Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

.Build - Bouw je eigen gitaarversterker

Klein kastje dat groots klinkt

Stripboard

Dan is het vervolgens zaak om alle onderdelen op een logische manier op het stripboard te plaatsen. Je kunt zelf aan het puzzelen slaan of ons voorbeeld volgen. In beide gevallen geldt: de meeste schakelingen kun je alleen op een stripboard kwijt als je bepaalde banen onderbreekt en tussen anderen een draadbrug aanlegt. Je kunt de koperbanen van het stripboard onderbreken door met een schroevendraaier of Stanleymes over de banen te krassen. Mocht je zelf een verdeling willen maken, dan is er een klein punt van aandacht: om oscillatie te voorkomen is het zaak om C2, de elektrolytische condensator van 100µF, zo dicht mogelijk bij de LM386 te plaatsen.

Het stripboard met onderbroken banen en draadbruggen. Van boven gezien (de kant waar de componenten komen).

Als de juiste banen onderbroken zijn en de draadbruggen geplaatst, is het tijd voor de rest van de componenten die op het stripboard horen.

Dit is hoe de componenten op het stripboard geplaatst moeten worden

Als je de tien onderdelen op de printplaat gesoldeerd hebt, is het zaak om de gitaaraansluiting, de luidspreker, de twee draaiknoppen, de batterijhouder, de schakelaar en de led en bijbehorende weerstand met montagedraad op het printje aan te sluiten.

Zo sluit je luidspreker, potmeters, batterij en schakelaar aan

Als alle soldeerverbindingen zijn gemaakt, is het tijd om de versterker aan een eerste test te onderwerpen. Als alles naar behoren werkt, kun je hem in de behuizing plaatsen en kun je op pad met je zelfgemaakte oefenversterker.

Reacties (135)

Wijzig sortering
LM386-3 of LM386-4, het verschil is de maximale spanning die je erop mag zetten.
De eerste is max 15 volt, de tweede max 22 volt.
En pak voor de fet een J310, die zijn makkelijk te verkrijgen, het is een source-volger en dient alleen om de hoogohmige gitaar perfect aan te laten passen aan de ingang van het versterker-ic, en de fet is nog pen-compatible ook.
Zeker op zich een leuk dhz projectje, maar dit is toch meer Elektuur/Elektor dan Tweakers.


Edit nav de reacties:
Begrijp me niet verkeerd, ik heb absoluut geen probleem met (her)verbreding. De ontwikkelingen gaan immers door en er komen nieuwe soorten electronica bij.

De zelfbouwprojectjes juich ik ook toe, maar deze is zo simpel dat ik 'm persoonlijk niet Tweakerswaardig vind maar eerder Elektuur 1990 ofzo.

Wat hieronder al is aangegeven zou een verbreding en verdere verdieping in bijvoorbeeld home automation of welk Raspberry Pi knutselwerk dan ook veel interessanter zijn. Zeker als men ook aandacht besteed aan het bijbehorende programmmerwerk want daar kan ik persoonlijk maar ongetwijfeld ook een flink aantal medetweakers nog best wat opsteken.

[Reactie gewijzigd door Frappuccino op 18 augustus 2019 11:43]

Zeker op zich een leuk dhz projectje, maar dit is toch meer Elektuur/Elektor dan Tweakers.
Tweakers was juist vroeger (voordat het overgekocht werd) veel meer gericht op hobby projecten en technologie en wetenschap in het algemeen. Het leek meer op bijvoorbeeld hackernews van ycombinator (gericht op software ontwikkelaars) dan op wat het nu is. Kijk eens op het forum zou ik zeggen.

Het is langzaam uitgegroeid tot een 13 in een dozijn nieuwspagina over de laatste gadgets en games (om een breder publiek aan te trekken), maar dit was niet altijd zo.

Daarom zou ik dit artikel juist scharen onder "oldschool Tweakers". Meer dan welkom.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 18 augustus 2019 12:47]

Dit is cool. Graag ook nog eens uitleg over de Fairlight ooit gebruikt door Mike Oldfield. En wat te denken van een buizenamp?

Thuis heb ik op een koude winterdag een, werkende, electromoter gesoldeerd.

Het is gewoon tof om te weten met wat voor materiaal je eenvoudig een stuk elektronica kunt maken en gebruiken. Dus het is niet puur theorie maar ook een stukje "reallife".

Info over de chip: https://en.wikipedia.org/wiki/LM386
Zelf heb gitaar en bassgitaar zelf geassembleerd . Bouwpaketten of losse body en neck en dan zelf de onderdelen kiezen.
Maar mini bass amp die goed klinkt mis ik nog.

Ik heb wel in basic C++ simpele MathGuitar libary voor fretboard multiscale in DX11 weer te geven geprogrammerd.

Ik ben dus van plan om redelijk goed klinkende bass amp te bouwen, maar hoefd niet luid.
uiteraard voor E-Standaard
Dropdown D of nog lager wordt beetje to much voor down sizing.
Helemaal mee eens! Ik snap zelf niet zo goed waar de perceptie vandaan is gekomen dat het alleen nog maar om computers, telefoons en ander gadgetspul zou mogen gaan.

Ik denk ergens dat het ook komt door de geleidelijke verandering in geplaatste content wat meer mensen aantrekt die vooral daarvoor naar Tweakers komen, de identiteit van het platform verandert dan gaandeweg.

Het plaatsen van uitgebreide reviews over bijvoorbeeld de nieuwste Huawei telefoon zal commercieel gezien aantrekkelijker zijn, in zo’n geval betaalt Huawei goed geld en mensen die een review erover googelen leveren dan meer siteviews op.

De community zelf is gelukkig veel breder.
Werd er in het oude-schooltijdperk niet juist regelmatig doorverwezen naar circuitsonline.net voor electronica?
De laatste gadgets,games en natuurlijk ''de elektrische auto" :)
Helemaal mee eens!
Eerder oldskool t.net... Lekker technisch en totaal niet geschikt voor een breed publiek. Goed zo.

Vervang de LM386 door een gewone low-noise opamp, en je hebt een line uitgang waar je bijvoorbeeld een bluetooth chipje aan kunt hangen. Kun je je BT headset ermee pairen. Ook leuk om in de gitaar zelf te bouwen, heb je een draadloze digitale elektrische gitaar...

Je zou ook een low-power opamp en class-D uitgangstrap kunnen bouwen, dan kun je waarschijnlijk de boel voeden met 2 of 3 penlites, en gaat het stroomverbruik drastisch omlaag... Of een Li-ION voedingkje maken, kun je de boel via USB opladen.

Eigenlijk een basis voor heel veel projecten...
Ik vermoed alleen dat je teveel lag hebt met BT, er is een reden dat er nooit BT word gebruikt in de muziek wereld voor monitoring en draadloze verbindingen. lag is killing.

Hoe groot de lag is met de laatste technieken weet ik eigenlijk niet.
Alles wat digitaal signaal verstuurd heeft buffering. Alles wat draadloos audio verstuurd zal dit altijd analoog doen. Het is immers belangrijker dat het geluid op tijd aankomt dan dat het echt perfect klinkt. 2ms roundtrip latency voor een interface is bijvoorbeeld al bijna teveel om live te gebruiken voor effecten. Digitale drums zitten vaak op enkele honderden microseconden. Tot 1ms maar veel meer dan dat ga je merken (wat je met goedkopere kitjes hebt). Hierdoor ga je zelf steeds trager spelen omdat je feedback loop qua geluid niet meer klopt.

Ook voor gitaren is latency met oefenen killing. Je hoofd kan dat simpelweg niet verwerken.
En toch is het Sennheiser gelukt.

In mijn ervaring hoeft de latency ook niet zo laag te zijn als je hier noemt. Er zijn maar weinig mensen die een latency van zeg 6ms waarnemen.

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 19 augustus 2019 08:03]

Daar betaal je dan ook voor.

Bedenk ook dat in de praktijk vaak meerdere apparaten achter elkaar geschakeld worden, bv gitaar-effectpedaal-versterker-speaker-microfoon-mengpaneel-recording-device. Iedere connectie een milliseconde, ieder apparaat een milliseconde, dan zit je al snel op 8ms of meer. Effectpedaaltjes worden ook achter elkaar geschakeld en ook al hebben ze een bypass, die is vaak ook buffered (elektrisch dan, niet zoals @supersnathan94 hierboven bedoeld als dat een stuk signaal gebufferd wordt).
Effecten hebben alleen latency als ze digitaal zijn, en dan heb je het over enkele samples. Aangezien er niet gebufferd hoeft te doen worden gaat een effectn(of een mengpaneel oid) never nooit 1 ms latency introduceren.

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 19 augustus 2019 15:03]

Tergenwoordig zijn vrijwel alle effecten digitaal (ja overdrive, fuzz, wah phaser, flanger niet en bij een delay zijn er nog mensen die kiezen voor vintage of retro, vintage bandecho's incidenteel ook maar die laatste zijn zeker zeldzaam). Mijn Boss DD-3 en Harmonist HR-2 zijn ook digitaal en minstens 20 jaar oud. Die zijn dan ook maar 8-bits of zo, anders was de latency echt niet laag te houden.
Zeker de multieffects zijn vast grotendeels digitaal, voor de stompboxen zal dat idd een stuk lager zijn.

Maar daar gaat het niet zozeer om, je had het over latency, zulke effecten hebben echt niet zulke grote buffers nodig om te werken (en dus geven ze niet zoveel delay), en zaken als versterker, speaker en recording device voegen natuurlijk helemaal niets toe aan totale latency.
Boss DD-3 Digital Delay (er was toen ook een DD-5, nu zelfs een DD-7) en HR-2 Harmonist (opvolgers de PS-5 en PS-6 Pitch Shifter, de PS-1, PS-2 Pitch-shifters en PS-3 Pitch-Shifter/Delay zijn ouder en niet intelligent/harmonisch, laatste twee wel digitaal) zijn 'stomp-box' en digitaal. Delays en Reverbs zijn tegenwoordig allemaal digitaal, vooral de stompbox versies (al zijn er dus wel analoge retro reverb pedalen).

Digitaal was het toverwoord in de jaren 90 en alles moest (in navolging van de CD) digitaal worden, zelfs waar dat nauwelijks zinvol was. Er is een hele grote groep multi-effect stompbox en amp-modeling stompboxes en die zijn allemaal digitaal.

Overdrive, Distortion, Fuzz, Wah, Phaser en Flanger zijn zo'n beetje de enige die overgebleven zijn als niet digitaal, de laatste twee eigenlijk alleen nog voor de retro-scene. Chorus is er zowel digitaal als analoog, maar zit tegenwoordig meestal in multi-effect-pedaaltjes net als delay, reverb, tremolo, vibrato, pan, pitch shifter, octaver, ja zelfs de fuzz, overdrive en distortion zijn digitaal. Alleen de Wah is voor zover ik weet niet digitaal verkrijgbaar.
redelijke amateur muzikanten hebben vaak bij 5ms al wel door dat er iets niet klopt. Als drummer heb je enkele ms op bijvoorbeeld een hi-hat patroon binnen een paar slagen al door. Je hoofd moet simpelweg teveel nadenken om het timingsverschil op te lossen. Goedkope elektrische drumkitjes klinken daardoor vaak ook slechter. Doordat de timings niet kloppen, met andere instrumenten als je dus op het gerikketik van de drumstokken afgaat.
Let's agree to disagree. Ik ben zelf al redelijk wat jaren muzikant, en ook beroepshalve veel bezig met audio. Ik denk dat de grens van hoorbaar verder ligt dan je denkt. Meer dan zeg 15 a 20 is echt vervelend, dan kun je niet meer spelen, maar daaronder valt het allemaal wel mee.

Jij zegt dat 2ms al teveel is, in 2ms kan geluid ongeveer 70cm verplaatsen. Jij zegt dus dat als je meer dan 70cm van je monitor afzit je niet meer kunt spelen?
Precies ... Mensen die daadwerkelijk een instrument bespelen weten dat BT geen optie is.
Alles dat draadloos is is gewoon RF gestuurd.
Aan latency heb je een ruk.
Dit zijn heel leuke opmerkingen. Heb je een voorbeeld van een praktische BT chip voor me om 'm aan m'n Laney te koppelen? Eindelijk geen krakende kabels meer.
Of voor de karaoke (gnigni) microfoons.
GAat em niet worden. De latency die digitale transmissie geeft is te hoog. Niet bruikbaar voor live audio.
Hè jammer, bedankt voor de tip.
Update: Heb 't ff met een bluetoorh speakertje op m'n smartphone met een YouTube muziekje geprobeerd.
Werkt inderdaad echt niet. 8)7 op |:(

[Reactie gewijzigd door ajolla op 19 augustus 2019 10:46]

Als je dat wil kijk dan even naar normale transmitters voor audio. Heb ik zelf voor m’n bas. Zit nog op oude freqs dus rond de 250MHz. Werkt altijd eigenlijk. Heb die van mij ingefreest en een toggleswitch op gezet ipv jack poort.
(Aan/uit zou ik met een verzonken schuifschakelaartje doen.)
Dank je. Waar is die toggle switch voor?
Jack zou je kunnen laten zitten.

[Reactie gewijzigd door ajolla op 19 augustus 2019 08:02]

die toggle switch is voor aan uit. Ik heb nu de actieve zender onder mijn slagplaat zitten en dus moet ik ergens een switch hebben om mijn bas "aan" te zetten. Anders gebeurt er niks. Hij moet ook uit kunnen om niet zonder lege batterij te komen.

Die jacks gaan 9 van de tien keer los zitten en daarmee verpest je soms echt live optredens. Ik heb niet altijd een soldeer bout mee en heb al meerdere malen gehad dat er bij iemand een draadje los ging zitten doordat de Jack socket niet goed vast zit.
Ik snap 't trouwens niet goed. Processors klokken tegenwoordig met multi-GHz. Latency hoeft dan toch niet meer dan een paar microseconden te bedragen? Heb je echt meer dan 10.000 klokcycli nodig om 1 audiosample te versturen?
Het gaat niet echt om processor snelheid, maar voor transmissie door lucht heb je buffering nodig (transmissie fouten, herstransmissie, etc), daar komt de latency vandaan.
Nou ja. Sowieso gaan audio samples op KHz basis en niet in GHz. Daarnaast heb je nog latency voor transmissie en error correction op de transmissie.

Het kan tegenwoordig wel heb ik mij laten vertellen (sennheiser digital series) maar goedkoop is het niet.
Tweakers is toch ook een stuk breder geworden, voor computer hardware is er hardware.info.

Zelf heb ik helemaal niks met gitaarversterkers, maar vind het toch leuk om door te lezen. Sommige tweakers zullen dit daadwerkelijk gebruiken.

Naast pc’s ben ik bezig met DCC besturing van treinen met blokken en terugmeld decoders. Zou hier op tweakerook niet misstaan: het is van alles wat. Ontwerpen, solderen, programmeren, bouwen en testen. Maar ook dan zullen mensen denken: ‘waarom staat dit op tweakers?’
Ik denk ook dat je die gitaarversterker gewoon kan gebruiken als portable speaker.
Wellicht niet de beste, maar wel zelfgemaakt.

Dat DCC ziet er overigens vrij complex uit voor wat je er mee doet? Moet je hiervoor echt decoders hebben en een "encoder PC" (met dure hardware en software?)

Of is het opensource en kun je een Raspberry Pi als commandocentrum gebruiken en Arduino's (of kleinere microcontrollers) als ontvangers?
Dcc is opensource en er zijn hele projecten voor zelfbouw, hoewel iets out-of-the-box gewoon doet wat het moet doen, een leuke site is:

https://dccwiki.com/

Zelfbouw:

https://www.digital-bahn.de/eigenbau.htm

Het grappige is dat ik altijd nog een trein had (analoog) van vroeger, maar door digitaal rijden alles in de hobby heb gevonden wat ik leuk vind. Naast ontwerpen en programmeren is het bouwen van scenary en airbrushen ook iets waar ik wat mee kan. Een modeltrein is volgens mij een van de weinige hobby’s waar heel veel werkzaamheden bijeenkomen en dat maakt het leuk! Zou het leuk vinden als er op tweakers een sectie kwam!

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 18 augustus 2019 15:24]

Begin een topic, al kan ik me niet voorstellen dat er geen modelbouwspoor topic is.
Ik denk ook dat je die gitaarversterker gewoon kan gebruiken als portable speaker.
Wellicht niet de beste, maar wel zelfgemaakt.
Een gitaarspeaker heeft een heel andere frequentiekarakteristiek als een hifi-speaker. Als ik het signaal van mijn hifi doorlus naar mijn Fender versterker, dan moet ik alle hoge en middentonen wegdraaien, anders is het geluid niet om aan te horen, ook in de clean stand. Gitaar clean is geen HiFi-clean en Fender geld in de gitaarwereld als zo'n beetje het mooiste clean dat er is. Andere merken (zoals Marshall, Mesa Boogie, Crate, Soldano) scoren beter in overdrive/vervormd/metal geluiden, enkel Peavey komt in de buurt. Ook Engelse 'clean' merken zoals Vox (Brian May, Kinks) klinken anders..
Hmm, ok dacht dat de versterker (en zeker dit circuitje) (zonder alle extra functies) niet meer doet dan versterken.

Ik heb op m'n versterker ook een aux in, vziw klinkt die wel redelijk normaal
Mijn Fender versterker heeft geen aux in, daarvoor is hij misschien te oud.

Wel heb ik een pre-amp-out en power-amp-in (voor een effectsloop met delay, reverb e.d., evt pitch-shifter, andere effecten zoals wah, fuzz, overdrive, gaan dan weer voor de pre-amp, planger en phaser kun je mee experimenteren).

Bij het doorlussen vanaf de hifi ging die dus rechtstreeks in de power-amp, dus de vervorming van de pre-amp en het overdrive-kanaal skip je dan, pre-amping doet de hifi immers al. De frequentiekarakteristiek van de speaker zelf speelt ook een grote rol.
Aux in kan duiden dat je er ook muziek kan afspelen. Bij deze feature kan dan ook meer fullrange speaker verwachten met ietje minder laag en minder hoog.
Pure gitaar speaker is meer midrange en dan mis je woofer en tweeter.
Bass & Gitaar versterker zijn overwegend mono kanaal.
Dus box met twee breedband speakers en twee amps

Ik zou ook het raster flink stuk opener boren en nog beter de vaak bijgeleverde speaker kap over volledig open gat monteren.
Ik gebruik een Arduino voor 't low-level werk, het genereren van het DCC-signaal. Da's nogal een real-time dingetje. Ideaal voor Arduino want geen OS dat jitter kan veroorzaken. Gewoon direct de blokgolf genereren met de Timer-hardware van de Arduino.

Motor-shield erbovenop om het "logische" DCC-signaal van voldoende power te voorzien voor de treinen.

De commando's komen van een PC of Raspberry Pi voor de logische besturing.

Als bonus stukje hardware om LocoNet-commando's te kunnen ontvangen en zenden: https://github.com/dfijma/dcc
Niet helemaal mee eens, er is al zo enorm veel te vinden op Tweakers dat afwijkt van de reguliere it topics, zo mogen we van mij nog veel breder gaan; elektronische muziek zoals de gitaarafdeling, RC modelbouw, home automation, etc.

Ik speel zelf een beetje elektrische gitaar, en ik overweeg dit zelf te bouwen als ik weer een gaatje in de Hobbyagenda heb. Bedankt!!
Dat niet alleen, maar ga maar eens met een Raspberry PI of een ESP32 (die super vet zijn trouwens) aan de slag. Je zal toch ook een beetje in elektronica moeten duiken wil je bijvoorbeeld je huis een beetje automatiseren. Elektronica en software, het is gewoon steeds meer aan het verweven. Dan is zo'n .build die relatief makkelijk en goedkoop is een erg leuke intro. Ik zou er juist graag meer zien hier op Tweakers.
Liever dit dan weer een oppervlakkig en vooral heel selectief artikel over een auto, waar één van de vele andere grote sites veel beter in zijn.

Leuke knutselprojectjes horen natuurlijk juist bij Tweakers. Lekker toegankelijk en een aardig alternatief in een tijd waar je al lang niet meer met een soldeerbout in een computer gaat zitten roeren.

Over het project zelf, en dan vooral de behuizing: ik hoop niet dat het boren van de gaatjes is uitgevoerd als stage-opdracht, anders vrees ik voor de eindbeoordeling van de stagiaire in kwestie...
Ik zou elke dag wel van zulke projecten willen zien. Heb niks met gitaren maar toch leuk om te lezen. Beter dan alle privacy lekkages
Heb je liever geruchten over de laatste iphone?
Op zich kan ik dit soort projectjes wel waarderen, maar de schakeling die hier staat zuig ik zelf ook kog wel uit mijn duim.

Wat ik zelf graag zou zien is een classe-D versterker icm met een raspberry pi dolby digital en DTS decoder module.
Zeker op zich een leuk dhz projectje, maar dit is toch meer Elektuur/Elektor dan Tweakers.
Als de Elektuur noog een beetje op dit niveau was blijven hangen was ik nog lid gebleven, toen ze waren begonnen met onmogelijke schakelingen die je toch nooit zou gaan bouwen heb ik mijn abbo opgezegd.
Bijna alle .builds zijn toch zo?
Elektuur wordt gelezen door mensen die sowieso als geïnteresseerd zijn in elektronica. Het filmpje wordt op Tweakers bekeken door mensen die niet persé al bezig zijn met elektronica, maar geïnspireerd kunnen raken door een filmpje als dit om toch eens te gaan experimenteren. Het tonen aan het Tweakers-publiek heeft mijn inziens dan ook zijn waarde en is op zijn minst aardig vermaak om naar te kijken.
Denk dat veel Tweakers dit liever zien dan het zoveelste non-nieuws over Tesla of Apple.
Wat mij betreft mogen ze inderdaad nog wel wat meer de diepte in met tutorials o.i.d. maar ik juich deze ontwikkeling enkel toe :)
Hmm, was het wel verstandig om rs-online er tussen te zetten?
Bestellen is alleen mogelijk met een geldig KvK-nummer - Het factuur- en afleveradres dienen allebei in Nederland te zijn
De meeste van dit type webshops, rekenen verzend kosten bij een bestelling van onder de €50. Alsje alles bij 1 partij zou bestellen, kom je eerder tegen de €25 euro aan.

[Reactie gewijzigd door wica op 18 augustus 2019 08:26]

Elk weerstandje apart bestellen is natuurlijk sowieso niet de goedkoopste manier. Zoals ik in het artikel al aangeef, kun je beter een set van een flinke berg weerstanden en condensatoren kopen en die in China bestellen. Maar dit project is bedoeld als lekker simpele instap, voor mensen met weinig ervaring op dit vlak en om die nou gelijk een set van 100 weerstanden in de maag te splitsen... :) Dus zocht ik een webshop die zo gek is om losse weerstanden te leveren ;)

Dat RS Online een KvK-nummer vraagt was ik eerlijk gezegd glad vergeten, maar dat komt omdat ik het steevast negeer. Ik vul gewoon 012 345 6789 in en dat gaat altijd goed. Maar idd, dat is uiteraard niet voor iedereen duidelijk... Ik heb helaas geen (NL/BE) webshop gevonden die alle onderdelen op voorraad heeft (die geen KvK-nummer vraagt).
Ook niet bij Conrad? Verkopen setjes voor niet al te veel.
Conrad heeft geen MPF102 of 2N5457 en wel de LM386N-4, maar niet de LM386N-3. Ze hebben wel setjes weerstanden en condensatoren. Maar ik zocht dus een shop waar je de benodigde weerstanden los kunt bestellen. Omdat dit als instapproject bedoeld is, wilde ik niemand opzadelen met een doos met 100 weerstanden en condensatoren die hij of zij daarna wellicht nooit meer gebruikt. Hoewel ik in het artikel wel degelijk de optie noem om een set te bestellen... :) RS is misschien niet ideaal vanwege de zakelijke insteek, maar ze hebben veel losse onderdelen (ook de meest simpele weerstanden en van de zakelijke kant heb ik me nooit wat aangetrokken ;)

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 18 augustus 2019 12:23]

Het verschil tussen de LM386N-4 en -3 is dat de eerste een hogere voedingsspanning aankan. Voor deze schakeling maakt dat niet uit.
Het maakt natuurlijk uit of een webshop standaard om een k.v.k.-nummer vraagt maar bij niet of 012 345 6789 invullen gewoon de betaling accepteert .. en levert, of een website die op hun website expliciet vermeld dat ze niet leveren aan particulieren ... (ook als je dus al via iDeal betaald hebt .. mooi systeem hè dat iDeal,en je bank doet dan ook niets voor je. via paypal zouden ze na meerdere toegekende claims toch op een blacklist kunnen komen, bij iDeal nooit want dat is gewoon een bankoverschrijving)

Een groot deel van de interessantere aanbiedingen in de pricewatch is tegenwoordig ook van parijen die zeggen alleen aan zakelijke klanten te leveren.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 19 augustus 2019 14:51]

Voor de bedragen, van deze componenten is het niet erg. Als je een niet werkende koopt.
Maar geef je, je consumentenrecht niet op, door willens en wetens een valse KVK op te geven?

Daarnaast, geeft een bedrijf, wat een KVK vereist duidelijk aan, dat ze niet aan consumenten verkopen.
Steeds meer mensen werken als ZZP-er en hebben dus een geldig KvK-nummer :)

Jonge tweakers hebben misschien een ouder die ZZP-er is.

Ik heb wel eens wat gekocht bij deze webwinkel vanwege hun bizar uitgebreide verzameling connectors die je alleen in de industrie tegenkomt.

Er zijn meer groothandels en specialistische zaken die webwinkels hebben dan ooit. Waar je 15, 20 jaar geleden als ‘particulier’ niet mocht bestellen en zelfs als bedrijf eerst een uittreksel KvK moest faxen (ja, faxen).

Hierdoor zijn de prijzen gedaald en zijn allerlei materialen en onderdelen veel makkelijker beschikbaar geworden voor de hobbyist.

Verzendkosten zijn bij RS Online – zoals vaak – heel redelijk:
Bestellingen tijdens kantooruren worden dezelfde dag verwerkt en vanaf de volgende werkdag geleverd.
€ 4,95
@SF750 Conrad heeft voor Nederlandse begrippen een groot assortiment, maar veel (zo niet alles) moet uit Duitsland komen en dat duurt daardoor vaak een of twee dagen langer.

Conrad is ook niet bepaald de goedkoopste. De verzendkosten zijn niet abnormaal hoog maar juist voor losse onderdeeltjes of kleine hoeveelheden materiaal betaal je de hoofdprijs – àls het bewuste product al in kleine hoeveelheden te bestellen is.
Als je 'bestelt zonder te registreren' is KvK-nummer niet vereist. Wel een 'bedrijfsnaam', maar dat kun je willekeurig kiezen. Bijvoorbeeld je achternaam.
Complimenten voor de goed presentatie en de gave gibson sg 1970.
Alleen voor de volgende keer een stemapparaat solderen ;)
Haha ja :P In de zenuwen totaal niet aan gedacht (de vele fouten verraden dat ook wel een beetje...). Dit was ook in 1 take opgenomen; nu ik het zo terughoor valt het me overigens nog mee, in mijn gedachten was het slechter :P
Ik moest dan ook lachen nadat je begonnen was, dat was helemaal Paul zijn schuld want na zijn introductie was de verwachting natuurlijk te hoog. :D

Het ding is ook gewoon wat het is, een klein handig kastje dat geen voeding nodig heeft en gewoon in je gitaarkoffer past zodat je wat versterking bij je hebt zonder merkbaar meer mee te moeten zeulen. Er is eventueel nog wel plek in het doosje om een simpele chromatische tuner toe voegen voor de tweakers die volkomen normaal direct denken aan "let's add more".
Dan had je meteen de tuner ook gedemonstreerd en was je ook niet vergeten te stemmen. ;P
Het klonk ook wel een beetje alsof de snaren even oud waren als de gitaar.

Ik kreeg hier ook direct weer nostalgische tweakers.net gevoelens bij, wat van mij best vaker mag gebeuren.
Tijd voor een vaste DiY build rubriek! Er zijn tegenwoordig zoveel leuke modules, microprocessoren en bouwsteentjes te krijgen dat er volgens mij voor langere tijd een zeer breed scala aangeboord kan worden.

[Reactie gewijzigd door Mathijs op 23 augustus 2019 13:40]

We zijn amateurs :) ;) :P 8)7
Ach jullie staan er wel met een eigen gebouwde versterker , hoe cool is dat!!!
Kijk, dat is nu eens een leuk projectje.

Vooral dat het geen kant en klaar pakketje is, maakt het leuk (eigenlijk vooral omdat er dan veel meer ingegaan wordt op hoe je het bouwt, met schema's en onderdelenlijst.
Bijvoorbeeld ben ik zelf ook een Nieuw tube klok aan het maken, maar dan met andere tubes, dan heb je dus in een klap niets aan het artikel daar over omdat je niet het schema kan overnemen en er verder ook geen ontwerpkeuzes worden toegelicht.

Ik ben benieuwd of ik zo alle onderdeeltjes heb liggen, dat zou erg tof zijn. (Al denk ik dat ik geen grote jack heb, maar dacht wel verloop naar 3,5mm)
---

Ben benieuwd hoe het klinkt met een basgitaar :>

Ik denk dat ik de 9V blokbatterij wel ga vervangen voor iets anders, ik ben niet zo'n fan van die dingen. (Kunnen niet veel stroom leveren en hebben een vrij lage capaciteit)

[Reactie gewijzigd door FuaZe op 18 augustus 2019 07:30]

Ben benieuwd hoe het klinkt met een basgitaar :>
Min of meer niet. Je zal wel iets horen, maar bedenk dat dit een 2" speakertje is, dat is 5cm oftewel een straal van ongeveer 2,5cm.
Prima voor alles boven de pakweg 6,3KHz.
Voor alles lager is de straal kleiner dan de halve golflengte en zal de boel vervormd klinken. De basgitaar doet het meeste onder de 400Hz, dus dat wordt niks.
Idem voor gitaar trouwens, dit is echt een heel basaal oefenspeeltje.
neem iets van een sigaardoos of een triplex kistje en vervang die 9v batterij met een USB connector en de nodige schakeling om de stroom op te voeren naar 9v en je hangt er gewoon een 10000mah powerbank aan. dan is het hele ding ook gelijk oplaadbaar.

dan kun je hoe dan ook grotere speakers zoeken, of voor meer geluid, of voor meer range of voor lagere tonen afhankelijk van je gekozen speaker. uiteraard past het dan niet meer in je broekzak maar met een leuk handsvat zou je nog steeds een box hebben die perfect draagbaar is.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 18 augustus 2019 13:05]

Op de website heb ik gelezen dat je ook tot 12V zou kunnen gebruiken. Doet me er aan denken dat ik nog een NiMh accu pack van 9,6V - 1600mAh.
En anders 'n powerbank met booster idd.

Ik vraag mij echter wel af waardoor het volume gelimiteerd wordt, in theorie bepaald het voltage de maximale uitslag en limiteert de amp ook het maximale vermogen (als de voeding dit kan leveren).

En dan is het de vraag of de bastonen wel uitkomen met een grotere speaker of dat er dan nog meer getweaked moet worden.
Ik vraag mij echter wel af waardoor het volume gelimiteerd wordt, in theorie bepaald het voltage de maximale uitslag en limiteert de amp ook het maximale vermogen (als de voeding dit kan leveren).
En als je meer 'vraagt' of instuurt dan erin zit, gaat de boel clippen. Ook weer vervorming.
Je spreekt nu al over limiting, dat is al een stukje ingewikkelder ;)
En dan is het de vraag of de bastonen wel uitkomen met een grotere speaker of dat er dan nog meer getweaked moet worden.
Ik weet niet zoveel van (bas)gitaarversterkers, maar ga er maar vanuit dat je voor een goed geluid nog wel even aan het tweaken bent ja. Dat begint overigens vaak al bij de gekozen speaker. Een grotere speaker geeft je ook weer problemen in het hoog (golflengte korter dan straal = nog meer vervorming), dus voor je het weet ben je aan het klussen met een woofer en tweeter, crossoverfrequenties, fasegedrag en tijd.

Dit projectje is super leuk als hebbedingetje als je snel een melodietje of rifje op een gitaar wilt proberen waar je ook bent, maar zodra je voor een beetje volledigheid of basale geluidskwaliteit wilt gaan ben je denk ik beter af met een 6" versterkertje voor 4 tientjes (Harley Benton HB-10G ofzo).
Weer een erg leuke DIY project, erg leuk dat we dit steeds vaker zien op Tweakers, hoop dat we een hoop meer van dit soort DIY projecten zien, erg leerzaam, vooral ook voor de jongere op Tweakers, zo als me neefje.
Die harley bentons zijn idd leuk om mee te oefenen. Beter kun je een goede koptelefoon versterker kopen die je rechtstreeks op je jack plugt. Ben je met een klein apparaatje geholpen.

Ik zat even te kijken, maar deze schakeling kan op geen enkele manier voldoende vermogen leveren om een bass amp te zijn. Ik zie in het artikel vermogens in miliwatt vermeld. Voor een beetje laag heb je al gauw 20W nodig voor een oefenversterker. Ik heb zelf een fender staan van 150W met twee 10” speakers, gepoort en met passive crossover (harley benton ding). Je wilt echt wel wat vermogen kunnen uitsturen anders werkt het gewoon niet.
Als je huis wilt schaken buren gek wilt maken ja. Maar puur voor oefenen , dat valt reuze mee. Ten eerste oeven je dus filter je het sub sonic eruit die schake alles ultra low bassen hoor je niet maar vreten je dynamiek weg en vermogen weg. Om meer rendement er uit te halen filter lage slecht hoorbare bassen er ook uit en geef je boost rond de 100 hertz . Dat zijn de hoorbare bassen.

Ik heb ook Marshal mini stack en daar heb ik ook de bass op aangesloten. Ja klinkt zwak maar het gaat bij oefen om leer prosces en goed horen van de noten & tonen. En het zijn juist de hogere harmonissen dat tone en note herkenbaar maken.

Meer vermogen geef je ruimte om wat lager te filteren. Met redelijke woofer speaker haal je er toch ook goed geluid uit. Nadeel is dat je gitaar ideaal voor deze beperkte amp moet instellen. Een ingebouwde filter en 100hz boost zou dan handig zijn. Want als je bass ingesteld is voor laag mogelijk zal snel gaan clippen.
Het gaat ook om het kunnen tunen van je sound. Voor techniek, vingerzetting en noten heb je in principe geen versterker nodig. Dat kun je zonder ook wel horen.

Een beetje oefenversterker heeft gewoon tussen de 15 tot 25 watt. Daar ga je je buren echt niet gek mee krijgen.

En ik weet niet wat je bedoelt met subsonic, maar alles onder 40Hz krijg je daar vaak nog maar met moeite uit.

Hoorbare bassen beginnen overigens bij 20Hz. En als je gaat filteren tot boven de 100Hz dan zit je echt niet goed. Alle grondtonen van E tot G-snaar hoor je dan niet. Alleen maar de bovenresonanties. Das echt niet prettig.
In stille omgeving ja, maar niet goed hoorbaar. Daarom heb ik Fender Kingman Accoustische bass en Gretch semi hollow. Al speel ik liever op mij Jazzbass en strat en LP
Ik heb ook de allerkleinste oefen versterker en normale grote.
Marschal SL5 in 1Watt en mini Marshal
Kleinste Katana goed genoeg voor te oefenen
Mini bass Duo blackstar. Die kan het niet zo goed aan maar het gaat. JB goed afstellen en effecten helpen ook.
Voor gitaar hang ik meer 0,5 watt overdrive oefen tube versterker omdat SL5 in overdrive volume toch nog erg hard is in 1watt modus.
Voor bass zou ik toch liever ook wat subsonnic kunnen filteren en equlizer als effect ervoor.

Ik zat heel diep in de car audio vroeger. Die zware AMps hadden sommigen als optie subsonic filtering.
Want als je 20 hz signaal wat je niet hoort zal eindtrap van 100W rms wel flinke amplitude aan 20hz sinus golf generen wat niet weergegeven word of de omgeving trilt. De hoorbare muziek zoals 110hz A tone heeft minder over om hard te kunnen klinken. Als de niet hoorbare signalen niet versterkt worden blijft er meer over voor de wel hoorbare. De bass klink luider met subsonic.

Dat heet actief filtern dat is filteren voor de versterker waarbij nog beter elke speaker zijn eigen amp zodat je 5 weg systeem . In de caraudi gaven sommige fabrikanten ook vermogen op bij specifieke frequentie band aan sturing ook voor midrange en tweeters. Dus van 3weg naar 4 of 5 weg kon dubbele vermogen leveren. Dat full actief is dure grap. Ik vond subsonic zat. En zelf ervaren met 100hz highpass filter bij kennis toen zijn GolfII de kenteken plaat klappert niet meer en de bass kon veel harder klinken.

Phone curve en scheiding tussen niet en wel hoorbaar is een overgang en 1st order filter is ook geleidelijk. Dus 55hz komt met 100hz ook redelijk door maar 20hz niet veel audio systemen hebben loudness dat bij lage volume de bass een boost geeft vaak misbruikt bij hoge volume settings.
Al is een 80 - 120hz boost bij lichte bass ampje wel wenselijk.

Maar dan zal er toch ook speaker gekozen moet worden die minstens vanaf 60hz á 100hz begint
9V blokjes zijn er ook in oplaadbaar en behoorlijk sterk tegenwoordig.
Let vooral op dat dan je geen 7,2V of 7,4 koopt maar minimaal 8,4V, ze zijn er zelfs in 9,6V ;)
Met een mAh van boven de 200 kom je ongetwijfeld een heel eind.
Er zijn batterijen met 7,4 Volt met meer dan 500 mAh maar het verschilt per apparaat of dat goed uitpakt
Ik ben benieuwd of ik zo alle onderdeeltjes heb liggen, dat zou erg tof zijn. (Al denk ik dat ik geen grote jack heb, maar dacht wel verloop naar 3,5mm)
Pas maar op want er staat een fout in het schema! :)
En juist bij de ingangsstekker.
Als je een stereostekker gebruikt dan moet je de 'Left' (Tip) doorverbinden met de rest van de schakeling in plaats van 'Right' (Ring). Dat 'Right' pootje moet net als de 'Sleeve' aan aarde hangen.

Beter is nog om een mono 1/4" jack te gebruiken. Dat is namelijk wat de gitaar zelf ook heeft.
Bass gitaar. Het probleem bij bass is ten eerste is dat ons gehoor gevoeliger is rond de spraak frequentie en ongevoeliger wordt voor lage en hoge frequenties.
Hieruit volgt dat je voor zeer low bass je heel veel meer vermogen nodig hebt om even hard te spelen als gitaar. Want het is logaritmisch en eenheid phone.
Speaker hebben naast gevoeligheid ook een specifieke band aangeduid met de boven en onder -3dB grens.
Daarnaast size matters gezien de lange golven van laag frequentie is een klein woofer / speaker in kleine behuizing een accoutische kort sluiting.

Bass vreet vermogen
Je hebt longstroke woofer nodig
En omkasting voor bass golf lebgtes.
En speaker die ten minste gevoelig is voor die lage frequenties.

Er bestaan zeer kleine longstroke woofers, je bent dan wel afhankelijk van bass constructie wat redelijk goed werkt met kleine woofer zoals bandpass.

Wat ook helpt is subsonic filtering dus highpass filter rond de 20 a 40hz.
Goed hoorbare bass zit rond of boven de 80hz dus EQ boost in 100hz

Het probleem van zo lichte setup is dat bass met neck pickup actief en clear mode zeer zwak klink omdat het rendement voor zo een mini gitaar setup te zwak is en de dynamiek verloren gaat.

Zelf hebbik Blackstar mini bass duo box amp. En die kan laag niet aan.
Ik mijd dan de neck pickup en ga voor de bridge pickup. Overdrive en effecten brengen vooral hogere harmonische mee wat bass beter hoorbaar maakt .

Ik heb ook Marshal SL5 met 30mm Celestion driver gitaarversterker. 1 of 5 watt is het geen kracht patser. Maar zou toch nog redelijke bass weergave kunnen hebben.

Zelf van plan om 4 pc monitor drivers in bandpass setting te setten in body van de bass gitaar samennmet closed box midrange.

Ik speel soms bassgitaar over gitaarversterker uieraard stel ik de bass op hogere klank. Ook kan ipv finger picking dicht bij de neck met pick plecturum dichter bij de bridge aanslaan.
Zwaar bevooroordeeld, want gitarist, maar dit is echt leuk gedaan! Ik ga hem bouwen in mijn vakantie!
Ik ook, ik heb denk ik alle onderdelen wel in mijn junk box liggen. Alleen een behuizing moet ik even naar zoeken.
“Ome Ali” verkoopt de aluminium doosjes in het formaat van standaard pedaaltjes voor ongeveer een tientje, in de meest toffe kleuren gespoten ;)
Heb je misschien een link?
Ik kan alleen saaie grijze vinden.
Deze behuizingen hebben standaardformaten waar ze vrij makkelijk op te vinden zijn. Die uit dit project ziet eruit als een 125B of 1590B. Taydaelectronics.com (thailand) en MusikDing.de (duitsland) verkopen ze volop, zowel kaal als met allerlei kleuren poedercoating. Zelf zou ik niet zo snel voor aliexpress gaan, kwaliteit laat daar toch al snel te wensen over (ik gebruik ze voor effectpedalen dus ze moeten wel wat kunnen weerstaan).
Voor heavy-duty dingen zou ik inderdaad minder snel voor Ali-kwaliteit gaan. Voor een hobby-projectje als dit ben ik iets minder kritisch :D
https://s.click.aliexpress.com/e/WzCosN6

Astu! Als je terug naar de shop gaat kun je nog meer soortgelijks vinden :-)
Doen! Ik heb hem zonder speaker gebouwd en met een uitgangsjack. Daar heb ik een kabel voor die eindigt in 2 krokodillenbekjes en die klem ik op een willekeurige speaker. De speakerkeuze is van enorme invloed op de geluidskwaliteit. Neem vooral een van een gitaarversterker als het even kan.

En gebruik een voetje voor de IC en transistor zodat je met verschillende kan experimenteren.
Weet iemand toevallig wat het eerste ( fingerstyle ) liedje is, wat door Dino wordt gespeeld?
Daar lijkt het wel verrekte veel op inderdaad. Dank voor je reactie!
Het is inderdaad 'Babe I'm gonna leave you', bekend door onder andere Joan Baez en Led Zeppelin :)

offtopic:
en mijn naam is Tino ;)
Leuk project, maar nu zou ik eigenlijk een Minijack uit, Bluetooth of USB aansluiting willen hebben op dat kastje. Of desnoods een geheugenkaartje erin die het opslaat.
(om op te nemen, of naar je portable speaker te sturen die vaak wel iemand bij heeft)

Ik had vroeger een USB Gitaar, en heb wel eens een gitaar op de line in van mijn PC gezet, en dan worden de mogelijkheden helemaal groter.

Mocht iemand een V2 willen maken waarin het geluid niet eindigt in de speaker, maar nog doorgezet kan worden... Dan hoor ik het graag.

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 18 augustus 2019 09:22]

Waarschijnlijk kun je het speakertje vervangen met een 3,5mm jack uitgang. Ook in het artikel staat een extra bron om dit te maken.

D'r zijn ook wel bluetooth transmittertjes van het internet (eBay) af te halen, maar ik vraag mij af hoe die dan paart met zo'n portable speaker, hoe je selecteert welk apparaat zegmaar.
Begrijp ik nu goed dat je je gitaar wil verbinden met portable speaker?
Dan hang je die toch gewoon er aan met jack => mini jack ?
Dit zijn leuke diy projecten. maar zou het niet leuk zijn om wat handleidingen te maken voor budget tweaking/modding(niet iedereen heeft veel geld over voor tweaking)
Is dit niet budget dan?
eerder met computers op budget bedoel ik dan.
Leuk project. :-)

Anderzijds is er ook allerlei hard- en software om Android- en vooral iOS-apparaten te gebruiken als gitaarversterker, Hele virtuele torens.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True