De verschillen tussen de bluetoothheadsets in onze eerdere test met duurdere dopjes waren groot en dat is hier niet anders. De geluidskwaliteit is misschien nog wel de meest onderscheidende factor, maar ook meteen de subjectiefste, of in elk geval moeilijkst grijpbare. Toch hebben we gepoogd ook daarover een zo objectief mogelijk oordeel te vellen, door naar veel verschillende soorten muziek te luisteren en twee redacteuren los van elkaar te laten testen. Bovendien hebben we een test gedaan met roze ruis, die de verschillen in geluidskwaliteit ook hoorbaar maakt.
Voor we dieper op de dopjes ingaan, eerst nog even een korte uitleg over wat we bedoelen met de diverse onderdelen waarop we beoordeeld hebben in de round-uptabel die je hierboven ziet. Accuduur en geluidskwaliteit spreken voor zich, maar functionaliteit en comfort in mindere mate. Zo verstaan we niet alleen de functies van het bedieningspaneeltje onder functionaliteit, maar scharen we de accessoires die erbij zitten en waterdichtheid daar eveneens onder. Onder comfort valt niet alleen of de dopjes lekker zitten, maar ook of ze goed blijven zitten, bijvoorbeeld tijdens het sporten.
Draagcomfort en functionaliteit
Het bereik en de accuduur van de verschillende oordopjes hebben we hier al besproken. Dat zijn objectieve gegevens, waarbij de Sony MDR-XB50BS en de Aukey EP-B40 goed uit de bus kwamen en de Urbanista Berlin als minste.
Draagcomfort is echter een subjectief gegeven, maar we durven er toch harde conclusies over te trekken. Sony, Anker, Aukey en in mindere mate Urbanista mikken op de sportliefhebber, JBL en Philips niet. Anker en Aukey proberen het ontwerp te kopiëren van een bekende oordoppenleverancier als Jaybird, met vrij kleine dopjes die aan de bovenkant zijn voorzien van een vleugeltje dat in het oor haakt. Dat zagen we in de vorige test voorbijkomen bij Bose. Daar werkt het prima, hier helaas niet. De oordoppen van Bose zitten stevig en toch comfortabel. Bij Anker en Aukey zitten de doppen wel redelijk stevig, maar beduidend minder comfortabel. Dat doet Sony met de MDR-XB50BS wat beter, al had een van ons wel wat irritatie van het conusvormige deel dat net buiten de gehoorgang valt en tegen de concha aankomt.
Van de modellen die niet voor sporten bedoeld zijn, steken de E25BT van JBL erbovenuit. Het zijn eenvoudig vormgegeven oordoppen die prima zitten als je geen gekke dingen doet. Daar kunnen Philips en Urbanista nog wat van leren. Die twee hebben voor de vorm van de doppen gekeken naar Apple, maar beide slaan de plank mis. Waar de EarPods en AirPods opvallend prettig en stevig zitten, valt de set van Philips juist makkelijk uit je oor. Bij de standaard doppen van Urbanista is dat ook het geval, maar gelukkig zit daar een setje rubbers bij die veel beter blijven zitten. Ze zitten echter helaas niet comfortabel.
De voorzieningen van de zes modellen zijn grotendeels gelijk. Veel verder dan de standaard functionaliteit gaat het in deze prijsklasse niet. De Sony-dopjes vallen op doordat die een nfc-chip hebben ingebouwd, zodat ze makkelijk aan je telefoon te koppelen zijn. Aukey heeft dan weer het a2dp-profiel, wat wil zeggen dat je de doppen met twee telefoons tegelijk kunt verbinden en via het kleine bedieningspaneeltje kunt switchen.
Geluid
Er zijn opmerkelijke verschillen tussen de zes modellen, waarbij er een duidelijk onderscheid is tussen de bekende merken en de onbekende. De oordoppen van Sony, JBL en Philips klinken beduidend beter dan die van Anker, Aukey en Urbanista. Sterker nog, wat geluid betreft zijn alleen de eerste drie aan te raden. De Sony MDR-XB50BS klinken van die drie het beste, al hangt dat een beetje van je smaak af. De Philips SHB5250 knallen wat meer in hoog en laag, en de MDR-XB50BS hebben veel bas, maar gelukkig niet overdreven veel. De JBL E25BT blijven daarbij iets achter, met een wat vlakker geluid. Bij de mindere goden vallen de Aukey EP-B40-doppen op. Die komen bas tekort, al is dat op te lossen door de doppen diep in je oor te duwen. Dan klinken ze veel beter, maar zitten erg onprettig. Het geluid van de sets van Anker en Urbanista is echt ondermaats in vergelijking met sets van Sony, Philips en JBL.
Winnaar
Daarmee kent de test een duidelijke winnaar. De MDR-XB50BS-oordopjes van Sony zijn van de zes modellen uit deze test het meest allround. Ze hebben de beste geluidskwaliteit, zitten stevig en comfortabel, zijn geschikt om mee te sporten en gaan lang mee. De E25BT van JBL klinken net iets minder, de accu gaat iets minder lang mee en ze zijn niet geschikt om mee te sporten. De SHB5250 van Philips klinken goed en gaan ook lang mee, maar vallen veel te makkelijk uit je oor. Over de overige drie kunnen we kort zijn. De Soundbuds Slim van Anker, de EP-B40 van Aukey en de Berlin van Urbanista zitten niet prettig en klinken niet best, en zijn daarmee geen aanraders, ook al zijn het de goedkopere dopjes.
We hebben bij de beoordeling rekening gehouden met de prijzen van deze oordopjes, aangezien het verschil tussen de duurste en goedkoopste procentueel gezien groot is. Toch zijn we ook streng geweest voor de goedkopere headsets, omdat goedkoop niet hoeft te betekenen dat oordoppen niet lekker zitten of uitvallen. Hoewel de geluidskwaliteit wat minder mag zijn voor goedkope oordoppen, weten we uit ervaring dat deze niet slecht hoeft te zijn.
Na deze test zijn we erg benieuwd geworden hoe deze oordoppen zich verhouden tegenover de supergoedkope bluetoothheadsets die je in Chinese webshops kunt bestellen. Daarom hebben we daar onlangs zes Chinese modellen van maximaal twintig euro gekocht. Die zetten we in de volgende test tegenover elkaar en tegenover de dopjes die we hier getest hebben. Wordt vervolgd dus!