie gegeven izgo-technologie, is het feit dat het materiaal op de backplane van een scherm moet worden aangebracht met lasers, wat het in principe relatief duur maakt om te produceren.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joris Jansen

Redacteur

07-08-2019 • 15:33

42 Linkedin

Reacties (42)

Wijzig sortering
Nintendo komt in september ook met de Switch Lite, een kleinere en goedkopere versie van de bestaande Switch waarbij geen dockfunctie aanwezig is. Dit model komt op 20 september uit. Ook dat model heeft volgens Nintendo een langere accuduur dan de huidige versie, maar de verbetering is minder groot. Mogelijk krijgt deze goedkope versie geen igzo-paneel. Het scherm is met 5,5" ook kleiner.
De Lites batterij is ~20% kleiner dan in een gewone Switch (4310 mAh vs 3570 mAh), dus vrij normaal dat de winst van de die-shrunk Tegra lager uitvalt in de Switch Lite dan in de gereviseerde console. Beide modellen profiteren van het vervangen van LPDDR4 geheugen door LPDDR4x, wat minder energie consumeert.

Het is natuurlijk mogelijk dat ook het verbruik van het scherm hier ook invloed op heeft, maar Sharp heeft nergens gezegd voor exact welke modellen ze het scherm gaan leveren. Dat wordt wachten op een technische breakdown.

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 7 augustus 2019 16:15]

Ik snap ook de tactiek van Nintendo eigenlijk niet. Ze investeren in een lite versie en switch met langere accuduur, die eigenlijk helemaal niet aantrekkelijk zijn, je zit dan in dezelfde markt als de mensen die nu al een normale switch kopen. Ik hoef geen switch van 300+ euro omdat er een scherm in zit. Dat is toch vooral een markt voor kinderen, de gemiddelde volwassene gaat (in onze cultuur) niet bij "vriendjes en vriendinnetjes" met een switch spelen...

Zo blijft Nintendo eigenlijk een niche speler en dat vind ik best zonde gezien de best interessante games die ze exclusief op de Nintendo platformen uitbrengen.
Ik hoef geen switch van 300+ euro omdat er een scherm in zit. Dat is toch vooral een markt voor kinderen, de gemiddelde volwassene gaat (in onze cultuur) niet bij "vriendjes en vriendinnetjes" met een switch spelen...
Nee, maar wat dacht je van allerlei andere usecases? Thuis op de bank spelen als de tv bezet is? 's Avonds in bed? Forenzen die een lange treinreis moeten afleggen om op werk te komen? De Switch meenemen op vakantie? Deze usecases zijn echt niet exclusief voor jonge kinderen.
Ze investeren in een lite versie [...] je zit dan in dezelfde markt als de mensen die nu al een normale switch kopen.
De Lite versie is een goedkopere variant en m.i. gericht op ouders die de huidige Switch-variant te duur vinden voor hun kinderen.
Aanvulling op @RayNbow , die trouwens volledig gelijk heeft: de Switch 'revisie' hoeft geen nieuwe markt aan te boren: het is een product dat de Switch uit 2017 vervangt. Deze upgrade is het best te vergelijken met de Xbox One naar Xbox One S, of de PS4 naar de PS4 Slim: producten die minder elektriciteit verbruiken maar geen echte 'upgrade' pur sang zijn. Hun hoofdkenmerk is eigenlijk dat ze goedkoper te produceren zijn.

De Tegra X1 werd tot nu toe op 20nm geproduceerd, een oud proces dat steeds kostelijker aan het worden is. Door de X1 nu op 16 of 12nm te produceren, maken Nintendo en Nvidia dezelfde chip goedkoper en energie-efficiënter. Dit verhoogt de marges voor hun, en maakt op termijn ruimte voor prijsverlagingen.

Wat die Switch Lite betreft: deze moet inderdaad prijsbewustere consumenten aanspreken. Er is een hele groep 3DS en PSP/Vita eigenaars die eigenlijk enkel handheld spelen, en graag die €100 in hun zak steken.
Tegelijkertijd voert het Lite model marketingtechnisch een andere functie uit: het plaatst het 'echte' model aantrekkelijker in de markt. Niet zo veel duurder, meer functionaliteit, langere batterijduur, beter scherm...


Als je niet graag handheld speelt, kan je natuurlijk gewoon een Switch in het dock laten: voor de games alleen al is de console het ondertussn (imho) meer dan waard. Maar misschien kan ik wel even je noties van de playerbase op Switch bijstellen: twee derde van de Noord Amerikaanse Switch eigenaars is bijvoorbeeld ouder dan 24. Veel volwassenen die ik ken met een Switch, gebruiken het ding bvb. onderweg naar hun werk of nog even in bed, en spelen trouwens ook multiplayer met hun "vriendjes en vriendinnetjes," of bvb hun kinderen :)
Ik snap ook de tactiek van Nintendo eigenlijk niet. Ze investeren in een lite versie en switch met langere accuduur, die eigenlijk helemaal niet aantrekkelijk zijn, je zit dan in dezelfde markt als de mensen die nu al een normale switch kopen.
Strategie lijkt me rock solid.

- Switch revisie zal hoogstwaarschijnlijk meer een soort stealth upgrade zijn en doorgaan als de reguliere Switch. Misschien maakt Nintendo nog een beetje lawaai rondom de minuscule upgrade, maar zeker niet teveel en zeker niet bedoeld om een nieuwe markt aan te boren.

- Dat ze de Lite op 200,- weten te krijgen. Een apparaat dat nu al als een zotte verkoopt. En waarvan volgens mij zelfs door Nintendo al meerdere keren is gezegd "more Switches p/household". Deze strategie is naar mijn idee ijzersterk.
Zo blijft Nintendo eigenlijk een niche speler
Hoezo is Nintendo dat uberhaupt?
Je weet dat Nintendo de vorige generatie in totaal bijna 2 miljard games heeft verkocht toch? (waarvan 1 met de Wii)
En een Microsoft met de 360 ergens rond de 630 miljoen is blijven steken?
Sony daar weer rond de 120 miljoen boven met de PS3, handheld succes van Sony heb ik niet zo top of my head.

Dat is niet helemaal de categorie niche imo.

Deze generatie is Nintendo natuurlijk waardeloos gestart, maar in toteel wel weer meer hardware de markt in geduwd dan Microsoft. Switch + WiiU zit nu boven de 50 miljoen schat ik zo in? Alleen moesten ze met de Switch weer opnieuw installbase bouwen. Maar dat gaat niet bepaald onverdienstelijk op dit moment.

En
gezien de best interessante games die ze exclusief op de Nintendo platformen uitbrengen.
Dit alleen zal Nintendo nooit een niche speler maken.

Nintendo's meest succesvolle console exlusives blaven bijna elke andere uit de weg. De God of War's, Spiderman's en Uncharted's komen wel in de buurt (met 2.5 keer de installbase), maar halen een Mario Kart niet in. En het is niet dat Mario Kart na een tijd in de grabbelbak ligt voor 20,- waardoor de verkoopaantallen zo hoog zijn.

Enige wat ik jammer vind van Nintendo sinds de Wii is dat ze het high fidelity idee beetje los hebben gelaten. En ten tijden van de PS5 wordt het gat met de Switch zo groot, dat een Metroid Prime 4..... grafisch waarschijnlijk minder gaat schinen dan ik zou willen. Zoals Metroid Prime dat absoluut deed op de Gamecube. Of Zelda Windwaker, F-Zero, Double Dash, etc.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 8 augustus 2019 11:33]

Ik zou voor games zoals Metroid Prime ook graag een Switch zien die i.p.v. de huidige Dock een soort van externe GFX kaart zou hebben. Ik zou de gehele Metroid Prime saga graag op 1440P / 144 Hz o.i.d. opnieuw willen spelen :+

Maar goed, Nintendo heeft met de Switch ondanks zijn tekortkomingen voor mij voldoende in huis. In tegenstelling tot de WiiU.. Dat is serieus de eerste console van Nintendo die ik NIET heb gehad. Het voordeel daarbij is dat wanneer ze games vanuit de WiiU poorten dat ik daar juist blij mee ben :+

Hoewel ik ook graag een krachtigere Nintendo zou zien (1080p 60FPS is toch niet al te veel gevraagd anno 2019 lijkt mij) is zoals je aangeeft de strategie op zichzelf zeer goed. Met deze verkoopaantallen IMHO verre van niche inderdaad.
Een niche speler zou ik ze niet noemen. Maar ik vind de 300+ euro ook teveel en zou ook graag een non-portable Switch willen zien.

En als je dan toch ergens op bezoek gaat sluit je hem dan daar toch aan op de TV ;)
Heb liever dat ze een switch uitbrengen die niet portable is :)
Zelfde hier. Vind wat hij kost nu net iets te duur. Mobiele functie gebruik ik amper (is leuke toevoeging, maar imo niet het geld waard) toen ik hem had geleend.
Plus hij lijkt ook net een tikkeltje performance te missen, bij Zelda BoTW toch regelmatig framedrops en microstutters ervaren, en nieuwere games als Witcher die niet hoger dan 720p zal draaien etc.
Iets meer power zou ik wel op prijs stellen.

Op zich de nieuwere Lite versie vind ik wel interessant, wat bruikbaardere mobiele formfactor, maar geen tv out meer :(
Als hij hackbaar blijkt voor Android dan wil ik hem wel overwegen.
Anders wacht ik op een zwaardere variant/revisie.
Is hij al :) ik draai al een aantal dagen android op mn switch i.c.m. shadow. pc games on the go on a switch (of heb je het nu over de nieuwe lite versie)

[Reactie gewijzigd door Plnda op 7 augustus 2019 16:41]

Ik bedoel dus juist specifiek de nieuwe lite versie, dat die hackbaar zou zijn.
Dat Android draait op de vanilla Switch weet ik, maar juist op de Lite lijkt me dat fijn omdat hij veel praktischer is in mobiel gebruik (lijkt me, iig). Switch games kunnen draaien EN emulators.
Dat zou dan niet echt een "Switch" zijn. Plus, je kan er toch al voor kiezen om 'em gewoon nooit mee te nemen?
Je kan hem inderdaad laten zitten, maar er zijn natuurlijk consessies gedaan om hem meeneembaar te maken. Daarnaast betaal je wel voor extra hardware die er in zit om hem onderweg te kunnen gebruiken.

Denk dus dat hij daar op doelt...
Wat zijn die concessies? Hij draait toch sneller/beter in een dock?
De keuze voor de CPU/GPU en hoeveelheid RAM is daar toch ook gewoon op gebaseerd?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 augustus 2019 19:53]

Ik zie dat eigenlijk nog wel verkeerd gaan, bij de "New 3DS" kwamen er ook ineens games die alleen maar op de nieuwe 3DS werkte, want die had wat meer vuurkracht.
Die lite versie is ook geen echte switch toch?
De 3DS onderscheidde zich door dat 3d scherm, toch komen ze later met non-3d varianten.
Hetzelfde gebeurd al met switch, de Lite, die niet te 'switchen' valt.
Ik vind juist de Switch Lite wel aantrekkelijk omdat het totaal zinloos is een Switch aan een TV te hangen. Grafisch is 't gewoon te slecht voor een groot scherm, maar op een klein schermpje merk je dat niet zo.
Nou mijn neefjes spelen fortnite en ik keek mee maar fond het 3 keer niks op de switch.
Eenmaal aangesloten op de tv was het een wereld van verschil.
Kon vijand beter zien!
Maar dan kan je het beter spelen op b.v. een PS4 Pro.
Maar ze spelen niet alleen fortnite :)
Ook Mario party, super smash bros en Mario kart zijn leuker met 2 man op een groot scherm.
Erger je je dan niet kapot aan het feit dat het maar 1080p is ?
1080p is nog steeds “de” standaard in consoleland, dus nee, daar zullen de meesten zich niet aan ergeren.
Waarom zouden ze, het zijn kinderen.
Ja, dat is een wereld van verschil !
Switch is leuk voor de Nintendo exclusives, maar games spelen die op andere platformen te krijgen zijn kan je beter elders spelen want het verschil is gewoon te groot.
Ligt aan de game, maar Mario, Mario Kart, Zelda en Super Smash Bros. zien er gewoon prima uit. Games die niet voor hyperrealisme gaan, komen prima tot hun recht imo.
Je kunt 'm toch vastlijmen in 't dock?
Ja en onnodig voor het scherm betalen?
Zijn er geen tweedehandsjes met kapot scherm?
Had graag gezien een OLED versie. Dat gezegd hebbende. Ik gaf het niet veel kans hoor. :+
Mooi nieuws voor diegene die Onderweg de Switch gebruiken maar ik gebruik de Console/Handheld puur voor thuis en ga pas Upgraden als er een soort van Pro of X of versie komt en misschien komt er wel een Dock met extra Videogeheugen :)

Voor diegene die overweegt om hun Switch van nieuwprijs 350€ a 300€ nu te verkopen voor een 250€ a 270€ wacht aub eerst officieel nieuws af of nog beter houdt gewoon je Switch ;)
Voor diegene die overweegt om hun Switch van nieuwprijs 350€ a 300€ nu te verkopen voor een 250€ a 270€ wacht aub eerst officieel nieuws af
Het is gewoon officieel hoor: nieuws: Nintendo brengt vernieuwde Switch met langere accuduur uit in september
Bedankt lilmonkey maar deze topic gaat over mogelijk het scherm van Sharp "Sharp levert igzo-panelen voor 'nieuwe videogamemachines' van Nintendo. Dat schrijft de Wall Street Journal op basis van uitlatingen van een topman van de Japanse producent Sharp. Mogelijk is de nieuwe versie van de Switch daardoor zuiniger" er is niets officieels over gezegd.

Dan nog zou ik niet mijn Switch met 2,5 a 6,5 uur speeltijd met 70€ verlies verkopen om een Switch voor omstreeks de 300€ a 330€ weer te kopen voor een 4,5 a 9 uur speeltijd of de Lite voor 230€ met 3 a 7 uur speeltijd..

Smaken verschillen en de Switch is voor thuis en onderweg maar ik vindt het onsmakelijk deze Trend van net iets Nieuwer net iets Zuiniger waar de Consument een soort fan Default reactie op heeft van hebben https://www.nintendo.nl/N...este-bij-je--1596110.html sommige features wat Switch een Switch maakt ontbreekt op de Lite..
Wellicht dat deze techniek gebruikt gaat worden in de pro versie... wie zal het zeggen... alles is mogelijk. Ik kan me echt niet voorstellen dat nintendo alleen met een uitgeklede versie komt terwijl al 2 jaar iedereen vraagt om juist een betere variant... Maargoed dat is weer echt Nintendo dit

[Reactie gewijzigd door sygys op 7 augustus 2019 16:28]

Juist. De Switch "Pro" zal door zn sterkere hardware de energiezuinige onderdelen hard nodig hebben wil het niet een ve grotere accu nodig hebben of een veel mindere speelduur.
Of de langere accuduur nou door een efficiëntere SoC, een efficiënter scherm, of een combinatie wordt bewerkstelligd is volgens mij niet zo heel belangrijk. Feit is dat de revisie en de verbeterde accuduur officieel zijn bevestigd.
Had eigenlijk wel een echt verbeterde Switch verwacht nu na 2.5 jaar. Dus duidelijk meer power (grootste manco), duidelijk beter scherm, en flink wat geheugen erbij.
Dit soort upgrades doen ook de huidige eigenaren soms overstag gaan.
Doe mij maar eentje waar je minstens alle spellen altijd op 1080p60 kan spelen op TV. :+
Jaartje wachten .. Hij gaat zeker komen, de Switch Pro. Maar goed. Tijd is ook een dingetje.
Is dit scherm qua scherpte en response tijd beter als het voorgaande model?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee