Inleiding: Pure is budget?
Samengevat
De Pure Base 600 is het instapmodel van be quiet, maar dat betekent niet dat je een budgetmodel mag verwachten, noch wat prijs, noch wat features of prestaties betreft. De behuizing kost bij introductie ongeveer negentig euro en daarvoor krijg je een behuizing die vooral idle uitstekend presteert wat geluid en warmtehuishouding betreft. Onder belasting worden componenten iets warmer, maar blijven de prestaties voldoende. Het grootste probleem voor de Pure Base is de concurrentie. Voor 90 euro koop je stille alternatieven van niet alleen be quiet zelf, maar ook van bijvoorbeeld Fractal Design of Corsair.
Eindoordeel
Het Duitse be quiet heeft de smaak van behuizingen te pakken en introduceert van de Silent Base-modellen, naast het topmodel Dark Base Pro 900, nu ook een budgetvariant: de Pure Base. Het bedrijf hanteert die naamgeving voor verschillende productlijnen. Zo worden de topmodellen van de voedingen of processorkoelers Dark Base genoemd en zijn de goedkopere versies Pure Base-modellen.
Vooralsnog komt de Pure Base in slechts één uitvoering op de markt: de Pure Base 600. Die behuizing lijkt nog het meest op de Silent Base 600, alleen ontbreken features als de afsluitbare ventilatieroosters en het deurtje voor de 5,25"-drivebays. De Pure Base 600 is dan ook een no-nonsense behuizing, die bedoeld is voor wie een behuizing met Deutsche Gründlichkeit in huis wil halen, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.
We hebben de Pure Base 600 dan ook in huis gehaald en bouwen ons standaardtestsysteem in om de prestaties op het gebied van koeling en geluidsproductie, en de inbouwmogelijkheden te bekijken. Heeft be quiet met de Pure Base 600 een aantrekkelijke behuizing voor de kleinere portemonnee gemaakt of kun je beter doorsparen voor de duurdere varianten? We kijken naar de Pure Base 600 en vergelijken die met be quiets eerdere behuizingen en alternatieven in hetzelfde prijssegment.
/i/2001374197.jpeg?f=imagenormal)
Uiterlijk: strak en functioneel
De Silent Base-behuizingen waren al vrij sober uitgevoerd, maar de Pure Base 600 is nog een tikje ingetogener; sommigen zouden misschien zelfs 'saaier' zeggen. De afsluitbare ventilatiegaten zijn vervangen door volledig gesloten zijpanelen, een feature die we in nog maar weinig behuizingen tegenkomen. Zijpanelen met plexiglas of volledig van gehard glas zijn inmiddels dermate gebruikelijk dat een volledig gesloten behuizing speciale vermelding verdient.
Het frontje van de PB600 heeft de voor be quiet bekende, afgeschuinde ventilatieroosters langs beide zijkanten en is in ons geval met metaalkleurige randen afgewerkt. Het plastic van het voorpaneel is van een geborsteld-aluminiumlook voorzien en heeft onderop het be quiet-logo. Aan de bovenkant zijn twee 5,25"-drivebays te vinden. Daar weer boven zijn de frontpaneelconnectors aangebracht op een schuin naar boven lopende rand. Een driveled, resetknop en fancontroller met drie standen vind je links van de powerknop en rechts daarvan zitten twee usb 3.0-poorten en twee audioaansluitingen.
/i/2001374221.jpeg?f=imagenormal)
Aan de bovenkant dekt een plastic plaat bijna ter grootte van de hele bovenkant een rooster af. Het plastic is verwijderbaar, zodat radiators of luchtkoelers de hele bovenkant kunnen benutten om warmte uit de behuizing te verwijderen. In het deksel zitten vier luchtsleuven om toch een beetje warme lucht al dan niet passief uit de behuizing te laten ontsnappen. Aan de onderkant zien we dat de Pure Base op vier plastic poten met rubber staat en ter hoogte van de voeding zit een verwijderbaar stoffilter. De achterkant bestaat zoals gebruikelijk uit een rooster voor een 120mm-ventilator met daarnaast de i/o-uitsparing. Daaronder vind je de zeven verplichte uitbreidingsslots voor atx-behuizingen en onderin de uitsparing voor de voeding.
Interieur: donker en stil
De twee zijpanelen worden ieder op hun plaats gehouden met behulp van twee kartelschroeven. Die blijven na het losdraaien netjes in de panelen steken, zodat ze niet op de grond, en onder knieën en voeten slingeren. De Silent Base had nog losse schroeven, die uit de panelen vielen als je ze losdraaide, terwijl de Dark Base Pro wel schroeven heeft die blijven zitten.
Het zijpaneel van de Silent Base links en de Pure Base rechts. Niet alleen de schroeven zijn veranderd, maar let ook op het schuim van de geluiddempende plaat.
De panelen van de Pure Base zijn van geluiddempend materiaal voorzien, zodat de behuizing zo min mogelijk geluid van de componenten erin doorlaat. Die eigenschap kennen we uiteraard van de Silent Base- en Dark Base-behuizingen, waarvan de panelen ook bekleed zijn met dempend materiaal, maar in beide gevallen is het schuim van die twee duurdere behuizingen dichter en zwaarder dan dat van de Pure Base 600. Het schuim is overigens ook op het bovenste, plastic paneel terug te vinden, net als achter het frontpaneel.
Aan de voorzijde vinden we bovenin twee bays voor 5,25"-drives of andere apparaten die van buiten bereikbaar moeten zijn. De ruimte daaronder kan flexibel worden ingedeeld met drie meegeleverde 3,5"-drivebays. Dat zijn bijna exact dezelfde drivebays als be quiet voor de Dark Base-behuizingen gebruikte, terwijl de Silent Base-behuizingen juist vaste drivebays hadden. In de 3,5"-sledes worden harde schijven met schroeven door rubberen ogen bevestigd om zo trillingen te reduceren, maar 2,5"-drives worden gewoon direct op het metaal vastgeschroefd. Voor ssd's zijn ook twee aparte sledes gereserveerd, achter het moederbord tussen moederbordplaat en zijpaneel.
De voeding wordt onderin ingebouwd. Deze rust op rubberen voetjes en wordt door een vijfde rubberen kussentje van opzij op zijn plek gehouden. De afdekplaatjes voor de zeven uitbreidingsslots zitten met gewone losse kartelschroeven vast, maar de 3,5"-drivebays en 2,5"-sledes zijn weer met 'vaste' kartelschroeven bevestigd.
Koeling en kabelmanagement
Waar be quiet de doorvoergaten voor de bekabeling bij de Dark Base- en Silent Base-behuizingen van rubberen afdichtringen voorzag, zijn de gaten voor de voedingskabels in de Pure Base gewoon open. Tussen het moederbordpaneel en het rechterzijpaneel is ongeveer 28mm ruimte voor kabels en ter hoogte van de drivebays is dat zelfs ongeveer 35mm.
De frontpaneelconnectors bestaan uit een flatcable voor de powerknoppen en leds, en een ronde kabel voor de audio. Ook de usb 3.0-connector is van een dubbele flatcable voorzien. Dan zijn er nog kabels van de twee ventilators, die beide zijn aangesloten op een verlengkabel die naar de ingebouwde fancontroller leidt. Die fancontroller heeft nog een aansluiting voor een derde ventilator en wordt met een sataconnector gevoed.
/i/2001374185.jpeg?f=imagenormal)
Voor videokaarten is met de drivebays op hun plaats ongeveer achtentwintig centimeter ruimte beschikbaar en als dat niet genoeg is, kun je zonder drivebays de volledige diepte, ofwel dik 42cm van de behuizing benutten. Voor de processorkoeler is maximaal 165mm verticale ruimte beschikbaar, zodat je bijna alle processorkoelers kunt monteren.
Natuurlijk hoef je het niet bij luchtkoeling te laten en kun je ook waterkoeling inbouwen. De Pure Base 600 heeft ruimte voor radiators van 120, 240 of 360mm aan de voorkant, maar voor die laatste optie moet je de 5,25"-drivebays verwijderen. Bovenin kun je radiators van 120, 240, 280 of 360mm kwijt, waarbij je voor de grootste twee weer de drivebays moet verwijderen.
Standaard levert be quiet achter in de behuizing een 120mm-Pure Wings 2-ventilator mee en voorin zit een 140mm-ventilator van dezelfde familie. Uiteraard kun je de bovenstaande radiatormaten lezen als ventilatormontageopties. Om extra lucht aan te zuigen dan wel uit te blazen zitten in het frontpaneel twee roosters die met enige moeite te verwijderen en schoon te maken zijn, en aan de bovenkant zit een plastic klep boven op het metaalrooster. Die afdekplaat kan in twee standen opengezet of helemaal verwijderd worden.
Prestaties: warm en stil
Het testsysteem is gebaseerd op Intel, met een Haswell-processor en een Z97-moederbord. De Core i7-4790K hebben we in MSI's Z97 MPower Max AC-moederbord gestoken en koelen we met een compacte Noctua NH-U9B SE2. Als videokaart hebben we Nvidia's GTX 980 gekozen. Windows 8.1 installeerden we op een Force LX-ssd en we zetten daar een Samsung Spinpoint- harde schijf naast. De voeding is Antecs 620W Gamer.
We lieten alle ventilators in de behuizing in eerste instantie onbelast op lage snelheid draaien. De processorkoeler draaide daarbij op 1000rpm en de casefans op de laagste stand van de ingebouwde fancontroller. Nog steeds zonder belasting zetten we vervolgens de systeemventilators met de fancontroller op de hoogste stand, met de processorkoeler nog steeds op 1000rpm. Ten slotte zetten we ook de processorkoeler vol aan en belastten we het systeem met Furmark voor de videokaart en Prime95 voor de processor. We noteerden steeds de processor-, systeem- en gpu-temperatuur zoals uitgelezen door Command Center en gpuz. Verder hebben we de geluidsproductie in de drie scenario's op 20cm van de voorkant van de behuizing gemeten. De geluidsproductie geven we in absolute waarden, maar van de temperaturen trekken we de kamertemperatuur af, omdat deze kan variëren van 19 tot 23 graden.
Temperaturen
- Idle - Cpu
- Idle - Systeem
- Idle - Gpu
- Idle, cpu
- Idle, systeem
- Idle, gpu
Idle, zowel met de casefans op de laagste als met die ventilators op de hoogste stand, presteert de Pure Base 600 als keurige middenmoter. De cpu mag wat warm zijn, maar daar kan de behuizing verder niet veel aan doen; de systeem- en gpu-temperatuur zijn betere indicators voor de warmtehuishouding.
- Load - Cpu
- Load - Systeem
- Load - Gpu
Onder zware belasting bereiken cpu en gpu een temperatuur die opnieuw redelijk gemiddeld is, maar de systeemtemperatuur loopt duidelijk een stuk hoger op dan in de andere behuizingen. Een mogelijke verklaring vormen de geluiddempende matten aan de zijkant, en boven- en voorin de behuizing.
Geluidsproductie
- Idle
- Idle, casefans hoog
- Load
Bij het meten van de geluidsproductie toont de Pure Base 600 zich idle een van de stilste behuizingen in de test. Onder belasting is de geluidsproductie weer wat meer gemiddeld vergeleken met de overige behuizingen.
Fotogalerij en specificaties
Conclusie: hoog budget
De Pure-serie is bij be quiet de budgetserie of misschien kunnen we hem beter, zoals de begrafenisondernemer in The Big Lebowski, het 'most modestly priced' model van het bedrijf noemen. Vergeleken met de Silent Base-behuizing ontbreken enkele features, maar aan de andere kant voegt de Pure Base weer features van de Dark Base-behuizingen toe. Zo zijn er geen rubberen afdichtingen voor de kabels in de Pure Base-behuizing, maar zijn de randjes wel netjes omgevouwen.
Je krijgt twee prima ventilators, die individueel al een paar tientjes kosten, bij de Pure Base cadeau. Tel daar een ingebouwde fancontroller en het prima drivecaddy-systeem van de Dark Base bij op en je kunt kleine minpuntjes wegstrepen. Het inbouwen van je systeem mag dan ook geen probleem vormen en je hebt wat koeling betreft meer dan voldoende opties. De geluidsisolatie voldoet vooral onbelast uitstekend en onder belasting is het geluid nog steeds acceptabel. De koeling is in het eerste geval ook adequaat, maar de behuizing wordt wel een beetje warm onder zware belasting: de keerzijde van de geluiddemping.
Dat maakt de positionering van de Pure Base 600 een beetje lastig. Hij is als instapper bedoeld, maar de prijs reflecteert dat niet helemaal. Het prijsverschil tussen de Pure Base 600 en de Silent Base-behuizingen bedraagt momenteel één tot drie tientjes, de Pure Base kost namelijk 89 euro, de Silent Base 600 is er vanaf 100 euro en de Silent Base 800 kost 121 euro. Voor versies met vensters betaal je enkele euro's tot een tientje meer.
Vergeleken met de Silent Base 600 en 800 presteert de Pure Base 600 op temperaturen meestal iets minder en ook op geluid onder belasting blijken de Silent Base-behuizingen iets beter. Daarmee kun je je afvragen of je vooral een onbelast stille behuizing wenst of een die onder belasting beter presteert. Hoe dan ook, in hetzelfde prijssegment zijn er tal van andere opties, zoals de populaire Define-serie, die ook stil zijn en goed koelen. De Pure Base 600 zou daarom eigenlijk net iets minder duur moeten zijn om het een makkelijke keus te maken. Zoals het er nu voorstaat, betaal je net iets te veel voor een redelijk presterende behuizing, die overigens vrij weinig poespas heeft.
Eindoordeel
Laagste prijzen voor:
be quiet! Pure Base 600 Zwart
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
Megekko
|
|
|
€ 99,90
|
€ 99,90
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
CAPS
|
|
|
€ 99,90
|
€ 99,90
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
My Media Center
|
|
|
€ 101,-
|
€ 101,-
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
bol Plaza
|
|
|
€ 102,30
|
€ 102,30
Kostenoverzicht |
Bekijk
|
Informatique
|
|
|
€ 99,-
|
€ 102,95
Kostenoverzicht |
Bekijk
|