Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

PlayStation Classic Review

Mooi, maar haperend

Conclusie

Sony levert met de PlayStation Classic een erg mooi afgewerkte miniatuur van de console waar veel gamers dierbare herinneringen aan hebben, vooral doordat de PlayStation op grafisch gebied baanbrekend was. Het was de console die de doorbraak naar driedimensionale spelwerelden vertegenwoordigt, wat resulteerde in een aantal voor die tijd prachtige games. Toch is dat ook meteen de reden waarom de PlayStation Classic minder aanspreekt dan de vergelijkbare miniconsoles van Nintendo. De tweedimensionale klassiekers uit de tijd van de SNES waren zo goed omdat tegen die tijd de gameplay helemaal uitgekristalliseerd was. Bij de PlayStation Classic geldt juist dat ontwikkelaars nog zoekende waren naar de juiste manier om die driedimensionale games te besturen. Bovendien zien de games er minder charmant uit dan de tweedimensionale games van een paar jaar eerder.

Daarnaast laat de PlayStation Classic op technisch vlak wat steken vallen. De emulatie is niet best, waardoor games haperen, ondanks dat de hardware krachtig genoeg zou moeten zijn om de titels van destijds soepel te laten draaien. Dat komt vooral doordat Sony weinig aandacht heeft besteed aan de emulator die op de Classic draait. Dat Sony heeft gekozen voor het opensource PCSX ReARMed is al een veeg teken, maar de Japanners lijken er ook bijzonder weinig tijd in te hebben gestoken om de emulator aan te passen aan de gekozen hardware. Er lijkt weinig tot geen optimalisatie te hebben plaatsgevonden, en Sony geeft spelers ook bijzonder weinig opties om zelf met instellingen te spelen. Dat is best gek, omdat die opties gedeeltelijk wel in de gebruikte software zijn opgenomen.

Juist doordat de software waar de PlayStation Classic op draait opensource is, is het apparaat bijzonder gemakkelijk te hacken. Hierdoor kun je alsnog wat grafische instellingen wijzigen en andere games spelen dan de 20 die Sony heeft geselecteerd. Dat is wellicht de grootste aantrekkingskracht van de Classic, je haalt er een schattige miniconsole mee in huis waarmee je al je favoriete games van destijds kunt spelen. Toch blijft daarbij overeind dat die games in veel gevallen minder goed draaien dan je zou wensen, en ook dat ze zich door de twee meegeleverde ouderwetse controllers minder prettig laten besturen. De PlayStation Classic is mooi, maar had wat meer aandacht van Sony verdiend.

Getest

Sony PlayStation Classic Grijs

Prijs bij publicatie: € 98,-

Vanaf € 55,-

Vergelijk prijzen

Screenshots van de officiële games
Screenshots van de gehackte PlayStation Classic

Reacties (212)

Wijzig sortering
Het lijkt inderdaad gewoon een cashgrab, daarom is het zo grappig dat de snes mini de slechtdraaiende ps-games beter draait: https://www.nintendolife....n_the_playstation_classic

[Reactie gewijzigd door Banix op 18 december 2018 06:59]

Het lijkt inderdaad gewoon een cashgrab, daarom is het zo grappig dat de snes mini de slechtdraaiende ps-games beter draait: https://www.nintendolife....n_the_playstation_classic
Niet alleen dat. In het verleden heeft Sony zich met hand en tand verzet tegen emulators. En nu gebruiken ze er zelf een die ze niet zelf hebben ontwikkeld. En dan nog wel zodanig dat de games niet goed draaien...

nieuws: Sony blijft Bleem lastigvallen
Sony blijft proberen de makers van Bleem te vervolgen. Ze vinden nu dat hun naam aangetast wordt omdat Bleem niet altijd even vlekkeloos werkt. Drie eerdere pogingen om Bleem te laten stoppen waren niet succesvol.
Gaan ze nu zichzelf aanklagen? :P
Volgens mij waren de acties van Sony destijds vooral tegen commerciële emulators die adverteerden.

De aanval tegen bleem! waren niet zo sympathiek, maar ook niet geheel onbegrijpbaar: bleem! speelde destijds current-gen Playstation games op de PC met veel betere graphics (texture filtering, hogere resoluties).

Voor de rest heeft Sony de meeste andere, inmiddels bekendere, emulators naar mijn weten altijd met rust gelaten.
Ik kan me dit ook inderdaad alleen bij Bleem! herinneren.
En zo ver ik weet was Bleem! ook zo'n beetje de enige commerciële emulator in die tijd. Ik heb nog nooit een andere emulator in de schappen tussen de games bij de Free Record Shop zien staan.
Sony wil niet dat andere bedrijven slechte producten voor hun platform verkopen, dat mogen ze alleen zelf doen 8)7
Gaan ze nu zichzelf aanklagen? :P
Bleem is niet door Sony gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Qlusivenl op 18 december 2018 11:33]

Staat er ook niet : Sony blijft proberen de makers van Bleem te vervolgen
Ik reageer ook op de opmerking "gaan ze nu zichzelf aanklagen?"
Ik denk dat hij eerder sarcastisch bedoelde dat wanneer Sony in het verleden de makers van Bleem (lees: emulator die naar Sony's normen niet naar behoren werkte) heeft vervolgt, zouden ze zichzelf dan nu ook vervolgen ... gezien de stand van zaken ivm Playstation Classic :+
Dan klopt het dus nog niet :

In het verleden heeft Sony zich met hand en tand verzet tegen emulators. (Voorbeeld Bleem) En nu gebruiken ze er zelf een die ze niet zelf hebben ontwikkeld.

Er staat nergens dat sony bleem heeft gemaakt en ook is die suggestie er niet...

Er staat : Gaan ze nu zichzelf aanklagen?
Dat slaat op : En nu gebruiken ze er zelf een.....

[Reactie gewijzigd door hatex op 18 december 2018 12:01]

er was een zovelste rechtszaak tegen bleem omdat "Ze vinden nu dat hun naam aangetast wordt omdat Bleem niet altijd even vlekkeloos werkt"

en nu brengen ze zelf eentje uit die niet vlekkeloos werkt, vandaar de vraag "Gaan ze nu zichzelf aanklagen?".
Is het ooit anders dan cashgrab? Daar draait t spelletje toch om?
Ja. Bedrijven moeten geld verdienen. Ze moeten per saldo meer geld ontvangen dan uitgeven. Daar zijn allerlei methodieken voor; de gemakkelijkste is door middel van het maken van winst.
Leuk voor in een vitrinekast.
Games als Tekken 3 en Destruction Derby spelen echter veel prettiger met een DualShock.
Voor Tekken ben ik het daar niet mee eens en zo'n beetje iedereen in mijn omgeving ook niet. Joysticks is beter op games als Street Fighter of Mortal Kombat, omdat ze daar meer werken met een draaiende stick in de combo's i.v.m. arcade versies.

Op Tekken is het veel meer "Druk links, dan attack rechtervoet, dan rechtsonderin en attack met linkervoet", tekken is echt meer van combo's maken met direction>attack. Waar de meeste andere beat em ups meer van "draai 3/4circkeltje en maak dan Z beweging voor attack" en ook veel voordeel hebben aan arcadesticks.

Tevens is de default houding bij Tekken heel anders op de controller, met je wijs en middelvingers over de buttons heen, wat er voor zorgt dat de joystick erg kut vast te houden is en je toch aangewezen bent op de d-pad.
Ik vind het menu van de playstation classic echt verschrikkelijk, het ziet er gewoon niet uit.
Zie hier nu een filmpje iemand die aangepast heeft, ziet er simpel uit maar toch een stuk beter

https://www.youtube.com/watch?v=YY4Bvvso2YE
Ik ben van mening dat retropie op de Raspberry de beste oplossing is voor mensen die weer even zin hebben in wat retro gaming..
Je kunt bijna alle retro consoles daarin emuleren en tweaken, eventueel met bijhorende case voor je Raspberry π.
De ouderwetse controllers zijn overigens over het hele internet verspreid te vinden. O-)
En het is zo illegaal als de neten om ROMs te gebruiken. Ja ook als je het origineel al hebt.
Een PSX gebruikt CD's, en het geripte formaat heet 'ISO'. Dit is relatief makkelijk zelf te rippen van eigen spellen.

Ik gebruik de termen 'legaal' en 'illegaal' niet, omdat het veelal nooit tot een rechtszaak is gekomen waardoor de legaliteit van specifieke situaties in specifieke landen niet te toetsen is. Liever praat ik over de kans op juridische gevolgen, die nihil is als je ROM's/ISO's enkel persoonlijk gebruikt en ze verder ook niet publiekelijk deelt.

Iets algemener, LGR heeft een video waarin hij omschrijft hoe hij zelf een betere PlayStation Mini heeft gemaakt. Ding ziet er niet uit, maar het werkt wel en is echt niet zo moeilijk als dat men vaak denkt. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 december 2018 08:27]

1) Je mag geen kopiebeveilgingen omzeilen om ISO's te maken, dus dat wordt al lastig (tenzij PSX games geen DRM hebben, maar dat lijkt me sterk)

2) Je mag uitsluitend een reservekopie maken die gebruikt kan worden met de originele afspeelapparatuur

3) Als je een game verliest, kwijtraakt of doorverkoopt moet je de reservekopie ook vernietigen

Ja, de kans dat iemand er iets mee gaat doen is inderdaad nihil. Maar dat het niet toegestaan is, staat niet open voor debat..
De thuiskopiewet en de wet tegen het kraken van kopieerbeveiliging lopen tegen elkaar aan. Het is aan de rechter om hier te beslissen wat zwaarder weegt. Of dit ooit gebeurt? Denk het niet.

[Reactie gewijzigd door NotCYF op 18 december 2018 09:05]

Het maken van een reservekopie is geen recht als zodanig. Waarbij het omzeilen van een kopieerbeveiliging wèl verboden is.

https://www.iusmentis.com...ht/software/reservekopie/
Twijfelachtig... Wat is kopieren? In feite is elk geladen stuk software op zich al een kopie, waarvan de beveiliging zo te zien al onklaar is, tenzij je verplicht door een persoonsgebonden activatieprocedure moet voordat iets werkt.

[Reactie gewijzigd door blorf op 18 december 2018 19:39]

Het is wel degelijk een recht wat je hebt zolang het “voor het beoogde gebruik noodzakelijk is”.

Ofzo. Dit is echt de meeste vage beschrijving ooit natuurlijk. Want hoezo is een reservekopie noodzakelijk?

Ik vind het wel grappig aangezien we met de Xdoos 360 dus het issue hadden van beschadigde CDs als de console bewogen werd. Voor het beoogde gebruik lijkt een hier een reservekopie dus een must. Echter weet ik niet van tevoren of een console een dergelijk euvel heeft en dus is het noodzakelijk van tevoren een reservekopie te maken zodat ik er wel 1 heb indien dat wel het geval is.

Ergo is een reservekopie altijd een recht wat je hebt aangezien van tevoren niet duidelijk is of het niet noodzakelijk is voor het beoogde gebruik.
Ik heb het altijd grappig gevonden dat een reservekopie als zodanig in principe niet mag, maar dat we wel nog steeds thuiskopie heffing betalen. Is net zo'n onzin als administratie kosten bij een boete.
De thuiskopieheffing is voor het thuiskopierecht, dat is weer wat anders dan waar aan jij refereert.

Zie ook: https://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/thuiskopie/

Onder het thuiskopierecht vallen games en software helemaal niet.
Maar daar gaat het mij wel om. Die 2TB HDD die aan mijn Xbox hangt, heb ik thuiskopieheffing over betaald. Terwijl deze helemaal niet voor de content is waar de thuiskopieheffing voor bedoeld is.

Volgens die link mag je overigens wel een reservekopie van software maken. Een recht dat ik sowieso heb.

In beide gevallen vind ik het (persoonlijk) dus niet terecht dat ik een heffing moet betalen. Uiteindelijk is die heffing ter 'compensatie' van verlies van mensen die onrechtmatig 'backups' maken.

Of het dan uiteindelijk over een 'kopie voor eigen gebruik' gaat, of een 'reservekopie', vind ik persoonlijk niet zo spannend. Maar wellicht gaat het voor mij dan puur om een gevoelskwestie. De software die (bv) op mijn Xbox HDD staat, is geen thuiskopie en geen reservekopie.
Maar de vergoeding betaal je voor het dupliceren van drukwerk, films of muziek, dus die heffing betaalde je überhaupt niet voor een thuiskopie van games en software. Die vallen onder een andere regeling.

En dat je soms afdraagt wanneer je een schijf koopt terwijl daar dan alleen je eigen privéfoto's op komen, kan kloppen. Er moest een betaalvorm worden bedacht, waarbij deze is gekozen. Ik denk voor de gemiddelde downloader juist heel gunstig, want alle keren waarbij men al die jaren dat een download ook als een thuiskopie werd gezien, downloadde en men het niet direct op een schijf of hardeschijf brandde is er nooit betaald voor al die miljoenen kopieën. Denk, zeker voor de Tweakers, dat de afrekening toen een stuk slechter zou zijn, als je voor elke download toentertijd zou hebben moeten afrekenen volgens de thuiskopieheffing.
1) Je mag geen kopiebeveilgingen omzeilen om ISO's te maken, dus dat wordt al lastig (tenzij PSX games geen DRM hebben, maar dat lijkt me sterk)
De Playstation games hebben geen DRM die voorkomen dat games gekopieerd kunnen worden, de playstation zelf heeft enkele (vooral mechanische) systemen ingebouwd waardoor deze kopietjes niet kunnen afgespeeld worden. De schijf is dus volledig legaal te kopieren, afspelen is vervolgens een andere kwestie.

* De kopieerbeveiliging in een noten-dop zit hem dat de originele schijfjes een kleine afwijkingen hebben in de eerste paar sectoren die sony hardware matig weet te vinden (ik dacht dat deze afwijking zelfs kwam door een onbalans in de disc maar weet dit niet 100%). Als je een schijf brand zit echter alles netjes naast elkaar en daarom kwam deze 'onbalans' aan data niet voor op de kopie waardoor de PSX zag dat het geen originele game betrof.

Een vrij makkelijke manier om dit te omzeilen was een disc swap waar je begint met een origineel, na de check snel het kopie plaatst, het origineel weer erin moet plaatsen voor een 2de check en vervolgens het kopie. Niet altijd even makkelijk maar je hoort zelfs wanneer de Playstation deze fases in ging.
En hierbij heb je beeldmateriaal met de uitleg =)

https://youtu.be/XUwSOfQ1D3c
Grappig, dit filmpje heeft me de kennis gegeven die ik net deelde :) thanks kijk 'm nog eens nu haha
Stond mij iets van bij dat de Cube de schijfjes andersom afspeelde. Dus 'achterstevoren' las als het ware. Geen idee of het waar is eigenlijk.
Nee dat is niet waar. De GameCube draait schijfjes gewoon net zoals alle andere apparaten.
Heb het nog even opgezocht.. hoewel het bedtijd is :P kwam ik dit nog tegen:

http://www.emutalk.net/archive/index.php/t-25434.html

Hier wordt gesuggereerd dat Cube discs niet zozeer achterstevoren draaien, maar van buiten naar binnen gelezen worden (in plaats van binnen naar buiten). Dus wel een soort van 'andersom' maar niet motorisch andersom.
In die zin klopt het inderdaad wel. Normaal ga je van binnen naar buiten en de GameCube andersom.
De harde schijf begint ook van buiten naar binnen. Dus de HD wordt trager terwijl de CD/DVD sneller wordt naarmate hij het einde nadert.
Dat swappen ken ik nog wel, eerst een veertje plaatsen tussen de klep en de schakelaar, zodat de Playstation dacht dat de klep dicht was. Aan het geluid van de speler kon je inderdaad horen wanneer je moest swappen. Werkte ook voor (sommige) geïmporteerde games.
3) Als je een game verliest, kwijtraakt of doorverkoopt moet je de reservekopie ook vernietigen
Op de doorverkoop na (want vrij logisch), vind ik die statement toch wel apart, waarom heb je dan uberhaupt (het recht op) een reservekopie?

Niet om te suggereren dat je statement niet klopt, maar ik vind em vrij vreemd, wel een reservekopie mogen maken, maar in een groot deel van de gevallen waar ie nuttig zou zijn, mag je er niks mee
Als het origineel stuk gaat kun je verderspelen met de kopie. Daarom dus. Maar als je het origineel niet meer in bezit hebt, heb je ook geen recht meer op de kopie...
Maar moet je dan het stukke schijfje voor altijd bewaren als bewijs? En hoe is kwijtraken anders dan stukgaan functioneel gezien?

Logisch/wettelijk gezien snap ik em wel soort van, het origineel is je "licentie" in fysieke vorm, maar vanuit de consument geredeneerd is het nogal krukkig. Je zou eerder kunnen stellen dat als je een licentie afneemt ipv een item koopt, de producent verplicht is een kapotte fysieke implementatie van die licentie te vervangen, gratis danwel tegen administratie/verzendkosten.
Kwijtraken = het origineel niet meer voorhanden hebben.
Stukgaan = het origineel wél hebben, maar een onleesbare schijf (in het geval van CD/DVD-roms).

En tsja. Over dat vervangen... als iets stukgaat binnen de garantietermijn (wat is garantie in de zin van games... behalve de fysieke drager..). Dat is natuurlijk lastig, want vaak gebeurd dat door verkeerd gebruik van het product. Hoewel sommige DVD-spelers ook zelf schijfjes mishandelen. Moet een leverancier tot in den treure zaken blijven vervangen? Of een jaar? Of 3 jaar? Of een <x> tijd na aankoop, en wie bewaard die bonnetjes?
Je moet wel tot in den treuren auteursrecht/licentie betalen. Dat kunnen ze wel bijhouden. Maar als je een vervangend product moet kopen moet je wel weer auteursrechten betalen voor het vervangende product. Ik heb hier dezelfde film waar ik bv al 7 keer auteursrecht op betaald heb. Van vhs naar Laserdisc naar dvd naar hddvd naar bluray naar UHD naar digitaal. En dan tel ik tv uitzendingen ed nog niet mee.
Vwbt je vorige post, heb je zoals ik het ooit begrepen hebt gelijk.

Daar komt dacht ik dan het volgende bij :
Anders dan bij audio en video, ben je geen eigenaar van het product.
Je hebt slechts een gebruiksrecht van de software.
Als de drager stuk is , zou je de maker om een nieuwe kunnen vragen.
Daar mag hij kosten voor rekenen...

Ik dacht dat het zo in elkaar zat
Maar dat is dus niet geheel het geval:
Een reservekopie mag alleen worden overgedragen samen met het origineel. Als het origineel beschadigd wordt of kwijtraakt, ontstaat er een lastige situatie. In principe mag je in plaats van het origineel dan de reservekopie gebruiken. Maar als je dan alleen de reservekopie los overdraagt, is voor derden niet te zien of het origineel echt beschadigd of kwijt is, of dat je meer dan 1 reservekopie verspreidt.
Ook als je het origineel kwijtraakt mag je dus de kopie gebruiken immers is dat een van de redenen waarom je de kopie hebt: het origineel kan niet worden gebruikt.
Betere versie van mijn antwoord is al gepost - deze kan weg

[Reactie gewijzigd door qlum op 18 december 2018 13:15]

Kortom, het is gewoon een non-issue.
Iedere keer weer zit er iemand tussen die per se moet roepen "jamaar roms zijn illegaal", dat terwijl het behoorlijk grijs gebied en in de praktijk simpelweg geen probleem is. Zolang je maar geen roms gaat verkopen of anderzijds verspreiden zal daar geen haan naar kraaien.
Zijn zoveel dingen die eigenlijk niet zouden mogen (weet je hoe snel je tegen kopieerbeveiliging aanloopt? of dat je in veel gevallen mp3's eigenlijk niet eens op je telefoon mag zetten), allemaal met een flinke korrel zout nemen en gewoon lekker genieten van je emulator+roms.
Maar als je dus de PS classic koopt en dan de 20 games back-upped is het dus niet illegaal. En zijn PS1 games tegenwoordig niet gewoon abandonware? De illegaliteit van zulke oude games moet van mij eerst bewezen worden in de rechtbank voordat je het "illegaal" moet noemen.

[Reactie gewijzigd door NotCYF op 18 december 2018 07:15]

Waarom zouden ze abandon ware zijn? Oud is niet hetzelfde. We spreken van aba'donware wanneer er geen enkel bedrijf meer is dat nog rechten heeft op de game. Bijvoorbeeld omdat de originele eigenaar failliet is gegaan en de rechten nooit zijn doorverkocht.
En zijn PS1 games tegenwoordig niet gewoon abandonware?
Pas op, 'abandonware' is een woord dat de moraalridders en wannabe advocaten bijzonder snel laat reageren. ;)

Mogelijk is het niet legaal. Zal je ooit voor de rechter verschijnen om dat te toetsen? Onwaarschijnlijk. Game on.
Om over ethiek maar te zwijgen: deze makkelijke en slecht uitgevoerde (qua speelbaarheid maar ook qua gamekeuze) cashcow van Sony is heel wat minder ethisch te verantwoorden dan een paar rommetjes downloaden om in huiselijke kring spelen op je raspberry pi, draaiend op software waar wél een hoop liefde en tijd in gestoken is. En waar niet aan verdiend hoeft te worden.

Niet alles wat legaal is, is ethisch in orde en vice versa.
Ethiek is in the eye of the beholder. Rechtspraak gelukkig niet. Jij vindt het minder ethisch te verantwoorden, gelukkig is dat slechts een mening.
Mwoah, de rechtspraak is ook niet onderhavig aan natuurwetten. Er zijn heel wat dubieuze wetten en rechters geweest die gelukkig allemaal geschrapt zijn. Rechtspraak en de wet zijn ook gewoon ‘in the eye of the beholder’. Ik kan ervoor opgepakt worden als ik de wet overtreed en niet als ik ‘de ethiek’ overtreedt maar dat maakt de wet of de rechtspraak niet opeens objectief.
Ethiek is in the eye of the beholder.
Je gaat hier wel erg snel voorbij aan 2500 jaar werk van filosofen die ethische systemen hebben ontwikkeld. Alsof elke willekeurige kreet slechts 'een mening' is en daarom(?) van gelijke waarde. Dat soort waarderelativerend denken is in een tijdperk van economische crises door bankfraude en kunstmatig intelligente systemen met ingebouwde vooroordelen op z'n minst ongenuanceerd en potentieel zeer gevaarlijk.
En het is zo illegaal als de neten om ROMs te gebruiken. Ja ook als je het origineel al hebt.
Maar hoe kan ik anders alle games spelen zonder er voor te betalen? :+
Vakantieticket kopen bij de buurman in de bus gooien met een brief dat hij een loterij heeft gewonnen. Dan aanbieden dat je wel op zijn hond wil passen. na dat hij 2 dagen weg is aangeven dat de hond heelveel heimwee heeft en niet kan slapen in jouw huis zodat ie de lokatie van de reserve sleutel geeft en jij in zijn huis kunt om op zijn Playstation classic mini te spelen. :*)
Als een spel om zeep geholpen is door de publisher, zoals in de tijd met Spore (o.m. een 3x maximum installatie-limiet van het spel) vind ik dit gewoon acceptabel als je het spel hebt. Dit spel is toen massaal ge-torrent.

Abandonware is een grijs gebied, maar als een spel (of de console) al lang niet meer beschikbaar is, is er wel iets voor te zeggen imo.
Ik kan me gewoon moeilijk voorstellen dat er mensen zijn die zich druk maken over de legaliteit van het spelen van 20+ jaar oude games.
Er zijn ook mensen die zich moeilijk kunnen voorstellen dat je met 4 biertjes op niet meer in de auto moet stappen, maar ja...

Neemt niet weg dat illegaal simpelweg illegaal is. En dat intellectueel eigendom gewoon nog steeds eigendom is.
Jij bent vast heel gezellig op feestjes :+ PSX games zijn alleen nog tweedehands te koop dus de maker/uitgever ziet er sowieso geen geld meer voor. En hoe meer tijd er voorbij gaat, hoe lastiger het wordt die games te bemachtigen. In zekere zin kun je emulators en roms dus zien als het behoud van klassieke consoles en games door ze beschikbaar te maken voor moderne apparatuur. Ja, strikt genomen is het illegaal, maar als de legale optie nagenoeg onmogelijk is, hoe erg is dat dan?
Als ik een game dev was zou ik het leuk vinden dat mensen nog plezier hebben van mijn werk decennia later.
Ik vermijd feestjes op alle mogelijke manieren, dus ik zou niet weten hoe gezellig het is.
Het is zo enorm illegaal dat niemand er ooit wat tegen doet.

De enige mensen die in de problemen komen zijn de lui die massaal roms delen met andere mensen.
Voor de rest wordt het net zo gedoogd als dat ze hier met cannabis doen. En ja, dat is ook illegaal. Maar nobody cares.
Ja, ik vind dit ook een fijne game ervaring (gebruik zelf Recallbox, iets meer plug and play dan Retropi), de pi3 is alleen wel soms net ff te traag voor PS1 en N64 spellen heb ik het idee al gaan sommigen prima (mariokart64, Vigilante V8). Ik zou best voor zulke roms een paar euro over hebben overigens.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 18 december 2018 08:47]

Precies dat, ik zou best willen betalen voor een paar goed oude games.
Ik bedoel.. wat hebben ze te verliezen?
Ik denk ook dat er echt wel markt is, ik heb me laatst nog een paar avonden vermaakt met Streets of Rage 3 (4.5 mb :D ), dat is langer dan met een film van Google Films voor 4 euro. Ik bedoel, illegaal kan je ze al krijgen, nu nog legaal.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 18 december 2018 08:53]

Vaak zijn de originele developers van die spellen al lang failliet en de rechthebbenden zijn niet geïnteresseerd om er iets mee te doen.
En wat dacht je van support? Als je de games weer gaat verkopen, die je ook garant te staan voor ondersteuning / garantie etc daarnaast moet je de (volledige) rechten hebben om het te mogen verkopen, zo simpel is dit dus niet.

Console games zoals een streets of rage, zou vrij simpel moeten kunnen door hem te bundelen met een emulator ofzo.

Ik denk dat je het beste kan hopen dat een partij zoals GoG daaraan zou beginnen, vanuit Sega zou ik er weinig van verwachten.
Retropi is bepaald niet plug en play. Daar moest ik 'm overigens forceren op 60 hz om een vloeiende Sonic te krijgen terwijl het origineel ook vloeiend is op 50 hz zij 't langzamer. Pal heeft in theorie ook voordelen mits gsbruikt: flink meer verticale pixels (veel games dumpen daar een balk) en betere kleuren.
maar vervolgens hapert deze ps classic en is hij met wat tweaken beter te maken..
Ik zie niet zo gek veel verschil behalve dan dat je voor de raspberry eenmalig een SD kaartje flasht en er wat spellen bij zet, maar een voor-ingestelde retropie (met games) is ook gewoon van het internet te plukken.

Okee, de ps classic zal natuurlijk legaal zijn en bij de retropie is dat zeer waarschijnlijk niet het geval, de ROMs althans.
Voor de gemiddelde Tweaker is dit een optie, voor de gemiddelde consument niet.
Wat is de toegevoegde waarde van een Raspberry boven een laptop die je al hebt en die ook vele malen sneller is?
Ik laat mijn RPi altijd aan mijn tv hangen, iedere keer mijn laptop loskoppelen en weer inpluggen, controllers inprikken, enz.
Ik heb van Ali een fijne NES case dus het ziet er ook nog eens leuk uit.
Volgens jouw denkwijze zou ik me ook af kunnen vragen wat de meerwaarde is van de PS classic, SNES classic, etc.
De ouderwetse controllers zijn overigens over het hele internet verspreid te vinden
Die van goede kwaliteit daarentegen, zoals bij de SNES Classic Mini, zijn nog steeds best wel duur. De beste third-party controllers op dit moment zijn de Bluetooth controllers van 8Bitdo en dan moet je rekenen op zo'n €30 per stuk. Dan kom je met twee controllers qua prijs toch al aardig in de buurt van de SNES Mini.
Het ontbreken van de dual shock controller, met als gevolg dat bepaalde spellen (zoals Ridge Racer) minder fijn besturen, mag ook wel in het lijstje met minpunten.
Het is natuurlijk mooi dat ze uit nostalgisch oogpunt de originele controllers erbij doen, maar dan hadden ze ook maar games tot 1998 erbij moeten doen. Na de introductie van de dual shock gingen steeds meer games over naar analoge besturing.


Het is onbegrijpelijk wat voor flinke steken Sony heeft laten vallen. Gelukkig kun je het apparaat beter maken door het te hacken, iets wat eigenlijk te beschamend is dat het nodig is...

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 18 december 2018 07:08]

Het ontbreken van de dual shock controller, met als gevolg dat bepaalde spellen (zoals Ridge Racer) minder fijn besturen, mag ook wel in het lijstje met minpunten.
Daar heb ik over getwijfeld. Het is op zich niet gek dat Sony gekozen heeft voor het oorspronkelijke model van de PlayStation, de SCPH-1000, en als gevolg daarvan twee van de oude controllers bijgeleverd heeft. Die keuze is best te rechtvaardigen. Het is tenslotte de Classic. Maar ja: ze leveren wel games mee die duidelijk beter tot hun recht komen als je ze speelt met DualShock...

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 18 december 2018 09:08]

Maar zijn games als RB6 uberhaupt speelbaar zonder analogs? Ik kan me niet voorstellen dat iemand een FPS helemaal met puur digi-knopjes uit gaat spelen?

Lijkt mij toch een significant minpunt als een deel van de games niet fatsoenlijk te spelen is.
Nou ja, er waren vroeger games waarbij het niet anders kon... Ook op pc waren er shooters waarbij de pijltjestoetsen de voornaamste manier was om je character te bewegen.
Voor het tijdperk dat een muis gebruiken normaal was. Shooters zoals Doom, Duke3d, Shadow Warrior, Blood etc, allemaal enkel met toetsenbord uitgespeeld (zover ik weet werd mouse-aim ook een beetje gefaked in die games, omdat het ook niet "echt" 3d is).
Zelfs quake1 en heel mss zelfs quake2, maar dat weet ik niet zeker meer, met enkel kbm gespeeld.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 18 december 2018 13:24]

En juist daar wringt de schoen. Uit nostalgisch oogpunt leveren ze originele hardware die niet meer goed tot z'n recht komt omdat er toch wel een aantal nieuwe games opstaan die stuk voor stuk beter besturen met de dual shock.

Het is een beetje hetzelfde als Nintendo een N64 classic zou uitbrengen en om trouw te blijven aan de originele hardware geen expansion pack zou ondersteunen, maar ondertussen wel een aantal games erop zetten die de expansion pack niet vereisten maar wel wel flink gebruik van maakten (Resident Evil 2, Turok 2).
Perfect dark mp met alleen bots en geen sp :(
Volgens mij heeft de keuze voor de oude controllers meer te maken met het kostenplaatje. Die eenvoudige digitale controllers zijn goedkoper te produceren dan de controllers met analoge input en rumble.
Is ook lastiger te uit te leggen dat je twee van die met de PSX Classic meelevert voor €100, terwijl je voor een losse PS4 controller €60+ per stuk moet betalen.

Voor de rest zou voor mij het criterium van zo'n mini console moeten zijn dat het simpelweg de beste en makkelijkste manier is om de oude console games op huidige tv's te spelen. Dat is hier niet het geval.
Ik heb een vermoeden dat het gewoon goedkoper was controllers te gebruiken zonder de sticks
De 3D games van die tijd, moet je nu gewoon met rust laten. Ze verouderen niet goed. De 2D games hebben dit wat minder. Zie bijvoorbeeld de Snes Classic.
Mario 64, Mario Sunshine, Zelda Wind Waker en Zelda Ocarina of time dan?
Blijven prima.

Misschien dat games die je vroeger goed vond toch minder goed waren en dat dat het enige was dat je had?
Ik vind sommige games nu pas lekker spelen. God of war bijvoorbeeld. Vroeger wel geprobeerd op de PS2, vond het niet lekker spelen. Pas nog op 4k gespeeld op een emu, maar nog steeds niks. Ps4 pro geleend van een vriend om een weekje de nieuwste God of war te proberen, wat volgens hem echt een top spel zou zijn en, inderdaad, speelt 100x beter dan die oude versies...

Ik had hetzelfde met Kingdom hearts 1 en 2 op de ps2. Vond ik toen goed. Pas opnieuw gekocht voor mijn oude ps2 (Ooit uitgeleend aan iemand toen en weet niet meer aan wie) en kom er niet doorheen. Maar zie graag reviews tegemoet van Kingdom Hearts 3 volgende maand, misschien toch maar weer een Xbox of Ps4 kopen dan.
Sunshine en Wind Waker zijn wel een generatie nieuwer, dus niet exact 'van die tijd'
Het visuele gat van Cube games met N64 is gigantisch.

Gamecube games gaan ook veel lekkerder met de tijd mee. Wind waker nog steeds prachtig (artstyle helpt), maar ook Mario Kart, Fzero, Metroid Prime van toen. Nintendo met kop en schouders boven de rest visueel.

Jammer dat de verkoop zo slecht was. Cube blijft een magisch apparaat
Hoewel de verkoop ervan erg slecht was, dat wil niet zeggen dat de fanbase ook slechter is. Met als gevolg dat Gamecube duur blijft.
Ik heb zelf in 2006 de volgende gekocht voor 60 euro GC+MKDD+MLSS+Nintendo RGB+ GB Player.
En 12 jaar later vragen ze nog hetzelfde bedrag voor. 8)7
En dankzij de fanbase is Dolphin goed ontwikkeld. _/-\o_
En dat vind je duur? Retro spul wordt over het algemeen duurder, niet goedkoper.
Precies de games die je noemt, cartoony games, blijven echt wel goed. Echte race games en en bijv Vigilante 8 zijn wel bizar pixelig vergeleken met mijn geheugen maar Mario64 ziet er prima uit en speelt lekker.
Heb mijn Playstation 1 nog ergens liggen.
Moet eigenlijk checken of het nog werkt, wat was ik verslaafd er aan. Toen ik voor het eerst Resident Evil 2 bij een vriend speelde was ik om.
Weet nog dat bijna iedereen ging ombouwen om gekopieerde games te spelen. Dat was helemaal niet nodig, je had allen bijv een tandenstoker en een originele game nodig :)

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 18 december 2018 08:26]

Ik had 1 of andere opstart cd om gekopieerde spellen te spelen, eerst die erin en dan het gekopieerde spel.
Maar hoe bedoel je een tandenstoker en originele spel, wat kan een tandenstoker en het originele spel doen ?
De tandenstoker kon je gebruiken om de sensor die detecteerde of de klep dicht was in te duwen waardoor de PlayStation de disc gaat afspelen. En dan swap je de originele disc voor een import of backup na dat de PlayStation besloten heeft dat die hem mag afspelen.
Haha grappig die kende ik niet dat is wel heel simpel, zou dat ook werken met de psone de kleine variant.
Ik heb deze ook nog ergens liggen bij mijn vader op zolder :P.
Was een Qualcomm SoC bijvoorbeeld de 630 of de 710 niet veel beter geweest? Heb het vermoeden dat je daar veel community mee kan krijgen die dan toch uiteindelijk de console op lange termijn beter en stabiel kunnen maken. Daarnaast jammer van de gemiste cd-lade.
Tuurlijk, maar dan zou het nog duurder zijn geworden / de marges kleiner. Qualcomm chips zijn niet goedkoop.
hoeveel duurder als we alleen kijken naar de SoC. Bij een telefoon zitten deze vaak in het budget smartphone. Dus rond de 100-250 euro. maar dan heb je een complete smartphone met scherm etc.

Hier heb je alleen over de RAM / CPU / GPU waarbij de CPU & GPU samen zitten. En dus buiten dat alleen nog de behuizing.Dus zoveel zou dat niet moeten kosten. En daarnaast zou je ook tevens direct een Wi-Fi modem ingebouwd hebben waardoor je ook nog eens online kon. En dus een sort DRM zou kunnen toevoegen. Want het is gehackt. Maar ja misschien kijk ik er total anders en verkeerd tegen aan.
Grappig dat als mensen over de kosten beginnen van deze apparaatjes ze ALTIJD de controllers vergeten. Hoe 'makkelijk' denk je dat het is om een controller van 20 jaar oud weer opnieuw te produceren die er uit ziet als het echte origineel? Das ook niet gratis. En je krijgt er 2 bij. Die verder universeel te gebruiken zijn met de PC
Controlers die er uit zien als 20 jaar geleden is niet heel erg lastig hoor. Genoeg winkels die het kunnen verkopen voor 10 euro p.s

Dan kan Sony het nog goedkoper aanbieden.
Het is erg jamer dat hij hapert... Dan ben ik geneigd om voor de SouljaBoy console te gaan.
SouljaBoy? Ik hoop dat je sarcastisch bent want die SouljaBoy console verkoopt gewoon dezelfde console door voor een hogere prijs. 8)7
Zijn dat niet gewoon relabeled Retrogame consoles die voor veel meer geld verkocht worden? Dat maak ik uit de foto's van de devices op en ook op Reddit wordt dit beweerd: https://www.reddit.com/r/...wo_game_consoles/eb53kie/

Waar je hiermee wel moet opletten is dat sommige 3rd party firmware makers de support voor de Retrogame consoles als de RS-97 stoppen vanwege slechte support en steeds wijzigende hardware / wegvallende features in nieuwe modellen. De hardware is ook niet helemaal om over naar huis te schrijven (vooral de buttons zijn van niet al te beste kwaliteit) maar dat kan je voor een prijs van onder de 40$ ook niet verwachten denk ik.

[Reactie gewijzigd door Bor op 18 december 2018 09:17]

Haha natuurlijk ben ik sarcastisch 😂
Haha, tja dat was vrij lastig te gelezen maar gelukkig. ;)
Toch bizar om de ontwikkeling te zien. De verpakking van de Classic is aanzienlijk kleiner dan de originele PS en dan nog is de PCB niet de volledige grootte en die is da nagenoeg leeg met enkel een SoC en wat geheugen ICs. En dan is de performance van de SoC zo groot dat deze de PS kan emuleren!
Dan heb je de Organge Pi zero nog niet gezien ;)
nog geen 50 bij 50 mm en vergelijkbaar met raspberry pi qua kracht (ok iets minder krachtig)

sinds de smartphones er zijn vind ik het al bewonderenswaardig hoeveel rekenkracht er nu in je hand ligt terwijl nog niet heel lang geleden een volwaardige pc dat niet kon.
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True