Samengevat
De Xtreme is een grote en zware speaker. Het is daarom prettig dat JBL een stevige schouderband meelevert. Hij kan als powerbank functioneren, hoewel er concurrenten zijn die op dat vlak beter presteren. De Xtreme heeft niet het meest gebalanceerde geluid van de speakers in deze prijsklasse. Daarvoor is de bas te hard en heeft hij een stevige piek in het midhoog. Het maakt de Xtreme minder geschikt voor binnen, maar juist een prima keuze voor gebruik in de open lucht. Waar bij veel speakers dan vooral de bas verwaait, blijft de Xtreme een stuk beter overeind. Daarbij is het erg prettig dat hij spatwaterdicht is en grote, gemakkelijk te bedienen knoppen heeft.
Op de markt van bluetooth-speakers zijn weinig merken zo succesvol als JBL. In onze test mag een model van het Amerikaanse merk dan ook niet ontbreken. Gezien de prijsklasse waarin we testen, viel onze keuze daarbij op de Xtreme, een flink uit de kluiten gewassen speaker. JBL heeft inmiddels een Xtreme 2 en nog een aantal vergelijkbare modellen uitgebracht, maar de Xtreme is nog steeds erg populair en wordt nog volop verkocht.
Eigenschappen
Gewicht | 2.104 g. |
Batterijduur | 17:40 h |
Max. volume | 103,1 dB |
Codec | sbc |
Bluetooth | 4.1 |
Microfoon | Ja |
NFC | Nee |
Aansluitingen | 2,1 mm 19V (opladen), 2x usb-A (uitgang), 3,5 mm audio-in |
De Xtreme doet zijn naam eer aan, want het is de grootste en ook ruimschoots zwaarste speaker uit de test. De Marley No Bounds XL is met 1,5 kg vrij zwaar, maar de Xtreme weegt ruim 2 kg en is dus beduidend zwaarder. Het is dan ook niet gek dat JBL de Xtreme van twee ogen heeft voorzien en een draagriem meelevert. Als je hem mee wilt nemen, kun je hem om je schouder hangen. Dat is prettig, want waar dat bij een speaker als de Ultimate Ears Magaboom 3 of SoundCore Flare+ geen probleem is, wil je de Xtreme niet steeds in je hand houden. Daar is hij te zwaar en niet handzaam genoeg voor.
Ook prettig is dat de Xtreme spatwaterdicht is. Hij kan een beetje regen weerstaan, maar je kunt hem niet in het zwembad laten dobberen, zoals wel mogelijk is bij de modellen van SoundCore, Ultimate Ears en Marley. Om de speaker spatwaterdicht te maken, heeft JBL achterop een kleine rits geplaatst waar alle aansluitingen achter verscholen gaan. Dat is een logische keuze, maar hij pakt niet geweldig uit. Het leidt er namelijk toe dat het een beetje pielen is om stekkers op het apparaat aan te sluiten. Een rubberen flap om het aansluitingsdeel af te sluiten, zoals Marley, SoundCore en Ultimate Ears dat gebruiken, werkt prettiger. JBL heeft dat inmiddels ingezien en de (veel duurdere) Xtreme 2 wel van zo'n klepje voorzien.
Achter die rits heeft JBL twee usb-uitgangen geplaatst, waardoor de Xtreme erg geschikt is als een wat groot uitgevallen powerbank. Je kunt er twee telefoons tegelijk mee opladen. De batterij is prima en houdt het zo'n 18 uur uit. Dat is behoorlijk lang, maar toch zo'n 10 uur korter dan de accu van de winnaars op dat vlak, de speakers van Ultimate Ears en SoundCore. Verder is er een 3,5mm-audio-ingang en een aparte micro-usb-ingang die enkel is bedoeld voor firmware-updates. JBL levert net als Cambridge Audio een los voedingsblok mee dat 19V levert en met een 2,1mm-stekker wordt aangesloten. De meeste modellen uit de test worden via micro-usb opgeladen. Dat duurt wat langer, maar het is een aansluiting die heel universeel is en maakt dat je de speaker met de meeste telefoonopladers van nieuw sap kunt voorzien. Dat is handig als je hem onverwachts ergens van nieuwe prik moet voorzien en geen lader bij je hebt. Dat is bij de Xtreme wat lastiger.
Handige knoppen
De Xtreme heeft lekker weinig knoppen en JBL heeft ze bovendien flink groot gemaakt. De bediening van de Xtreme is daarmee prima. Van Connect, de app van JBL, hadden we echter wat meer verwacht. Je kunt twee JBL-speakers op één bron aansluiten om stereo te realiseren, maar dat is het wel zo'n beetje. We hadden graag wat meer functionaliteit gezien, zoals de optie om iets aan het geluid bij te stellen. Het is een gemis dat bij meer speakers uit de test speelt. JBL heeft de Xtreme wel van een microfoon voorzien, wat wil zeggen dat je via de speaker telefoongesprekken kunt voeren als je hem op je mobiele telefoon hebt aangesloten. Ook Siri en Google Now kun je via die weg gebruiken.
JBL heeft twee tweeters, twee woofers en twee passieve radiatoren ingebouwd. De vier speakers zijn naar voren gericht, de twee passieve radiatoren zijwaarts. Dat zijn flinke jongens, samen zijn ze ruim groter dan de enkele radiator achterop de YoYo S van Cambridge Audio. Aan het geluid van de Xtreme is goed te horen dat het een flink apparaat is. De speaker heeft een stevige bas die vooral iets dieper in het 'laag' doorloopt dan de concurrenten. De bas is zelfs wat overheersend, al is dat een pluspunt als je de speaker buiten gebruikt. Hij kan ook lekker hard: met ruim 103 dB zelfs het hardst van alle geteste apparaten. Het geluid van de Xtreme heeft echter niet zo'n goede balans. Dat is een euvel waar ook de YoYo S van Cambridge Audio last van heeft, de enige andere speaker uit de test die meer dan 100 dB kan leveren. De Xtreme klinkt bovendien wat hol, net als de Pill+ van Beats. We hebben het niet gemeten, maar de frequentiekarakteristiek van de Xtreme is niet bepaald vlak. Hij heeft niet alleen veel bas, maar ook een flinke piek in het 'midhoog'. Dat leent zich goed voor rock, rap, dance en sommige popnummers, maar niet voor klassiek. Klassieke muziek verzuipt in de bas en het holle geluid. De Xtreme heeft ook niet het mooiste basgeluid van de geteste speakers. Dat van de de YoYo S is mooier, want wat strakker. De bas van de Xtreme kan wat flodderen, iets waar de ruim bemeten radiatoren wellicht debet aan zijn. Ook bij de SoundLink Mini II van Bose klinkt de bas mooier, al is de bas van die speaker een stuk zachter. De Xtreme kan overweg met bluetooth 4.1, maar komt wat codecs betreft niet verder dan sbc.