Door Willem de Moor

Redacteur

Be quiet Pure Base 600 Review

Pure maar dure behuizing

Conclusie: hoog budget

De Pure-serie is bij be quiet de budgetserie of misschien kunnen we hem beter, zoals de begrafenisondernemer in The Big Lebowski, het 'most modestly priced' model van het bedrijf noemen. Vergeleken met de Silent Base-behuizing ontbreken enkele features, maar aan de andere kant voegt de Pure Base weer features van de Dark Base-behuizingen toe. Zo zijn er geen rubberen afdichtingen voor de kabels in de Pure Base-behuizing, maar zijn de randjes wel netjes omgevouwen.

Je krijgt twee prima ventilators, die individueel al een paar tientjes kosten, bij de Pure Base cadeau. Tel daar een ingebouwde fancontroller en het prima drivecaddy-systeem van de Dark Base bij op en je kunt kleine minpuntjes wegstrepen. Het inbouwen van je systeem mag dan ook geen probleem vormen en je hebt wat koeling betreft meer dan voldoende opties. De geluidsisolatie voldoet vooral onbelast uitstekend en onder belasting is het geluid nog steeds acceptabel. De koeling is in het eerste geval ook adequaat, maar de behuizing wordt wel een beetje warm onder zware belasting: de keerzijde van de geluiddemping.

Dat maakt de positionering van de Pure Base 600 een beetje lastig. Hij is als instapper bedoeld, maar de prijs reflecteert dat niet helemaal. Het prijsverschil tussen de Pure Base 600 en de Silent Base-behuizingen bedraagt momenteel één tot drie tientjes, de Pure Base kost namelijk 89 euro, de Silent Base 600 is er vanaf 100 euro en de Silent Base 800 kost 121 euro. Voor versies met vensters betaal je enkele euro's tot een tientje meer.

Vergeleken met de Silent Base 600 en 800 presteert de Pure Base 600 op temperaturen meestal iets minder en ook op geluid onder belasting blijken de Silent Base-behuizingen iets beter. Daarmee kun je je afvragen of je vooral een onbelast stille behuizing wenst of een die onder belasting beter presteert. Hoe dan ook, in hetzelfde prijssegment zijn er tal van andere opties, zoals de populaire Define-serie, die ook stil zijn en goed koelen. De Pure Base 600 zou daarom eigenlijk net iets minder duur moeten zijn om het een makkelijke keus te maken. Zoals het er nu voorstaat, betaal je net iets te veel voor een redelijk presterende behuizing, die overigens vrij weinig poespas heeft.

Reacties (52)

Wijzig sortering
Ik blijf het zeggen: waarom geen metingen onder load met de fans op minimaal? Vele mensen, waaronder ik, hechten waarde aan een kast die ook onder load stil is. Ik ben dan ook veel geïnteresseerder in het koelendvermogen met zo min mogelijk geluid dan de fans op maximaal zetten om toch maar een goed koel resultaat te hebben.
Dat ligt er aan, aan wat voor load. Mijn PC is watergekoeld met de fans op het laagste aantal toeren en dat werkt prima (deze beginnen pas te draaien boven de 50c). De case fans ook op het langzaamste.
Echter de videokaart laat ik het toch lekker zelf doen want die is niet watergekoeld, en dat is dus het onderdeel wat ik kan horen als ik goed luister. En de ene videokaart is de andere niet daarin.
Die ga ik iig niet op de laagste fan speed zetten :)

[Reactie gewijzigd door Xfade op 17 januari 2017 13:56]

Het probleem is dat je een beetje i7+single GPU met een scheet kan koelen tegenwoordig. Ik had die combinatie in deze case staan en je hoeft echt niet van silent af voor de koelprestaties. Toegegeven, met waterkoeling, maar met een beetje luchtkoeler kan dat ook.

Game-load dan btw he, overclocked prime load of iets dergelijks onwaarschijnlijks is misschien nog wat anders.
Mijn inziens zijn deze hele tests zinloos. Ook al zet je straks fans op minimaal en check je het onder load, resultaat geluidsproductie van de casefans is 0dB omdat ze tot nul terug konden gaan met de fancontroller, en temperatuur is 100 graden.

Is dat beter dan 40dB met 50 graden? En is dat beter dan 35dB met 60 graden?

Wat imo zinvol is:
Ventilator in de PC op vaste snelheid (oftewel bijvoorbeeld CPU koeler): Hoe veel geluid buiten de kast. Hiermee meet je de geluidsisolatie.

Vaste warmtebron in de kast (bijvoorbeeld CPU die 100% draait met CPU fan op vaste, relatief lage, snelheid), en dan kijken of hoe hard je de casefans moet zetten om temperatuur op X graden te houden, of kijken hoe warm de CPU wordt als je geluidsproductie op x dB vast zet.

Dan kan je tenminste vergelijken, nu moet je vergelijken met eentje die in de laagste stand stiller maar warmer is dan een andere kast. Betekend het dat die andere behuizing dan beter koelt? Of zou deze als je hem op medium snelheid zetten alsnog koeler zijn en nog steeds stiller?
Vaste geluidsproductie afstellen is een prima vergelijking voor bijv. koelers. Het probleem is dat een iets andere ventilator en/of airflow in een andere behuizing net even meer of minder kan presteren (oftewel met processorkoeler X kan Kast A iets koeler zijn dan in Kast B, maar met koeler Y kan dat weer net omgedraaid zijn. Zo zijn er genoeg factoren die nauwelijks uit te sluiten zijn of niet helpen een correcte vergelijking te maken, in elk geval niet zonder extreme tijdsinvestering.

Is het dan niet relevanter om gewoon te weten dat een kast a) fluisterstil -kan- zijn tijdens idle/lage load b) zware load gewoon of fluisterstille danwel praktisch stille aan te kunnen? Ik kan mij weinig towers voor de geest halen waarbij je echt geluid moet maken om een modern systeem koel te houden. Grafiekjes ogen serieuzer, maar zo spannend zijn ze niet en de keuze van de lezer wordt er ook niet per definitie beter van.
Het probleem is dat een iets andere ventilator en/of airflow in een andere behuizing net even meer of minder kan presteren
Daarom ook het tweede gedeelte, de koelprestaties van de kast zelf bepalen. Maar als het punt is dat dat zo ongeveer random is, tja waarom doe je dan welke test dan ook met behuizingen?
Is het dan niet relevanter om gewoon te weten dat een kast a) fluisterstil -kan- zijn tijdens idle/lage load b) zware load gewoon of fluisterstille danwel praktisch stille aan te kunnen?
Elke kast kan fluisterstil zijn, afhankelijk hoe hoge temperaturen je accepteert.

En die zware load is dus de vraag. Dat zou ik dus willen weten: Als je elk systeem eenzelfde warmtebron zet (CPU/GPU die hard werken), en je zet van elk systeem de maximale temperatuur op 70 graden, hoe stil is hij dan? Of andersom, als je zegt dat je hem stil wil hebben dus onder de 45dB (random waarde), hoe warm wordt hij dan?

Ik weet niet of hij richting mij bedoelt was, maar ik heb nergens om grafiekjes gevraagd. Mijn voorstel zouden totaal 2 getallen zijn waarmee je kan vergelijken, ipv de twee getallen die er nu zijn waarmee je niet kan vergelijk imo.

Edit: Grafiekjes van hoe veel geluid maakt hij om hem op 50 graden te houden, 55 graden, etc zouden interessant zijn, maar ik kan me goed voorstellen dat dat teveel werk zou worden.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 17 januari 2017 16:06]

Dergelijke "real-life" geluidsmetingen van een kast zijn zinloos - je kunt hoogstens gaan meten hoe zeer de kast het geluid dempt door een configureerbare geluidsbron in de kast te plaatsen en van buitenaf te meten hoeveel geluid er naar buiten komt. Vervolgens kun je dan wellicht iets opstellen als een relatieve demping tov van de geluidsproductie - zoiets als: deze kast absorbeert 60% van het geproduceerde geluid.

De grootste factor in hoeveel geluid je PC maakt is natuurlijk afhankelijk van de gebruikte componenten waarbij je met name moet kijken naar CPU, CPU-koeler, PSU, GPU en GPU-koeler. Hierin is zoveel variatie dat metingen op basis van een specifieke configuratie direct al zinloos zijn, omdat vrijwel niemand diezelfde configuratie zal hebben.
Dan nog is het interessant hoe goed een behuizing kan koelen onder minimale ventilatorsnelheden. Een goede kast is meer dan alleen ventilatoren. De gehele opbouw van een behuizing kan een goede of juist een slechte airflow geven met dito koelprestaties.

En alhoewel er behoorlijke variatie zit in de verschillende componenten + de warmteontwikkeling hiervan, kun je, wanneer je gedurende langere tijd dezelfde componenten gebruikt, een prima objectief beeld krijgen hoe alles in verhouding met elkaar presteert!
Zeker! Over de airflow in een kast kun je best wat zeggen.

Geluidsniveaus in een kast zijn wel gewoon heel lastig te beoordelen. Je zou wel kunnen zeggen dat hij stiller of minder stil is dan een andere kast met dezelfde componenten, en dat de componenten warmer/minder warm worden dan een andere kast met dezelfde componenten, maar grafiekjes, tabellen etc zeggen gewoon niet zo veel.

Het feit dat deze behuizing geluidsdempende platen in de zijpanelen heeft spreekt vóór een stille behuizing, maar aan absolute aantallen heb ik dan gewoon helemaal niets.

Als je er iets zinnigs over wilt zeggen zou je een standaard-setup moeten hebben, en dan bij voorkeur een wat oudere set omdat de Skylake en nieuwer helemaal niet veel nodig heeft om koel te blijven - dus eentje die lekker wat warmte produceert. Op basis daarvan kun je dan van tientallen kasten temperaturen en geluidsniveaus vergelijken. Op zichzelf staand zegt het volgens mij gewoon echt veel te weinig.
Dat zal best loslopen, die zal eerder terugklokken of zichzelf uitschakelen dan beschadigd raken.

Op zich vind ik de casus die MazeWing schetst best interessant, of in elk geval zou ik willen weten hoe ver de fans en het geluid teruggedraaid kunnen worden zonder dat dat onacceptabele temperaturen als gevolg heeft.
Dat bedoel ik ook zeker niet, de processor zal gewoon keurig de PC uitschakelen. Het is alleen simpelweg niet relevant als de processor aan het terugklokken is of zichzelf uitschakelt om de kast met minimale snelheid van de fans onder load te testen.

Bij een vaste temperatuur de benodigde ventilatorsnelheid zoeken zou nog een leuke toevoeging zijn. Helaas kost dit behoorlijk veel tijd. Tussen elke instelling moet je de behuizing weer laten opwarmen/afkoelen.
Ah ok dat haalde ik niet helemaal uit je eerste bericht. Zoals ik schrijf ben ik het met je eens dat het interessant is om te zien wat het minimale geluidsniveau is dat je kunt bereiken zonder last van de temperatuur te krijgen, de knappe koppen van tweakers kunnen daar vast wel een opstelling voor bedenken...
Nou, niet overdrijven. Ik heb sinds kort een silent base 800 (en nieuwe gpu) en geluid in idle en load is vrijwel hetzelfde + temps die met moeite de 60° halen. Als de tv aanstaat overstijgt die zelfs het geluid van de pc.
Tijdens 100% load met prime95? Dat lijkt mij nogal sterk eigenlijk. Dat de kast stil is komt overigens keurig naar voren in de review.
Waarom is dat zo onwaarschijnlijk? Ik heb mijn PC ook zo stil gekoeld dat je alleen aan de statusled bij de powerknop kunt zien dat hij aan is, verder maakt er niks (hoorbaar) geluid. En tijdens gaming wordt dat niet anders: als ik mijn geluid uit zet hoor ik echt geen fans lawaai maken ofzo. MSI heeft drie grote fans op mijn GPU gezet en ik heb een grote 140mm fan met een groot aluminium koelblok met heatpipes en koperen basis op mijn CPU. De rest van de kast bevat (geloof ik) 2 140mm casefans die op ~1000rpm draaien en niet onder de indruk komen van de watts die in de kast worden verstookt.

Kijk, het kan misschien nog koeler allemaal, maar wat maakt het uit? Of mijn CPU nu 40 of 50 graden C is onder load (waarden uit de duim gezogen!), hij wordt toch niet vervangen omdat hij kapot is, maar omdat een upgrade nodig is.

Ik heb een Fractal Design Define R9 by the way.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 18 januari 2017 07:25]

Omdat CPU's onder prime nogal heet worden. Ik heb inmiddels aardig wat ervaring met processorkoelers en processors die met prime belast worden inclusief bijbehorende temperaturen. Zelfs met een Noctua D15 op een open testbench ga je geen temperaturen van rond de 40 graden krijgen.

Nogmaals, in idle of met een beetje casual gamen kan ik me goed voorstellen dat je CPU nog niet throttled, maar een dichte behuizing testen met alle casefans op laag en de cpu koeler ventilator op laag is gewoon niet te doen.
Omdat CPU's onder prime nogal heet worden. Ik heb inmiddels aardig wat ervaring met processorkoelers en processors die met prime belast worden inclusief bijbehorende temperaturen. Zelfs met een Noctua D15 op een open testbench ga je geen temperaturen van rond de 40 graden krijgen.
Maar wie werkt er nu dagelijks met prime? Prime is een zwaar hypothetische belastingscase, terwijl real life performance op de manier die hierboven beschreven is prima kan zonder koelingsproblemen.

Dit is precies het probleem met benchmarks: ze verliezen met enige regelmaat de realiteit uit het oog. Wat jij "casual gaming" noemt is gewoon een zware, maar realistische belasting voor een systeem.

Zie nu deze discussie: jij draagt argumenten aan dat een load case die 99,99% van de gebruikers nooit zal tegenkomen ervoor zorgt dat de boel te heet wordt, terwijl praktijkervaringen van diverse gebruikers aantonen dat het geen enkel probleem is. Wat is er dan fout? De bewering van al die gebruikers of de testmethode van T.net? En wat is belangrijker?

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 18 januari 2017 12:00]

Op mijn pricewatch: Intel Pentium G4400T Tray met pricewatch: Scythe Kozuti 40mm Super-Low Profile in mijn HTPC ging dat prima anders - die heeft een paar dagen burn-in test lopen doen met Prime in de woonkamer en daarmee was hij nog steeds zo goed als niet hoorbaar.

Gamen wil je zeker niet op die bak natuurlijk, maar afhankelijk van je CPU, koeler en kast kun je best Prime of iets anders met zware belasting draaien zonder dat je PC herrie gaat maken.

Afhankelijk van hoe je de Par Hasard in 'reviews: Be quiet Pure Base 600: pure maar dure behuizing' interpreteert is dat ook niet zo moeilijk overigens. Mijn desktop PC maakt met de pricewatch: Scythe Mugen 4 PCGH Edition onder load wel iets meer geluid dan mijn HTPC, maar een TV met het geluid aan overstemt dat ook makkelijk. Zeker als je niet met je oor tegen de PC-kast aanzit maar de PC naast de TV staat terwijl je zelf op de bank zit.
En hoeveel graden werd de CPU daarbij?
De G4400T werd +- 55 tot 60 graden tijdens Prime. Die Kozuti-fan is dan ook niet helemaal optimaal qua prestaties. De Xeon E3-1270 v5 in mijn desktop met de Scythe Mugen 4 fan krijg ik met de beste wil van de wereld niet boven de 35 graden zonder externe verwarming :+

Beiden zijn het Skylake-processoren, die worden niet zo snel warm. Mijn vorige desktop CPU (Core i7-930) werd rustig 70-80 graden bij zware belasting (zelfs met een aftermarket fan).
Daar zit natuurlijk ook wel een verschil inderdaad. De TDP van de G4400T is 35W, de processor die wij gebruiken, een 4790K, heeft een TDP van 88W.

Overigens hebben wij de Kozuti ook getest . Op 7V werd de processor (4770K) maar liefst 96 graden onder belasting met prime, in een behuizing zonder geluidsdemping.

[Reactie gewijzigd door Ch3cker op 18 januari 2017 13:05]

Gewoon, nee...

Als dat het geval is zou ik nog maar even nalopen of je CPU koeler wel goed bevestigd is. Heb zelf een Silent Base 600, en het verschil tussen minimale en maximale koeling is vooral qua geluid erg groot. Gamen in de stille stand is gewoon mogelijk, zelfs met een Fury onder de kap.
Nogmaals, de 'load' test doen wij met prime95, wat 100% processorbelasting tot gevolg heeft. Gamen met de ventilatoren op een lage snelheid zal wellicht dus prima kunnen, maar is niet wat wij hier testen.
Ik heb alle fans in mijn pc op de laagste stand staan en alles blijft mooi koel!
Dat is mooi! In de review zien we ook dat de temperaturen idle prima zijn.
Mooie strakke behuizing! En zo duur is die toch ook weer niet...

[Reactie gewijzigd door Robinho96 op 17 januari 2017 13:29]

Ik vind hem ogen als een dertien in een dozijn budgetbehuizing :)
Mee eensch! Daarbij is het ook een vreemde keuze om nog 5,25" bays in je systeem te hebben. Helemaal wanneer deze gewoon helemaal zichtbaar zijn, ook als je ze niet in gebruik hebt. Maakt het vooraanzicht gewoon een stuk minder mooi. Jammer.
Er zijn best nog wel mensen die 5,25" bays gebruiken. Ik zou zelf voorlopig in elk geval nog geen kast zonder willen.
Af en toe zijn ze best handig. Ik heb bijvoorbeeld een 5,25 cardreader geval voor de CF en SD kaarten en wat USB3 aansluitingen en een optische drive. Voor mij is deze kast door zijn lage geluidsproductie en de 2 5,25 bays juist een goede optie.

Dat is ook de reden dat het heel moeilijk is om een "standaardkast" die voor iedereen perfect is te maken...
Dan heb ik toch liever dat de bays niet zo opzichtig zichtbaar zijn. Vaak zijn de 5,25" devices van een net iets andere kleur en dan ziet het er al gauw lelijk uit vind ik. Doe ze dan achter een deurtje of schuif of iets anders inventiefs. Bij zo'n grote desktop kast vind ik estetics minstens zo belangrijk als functionaliteit.
Ik vind het design een beetje 2010-achtig, beetje goedkoop en erg simpel. De negatieve variant van simpel.
Indeling intern heeft veel weg van mijn Lian--Li, als het werkt dan moet dat niet meer zijn.
Ondanks dat ik brushed steel/aluminium enorm mooi vind, vind ik deze kast toch behoorlijk saai. Ik vind hem veel te simpel en te dicht
Een open stille kast is dan ook wat tegendraads.
Ik denk dat je mijn woorden iets te letterlijk neemt.

Met te dicht bedoel ik dat je helemaal niets kan zien, Ik vind het wel fijn als je op sommige plekken naar binnen kan kijken. Direct een doorzichtige zijkant aan een kast toevoegen vind ik dan ook weer overdreven, maar gewoon een beetje inkijk is wel fijn.
Ik moet toch zeggen dat ik de laatste foto wel komisch vind. Een Be Quiet! case, met een Antec voeding er in. :P
Vreemd inderdaad, dat ze niet hun eigen voeding erin douwen...
De behuizing is exclusief voeding. De voeding van Antec is door Tweakers in de behuizing geplaatst, net als dat je bij de andere geplaatste onderdelen kan zien dat ze niet zo toevallig hetzelfde zijn als de onderdelen waarmee Tweakers de behuizing heeft getest.
Ik heb de pro versie maar het aanknopje zit zo stak om de behuizing dat je met het instoppen van een usb stick je p.c. zomaar uit kan schakelen.
Ook hadden de usb aansluitingen anders om moeten zitten.
Geen USB-C aansluiting aan de voorzijde. Jammer.
Voor dat geld had er bijv wel rubber grommets bij mogen zitten en dat soort kleine details. Wellicht een PSU cover was mooi geweest maar voor de rest een mooi design! :)
Wat mij wel boeiend lijkt is als bij zo'n review het rooster aan de achterkant eruit gezaagd wordt zodat de 12 cm fan vrij naar buiten kan blazen. En dan kijken wat het resultaat is tov de standaard metingen. Volgens mij gaat dat een fiks verschil geven.

Ik snap niet dat dit soort kasten niet standaard geleverd wordt met alleen zo'n demonteerbaar roostertje. Zoals bv Lian Li dat vaak doet.

[Reactie gewijzigd door Amrit op 17 januari 2017 19:04]

Vandaag is bij mij de Dark Base Pro 900 binnengekomen. Wat een machtige kast zeg. Alleen jammer dat er geen magneetje in de deur zit. Dat ga ik zelf nog een keer aanpassen. Eerst maar eens de koeling gaan uitdenken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee