Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Dell XPS 15 2-in-1 Preview

Intel-chip met Vega-gpu in slank ontwerp

10-01-2018 • 18:30

54

Dell XPS 15 2-in-1 Preview

Vorig jaar presenteerde Dell op de CES zijn eerste 2-in-1 in de XPS-serie: een omklapversie van het 13"-model. Dit jaar heeft Dell wederom een nieuwe omklapper op zijn stand staan en nu gaat het om de XPS 15 2-in-1, ofwel de variant met 15,6"-scherm. De uitvoering die Dell dit jaar heeft meegenomen, is extra interessant, omdat het een van de eerste apparaten is die zijn voorzien van de Intel-processors met Radeon RX Vega-gpu. Ook interessant is het toetsenbord. Volgens Dell is dat een zogenaamd maglevtoetsenbord, dat niet werkt met switches, maar met magneten. Genoeg redenen dus om de laptop wat beter te bekijken.

Dell XPS 15 2-in-1Dell XPS 15 2-in-1Dell XPS 15 2-in-1

Behuizing

De behuizing van de XPS 15 2-in-1 lijkt veel op die van de reguliere XPS 15. De buitenkant is gemaakt van aluminium en de binnenkant, waar je polsen op rusten tijdens het typen, is afgewerkt met koolstofvezel. Het grootste verschil in uiterlijk zit in het scharnier. Bij de 2-in-1-versie zijn dat twee losse scharnieren, waarmee het scherm 360 graden is te draaien. Het geheel is 16mm dik op het dikste punt en het gewicht is volgens Dell 1,97kg. Daarmee is de 2-in-1 een millimeter dunner dan de gewone XPS 15.

Dell XPS 15 (links) en Dell XPS 15 2-in-1 (rechts)Dell XPS 15 (links) en Dell XPS 15 2-in-1 (rechts)Dell XPS 15 (links) en Dell XPS 15 2-in-1 (rechts)

Dell XPS 15 met rechts daarnaast de nieuwe 2-in-1-variant

Intel-chip met cpu en Vega-gpu
Intel-chip met cpu, Vega-gpu en hbm2

Intel-cpu met Vega-gpu

Dell stopt 65-wattversies van de chips uit de Intel G-serie in de XPS 15 2-in-1. Die zijn uitgerust met de Radeon RX Vega M GL-gpu, die beschikt over twintig compute-units en 4GB hbm2. Dell gaat de XPS 15 2-in-1 leveren met zowel de Core i5-8305G als de Core i7-8705G. Die hebben dezelfde gpu en het zijn quadcores met hyperthreading, maar de cpu-kloksnelheden van het i7-model zijn hoger.

De Vega-gpu van de Intel G-processors heeft behoorlijk wat rekenkracht aan boord. Volgens Intel is de RX Vega M GL-gpu sneller dan een Nvidia GTX 1050. Intel laat dat zien in eigen benchmarks, waarbij de Intel-chip met Vega M GL vergeleken wordt met een laptop met Core i7-8550U en de Nvidia-gpu.

Intel-benchmarks van de Radeon RX Vega M GL

Op de stand van Dell stond een XPS 15 2-in-1 met daarop Rise of the Tomb Raider geïnstalleerd. We hebben een snelle benchmark uitgevoerd in de resolutie van 1920x1080 pixels, met de game ingesteld op high-settings. Dat leverde wisselende framerates op, met een gemiddelde score van 35,53fps. Het exemplaar op de beurs is een prototype en de prestaties hoeven daarom niet representatief te zijn voor het uiteindelijke model, maar in ieder geval toont het aan dat het spelen van een recente game op de 2-in-1 zeker mogelijk is. In het geval van Rise of the Tomb Raider moeten de grafische instellingen wellicht nog wat teruggeschroefd worden om een beter gemiddelde te halen.

Rise of the Tomb Raider-benchmark op XPS 15 2-in-1Rise of the Tomb Raider-benchmark op XPS 15 2-in-1Rise of the Tomb Raider-benchmark op XPS 15 2-in-1

Verdere onafhankelijke benchmarks zullen moeten uitwijzen hoe snel de Vega-gpu in de praktijk is en of deze rooskleurige cijfers die Intel laat zien, in alle omstandigheden worden gehaald. In ieder geval kunnen we stellen dat de 2-in-1-versie van de XPS 15 wat hardware betreft niet onder hoeft te doen voor het reguliere model. In de gewone XPS 15 stopt Dell quadcores uit de Intel HQ-serie met een tdp van 45 watt, met daarnaast een GTX 1050-videokaart.

Het feit dat Dell snelle hardware in de XPS 15 2-in-1 heeft kunnen stoppen, geeft meteen een van de belangrijkste voordelen aan van de Intel G-processors met Vega-gpu. Ten opzichte van een traditionele combinatie van cpu en losse gpu levert het een ruimtebesparing op en in potentie ook een lager verbruik. De tdp van 65 watt kan bij de Intel-chip namelijk in meer of mindere mate toegewezen worden aan de cpu of gpu; ze hebben niet ieder een eigen tdp.

Intel Radeon Settings

De RX Vega-gpu in de Intel-chip wordt natuurlijk gemaakt door AMD en hij gebruikt dan ook dezelfde drivers als Radeon-videokaarten. Toch zul je die drivers waarschijnlijk bij Intel moeten downloaden, want op de XPS 15 troffen we de bekende Radeon Settings-software aan in een Intel-jasje. In de software is te zien dat op dit moment driverversie 17.40 wordt gebruikt. Verder zijn alle mogelijkheden en instelopties van de Radeon-software aanwezig in de Intel-variant.

Intel Radeon SoftwareIntel Radeon SoftwareIntel Radeon SoftwareIntel Radeon Software

Maglevtoetsenbord

Om ruimte te besparen heeft Dell een maglevtoetsenbord gemaakt, waarvan de toetsen 0,7mm travel bieden. In plaats van met switches en domes werkt het toetsenbord met tegenovergestelde magneten. Dell heeft geen afbeeldingen laten zien hoe het toetsenbord precies werkt of in elkaar zit. Van de bovenkant ziet het er uit als een gewoon toetsenbord.

Toetsenbord Dell XPS 15 2-in-1

Volgens Dell moet het magnetische toetsenbord compenseren voor de kleine hoeveelheid travel. In de praktijk vinden we dat het toetsenbord prettige feedback geeft; je voelt duidelijke klikken als je op de toetsen drukt. Dat kan echter niet verbloemen dat de toetsen weinig travel hebben, ook dat is voelbaar. In de praktijk vinden we de toetsen met 1,3mm travel van de gewone XPS 15 prettiger, al is het exemplaar op de 2-in-1 ook niet slecht te noemen.

Binnenkant

Dell was zo vriendelijk om een exemplaar voor ons open te schroeven, zodat we een blik konden werpen op de binnenkant. De chip met Intel-processor en Vega-gpu zit helaas verborgen achter een metalen schild. Dat is niet bedoeld om de chip aan het zicht te onttrekken, maar om hem te beschermen. Wel zichtbaar zijn twee ventilators, volgens Dell de grootste die tot nu toe in een XPS-laptop worden gebruikt. Verder zijn er drie forse heatpipes zichtbaar, die in verbinding staan met de cpu en gpu.

Dell XPS 15 2-in-1 binnenkant

Ook de ssd is aan het zicht onttrokken, die zit onder een laagje warmtegeleidend materiaal dat ervoor moet zorgen dat de ssd zijn warmte goed kan afgeven aan de behuizing. Een blik op de binnenkant van de XPS 15 2-in-1 leert dat er vrijwel geen upgrademogelijkheden zijn. Alleen de ssd is eventueel te vervangen. Geheugenslots zijn niet te zien, waarschijnlijk worden de geheugenchips op het moederbord gesoldeerd.

De accu blijkt een capaciteit van 75Wh te hebben. Volgens Dell gaat hij tot vijftien uur mee, al zal dat zijn zonder het gebruik van de Vega-gpu. De capaciteit is iets lager dan die van de 97Wh-versie van de gewone XPS 15, al levert Dell dat model ook met een 56Wh-accu.

4k- of full-hd-scherm

Het 15,6"-scherm is uiteraard een touchscreen, want de XPS 15 2-in-1 is immers ook als tablet te gebruiken. Het scherm dat wij gezien hebben is de 4k-uitvoering, dat honderd procent van de Adobe-rgb-kleurruimte kan weergeven. Het is geen hdr-scherm, maar de maximale helderheid lijkt op het eerste gezicht heel behoorlijk.

Dell komt ook met een full-hd-uitvoering. Het 1080p-paneel kan niet de volledige Adobe-rgb-kleurruimte weergeven, maar wel honderd procent van de srgb-kleurruimte. Beide versies van het scherm zijn afgewerkt met een laag Gorilla Glass 4. In de specificaties noemt Dell een helderheid van 400cd/m² en een contrastverhouding van 1500:1, maar het is niet helemaal duidelijk of dit geldt voor de 4k-versie, het 1080p-scherm of voor beiden.

Dell XPS 15 2-in-1

De XPS 15 2-in-1 is ook te gebruiken met een stylus, al zal Dell die niet meeleveren. Het apparaat kan gebruikt worden met de nieuwe PN579X-pen van Dell, die zo'n honderd euro zal kosten en in juni uitkomt. Dat pennetje werkt op verschillende apparaten met verschillende technieken. Op de XPS 15 2-in-1 werkt de stylus met de Wacom-techniek en biedt hij 4096 verschillende drukniveaus. In de stylus zitten magneetjes waarmee het pennetje aan de zijkant van de 2-in-1 is vast te klikken.

Onder het scherm in het midden zit een webcam, met daarnaast ook een infraroodsensor, zodat inloggen met Windows Hello mogelijk is. De XPS 15 2-in-1 heeft ook een vingerafdrukscanner, die zit verborgen in de aan-uitknop.

Dell XPS 15 2-in-1Dell XPS 15 2-in-1Dell XPS 15 2-in-1

Thunderbolt 3

Dell geeft de XPS 15 2-in-1 vier aansluitingen met een type-c-connector. Twee daarvan zijn Thunderbolt 3-poorten, de andere twee zijn usb 3.1-aansluitingen. Alle vier de poorten kunnen gebruikt worden om de laptop op te laden en ondersteunen het displayportprotocol voor het aansluiten van externe monitoren. Verder zit er nog een 3,5mm-jack op de behuizing en is een kaartlezer voor micro-sd-kaartjes aanwezig.

Voorlopige conclusie

De Dell XPS 15 2-in-1 is een van de eerste apparaten met Intels nieuwe chip met Vega-gpu. Die chip belooft behoorlijk wat rekenkracht te bieden en waarschijnlijk had Dell deze 2-in-1 niet zo dun en krachtig kunnen maken als was gekozen voor een traditionele combinatie van een 45W-cpu met een losse gpu.

Het maglevtoetsenbord is een interessante ontwikkeling, maar heeft ons nog niet helemaal kunnen overtuigen. De toetsen geven prettige feedback, ze 'klikken' fijn, maar de beperkte hoeveelheid travel is wel voelbaar. Het is een concessie die Dell heeft moeten doen om de XPS 15 2-in-1 compact te kunnen houden.

Wat ons verrast, is dat Dell een versie maakt die wel de Intel G-processor met Vega-gpu heeft, maar waarbij die gpu is uitgeschakeld. Dat zal gaan om de goedkoopste versie, die in de VS in april uitkomt voor 1300 dollar. Een Dell-medewerker vertelt ons op de beurs dat versies met ingeschakelde gpu waarschijnlijk vanaf 1500 dollar gaan kosten. Wat de euroadviesprijzen zijn en wanneer de 2-in-1 naar de Benelux komt, heeft Dell nog niet bekendgemaakt.

  Dell XPS 15 2-in-1 (9575) Dell XPS 15 (9560)
Processor Core i5-8305G of Core i7-8705G Tot Core i7-7700HQ
Gpu RX Vega M GL GTX 1050 4GB
Ram Tot 32GB ddr4 Tot 32GB ddr4
Ssd Tot 1TB pci-e Tot 512GB pci-e
Accu 75Wh 56 of 97Wh
Scherm 4k of full-hd 4k of full-hd
Dikte 16mm 17mm
Gewicht 1,97kg 2kg (97Wh-versie)

Update, 23 januari: Dell heeft aan Tweakers laten weten dat er geen versies met uitgeschakelde Vega-gpu aangeboden zullen worden. Het artikel is hierop aangepast. Op de CES werd ons door medewerkers van Dell verteld dat de goedkoopste variant een uitgeschakelde Vega-gpu zou hebben, maar dat blijkt onjuiste informatie te zijn. Dell zegt wel met Intel gesproken te hebben over mogelijkheden voor een chip voor een goedkopere versie, maar die plannen zijn niet doorgezet. Dat betekent dat de goedkoopste versie van de XPS 15 2-in-1, die 1300 dollar gaat kosten, de Core i5-8305G aan boord heeft, met RX Vega M GL-gpu.

Reacties (54)

54
53
25
7
0
24
Wijzig sortering
Anoniem: 579177 10 januari 2018 18:48
Ik zou nieuwe apparaten met Intel voorlopig links laten liggen totdat Intel duidelijkheid verschaft welke CPUs geen Meltdown en Spectre lekken meer bevatten.
Ik ben serieus, hoe lang zou je kunnen wachten voordat het voorbij is? De laatsts generatie zal het ook hebben. Zelfs Nvidia kaarten zijn vatbaar.

Edit:

Volgens @Alienus is het anders namelijk:

“Nee, dat is niet waar. Spectre berust op out-of-order execution. Dit vindt volgens mij niet plaats in GPUs, maar in CPUs. De driver van Nvidia draait echter op een CPU, en doet de kernel calls die het kwetsbaar en uitbuitbaar maken voor de Spectre kwetsbaarheid. Nvidia zal in de nieuwe driver dit hebben gemitigeerd.

Het artikel dat je benoemt heeft ook een update uitgebracht:
Update
Nvidia laat in een update weten dat de videokaarten niet kwetsbaar zijn. De drivers zijn geüpdatet omdat die met mogelijk kwetsbare processors samenwerken. Het artikel is hierop aangepast.“

Thanks voor het verduidelijken!

https://www.security.nl/p...pectre-aanval?channel=rss

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 22 juli 2024 17:19]

Zelfs Nvidia kaarten zijn vatbaar.
Nee, dat is niet waar. Spectre berust op out-of-order execution. Dit vindt volgens mij niet plaats in GPUs, maar in CPUs. De driver van Nvidia draait echter op een CPU, en doet de kernel calls die het kwetsbaar en uitbuitbaar maken voor de Spectre kwetsbaarheid. Nvidia zal in de nieuwe driver dit hebben gemitigeerd.

Het artikel dat je benoemt heeft ook een update uitgebracht:
Update
Nvidia laat in een update weten dat de videokaarten niet kwetsbaar zijn. De drivers zijn geüpdatet omdat die met mogelijk kwetsbare processors samenwerken. Het artikel is hierop aangepast.

[Reactie gewijzigd door Alienus op 22 juli 2024 17:19]

Voor Spectre mag je waarschijnlijk meer dan 1 generatie wachten. Gelukkig is Spectre niet zo gevaarlijk, Meltdown daarentegen...maar je kan wel weer gemakkelijk voorkomen dat je last krijgt van de Meltdown bug als het besturingssysteem twee aparte adressenlijstjes gebruikt voor het virtueel geheugen.
Ik ben serieus, hoe lang zou je kunnen wachten voordat het voorbij is?
Hierboven staat een grote, blauwe sheet van Intel, die met de benchmarks. Het lijkt me, dat het antwoord op uw vraag zich letterlijk op de laatste regel van deze sheet aandient:
Benchmark results were obtained prior to implementation of recent software patches and firmware updates to address exploits referred to as "Spectre" and "Meltdown". Implementation of these updates may make these results inapplicable to your device or system
Maw, Intel weet zelf ook dat deze benchmarks totale lulkoek mogelijk niet van toepassing zijn, en geeft dat ruiterlijk toe in de kleine lettertjes, voor wie het wil lezen. Uw antwoord:
  • Vindt u het erg als u niet krijgt wat Intel in de PRietPRaat boven de kleine regels belooft? Dan hoeft u exact 0 seconden te wachten.
  • Vindt u het vervelend, dat uw product mogelijk in de praktijk minder goed presteert dan Intel uw boven de kleine regels belooft? Dan is het even afwachten op nieuwe benchmarks zonder deze kleine letters!!!.
Ed - Officieel Intel-lijstje hier, alles wat '8th gen' is (deze golednieuw gepresenteerde laptop dus ook!) heeft de unieke 'feature' dat een gebruikersproces - zij het met wat moeite - de data van de gehele kernel (dus indirect alle gevoelige data) kan uitlezen (a.k.a. 'Meltdown').

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 17:19]

En die van AMD en AMR dus ook? Ofwel, je gaat het komende jaar geen nieuwe hardware kopen?
Bij AMD moet er fysieke toegang zijn tot het apparaat en als iemand fysieke toegang tot het apparaat heeft heb je grotere problemen denk ik.
Bij AMD is het minder erg omdat het niet ingeschakeld staat. Je moet dit handmatig activeren in BIOS. Denk dat AMD een veiligere keuze is dat. Intel op dit moment.
Gebruik je Windows met een account met admin-rechten? Closed-source software met toegang tot file system? In beide gevallen hoef je je over bovenstaande bugs echt geen zorgen te maken.
Ik zou maar geen machine meer gebruiken met Windows, OS X, Linux (of noem maar een ander OS op) gebruiken want daar zitten nu ook problemen in. Let maar op, volgende maand worden ze gefixed. Zo kan je natuurlijk helemaal niks meer gebruiken.

Het treft overigens ook non-Intel CPU's, alleen op een iets wat andere manier. Nagenoeg iedere CPU die gebruik maakt van speculative execution heeft last van dit probleem. De eerste fixes in OS'en die nu uitgerold worden zijn ruw en kosten relatief veel performance omdat de TLB bij iedere context switch tussen kernel en user mode wordt gereset. Dat is wellicht lang niet nodig en over tijd zal dat verder worden geoptimaliseerd. Verder werkt Intel ook aan optimalisatie van de microcode van de processoren en zal er vermoedelijk via een BIOS update een betere oplossingen komen om dit op te lossen welke nog nauwelijks of geen performance impact meer heeft.
Zo goed als elke cpu van de laatste 15 jaar heeft dat probleem, dus het maakt eigelijk helemaal niet uit wat je koopt.
dat is gewoon niet waar. Alle x86 chips van AMD hebben geen Meltdown.
AMD is veilig, intel niet, dat is de kern van het hele verhaal hierzo.
Ik zou mij niet blindstaren op een mogelijke alternatief dat een veilig gevoel geeft omdat er nog géén nieuws over de kwetsbaarheid is verschenen... O-)
Ik zou me niet blindstaren op op alles wat niet van intel is. spectre is ook een ernstig lek en heeft de volgende merken getroffen
AMD
intel(behalve alles voor 1995 en intel atom)
ARM(zit in alle socs)
SPARC
VIA processors samen met transmeta
IBM powerPC (oude imacs ben je ook niet veilig mee)
qualcomm
IBM Z series
het veiligste is dus intel en dan bedoel ik een intel atom ;)
Dat is volstrekt overdreven. Kijk bij Windows of de leverancier zelf of er een fix is uitgebracht voor jouw hardware voor Meltdown. Ook zijn er modellen die helemaal geen fix nodig hebben, zoals mijn Samsung Chromebook met ARM processor.

Neem bijvoorbeeld Google die netjes aangeeft welke Chromebook nog geen bescherming heeft.
https://www.theverge.com/...own-vulnerable-patch-list

Voor Spectre bestaat helemaal geen fix en zal een volgende processor generatie betekenen.
Als je daar op wilt wachten zul je waarschijnlijk 1-2 jaar moeten wachten.

[Reactie gewijzigd door Corrigan op 22 juli 2024 17:19]

Waarom die webcam in de onderste bezel?....
Niemand zit te wachten om iemands kin te zien met skype i.p.v. het gezicht van de persoon.
Verdeel de bezeldikte iets meer tussen de boven en onder bezels en je kan de webcam in de bovenste bezel kwijt zodat ie normaal op jou gericht staat.
In mijn eerlijke optiek is dit gewoon een kansloze oplossing...
klap het scherm eens om en kijk dan waar de webcam zit?

toch mooi he zo'm 2in1 concept :)
Hopen dat de Vega chip op het goedkope model eenvoudig in te schakelen gaat zijn voor een beetje tweaker :D
Waarschijnlijk is dat een chip waarbij de GPU dermate beschadigd is dat Intel hem niet kan verkopen als een volledig werkende versie. Als dat zo is, is de kans klein dat je hem kunt inschakelen (en misschien ook wilt inschakelen).
Waarom zou dit zo zijn?

Beschadigingen in het productie proces zorgen er voor dat een deel van de chip uitgeschakeld wordt.
In dit geval wordt de GPU echter nogsteeds gewoon volledig los geproduceerd. Nog voordat de chip op de package gezet wordt is dus al bekend wat de kwaliteit van die chip is. Waarom zouden ze beschadigde exemplaren überhaupt in zo'n package verwerken? Daar is geen enkele zinnige reden voor te bedenken.
De Core i5-8305G en Core i7-8705G zijn beide voor zo ver ik weet beide SoCs met een Intel CPU en GPU en een AMD Vega, dus het kan zijn dat het Vega component niet goed genoeg was om werkbaar te zijn in de chip.
Dan ben ik bang dat je niet ver genoeg weet ;)

Het is weliswaar één package maar nogsteeds verschillende dies. Ofwel: Er wordt een Core i5/i7 gemaakt door Intel, er wordt een Vega gemaakt door AMD, er wordt HBM2 geheugen gemaakt door nog iemand anders. Intel plakt deze vervolgens aan elkaar op één package.

Het kan dus niet zijn dat de Vega component niet goed genoeg was. Dat heeft AMD bij het maken van de Vega component al gecontroleerd voordat hij op de package geplaatst wordt door Intel.

Er staat aan de rechterkant bij het kopje "Intel-CPU met Vega-GPU" een plaatje van hoe zoiets er in de praktijk uit ziet. Je ziet daar ook expliciet de 3 verschillende dies op het package.

[Reactie gewijzigd door Croga op 22 juli 2024 17:19]

Ok, maar waarom worden deze CPU's er dan ingezet zonder GPU. Kunnen ze dan niet beter gewoon een ix 8xxx serie er in knallen?
Wellicht is de BGA 'socket' voor de G series anders?

Edit:
Ik denk dat het zo zit:
De chips zonder Vega hebben ofwel een onverwacht defect in de EMIB, of in het EMIB controller gedeelte in de CPU. Omdat de verbinding met het moederbord, en dus ook de stroomvoorziening in het moederbord, anders is, is het goedkoper voor Dell om het zo te doen dan een (gedeeltelijk) ander moederbord te ontwerpen.

[Reactie gewijzigd door TweakingRens op 22 juli 2024 17:19]

ik denk dat de die gewoon op de package erbij gezet wordt, met een beetje hetzelfde idee als wat met de 8 core threadripper wordt gedaan.

2 CCX'en + 2 "dummies" zodat de heatspreader en koeler die erop komt, nog steeds de druk gelijkmatig zullen kunnen verdelen, en dat er niet, doordat er bepaalde lege plekken zijn, er onnodig druk komt te staan op de hoeken / randen van de dies die er wel aanwezig zijn.

zoals eerder gezegd, er is geen enkele reden, behalve misschien wat ik hierboven vernoem, om niet werkende dies op die package te plakken, het houdt het productie process simple, er hoeft geen aparte productie lijn gestart te worden voor de cpu's zonder de gpu erbij.....
Dat kan kloppen. Maar zal zeker niet gelden voor de hele lijn van chips sterker nog. Waarschijnlijk zal plus minus 33% niet functioneel zijn door procedé fouten. En 66% wel volledig functioneel zijn maar alleen disconnected (of misschien zelfs dat niet) zijn.

Ik zeg tijd om zo'n chip te gaan disambelen ... Checken..... En reasambelen 8)7
Dan wordt dit idd een zeer interessante laptop :D
Ik ben benieuwd of Dell het thermal design heeft weten te verbeteren, ikzelf heb namelijk de 9560. Bij idle, office, surfen, netflix en films staan de fans gewoon stil, heel fijn. Maar de thermal assy kan echter de cpu en gpu onder load niet voldoende koelen zonder (af en toe) te throttlen. Temps lopen op richting de 100C (ik geef toe, bij het gamen). Probleem schijnt zelf op te lossen te zijn door de koeling te verwijderen en andere pasta ertussen te doen. Dit is toch idioot, waarom niet in 1 keer goed? Andere oplossing; als ik mijn cpu voltage verlaag met 100mV op de cores en cache dan wordt hij niet heter dan 80graden, had ook wel fabrieksaf gemogen, maar goed elke chip is anders en zullen anders op undervolt reageren. Verder wel echt geniale laptop.

Overigens zien die heatpipes er erg goed uit, en dat in combinatie met integrated gpu en lagere tdp lijken mij veelbelovend. Alhoewel integrated niet helemaal het goede woord is hier.

edit: het is enkel de cpu die throttled, gpu blijft 'koel' genoeg.

[Reactie gewijzigd door Baet op 22 juli 2024 17:19]

heb zelf de laptop ook, en het underclocken van de cpu heeft bij mij geen merkbare performance verschil gegeven. Wel throttled hij eigenlijk nooit, en heb ik ook niet het idee dat hij ooit te heet wordt - ik game er amper op, maar een game als GTA V draait hij toch makkelijk ruim boven de 60fps (1080p)
Dat komt waarschijnlijk omdat GTA niet zo CPU depending is. On average is de cpu load zo'n 45% bij het spelen van GTA, waarbij turbo boost vaak niet eens actief is. Bij GTA heb ik ook geen last van throttling. Wel treed dit op bij bijvoorbeeld PUBG en BF1 enzo, games die cpu heavy zijn.

Bedoel je met underclocken het uitschakelen van turbo boost oid? In game merk ik dan ook niet echt performance verschil, wel bij synthetische benchmarks natuurlijk. Merkte je geen performance verschil in positieve of negatieve zin ;p? Bij mij zijn iig de temps een stuk lager bij uitschakelen turbo boost.

[Reactie gewijzigd door Baet op 22 juli 2024 17:19]

Anoniem: 669957 @Baet11 januari 2018 16:00
Ik denk dat hij bedoelt undervolten.
Bij mij crasht de laptop zelfs door de warmte (Total War).

Hieronder de link om het "op te lossen":
https://www.ultrabookreview.com/14875-fix-throttling-xps-15/

Ik heb het zelf echter nog niet gedaan. Zou er eens tijd voor moeten maken.
Anoniem: 669957 @GijsVos11 januari 2018 16:04
Dat is iets wat je bij elke laptop/tablet moet doen wil je lang gebruik maken van je electronica. 9/10 keer word er gewoon een soort "Tandenpasta" patch gebruikt en gekwakt op de CPU en GPU.

Overigens zal ik k5-pro gebruiken. Die dichten de gaps tussen de Heatsink en finfets/mosterd/vrm's veel beter als de thermal pads.

https://www.amazon.com/vi...-60g-Aspire/dp/B00K04D3UK
Gezien de prijsklasse van de XPS zou dit niet mogen imo. Het is geen laptop van 300 €.

De link ga ik eens bekijken. Bedankt. :)
Ik heb zelf de 9550 en daarbij hielp het ook behoorlijk om een repaste te doen. Dat was overigens vrij gemakkelijk, simpelweg de onderplaat eraf halen en er was verder niks wat je tegen hield om de heatsink te verwijderen en te repasten. Maar dit is natuurlijk niet iets waar een consument zich zorgen om hoeft te maken en het is zonde van de verloren prestaties.
De prijzen van dit soort laptops vliegen toch ook echt omhoog. Waar eerst rond de duizend euro een goede ultrabook kon worden gekocht en daarna rond de 1200 zitten we nu al op 1500 euro voor een “uitgebreidere” variant. Men zegt vaak iets over high end telefoons die inderdaad erg hard stijgen, maar volgens mij zijn laptops toch ook behoorlijk aan het stijgen met de prijzen.
Dat neemt niet weg dat het een leuk apparaat is met een interessant toetsenbord.
tja check voor de grap eens 15" laptops met een UHD scherm en een goede losse gpu..Daarbij ook nog een wide gamut uhd scherm. De techniek staat ook niet stil.
Vind je? Even 15 jaar terug in de tijd...toen waren mid range laptops volgens mij rond de 2500 ~ 3000 euro als ik me niet vergis :)
Dat heet inflatie
Ben heel benieuwd of er nog een gewone XPS 15" met een Intel 8th gen wordt aangekondigd? Net als de 13" 2018 versie van vorige week.
Waarschijnlijk wacht Dell op de nieuwe HQ-processors met 6 cores. Die zijn er nog niet, maar volgens verschillende geruchten komen die wel dit jaar: nieuws: Details van Intel Core i7-hexacores voor laptops verschijnen online
Anoniem: 444127 10 januari 2018 23:22
Al maandenlang is de Ryzen-APU verkrijgbaar en nog heb je eerder een Dell XPS met een Intel-CPU met Vega graphics dan een Dell XPS met een Raven Ridge-CPU. Kom op, OEM's, Ryzen en Raven Ridge zijn een prima optie, durf het eens meer te gebruiken! Om fair te zijn, die Intel CPU krijgt nu nog wat meer Vega-CU's maar sinds wanneer is de Dell XPS gericht op gamen? Het is dan wel spijtig dat Dell niet doorpakt en de betere Intel-CPU met Vega-graphics gebruikt die de GTX 1060 verslaat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 444127 op 22 juli 2024 17:19]

Die betere versie heeft een tdp van 100 watt. Dat gaat niet echt lekker werken in zo'n dun apparaat. In de XPS 15-serie zit al langer een gpu die geschikt is om te gamen overigens. In de laptopversie zit een GTX 1050 en in de voorganger zat de GTX 960M.
Anoniem: 444127 @Xtuv11 januari 2018 19:25
Die betere versie heeft een tdp van 100 watt. Dat gaat niet echt lekker werken in zo'n dun apparaat.
Het zou inderdaad wel in een ander model van Dell moeten. Helaas is het nog net wat te vroeg om ultrabooks te maken die het krachtige werk aankunnen. Misschien met de stap naar 7 nm. GF/TSMC? Als je de helft van het vermogen hebt voor dezelfde performance (1060 niveau van graphics en een quadcore), 50 W lijkt me nog goed te doen, desnoods met een iets minder dunne laptop.
in de spec tabel onderin staat dat de 2-in-1 tot 32gb RAM ondersteunt.
Elke andere site spreekt over 16, tot dusver.

Verder heb ik nog niets gelezen over de volgende details:
- fingerprint reader
- aantal pci lanes op thunderbolt ivm exter gpu (egpu)
Weet iemand hier al iets over?
Goede vraag, als ik me niet vergis is dat laatste een heikel puntje van TB3 op huidige XPs.. 15
Wat ik niet helemaal snap met dit soort hybrids is; wie gaat er met een tablet van 2 kilo in de hand zitten?
Het lijkt mij ideaal om een combinatie laptop/tablet te hebben, maar dan moet er wel een kilo vanaf nog.
Performance vs gewicht denk ik....

Misschien is de nieuwe Lenovo Miix 630 met een Qualcomm 835 iets voor je? Dun, licht en 30 uur batterijduur?
Maar dan lever je wel weer rauwe power in..... ;)
erg interessant en erg benieuwd naar de NL prijzen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.