Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Dell XPS 13 met Kaby Lake Refresh

Meer snelheid voor een iets lagere prijs

Conclusie

Kaby Lake Refresh, oftewel twee keer zo veel cores in dezelfde power envelope, doet de XPS 13 goed. De dualcoreversie van de XPS 13 presteerde al prima, maar de quadcore doet er nog een schepje bovenop en is niet alleen snel als alle vier de cores worden belast, maar is ook bij singlecore-workloads bijzonder vlot, dankzij de maximale turbosnelheid van 4,0GHz. En ondanks die extra snelheid is de accuduur tijdens browsen alleen maar toegenomen.

In onze ogen heeft de laptop vervolgens maar één groot nadeel en dat is het scherm dat de helderheid op basis van de inhoud aanpast. Als je het eenmaal gezien hebt, kun je het niet meer 'ontzien' en de steeds variërende helderheid heeft tot gevolg dat de kleurweergave niet betrouwbaar is. Andere grote nadelen heeft de laptop eigenlijk niet, al kunnen we wel een paar kleinere noemen als we echt kritisch kijken. De Thunderbolt-aansluiting had de volledige vier lanes mogen ondersteunen en we hadden best een usb-c-hubje erbij willen krijgen om externe schermen mee aan te sluiten.

Je krijgt wel meer waar voor je geld dan met het dualcoremodel. Sterker nog, de goedkoopste instap‑XPS 13 kost op het moment van schrijven 1300 euro, wat vijf tientjes minder is dan de instapper acht maanden geleden. Ook de door ons geteste i7-variant is vijf tientjes goedkoper dan wat je voorheen voor een dualcore betaalde. Dat maakt de laptop echter nog niet goedkoop; het aantal laptops met de nieuwe quadcoreprocessor is de laatste tijd flink uitgebreid en HP levert met de Envy 13 dezelfde hardware en een grotere ssd voor honderd euro minder. Asus lijkt met de RX410 een alternatief met i5‑processor te hebben voor zelfs minder dan duizend euro.

Hoewel de XPS 13 dus iets goedkoper is geworden, is het nog altijd een relatief dure laptop. Toch vermoeden we dat het apparaat ook in zijn quadcore-incarnatie een grote schare fans aan zich zal weten te binden. Het kost wel wat, maar dan heb je ook een bijzonder stevige laptop, met snelle hardware en een uitstekende accuduur.

Getest

Dell XPS 13 9360 CNX93R02

Prijs bij publicatie: € 1.400,-

Bekijk product

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (114)

Wijzig sortering
Ik heb zelf een XPS13 van een jaartje oud, op de zaak hebben we er nog 2. Ze begonnen heel erg fijn. Lekker snel met heerlijke accuduur. De matige kwaliteit begint echter na een paar maanden op te vallen.

Mijn eigen laptop begon te wiebelen bij het typen. De monteurs hebben het opgelost (er bleken 2 schroeven te missen binnenin). De audio is gestopt met werken op 2 laptops (via koptelefoon werkt het wel). De laptops hebben een handje van slecht in slaap vallen, zodat je ze gloeiend heet uit je tas haalt. Bij mij is 2* de 256GB SSD vervangen wegens fouten. Ook is het geheugen bij 2 vervangen.

Op dit moment kraken de scharnieren bij het open en dicht doen. Ik heb besloten het maar te laten rusten. Dit is slechts een kleine greep van < 12 maanden XPS 13, totaal hebben 4 monteurs in mijn laptop zitten schroeven.
...De laptops hebben een handje van slecht in slaap vallen
Voordat ik de XPS 15 had, had ik een MacBook Pro welke als ik dichtklap ook niets meer deed en een week later hooguit een paar procent kwijt was.

Met de XPS 15 mag ik hopen dat ie nog aangaat als ik het dichtklap. Ik los dat tegenwoordig op door in de power menu settings het te laten Hibernaten in plaats van Sleep als ik m'n laptop dichtklap. Met een SSD is het toch zo opgestart.

[Reactie gewijzigd door chengbondkwok op 19 november 2017 10:22]

wow, ik ben dus niet de enige. Hoe vaak ik met mijn XPS (15 inch) heb gehad dat ie kokend heet in de laptop tas zat omdat ie simpelweg niet goed 'uit' gaat bij dichtklappen. Dat is op meer dan 2 handen te tellen. Hibernate mode was dan het enige 'acceptabele'. Soms heb ik gewoon gewacht tot ie echt 'uit' was (fans uit) voor ik 'm in de tas wilde doen. Want je wilde de gok niet nemen. Voor hetzelfd egeld vliegt de boel in de brand in je tas...

Dat viel me dan ook erg tegen voor een dure laptop die in feite zich presenteert als de MBP killer op de 'pc markt'.
Dit is dus vooral de OS. Veel programma's zorgen ervoor dat Windows niet goed in slaapstand gezet wordt, dat is dus niet meteen de fout van de laptop. Het kan ook zijn dat de Laptop licht-sensor de slaapmodus niet goed aantikt(software-probleem?).

[Reactie gewijzigd door NotCYF op 21 november 2017 07:39]

Sja, als je een Dell koopt en je er niets aan veranderd (qua drivers, etc). Dan verwacht je een goede werking. Nu kan ik wel e.a. uitzoeken weer, maar dat doet niet af aan de afbreuk van mijn ervaring. Mijn MBP kocht ik, en werkte gewoon, geen gedoe.
Dat bedoelde ik dus niet helemaal. Als jij een programma installeert die er voor zorgt dat de laptop niet goed in slaapstand gaat, kan je Dell er dan voor verwijten?
Ik heb hetzelfde met een HP Zbook. Denk dat het idd OS of bepaalde programmas zijn zoals NotCYF zegt.
Het is moeilijk te zeggen, omdat Windows geen inzage heeft wat nou precies veel batterij vreet, en welke app de machine uit slaapstand houdt, dit zou echt verbeterd moeten worden in Windows 10. Voor Win32 apps lijkt het me wel aardig lastig om zoiets te implementeren, dus ik neem het ze niet echt kwalijk :P

[Reactie gewijzigd door NotCYF op 21 november 2017 10:32]

Niet waar. In Windows 10 command prompt, tik:

powercfg /batteryreport

Daarna de HTML file openen in /windows/system32.
Zeer uitgebreid met heel veel details en statistieken, waarvan ik nooit had geweten dat Windows ze bij hield.
Wat je wel gelijk in hebt, is dat deze functie erg goed verstopt is in Windows.
Hm vervelend. Ik heb sinds medio 2015 een XPS13 9343. Fantastisch apparaat, nog steeds. Geen nadelen eigenlijk. Wifi was wat instabiel aanvankelijk, maar dat lijkt inmiddels ook onder de knie.
Ik wacht de 2018-versie van de XPS15 af, hopelijk dan met gtx1060-gpu. Lijkt me goeie opvolger. Dan heb ik echt de ultieme alleskunner.
Ik heb indertijd de eerste generatie XPS13 gekocht, ik ben er een jaar vrij gelukkig mee geweest.

Ik heb hem maar een 2 tal maanden moeten gebruiken om dagelijks met te programmeren. En dan heb ik toch moeten sleutelen aan mijn instellingen om Visual Studio te kunnen draaien. Ik dacht eerst dat het door mij kwam... Een grappige oplossing voor een snelheid probleem was dat ik op 175 % scaling werkte, toen ik dit op 150% scaling instelde was mijn ontwikkel omgeving een pak responsiever.

Eind 2016 is hij gewoon in stand-by gegaan en nooit meer wakker geworden. Ik heb eerst naar Dell gebeld maar omdat het een business aankoop was had ik maar 1 jaar garantie. Hij was 14 maanden oud.

Ik heb nu een Thinkpad Carbon X en de verschillen zijn als dag en nacht. Deze laptop heeft een super toetsenbord, build quality is top. En de performance is fantastisch. SSD benchmark ligt in de lijn van een samsun 950 pro. Ik draai nu zonder problemen verschillende ontwikkelomgevingen en containers.

Ook op het bureau zijn er meer mensen met problemen met hun XPS 15. Ik raad deze laptop-reeks aan niemand nog aan momenteel. Wel heel jammer want het scherm is dan weer pakken beter dan bij mijn Thinkpad :'(...
Dat kraken bij het open en dicht doen had ik ook, ligt aan een torx schroefje wat niet goed vast zit gedraaid aan de onderkant bij het scharnier. Schroef deze vast en het kraken stopt. Dat slecht in slaap vallen heb ik ook last van, gebeurt bij mij vaak als ik bijvoorbeeld een usb dongle van mijn muis laat zitten maar voor de rest op willekeurige momenten.

Wat ik het irritantste vind is de coil whine, hij maakt soms zon herrie puur van elektrisch geluid. Voor de rest is het echt een heerlijke laptop, ook na 1 jaar en een paar maanden nog.
Mijn eigen laptop begon te wiebelen bij het typen. De monteurs hebben het opgelost (er bleken 2 schroeven te missen binnenin). De audio is gestopt met werken op 2 laptops (via koptelefoon werkt het wel). De laptops hebben een handje van slecht in slaap vallen, zodat je ze gloeiend heet uit je tas haalt. Bij mij is 2* de 256GB SSD vervangen wegens fouten. Ook is het geheugen bij 2 vervangen.
Welk type/merk SSD en geheugen hebben we het dan over? Een missend schroefje kan altijd gebeuren, dat lijkt me niet 'standaard' bij een Dell laptop. Al is het wel vervelend en doet afbreuk aan de kwaliteit.
Ik zou eens een kijkje nemen bij Dell's zakelijke lijn Latitude, iets minder pracht en praal maar veeel steviger.
Ik had bijna dezelfde ervaringen met een Lenovo Yoga (eerste versie), maar had ook dat de schermresolutie (prachtig hoog) erg slecht ondersteund werd. De touchscreen driver werkte ook alleen voor windows, wat gewoon een shitshow van niets geven om je klanten is. (het vergt vrij weinig een touchscreen driver te porten naar linux, en van Lenovo had ik dat wel verwacht eigenlijk)

Toen m'n ziel aan de duivel verkocht een Macbook gekocht. Walgelijke keuzes wbt tweakability, maar het is tenminste een laptop die zodanig ontwikkelt is dat je'm (krap) af kunt noemen. Gewoon triest wat de competitie op de markt brengt. Heeft Apple zo'n economy of scale voordeel? Zijn de andere gewoon lazy af? Verpest Microsoft het voor alle leveranciers? (dat niet in slaapstand gaan ligt blijkbaar aan Windows, niet Dell of Lenovo specifiek)
Die slaapstand moet inderdaad Windows zijn, ik ben Linux gebruiker met de Developer Edition en ik gebruik niet eens het megeleverde Ubuntu maar openSUSE Tumbleweed. Vaak zelfs RC kernels enzo - en hoewel ik bij die RC's nog wel eens instabiliteit heb is de slaapstand in het jaar dat ik de laptop heb maar 1 keer een probleem geweest.
Ik kan je opmerking mbt Linux op je Yoga niet op waarde schalen helaas, omdat het exacte typenummer ontbreekt. De vraag is echter vrij simpel: Is je Yoga volgens Lenovo compatibel met Linux? Zo ja: dan heb je absoluut een punt. Zo niet, dan absoluut niet. Sorry, maar dat is net zoiets als een leuke Audi A3 kopen en klagen dat-ie het als Rally auto zo matig presteert. Je gebruikt het voor iets waar het niet voor ontworpen is, ongeacht hoe complex het wel of niet is om 'even een driver te porten' zoals je het omschrijft. Die driver moet bijvoorbeeld ook gesupport worden vanuit een service oogpunt.. Trust me, echt niet zo simpel.. :)

Verder weet ik niet helemaal wat je bedoelt met problemen met de slaapstand? Verder geloof ik niet dat een Apple per definitie meer of minder af is dan een tradioneel merk. Sterker nog, Apple maakt absoluut mooie producten, maar bij de concurentie heb je toch écht meer keuze in samenstellingen. :)
En bij de concurrentie krijg je meer bang voor buck. Ik heb een T470 prima laptop en ik kan me niet voorstellen dat een Macbook nou echt zoveel beter zou zijn.

Bovendien vind ik OSX niks en qua support wil je er ook geen Windows op zetten (buiten het feit nog dat je dan al die fanboys over je heen krijgt). Daarom heb ik een Macbook voor zakelijk gebruik altijd als slechte keus gezien. Zo'n ding is vooral leuk voor thuis maar absoluut ongeschikt voor op kantoor, dan heb ik toch liever een lichte en robuuste business notebook van Lenovo.

Wij hebben hier een aantal Mac gebruikers en niemand van onze IT afdeling kan ze helpen of ondersteunen als er weer eens iets niet werkt wat op Windows wel gewoon werkt. Draai maar Windows en kom dan een keer terug is het antwoord. En terecht, als je 800 windows laptops hebt en 2 hebben een Mac kun je moeilijk je hele IT afdeling gaan opleiden om hen te kunnen helpen.

En wat Linux betreft ben ik het ook zeker met je eens, het volgende is dat een gebruiker Haiku wil draaien en komt klagen dat er iets niet werkt. Als je vooraf al weet dat je Linux gaat gebruiken lijkt het mij wel handig dat je een laptop koopt die dit officieel ondersteunt en die zijn er ook gewoon, koop je dan een Yoga die designed is voor Windows lijkt me dat voor eigen risico en moet je niet verwachten dat ze speciaal voor jou een driver gaan porten.
Dat is dus inderdaad precies de reden waarom je als organisatie zou moeten standaardiseren. Exotische smaken zijn simpelweg niet gepast. Tenzij daar natuurlijk vanuit functionaliteit een reden voor is; dan neem je dat op in je portfolio en richt je je service en supportorganisatie daar op in.

Als Lenovo-man ben ik overigens blij te horen dat je T470 zo goed bevalt! :)
Hij bevalt goed maar ik zou die nieuwe X1 Carbon ook wel willen hebben eigenlijk :P Is er geen inruilaktie? ;)
Die is ook mooi he? 3x raden waarop ik dit nu tik ;)
Maar ik ben 100% aftersales, dus wat voor acties waar eventueel lopen durf ik niet te zeggen.

Wel weet ik dat Thinkpads aardig waardevast en gewild zijn op bv Marktplaats.. Dus zelf je eigen inruilactie organiseren kan altijd ;) :D
Tja, zo'n anekdote is leuk, maar ik heb al jaren de eerste versie van de Dell XPS 13 en hij doet het nog volledig perfect. Het enige waar ik me in herken is de matig werkende slaapstand, maar dat ligt niet perse aan de laptop, maar aan de Windows software. De hardware problemen herken ik mij totáál niet.
Ik ben zo blij dat ik nog nooit een euro aan Dell heb gespendeerd. Ik weet nog van heel lang geleden dat ze goedkope capacitors in hun machines stopten (15 jaar geleden ofzo?). Toen al verdienden ze geld door de kosten te drukken door kwalitatief minder materialen te gebruiken.
Dat knarsende geluid bij het open en dicht doen heb ik ook gehad. Ik heb heb het destijds opgelost door met een torx schroevendraaier de schroefjes onder de laptop aan te draaien. Wellicht dat dit bij jou ook helpt.
Wellicht dat SleepStudy iets voor jullie is. Zit ingebouwd in Windows 8+.
Voor de vorige versie van de XPS13 heeft Dell wel een utility uitgebracht waarmee je Content Adaptive Brightness Control kan aan en uit zetten. Ik neem aan dat dit ook uitkomt voor deze versie.
Here you go: http://www.dell.com/suppo...ersdetails?driverId=GKC0Y

and alle andere drivers... http://www.dell.com/suppo...ps-13-9360-laptop/drivers

En voor alle duidelijkheid, de patch is alleen voor 3200x1800 touchscreen versies omdat dit hardwarematig uitgeschakeld kan worden, de 1920x1080 schermen hebben deze optie niet!

Hier een link om na het draaien van de patch te checken of Dynamic Brightness Control inderdaad uitgeschakeld staat. http://tylerwatt12.com/dc/

Waarom dit in de review terugkomt blijft voor mij een raadsel, dit is al vanaf het begin van de XPS13 series het geval en zou gewoon even vermeld moeten worden dat je de optie ook gewoon kan uitschakelen op de QHD schermen.

Edit: iets te snel gelezen, hahahaha.... Tweakers, zet er dan even een link bij en doe dan de meting met de patch geïnstalleerd.

Voor de rest waarschijnlijk een mooie laptop, nog mooier wanneer je de heatpipe met thermopads behandeld en de cpu een repaste geeft.... Ik heb mij 9350 al twee jaar niet gehoord qua koeling.

[Reactie gewijzigd door GetaGrip op 19 november 2017 09:09]

Ik weet niet of dit voor deze nieuwste uitvoering werkt, maar bij de voorgaande XPS series schakelde ik gewoon de Windows Service "Sensor Service" uit en het display bleef vervolgens altijd op 100 procent staan.

Wel kon je hem natuurlijk nog handmatig bedienen.
bij mij staat die service sowieso uit en alsnog past het scherm adaptive brightness toe. Let op: deze functie gaat niet over brightness die zich aanpast aan hoe bright de omgeving is, maar een brightness die zich aanpast aan wat er op het beeld wordt weergegeven. Best irritant.

Conclusie: het is niet uit te schakelen op een full-hd-scherm-versie.

[Reactie gewijzigd door woekele op 19 november 2017 13:57]

Aaaah dat onderscheid had ik niet begrepen. Mijn methode is was idd op omgevingslicht gebaseerd.
Het is echt debiel dat Dell dit nog steeds doet. Ondanks dat er steen en been over geklaagd wordt sinds de eerste XPS13 met dit ontwerp.

Ik snap niet waarom ze die functie er in doen en dan ook nog eens vast zetten terwijl niemand dit wil hebben. Koppige ezels bij Dell.

Net als de coil whine. Je zal zien dat deze dit ook weer heeft net als alle voorgaande modellen. Foutjes maken kan gebeuren. Diezelfde fout blijven maken is gewoon stommiteit.

Jammer want het is op zich een heel mooi apparaat.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 19 november 2017 19:56]

Bij mij heeft die patch ook gewerkt op een 1920x1080 scherm
hoe zeker ben je daarvan? Heb je ook de test gedaan op http://tylerwatt12.com/dc/ ? En welk type laptop heb je precies?

[Reactie gewijzigd door woekele op 20 november 2017 09:37]

Xps 13 2in1.
Ik heb de patch uitgevoerd die ik toen gevonden had. Was ook bedoelt voor het grotere resolutie scherm.
Gaf wel een melding bij de installatie dat het niet compatibel was maar heeft voor mij wel gewerkt.
De 2in1 is weer een ander model dan de 'normale' XPS 13 volgens mij. Zal wel weer een ander type scherm zijn, waar de patch dus wel op werkt.
Is die patch Windows-only?
Als je de link volgt, kan je rechts
in een veld het OS selecteren....

[Reactie gewijzigd door GetaGrip op 1 december 2017 22:27]

Welke link, je plaatst er 3.

http://www.dell.com/suppo...ersdetails?driverId=GKC0Y lijkt Windows-only

http://www.dell.com/suppo...ps-13-9360-laptop/drivers kun je inderdaad het OS selecteren maar als ik op Ubuntu klik zie ik ineens heel weinig boeiends staan. Enkel "Dell Command | Configure". Ik weet niet echt wat het doet. Het lijkt zelfs een PDF: "Dell Command Configure v3.3 Release Notes.pdf" de omschrijving is "This package provides Dell Command | Configure application and is supported on Venue 11 Pro, XPS Notebook, OptiPlex, Precision and Latitude that are running Ubuntu Desktop 16.04 operating system." Dus, kun je hiermee die automatische brightness uitzetten ja of nee?

http://tylerwatt12.com/dc/ lijkt een test-website

[Reactie gewijzigd door Jerie op 1 december 2017 21:21]

Als het alleen over de patch gaat, dan is het alleen Windows 8 en 10 only....

Eerste link,> scrolen >Compatibele systemen.
Ik zag al dat het Windows only was adhv filename: *.exe

Waar het mij om gaat is de vraag of Ubuntu of Linux hier ook last van hebben, en zo ja of er een patch voor is (officieel of inofficieel).
Is enkel voor de touchscreen met hogere resolutie jammer genoeg
Jammer dat er niet wordt gekeken naar de throttling en hoe lang en op welke snelheid alle 4 de cores benut kunnen worden...
Is wel leuk om eens naar te kijken ja, ik lees in de reacties Blender als test, is inderdaad niet voor de hand liggend voor een ultrabook, maar wel om eens goed te kijken wanneer de boel al dan niet gaat throttlen.
Overigens ben ik tijdens het benchen geen throttling tegengekomen en ik heb het idee dat Dell de koeling wel goed geregeld heeft. als het echt ondermaats was geweest was het me wel opgevallen en had je het gelezen in de review (zoals bijv. bij de zenbook3 en yoga910).
Het ligt aan de benchmarks. Als een benchmark maximaal 5 minuten duurt en tijdens die benchmark de cpu 5 minuten kan pieken, lijkt alles in orde. Als blijkt dat vanaf de 6e minuut de prestaties inkakken, zal dit nooit naar voren komen in benchmarks.

Ik raad dan ook een rendertest of langdurende game benchmarks (minstens 30 minuten) aan om te kijken of er throttling plaatsvindt.
Notebooktest heeft dit tegenwoordig aardig goed voor elkaar en weten die op een duidelijke manier te testen en weer te geven.
En wat als je die 30 min. Test doet en hij throttled na 31 minuten? Okee je kan wel iets langer genieten van je snelle cpu maar daarna is die alsnog slomer...

Beter testen ze dan gewoon tot ie gqat throttlen. Dus xx minuten of misschien wel nooit (als de temp stabiel blijft hoef je ook niet meer door te testen).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 november 2017 11:04]

En wat als je die 30 min. Test doet en hij throttled na 31 minuten?
In de praktijk is dat probleem kleiner dan in theorie. Dat betekent namelijk dat het verschil tussen koelcapaciteit en energieconsumptie zo klein is dat het 30 minuten duurt om tegen de limiet aan te lopen. Zo'n klein gebrek aan koelcapaciteit betekent dan weer dat er maar weinig throttling nodig is..
Met luchtkoeling is 30 minuten zat hoor. Maar 5 minuten zit net op het randje van opwarmen en throttelen.
Vijf minuten is vaak wat weinig inderdaad. Al zijn er laptops met slechte koeling die dan al in die throttleling situatie terecht komen. Een kwartiertje draaien voor de zorgvuldigheid kan geen kwaad. Nog beter is om zelf vast te stellen of het apparaat in een evenwichtssituatie terecht komt. Voor alle duidelijkheid, een throttlende laptop is geen evenwichtssituatie (~metastabiel ;) ).

Met de anderen vind ik een duur-performance test heel relevant om de effectiviteit van de koeling vast te kunnen stellen, maar ook om te kijken in hoeverre de laptop opwarmt. Dit opwarmen heeft een verouderingsaspect voor de hardware en een comfort aspect voor jezelf (een warme laptop op je schoot). Bij het comfortaspect is het dan weer interessant om te kijken of de laptopbehuizing dat voor de gebruiker nog wat kan afschermen.

Al met al hele relevante tests die het beeld van zo'n apparaat best wel completer maken. Met ultrabooks zou ik zelf wel iets vergevensgezinder naar de resultaten kijken. Om van zo'n compacte behuizing een powerhouse te verwachten dan zou je je heil eigenlijk in een andere laptop categorie moeten zoeken. Maar hoe moeten we anders vaststellen of de huidige energiezuinige processors nu echt een verschil maken op het vlak van throttleling ten opzichte van bijvoorbeeld Haswell. Natuurlijk maakt het verschil, maar in wat voor mate. Hiervoor missen we trouwens al wat historisch referentiekader, omdat dit throttlelen eerder ook niet werd gemeten.

edit: taal

[Reactie gewijzigd door teacup op 19 november 2017 15:48]

Nog los van de hitte, is het ook goed voor de accu / voeding test. Ik heb reviews gelezen dat de surface book 2 onder load de accu zelfs leeg trekt wanneer hij aan de voeding hangt. Een zwaardere voeding had dat probleem wellicht verholpen.
Spot on!! Bij de XPS 15 wordt de kraan vaak dichtgedraaid door te hete vrm's! Throttling moet altijd gemeten worden imo! Specs zijn mooi, maar vaak ook gewoon markering, boostclocks van 30 seconden zijn waardeloos voor content creators.
Als je undervolt en nieuwe koelpasta er op doet, dan heb je totaal geen last meer van throttling bij de XPS 15. Wel belangrijk dat dat natuurlijk even wordt meegenomen in een review.
Ja, en daar zit ik ook echt op te wachten voor 1800 euro.
Ik heb een XPS15 van begin 2017 en die is z'n geld gewoon niet waard.
Bravo! Dat is iets wat fabrikanten je nooit willen vertellen maar voor veel toepassingen is het gewoon belangrijk. Wat heb je aan een 4 GHz 4 core CPU als die in de praktijk op 1.6 GHZ loopt? Ik snap best dat dit geen gaming computer is maar mijn dure Dell throttled al stevig terug bij het uitpakken van een wat grotere zip en het doorrekenen van een complex spreadsheet.
Misschien zou hier inderdaad een Blender benchmark op zijn plaats zijn. Misschien niet de meest voor de hand liggende pc om iets in blender mee te renderen maar als benchmark kan het een goede indicatie geven van hoe hij presteert bij langdurige zware belasting.
Gewoon notebookcheck.net gebruiken voor notebook reviews, veel uitgebreider en gedetailleerd
Daar testen ze throttle al jaren zeer mooi, inclusief grafiekje
Ziet er uit als een leuke laptop, maar heeft iemand ervaring met de WiFi chip? De laatste keer dat ik een Killer netwerk kaart had in een PC was ik eindeloos op zoek naar een oplossing voor een gigantische memory leak in de driver welke binnen een half uur mijn PC om zeep hielp. (Bleek een oudere driver toen voor te helpen)
Geen ervaring met een Killer chip, wel met een Broadcom kaartje in de Skylake versie van de XPS 15 en was op z'n zachtst gezegd ruk. Op Reddit zie je ook veel threads voorbij komen die problemen zien met de Killer chip.

Voor €20-30 heb je een Intel 8265 kaartje welke vele malen beter is.
Klagen bij Dell en zeggen dat je overal op internet leest dat een Intel kaartje wel werkt. Bij mij hebben ze de Broadcom, onder garantie, vervangen voor een Intel kaartje.
Klopt, maar vond ik wat gedoe / te lui / teveel moeite :+ Kaartje had ik volgende dag in huis en in vijf minuten geïnstalleerd :)

[Reactie gewijzigd door chengbondkwok op 19 november 2017 16:13]

Hou in de gaten dat je geen driver nodig hebt... was voor mij ook de oplossing.
Helaas herkende Windows 7, 8 en 10 de hele netwerk kaart niet zonder drivers. Maar ik heb de computer in kwestie al een aantal maanden niet meer, dus geen idee of de nieuwste Windows Upgrade deze er nu wel standaard in heeft zitten.
Heb zelf ook een Killer chip met memoryleak, en als je dit aanpast in de registry dan is het gefixed: https://bluebluewave.word...rk-data-usage-monitoring/

Applied the suggested fix of altering the registry key value of the “Start” entry to 4 in HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Ndu\ to disable the Windows Network Data Usage Monitor Driver from starting and after a reboot the issue seems properly solved!

[Reactie gewijzigd door jeroenk13 op 19 november 2017 09:56]

maar heeft iemand ervaring met de WiFi chip?
Ja, helaas wel. Heb zeer regelmatig BSODs door nwifi.sys, vaak na standby of het gebruik van het WiFi menu.
Killer 1435 in mijn alienware 17 R4, en het is zo waardeloos als een dweil emmer met gaten in de bodem. WiFi doet het niet nadat ie uit slaap komt, wifi valt weg bij het downloaden van grote bestanden, wifi reset zich zelf wel eens uit het niets ja killer kan er wel wat van (en die killer suite is ook zo waardeloos als een dweil zonder emmer)
Ik heb deze laptop nu een paar weken in gebruik en vind het een erg prettige upgrade ten opzichte van mijn macbook air 2011 (wat een fantastisch apparaat was dat zeg).

Vind het erg jammer dat de oplader geen usb c charger standaard het is. Je kan de laptop wel opladen via usb c maar de eisen daarvoor zijn nogal specifiek.

Heb zelf geen last va coil whine (veel voorkomend probleem bij eerder iteraties), en heb wel gekozen voor een hoog resolutie scherm dat inderdaad wat meer spiegelt.

Wel nog een enorm minpunt: de bloatware is er nauwelijks met een koevoet vanaf te krijgen. Ondanks speciale tools van Mcafee zelf blijft het staan in de app lijst en in het start menu. De maxxaudioPro applicatie is ook ronduit waardeloos en laat soms geluid haperen als ik oordopjes inplug.

Als ik weer een keer tijd heb ga ik met de media creation tool van microsoft aan de slag. Mis alleen nog wel een handig overzicht van alle benodigde drivers zonder op de pagina van Dell naar alles specifiek te moeten zoeken.

[Reactie gewijzigd door LtMarx op 19 november 2017 09:05]

Bij de Dell die ik recent onder handen heb genomen om de bloatware te verwijderen, was een verse installatie van Windows 10 voldoende. Ik heb geen enkele driver handmatig hoeven installeren.
Ik gebruik al een jaar of 10 Dell. Eerst de Studio lijn en nu al enige tijd de opvolger XPS. Eerste wat ik doe bij ontvangst is een verse Windows erop.

Voor de rest qua bouwkwaliteit en "vrijheid" (kan hem open schroeven zonder warranty void stickers en Dell heeft al meermaals onderdelen opgestuurd om zelf te vervangen ipv te wachten op monteur) vind ik Dell nog steeds een van de betere.
Installeer zelf veel Dell laptops, die McAfee gaat er normaal gesproken altijd gewoon normaal vanaf. Dat hij blijft staan is zeker niet normaal. Let wel op met die audio applicatie, als je die eraf haalt dan werkt vaak de koptelefoonaansluiting niet meer, die fout heb ik in het begin ook gemaakt bij het opschonen van bloatware, iets wat normaal gesproken overigens binnen 10 minuten klaar is. Vind het zelf wel meevallen wat Dell aan bloatware installeert, merken als HP of Acer maken het een stuk bonter.
Niet uitschakelbare screen dimming zou voor mij al reden genoeg zijn om het apparaat te RMA'en, vre-se-lijk! Dit hoort standaard instelbaar te zijn, zowel binnen Windows als via de UEFI wat mij betreft, voor zover het niet achter een Fn-toets opgenomen kan worden.
RMA? Het is "works as designed" haha. Waarschijnlijk bedoel je wet koop-op-afstand
Het is éxact zoals @KoffieAnanas schrijft.

NB. "works as designed" mag je dan eerder "defective by design" noemen, als een doodnormale basisfunctionaliteit die al zeker 15 jaar op laptops zit, zelfs goedkope kul-dingen, niet aanwezig is. :Y
Wet kopen op afstand dus, dat is voor het geval het product niet bied wat je er van verwacht (en dat is precies wat er aan de hand is) :)

Ik snap zijn punt wel, in zijn ogen is de laptop defect maar zo werkt het natuurlijk niet.

Maargoed wetende dat het niet kan hoeft iemand die niet zonder wil de laptop ook niet te kopen en hoeft er dus niks terug gezonden te worden :Y)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 november 2017 11:01]

wetende dat het niet kan hoeft iemand die niet zonder wil de laptop ook niet te kopen en hoeft er dus niks terug gezonden te worden :Y)
Maar dat is geen signaal. Kopen, er mee spelen en retourneren met de klacht is weldegelijk een signaal.

''Er is iets niet goed met de verlichting, ik moet hem niet..''
Hij bedoelt vermoedelijk wel RMA, want dit is een standaard functionaliteit. Als dit niet kan, dan moet de laptop wel stuk zijn en terug via RMA. ;)

Natuurlijk is dit in niet de juiste procedure, maar dat is het punt niet.
Ik heb zelf een XPS13 developer edition, misschien goed om ook eens een kijkje te nemen bij die lijn. Over het algemeen werkt Ubuntu wel goed maar de Linux ondersteuning heeft best wat te wensen waardoor er her en der wat nare bugs opduiken, vooral de keyboard bugs zijn erg irri en ik heb zelf 2 units terug gestuurd vanwege dat. Voor mensen die vaker met Linux werken zijn dat goeie opties, daarom ook interessant voor bezoekers van deze site.
Ik weet niet hoe Ubuntu draait, maar ik heb Manjaro Cinnamon op mijn XPS 9350 staan. Draait als een zonnetje, nooit problemen gehad!
De developer editions worden met Ubuntu LTS geleverd, daarnaast zat er in Linux een nasty bug waardoor sommige toetsenborden niet goed werkte. Dat varieerde van toetsenbord naar toetsenbord. Plus dat Intel sinds kort goede drivers online heeft gezet voor de nieuwere producten. Op Raspbian had ik heel vaak last van dat zelfde probleem. In de laatste LTS kernel en LTS distro's is dat opgelost, maar dat wil niet zeggen dat Dell geen goed werkende toetsenborden mee moet leveren natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 19 november 2017 20:02]

Heeft Dell nu eindelijk zijn Quality Control op orde?

Ik vind het frappant dat er bij de meeste reviews geen enkel probleem wordt ondervonden of aangekaart ten behoeve van productiefouten, schade aan de behuizing, een bol keyboard, kleurwaas over het display, etcetera.

Ik heb persoonlijke ervaring met de XPS 15 en dat was een regelrechtdrama. Een scala aan problemen en oncompetente monteurs die het moeten oplossen. Lees het forum er maar op na.

En ik zeg dit niet om te bashen op Dell als fabrikant, maar ben eerder boos en teleurgesteld op wat voor een kans zij laten liggen! De XPS lijn is hetgeen dat moet concurrern met Apple, en dat kan het qua specificaties en uiterlijk zeker! Maar qua bouwkwaliteit komt het gewoon te kort. Ik hoop dat Dell een keer inziet wat ze laten liggen.
Ik heb nu ook 1,5 jaar een xps15 met de wd15 Dock via USB c opladen. Ik werk dan ook 95% van de tijd via de Dock, de problemen die ik had werden goed ondersteund. Random blauw scherm, oplader van 180watt gaf hij aan dat het tekort was en muis schokte vaak zonder reden en netwerkkaarten vielen weg.
Ondertussen een nieuwe Dock en moederbord verder en hij werkt aardig beter, maar toch als ik nu iets van USB device erbij aanhang schokt de muis, hapert het geluid en soms vallen mijn schermen even weg..
De support is wel prima, maar het kost wel heel veel moeite om Dell over te halen dat je alle tests heb gedraaid, juiste drivers geïnstalleerd etc... dat kost veel tijd en moeite :/
Algeheel bouwkwaliteit en accuduur is super, alleen gevoel dat hij nog niet af was met reden van bovenstaande punten.

[Reactie gewijzigd door davevleugel op 19 november 2017 11:16]

Heb deze laptop nu een aantal weken. Toevallig exact dezelfde spec. Had een XPS13 met i7 en het Quad HD scherm. Een scherm waarmee je bijna onmogelijk buiten kunt werken. Nu dus braaf de 1080P AG gepakt. Waarmee ik zelfs binneshuis beter beeld heb! Jammer van de kleurtjes en het touchscreen maar dat neem ik graag voor lief. Vooral de lange accuduur is fijn.
De Thunderbolt-aansluiting had de volledige vier lanes mogen ondersteunen en we hadden best een usb-c-hubje erbij willen krijgen om externe schermen mee aan te sluiten.
Dat is afhankelijk van het scherm dat je gebruikt. Er zijn zat monitors die je met USB-C aansluit. Als bonus kan het je laptop tegelijkertijd opladen. Ideaal toch? Heb je ook geen hubje nodig.

[Reactie gewijzigd door Priet op 19 november 2017 08:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True