Dell brengt dunnere XPS 13-laptop uit met optie voor 4k-scherm

Dell heeft een vernieuwde versie van zijn XPS 13-laptop aangekondigd, met optioneel een 4k-touchscreen. De behuizing is iets kleiner en dunner, onder andere door dunnere schermranden. Ten opzichte van zijn voorganger heeft de laptop geen sd-kaartlezer en usb-a-poorten meer.

De nieuwe Dell XPS 13 9370 is 11,6mm dik volgens de fabrikant. De huidige XPS 13 is 15mm dik op het dikste punt. Verder is de nieuwe laptop 2mm minder breed. In de laptop zit de Intel Core i5-8250U of de Core i7-8550U. Dat zijn beiden quadcores van de Kaby Lake-R-generatie. Er is tot 16GB ddr4 aanwezig en voor opslag is er maximaal een nvme-ssd met een capaciteit van 1TB.

Er komt een versie met een 4k-touchscreen, een full-hd-variant met touch en een full-hd-versie zonder touch. Laatstgenoemde heeft waarschijnlijk een mat scherm. De schermranden zijn volgens Dell nog iets dunner, waardoor de laptop iets compacter is. Ook zou het scherm helderder zijn dan bij de vorige XPS 13-versies. De accu heeft een capaciteit van 52Wh.

Dell toonde vorig jaar al de behuizing van het nieuwe model, die deels is gemaakt van glasvezel en ook in een witte variant komt. In plaats van usb-a-poorten heeft de nieuwe XPS 13 drie usb-c-poorten, waarvan twee Thunderbolt 3-aansluitingen. Er is geen sd-kaartlezer meer aanwezig, dat is nu een micro-sd-exemplaar. Onderaan het scherm zit een infraroodcamera, voor ondersteuning van Windows Hello. Verder zijn er vier microfoons aanwezig die ervoor moeten zorgen dat werken met stemassistent Cortana gemakkelijk gaat.

Een paar maanden geleden kwam Dell nog met nieuwe versies van de XPS 13, eveneens voorzien van de Kaby Lake-R-quadcore-cpu's. Dat ging echter om een refresh met de behuizing van het oudere model, dat sinds 2015 niet was gewijzigd.

De nieuwe XPS 13 zou per direct verkrijgbaar moeten zijn, maar staat op het moment van schrijven nog niet op de Nederlandse en Belgische Dell-websites. De link naar de productpagina bestaat al, maar werkt nog niet. Europrijzen zijn daarom niet bekend. De vorige versie van de XPS 13 kost op het moment van schrijven vanaf 1199 euro.

XPS 13 2018 2017
Afmetingen 302x199x11,6mm
1,2kg
304x200x15,6mm
1,2kg
Scherm 13,3"
3840x2160, touch/
1920x1080, touch/
1920x1080, non-touch
13,3"
3200x1800, touch/
1920x1080, non-touch
Processor Core i5-8250U
Core i7-8550U
Core i5-8250U
Core i7-8550U
Geheugen Tot 16GB, lpddr3 8GB, ddr3
Camera 1x 720p webcam
1x infrarood voor Windows Hello
1x 720p webcam
Aansluitingen 3x usb-c (2x Thunderbolt 3)
1x micro-sd
1x 3,5mm
1x Noble-slot
2x usb-a
1x usb-c (Thunderbolt 3)
1x 3,5mm
1x sd
1x Noble-slot
Dell XPS 13 (2018)Dell XPS 13 (2018)Dell XPS 13 (2018)

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-01-2018 • 09:33

91

Reacties (91)

91
87
57
10
0
17
Wijzig sortering
Voor de mensen die liever 15" hebben, de nieuwe komt pas over een klein half jaar uit. Gezien Dell moet wachten op de nieuwe HQ chips.

Source:
https://twitter.com/JaydenLM65/status/946488625037852673
Dat klopt, Bovendien ben ik ook niet klaar om de laatste USB a interface op te geven, ik heb er nog veel te veel liggen. Zelf moest ik alles veranderen, dan kom ik op mijn werk toe en heb ik daar ook nog allemaal USB a stekkers...
Zo erg vind ik het niet dat het 1mm dikker is.
Neem je toch usb-c on-the-go kabeltjes mee, kosten niks, wegen niks. Het zou mij de aanschaf van een nieuwe laptop niet in de weg staan, als ik een nieuw nodig zou hebben.
Anoniem: 1000487 @bapemania4 januari 2018 11:02
Ik heb eenmalig een aantal kabels bij "Ali" besteld. Voor 10-20 euro heb je alles vervangen + reserve. Het is inderdaad niet echt een reden om een nieuwe aanschaf uit te stellen. Bijkomend voordeel is bovendien dat ik nu mijn MacBook Pro, Chromebook en Pixel 2 XL allemaal met dezelfde lader+kabel kan opladen. (Alleen de iPhone/iPad zijn nog eigenwijs..)
"De nieuwe XPS 13 zou per direct verkrijgbaar moeten zijn, maar staat op het moment van schrijven nog niet op de Nederlandse en Belgische Dell-websites. Europrijzen zijn daarom niet bekend."

Als ik op http://www.dell.com/nl-nl...ts/sc/laptops/xps-laptops klik op "XPS 13 Ultrabook™" krijg ik een popup waarin onder andere "Nieuw 13 Inch" staat vanaf € 1.349,01. Daarop klikken geeft vervolgens nog een error, maar de vanaf prijs weten we dus al wel.
Nu hopen dat ze hebben geluisterd naar de kritiek van afgelopen jaren en:
- De automatische helderheid van het FHD scherm uitschakelbaar hebben gemaakt
- De bouwkwaliteit zijn gaan verbeteren

Mocht dit het geval zijn dan wordt het nieuwe model voor mij een no-brainer om te kopen :)
Ten aanzien van je eerste punt heeft Dell in ieder geval voor het vorige model (9360) 9 januari een firmware update uitgebracht:

http://www.dell.com/suppo...ersdetails?driverId=312K3

Geen idee of dit ook verholpen is / werkt bij het nieuwe model.
Dit noem ik dus een downgrade. Je hebt vanaf nu adapters en doggles nodig en dat voor een iets dunnere laptop, terwijl het gewicht gelijk blijft :|
PS de huidige XPS kon je ook al met 16GB geheugen kiezen.

Edit: Ik begrijp dit echt niet. Is Apple dan zo dominant dat andere fabrikanten klakkeloos hen willen nadoen? De XPS serie is was net zo populair omdat het een compact maar compleet product is was. Waar denken ze die klanten te vinden die deze 4 mm dikte zo storend vinden dat ze de meest gebruikte computerpoort (USB-A) ervoor willen opgeven? En welke klanten hebben drie TB3 poorten tegelijk nodig? En wat is het nut van een micro-SD slot? Wie haalt tegenwoordig nog zijn geheugenkaartje uit zijn smartphone om bestanden over te zetten? Fotografen zullen daarentegen blij zijn (NOT) dat ze hun geheugenkaarten niet meer rechtstreeks kunnen laten lezen door hun laptop.

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 23 juli 2024 14:46]

Als iemand die verplicht naar een Mac moest dit jaar - en veel heeft tegengesputterd - is het hele USB-C / dongle verhaal wel het minste van de problemen, en eigenlijk voor mij in de praktijk heel snel een non-issue.

Vergeet niet dat USB-C wel gewoon 'de nieuwe' USB standaard is, dus uiteindelijk zal alles overgaan. Dat heeft weinig met Apple te maken. De nieuwe standaard / plug heeft ook gewoon veel voordelen dus ben er ook niet op tegen.

We zitten alleen nu in een crossover periode waar er nog veel apparaten zijn zonder USB-C.. dus koop je nu een machine die hypermodern is dan zit je inderdaad met je oude legacy apparaten. Zo moet je het zien.

Wat Apple 'fout' deed is switchen zonder hier rekening mee te houden. Geen verloopjes in de doos, meest simpele adapter zijn way overpriced en met de rest van de Apple-lineup (iPhones en zo) er geen rekening mee gehouden.

Als Dell inderdaad een USB-C -> USB-A verloopje er bij doet dan is het al stukken minder een probleem.

Ik hoop toch dat over een paar jaar we geen USB-A meer zien op _nieuwe_ laptops, en dat alle randapparatuur eindelijk over is op USB-C.... en niet dat alle laptops nog steeds met USB-A connectors zitten omdat mensen dat nog graag willen.

Een vriend van me vroeg laatst of ie m'n powerbank even kon lenen om op te laden, en hij is echt absoluut niet technisch en loopt rond met een wat goedkoper Android toestel.. maar toch had ie een USB-C plug en daar zat ik dan met m'n micro-USB... toch het besef dat ik ouderwets was als zelf m'n niet-technische vrienden al met USB-C apparatuur rondlopen en ik niet.

Begrijp me niet verkeerd, ik snap best dat er voordelen zijn om _nu_ (nog) met USB-A poorten op een apparaat te komen (hetzelfde dat het gewoon lekker is dat er nog een ethernet of full-size HDMI op zit zonder verloopjes of zo), maar het is gewoon 'oud' want de opvolger is er al een tijdje. En de XPS serie is voor Dell gewoon bedoeld als hun moderne slick ultra-laptops, en die moeten dus het laatste van het laatste hebben, en die knokken om hem zo licht en klein mogelijk te maken. Dan kan het best schelen om USB-C te gebruiken en USB-A (en andere fullsize poorten) weg te laten. Elke millimeter is weer winst in de specs.

Als ze service-gericht werken doen ze dus (een paar) verloopjes erbij, want in mijn mening is het daar waar Apple faalt, niet het feit dat ze USB-C / Thunderbolt omarmen.

Mijn eerste reactie was 'yes, eindelijk een PC met meer dan 1 thunderbolt3 poort'.. maar ook gelijk 'ik hoop dat ze het verschil tussen de Thunderbolt3 poorten en de USB-C poort goed weten aan te geven' en 'ik hoop dat de nog kleinere behuizing nu geen problemen met warme en throttlelen gaat geven met de nieuwe quadcores.
Verloopjes erbij is niet de oplossing. Er zijn veel te veel apparaten die USB-A nodig hebben, en ik denk dat dat met traditionele devices nog zeker een jaar of 10 zal blijven. Moderne apparaten zullen wat eerder met USB-C geleverd gaan worden, maar het feit is dat de USB-C poort- en stekker duurder en complexer is, waardoor goedkope tjak nog heel lang op USB-A blijft. Denk aan eenvoudige USB geheugensticks, een kaartlezertje, een leeslampje, een 2.4 wireless transceiver, een hub, etc. Kan allemaal met een verloopje, maar handig is het niet.

Dongels - ja, dat is een oplossing, maar eigenlijk ook niet. Het is een workaround voor een ontbrekende poort. Een dongel is onhandig. Het kan kwijtraken, het is extra gerommel met aansluiten, het is onhandig onderweg of mee op vakantie, het kan kapot gaan, het kan compatibiliteitsproblemen geven, en het kost extra geld als je het er niet bij krijgt. Dat alles om poorten te gebruiken die zelf ook al duurder zijn, en niet "native" bruikbaar zijn.

Een thunderbolt 3 dock is een oplossing, maar alleen voor op het bureau. Zoiets ga je niet meenemen. Veel te veel gerommel en gezeul. En daarbij zijn de enigzins goeie docks nog schreeuwend duur voor wat ze eigenlijk bieden.

Een laptopfabrikant die servicegericht werkt, kijkt naar het publiek. De XPS lijn wordt vgs mij vaak gekocht door mensen die weten wat ze willen. Het zijn tenslote prijzige machines die hun geld waard zijn. En mensen die weten wat ze willen, hebben verschillende wensen. Het is dus helemaal niet ondenkbaar dat ze een XPS13 zouden *kunnen* leveren met verschillende sets poorten. Net als dat ze ook met verschillende schermen geleverd kunnen worden. Intern kunnen ze dat dan vast wel modulair oplossen.
Het probleem is volgens mij dat de overgang te abrupt gebeurt. Het is leuk dat fabrikanten vooruitstrevend willen zijn, maar je verliest toch een een hoop klanten die hun "oude" accessoires niet meer rechtstreeks kunnen aansluiten. Net zo'n ultrabooks zijn gebaat met zo weinig mogelijk (extra) gewicht. Gewoon een compacte alles in één machine die je zorgeloos de hele dag kan meenemen, zonder dat je nog een tas met adapters/dongles moet meezeulen. Noem me misschien terughoudend of conservatief, maar ik had toch graag één USB-A poort gezien met daarnaast meerdere TB3-poorten. Dat noem ik een geleidelijke overgang. Beide aanbieden en langzaam afbouwen van "oude" aansluitingen. Zo heb je geen, al dan niet meegeleverde, verloopstukjes nodig.
De D-sub VGA aansluiting heeft ook nog jarenlang op laptops gezeten terwijl ze al lang doodverklaard werden.

Zeg nu zelf, wat miste de "oude" XPS dat de nieuwe XPS nu wel heeft? Hij had namelijk ook al een TB3 poort en is dus ook toekomstgericht.
En als je de vraag anders stelt; wat mist de nieuwe XPS wat de "oude" XPS wel had? Daar kan je wel een duidelijk antwoord op geven...

Volgens mij wilde Dell de Kaby Lake R cpu's oorspronkelijk in deze nieuwe XPS 13 introduceren, maar was hij tijdens de introductie van Kaby Lake R in oktober nog niet klaar (maar wel al aangekondigd) en wilde Dell kost wat kost bij de eersten zijn die deze Kaby Lake R in zijn laptops wou en hebben ze daarom alvast het oude model al geüpgradede met Kaby Lake R, wat er nu voor zorgt dat de nieuwe XPS 13 niet echt een upgrade waard is.
Anoniem: 105188 @dipje24 januari 2018 12:58
Dat hele lightning naar USB-C verhaal van Apple is van een heel ander caliber. Het is op z'n minst dom van Apple om daar even niet aan te denken, maar dat is niet tekenend voor de rest van het dongle verhaal.

Dell heeft het qua dongles vanaf dag 1 al goed aangepakt, als in dat ze maar al te graag dure accessoires slijten bij je aankoop.

Dell adapter: USB-C naar HDMI/VGA/Ethernet/USB 3.0 DA200 98 euro
Dell adapter: USB-C naar HDMI 45 euro
Dell adapter: USB-C naar VGA 45 euro
Dell adapter: USB-C naar USB-A 3.0 22,50 euro
Dell adapter: USB-C naar Ethernet (opstartondersteuning voor PXE) 40 euro
C2G USB-C to DisplayPort Adapter Converter 28 euro
Dell Legacy Adapter LD17 89 euro

Ik heb zelf de fout gemaakt dat het best mee zou vallen met die dongles, maar in de praktijk valt het zwaar tegen. Heb vaak een draadverbinding nodig om apparaten te configureren. Waar LG, MSI en Samsung een ethernetpoort erop doen achter zo'n lipje, heeft Dell hem helemaal weggelaten en moet je er een dongle bij nemen van minimaal 40 euro. Dat is weer 40 euro bovenop de aanschafprijs.

Het ding zit/zat in mijn tas. Ben hem al een keer kwijtgeraakt en een paar keer misplaatst. Je zult maar zien dat net als je hem nodig hebt, dat je hem niet kan vinden. Daarnaast gebeurt het maar al te makkelijk dat die USB-C connector eruit vliegt, een zware dongle aan een dikke, stugge vastgekilkte ethernetkabel vs. een USB-C connector, natuurlijk verliest die USB-C connector dat. Als je je laptop wil verplaatsen tijdens een sessie moet je heel voorzichtig zijn.

Natuurlijk kan je van de fabrikant niet verwachten dat ze alle mogelijke aansluitingen erop plaatsen, dat is praktisch onmogelijk. Dongle's zijn daarom een goede oplossingen voor dingen die de standaard gebruiken in de praktijk nauwelijks nodig heeft, iemand met meer eisen kan dat erbij pakken. Zodra je doelgroep het wel nodig heeft (in jou voorbeeld de USB-A naar Lightning) dan moet je er als fabrikant ervoor zorgen dat die optie er standaard bij zit.
Over falen gesproken qua service / support. Voor klein zakelijk en consumentenmarkt is Dell natuurlijk hopeloos. Alleen als je een (groot) zakelijk support contract met ze afsluit kun je meer van ze op aan.
Zelfs het aanvragen van een offerte (relatief kleine, 4 machines) nemen ze niet eens de moeite om te reageren. Telefonisch slecht bereikbaar en winkels hebben ze niet. Dus zo gezien hoef je niet voor Dell te kiezen.

Maar adapters meeleveren met de laptop is natuurlijk wel een goeie zaak.
En het bezelloze design is natuurlijk prachtig, evenals de schermen. Al kun je verder qua design en kleurkeuzes wel overduidelijk zien naar wie ze gekeken hebben. Dus erg creatief is het niet. Ik kon m'n lach dan ook niet onderdrukken bij het zien van het promotie filmpje.
Maar het zijn wel mooie machines voor een redelijke prijs. Alleen jammer van 't OS, maar dat is persoonlijk.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 23 juli 2024 14:46]

Zo te zien was de oude met Ubuntu leverbaar, en zou het jammer zijn dat de nieuwe alleen met Windows geleverd wordt.
Ik ga er vanuit dat de hoeveelheid mensen die het systeem aankochten me Ubuntu laag was en ook dat deze groep zelf technisch genoeg is om het ook zelf te installeren.
Misschien. Maar het verschil is dat ik geen laptop zonder officiële Linux support koop om de volgende redenen:

1. Ik wil zeker weten dat de hardware goed werkt en dat de fabrikant daar support op geeft als dat niet zo is.
2. Ik wil niet betalen voor Windows terwijl ik het niet gebruik.
3. Ik wil dat Linux meer gemeen goed wordt, en daarom support ik fabrikanten die Linux pre-installed aanbieden.

Na wikken en wegen heb ik vorige week ipv deze XPS13 uiteindelijk toch een Purism Librem 13 besteld. Niet goedkoop, maar ze zien er goed uit en de reviews zijn over het algemeen positief.
Deze is ook weer gewoon met Ubuntu leverbaar!
Geen USB a aansluitingen is irritant, gebruik het niet veel ,maar even een muis aansluiten of een simpel usb stickie is wel zo prettig.

Een noble-slot is een nieuw type om je laptop vast te maken aan iets ( wist niet dat het noble-slot heette)

Wat ik trouwens interessant vind zijn de mogelijkheden van de thunderbolt poorten omdat ze een externe videokaart ondersteunen. (hier mag tweakers ook wel eens een special over doen)
Een veel vreemdere verandering is de kleinere batterij. Dat was echt een sterk punt van de XPS 13! Nu SAMSUNG met een 13" laptop met 75wh batterij komt die minder dan een kilo weegt (!!!) en LG trouwens ook dan lijkt het er wel op dat DELL een beetje in z'n onderbroek staat...

En ja ik mis de SD kaart lezer ook, het quadcore 2017 model lijkt eigenlijk in vrijwel elk opzicht beter... die 2mm kleiner en 50 gram lichter, sjees, dat merk je niet. Als ze hem nu onder een kilo hadden gekregen dan was het tenminste te voelen...
Er is geen sd-kaartlezer meer aanwezig, dat is nu een micro-sd-exemplaar.
Geen enkel probleem dus, gezien sd kaarten op volledig formaat al een tijd niet meer verkocht worden. Het is tegenwoordig allemaal micro-sd in een adapter.
SD kaarten op volledig formaat worden zeker wel nog verkocht. Vraag maar eens aan de gemiddelde fotograaf. Voor die categorie is deze laptop dus al zeker niet interessant. Daar tegenover staat dat ik geen enkele van mijn micro-SD kaartjes (bv in smartphones) al ooit rechtstreeks heb willen uitlezen met een PC en ik denk niet dat er veel mensen zijn die dat wel doen.

Neem daar nog eens bij dat er géén USB3 poorten zijn (kon er echt niet ééntje bij?) of een ethernet poort en mijn interesse zijn ze helaas kwijt.
Fotografeer en film zelf ook hoor :)
De fullsize SD kaarten die nu verkocht worden zijn een kit van een microSD kaartje met insteek adapter, echte fullsize kaarten heb ik ondertussen al een paar jaar niet meer voorbij zien komen.

Waar maak je trouwens uit op dat de USB poorten niet USB 3.0 zouden zijn? Juist het feit dat het usb-c met thunderbolt 3 ondersteuning is, impliceert dat het USB 3.1 poorten zijn. Vaste ethernetaansluitingen zitten verder nooit meer op ultrabook laptops vanwege de benodigde dikte. Moet zeggen dat ik de aansluiting ook niet meer mis met snelle wifi op 5Ghz.
Mijn meest recente kaarten zijn nog steeds standaard full size en zeker mijn iets oudere kaarten. In totaal toch zo een 7 stuks van 32-64Gb, vervang ik niet als het niet echt moet! Maar veel maakt het niet uit.

Ik bedoelde USB-A, kleine vergissing van mijn kant daar en uiteraard heb jij gelijk, ze zijn er wel maar eventjes een USB stick van een neef inprikken om de foto's van zijn kinderen te zien "heb jij geen verloopje mee?" ik zie het al gebeuren zeker voor een warhoofd als ik :) een ethernetpoort zie je soms nog met zo een klepje. Vaak gebruik ik het ook niet maar het is toch al een paar keer handig gebleken op reis of bij een foute configuratie van de modem.
Samsung en LG laptops. Ja, zijn dat niet die merken die geen laptops leveren in NL?
Dus? Ze bestaan, het is mogelijk - DELL heeft ergens een memo gemist over een nieuwe batterij technologie...

Daarbij is het ook niet zo moeilijk laptops vanuit het buitenland te krijgen, tenminste hier in Duitsland is dat vaak makkelijk te vinden op Amazon.
"Nu SAMSUNG met een 13" laptop met 75wh batterij komt die minder dan een kilo weegt"
Dat is een serieus grote batterij.

We hebben ook nog de Lenovo Yoga 920, 13,9" groot en met een 70wh batterij. Deze heeft een gewicht van 1,37 kg.

[Reactie gewijzigd door J Kortje op 23 juli 2024 14:46]

Voor wat het waard is, er zit wel een USB-C naar USB-A adapter bij.
Ja maar wat heb je aan een dunne laptop als je een zak vol adapters moet meenemen.
Van mijn mag de laptop een mm dikker zijn
De komende twee jaar blijf ik laptops vermijden die geen usb a aan boord hebben.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 juli 2024 14:46]

Dat kleine minuscule stekkertje dat in je tas gaat naast de poweradapter / kabel?
Tot je dat miniscule stekkertje vergeet of kwijt raakt...
Dan koop je een nieuwe en heb je meteen iets geleerd ;)
Maar ondertussen sta je daar schoon...(als je het vergeet,kwijt raak of kapot is)

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 juli 2024 14:46]

Ik ben bang dat dat best lastig gaat worden, is het geen mogelijkheid om te investeren in USB type-c kabels?
Ik zou inderdaad ook wel een laptop willen die iets dikker is, maar dan alsnog wil ik er wel minstens 1 USB type C aansluiting in hebben; nog liever Thunderbolt 3.
Op termijn heb ik er geen problemen mee, maar een moet een groot genoeg overbruggingsperiode zijn, want alles tegenwoordig was usb A
Het ontbreken van HDMI/DVI/etc.. vind ik ook een groot gemis, ook daar weer zegt men mij van maar adapters mee te sleuren...
zelfde voor sd kaart lezers
Superhandig voor je draadloze muis dongle die je eerst gewoon kon laten zitten en en nu dus aan een adaptortje moet dat je er uit moet trekken. Echt, vooruitgang!
Anoniem: 527950 @ATS4 januari 2018 15:06
Je zou ook kunnen gaan voor een bluetooth muis zoals de nieuwere van Logitech (Volgens mij, ik weet het niet zeker). Dan heb je helemaal geen dongle meer nodig!
Precies. Eén adapter. Aangezien geen van mijn randapparatuur (bijv. muis/keyboard/Steinberg UR-22/telefoonlader) USB-C pluggen heeft, zou ik dus direct vast zitten aan een hub die ik mee moet sjouwen.
Ik begrijp dat USB-C de toekomst heeft, maar op deze manier gaan ze te snel. Mijn ZBook heeft 3x USB-A en 2x USB-C. Dan hoef ik mijn muis e.d. pas te vervangen als hij kapot gaat.
Mooi toch, ipv. elke keer 4 stekkertjes aan te moeten sluiten kan je het nu met 1 USB-C hub doen :) Of je moet bij de aanschaf van een laptop van €1500 ook €20 extra uitgeven voor een bluetooth muis :p
Die externe videokaarten werken al jaren met de XPS13, gewoon minder goed als hun concurrenten omdat ze voorheen maar een gehalveerd 20gpbs breedte hadden door hun 2x PCI-e TB. Dit is nu naar normale waarde van 40gbps opgetrokken, zou ten goede moeten komen vooral bij deze externe videokaarten.

Ze blijven vooralsnog te duur, razer heeft er van 400 euro+, daar kan je al snel een budget mini ITX pc van maken zonder graka.

*edit*
Zie nu net dat de bandbreedte niet eens beschreven is in het artikel. Komop Tweakers... Dat was nota bene de meest aangevraagde update voor de XPS13!

Ach ja, ik zal het wel houden op notebookcheck voor wat degelijke artikels/reviews over laptops:
https://www.notebookcheck...waiting-for.269630.0.html

[Reactie gewijzigd door AriGold op 23 juli 2024 14:46]

13.3" met 4k? Bizar hoge PPI. Lijkt me alleen nodig voor toepassingen waar je heel dicht op het scherm zit, als VR/AR. (OK, die willen een nog hogere PPI)
Ik ga al naar de 40 en zit (met bril) liever wat verder van mijn scherm. Dan heb ik liever een groter scherm (17") dan een hoge resolutie. Ik heb nu 15.6 op mijn ZBook en vind dat al krapjes. Ik heb het HD-resolutie model, en zou echt geen hogere resolutie hoeven. Voor 4k sluit ik liever een 28"+ extern scherm aan.
Ik zat aan hetzelfde te denken en nee, op een 13" scherm kan je teksten nauwelijks lezen op een 4K resolutie... zelfde is overigens waar met een 15" scherm. Maar als je de scaling op 200% zet (waardoor je effectief een fullHD situatie krijgt), ziet alles er toch imho merkbaar scherper uit. Enige nadeel hiermee, is dat niet alle programmas luisteren naar de Windows-scaling. Plus als je spellen fullscreen speelt met een 4K resolutie, dan heeft je machine het wel even wat zwaarder (kan het verschil zijn tussen"heel erg soepel" en "diashow"). Laat maar: geen GPU-benoeming in de specs, dus zal wel alleen een onboard ding in zitten.
Ik snap niet zo goed wat resolutie met tekstgrootte te maken heeft. Werkt het op Windows dan zo slecht? Ik heb ervaring met zowel Linux als OSX desktops, en daar is tekstgrootte in te stellen, onafhankelijk van de schermresolutie (net zoals op mobile devices bijvoorbeeld.)
Ik heb ervaring met zowel Linux als OSX desktops, en daar is tekstgrootte in te stellen, onafhankelijk van de schermresolutie (net zoals op mobile devices bijvoorbeeld.)
Dat is wat ik feitelijk zeg met scaling, maar dat moet je dus wel instellen. Als je alleen de resolutie omhoog krikt, wordt alles kleiner (is volgens mij altijd en overal zo). Als je alleen de textgrootte aanpast, dan krijg je een situatie, waarin texten niet volledig worden weergegeven, omdat ze niet in een kader passen, of dat de tekst uit een kader springt.
In Windows werkt het zo "slecht", dat er nog sommige oude applicaties zijn, die niet lekker met de scaling mee willen gaan en er dus lelijk uitzien. Je zou alleen kunnen beargumenteren dat, als je de resolutie hoog zet, en dan de scaling op 200% zet, je eigenlijk weer inzoomt naar een situatie die je ook ziet als je je scherm op full HD zet. Alleen zeg ik dan, dat alles er dan toch scherper uitziet. :) (wat jij hieronder ook zegt, overigens)

[Reactie gewijzigd door Soethaud op 23 juli 2024 14:46]

Er zijn telefoons met een 4K(-ish) scherm, dus de PPI is hoog voor een laptop, maar een dergelijk scherm is perfect te produceren. Sterker nog, met dezelfde schermtechniek als bij mobieltjes stelt een PPI van 4K op 13 inch eigenlijk niet zoveel voor. Het is vergelijkbaar met FHD op een 6 inch scherm.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 14:46]

Ja, daar heb ik me ook al over verbaasd. Lijkt me alleen interessant voor VR (ala Samsung Gear VR)
Ik snap deze opmerkingen niet zo goed. Het enige nadeel van een hogere PPI, IMHO, is dat de batterij iets minder lang meegaat. Moderne OS-en kunnen prima schalen, en een hogere resolutie geeft gewoon beter/scherper beeld met meer detail. Ik zie alleen maar voordelen eigenlijk.

Een groter scherm kan ik snappen, maar waarom zou je met een lagere resolutie willen werken? Zelfs de gemiddelde telefoon zit tegenwoordig op FHD of hoger.
Ik zit nu op FHD op 15.6" en moet echt op <20 cm van mijn beeld gaan zitten om pixels te zien.
Op de IBC (2016) zag ik een 8k display prototype op 10". Het had net zo goed 4k of 2k kunnen zijn. Zo klein maakt geen verschil. Daarnaast stond een 100" 8k TV... Ja, dan zie je echt wat 8k betekent.
Maar goed, dat is maar mijn 2-eurocent.
Ik heb liever USB-A aansluitingen dan 4k. Gelukkig zijn er andere laptops te koop ;)

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 23 juli 2024 14:46]

Een mooie update (de bezels van het scherm zijn ook weer iets kleiner) maar de afwezigheid van USB-A is een afknapper. USB-C mag dan wel de toekomst zijn en toestellen van deze prijs zouden in 2018 daar zeker mee moeten zijn uitgerust, maar USB-A is nog altijd het heden.
USB-C mag dan wel de toekomst zijn en toestellen van deze prijs zouden in 2018 daar zeker mee moeten zijn uitgerust, maar USB-A is nog altijd het heden.
Is maar hoe je het bekijkt. Voor mij is USB-C het heden, en USB-A het verleden.

Enige issue was geheugenstickjes (die ik toch al nauwelijks gebruik), daarvoor heb ik er eentje aangeschaft met USB-A en -C aan beide kanten.
Maar zeg es eerlijk, je hebt wel verdomde moeite moeten doen om alle USB-A uit je leven weg te krijgen. Neem iets simpels als een powerbank, een USB-leeslampje, een hub, en (fatsoenelijke keus aan) USB-sticks en SATA-behuizinkjes. Ik durf te stellen dat meer dan 90% van alle USB-apparaten USB-A (host) of USB-B (device) is.

Leuk dat het voor jou het heden is, maar je maakt het jezelf wel moeilijk door jezelf onnodig te beperken.

Sterker nog, het heet niet voor niets USB type-C. Dat geeft al aan dat het *naast* typeA/B wil gaan bestaan. Misschien is type-C een mooie vervanging voor microUSB-B (mits type-C minstens zo goedkoop kan worden), zeker omdat de 3.0-stekker nogal lomp is, maar type-A blijft zeker nog een jaar of 10 bestaan.

Want hoe lang is de floppydrive ook al weer rond blijven hangen?... :z

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 14:46]

Klinkt intressant. Welke gpu zit er in?
Exact dezelfde als vorig model, en zo een beetje dezelfde als in elke 13" ultrabook...

UHD630

*edit* UHD620 dus

[Reactie gewijzigd door AriGold op 23 juli 2024 14:46]

De XPS 13 modellen werden tot op heden niet uitgerust met een GPU, aangezien hij alleen maar kleiner wordt verwacht ik dat, dat ook bij dit model niet het geval is, één van de redenen waarom ik een jaartje geleden uiteindelijk toch maar voor een XPS 15 ben gegaan.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 14:46]

Je verwart een GPU met een discrete GPU. Iedere computer heeft een GPU. Waar sluit je anders een monitor op aan ;)
Over het algemeen duid je een dedicated GPU aan met GPU en een die in de CPU verwerkt is als iGPU of APU.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 14:46]

Erg jammer dat ze de 'non-touch' modellen zowel vorig jaar als dit jaar niet hebben uitgevoerd met de hogere resolutie schermen. De touch modellen komen namelijk met én een hogere prijskaartje én een glossy scherm.

[Reactie gewijzigd door thomgun op 23 juli 2024 14:46]

Dat is inderdaad wel stom, dat glanzend/mat, touch, en resolutie niet gewoon 3 afzonderlijke keuzes zijn. Er lijkt een tendens te zijn dat je zonder touch geen hoge resolutie nodig hebt (wie heeft dat bedacht? :?) en het lijkt een soort van regel te zijn dat touch er se glanzend moet zijn, terwijl dat nergens voor nodig is (de Thinkpad 25 'anniversary edition' is trouwens een mooie uitzondering).

Dat "touch == glans" komt denk ik voort uit het feit dat mobiele devices als eerste met degelijke touchscreens kwamen, en tegelijkertijd (maar niet gerelateerd aan capacitive touch) met glazen schermpjes kwamen om krassen te voorkomen. Ik denk dat daardoor nu de associatie tussen glans en touch gemaakt wordt.
Volgens de spec sheet op NotebookCheck is er geen DDR4 aanwezig op de nieuwe modellen.
Er staat ook fout in het artikel dat de vorige XPS 13 maar 8GB DDR3 heeft. Van de 12 configuraties die worden aangeboden, zijn er namelijk 6 met 16 GB geheugen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.