Door Willem de Moor

Redacteur

Be quiet Pure Base 600 Review

Pure maar dure behuizing

17-01-2017 • 13:00

52

Multipage-opmaak

Inleiding: Pure is budget?

Samengevat

De Pure Base 600 is het instapmodel van be quiet, maar dat betekent niet dat je een budgetmodel mag verwachten, noch wat prijs, noch wat features of prestaties betreft. De behuizing kost bij introductie ongeveer negentig euro en daarvoor krijg je een behuizing die vooral idle uitstekend presteert wat geluid en warmtehuishouding betreft. Onder belasting worden componenten iets warmer, maar blijven de prestaties voldoende. Het grootste probleem voor de Pure Base is de concurrentie. Voor 90 euro koop je stille alternatieven van niet alleen be quiet zelf, maar ook van bijvoorbeeld Fractal Design of Corsair.

Het Duitse be quiet heeft de smaak van behuizingen te pakken en introduceert van de Silent Base-modellen, naast het topmodel Dark Base Pro 900, nu ook een budgetvariant: de Pure Base. Het bedrijf hanteert die naamgeving voor verschillende productlijnen. Zo worden de topmodellen van de voedingen of processorkoelers Dark Base genoemd en zijn de goedkopere versies Pure Base-modellen.

Vooralsnog komt de Pure Base in slechts één uitvoering op de markt: de Pure Base 600. Die behuizing lijkt nog het meest op de Silent Base 600, alleen ontbreken features als de afsluitbare ventilatieroosters en het deurtje voor de 5,25"-drivebays. De Pure Base 600 is dan ook een no-nonsense behuizing, die bedoeld is voor wie een behuizing met Deutsche Gründlichkeit in huis wil halen, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

We hebben de Pure Base 600 dan ook in huis gehaald en bouwen ons standaardtestsysteem in om de prestaties op het gebied van koeling en geluidsproductie, en de inbouwmogelijkheden te bekijken. Heeft be quiet met de Pure Base 600 een aantrekkelijke behuizing voor de kleinere portemonnee gemaakt of kun je beter doorsparen voor de duurdere varianten? We kijken naar de Pure Base 600 en vergelijken die met be quiets eerdere behuizingen en alternatieven in hetzelfde prijssegment.

Be quiet Pure Base 600

Uiterlijk: strak en functioneel

De Silent Base-behuizingen waren al vrij sober uitgevoerd, maar de Pure Base 600 is nog een tikje ingetogener; sommigen zouden misschien zelfs 'saaier' zeggen. De afsluitbare ventilatiegaten zijn vervangen door volledig gesloten zijpanelen, een feature die we in nog maar weinig behuizingen tegenkomen. Zijpanelen met plexiglas of volledig van gehard glas zijn inmiddels dermate gebruikelijk dat een volledig gesloten behuizing speciale vermelding verdient.

Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600

Het frontje van de PB600 heeft de voor be quiet bekende, afgeschuinde ventilatieroosters langs beide zijkanten en is in ons geval met metaalkleurige randen afgewerkt. Het plastic van het voorpaneel is van een geborsteld-aluminiumlook voorzien en heeft onderop het be quiet-logo. Aan de bovenkant zijn twee 5,25"-drivebays te vinden. Daar weer boven zijn de frontpaneelconnectors aangebracht op een schuin naar boven lopende rand. Een driveled, resetknop en fancontroller met drie standen vind je links van de powerknop en rechts daarvan zitten twee usb 3.0-poorten en twee audioaansluitingen.

Be quiet Pure Base 600

Aan de bovenkant dekt een plastic plaat bijna ter grootte van de hele bovenkant een rooster af. Het plastic is verwijderbaar, zodat radiators of luchtkoelers de hele bovenkant kunnen benutten om warmte uit de behuizing te verwijderen. In het deksel zitten vier luchtsleuven om toch een beetje warme lucht al dan niet passief uit de behuizing te laten ontsnappen. Aan de onderkant zien we dat de Pure Base op vier plastic poten met rubber staat en ter hoogte van de voeding zit een verwijderbaar stoffilter. De achterkant bestaat zoals gebruikelijk uit een rooster voor een 120mm-ventilator met daarnaast de i/o-uitsparing. Daaronder vind je de zeven verplichte uitbreidingsslots voor atx-behuizingen en onderin de uitsparing voor de voeding.

Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600

Interieur: donker en stil

De twee zijpanelen worden ieder op hun plaats gehouden met behulp van twee kartelschroeven. Die blijven na het losdraaien netjes in de panelen steken, zodat ze niet op de grond, en onder knieën en voeten slingeren. De Silent Base had nog losse schroeven, die uit de panelen vielen als je ze losdraaide, terwijl de Dark Base Pro wel schroeven heeft die blijven zitten.

Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600

Het zijpaneel van de Silent Base links en de Pure Base rechts. Niet alleen de schroeven zijn veranderd, maar let ook op het schuim van de geluiddempende plaat.

De panelen van de Pure Base zijn van geluiddempend materiaal voorzien, zodat de behuizing zo min mogelijk geluid van de componenten erin doorlaat. Die eigenschap kennen we uiteraard van de Silent Base- en Dark Base-behuizingen, waarvan de panelen ook bekleed zijn met dempend materiaal, maar in beide gevallen is het schuim van die twee duurdere behuizingen dichter en zwaarder dan dat van de Pure Base 600. Het schuim is overigens ook op het bovenste, plastic paneel terug te vinden, net als achter het frontpaneel.

Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600

Aan de voorzijde vinden we bovenin twee bays voor 5,25"-drives of andere apparaten die van buiten bereikbaar moeten zijn. De ruimte daaronder kan flexibel worden ingedeeld met drie meegeleverde 3,5"-drivebays. Dat zijn bijna exact dezelfde drivebays als be quiet voor de Dark Base-behuizingen gebruikte, terwijl de Silent Base-behuizingen juist vaste drivebays hadden. In de 3,5"-sledes worden harde schijven met schroeven door rubberen ogen bevestigd om zo trillingen te reduceren, maar 2,5"-drives worden gewoon direct op het metaal vastgeschroefd. Voor ssd's zijn ook twee aparte sledes gereserveerd, achter het moederbord tussen moederbordplaat en zijpaneel.

Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600

De voeding wordt onderin ingebouwd. Deze rust op rubberen voetjes en wordt door een vijfde rubberen kussentje van opzij op zijn plek gehouden. De afdekplaatjes voor de zeven uitbreidingsslots zitten met gewone losse kartelschroeven vast, maar de 3,5"-drivebays en 2,5"-sledes zijn weer met 'vaste' kartelschroeven bevestigd.

Koeling en kabelmanagement

Waar be quiet de doorvoergaten voor de bekabeling bij de Dark Base- en Silent Base-behuizingen van rubberen afdichtringen voorzag, zijn de gaten voor de voedingskabels in de Pure Base gewoon open. Tussen het moederbordpaneel en het rechterzijpaneel is ongeveer 28mm ruimte voor kabels en ter hoogte van de drivebays is dat zelfs ongeveer 35mm.

De frontpaneelconnectors bestaan uit een flatcable voor de powerknoppen en leds, en een ronde kabel voor de audio. Ook de usb 3.0-connector is van een dubbele flatcable voorzien. Dan zijn er nog kabels van de twee ventilators, die beide zijn aangesloten op een verlengkabel die naar de ingebouwde fancontroller leidt. Die fancontroller heeft nog een aansluiting voor een derde ventilator en wordt met een sataconnector gevoed.

Be quiet Pure Base 600

Voor videokaarten is met de drivebays op hun plaats ongeveer achtentwintig centimeter ruimte beschikbaar en als dat niet genoeg is, kun je zonder drivebays de volledige diepte, ofwel dik 42cm van de behuizing benutten. Voor de processorkoeler is maximaal 165mm verticale ruimte beschikbaar, zodat je bijna alle processorkoelers kunt monteren.

Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600

Natuurlijk hoef je het niet bij luchtkoeling te laten en kun je ook waterkoeling inbouwen. De Pure Base 600 heeft ruimte voor radiators van 120, 240 of 360mm aan de voorkant, maar voor die laatste optie moet je de 5,25"-drivebays verwijderen. Bovenin kun je radiators van 120, 240, 280 of 360mm kwijt, waarbij je voor de grootste twee weer de drivebays moet verwijderen.

Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600

Standaard levert be quiet achter in de behuizing een 120mm-Pure Wings 2-ventilator mee en voorin zit een 140mm-ventilator van dezelfde familie. Uiteraard kun je de bovenstaande radiatormaten lezen als ventilatormontageopties. Om extra lucht aan te zuigen dan wel uit te blazen zitten in het frontpaneel twee roosters die met enige moeite te verwijderen en schoon te maken zijn, en aan de bovenkant zit een plastic klep boven op het metaalrooster. Die afdekplaat kan in twee standen opengezet of helemaal verwijderd worden.

Prestaties: warm en stil

Het testsysteem is gebaseerd op Intel, met een Haswell-processor en een Z97-moederbord. De Core i7-4790K hebben we in MSI's Z97 MPower Max AC-moederbord gestoken en koelen we met een compacte Noctua NH-U9B SE2. Als videokaart hebben we Nvidia's GTX 980 gekozen. Windows 8.1 installeerden we op een Force LX-ssd en we zetten daar een Samsung Spinpoint- harde schijf naast. De voeding is Antecs 620W Gamer.

We lieten alle ventilators in de behuizing in eerste instantie onbelast op lage snelheid draaien. De processorkoeler draaide daarbij op 1000rpm en de casefans op de laagste stand van de ingebouwde fancontroller. Nog steeds zonder belasting zetten we vervolgens de systeemventilators met de fancontroller op de hoogste stand, met de processorkoeler nog steeds op 1000rpm. Ten slotte zetten we ook de processorkoeler vol aan en belastten we het systeem met Furmark voor de videokaart en Prime95 voor de processor. We noteerden steeds de processor-, systeem- en gpu-temperatuur zoals uitgelezen door Command Center en gpuz. Verder hebben we de geluidsproductie in de drie scenario's op 20cm van de voorkant van de behuizing gemeten. De geluidsproductie geven we in absolute waarden, maar van de temperaturen trekken we de kamertemperatuur af, omdat deze kan variëren van 19 tot 23 graden.

Temperaturen

  • Idle - Cpu
  • Idle - Systeem
  • Idle - Gpu
Idle - Cpu-fan laag - Casefans laag - Cpu
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
CM 690 II
5,0
CM MasterCase 5
6,0
Silent Base 800
6,0
Dark Base Pro 900
7,0
Silent Base 600
7,0
Corsair Carbide 400Q
7,0
FD Define R5
8,0
Pure Base 600
10,0
Idle - Cpu-fan laag - Casefans laag - Systeem
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
CM 690 II
11,0
Silent Base 800
12,0
CM MasterCase 5
13,0
Silent Base 600
13,0
Dark Base Pro 900
14,0
Pure Base 600
14,0
Corsair Carbide 400Q
15,0
FD Define R5
15,0
Idle - Cpu-fan laag - Casefans laag - Gpu
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
CM 690 II
9,0
CM MasterCase 5
10,0
Silent Base 800
10,0
Silent Base 600
10,0
Pure Base 600
10,0
Dark Base Pro 900
12,0
Corsair Carbide 400Q
12,0
FD Define R5
12,0
  • Idle, cpu
  • Idle, systeem
  • Idle, gpu
Idle - Cpu-fan laag - Casefans hoog - Cpu
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
CM MasterCase 5
6,0
Silent Base 800
6,0
Silent Base 600
6,0
CM 690 II
6,0
Dark Base Pro 900
7,0
Corsair Carbide 400Q
7,0
FD Define R5
7,0
Pure Base 600
10,0
Idle - Cpu-fan laag - Casefans hoog - Systeem
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
CM MasterCase 5
12,0
Silent Base 800
12,0
CM 690 II
12,0
Silent Base 600
13,0
Corsair Carbide 400Q
13,0
Dark Base Pro 900
14,0
Pure Base 600
14,0
FD Define R5
15,0
Idle - Cpu-fan laag- Casefans hoog - Gpu
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
CM MasterCase 5
9,0
CM 690 II
9,0
Dark Base Pro 900
10,0
Silent Base 800
10,0
Silent Base 600
10,0
Pure Base 600
10,0
Corsair Carbide 400Q
11,0
FD Define R5
11,0

Idle, zowel met de casefans op de laagste als met die ventilators op de hoogste stand, presteert de Pure Base 600 als keurige middenmoter. De cpu mag wat warm zijn, maar daar kan de behuizing verder niet veel aan doen; de systeem- en gpu-temperatuur zijn betere indicators voor de warmtehuishouding.

  • Load - Cpu
  • Load - Systeem
  • Load - Gpu
Load - Cpu-fan hoog - Casefans hoog - Cpu
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
CM 690 II
71,0
CM MasterCase 5
72,0
Silent Base 800
74,0
Silent Base 600
74,0
FD Define R5
75,0
Dark Base Pro 900
76,0
Pure Base 600
76,0
Corsair Carbide 400Q
78,0
Load - Cpu-fan hoog - Casefans hoog - Systeem
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
CM MasterCase 5
26,0
Dark Base Pro 900
27,0
Silent Base 600
28,0
Silent Base 800
29,0
Corsair Carbide 400Q
29,0
CM 690 II
29,0
FD Define R5
30,0
Pure Base 600
36,0
Load - Cpu-fan hoog - Casefans hoog - Gpu
Behuizing Gemiddelde temperatuur in °C (lager is beter)
Dark Base Pro 900
58,0
CM MasterCase 5
60,0
FD Define R5
60,0
CM 690 II
60,0
Silent Base 800
61,0
Pure Base 600
61,0
Silent Base 600
62,0
Corsair Carbide 400Q
62,0

Onder zware belasting bereiken cpu en gpu een temperatuur die opnieuw redelijk gemiddeld is, maar de systeemtemperatuur loopt duidelijk een stuk hoger op dan in de andere behuizingen. Een mogelijke verklaring vormen de geluiddempende matten aan de zijkant, en boven- en voorin de behuizing.

Geluidsproductie

  • Idle
  • Idle, casefans hoog
  • Load
Cpu-fan laag - Casefans laag
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
Pure Base 600
32,9
FD Define R5
34,5
CM MasterCase 5
34,7
Silent Base 800
34,7
Dark Base Pro 900
34,8
Corsair Carbide 400Q
35,6
Silent Base 600
35,7
CM 690 II
41,5
Cpu-fan laag - Casefans hoog
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
FD Define R5
35,8
Pure Base 600
36,2
Silent Base 600
37,5
Dark Base Pro 900
38,2
Silent Base 800
41,2
CM MasterCase 5
41,4
Corsair Carbide 400Q
42,6
CM 690 II
43,5
Cpu-fan hoog - Casefans hoog
Behuizing Gemiddelde geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
FD Define R5
40,1
Dark Base Pro 900
40,4
Silent Base 600
41,9
Pure Base 600
43,1
Corsair Carbide 400Q
43,8
CM MasterCase 5
44,0
CM 690 II
45,9
Silent Base 800
46,1

Bij het meten van de geluidsproductie toont de Pure Base 600 zich idle een van de stilste behuizingen in de test. Onder belasting is de geluidsproductie weer wat meer gemiddeld vergeleken met de overige behuizingen.

Fotogalerij en specificaties

Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600Be quiet Pure Base 600

Merk en uitvoering
CategorieBehuizingen
Merkbe quiet!
Uitvoeringbe quiet! Pure Base 600 Zwart
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs€ 77,50 Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders8 winkels
Eerste prijsvermeldingzaterdag 14 januari 2017
Technische specificaties
BehuizingtypeTower
Form FactorATX (Standard), Micro-ATX (µATX), Mini-ITX
Fysieke specificaties
Behuizing PanelClosed
MaterialenKunststof, Staal
Grafische kaart maximum lengte280mm
CPU koeler maximum hoogte165mm
Bays en aansluitingen
Behuizing bay intern6x 2.5", 3x 3.5"
Behuizing bay extern2x 5.25"
Aansluitingen voorzijde3.5mm, 2x USB 3.0
KabelmanagementJa
Voeding
Inclusief voedingNee
Voeding plaatsOnder
Voeding form factorATX
Airflow
Fan-poorten8x
Meegeleverde fans2x
Afmetingen, gewicht en kleur
Hoogte470mm
Breedte220mm
Diepte492mm
Volume50,87L
Gewicht7,44kg
KleurenZwart
Meer informatie
EAN4260052185414
SKUBG021
Tweakers ID710251
Meer informatie

Conclusie: hoog budget

De Pure-serie is bij be quiet de budgetserie of misschien kunnen we hem beter, zoals de begrafenisondernemer in The Big Lebowski, het 'most modestly priced' model van het bedrijf noemen. Vergeleken met de Silent Base-behuizing ontbreken enkele features, maar aan de andere kant voegt de Pure Base weer features van de Dark Base-behuizingen toe. Zo zijn er geen rubberen afdichtingen voor de kabels in de Pure Base-behuizing, maar zijn de randjes wel netjes omgevouwen.

Je krijgt twee prima ventilators, die individueel al een paar tientjes kosten, bij de Pure Base cadeau. Tel daar een ingebouwde fancontroller en het prima drivecaddy-systeem van de Dark Base bij op en je kunt kleine minpuntjes wegstrepen. Het inbouwen van je systeem mag dan ook geen probleem vormen en je hebt wat koeling betreft meer dan voldoende opties. De geluidsisolatie voldoet vooral onbelast uitstekend en onder belasting is het geluid nog steeds acceptabel. De koeling is in het eerste geval ook adequaat, maar de behuizing wordt wel een beetje warm onder zware belasting: de keerzijde van de geluiddemping.

Dat maakt de positionering van de Pure Base 600 een beetje lastig. Hij is als instapper bedoeld, maar de prijs reflecteert dat niet helemaal. Het prijsverschil tussen de Pure Base 600 en de Silent Base-behuizingen bedraagt momenteel één tot drie tientjes, de Pure Base kost namelijk 89 euro, de Silent Base 600 is er vanaf 100 euro en de Silent Base 800 kost 121 euro. Voor versies met vensters betaal je enkele euro's tot een tientje meer.

Vergeleken met de Silent Base 600 en 800 presteert de Pure Base 600 op temperaturen meestal iets minder en ook op geluid onder belasting blijken de Silent Base-behuizingen iets beter. Daarmee kun je je afvragen of je vooral een onbelast stille behuizing wenst of een die onder belasting beter presteert. Hoe dan ook, in hetzelfde prijssegment zijn er tal van andere opties, zoals de populaire Define-serie, die ook stil zijn en goed koelen. De Pure Base 600 zou daarom eigenlijk net iets minder duur moeten zijn om het een makkelijke keus te maken. Zoals het er nu voorstaat, betaal je net iets te veel voor een redelijk presterende behuizing, die overigens vrij weinig poespas heeft.

Reacties (52)

52
51
16
1
0
32
Wijzig sortering
Ik blijf het zeggen: waarom geen metingen onder load met de fans op minimaal? Vele mensen, waaronder ik, hechten waarde aan een kast die ook onder load stil is. Ik ben dan ook veel geïnteresseerder in het koelendvermogen met zo min mogelijk geluid dan de fans op maximaal zetten om toch maar een goed koel resultaat te hebben.
Dat ligt er aan, aan wat voor load. Mijn PC is watergekoeld met de fans op het laagste aantal toeren en dat werkt prima (deze beginnen pas te draaien boven de 50c). De case fans ook op het langzaamste.
Echter de videokaart laat ik het toch lekker zelf doen want die is niet watergekoeld, en dat is dus het onderdeel wat ik kan horen als ik goed luister. En de ene videokaart is de andere niet daarin.
Die ga ik iig niet op de laagste fan speed zetten :)

[Reactie gewijzigd door Xfade op 22 juli 2024 21:54]

Het probleem is dat je een beetje i7+single GPU met een scheet kan koelen tegenwoordig. Ik had die combinatie in deze case staan en je hoeft echt niet van silent af voor de koelprestaties. Toegegeven, met waterkoeling, maar met een beetje luchtkoeler kan dat ook.

Game-load dan btw he, overclocked prime load of iets dergelijks onwaarschijnlijks is misschien nog wat anders.
Mijn inziens zijn deze hele tests zinloos. Ook al zet je straks fans op minimaal en check je het onder load, resultaat geluidsproductie van de casefans is 0dB omdat ze tot nul terug konden gaan met de fancontroller, en temperatuur is 100 graden.

Is dat beter dan 40dB met 50 graden? En is dat beter dan 35dB met 60 graden?

Wat imo zinvol is:
Ventilator in de PC op vaste snelheid (oftewel bijvoorbeeld CPU koeler): Hoe veel geluid buiten de kast. Hiermee meet je de geluidsisolatie.

Vaste warmtebron in de kast (bijvoorbeeld CPU die 100% draait met CPU fan op vaste, relatief lage, snelheid), en dan kijken of hoe hard je de casefans moet zetten om temperatuur op X graden te houden, of kijken hoe warm de CPU wordt als je geluidsproductie op x dB vast zet.

Dan kan je tenminste vergelijken, nu moet je vergelijken met eentje die in de laagste stand stiller maar warmer is dan een andere kast. Betekend het dat die andere behuizing dan beter koelt? Of zou deze als je hem op medium snelheid zetten alsnog koeler zijn en nog steeds stiller?
Vaste geluidsproductie afstellen is een prima vergelijking voor bijv. koelers. Het probleem is dat een iets andere ventilator en/of airflow in een andere behuizing net even meer of minder kan presteren (oftewel met processorkoeler X kan Kast A iets koeler zijn dan in Kast B, maar met koeler Y kan dat weer net omgedraaid zijn. Zo zijn er genoeg factoren die nauwelijks uit te sluiten zijn of niet helpen een correcte vergelijking te maken, in elk geval niet zonder extreme tijdsinvestering.

Is het dan niet relevanter om gewoon te weten dat een kast a) fluisterstil -kan- zijn tijdens idle/lage load b) zware load gewoon of fluisterstille danwel praktisch stille aan te kunnen? Ik kan mij weinig towers voor de geest halen waarbij je echt geluid moet maken om een modern systeem koel te houden. Grafiekjes ogen serieuzer, maar zo spannend zijn ze niet en de keuze van de lezer wordt er ook niet per definitie beter van.
Het probleem is dat een iets andere ventilator en/of airflow in een andere behuizing net even meer of minder kan presteren
Daarom ook het tweede gedeelte, de koelprestaties van de kast zelf bepalen. Maar als het punt is dat dat zo ongeveer random is, tja waarom doe je dan welke test dan ook met behuizingen?
Is het dan niet relevanter om gewoon te weten dat een kast a) fluisterstil -kan- zijn tijdens idle/lage load b) zware load gewoon of fluisterstille danwel praktisch stille aan te kunnen?
Elke kast kan fluisterstil zijn, afhankelijk hoe hoge temperaturen je accepteert.

En die zware load is dus de vraag. Dat zou ik dus willen weten: Als je elk systeem eenzelfde warmtebron zet (CPU/GPU die hard werken), en je zet van elk systeem de maximale temperatuur op 70 graden, hoe stil is hij dan? Of andersom, als je zegt dat je hem stil wil hebben dus onder de 45dB (random waarde), hoe warm wordt hij dan?

Ik weet niet of hij richting mij bedoelt was, maar ik heb nergens om grafiekjes gevraagd. Mijn voorstel zouden totaal 2 getallen zijn waarmee je kan vergelijken, ipv de twee getallen die er nu zijn waarmee je niet kan vergelijk imo.

Edit: Grafiekjes van hoe veel geluid maakt hij om hem op 50 graden te houden, 55 graden, etc zouden interessant zijn, maar ik kan me goed voorstellen dat dat teveel werk zou worden.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 22 juli 2024 21:54]

Dergelijke "real-life" geluidsmetingen van een kast zijn zinloos - je kunt hoogstens gaan meten hoe zeer de kast het geluid dempt door een configureerbare geluidsbron in de kast te plaatsen en van buitenaf te meten hoeveel geluid er naar buiten komt. Vervolgens kun je dan wellicht iets opstellen als een relatieve demping tov van de geluidsproductie - zoiets als: deze kast absorbeert 60% van het geproduceerde geluid.

De grootste factor in hoeveel geluid je PC maakt is natuurlijk afhankelijk van de gebruikte componenten waarbij je met name moet kijken naar CPU, CPU-koeler, PSU, GPU en GPU-koeler. Hierin is zoveel variatie dat metingen op basis van een specifieke configuratie direct al zinloos zijn, omdat vrijwel niemand diezelfde configuratie zal hebben.
Dan nog is het interessant hoe goed een behuizing kan koelen onder minimale ventilatorsnelheden. Een goede kast is meer dan alleen ventilatoren. De gehele opbouw van een behuizing kan een goede of juist een slechte airflow geven met dito koelprestaties.

En alhoewel er behoorlijke variatie zit in de verschillende componenten + de warmteontwikkeling hiervan, kun je, wanneer je gedurende langere tijd dezelfde componenten gebruikt, een prima objectief beeld krijgen hoe alles in verhouding met elkaar presteert!
Zeker! Over de airflow in een kast kun je best wat zeggen.

Geluidsniveaus in een kast zijn wel gewoon heel lastig te beoordelen. Je zou wel kunnen zeggen dat hij stiller of minder stil is dan een andere kast met dezelfde componenten, en dat de componenten warmer/minder warm worden dan een andere kast met dezelfde componenten, maar grafiekjes, tabellen etc zeggen gewoon niet zo veel.

Het feit dat deze behuizing geluidsdempende platen in de zijpanelen heeft spreekt vóór een stille behuizing, maar aan absolute aantallen heb ik dan gewoon helemaal niets.

Als je er iets zinnigs over wilt zeggen zou je een standaard-setup moeten hebben, en dan bij voorkeur een wat oudere set omdat de Skylake en nieuwer helemaal niet veel nodig heeft om koel te blijven - dus eentje die lekker wat warmte produceert. Op basis daarvan kun je dan van tientallen kasten temperaturen en geluidsniveaus vergelijken. Op zichzelf staand zegt het volgens mij gewoon echt veel te weinig.
Dat zal best loslopen, die zal eerder terugklokken of zichzelf uitschakelen dan beschadigd raken.

Op zich vind ik de casus die MazeWing schetst best interessant, of in elk geval zou ik willen weten hoe ver de fans en het geluid teruggedraaid kunnen worden zonder dat dat onacceptabele temperaturen als gevolg heeft.
Dat bedoel ik ook zeker niet, de processor zal gewoon keurig de PC uitschakelen. Het is alleen simpelweg niet relevant als de processor aan het terugklokken is of zichzelf uitschakelt om de kast met minimale snelheid van de fans onder load te testen.

Bij een vaste temperatuur de benodigde ventilatorsnelheid zoeken zou nog een leuke toevoeging zijn. Helaas kost dit behoorlijk veel tijd. Tussen elke instelling moet je de behuizing weer laten opwarmen/afkoelen.
Ah ok dat haalde ik niet helemaal uit je eerste bericht. Zoals ik schrijf ben ik het met je eens dat het interessant is om te zien wat het minimale geluidsniveau is dat je kunt bereiken zonder last van de temperatuur te krijgen, de knappe koppen van tweakers kunnen daar vast wel een opstelling voor bedenken...
Nou, niet overdrijven. Ik heb sinds kort een silent base 800 (en nieuwe gpu) en geluid in idle en load is vrijwel hetzelfde + temps die met moeite de 60° halen. Als de tv aanstaat overstijgt die zelfs het geluid van de pc.
Tijdens 100% load met prime95? Dat lijkt mij nogal sterk eigenlijk. Dat de kast stil is komt overigens keurig naar voren in de review.
Waarom is dat zo onwaarschijnlijk? Ik heb mijn PC ook zo stil gekoeld dat je alleen aan de statusled bij de powerknop kunt zien dat hij aan is, verder maakt er niks (hoorbaar) geluid. En tijdens gaming wordt dat niet anders: als ik mijn geluid uit zet hoor ik echt geen fans lawaai maken ofzo. MSI heeft drie grote fans op mijn GPU gezet en ik heb een grote 140mm fan met een groot aluminium koelblok met heatpipes en koperen basis op mijn CPU. De rest van de kast bevat (geloof ik) 2 140mm casefans die op ~1000rpm draaien en niet onder de indruk komen van de watts die in de kast worden verstookt.

Kijk, het kan misschien nog koeler allemaal, maar wat maakt het uit? Of mijn CPU nu 40 of 50 graden C is onder load (waarden uit de duim gezogen!), hij wordt toch niet vervangen omdat hij kapot is, maar omdat een upgrade nodig is.

Ik heb een Fractal Design Define R9 by the way.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 21:54]

Omdat CPU's onder prime nogal heet worden. Ik heb inmiddels aardig wat ervaring met processorkoelers en processors die met prime belast worden inclusief bijbehorende temperaturen. Zelfs met een Noctua D15 op een open testbench ga je geen temperaturen van rond de 40 graden krijgen.

Nogmaals, in idle of met een beetje casual gamen kan ik me goed voorstellen dat je CPU nog niet throttled, maar een dichte behuizing testen met alle casefans op laag en de cpu koeler ventilator op laag is gewoon niet te doen.
Omdat CPU's onder prime nogal heet worden. Ik heb inmiddels aardig wat ervaring met processorkoelers en processors die met prime belast worden inclusief bijbehorende temperaturen. Zelfs met een Noctua D15 op een open testbench ga je geen temperaturen van rond de 40 graden krijgen.
Maar wie werkt er nu dagelijks met prime? Prime is een zwaar hypothetische belastingscase, terwijl real life performance op de manier die hierboven beschreven is prima kan zonder koelingsproblemen.

Dit is precies het probleem met benchmarks: ze verliezen met enige regelmaat de realiteit uit het oog. Wat jij "casual gaming" noemt is gewoon een zware, maar realistische belasting voor een systeem.

Zie nu deze discussie: jij draagt argumenten aan dat een load case die 99,99% van de gebruikers nooit zal tegenkomen ervoor zorgt dat de boel te heet wordt, terwijl praktijkervaringen van diverse gebruikers aantonen dat het geen enkel probleem is. Wat is er dan fout? De bewering van al die gebruikers of de testmethode van T.net? En wat is belangrijker?

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 21:54]

Op mijn pricewatch: Intel Pentium G4400T Tray met pricewatch: Scythe Kozuti 40mm Super-Low Profile in mijn HTPC ging dat prima anders - die heeft een paar dagen burn-in test lopen doen met Prime in de woonkamer en daarmee was hij nog steeds zo goed als niet hoorbaar.

Gamen wil je zeker niet op die bak natuurlijk, maar afhankelijk van je CPU, koeler en kast kun je best Prime of iets anders met zware belasting draaien zonder dat je PC herrie gaat maken.

Afhankelijk van hoe je de Par Hasard in 'reviews: Be quiet Pure Base 600: pure maar dure behuizing' interpreteert is dat ook niet zo moeilijk overigens. Mijn desktop PC maakt met de pricewatch: Scythe Mugen 4 PCGH Edition onder load wel iets meer geluid dan mijn HTPC, maar een TV met het geluid aan overstemt dat ook makkelijk. Zeker als je niet met je oor tegen de PC-kast aanzit maar de PC naast de TV staat terwijl je zelf op de bank zit.
En hoeveel graden werd de CPU daarbij?
De G4400T werd +- 55 tot 60 graden tijdens Prime. Die Kozuti-fan is dan ook niet helemaal optimaal qua prestaties. De Xeon E3-1270 v5 in mijn desktop met de Scythe Mugen 4 fan krijg ik met de beste wil van de wereld niet boven de 35 graden zonder externe verwarming :+

Beiden zijn het Skylake-processoren, die worden niet zo snel warm. Mijn vorige desktop CPU (Core i7-930) werd rustig 70-80 graden bij zware belasting (zelfs met een aftermarket fan).
Daar zit natuurlijk ook wel een verschil inderdaad. De TDP van de G4400T is 35W, de processor die wij gebruiken, een 4790K, heeft een TDP van 88W.

Overigens hebben wij de Kozuti ook getest . Op 7V werd de processor (4770K) maar liefst 96 graden onder belasting met prime, in een behuizing zonder geluidsdemping.

[Reactie gewijzigd door Ch3cker op 22 juli 2024 21:54]

Gewoon, nee...

Als dat het geval is zou ik nog maar even nalopen of je CPU koeler wel goed bevestigd is. Heb zelf een Silent Base 600, en het verschil tussen minimale en maximale koeling is vooral qua geluid erg groot. Gamen in de stille stand is gewoon mogelijk, zelfs met een Fury onder de kap.
Nogmaals, de 'load' test doen wij met prime95, wat 100% processorbelasting tot gevolg heeft. Gamen met de ventilatoren op een lage snelheid zal wellicht dus prima kunnen, maar is niet wat wij hier testen.
Ik heb alle fans in mijn pc op de laagste stand staan en alles blijft mooi koel!
Dat is mooi! In de review zien we ook dat de temperaturen idle prima zijn.
Mooie strakke behuizing! En zo duur is die toch ook weer niet...

[Reactie gewijzigd door Robinho96 op 22 juli 2024 21:54]

Ik vind hem ogen als een dertien in een dozijn budgetbehuizing :)
Mee eensch! Daarbij is het ook een vreemde keuze om nog 5,25" bays in je systeem te hebben. Helemaal wanneer deze gewoon helemaal zichtbaar zijn, ook als je ze niet in gebruik hebt. Maakt het vooraanzicht gewoon een stuk minder mooi. Jammer.
Er zijn best nog wel mensen die 5,25" bays gebruiken. Ik zou zelf voorlopig in elk geval nog geen kast zonder willen.
Af en toe zijn ze best handig. Ik heb bijvoorbeeld een 5,25 cardreader geval voor de CF en SD kaarten en wat USB3 aansluitingen en een optische drive. Voor mij is deze kast door zijn lage geluidsproductie en de 2 5,25 bays juist een goede optie.

Dat is ook de reden dat het heel moeilijk is om een "standaardkast" die voor iedereen perfect is te maken...
Dan heb ik toch liever dat de bays niet zo opzichtig zichtbaar zijn. Vaak zijn de 5,25" devices van een net iets andere kleur en dan ziet het er al gauw lelijk uit vind ik. Doe ze dan achter een deurtje of schuif of iets anders inventiefs. Bij zo'n grote desktop kast vind ik estetics minstens zo belangrijk als functionaliteit.
Ik vind het design een beetje 2010-achtig, beetje goedkoop en erg simpel. De negatieve variant van simpel.
Indeling intern heeft veel weg van mijn Lian--Li, als het werkt dan moet dat niet meer zijn.
Ondanks dat ik brushed steel/aluminium enorm mooi vind, vind ik deze kast toch behoorlijk saai. Ik vind hem veel te simpel en te dicht
Een open stille kast is dan ook wat tegendraads.
Ik denk dat je mijn woorden iets te letterlijk neemt.

Met te dicht bedoel ik dat je helemaal niets kan zien, Ik vind het wel fijn als je op sommige plekken naar binnen kan kijken. Direct een doorzichtige zijkant aan een kast toevoegen vind ik dan ook weer overdreven, maar gewoon een beetje inkijk is wel fijn.
Ik moet toch zeggen dat ik de laatste foto wel komisch vind. Een Be Quiet! case, met een Antec voeding er in. :P
Vreemd inderdaad, dat ze niet hun eigen voeding erin douwen...
De behuizing is exclusief voeding. De voeding van Antec is door Tweakers in de behuizing geplaatst, net als dat je bij de andere geplaatste onderdelen kan zien dat ze niet zo toevallig hetzelfde zijn als de onderdelen waarmee Tweakers de behuizing heeft getest.
Ik heb de pro versie maar het aanknopje zit zo stak om de behuizing dat je met het instoppen van een usb stick je p.c. zomaar uit kan schakelen.
Ook hadden de usb aansluitingen anders om moeten zitten.
Geen USB-C aansluiting aan de voorzijde. Jammer.
Voor dat geld had er bijv wel rubber grommets bij mogen zitten en dat soort kleine details. Wellicht een PSU cover was mooi geweest maar voor de rest een mooi design! :)
Wat mij wel boeiend lijkt is als bij zo'n review het rooster aan de achterkant eruit gezaagd wordt zodat de 12 cm fan vrij naar buiten kan blazen. En dan kijken wat het resultaat is tov de standaard metingen. Volgens mij gaat dat een fiks verschil geven.

Ik snap niet dat dit soort kasten niet standaard geleverd wordt met alleen zo'n demonteerbaar roostertje. Zoals bv Lian Li dat vaak doet.

[Reactie gewijzigd door Amrit op 22 juli 2024 21:54]

Vandaag is bij mij de Dark Base Pro 900 binnengekomen. Wat een machtige kast zeg. Alleen jammer dat er geen magneetje in de deur zit. Dat ga ik zelf nog een keer aanpassen. Eerst maar eens de koeling gaan uitdenken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.