Dell brengt goedkopere XPS 15 2-in-1 met Core i5-8305G uit voor 1300 dollar

Dell heeft het instapmodel van zijn XPS 15 2-in-1 uitgebracht in de VS met een prijs van 1300 dollar. Bij de release vorige maand was het goedkoopste model 1500 dollar. Ook de goedkopere versie heeft een Core i5-8305G-chip, met Intel-processor en AMD Vega-gpu.

Het nieuwe goedkopere model heeft een 128GB-sata-ssd, maar verder zijn de specificaties gelijk aan de eerder uitgebrachte uitvoering van 1500 dollar. Dat model heeft een 256GB-pci-e-ssd, 8GB ram en een full-hd-touchscreen.

Wanneer Dell het instapmodel van de XPS 15 2-in-1 in de Benelux uitbrengt en tegen welke prijs is nog niet bekend. Omgerekend met btw zou het bedrag van 1300 dollar uitkomen op zo'n 1290 euro, maar vermoedelijk wordt de laptop hier duurder.

Op zijn Nederlandse website verkoopt Dell momenteel vier uitvoeringen, waarvan de goedkoopste 1800 euro kost. Dat model heeft dezelfde specificaties als de variant die in de VS voor 1500 dollar van eigenaar verwisselt.

Specificaties instapmodellen XPS 15 2-in-1
Prijs 1300 dollar
Europrijs nog niet bekend
1500 dollar
1800 euro
Chip (cpu, gpu en vram) Intel Core i5-8305G Intel Core i5-8305G
Gpu AMD Radeon RX Vega M GL AMD Radeon RX Vega M GL
Ram 8GB ddr4-2400 8GB ddr4-2400
Ssd 128GB (sata) 256GB (pci-e)
Scherm Full-hd, touchscreen Full-hd, touchscreen

De Dell XPS 15 2-in-1 is een van de weinige apparaten met een Intel Kaby Lake G-chip. Die chip bevat een Intel-quadcoreprocessor en een AMD RX Vega-gpu, met 4GB hbm2. Tweakers publiceerde tijdens de CES begin dit jaar een preview van de XPS 15 2-in-1.

Ook HP heeft een 2-in-1 uitgebracht met die chip, maar die fabrikant maakt alleen een high-end model met 4k-scherm, dat zo'n 2600 euro kost. Ook van deze HP Spectre x360 15 maakte Tweakers een preview. Vooralsnog zijn er geen andere fabrikanten die laptops met een Kaby Lake G-chip hebben aangekondigd.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-04-2018 • 14:10

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
22
0
0
16
Wijzig sortering
Is de harde schijf het enige verschil dat de meerwaarde van $200, - verantwoord?
In dat geval zou ik persoonlijk de goedkopere halen en de ssd vervangen voor een groter exemplaar, de originele ssd kan dan wel in een andere kast als bootware
PCI-E SSDs zijn op zichzelf al duurder dus denk het wel
Dan denk ik (voor mijn gebruiksdoelen) dat ik beter af ben met een goedkopere grotere ssd die ik er zelf inzet. PCI-E brengen nou ook weer niet zoveel snelheid met zich mee. Sata voldoet denk ik voor de overgrote meerderheid denk ik wel.
PCI-E SSDs hebben niet alleen hogere pieksnelheden, maar ook veel meer I/O operaties per seconde.

In praktijk zal je er weinig van merken natuurlijk. 256GB boot PCI-E drive met een 1TB SATA SSD lijkt me mooi :) Heeft iemand ook programma start-tijden vergeleken tussen PCI-E en SATA drives? Ik gok dat het zo'n 10% verschil maakt

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 april 2018 15:14]

Ik ben benieuwd of dit mogelijk is, want als de sata niet gebruikt wordt dan zou er toch nog een 2,5" drive in moeten passen? En andersom ook, dat wanneer je de sata gebruikt nog de PCIe slot over is.
Laptopmerken kennende zal dit niet mogelijk zijn, evt zelfs een ander moederbord om dit te verhinderen (moederbord zonder sate-met PCIe, moederbord met sata--zonder PCIe).
Ze maken gewoon 1 moederbord en prikken gewoon een PCI-E of SATA SSD erin, echt waar. Dat betekent dus dat of de SATA, of de PCI-E gewoon vrij is. Zeer uitzonderlijk dat moederborden/behuizingen daadwerkelijk aangepast worden om te voorkomen dat je zelf je laptop kan uitbreiden/aanpassen wanneer er meerdere configuraties zijn met/zonder SATA/PCI-E SSDs

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 april 2018 15:41]

De benodigde stekker moeten ze dan wel op het MB gesoldeerd hebben.
Dus dan wel vrij, maar geen aansluiting mogelijkheid.

Mijn huidige laptop heeft wel de ruimte voor een 2e harde schijf, maar i.t.t. in sommige andere landen heeft de Nederlandse versie geen 2e aansluiting.
Bij de XPS 15 van vorig jaar was er een model met HDD en een met SSD. Bij het SSD model was de extra ruimte in beslag genomen door de accu die daardoor aanzienlijk groter was bij de SSD modellen (+/-90 Wh tegenover +/-60Wh). Maar SATA betekent hier waarschijnlijk gewoon, dat het een M.2 SSD met SATA controller is en niet dat er een 2.5" sata schijf in zit.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 24 april 2018 16:13]

sata ssd is max theoretisch 600MB/s, terwijl pci-e bijna 4GB/s aan zou kunnen. Niet veel m.2 ssds halen deze snelheid, maar de 960 Pro zou volgens de specs 2.2GB/s halen. Dit is toch beduidend sneller en dit merk in in verschil van mijn laptop tegenover desktop. Laptop heeft sata en duurt 15sec om op te starten, terwijl mijn pc, met een slechtere cpu en minder ram, in 7 seconden volledig geboot is.
Ik ben bekend met potentieel snelheidverschil tussen de 2 protocollen, maar meer dan 2x zo snel? Daar spelen andere factoren mee :) Is ook geen verassing als je een laptop en een PC met elkaar gaat vergelijken.

Een computer opstarten is meer dan data inladen vanaf een storage-device
De grootste bottleneck in pcs was tot voor pci-e ssds io snelheid. Zoek het verschil maar eens op in snelheid en probeer het zelf in je volgende device. Ik sluit nooit nog een boot schijf aan op een sata interface :p . Ik kan je garanderen dat een laptop met m.2 nvme pci-e gen 3 ssd sneller boot dan een desktop met sata. Een laptop is ook gewoon mbo, cpu, ram etc. Alle instellingen staan op mn laptop trwns op full power ipv battery saver ;) . Zou amper verschil mogen maken in boot speed.
Dat is precies wat ik ook dacht: voor $200 heb je bijvoorbeeld een samsung 960 evo 512GB, ben je net zo veel kwijt en heb je een 128GB sata ssd over:)
Het is een optie maar dan heb je geen PCI-E SSD.
De 960 Evo is toch gewoon NVMe?
Maar in een SATA slot past normaal gesproken geen PCI-e NVME SSD.
Als in je wilt twee nvme ssd's hebben?

Edit:
Wacht.. Is er geen pcie slot als je voor de sata variant kiest? Lijkt me heel sterk?

Of ik mis iets.

[Reactie gewijzigd door Loggedinasroot op 24 april 2018 16:05]

Ik ging er vanuit dat de één geen pci-e slot zou hebben.
Waarschijnlijk heeft de laptop gewoon 1 M.2 slot. In dit slot zit of een 128GB SATA-SSD óf een 256+ GB NVMe (PCIe) SSD.

M.2 is slechts de form factor, de SSD die je in dat slot prikt, kan zowel SATA als PCIe zijn.

Een 2,5" SSD zal er 100% zeker niet inzitten. Zonde van de ruimte. Wellicht dat er een 2e M.2 slot aanwezig is..
De SSD is eventueel te vervangen zegt de preview gelinkt in het artikel, maar dat eventueel wordt niet voor niets aangegeven.
Ook de ssd is aan het zicht onttrokken, die zit onder een laagje warmtegeleidend materiaal dat ervoor moet zorgen dat de ssd zijn warmte goed kan afgeven aan de behuizing.
dus dat is in mijn ogen geen 1-2-3-tje
Dat komt neer op een koperplaatje opwippen die op de SSD gelegd/gevouwen is. Paar seconden werk :)
Flapje omhoog, SSD eruit, SSD erin, flapje terug.
Idd, men komt in laptops zo vaak dit soort spul tegen, ook wel logisch want koeling is best belangrijk
Aangezien het om een XPS model van Dell gaat had ik verwacht dat deze met Ubuntu Linux geleverd zou kunnen worden. Helaas lijkt dat niet het geval.
Werkt Linux uberhaupt al met de RX Vega M? Op de XPS of de Spectre van HP...
Volgens Phoronix zit ondersteuning in de laatste versie van de RadeonSI drivers. Het is ook niet heel ingewikkeld, het zijn gewoon Vega kaarten met een ander PCI-ID.
Hopelijk komt de nieuwe XPS 15 niet 2-in-1 met een Intel Core i7-8809G. Dat zou ik een enorm mooie combinatie vinden. Ik weiger sinds GPP om ook maar een enkel product van NVIDIA te kopen.
Die is begin deze maand al aangekondigd; de reguliere XPS 15 (9570) krijgt Intel Hexacores en een Nvidia GTX 1050 Ti: nieuws: Dell voorziet nieuwe XPS 15-laptop van Intel-hexacores en GTX 1050 Ti
Zoals aangegeven gaf Daan aan dat hij graag een niet-XPS 15 zou willen zien met een 8809G ipv een i7 hexa en een GTX 1050 Ti ivm de GPP en dat hij weigert Nvidia te kopen.

Hierom is dit een beetje een aparte reactie.

Zelf koop ik m wel en lijkt t me iig een geweldige laptop (de 9570), maar ik snap @daanb14 zijn punt
Dat is niet wat Daan zegt.

Hij beschrijft duidelijk dat hij hoopt op een niet 2-in-1 XPS 15 die beschikt over de genoemde I7...

Ontopic:

Mooi om te zien dat er een goedkopere editie komt, allicht iets voor mijn studie.
Bedankt voor het duidelijke antwoord. Wat mij betreft jammer en een gemiste kans. Die 8809G was een prachtige chip voor de XPS geweest en wat mij betreft een 100% buy.
Al geruime tijd ben ik op zoek naar een vervanger voor mijn huidige laptop en deze XPS 2-in-1 leek mij een ideale combinatie tussen bruikbaarheid incl touchscreen, kracht en batterijduur, echter stoot de prijs van 2600 Euro enorm tegen mijn been. Een meerprijs van 1000 Euro voor een 4K scherm en ietsje grotere SSD mag ik toch wel exorbitant noemen. Heel erg jammer want anders zou deze laptop toch een aanrader zijn (,bij gebrek aan concurrentie).
edit: spelling

[Reactie gewijzigd door Blackboard op 24 april 2018 22:12]

Zoek ook een vervanger van mijn huidige laptop en had precies hetzelfde gevoel. Lijkt mij te duur ben dus verder aan het zoeken en momenteel is mijn oog gevallen op de asus zenbook flip ux561ud deze heeft wel een 1050 maar lijkt mij een interessante laptop. Goedkoop is ie niet maar je lijkt er best veel voor te krijgen.
Bedankt voor de suggestie!
Ik zou eerder deze opteren!
Denk dat je prijs/kwaliteit niet veel beter kunt krijgen?! :*)
Via Ali-express/Wish/Gearbest/Light-In-The-Box/DX.com/....

nieuws: Xiaomi brengt zijn eerste gamelaptop uit
Allesbehalve. Vorige generatie quadcore, geen touch, 2x zo zwaar.

Deze chip is een stuk sneller, koeler én dit is een 2 in 1. Geen baksteen.

Bij de mi notebook pro zul je voor die prijs niets beters vinden. Deze gaming laptop daarentegen is ondertussen al achterhaald.
Gpu is belangrijker!!!
En cpu is toch wel ok(bijna evensnel en tevens zuiniger)!
https://www.cpu-monkey.co...s-intel_core_i7_8705g-845
Touch heb je weinig aan bij gaming toch?!
Ze hebben de koeling goed onderzocht,daarom dat hij zwaarder is! Mijn Clevo is ook zwaarder dan sommige gaming laptops,maar koelt wel extreem goed,en heeft geen last van throttling! :*)

[Reactie gewijzigd door greatkz op 24 april 2018 19:53]

Je noemt een totaal niet relevante laptop als beter alternatief voor een 2in1 met betere specs.

Een desktop zal ook beter presteren en minder kosten.

En hoe is de 7700hq beter dan de 8305g? De chip is vrijwel gelijk, de performance is gelijk en de vega m ligt qua performance rond de 1050 ti.

Maar het tdp van een 7700hq + 1050 ti samen ligt rond de 110. Dat van de 8305 en vega m op 65.

Qua performance zullen de laptops elkaar niet veel ontlopen, maar daar houdt verder iedere vergelijking op. Ik heb eerlijk gezegd geen idee waarom iemand een gamelaptop aan zou willen raden bij de doelgroep van dit apparaat.

Net als dat je dit ding niet aan gaat raden aan een gamer. Hoewel datzelfde ook opgaat voor de xiaomi gamelaptops op dit moment. Hopelijk komt er snel een refresh, de 7700hq ipv de 8xxx serie is gewoon zonde.
'Goedkopere' in de titel is treffend geformuleerd. Spreek aardig wat mensen in mijn omgeving die op zoek zijn naar een nieuwe laptop en menigeen schrikt toch best niet weinig van de prijzen die tegenwoordig voor laptops worden gevraagd.

Ligt het aan mij of hen of zijn de prijzen inderdaad omhoog gegaan?
Jammer dat ik al een goede laptop in mijn bezit heb, want dit is een hele leuke setup als je het mij vraag :9~
helaas voor mij en voor amd worden amd chips vaak in ondermaatse , buged , producten gestopt. En gaan alle chips van intel en nvidia vaak in de highend producten. Deze laptop is , daar mede dankzij intel, een uitzondering op.
$1500 wordt €1800? Ik snap dat er belastingen e.d. nog niet zijn bijgerekend, maar het dollarbedrag komt direct overeen met €1230.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee