Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 100 reacties

NXP NijmegenIn de jaren vijftig klokten tientallen vrouwen dagelijks in bij Philips Halfgeleiders aan het Pieperslaantje in Nijmegen om daar transistors en diodes te produceren. Nu, in 2016, ligt op diezelfde locatie een van de grootste chipfabrieken van Europa. Als je met de trein van Nijmegen naar Den Bosch rijdt, kom je erlangs: het is een opvallend gebouw dat in de volksmond de kathedraal wordt genoemd, maar eigenlijk de naam ICN8 draagt en de vorm van een chip heeft. Vanuit de lucht is dat duidelijk te zien.

De in het pand gehuisveste halfgeleiderproducent NXP is al jaren niet meer onderdeel van Philips en donderdag werd bekend dat het ook niet lang een Nederlands bedrijf blijft: vanaf eind volgend jaar is NXP onderdeel van het Amerikaanse concern Qualcomm. Dat is vooral bekend van de Snapdragon-processors voor smartphones. Het is een van de grootste overnames in de Nederlandse geschiedenis en de grootste op de chipmarkt ooit. Er zijn veel grote overnames in de chipindustrie geweest: Intel nam Altera over, Renesas deed dat bij Intersil, Avago lijfde Broadcom in en Microchip kocht Atmel. Fabrikanten zijn bang de boot te missen nu de chipmarkt aan het verschuiven is van traditionele computer- en consumentenelektronica naar internet-of-things, voertuigen en smart cities.

Met de overname van NXP Semiconductors breekt een nieuw hoofdstuk aan voor 'die andere technologiegrootmacht van Nederland'. Die 'ene' is natuurlijk ASML. NXP kent een roerig verleden met periodes waarin het met veel tegenwind te maken kreeg. Het concern heeft die mindere tijden inmiddels ver achter zich gelaten door zich te richten op twee groeimarkten: automotive en internet-of-things. De ingeslagen koers bleek zo succesvol dat de gigant Qualcomm het bedrijf in het vizier kreeg. Het bleek bereid er flink voor in de buidel te tasten om minder afhankelijk te zijn van de markt voor mobiele chips.

Samenwerking in de jaren '50

Philips kreeg begin jaren vijftig al door dat de halfgeleiderindustrie groot ging worden. Het Eindhovense bedrijf had al de nodige kennis op dit gebied door de expertise van het Natuurkundig Laboratorium, of NatLab en de samenwerking met het Amerikaanse Bell. Besloten werd een fabriek voor de productie van halfgeleiders te starten in Nijmegen. In de jaren erna maakte het bedrijfsonderdeel een grote groei door, maar de concurrentie stond niet stil. In de jaren zestig miste Philips Nijmegen bijna de boot door te lang vast te houden aan germaniumtransistors, terwijl de hele industrie de overstap naar de planaire siliciumtechnologie maakte.

In de jaren tachtig leken de ambities alweer onbegrensd: het bedrijf startte het Submicron- of Megachip-project om een wereldleider te worden op de markt voor mos-geheugen. Het doel was om eind jaren tachtig chips met structuren die kleiner zijn dan een duizendste millimeter te ontwikkelen, wat in 1987 resulteerde in een geheugenchip van 1 megabit, al had die nog structuren van zevenduizendste millimeter en een oppervlak van 90 vierkante millimeter. In 1988 was de bouw van de fabriek afgerond die dit mogelijk moest maken. De financiële situatie bij Philips was echter zo slecht dat het project ontmanteld werd. De chipmarkt groeide toch door en het bedrijfsonderdeel van Nijmegen wist hiervan te profiteren. Zo bevatte eind jaren negentig de helft van alle tv's de One-chip tv-module. Daarnaast waren rf-modules succesvol.

Al die tijd was de halfgeleiderproducent nog onderdeel van Philips, maar daar kwam in 2006 een einde aan. Na de afsplitsing ging het bedrijf verder als NXP, wat staat voor Next eXPerience. Het bedrijf wilde zich richten op de productie van mediachips voor mobiele telefoons, tv's en andere elektronica. Maar aan deze strategie kwam al snel een einde: in 2008 werd het bedrijfsonderdeel voor mobiele telefoons afgestoten en in hetzelfde jaar verdwenen 4500 banen bij het bedrijf, waarvan 1300 van de 6500 banen in Nederland.

NCP chip

Chips voor verschillende toepassingen

Ondanks dat legt Qualcomm acht jaar later 43 miljard euro op tafel voor NXP, het hoogste bedrag ooit in de chipmarkt. Dat komt doordat NXP zich na de reorganisatie gericht heeft op groeimarkten en de winstgevende onderdelen. Zo is de productie van rf-antennes en signaalversterkers altijd belangrijk geweest voor het bedrijf en inmiddels heeft de helft van alle smartphones wereldwijd een low-noise amplifier van NXP. Ook de zender en ontvanger van modules voor draadloos laden zijn op NXP-technologie gebaseerd, bij zowel de Qi-standaard als het concurrerende Airfuel.

MifareNXP heeft daarnaast zijn pionierswerk in de jaren negentig op het gebied van nfc weten te verzilveren, met onder andere de Mifare-chips. De nfc-chips worden onder andere gebruikt voor identiteitsbewijzen, contactloos betalen met telefoons en bankpassen en inchecken voor het openbaar vervoer. Bovendien komen de chips voor in auto's, thuisapparatuur en in accessoires voor games zoals Skylanders.

"Automotive en internet-of-things zijn onze grootste groeimarkten", zei NXP Nederland-directeur Guido Dierick onlangs tegen Tweakers. Het bedrijf heeft zich opgewerkt tot marktleider op het gebied van chips voor auto's. Wat daarbij hielp was de fusie met Freescale in 2015. De processors van deze fabrikant vullen de netwerk- en radiochips van NXP aan voor automotive-toepassingen.

NXP maakt netwerkchips voor auto's, in-car infotainment, advanced driver assistance systems voor autonoom rijden en beveiliging zoals slimme autosleutels. Het bedrijf werkt onder andere samen met Google aan zelfstandig rijdende voertuigen. Daarnaast is het bezig de radarmodule voor adas te verkleinen en heeft het een centrale computer ontwikkeld, de BlueBox, die onderdelen als de radar, camera's en lidar verbindt. Met BMW werkt NXP aan het op afstand kunnen inparkeren met slimme autosleutels.

NXP AutomotiveNXP AutomotiveNXP Automotive

Naast de nodes voor de bekabelde netwerken in voertuigen richt NXP zich steeds meer op V2X: vehicle to everything. Auto's worden connected cars die onderling en met punten op of langs de weg communiceren. Al dan niet in combinatie met rfid-nummerplaten kan dit gebruikt worden voor systemen om het verkeer te stroomlijnen. Daarnaast is de belofte van V2X dat het de hoeveelheid verkeersongevallen sterk terug kan brengen en platooning met zelfrijdende vrachtwagens mogelijk kan maken.

NXP Connected Car
Een groot deel van auto's wereldwijd bevat op dit moment chips van NXP en een groot deel daar weer van komt uit de fabriek in Nijmegen. Het bedrijf claimt zich staande te kunnen houden tegenover Aziatische concurrenten door de hoge kwaliteitseisen: die zijn aanzienlijk hoger bij auto-chips dan bij consumentenelektronica omdat problemen verstrekkende gevolgen voor de veiligheid kunnen hebben. Het bedrijf produceert daarnaast chips in de VS, Duitsland, het VK, China en Singapore.

NXP heeft in totaal 44.000 werknemers in meer dan 35 landen, waarvan 2400 in Nederland. De jaaromzet bedroeg vorig jaar 6,1 miljard dollar. Qualcomm heeft minder personeel maar een hogere omzet. Met de overname door Qualcomm ontstaat een chipgigant met een gezamenlijke jaaromzet van meer dan 30 miljard dollar en meer dan 70.000 personeelsleden.

Wat de gevolgen van de overname voor het hoofdkantoor op de High Tech Campus in Eindhoven en de vestiging in Nijmegen worden, is nog niet bekend. De twee bedrijven benadrukken dat ze elkaar aanvullen, maar dat was bij de fusie van NXP en Freescale ook het geval. Die kostte banen in zowel Eindhoven als Nijmegen.


Door Olaf van Miltenburg

- Nieuwsco÷rdinator

Olaf werkt sinds begin 2007 bij Tweakers en snapt als geen ander wat nieuws is. Hij heeft een voorliefde voor computers, internet, wetenschap en techniek en gebruikt die kennis sinds 2008 dan ook in zijn rol als nieuwsco÷rdinator. Ook test Olaf nog regelmatig zelf laptops en bezoekt hij internationale beurzen om op de hoogte te blijven.

Volg Olaf op Twitter

Lees meer over

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (100)

Het hoger management zal flink cashen met personeels-opties, voor het lagere echalon ligt er onzekerheid in het verschiet (want elders lagere lonen en/of duplicate functies). Ik heb er zelf gewerkt, ik weet hoe het werkt en als je het overzicht van de laatste jaren ziet, zie je dat men zich al jaren als aantrekkelijke bruid aan het opmaken is (d.m.v. het afstoten van minder aantrekkelijke business units). Overigens zullen Kleisterlee en Van Houten zich wel even achter de oren krabben over wat Philips er in 2006 aan over heeft gehouden (6-7 miljard?) in vergelijking met de verkoop(-waarde) nu ...

[Reactie gewijzigd door getlost op 27 oktober 2016 17:58]

Als de overname die ik meemaakte een leidraad is (in mijn geval ook een overname van twee half-geleider bedrijven), dan is het JUIST het hoger management dat zich zorgen moet maken. Qualcomm koopt NXP voor de (auto) techniek, en zeker niet vanwege "management talent". Meestal worden de organisaties tot aan het "middenmanagement" onthoofd, terwijl de mensen daaronder juist niet geraakt worden, omdat zij de kennis hebben de ze zoeken. De continu´teit is tijdens een overname juist de grootste zorg, vandaar dat individuele afdeling in eeste instantie vaak zoveel mogelijk met rust gelaten worden. De meeste klappen vallen meestal in de administratie en onder het management. Natuurljik zijn afdelingen die niet lekker draaien altijd in gevaar. Ik geloof niet dat mensen op de werkvloer veel risico lopen. Eerder dat ze "retentie" bonusen gaan uitrijken aan die mensen met belangrijke technische expertise.
Niemand koopt een bedrijf voor vele miljarden vanwege een paar talentvolle managers, maar de werkzaamheden die de gewone NL werknemer uitvoert kan een Pool of een Chinees ook uitvoeren. Qualcomm koopt nu vooral marktaandeel en wil zorgen dat de kennis goed over gedragen wordt. Daarna gaat echt wel de bezem door het personeelsbestand van NXP (en niet alleen door het management). Het bedrag wat nu is neergeteld is veel te idioot hoog en zal ooit weer moeten worden afgeschreven.
Wordt qualcomm hiermee niet ook eigenaar van de patenten van NXP?
Dat inderdaad ook ja. "NXP currently owns over 9,000 issued or pending patents"
Overigens zullen Kleisterlee en Van Houten zich wel even achter de oren krabben over wat Philips er in 2006 aan over heeft gehouden (6-7 miljard?) in vergelijking met de verkoop(-waarde) nu ...

Op zich waar, maar vergeet niet dat:

- in de jaren na de verkoop NXP miljarden verlies geleden heeft, welke Philips niet hoefde te dragen.
- Philips later nog eens 20% van NXP verkocht heeft op een meer lucratief moment.
- Odertussen NXP flink bezig was met afstoten en overnames en dus niet meer is wat het toen was.
- Dit NXP bovendien in 2015 fuseerde met Freescale. Dus dit bedrag is niet het oude NXP, maar het oude NXP plus Freescale.

Men geeft vaak af op investeringsbedrijven, en niet geheel onterrecht want onderweg richten ze veel schade/leed aan, maar realiteit is dat zij in dit geval wel NXP heropgebouwd hebben tot deze monumentale waarde. Iets wat Philips maar had moeten zien of ze ook gekund hadden.
Hebben ze (KKR) NXP opgebouwd? Of gewoon gesaneerd en vol met schuld gestopt zoals dergelijke venture capitalists wel vaker doen?

NXP heeft al jaren een stabiele automotive tak. En ook in mixed signal chips zijn ze best goed. Ik zie geen van beiden als merite van KKR.

Als nou die IoT boom wat later op gang was gekomen, of als de rente niet zo extreem was gedaald, had het bedrijf het wel overleefd? Of hadden we dan een "in memoriam" artikel op Tweakers moeten lezen.
Sterker nog, NXP heeft in de dip van de semicon markt keihard bij de banken gezegd, 2 miljard van de schuld kwijtschelden of het doek valt. Vervolgens zijn ze over de mixed signalboeg gaan varen en zijn er delen die moeilijk winst gevend te houden zijn verkocht.
Philips is in de tussentijd zelf steeds verder afgegleden tot een aandeelhoudersgeleid investeringsbedrijf van het type dat schade aanricht, dus ik denk dat jouw twijfel wel terecht is. Met een wat andere koers was het een ander verhaal geweest dus in een 'alternate universe' hadden ze NXP nooit moeten verkopen.
Klopt helemaal, Rick Clemmer kan 428 miljoen aan aandelen en optierechten verzilveren na deze overname.
De megachipfabriek werd nog even aangehaald, maar er staat niet bij dat die fabriek op de valreep toch geen volledige mislukking was. Uiteindelijk is daar een productielijn voor CMOS-beeldsensoren gestart, dat zijn qua constructie verwante chips.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 27 oktober 2016 23:52]

Het megachip project had volgens mij 2 fabrieken, een proef fabriek in Eindhoven en een grote fabriek in Nijmegen. Geen idee wat er met die fabriek in Eindhoven is gebeurt, maar volgens mij bestaat die niet meer.

De fabriek in Nijmegen is voor de helft eerst ingevuld door een 6 inch wafer fabriek, MOS3 genaamd. Later in rond 1997 werd de andere helft ingevuld met een 8 inch fabriek, MOS4YOU. Nog later zijn MOS3 en MOS4(you) samen gegaan en tegelijkertijd is MOS3 opgewaardeerd naar 8 inch en samen heten ze nu ICN8. Dus ICN8 zou er niet gewest zijn zonder het megaflop, eh ik bedoel megachip project.

Waar die CMOS beeldsensor lopen zou ik ook niet weten, volgens mij maakt NXP die nu niet.
Misschien toch een project in de proeffabriek geweest? Want het stoppen met de megachip gebeurde nog voordat de CMOS-beeldsensor populair werd. Ik kan mijn bron niet meer terugvinden, mogelijk een boek of artikel.

Hoe dan ook hebben ze de flop alsnog gerecycled (dank voor de details) en heeft het zelfs meegeholpen om een faillisement van ASML te voorkomen (door het afnemen van apparatuur), dus uiteindelijk toch geen flop.
Iets voor Tweakers om een onderzoekstuk te produceren over bedrijven en concepten die bij Philips zijn begonnen, af zijn gestoten door Philips en later miljarden waard werden?
Dat onderzoek is wat bedrijven betreft snel klaar. NXP en ASML mogen meedoen en Whirlpool is ook niet echt mislukt al heb je het dan niet over een miljardenbedrijf maar gewoon over een redelijk gezond normaal productiebedrijf zoals er nog wel meer over zijn. Veel groter is de lijst van bedrijven die (soms meerdere malen) overgenomen zijn en/of failliet gegaan en/of al dan niet zelfstandig precies de broek konden of kunnen ophouden zonder miljoenenmarkten aan te kunnen boren. Laat ik zeggen dat ik die lijst na jarenlang volgen en uitpluizen van Philips nog maar voor een paar procent bijelkaar heb (dat is dan ook niet m'n speerpunt, maar toch).

Wat concepten betreft gaat het iets beter omdat de bijbehorende bedrijven en researchafdelingen misschien opgedoekt zijn maar de licentiegelden soms nog wel binnenstromen. Maar als je dat teveel uitholt heb je op een gegeven moment een patenttroll inplaats van een gezond bedrijf.

In het spoor van afgestoten bedrijfsonderdelen en spin-offs is het terugkerende thema mijnsinziens dat er "in het leven na Philips" gebrek aan synergie en gebrek aan financiŰle reserves voor ontwikkeling en om moeilijke tijden door te komen was en is. Vaak zie je dat er innovatieve zaken worden opgepakt maar dat het op een gegeven moment stopt. Denk voor aansprekende voorbeelden aan een GMR-koppenfabriek die na einde DCC-productie naast tapestreamers ook microfilters voor vloeistoffen ontwikkelde, een beeldbuizenfabriek die bezig was met de ontwikkeling van electronenstraallithografie en nog wat spannende projecten in de pijplijn had en een andere beeldbuizenfabriek die audiofiele versterkerbuizen ontwikkelde. Allemaal gestopt toen het geld op was, hoewel de electronenstraallithografie nog wel netjes is overgedragen en in leven blijft bij de TU-Delft.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 29 oktober 2016 14:23]

Alleen NXP en ASML? Het stikt letterlijk van de bedrijven met een Philips geschiedenis. TSMC, een van de grootste foundries ter wereld is ex-Philips. FEI Company maakt Electronen microscopen. TomTom is een onafhankelijke startup, maar TomTom Automotive heeft z'n wortels in het Philips Carin systeem - en NavTeq was de kaartenmaker van Philips.

En ja, er zijn ook een heleboel geflopte projecten. Dat is volkomen normaal in de hi-tech, Silicon Valley is een massagraf. Het is daar niet ongebruikelijk dat van de 10 startups er 9 floppen, en dan is er nog geen enkele garantie dat de overlever wel een miljardenbedrijf wordt.
VDL ETG (was philips machinefabrieken), Panalytical (was philips analytical)
VDL is inderdaad een bedrijf met miljardenomzet en veel potentieel. Geen echte spin-off zoals ik bedoelde (wel al oude banden met Philips) maar wel een opkoper van allerlei technische bedrijven die onder 1 groot dak meer potentieel hebben dan zelfstandig, waaronder inderdaad ook meerdere oud-Philipsbedrijven. Je zou kunnen stellen dat VDL slaagt met het opbouwen van een sterk geheel met synergie, waar Philips het opgeeft. Eigenlijk een voorbeeld van wat Philips zelf had kunnen doen als ze hun zaakjes wat anders aangepakt hadden.

Panalytical schaar ik onder de bedrijven die hun eigen dingetje prima doen, zelfs doorontwikkelen, hun broek ophouden, maar mogelijk toch potentieel missen en kwetsbaar raken op het moment dat de markt verandert.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 30 oktober 2016 23:01]

TSMC had ik natuurlijk niet moeten vergeten. De rest zijn bij mijn weten geen bedrijven met gigantisch potentieel maar gewoon goed lopend op hun eigen gebiedje.

Waar heb je vandaan dat TomTom uit Carin afkomstig is? Bij mijn weten is Carin naar VDO gegaan, samen met de autoradiodivisie.

Het punt dat ik onder andere wil maken, is dat een groot kapitaalkrachtig bedrijf net zo lang geflopte projecten kan uitspugen tot die ene miljoenenknaller langskomt. Kleine afgesplitste bedrijven hebben vaak maar een paar kansen en zo gaat er dus veel potentieel verloren.

Voetnoot over ASML is trouwens dat ze in hun begintijd zo goed als failliet geweest zijn. Dat soort kantjeboordsituaties gaat ook vaak mis als de steun ontbreekt of tegenvalt. Als zelfs een succesvolle spin-off al door het oog van de naald is gekropen, kan je nagaan wat er allemaal mislukt is.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 29 oktober 2016 15:05]

TomTom is uit eigen ervaring, VDO heeft de ontwikkelaars in Eindhoven overgedaan aan TomTom.
Paramount Pictures Polygram was een productiestudie onder de vleugels van Philips en onder onder deze vlag werden films als Being John Malkovich, The Big Lebowski en Trainspotting afgeleverd ;)

Beetje half off-topic, maar Polygram kwam dus aan zijn eind omdat de nieuwe Philips CEO deze business te risicovol vond..

Ondertussen zijn veel van deze films ware cult-klassiekers geworden!

Leuke doc hierover: http://www.imdb.com/title/tt0820013/

[Reactie gewijzigd door paradoXical op 28 oktober 2016 10:47]

Whirlpool geen miljardenbedrijf? Dat bedrijf zet 20 miljard dollar per jaar om, vergelijkbaar aan Philips van tegenwoordig. Daarnaast heeft het bedrijf relatief weinig met Philips te maken, Whirlpool het heeft eind jaren 80 de grote-witgoed-apparaten divisie van Philips overgenomen, maar daarmee groeide Whirlpool maar procenten.

Als je op die manier Whirlpool als Philips spin-off gaat zien dan kan je Fluke, FEI en vele andere ook wel als Philips bedrijf zien.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 28 oktober 2016 13:20]

Whirlpool is in 1989 een joint venture aangegaan met Philips om in 1991 het hele witgoed verhaal over te nemen en weer alleen verder te gaan.

Dus het enige wat ze met Philips hadden was een samenwerking, voor de rest is Whirlpool een Amerikaans bedrijf die groot geworden is door overnames van de concurrentie, afgelopen jaar heeft men Idesit nog toegevoegd aan het bedrijf.
Ja en nee. Diep in de "genen" is het Whirlpool dat in 1991 ontstond gewoon een voortzetting van het op en top Europese Philips Groothuishoudelijk, voornamelijk bestaande uit vestigingen van Philips, IRE en Bauknecht. De Amerikanen zijn zo verstandig geweest om zich niet met de bedrijfscultuur te bemoeien, geen eigen systemen in te voeren en zich niet te bemoeien met een markt die ze niet kenden (Amerikaans witgoed is echt heel erg anders dan het onze, op een lijn koelkasten na die overigens ook gewoon in ItaliŰ gebouwd worden en niet uit de VS komen). Technisch inhoudelijk kun je gerust spreken van een nieuw bedrijf of een voortzetting onder een nieuwe naam, niet van een overname.

Natuurlijk is er in de loop van de jaren natuurlijk wel een eigen koers ontstaan, minstens even goed als wanneer het onder Philips gebeurd was (vandaar dat ik Whirlpool ook onder de succesnummers schaar), maar bijvoorbeeld Bauknecht heeft het toch meer dan 20 jaar volgehouden tot het verworden was tot alleen een naam. IRE is nog steeds het hoofdkantoor. Dat er in de tussentijd aquisities zijn gedaan van bijvoorbeeld Tatramat en Indesit is alleen maar goed, dat wijst op een gezond bedrijf.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 31 oktober 2016 15:20]

Op die manier kun je het ook zien, neemt niet weg dat Whirlpool niet is ontstaan vanuit Philips maar in mijn ogen gewoon een overname is verworden na een diepgaande samenwerking van 2 jaar.

Dat Whirlpool hier in Europa niet veel van doen heeft met Amerika klopt zeker, je zou het kunnen zien als een dochter, die het op dit moment in de Benelux bar slecht aan het doen is, rest van Europa heb ik weinig inzicht in, maar hier verliezen ze marktaandeel, en men noemt in de markt Indesit niet voor niets "in de shit" en nu gaan ze ook nog eens veel modellen tripelen, zelfde machine onder de drie namen, terwijl tot voor kort er nog een uiterlijk verschil was tussen Bauknecht en Whirlpool.
Een redelijk gezond productiebedrijf is inderdaad ook al snel een miljardenbedrijf, dat had ik even te pessimistisch gesteld en inmiddels verbeterd.

Whirlpool Europe is simpelweg de nieuwe voortzetting geweest van wat Philips al stevig op de rails had gezet (onder andere door het samenbrengen van eigen fabrieken, fabrieken van IRE en van Bauknecht). Pas de laatste jaren begin je te zien dat de oude bedrijfscultuur langzaam een beetje veranderd is, maar heeft nog steeds niets te maken met de Amerikaanse naamgever. Dat hadden ze in Amerika heel slim gezien - don't change a winning team.

Bij Fluke ligt het toch net wat anders; dat is een bestaand Amerikaans bedrijf met eigen cultuur en wat overgenomen Philipsproductie. FEI en vele andere zijn gezond en vallen in de grote categorie die ik verder niet aanstip. Groot genoeg om niet om te vallen, soms zelfstandig soms 1 of meer malen overgenomen, goed in hun eigen dingetje maar kan door marktveranderingen wel ooit de boot missen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 29 oktober 2016 14:28]

Kort gezegd is het heel simpel. Philips had een aantal keer zwaar weer gehad binnen chip productie, het was niet winstgevend genoeg om er nog verder in door te gaan. Een trend die Philips in het algemeen had ingezet door zich hoofdzakelijk te gaan richten op medische apparatuur. Toen is het door een groep investeerders grotendeels overgenomen en daarmee NXP ontstaan. Ook zij hebben veel tegenslagen moeten trotseren, maar uiteindelijk wel altijd het bedrijf vooruit geholpen. Maar aan de getallen genoemd in het artikel kun je wel zien dat het, financieel gezien, niet het best verdienende bedrijf is. 44.000 medewerkers met 6.1 miljard omzet om 25.000 medewerkers met 23-24 miljard (?) omzet van Qualcomm. Gezien ze deze overname hebben gedaan, en vooral voor dit bedrag, gaat Qualcomm er nog veel meer uithalen.
Kort gezegd is het heel simpel. Philips had een aantal keer zwaar weer gehad binnen chip productie, het was niet winstgevend genoeg om er nog verder in door te gaan. Een trend die Philips in het algemeen had ingezet door zich hoofdzakelijk te gaan richten op medische apparatuur. Toen is het door een groep investeerders grotendeels overgenomen en daarmee NXP ontstaan. Ook zij hebben veel tegenslagen moeten trotseren, maar uiteindelijk wel altijd het bedrijf vooruit geholpen. Maar aan de getallen genoemd in het artikel kun je wel zien dat het, financieel gezien, niet het best verdienende bedrijf is. 44.000 medewerkers met 6.1 miljard omzet om 25.000 medewerkers met 23-24 miljard (?) omzet van Qualcomm. Gezien ze deze overname hebben gedaan, en vooral voor dit bedrag, gaat Qualcomm er nog veel meer uithalen.
Volgens mij was het probleem van Philips dat ze zich veel te veel met alle bedrijfsonderdelen bemoeide.
Ze hadden IMO veel meer naar een Japans/Koreas model moeten werken. Ieder bedrijfsonderdeel is onafhankelijk. Het centrale management bewaakt de financ´en.
Nu is Philips nog alleen medische systemen, het zorgenkindje van 90er jaren, en het draait goed...
Weet van oud medewerkers dat dit al sinds jaren 90 het plan was. Focussen op medische toepassingen, simpelweg omdat daar veel minder wisseling in is en funding stabiel. Uiteindelijk heeft Philips precies dat gedaan wat je zegt, alleen nu heten de takken geen Philips meer maar bv TPV voor televisie. Philips onderhoud alleen nog merk en waarborgd kwaliteit van de producten.
Weet van oud medewerkers dat dit al sinds jaren 90 het plan was. Focussen op medische toepassingen, simpelweg omdat daar veel minder wisseling in is en funding stabiel. Uiteindelijk heeft Philips precies dat gedaan wat je zegt, alleen nu heten de takken geen Philips meer maar bv TPV voor televisie. Philips onderhoud alleen nog merk en waarborgd kwaliteit van de producten.
Dat was pas vanaf begin 2000 dat Philips zich op Medical systems gefocust heeft.
Vandaar ook deze overname:
In August 2007, Philips acquired the company Ximis, Inc. headquartered in El Paso, Texas for their Medical Informatics Division.[24] In October 2007, it purchased a Moore Microprocessor Patent (MPP) Portfolio license from The TPL Group.
TPV is een chinees bedrijf dat de Philips TV en monitor divisie helemaal gekocht heeft en dat de naam Philips mag gebruiken op de TV's ongeacht de kwaliteit.

Net zoals Microsoft de naam Nokia mocht/mag gebruiken op mobieltjes ongeacht de kwaliteit.
Dat ze later miljarden waard werden wil natuurlijk niet zeggen dat dat ook zou zijn gebeurd als het onderdeel van Philips was gebleven. Het is extreem moeilijk om een bedrijf te runnen met business lines die verschillende life cycles en economische cycles hebben.
In theorie kan de luiheid toeslaan (als in: Philips pompt er toch wel geld in), maar het omgekeerde kan ook: als er in slechte tijden geld in gepompt wordt, wordt er in goede tijden misschien wel meer verdiend.
Jammer, want ik vrees voor de werkgelegenheid in Nijmegen door deze overname. Daarbij is het nooit leuk om te zien hoe een mooi Nl bedrijf in US handen komt. Sommige bedrijven mogen we best trots op zijn zoals ASML en ook NXP, maar helaas :'(

Ben benieuwd hoe het allemaal gaat uitpakken voor NIjmegen.
NXP was al sinds 2006 vooral Amerikaans. Immers Philips verkocht toen 80% van de aandelen aan Amerikaanse investeringsbedrijven. Dat het hoofdkantoor en zetbaas Nederlands waren veranderde daar niets aan. Dat bleek wel omdat binnen 3 jaar het hele management op ÚÚn persoon na vervangen was door diezelfde Amerikanen. (Die zetbaas overigens werd daarna CEO van Philips, dus niks ten nadele van die beste man.)

Ook vergeet het Tweakers artikel te melden dat dit niet een overname is van NXP als zijnde voormalig Philips Semiconductors, maar overname van NXP en Freescale (voormalig Motorola Semiconductors). Dit Amerikaanse bedrijf was namelijk in 2015 redelijk stilletjes gefuseerd met NXP.
En dat NXP was al ontdaan van al haar telecom-activiteiten aangezien ze binnen een paar jaar na de afstoting van Philips, al die activiteiten afgestoten/verkocht hadden (via een overigens behoorlijk smerige deal) aan Ericsson/STM (maar karma is een b#tch want zij gingen vervolgens kansloos ten onder ging in de strijd met Qualcomm die toen volgde O-))

Dus er zat al meer Amerikaans bloed in het bedrijf dan Nederlands.

Ik bedoel dat overigens positief, want dat geeft goede hoop dat er niet teveel voor de resterende werknemers in de R&D sector verandert. NXP/Freescale en Qualcomm hebben vandaag de dag weinig overlap, vandaar ook dat Qualcomm bereid is zoveel neer te leggen. Het past namelijk wel in de groeiambities. NXP/Freescale is o.a. goed in automotive en RFID/NFC. Qualcomm is daar juist niet zo sterk, en heeft dus een mooie partner aan NXP/Freescale. De grotere klappen zullen eerder vallen in het voormalige Freescale gedeeltes die wel deels nog overlap hebben zoals Wireless charging, en de eerder gecreeerde overlap tussen NXP en Freescale aangezien die integratie nog niet voltooid is.
Wie de aandelen heeft is niet zo belangrijk op dit gebied: Koop maar een aandeel Shell en probeer invloed te hebben op het beleid, lukt je niet. De nationaliteit hoofdkantoor en zetbaas zijn juist vaak erg belangrijk wat betreft de beslissingen van een bedrijf voor de vestigingsplaats van zijn activiteiten. Waarom staat die ICN8 in Nijmegen i.p.v. China?

Op dezelfde manier zal een Amerikaans hoofdkantoor en directeur geneigd zijn activiteiten in de V.S. te concentreren. Uiteraard zullen ze echt niet als een olifant in een porceleinwinkel te werk gaan, maar als je kijkt wat er met andere Philips-kroonjuwelen is gebeurd, stemt dat niet hoopvol.
met 1 aandeel ga je niet ver komen inderdaad. Ga je echter wat meer aandelen hamsteren en wat politiek bedrijven met andere aandeelhouders zullen ze toch echt moeten luisteren. Als dit niet goedschiks kan bij de aandeelhoudersvergadering gebeurt het wel kwaadschiks door bijv. bevriende bestuurders te plaatsen. Onderschat de macht van grootaandeelhouders niet, zeker bij NV's.
Als dit niet goedschiks kan bij de aandeelhoudersvergadering gebeurt het wel kwaadschiks door bijv. bevriende bestuurders te plaatsen

Hetgeen ook gebeurd is. Het hele bestuur is binnen 3 jaar vervangen, en de zetbaas (Van Houten) is toen uiteindelijk ook plotsklaps ontslagen. Met hem is het zoals ik aangaf echter goedgekomen, en werd CEO van Philips.

Dus het was wel degelijk 100% de Amerikaanse aandeelhouders die het beleid bepaalden.
NXP deed het niet bepaald goed toen hij CEO was, met Rick Clemmers gaat het veel beter met NXP. In hoeverre dat te maken heeft met de verrichtingen van die CEO, en het grondwerk van de vorige + economische omstandigheden kan je natuurlijk heel lang over discussieren. Maar Rick Clemmers lijkt het zeker niet slecht te doen.

Terwijl het bij Philips nou niet echt geweldig gaat.
Toch zijn er in ieder geval in Nederland nog wel wat beschermingsconstructies mogelijk om de macht van aandeelhouders wat in te perken. Bij deze link een lijst van grote Nederlandse bedrijven die gebruik maken van beschermingsconstructies. ASML, KPN en Philips maken ook deel uit van deze lijst.
Het plaatsen van bestuurders gaat via de comissarissen. Je kunt als aandeelhouder dus alleen invloed op het bestuur hebben als je machtig genoeg bent om comissarissen te benoemen. "wat meer aandelen hamsteren" is daarvoor een heel lichte omschrijving, je hebt gewoon een keiharde meerderheid van stemmen nodig en dat is bij een beursgenoteerd bedrijf niet eenvoudig.
'Keiharde meerderheid': Hoezo had TCI slechts 1% van de aandelen nodig om ABN Amro volledig naar haar pijpen te laten dansen? Een grote mond hebben is genoeg.

http://www.volkskrant.nl/...litsing-abn-amro~a867651/

[Reactie gewijzigd door kidde op 27 oktober 2016 22:30]

'Keiharde meerderheid': Hoezo had TCI slechts 1% van de aandelen nodig om ABN Amro volledig naar haar pijpen te laten dansen? Een grote mond hebben is genoeg.

http://www.volkskrant.nl/...litsing-abn-amro~a867651/
Een grote mond en hebzucht van de meerderheid van de meerderheid van de andere aandeelhouders.
Je hebt best kans dat ze in belastingparadijs Nederland blijven. Naast het gunstige belastingklimaat hebben we veel hoogopgeleiden en een uitstekende infrastructuur. Als 'de Amerikanen' het bedrijf graag in hun buurt hadden gehad was dat denk ik al veel eerder gebeurd.
Voor de heren en dames die meer info over metname de overname willen hebben, heb ik het stuk uit het NOS journaal van 18:00 uur even met OBS opgenomen en op YouTube gezet ;)

En deze kun je hier vinden:

Klik

Mijn excuses voor het brakke stotterende beeld en het zachte geluid, OBS werkt niet overal even handig voor blijkt :P

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 27 oktober 2016 20:53]

De R&D afdeling zit denk ik wel safe inderdaad. De fabrieken ben ik wat minder optimistisch over. Qualcomm heeft in het verleden bewust niet voor eigen fabricage gekozen en ik zie ze gerust vasthouden aan deze strategie.

Hier een artikel van Bloomberg over de deal inclusief een interview met Steve Mollenkopf. Noem me een pessimist, maar er word verdacht veel gepraat maar weinig gezegd.
Dus niets ten nadele van de beste man
Nou, daar wil ik nog wel wat op afdingen. In zijn nieuwe positie heeft hij de al gelegde fundamenten voor het opheffen van Philips al flink uitgebouwd. Eigenlijk had hij naar Amerika weggepromoveerd moeten worden, daar was hij een stuk beter op zijn plaats geweest al dan niet als zetbaas ergens.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 27 oktober 2016 21:32]

Het Tweakers artikel vergeet nog iets anders te melden:
NXP heeft daarnaast zijn pionierswerk in de jaren negentig op het gebied van nfc weten te verzilveren, met onder andere de Mifare-chips. De nfc-chips worden onder andere gebruikt voor identiteitsbewijzen, contactloos betalen met telefoons en bankpassen en inchecken voor het openbaar vervoer. Bovendien komen de chips voor in auto's, thuisapparatuur en in accessoires voor games zoals Skylanders.
"Verzilveren." Hoewel de Mifare Classic idd brede adoptie had, was dit ook makkelijk te kraken. Zie o.a. het OV-chipkaart fiasco. Die gebruikte, net zoals soortgelijke vroege toepassingen in het buitenland, in het begin ook de Mifare Classic.
Was dat de schuld van NXP, of vanwege de slechte implementatie van de OV Chipkaart?
NXP had zich als leverancier in een positie laten manouevreren waarin ze mochten kiezen tussen "het is niet goed" of "het deugt niet". Kennelijk was er teveel geld mee gemoeid om een goed advies te geven en hebben ze een product geleverd waarvan ze wisten of hadden kunnen weten dat het hooguit matig geschikt was.
In hoeverre was NXP hiervoor verantwoordelijk als leverancier, behalve dat TLS riep "Wij willen een miljoen MiFare Classic kaarten"?
Dat weet ik niet precies, maar bij een klant die een miljoen stuks van een product wil, schuiven veel leveranciers wel 1 of meer applicatie-experts naar binnen. Al was het maar om dit soort fiasco's te voorkomen.
Precies. "Wir haben es nicht gewusst" is ten eerste te makkelijk, ten tweede was minstens de imagoschade ten gevolg hiervan in dat geval een backfire, en ten derde zoals jij stelt onrealistisch.

Bovendien was de OV Chipkaart van Nederland slechts 1 van de vele (problematische) implementaties.
Worden de Diodes en mosfetts strax ook via de US gedaan dan ?
ik ben namelijk bang dat deze hierdoor duurder gaan worden.
we gebruiken ze namelijk van NXP door prijs/prestatie verhouding de beste is op het moment.
een paar cent omhoog kan namelijk al heel wat in onze omzet snijden
Wat ik zojuist op het NOS 20.00 journaal hoorde, is dat Qualcomm zelf geen productiefaciliteit heeft. Volgens mij wordt t meeste in China gemaakt wat t stempel Qualcomm draagt, dus als er al dingen gaan verhuizen (wat overigens ontkent wordt), zou t eerder naar een lage lonen land zijn, wat normaal gezien de prijs zou drukken.
Maar er zijn ongetwijfeld tweakers die hier veel beter over ingelicht zijn.
Je weet ook dat chips die vaak in China/Taiwan gemaakt worden niet daar gemaakt worden vanwege lagen lonen, maar vanwege zeldzame aarde mineralen, het is gewoon eenvoudiger en beter voor het milieu en de kosten om zo min mogenlijk mineralen de aarde over te transporteren.

De lonen in een chip fabriek in China/Taiwan liggen niet veel lager als in Nederland, want je moet een bepaald technisch specialisme hebben die overal op aarde zeer goed betaalt..
Dodo's draaien echt geen chip fabriek.

[Reactie gewijzigd door stewie op 27 oktober 2016 21:47]

Zeldzame aardes zijn in de IC sector helemaal niet zo hard nodig. Waar zou je ze vinden? Misschien een enkel magneetje in een machine, maar dat stelt helemaal niets voor. Een enkel windmolentje heeft al veel meer nodig.

En gezien de kleine hoeveelheden maakt het transport ook niets uit voor het milieu - het is te verwaarlozen ten opzichten van de megatonnen ijzererts die China importeert.
Zelfs zand is niet gratis in nederland.
Tja, meeste zand in Nederland is te rond, zand van de strand is eigenlijk waardeloos . :P
De bouw-en infrasector heeft liever zand dat vrij hoekig is.
Discrete halfgeleiders zullen gewoon worden gemaakt waar ze gemaakt werden, althans dat lijkt mij. Voor Qualcomm is dat namelijk onbekend terrein.

Maar Stadskanaal is al verleden tijd en zal wel nooit meer terugkomen als grote locatie voor discrete diodes en aanverwante halfgeleiders laat staan voor beeldbuizen.

EDIT: Discrete halfgeleiders waren al afgestoten, die divisie heet nu Nexperia en is van de Chinezen. Hoogfrequenttransistoren zijn afgestoten onder de naam Ampleon maar de producten van Freescale zijn nog wel door NXP leverbaar als ik de situatie goed beoordeel.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 29 oktober 2016 14:35]

Discrete componenten en andere 'simpele' zaken zoals buffertjes vielen onder Standard Products. Vielen omdat die divisie is afgestoten en verkocht aan Chinese investeerders. Dat klinkt misschien slecht, maar dat valt mee: Eerst was Standard Products een makkelijke inkomsten bron voor NXP, maar wisten ze nou niet echt wat ze er verder mee moesten. Nu het een zelfstandig bedrijf is (Nexperia) hebben ze maar ÚÚn doel: groter, beter en efficienter worden op de Standard Products markt, die mosfets en diodes dus.

Maar dat staat hier dus buiten (nou ja, het zou best kunnen dat die splitsing was vanwege Qualcomm).
De gevolgen zijn niet bekend volgens het artikel, ook wordt er niet gespeculeerd. Mijn ervaring is met dit soort overnames dat dit zeer grote effecten zal hebben op de werknemers. Eerdere overnames van bijvoorbeeld Organon door een groot amerikaans bedrijf is dat deze vanuit een dergelijk oogpunt (vanuit het Amerikaanse bedrijf: 'wat kunnen wij goedkoper en waar verdienen wij het snelste geld aan'. Bij Organon was het destijds voornamelijk geld verdienen aan de patenten, de research stopzetten in Nederland en alleen nog focussen op productie. Ik ben bang dat NXP eenzelfde lot te wachten staat...
Zouden de eventueel ontslagen NXP-medewerkers niet snel een andere baan hebben? Er is immers een tekort aan technisch hooggeschoold personeel.
Als ze serieus heel NXP in Nederland zouden opheffen: Een redelijk gedeelte niet. Natuurlijk kunnen ze veel met wat opleiding andere technisch werk doen, maar NXP is simpelweg veruit de grootste chip ontwerper in Nederland. Er zijn wel een aantal andere, maar die zijn veel kleiner, en die hebben simpelweg niet zoveel personeel nodig.

Dus ja, als je het hebt over een enkele afdeling die opgeheven wordt moet ze dat wel lukken, zou Qualcomm heel NXP Nederland opheffen, dan heb je een groter probleem.

Dat gezegd hebbende, ik geloof er niet in. Je betaal niet 45 miljard om het dan op te heffen. NXP heeft wel wat leuke patenten hoor, maar echt niet voor 45 miljard aan patenten. Je koopt het voor alles wat het je brengt, en daar zijn de ingenieurs een groot gedeelte van.
Voor het technisch personeel zal het wel meevallen; de baas van ASML heb ik al tig keer op tv horen klagen dat je in Nederland maar niet aan goed binnenlands opgeleid technisch opgeleid personeel kan komen. Voor de "overhead", hoofdkantoor en staf afdelingen e.d., tja,dat worden de 'synergie voordelen' behaald.
ASML moet niet huilen. Want zover mij bekend laten ze daar nog steeds een groot gedeelte op payrolling contracten enzo werken, zodat ze snel eruit getrapt kunnen worden als het minder gaat. En als het dan beter gaat vreemd opkijken dat ze ergens anders ondertussen zijn gaan werken.
En in zijn algemeenheid, ook als je rekening houdt met hogere werkgeverslasten, zijn we hier in Europa alsnog goedkoper dan in de VS. Oftewel, moeten ze meer betalen als ze meer mensen willen aantrekken.

Wat betreft die 'overhead': Voor een gedeelte zal je zeker gelijk hebben. Al heb je natuurlijk nog steeds lokale HR nodig, je hebt ook nog IT support nodig, etc. Sales zal waarschijnlijk helemaal nergens last van hebben, er werd gezegd dat Qualcomm 15 klanten heeft, en NXP 25000 klanten heeft. Dat zijn dus twee compleet verschillende sales afdelingen, en dat kunnen ze bij Qualcomm niet zomaar overnemen. Dat willen ze waarschijnlijk ook niet, want daar heeft de NXP sales gewoon veel meer ervaring mee.
Maar onder de streep kan je er vergif op innemen dat wanneer Eindhoven niet meet een hoofdkantoor is, dat er inderdaad functies verdwijnen.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 27 oktober 2016 22:44]

Dat valt wel mee met dat snelle eruit trappen. De vaste medewerkers schakelen af als het wat rustiger wordt, zodat de flexers langer behouden kunnen worden.
De Q3 cijfers van ASML laten zien dat de payroll FTE's het afgelopen jaar met 1000 zijn toegenomen; de non-payroll is gelijk gebleven. Het aandeel flex neemt dus af.
Qualcomm wilt natuurlijk de kennis van NXP in hun producten gebruiken voor uitgebreidere soc's.
Of ze willen gewoon meer soorten producten verkopen, want ze zijn zeer beperkt qua diversiteit.
En NXP chips zitten in dingen waar je geen Qualcomm chip in de buurt zal vinden.

[Reactie gewijzigd door stewie op 27 oktober 2016 19:58]

NXP was al groot in RFID en zet stevig in op het internet-der-dingen. Dat zijn bij uitstek zaken waar je een Qualcommchip in de buurt gaat vinden. Idem bijvoorbeeld vermogenshalfgeleiders. In mobiele apparaten kan een NXP-mosfet gebroederlijk naast een Qualcomm-controller zitten.
Ik zeg niet dat ze niet naast elkaar zouden kunnen, maar dat NXP in meer velden zit dan Qualcom en dat Qualcom NXP meer nodig heeft vanwege een gebrek aan eigen diversiteit.
Ik had je bericht inderdaad eenzijdig gelezen en wilde je al volmondig gelijk geven, maar na wat verder zoeken is NXP helemaal niet meer zo divers als ik dacht. De waarheid zal dus in het midden liggen.

De vermogenshalfgeleiders die ik noem, zijn door NXP al afgestoten. RF Power is Chinees en heet Ampleon terwijl discrete componenten (zoals de FETs die ik noemde) en logica IC's nu ook Chinees zijn en Nexperia heten.
Ook de documentatie van NXP is zeer fijn, niet iets waar je meteen een chip voor kiest, maar na een tijdje krijgt het wel je voorkeur :)
Inderdaad! Voor mijn werk zoek ik altijd componenten met zo weinig mogelijk (liefst geen) ferro-magnetische materialen erin. Bij NXP is gewoon te vinden uit welke materialen een behuizing is opgebouwd.
Kleine correctie: de geheugenchip van eind jaren '80 was niet 1 megabyte maar 1 megabit. In die jaren bestonden geheugenchips nog gewoon uit DIL modules, ÚÚn voor ieder bit (en soms nog ook een extra voor parity).
Je hebt gelijk: http://www.hagenbeuk.nl/w...oads/2015/02/Megachip.pdf
Met die chip was Philips even wereldwijd nummer 1 wat betreft het aantal componenten per vierkante millimeter. :)
Kan me het nog herinneren uit die tijd.
In 1987 waren 256 kbit chips nog mainstream. Ooit eens een moederbord gehad uit die tijd waar 72 van die DIL-chips op zaten en dan had je nog maar 2 Megabyte RAM... :+
Natuurlijk gaat deze reorganisatie banen kosten, dat lijkt mij voor de hand te liggen. IT, HR, sales en andere support organisaties zullen vast wel "geoptimaliseerd" worden. Ik gok dat er voorlopig voor de technische ontwikkeling niets verandert - maar op termijn zal alles wel even door elkaar geschud worden.

* vanaalten NXP-er, maar zonder enige (voor)kennis

[Reactie gewijzigd door vanaalten op 27 oktober 2016 17:35]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Nintendo Switch Google Pixel Sony PlayStation VR Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 7 Dishonored 2 Google Android 7.x Watch_Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True