Sinds 2012 in de maak, in 2016 gereed en vanaf 25 mei van kracht: de algemene verordening gegevensbescherming heeft lang op zich laten wachten, maar over iets minder dan een week is het zover. "Eindelijk", zullen sommigen denken. Voor anderen mag de AVG nog wel enkele jaren worden uitgesteld. Hoe je er ook over denkt, het is belangrijk te weten wat voor veranderingen deze Europese wetgeving met zich meebrengt, behalve dat je een hoop mail over nieuwe voorwaarden ontvangt en je ineens voor van alles je toestemming moet geven. Daarom gaan we het hebben over de belangrijkste onderdelen van de AVG; wat kun je er precies mee als burger en wat betekent de wet voor organisaties? Het is de bedoeling dat je na het lezen van ons overzicht beslagen ten ijs komt en je rechten kunt laten gelden terwijl je op de hoogte bent van de plichten van bedrijven.
De AVG, gdpr, privacyverordening of hoe je hem ook wilt noemen, is bedoeld om de privacywetgeving van alle Europese lidstaten zo goed mogelijk gelijk te trekken. Hij vervangt in Nederland de huidige Wet bescherming persoonsgegevens, die is gebaseerd op een Europese richtlijn uit de jaren negentig. Er zitten naast veel ongewijzigde onderdelen ook nieuwe elementen in, bijvoorbeeld het recht om je gegevens mee te nemen naar een andere dienstverlener, of de in sommige gevallen torenhoge boetes die toezichthouders kunnen opleggen. Ook deze laten we de revue passeren.
Er is nog veel onduidelijk over de nieuwe regels, wat zich manifesteert in de vraag 'of jij al AVG-ready bent'. We zien grote techbedrijven, wellicht usual suspects voor toezichthouders, zich opmaken voor de komende veranderingen. Hetzelfde geldt voor kleinere organisaties. In de aanloop naar 25 mei is er veel gebeurd op het gebied van privacy, denk aan de gebeurtenissen rond Cambridge Analytica, waardoor Facebook in het middelpunt van de aandacht is komen te staan. Het is de vraag in hoeverre het met de AVG mogelijk zal zijn een vuist te maken tegen grote databedrijven en een stukje controle over onze gegevens terug te krijgen. Het worden ongetwijfeld spannende tijden voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer: een van onze grondrechten.