Kan het niet meer dan eens zijn met je stelling, snelle reclames, mooie valse beloftes is bijna het enigste wat je krijgt, ik ga hier een beetje offtopic, maar het is de gewoon de andere kant van het zelfde probleem, de consumenten zoveel mogelijk belazeren met valse beloften, en vooral door zoveel mogelijk gericht mensen lekker maken.
De huidige manier van producten verkopen is op zijn zachts gezegd misleidend, en ik wordt behoorlijk moedeloos en eigenlijk best boos van alle producten die een steeds een kortere levensduur hebben vanwege de
geplande veroudering van de producten.
Ik snap heel goed waarom bedrijven aan geplande veroudering doen, het is makkelijk geld verdienen op die manier, en hoewel er nog steeds heel veel merken zijn, zijn er eigenlijk bv nog maar vier ‘kartels’ die witgoed maken.
Vroeger kocht men een Miele wasmachine en wist men dat hij zelfs in een groot gezin iig 15j mee ging, tegenwoordig gaat een huidige Miele korter mee dan een goedkopere Zanussi van 20j geleden en mag je blij zijn als hij de 7j haalt.
Om al de kosten voor consumenten en onnodige afval en e-waste tegen te gaan, zou er niet een imho simpele wet gemaakt kunnen worden waardoor dit tegen gegaan kan worden?
Laat producenten verplicht een verwachte levensduur en het aantal malen van gebruik op producten plaatsen, en haalt dat product dat niet dan zijn ze verplicht om gratis te repareren, of de resterende afschrijving terug te geven.
Waarom twee waardes, dan hebben bedrijven nog steeds de mogelijkheid producten voor verschillende doelgroepen te maken, een gezin met 5 kinderen zal de producten zwaarder belasten dan een vrijgezel die zelden thuis is.
Voorbeeld, een Koelkast van de vrijgezel of het gezin van 7 hebben het zelfde aantal draaiuren, alleen bij die van de vrijgezel zullen bv de keren dat de deur open gaat (het x aantal gebruik), de slijtage van scharnieren en de motor meer moet aanslaan, veel minder belast worden en kunnen dus lichter uitgevoerd worden zonder dat dat de verwachte levensduur voor het bedoelde gebruik zal verkorten.
Een goede aanvulling van de wet zou zijn dat bepaalde onderdelen een nog langere gegarandeerde levensduur zou moeten hebben, iig op de kosten van de onderdelen zelf na de verlopen normale garantie, denk hier bij aan plus 2X, op onderdelen als zoals rubbers en elektronica en dergelijke die makkelijk te ontwikkelen zijn op een redelijk precieze levensduur, geheel onafhankelijk van gebruik en vaak zo duur zijn dat men net zo goed een product geheel kan vervangen.
Voorbeeld: denk aan condensatoren die een x aantal jaren mee gaan, of rubbers waarvan de samenstelling instabiel wordt na een vooraf bepaalde tijd.
Ook zou het strafbaar moeten zijn om opzettelijke zwakheden in een product aan te brengen, het meest bekende voorbeeld was een printer die na een vast x aantal afdrukken er mee uitscheed, maar ook opzettelijke goedkope condensatoren gebruiken is een al te bekend voorbeeld, maar ook opzettelijke verkeerde materiaal keuzes zijn een prima mogelijkheid voor sabotage/geplande veroudering,
waar dit een goed voorbeeld van is, van een voor de rest uitmuntend ontworpen product, waarvan op het eerste gezicht niks op kwaliteit niks valt aan te merken, van bedrijven met een goede naam (Miele bv), en mensen hierdoor op het verkeerde been worden gezet en minder gauw klagen.
Nog een andere goede aanvulling zou zijn, is dat reserve onderdelen niet duurder mogen zijn dan max 5x de totale onderdelen kosten, want reserve onderdelen zouden geen tweede inkomsten stroom mogen zijn van (vaak) opzettelijke slecht ontworpen onderdelen.
Voorbeeld: mijn huidige (uiteraard) net +2j oude combi magnetron schakelt uit als hij te warm wordt, de reden, een spanningsregelaar die niet voldoende gekoeld wordt schakelt elektronisch uit van wegen te heet worden, en Samsung weigerde gratis te vervangen, oplossing, zelf een grotere koelblokje gemonteerd, en wat glaswol als warmte isolatie aangebracht ter bescherming tegen oververhitting voor het gebruik van de ovenfunctie.
Als ze tegen of onder kostprijs reserve onderdelen moeten leveren, leren ze het wel af om slechte onderdelen in hun apparaten te gebruiken, want grote voorraden van onderdelen in magazijnen zijn niet goedkoop, zeker als er weinig of niks op verdient kan worden.
Nog een goede aanvulling zou zijn
Zal dit bepaalde producten duurder maken vast wel, in ieder geval voor de producten waar fabrikanten durft een langere levens duur voor aan te geven, maar ik denk dat er veel mensen zijn die graag wat extra betalen voor de mogelijkheid om weer echt degelijke apparaten te kopen, daarnaast zal het de op een hand te tellen overgebleven fabrikanten dwingen om weer op kwaliteit te concurreren.
Want naast de enorme kosten voor consumenten, heeft het maken van al deze wegwerp producten ook een ongelofelijke milieu belasting, en als we de doelstellingen van Parijs willen halen, is dit ook iets waar zeker naar gekeken zou moeten worden.
Hoewel deze post behoorlijk offtopic is, valt het in de zelfde categorie als de tracking koekjes, het snel geld willen verdienen, zonder te denken wat goed/beter is voor de samenleving in zijn geheel, want verantwoord ondernemen is iets wat nagenoeg elk bedrijf tegenwoordig alleen doet als marketing slogan, maar niet praktisch.