Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Bluetoothspeakers tot 200 euro

Acht populaire speakers op een rij

18-03-2019 • 06:00

194

Singlepage-opmaak

Codecs en bluetooth

Voordat we de verschillende speakers bespreken, geven we nog wat informatie. Wat opvalt bij de speakers die we hebben getest, is dat fabrikanten lang niet alle specificaties vrijgeven die we zouden willen weten. Zo is niet bij alle speakers duidelijk welke codecs en welke bluetoothvariant worden ondersteund. Beide gegevens zijn interessant omdat ze invloed hebben op de geluidskwaliteit en het bereik van de speaker. Zo meldt alleen KEF dat de Muo met aptX overweg kan, een codec die in theorie voor veel betere geluidskwaliteit kan zorgen, maar lang niet zo vaak wordt ondersteund als we zouden willen. De overige fabrikanten maken geen melding van de ondersteunde codecs, wat doet vermoeden dat ze enkel met sbc overweg kunnen, de standaardcodec waarbij de overdracht beperkt blijft tot 328 kbit/s. Bij aptX is dat minimaal 352 kbit/s, met een hogere samplerate en lagere latency.

Bluetooth-speakers - Overzicht 8 speakers

Bij bluetooth speelt iets vergelijkbaars. Omdat men bij de Bluetooth Special Interest Group ook wel inzag dat bluetooth en audio eigenlijk geen ideale combinatie zijn, heeft men de standaard herhaaldelijk aangepast, onder andere om het versturen van audio te verbeteren. Dat wil zeggen dat vanaf versie 3.0 audio met veel hogere snelheden verstuurd kan worden dan met oudere versies. Het is daarom interessant om te weten welke bluetooth-versie de speakers ondersteunen. Enkele fabrikanten maken daar melding van, maar lang niet alle. Minstens even interessant zijn de opties die in versie 4 en 5 zijn opgenomen. Vanaf versie 4.0 bevat de specificatie de optie om van bluetooth low energy gebruik te maken. De hogere snelheden die versie 3.0 haalt, kost meer energie, wat vooral bij apparaten met een kleine ingebouwde accu zoals een headset een flink nadeel is. Dat wordt met Bluetooth LE sterk verbeterd. LE springt een stuk zuiniger om met energie, wat wil zeggen dat de accu van headsets en bluetooth-speakers het langer uit zullen houden als de audio via de nieuwere varianten van bluetooth verzonden wordt. Overigens: om van een bepaalde versie van bluetooth gebruik te kunnen maken, moeten zowel zender als ontvanger de versie ondersteunen.

Tot slot zijn er nog de opladers en bijbehorende aansluitingen. De meeste speakers kun je opladen met een blokje van een mobiele telefoon. Sommige, maar lang niet alle, leveren een dergelijke oplader mee. Apple kiest bij de Beats Pill+ voor een Lightning-aansluiting en Cambridge Audio JBL kiest voor het meeleveren van een los voedingsblok. De speakers van Bose, Cambridge Audio, KEF, Marley, Ultimate Ears en SoundCore hebben een micro-usb-aansluiting, dus nog geen usb-c.