Bij de verschillende headsets en koptelefoons die we hebben getest, proberen we aan de hand van meetwaarden iets over de kwaliteit van het geluid te zeggen. We meten steeds de frequentiekarakteristieken van de verschillende headsets en zetten ze tegen elkaar af. Bij headsets en koptelefoons werkt dat goed, omdat het gemakkelijk is om de omstandigheden waaronder de meting plaatsvindt, gelijk te houden. Met een microfoon in een kunstkop en een opstelling in een geluiddichte ruimte ben je al een heel eind. Bij een vergelijkbare meting aan de speakers die we hier willen testen, is dat anders. Hier is het veel moeilijker om een microfoonopstelling te verzinnen die vergelijkbare omstandigheden creëert voor de verschillende speakers. Dat komt vooral door de verschillen in vormgeving. Waar Bose en KEF voor een traditionele opstelling gaan, met twee speakers naast elkaar, voegt een merk als Cambridge Audio daar een flinke passieve radiator aan toe. Anker en Ultimate Ears kiezen voor een staande cilinder die bedoeld is om het geluid rondom de speaker goed te laten klinken. JBL kiest weer een andere opstelling, met twee voorwaarts gerichte en twee zijwaarts gerichte luidsprekers.
Testpanel
We hebben daarom gekozen voor een heel andere testmethode, een heel menselijke vergelijking. We hebben een testpanel samengesteld dat naar geluid uit de verschillende speakers luisterde, zonder dat de leden van het panel die speakers konden zien. We hebben daarvoor een opstelling gemaakt waarin de speakers achter een doek zijn verscholen. De testpersonen zaten op een kleine meter afstand van de speakers, die ruwweg op oorhoogte waren geplaatst.
We lieten de testers bij elke speaker steeds een serie van vijf dezelfde muziekstukken horen, die samen hopelijk een goed beeld geven van de audiokwaliteit van het apparaat. Bij die muziekstukken zat wat klassiek, wat rock, wat pop en wat dance, allemaal met een flac-bestand als bron, afgespeeld op een laptop die via bluetooth verbonden was met de speaker. Op die manier hebben twaalf proefpersonen een mening gevormd over de acht speakers, en die mening vormt de basis voor de beoordeling. Aan de proefpersonen hebben we gevraagd om factoren als basweergave, midden- en hoogweergave en de definitie van het geluid - de mate waarin de verschillende geluiden duidelijk van elkaar zijn te onderscheiden - te waarderen met een cijfer van 1 tot en met 10, en het oordeel eventueel toe te lichten. Uiteraard weegt ook de mening van de auteur van dit artikel mee, omdat hij veel uitgebreider naar de speakers heeft geluisterd dan de proefpersonen.
Meten
Los van deze blinde test hebben we alsnog wat zaken gemeten aan de speakers. Zo hebben we bekeken hoelang de speakers het volhouden met een volle accu en hebben we gemeten wat het maximale volume is van de acht modellen. Voor het meten van de accuduur hebben we het volume van de speakers afgeregeld op 80 dB, waarbij we white noise hebben afgespeeld. Veel fabrikanten voeren hun eigen test uit op 20 of 30 dB, een volume dat binnenskamers gebruikelijk is. Omdat dergelijke speakers ook vaak buiten worden gebruikt, hebben wij voor 80 dB gekozen. Dat is voor buiten wellicht wat zacht, maar een goed compromis tussen binnen en buiten. Ook bij het meten van het maximale volume hebben we white noise gebruikt. We luisterden daarbij niet naar eventuele vervorming van het geluid, maar hebben enkel het maximale volume gemeten.