Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Dell XPS 13 2-in-1 Preview

Omklapversie van populaire laptop

Door , 81 reacties

Dell XPS 13 2-in-1

Dell kondigde enkele dagen voordat de CES van start ging een 2-in-1-versie van zijn populaire XPS 13-laptop aan. Het is geen opvolger van de bestaande XPS 13, waarvan Dell in september de nieuwste versie presenteerde, maar een alternatief model dat ook als tablet gebruikt kan worden. Inmiddels is de elektronicabeurs in Las Vegas in volle gang en gingen we langs bij de demoruimte van Dell in het Venetian-hotel, om de 2-in-1 van dichtbij te kunnen bekijken.

Iets dunner en kleinere accu

Als je een eerste blik werpt op de XPS 13 2-in-1, lijkt het apparaat in vrijwel alle opzichten op een gewone XPS 13. Het nieuwe model heeft een vergelijkbare aluminium behuizing en de binnenkant is eveneens gemaakt van koolstofvezel. Alleen het scharnier ziet er anders uit en als je de twee laptops naast elkaar legt, dan valt op dat de 2-in-1-versie iets dunner is. Dell heeft de 2-in-1 dunner gemaakt zodat deze beter is te gebruiken als tablet. Het gevolg hiervan is dat er een kleinere accu in de laptop zit, met een capaciteit van 46Wh. Dat is een stuk minder dan de 60Wh van de gewone XPS 13, maar de Dell gebruikt ook een zuinigere processor uit de Y-serie, wat het verschil weer enigszins moet compenseren.

Op het dikste punt is de nieuwe 2-in-1 van Dell 13,7mm dik. De gewone XPS 13 is op dat punt 15mm dik. De 2-in-1 is ondanks de dunnere behuizing en kleinere accu met een gewicht van 1,24kg nauwelijks lichter dan de reguliere XPS 13, die met touchscreen 1,29kg weegt. Vermoedelijk voegen de stevige scharnieren van de 2-in-1 wat gewicht toe. Die scharnieren voelen erg solide aan en zijn prettig stroef, zodat het scherm goed op de gewenste plek blijft staan. Ook kun je het apparaat prima als een 'tentje' op tafel zetten, zonder dat het geheel gaat schuiven.

Aansluitmogelijkheden zijn er in de vorm van twee usb-c-poorten, waarvan er een thunderbolt 3-ondersteuning heeft. Beide poorten kunnen gebruikt worden om de laptop op te laden of externe schermen aan te sluiten. Verder is er een 3,5mm-jack aanwezig en een micro-sd-kaartlezer. De gewone usb 3.0-aansluitingen die de XPS 13 wel heeft, zijn komen te vervallen op de 2-in-1 vanwege de dunnere behuizing.

Passieve koeling

In de XPS 13 2-in-1 zit een Intel Core i5-7Y54-processor van de Kaby Lake-generatie. Dat is een chip met een tdp van 4,5 watt en in het Skylake-tijdperk werden dergelijke chips met Core m5 aangeduid in plaats van Core i5. De zuinige dualcore draait op een snelheid van 1,2GHz met een boost naar maximaal 3,2GHz. Een groot voordeel van de zuinige chip is dat er geen actieve koeling nodig is. In de XPS 13 bevinden zich dan ook geen bewegende onderdelen zoals een ventilator of hdd en dat maakt het een geruisloos apparaat. Wat prestaties betreft zal de 2-in-1 wel zijn meerdere moeten erkennen in de reguliere variant, die gebruikmaakt van snellere processors met een tdp van 15 watt.

Het scherm van de 2-in-1-versie is hetzelfde als in de reguliere XPS 13. Het is een 13"-ips-paneel en de schermranden zijn erg dun, waardoor het geheel in een behuizing is geplaatst die meer overeenkomt met 11,6"-laptops. Dell levert varianten met een resolutie van 1920x1080 pixels en 3200x1800 pixels. Uiteraard betreft het een touchscreen, omdat de 2-in-1 ook als tablet gebruikt kan worden. Het scherm is met een glanzende beschermlaag afgewerkt. Dat levert reflecties op, maar omdat het scherm netjes is gelamineerd valt dat niet heel erg op.

Net als bij de XPS 13 is de webcam aan de onderkant van het beeldscherm geplaatst. Dat levert bij videobellen niet echt een charmant beeld op. Het voordeel van de 2-in-1-versie is dat het scherm omgeklapt kan worden en de laptop dan omgekeerd op een tafel gezet kan worden, waardoor de camera zich dan wel aan de bovenkant van het beeldscherm bevindt.

Toetsenbord en touchpad

Hoewel de behuizing van de 2-in-1 iets dunner is dan de gewone XPS 13, is dat niet ten koste gegaan van het toetsenbord. Dat is namelijk exact gelijk en de toetsen beschikken dus over dezelfde hoeveelheid travel van 1,3mm en ook de achtergrondverlichting is gebleven. Dell heeft de indeling van het toetsenbord wel wat aangepast; er zijn nu page-up- en page-down-knoppen toegevoegd boven de pijltjestoetsen.

In de praktijk werkt het toetsenbord van de 2-in-1 prettig. Je kunt er comfortabel op typen en het toetsenbord veert niet noemenswaardig in als er enige druk op wordt uitgeoefend. Ook het touchpad werkt prima; het reageert snel en herkent probleemloos de Windows 10-gebaren. Naast het touchpad is een vingerafdrukscanner geplaatst om in te loggen met Windows Hello.

Dell XPS 13 (links) naast XPS 13 2-in-1 (rechts)

Als je het scherm omklapt om het apparaat als tablet te gebruiken, bevinden de toetsen en het touchpad zich aan de onderkant. Deze schakelen zichzelf automatisch uit zodra het scherm wordt gekanteld. Ook de reactiesnelheid waarmee de Windows-interface omdraait bij het wisselen van stand is prima. Dell levert geen pennetje mee, maar heeft wel een actieve stylus in zijn assortiment die werkt in combinatie met de 2-in-1. Die PN556W-stylus is los te koop voor zo'n negentig euro.

Prijzen en uitvoeringen

Dell is direct begonnen met de verkoop van de XPS 13 2-in-1. Via zijn Nederlandse website levert de fabrikant drie verschillende uitvoeringen, met een prijs vanaf 1399 euro. Het goedkoopste model heeft 4GB ram, een full-hd-scherm en een 128GB sata-ssd. De twee duurdere modellen hebben een hogere resolutie van 3200x1800 pixels, snellere pcie-ssd's met meer opslagcapaciteit en 8GB ram. De 2-in-1-versie is daarmee duurder dan de reguliere XPS 13, die begint bij 1249 euro en over minimaal 8GB ram beschikt.

Prijs 1399 euro 1649 euro 1899 euro
Processor Intel Core i5-7Y54 Intel Core i5-7Y54 Intel Core i7-7Y75
Werkgeheugen 4GB lpddr3 8GB lpddr3 8GB lpddr3
Opslag 128GB m2-ssd 256GB pcie-ssd 512GB pcie-ssd
Resolutie 1920x1080 pixels 3200x1800 pixels 3200x1800 pixels

Voorlopige conclusie

Dell is er op het eerste gezicht uitstekend in geslaagd om een 2-in-1-versie van zijn XPS 13 te maken, zonder daarbij veel concessies te doen. De keuze voor een processor met een lager verbruik maakt passieve koeling mogelijk en dat is voor een apparaat dat ook als tablet gebruikt kan worden wel zo prettig. Verder heeft Dell alle goede eigenschappen van de XPS 13 weten te behouden. Zo is er het 13"-scherm met smalle schermranden, het toetsenbord dat prettig tikt en een stevige, maar lichte aluminium behuizing. Waar we minder van gecharmeerd zijn is de meerprijs ten opzichte van de gewone XPS 13 met Kaby Lake-processor. De vanafprijs is 150 euro hoger en in de goedkoopste versie van 1399 euro zit slechts 4GB ram, terwijl je bij de reguliere laptop 8GB ram krijgt. Een meerprijs voor de tabletfunctionaliteit is wat ons betreft gerechtvaardigd, maar het is jammer dat er bezuinigd wordt op het geheugen.

Reacties (81)

Wijzig sortering
Vind het een gemene truc van intel om de Core m processor als Core i xYxx te labelen.
Maakt het alleen maar lastiger voor de gemiddelde consument om door de bomen het bos te zien.


Despite the changed designation, the Core i5-7Y54 is the successor to the Core m5-6Y54 (Skylake Y-series), so the chip does not reach the performance level of other Core i processors due to the lower TDP. Thanks to its high Turbo clock, the can sometimes keep up with the 15 Watt models for short peak load and single-thread scenarios, but the clocks will drop significantly under sustained workloads. The CPU is still suitable for many more demanding applications as well as multitasking.

Notebookcheck

[Reactie gewijzigd door The System op 7 januari 2017 08:36]

Hoewel ik het met je eens ben, vind ik het wel het vermelden waard dat Core M oorspronkelijk al een soort "rebrand" van de Core i Y varianten was. In de vierde generatie was er bijv. de Core i5-4210Y, vanaf de vijfde generatie werd deze serie omgedoopt naar Core M met chips zoals de Core M 5Y10. (Zie ook Intel's eigen pagina over de benaming van processors, waar de Y-benaming bij de Core i serie vanaf de 5e generatie is verdwenen en nu inderdaad met de 7e generatie weer terug komt.)

Maar dat toont alleen maar dat ze het echt expres doen, de M benaming was immers bedoeld om het duidelijk te maken dat het om extra low-power (veelal passief gekoelde) chips ging.
Maar dat toont alleen maar dat ze het echt expres doen, de M benaming was immers bedoeld om het duidelijk te maken dat het om extra low-power (veelal passief gekoelde) chips ging.
De Core M stond idd vooral bekend om zijn mindere prestaties dat een hogere accuduur tot gevolg had. En de doelgroep vond prima, maar hierdoor zullen sommigen het deksel op de neus krijgen als ze echte high-end i5 of i7 prestaties verwachten. Want dat levert ie niet.
Er bestaat ook nog een Core M-5Y70 Processor, maar die is inmiddels een paar jaar oud.
Man man man, de crisis is zeker voorbij? ¤ 1399,- voor 4GB en 128GB, en wil je meer, een normale 8GB en 256GB, die je toch wel zou verwachten voor die prijs, dan moet je ¤ 1649,- aftikken!

In de US zijn ze trouwens $ 999,- en $ 1199,- dus dat scheelt aanzienlijk. Met een dollarkoers van 95 cent plus 21% BTW zou je toch zeggen dat ze ongeveer ¤ 1148,- en ¤ 1378,- zouden moeten kosten.

Ik las in een review dat het geheugen zelf te upgraden zou zijn. Dan hoop ik een makkelijk klepje, tevens voor de SSD. Maar dat zal wel niet? Op zich zou ik zelf liever een Full HD scherm hebben dan het Quad HD en meer geheugen en een grotere SSD zou ik er voor minder dan 250 euro zelf wel in kunnen zetten, vandaar. Aan de andere kant zit er niet eens 1 normale USB-aansluiting op terwijl ik er toch 2 wil hebben. En het scherm zal wel wat meer spiegelen omdat het een touchscreen versie is.
Ze prijzen zichzelf ook volledig uit de markt.....

ASUS levert dit soort apparaten voor minder dan de helft van de prijs. Met exact dezelfde specs. CoreM, 4GB, 128GB SSD.
pricewatch: Asus ZenBook Flip UX360CA-C4017T
Waarom zou ik dan de Dell willen kopen? Ik zie geen enkele toegevoegde waarde.....
Niemand houdt je tegen inderdaad. Of ze zichzelf de markt uit prijzen vraag ik me af. Ik denk dat ze dankbaar gebruik maken van de markt die Apple met o.a. de nieuwe MBP's laat liggen (en bovendien geen 2 in 1's aanbiedt) en concurreren met de MS Surface producten die ook niet bepaald goedkoop zijn.

Er komt wel wat meer bij een goede laptop kijken dan alleen de hardware componenten vergelijken. Dat zie je ook aan de notebook reviews waarin een zelfde laptop lang niet dezelfde prestaties haalt als een andere laptop door slechte koeling, design of gebruikte componenten. En dan heb je ook nog 't scherm, I/O conectors, accu, toetsenbord, bouwkwaliteit, garantie voorwaarden/support en ook heel belangrijk: een goed werkend touchpad. En dan is het bij deze 2 in 1's nog extra belangrijk dat het scharnier deel ook degelijk en duurzaam is.
Dus ik vind 't altijd wat makkelijk om wat specs erbij te pakken en die dan 1:1 de prijs te vergelijken alsof je 't daarmee bewijst.

Ik vind de schermen van Dell de mooiste die er zijn. Dus daarin hebben ze gewoon een USP die geen concurrent kan bieden.

Wat mij echter vooralsnog tegenhoudt bij Dell is de support als er wat mis gaat. Ik kan me ook erg irriteren aan hun intransparante informatievoorziening via de website. Zo van, koop ons product, maar laat ons verder met rust. Dat past niet bij een bovenmodaal geprijsde laptop. Ik lees hier ook teveel negatieve verhalen over waardoor ik twijfel - terwijl ik 't door 't scherm de mooiste laptops van 't moment vind eigenlijk.
Ik wacht nog steeds op een vraag die ik een half jaar geleden via de support gesteld heb. En dat gaat dan om 't kopen van een custom uitgeklede precision. Schijnbaar ben ik niet goed genoeg om hun product te kopen. Tja, dan niet.

Dus op zich wel interessant om te zien wie deze strijdt gaat winnen. MS maakt ook mooie producten vind ik (Book 2). Apple doet in deze markt vooralsnog niet mee. Lenovo vertrouw ik voor geen meter meer met hun malware praktijken. HP maakt ook mooie producten, maar kies ik persoonlijk niet meer voor door nare ervaringen met 't merk in 't verleden.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 7 januari 2017 11:11]

Okay, ik ga even met je mee in het "Er is meer dan specs"....

Vergelijk de goedkoopste van deze serie met de Transformerbook die ik heb...
Prijs: De Dell is meer dan twee keer zo duur.
Specs: De ASUS is *VEEL* sneller
Aansluitingen: De ASUS heeft *VEEL* betere aansluitingen (Dell: 1 * USB, ASUS: 4 * USB waarvan 3 stuks USB3 waarvan 1 type C)
Bouwkwaliteit: Die van ASUS staat niet ter discussie; Aluminium met behoorlijke stevigheid
Kwaliteit van het scherm is bij ASUS zonder meer goed
Koeling is bij ASUS zonder meer goed (Hij heeft geen moeite met WoW in 20 man raid)

Dus vraag ik je nogmaals; Hoe kan het dat Dell zich ten opzichte van de directe concurrentie (apparaten die op alle gebieden vergelijkbaar, of superieur, zijn) zo de markt uit prijst?
Wilde er verder niet echt een conclusie aan verbinden, want dat is ook heel moeilijk als het product pas net is aangekondigd.
Ik heb ook geen belang bij de 1 of de ander. Ik begrijp dat je heel blij bent met je Asus.

Je poort informatie klopt niet. Deze 2 in 1 heeft:
twee usb-c-poorten, waarvan er een thunderbolt 3-ondersteuning heeft. Beide poorten kunnen gebruikt worden om de laptop op te laden of externe schermen aan te sluiten. Verder is er een 3,5mm-jack aanwezig en een micro-sd-kaartlezer.

Zomaar een voorbeeld: Als de XPS bijv. compacter / dunner / lichter is dan de Asus dan heb je bijv. alweer specifieke keuzes die je moet maken. Meer poorten is dan weer een concessie op compactheid bijv. Zo zal iedereen een keuze maken op basis van wat hij / zij de voorkeur aan geeft. Dus wat jij beter "vind" hoeft voor een ander niet zo te "zijn".

We zullen wel zien wat 't wordt als er wat meer bekend wordt en reviews gaan verschijnen. Dan zullen we ook zien of ze zich de markt uit prijzen, of juist iets specifieks hebben wat verkoopt. Vandaar dat ik aangaf dat het interessant is om te zien waar al die partijen mee gaan komen en ontvangen zullen worden.

In de reviews van 't afgelopen jaar kwamen de Dell XPS er toch meestal beter uit dan de vergelijkbare Asus laptops, maar wel tegen een (soms flinke) meerprijs inderdaad. Veel review websites hadden de XPS bovenaan staan. Puur prijs / kwaliteit technisch zal de Asus wel de betere koop zijn idd.

Maar je hebt verder een hoop aannames en weinig onderbouwing op een product wat nog maar net aangekondigd is en bovendien ook niet met elkaar vergeleken hebt.

Als ik er 8 uur per dag mee moet werken, en ik verdien er m'n geld mee, plus zakelijke aftrekposten, denk jij dat ik dan concessies ga doen op de prijs, als de laptop verder in z'n geheel beter aansluit bij m'n wensen? Prijs is echt niet de enige criteria om een keuze op de baseren. Ik kijk echt veel liever naar zo'n Dell scherm dan een Asus scherm persoonlijk. Maar dat zou voor mij niet de enige criteria zijn inderdaad.

Ik kocht elke paar jaar een MBP van 3500 EU. Die kocht je ook niet omdat het prijstechnisch zo geweldig was. Maar wel omdat ze wel een pakket boden die geen concurrent kon bieden en voor mij dus de beste keuze was.
De nieuwe MBP bieden me dat pakket niet meer en is bovendien nog duurder geworden, dus nu kijk ik naar wat anders. Dat kan dus zomaar een Asus worden, een Dell, MS etc ... Ik weet 't zelf ook nog niet.

Als de Asus inderdaad zo'n top pakket is als jij beweerd, dan zullen ze dat vanzelf wel gaan merken met de verkopen. Het is niet bepaald een obscuur merk die mensen niet zullen vinden.

En als Dell zich hiermee de markt uit prijst, had het ze al eerder geraakt denk ik, want die prijzen zijn al langer duidelijk bovenmodaal. Sterker nog, waar de laptop markt gedaald is, is Dell qua verkopen juist omhoog gegaan.
Blijkbaar doen ze iets goed ...

[Reactie gewijzigd door xs4me op 7 januari 2017 15:55]

Dell is vooral groot in de zakelijke markt. Als je een grotere order plaatst kan je al snel 20% korting krijgen. Dan zijn de prijzen wel concurrerend. De ondersteuning voor de zakelijke markt is ook prima. De ondersteuning voor de consument is duidelijk minder. Je merkt echt dat Dell uit is om grotere partijen te verkopen, eventueel verdeeld over een paar verschillende types. Dat is ook een markt waar tegelijk een behoorlijk deel van de computers wordt vervangen. Elk jaar 1/3e van de computers vervangen is niet ongewoon. Als je vaker grotere partijen bij Dell afneemt kan de korting oplopen tot 40%, zeker als je grote aantallen of computers uit het topsegment afneemt en als bedrijf uitsluitend Dell computers gebruikt.
Dell heeft in zijn prijsstelling gewoon verwerkt dat er minimaal 20% korting vanaf ken, maar ook bij 40% korting moet men nog winst kunnen maken.

Asus zit veel meer in de particuliere en klein zakelijke markt. Daar worden laptops gewoon aangeschaft als er een nodig is en worden geen hoge kortingen gegeven. De basisprijs kan dan gewoon een stuk lager.

Het prijsverschil voor eigenlijk alleen een ander scharnier, terwijl er op andere punten flink bezuinigd is vindt ik eigen niet terecht.
En dan heb je ook nog 't scherm, I/O conectors, accu, toetsenbord, bouwkwalitei...
...
Ik vind de schermen van Dell de mooiste die er zijn.
Tsja, maar dit is wel een touchscreen, dus zal meer spiegelen dan de normale matte schermen die je van Dell gewend bent. Dit viel me al op bij de nieuwe Dell Latitude 7450 met touchscreen van mijn vriendin, dat scherm vond ik door de spiegeling toch minder dan het normale matte scherm van haar oude Dell latitude.

En ja, die I/O connectors, die ontbreken een beetje op deze 2-in-1. Althans voor mij, want ik heb links een normale USB nodig en rechts ook. Ik weet dat het over usb-c thunderbolt kan, maar daar moet mijn externe beeldscherm al op en dan blijft er nog eentje over. En dan moet ik weer met extra blokjes/adapterstjes gaan werken. Voor mij persoonlijk is de Inspiron 13 dan wat handiger. En de helft van de prijs zie ik nu. :)

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 7 januari 2017 17:48]

Dell heeft ook z'n Inspiron 2in1 lijn en die zijn serieus een stuk goedkoper en een stuk sneller (met een echte Core i3/5/7) dan deze XPS 13. Ja die Inspiron is dan niet van aluminium en carbon maar gewoon van hard plastic, wat overigens oerdegelijk aanvoelt. Wellicht dat deze technisch niet ultrabooks zijn maar dat is bijna niet te merken.
http://www.dell.com/nl/be...-in-1-laptop/pd?ref=PD_OC

[Reactie gewijzigd door Frag1le op 7 januari 2017 10:59]

Ja die vind ik veel handiger, zo te zien. Alle aansluitingen die ik nodig heb en voor de helft van de prijs. Als je er via de consumentenafdeling van Dell in gaat, zijn ze nog zo'n 10% goedkoper dan via de zakelijke kant: http://www.dell.com/nl/p/...-in-1-laptop/pd?ref=PD_OC

(Zo achterlijk overigens, die splitsing bij Dell in consumenten en zakelijk. Het enige verschil is de garantie, maar dat kan je ook als optie bij elk artikel neerzetten).

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 7 januari 2017 18:06]

Ik vrees dat je in dit geval niet goed gekeken hebt, de consumenten versie wordt geleverd met Win 10 Home en de zakelijke met Win 10 pro.
Aha okee. Goed om te weten. (Al heb ik zelf dan toch liever 10 Home. :) )

Maar dan nog, Windows 10 Pro koop je al voor 20 euro: pricewatch: Microsoft Windows 10 Pro NL 64bit OEM. Dus dan heb je toch nog steeds winst.

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 8 januari 2017 07:34]

Je vergeet de dunne bezel, die van Asus is uit het stenen tijdperk.
Een mooi uiterlijk kost wat (of dat verantwoord is, is aan de koper...)

[Reactie gewijzigd door blackSP op 7 januari 2017 12:42]

Ik vind ze ook weer niet zoveel mooier dan deze:
pricewatch: Lenovo Yoga 510-14ISK 80S700H9MH
En je kan dus ook voor slecht 699 ook een flipover laptop met i5, 256 GB SSD en 8GB krijgen.
Dat is dan toch wel een enorm groot prijsverschil voor wat deze XPS apparaten extra bieden.
Die is een stuk groter en zwaarder! Je betaald altijd meer voor kleinere laptops.
Dat is dan toch wel een enorm groot prijsverschil voor wat deze XPS apparaten extra bieden.
Daarentegen ben ik dan weer niet gecharmeerd van de 'extraatjes' die Lenovo zo af en toe biedt. Sorry, maar voor mij geen Lenovo de komende jaren.
Wie wil er nu niet gratis malware op zijn laptop?! 8)7

Nee hoor, je hebt volkomen gelijk. Voor iedereen die nog niet hiervan gehoord heeft:

http://www.nu.nl/gadgets/...-laptops-met-malware.html

http://www.pcmweb.nl/nieu...de-superfish-malware.html

http://www.pcmweb.nl/nieu...-gevaarlijke-malware.html

Écht belachelijk. Degene die bij Lenovo zitten moeten zich schamen, zij leveren een product waar ik voor betaal, het is geen freeware! Kom nou toch. Ben momenteel eigenaar van een Lenovo 100S, eens en nooit meer na het lezen van deze artikelen.

Absurd dat dit überhaupt toegestaan is!
Alleen maar minder, de Asus heeft een mat IPS cherm, dat Dell ding glimt.
Op de foto zie je in elk geval dat deze Dell inderdaad spiegelt. Doe dan de oude maar.

Maar de Asus 360 Flip heeft helaas ook een glanzend scherm. De oude UX305 vond ik daarom beter. Bij deze nieuwere Flip schijnen de usb-poorten ook onder een hoek te staan, als ik me goed herinner uit de Tweakers review. Ook niet echt handig, maar goed, ze zitten er wel op.
Mee eens, hier een fanloze UX305C staan. Niet het snelste model, maar heerlijk stil een prachtig mat scherm.
Mooi. :) Kan die een beetje Photoshop en Illustrator aan? Licht werk hoor, hooguit 10MB bestanden. Of geen ervaring mee? Ik denk dat ik hem morgen ga bestellen. Er zijn er nog een paar over. Die stilte is me wel wat waard, het matte scherm ook. Flip hoef ik niet.
Adobe Photoshop CS6 64bit werkt hier prima.
Dell heeft programma's waarmee je aanzienlijke kortingen kunt krijgen. Als je echter niet tot de groep behoort die daarvoor in aanmerking komt, kan er een nare bijsmaak aan een aanschaf zitten. Je hebt dan het gevoel dat jij die 200 tot 300 euro korting moet lappen die een ander krijgt.
Er wordt minder verkocht. De markt is verzadigd, dus gaat de prijs per unit omhoog om toch omzet te kunnen houden. Helaas...

Ik vind het mooie aparaten. Twee nadelen voor mij: de CoreM-name-change-trick - geen echte core-I5 of 7 in het apparaat - en de de absurde prijzen voor het gebodene.

Het wordt steeds interesanter om naar tweede hands hardware te kijken met deze idiote prijzen!
Er is minder vraag dus gaan de prijzen omhoog... hmmm.... dat klinkt als de wereld op zijn kop. Sorry, maar dat is gewoon niet waar.

De enige plausibele (legale) reden waarom die laptops duur zijn is vanwege onze Italiaanse vriend Draghi die de geldpersen heeft aangezet om de schulden van de zuidelijke landen middels inflatie te verminderen. Daardoor is ons spaargeld minder waard.

Een andere mogelijke reden kan zijn dat er prijsafspraken bestaan tussen fabrikanten...
Dit is echt zo'n grote onzin die je nu aan het verkopen bent. Je hebt duidelijk geen kaas gegeten van basis micro en macro economie.

"De gemiddelde geharmoniseerde inflatie van Europa in 2016: 0,16 %"
http://nl.inflation.eu/in...inflatie-europa-2016.aspx

Dus ten eerste is de inflatie miniem. De consensus onder macro economen is dat deflatie slecht is voor economische groei. Daar kun je het eens/oneens over zijn (ik ben het er niet mee eens). Maar dat is de reden waarom de zogenaamde "geldpers" aanstaat. Die overigens een stuk genuanceerder werkt dan het woord "geldpers" doet vermoeden. Daarnaast heeft ook Nederland nog een grote schuld namelijk van 60% van het BBP. Dus ook Nederland profiteert van inflatie. Maar Nederland profiteert in verhouding zelfs nog meer dan Zuid Europese landen van de zogenaamde "geldpers" omdat wij, in combinatie met onze AAA rating, tegen extreem lage rentes kunnen lenen. Wat ook een gevolg is van deze "geldpers". Soms zelfs met negatieve rente. Dat wil zeggen dat Nederland geld verdient aan geldlenen. Ja, je leest het goed.

Ten tweede claim jij dat de prijs niet kan stijgen bij daling van de vraag. Ook daar heb je ongelijk. Als je kijkt naar korte termijn effecten dan kan het kloppen. Maar dan praat je over de uitverkoop bij de plaatselijke Dixons omdat ze een voorraad overschot hebben. Op lange termijn werkt het andersom. En daar hebben we het over want de vraag naar laptops daalt. Hoe groter de vraag hoe lager de prijs omdat de productie en R&D kosten per unit lager worden. Dit tenzij er een kunstmatig tekort in de markt wordt gecreëerd. Dit doet Apple bij introducties van nieuwe telefoons. Dan zie je op Marktplaats telefoons verkocht worden voor hogere prijzen dan bij Apple zelf.

Sorry voor deze reactie maar het is heel vervelend om dit soort onderbuik reacties te moeten lezen van iemand die duidelijk niet weet waar hij het over heeft.
Inflatie is 0. In 2 jaar tijd is de Euro van 1.45:1 naar 1.05:1 gezakt met de dollar. Als jij dan serieus denkt dat de inflatie op elektronische apparatuur uit Azie en de VS 0 is...

Dit is geen economisch forum, maar het feit dat grondstoffen worden afgerekend in Dollars betekent dat jij voor je gespaarde euro's minder olie, staal, bitcoins, goud, zout, graan, rijst, electronica, etc. kunt kopen per euro. We merken het niet zo sterk omdat de olieprijs ook is gezakt, maar als we nu nog altijd met een eurokoers van 1,45:1 zaten was de benzineprijs in de afgelopen periode rond de euro geweest.

Dit komt zeker allemaal door die Italiaan die er elke maand zo'n 320.000 gemiddelde Nederlandse huizen aan geld bijdrukt... 320 DUIZEND huizen met een gemiddelde prijs van 240 DUIZEND euro. In een groeiende economie zoals die van Nederland en Duitsland zijn dergelijke maatregelen absoluut overbodig en de effecten op de langere termijn onvoorspelbaar.

[Reactie gewijzigd door MSI2 op 7 januari 2017 14:41]

Wisselkoers is niet inflatie. Ik hoop voor jou echt dat je aan het trollen bent.

"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience."
Geldontwaardiging t.o.v. de dollar heeft alles te doen met inflatie. Maar goed, als jij als een schaap lekker blijft accepteren dat de overheid zegt dat inflatie 0 is en je voor je MacBooks en Dells toch 50% meer betaalt t.o.v. van 2 jaar geleden, wie ben ik dan om je tegen te houden dat geen inflatie te noemen...
Dit doet Apple bij introducties van nieuwe telefoons. Dan zie je op Marktplaats telefoons verkocht worden voor hogere prijzen dan bij Apple zelf
Er is niets kunstmatigs aan hoor. De volumes die Apple verkoopt zijn nou eenmaal te groot om in zo'n korte tijd voorradig te hebben.

Kijk eens naar de airpods. Binnen 2 uur zijn daar online miljoenen exemplaren van verkocht. Per dag drukt een Apple store er zo'n 100-150 van weg. Dat is geen schaarste creeren dat is gewoon niet kunnen voldoende aan de belachelijk grote piek.
Les 1 economie gaat over vraag en aanbod. En schaarste. Nou, hier komt ie dan nog een keer: Als de vraag naar een goed afneemt, dan zal de prijs ook afnemen.

Alleen in het geval van hele zeldzame dingen zoals een hele oude Ferrari in mooie staat, een collectorsitem dus, tsja, dan is het wat de gek ervoor geeft.
Sorry maar prijs kan perfect stijgen als vraagt daalt. Dat is een heel normale en gekende techniek van bedrijven in een krimpende globale markt. Er worden minder laptops verkocht, dus it makes sens dat dell zijn prijzen gemiddeld iets duurder zal maken om de tegenvallende winstcijfers is een krimpende globale laptopmarkt te counteren.

Dat is trouwens ook gewoon vraag en aanbod. Als ik 50% meer winstmarge heb, en ik verlies maar 16% klanten dan is het alsnog winstgevender om duurder te verkopen.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 7 januari 2017 10:51]

Ik denk toch echt dat je je economie lessen opnieuw zult moeten doen....

Als de markt krimpt en de concurrent verhoogd zijn prijzen niet is het enige resultaat van je eigen prijsverhoging dat je failliet gaat omdat niemand je producten meer koopt.....

Je slaat in je redenatie een paar stappen over. Namelijk die stappen die het voor bedrijven niet interessant maken om in een krimpende markt überhaupt producten te maken. Die stap zorgt er voor dat het aanbod daalt, tegelijk met de dalende vraag. Dat dalende aanbod zorgt er vervolgens voor dat de prijzen weer stijgen.
Dat is de prijseleasticiteit en die werkt toch echt de andere kant op:
http://www.economielokaal.nl/nprijselasticiteit/
Klopt. Dit is een onderdeel van vraag en aanbod. Ook croga zijn voorbeeld klopt maar er zijn nog factoren die meespelen doe ik bewust niet aanraakte.

Mijn punt was dat de prijs kan stijgen bij dalende vraag in een normale marktwerking omdat producten dan nicheproducten worden en die zijn vaak duurder. Een laptop was gemeen goed maar schuift meer en meer op naar naar het nichesegment. En ze gaan features er aan koppelen om de niche te bereiken en tevreden te stellen.

Microsoft doet het met de surface book, hun tekene tablets enz. Allemaal 1500 tot 3500 euro. Apple macbook's en Imacs, ook 1500-3000 euro. Allemaal producten waarvan er elks jaar minder verkocht worden. Door de dalende omzet moet de winst per unit naar boven en daarom stijgen de prijzen. Dat er minder prodocenten zijn is slechts een gevolg, geen oorzaak.
Alleen de VS print nog meer geld dan de EU naar ratio van het BNP, dus dan nog zijn de grote prijsverschillen opmerkelijk.
De Surface Book met een I7 (weliswaar dual core) met 8GB RAM en 256GB SSD kon je enkele maanden geleden op de kop tikken voor 1500¤ (bij de FNAC). En dat is een werkelijke 2 in 1. Buiten het feit dat je het kan vergeten om 'm zelf op te upgraden is deze toch de betere koop lijkt me.
Niks tegen Dell, maar de scharnieren van hun zijn toch wel van belabberde kwaliteit. Bij 3 laptops al gehad dat deze kapot gaan. Nu zelfs zo dat het complete scherm op mijn schoot lag toen ik hem open klapte :D vraag me af of dit soort klapbare varianten het langer volhouden.
Hardstalen scharnieren op een plastic behuizing schroeven is namelijk iets wat Dell niet echt goed begrijpt.
Tsja, hier hebben alle producenten wel een handje van. Ik heb bijna iedere laptop die ik gehad heb wel moeten herstellen bij het scharnier. Eigenlijk staan die scharnieren standaard te stijf afgesteld. Dat is mooi, omdat je beeldscherm dan lekker stabiel staat, maar het plastic is gewoon te fragiel voor de kracht die het moet weerstaan. Bij m'n meest recente laptop (zenbook uit 2014) moest ik al binnen een jaar een reparatie uitvoeren. Bij m'n volgende laptop stel ik de scharnieren wel preventief wat soepeler in.
Volgens mij moeten deze concurreren met de HP X360. Die hebben wel volwaardige procs, maar wel actieve koeling. Ik zou wel benieuwd zijn naar een test, met misschien ook de Asus variant.
Deze Dell is 200 gram lichter, maar verder zie ik weinig voordeel behalve misschien wat langere accuduur door de tragere cpu.
Leuk toestel al zou ik alsnog voor de "gewone" XPS 13 gaan die is sneller, goedkoper, heeft een grotere accu en heeft minimum 8gb ram. Ik vind het eigenlijk niet meer kunnen dat je nu nog 4gb ram in een (2-in-1) laptop van 1399¤ steekt.

[Reactie gewijzigd door FlemishDroid op 7 januari 2017 06:19]

Zo... 1400 euro voor 4gb, een core M en 128gb. Hiermee hebben ze zelfs Apple overtroffen:p
Nee hoor, want Apple kan per definitie al nooit een 2-in-1 aanbieden. Iets met software, meen ik :)
Hoewel ik er geen ervaring mee heb, ontgaat mij het nut van 2 in 1 concept.

Als ik typische toepassingen voor een tablet wil gebruiken wil ik een dun en lichtgewicht apparaat. Als ik veel moet typen of zwaardere toepassingen wil gebruiken, wil ik een apparaat met een goede processor en voldoende geheugen.

Waarom zou ik een apparaat voor heel veel geld kopen dat op beide gebieden nadelen heeft?
Of denk ik nu te simpel?
Als ik een avondje op de bank hang dan verander ik mijn zitpositie misschien wel tien keer. Met een laptop voegen daar 5 posities van en met een tablet ook 5. Met mijn 2 in 1 klap en draai ik apparaat in een oogwenk in een andere positie echt ideaal.
Ik volg je helemaal, als je die dan volledig omklapt (gaat dat wel?) Dan heb je een tablet met als onderkant een toetsenbord? Dus leg je dat ding op zijn toetsenbord weg? Ik blijf het vreemd vinden
Ik blijf het vreemd vinden
Dat is geen argument, alles went.
Mijn afstandsbedieningen liggen ook altijd met de toetsen naar beneden. Komt er geen stof en andere zooi in, Sommige hebben zelfs nokjes om te voorkomen dat je toetsen induwt.
De Surface Book is effectief een 2 in 1 aangezien je het scherm kan loskoppelen. Nu is niet iedereen gebaat met zo'n supersized tablet maar voor digitale artiesten is het een geweldige oplossing.
Dus een 2in1 is pas nuttig als er geen concessies gedaan hoeft te worden op performance, gebruiksgemak en prijs?

Ik houd het voorlopig op een laptop en een tablet. Gezamenlijk ook 1300 euro gekost maar geen concessies.
Ik heb vorig jaar de Asus Transformerbook Flip aangeschaft. Originele configuratie Core i3-6100U, 4GB RAM, 128GB SSD. Configuratie nadat ik er mee gestoeid had: 12GB RAM, 512GB SSD. Het ding kostte ¤599.
Geen concessies dus. Geen concessies op performance (hij was ook leverbaar met een i5 maar de i3 is meer dag genoeg als je niet gaat gamen), geen concessies op geheugen of SSD. Zeker geen concessies op prijs.

Het ding is bedoelt om 90% van de tijd te gebruiken om regelsboeken te lezen, 10% van de tijd om in Paint of Gimp plaatjes aan te passen, of in Adobe de PDFs aan te passen. Die 90% wil ik hem dus in tablet mode hebben, 10% van de tijd wil ik een fatsoenlijk toetsenbord en muis hebben. Die laatste functie is niet te doen op Androïd of iOS dus een tablet met extern TB/muis is geen optie; daarnaast is 10" gewoon te klein.

Ja, ik ben een niche gebruiker. Maar als ik een losse laptop met gelijke specs had gewild, én een tablet erbij was ik zeker duurder uit geweest en had ik meer moeten gaan slepen. Er zijn dus zeker use cases voor dit soort apparaten. En er zijn ook zeker dit soort apparaten die voor een normale prijs te krijgen zijn. Helaas is mijn Asus niet meer te vinden in de pricewatch maar Asus heeft nogsteeds een vergelijkbaar systeem met de low-end Dell die hier staat, voor minder dan de helft van het geld.....
Leuk ding ja, met veel aansluitingen zie ik. Handig. Niet passief gekoeld toch? Geen te spiegelend scherm? En nog wat meer offtopic: wat zijn regelsboeken?
Passief gekoeld totdat hij warm wordt ;) De actieve koeling is onhoorbaar maar de warme lucht die uit de vents komt is onprettig dus houdt ik hem meestal niet bij die vents vast :)
Het scherm spiegelt niet genoeg om last van te hebben; ik heb er in ieder geval geen moeite mee.

Regelsboeken zijn boeken met regels. In dit geval de regels van Starfleet Battles; een tabletop spel met een regelboek waar de bijbel jaloers op wordt :S
Ja.

Als je in Nederland een Dodge RAM VAN 2500 Laramie kan rijden voor dezelfde prijs als een GOLF (inclusief vaste lasten als wegenbelasting & verzekering & brandstof) dan zou iedereen zeker zo een auto overwegen.

Of in de toekomst een elektrische auto waar je 3000KM mee kan rijden. (Van Amsterdam tot vrijwel elke uithoek van Europa).

Er komt een tijd waarbij er een laptop komt die de rest overbodig maakt. Misschien is het je opgevallen maar gedurende de "revolutie" van de afgelopen jaren van tablets en smartphones kwam er weinig laptops uit die meeliften met technische verbeteringen en lagere productie kosten, zoals hogere resoluties en touchscreen.

Het lijkt nu sinds een jaar of 2 weer dat ze zich weer op laptops aan het focussen zijn.

Vroeger was scherm 1 van de duurste onderdelen in een laptop, dankzij smartphone/tablet zijn die kosten omlaag gegaan.
Er komt een tijd waarbij er een laptop komt die de rest overbodig maakt.
Het lijkt mij stug dat er ooit een laptop komt met een 32 inch scherm en een mechanisch toetsenbord. ;)
Waarom haalt iedere vervuilfanaat dit onzin artikel aan, wat al miljoenen malen debunked is? Nou goed, doe ik het speciaal voor jou nog eens:

Ja, die nickel plant is het meest vervuilde stukje aarde. Al die vervuiling is ontstaan lang voordat het nickel voor de prius accus daar vandaan kwam. Sinds Toyota daar spullen af neemt heeft Toyota gezorgd dat de vervuiling juist opgeruimd wordt. Maan missies zijn daar ondertussen niet meer mogelijk.....

Verder doen ze de aanname dat de Prius na 150'000km de brui er aan geeft. Ondertussen heeft de ervaring uitgewezen dat de gemiddelde levensduur van de accus van de Prius ver boven de 300'000km ligt. Er zijn Prii die de miljoen gehaald hebben en nogsteeds 60% capaciteit over hebben.
Let op! dat is meer dan 2 keer zo ver als de verwachte levensduur van de Hummer, die uit jaren ervaring gedestileerd is...

Stop alsjeblieft met het quoten van dat artikel. Niet alleen is het artikel aperte onzin, het heeft ook nog eens geen enkele basis in de werkelijkheid. Het maakt iedere post waar het artikel in gebruikt wordt onmiddelijk ongeloofwaardig.
Vervuiling is inderdaad betrekkelijk. Een 10 jaar oud artikel over de Prius, in een zwaar bevooroordeelde "test", heeft 0 waarde. Begrijp me goed, ik ben geen fan van elektrisch rijden, mijn dieseltje met roetfilter is per kilometer relatief erg schoon.
Uiteindelijk wil je minder apparaten.
Klopt. Maar dat is bij jou nog niet te merken, haha. ;)

Zelf had ik ook een tablet, gekocht omdat mensen zeiden dat dat zo handig zou zijn. Handig voor dingen raadplegen, op de bank. Maar als ik een mailtje wil typen dan ren ik toch effe naar mijn laptop die met een extern scherm verbonden staat.. Zoveel makkelijker en sneller, ook met een muis erbij, dat scheelt ook zo superveel (vind ik dan). Ook zit ik per dag al zoveel uur achter het beeldscherm, dat ik op de bank niet eens meer een tablet in mijn handen wil hebben. Dus dat ding is na een paar maanden in huis te hebben gelegen en hooguit een uurtje gebruikt te zijn weer op Marktplaats verkocht. Ik hoef zelf nooit een tablet meer.

Op vakantie neem ik gewoon mijn laptop mee (3 kilo, 17 inch, geen probleem) maar die gaat pas open als ik wat moet werken of mails moet versturen. De rest kan ik wel op mijn telefoon checken, maar ook daar type ik liever geen mailtjes op. Gaat toch veel langzamer.

Maar omdat mijn laptop thuis toch aan een groot scherm hangt, en ik in ben voor een nieuwe laptop, mag het misschien ook wel een maatje kleiner zijn dan 17". Alhoewel, als ze nou een XPS 17 maken, met dunne schermranden dus, zou dat helemaal mooi zijn.

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 7 januari 2017 20:45]

17 inch zonder rand :)

Die mensen die notebooks ontwerpen zullen toch zelf ook weleens zo een ding gebruiken?

Beetje klant gericht ontwerpen kan heem kwaad.

16 inch zonder rand is 18 inch met rand. Dus goed genoeg.

Overigens heb ik hetzelfde.

Laatste tijd betrap ik mezelf erop hele lange reacties te typen op tweakers via me mobiel.

Terwijl normaal ik achter pc kruip.

Heb je weleens voor vakantie naar een notebookje met touchscreen vam rond de 1,5 kilo onder de 12 inch gekeken?

Ik had gehoord dat ze ik Egypte destijds met lente notebooks in belasg namen en had een netbook gekocht voor me reis daar heen. Dat beviel heel goed en heb daarna een krachter laptopje gekocht speciaal voor korte vakanties zodat je niet me 3,5 kilo hoeft rond te huppelen.
Ja hoor, ik had eerst een Asus 13.3" redelijk licht laptopje. Is wat handzamer inderdaad en als je rond de 1,5 kilo zit is dat de helft van een 17" van 3 kilo. Er zijn echter ook 17" van 2,4 kilo en ik vind dat geen enkel probleem. Je gaat toch effe aan het werk dan en moet er toch even voor gaan zitten, dan maakt die ene paar cm ook niet uit. En het gewicht vind ik ook geen probleem.

Maar ik vind het scherm van een 13.3" gewoon te klein om lekker op te kunnen werken. Dus dan houdt het voor mij gewoon op, ik wil zelf minstens 15". Een XPS 15 is dan de meest compacte. Een Asus UX510UW ziet er ook goed uit en kost 2/3 of minder. Maar ja, nogmaals, als Dell ook 'effe' een XPS 16 of 17 zou maken, zou dat wel leuk zijn. En dan nog een gewone HDMI erop, en een gewone USB 3.0 en dan USB-C. En natuurlijk genoeg keuze uit processors, te beginnen met passief gekoelde processors zoals in deze XPS 13 2-in-1, dan Core i3/i5/i7 U en ook nog de HQ varianten daarvan. Voor elk wat wils dus. Haha. :)
Ik zou het gewoon afleren. Het leest voor geen meter en het komt nogal retard over.
Ag ja, dan krijg je dus dit, als sgrijftaal de vervanger wort van spreektaal.

Lekker makkellijk
Prachtig spul, toch blijf ik het een groot nadeel vinden dat ze de camera onderin het scherm plaatsen. Zo kijk je tijdens een meeting direct in iemand neus...
Zit er hier een active digitizer in ?
Heb zelf een HP Spectre x360 en dat ziet er naar mijn mening toch een stuk beter uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*