Gerucht: Qualcomm wil NXP overnemen voor 27 miljard euro

Er gaan geruchten dat Qualcomm plannen heeft om de Nederlandse chipmaker NXP over te nemen. Met de mogelijke deal zou een bedrag van ongeveer 30 miljard dollar, omgerekend ongeveer 27 miljard euro, gemoeid zijn.

NXPDat stelt het doorgaans goed ingelichte The Wall Street Journal, waarbij de krant zich beroept op niet nader gespecificeerde bronnen. Er zouden al vergaande gesprekken zijn gevoerd, waarbij de verwachting is dat er binnen twee tot drie maanden een deal, waarvoor dus volgens de geruchten een bedrag van 27 miljard euro op tafel moet komen, kan worden bereikt tussen de twee partijen.

The Wall Street Journal wijst erop dat er nog onzekerheid bestaat rondom de deal. Mocht het niet tot een overeenkomst komen, dan gaat Qualcomm kijken naar alternatieven voor een overname, aldus de bronnen van de zakenkrant. Om welke mogelijke kandidaten het gaat, is niet bekendgemaakt.

NXP is een chipmaker die zijn hoofdkwartier in Eindhoven heeft. Het bedrijf produceert een breed scala aan microchips. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van meer dan 5 miljard euro.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

29-09-2016 • 20:20

84

Reacties (84)

84
77
45
1
0
27
Wijzig sortering
Heel jammer dat weer een Nederlands pareltje door de Amerikanen ingepikt wordt.

Het patroon is zo langzamerhand bekend. De Nederlandse technologie wordt ingepikt, de Nederlandse vestiging wordt gesloten en onze technici moeten straten vegen.
Nou, laten we niet overdrijven. Sowieso heeft NXP recent nog Freescale overgenomen, en toen waren de Amerikanen ook niet aan het klagen dat de Europeanen hun allemaal overnamen ;). (Oké, sommige Amerikanen deden dat waarschijnlijk wel).

Maar je besteedt niet 25MLD om dan de handel te sluiten. Zullen er ontslagen vallen als het door gaat? Gegarandeerd, immers er zit overlap in bijvoorbeeld (IT) support rollen. Maar je doet ook niet zo'n overname voor een paar patenten, daar zijn goedkopere opties voor.

Overigens gingen de eerste van deze geruchten al enkele maanden geleden. Qualcomm schijnt miljarden te hebben waar ze niks mee doen, wat de aandeelhouders weer nogal zonde vinden. De twee opties waren of Xilinx (maker van FPGAs) overnemen, of NXP. Die eerste was een stuk goedkoper, maar daar hebben ze al licentie deals mee. NXP sluit best redelijk aan op Qualcomm, niet veel overlap, en wel genoeg mogelijkheden waarbij productfamilies samen kunnen functioneren, en dus in de toekomst ook samen ontwikkeld kunnen worden.

Uiteindelijk zou het natuurlijk wel jammer zijn als zo'n Nederlands bedrijf verdwijnt. Maar qua personeel denk ik dat het vooral de vraag is wat er met het ondersteunende personeel in het hoofdkantoor (Eindhoven) gebeurd dan (sommige zullen blijven uiteraard, andere is het twijfelachtiger). Maar het technisch personeel zou ik niet direct bang voor zijn.
Nou, laten we niet overdrijven. Sowieso heeft NXP recent nog Freescale overgenomen, en toen waren de Amerikanen ook niet aan het klagen dat de Europeanen hun allemaal overnamen ;). (Oké, sommige Amerikanen deden dat waarschijnlijk wel).
Ja, en nu kopen ze mogelijk weer Freescale terug + NXP erbij. Huhuh... ;) Bewijst maar weer hoeveel meer macht de Amerikanen hebben. Nederland mag zich net zoals de VS ook wat meer protectionistischer opstellen (ben bijvoorbeeld nog steeds erg blij hoe men monopolist Carlos Slim heeft kunnen stoppen; vreselijk figuur voor Nederland). Iedere grootmacht doet het (al sommigen in meer en mindere maten).
Zo monopolistic was Carlos dus blijkbaar toch niet :)
Verder is het een momentopname. Het allerslechtste voor de wereldeconomie en consument is protectionisme. Daar moeten we ons niet toe laten verleiden door een mogelijke overname.
Verder kan het ook zo zijn dat ASML over 4 jaar weer Qualcomm overneemt.
Dat laatste gaat dus nooit gebeuren. Qualcomm doet haar orders bij foundries, en die kopen hun machines bij ASML. Dus als ASML Qualcomm over zou nemen, zouden ze zowel klant als supplier van die foundries zijn. Basaal komt dan een deel van het geld dat je zelf uitgeeft weer in je eigen portemonnee, maar niet alles. Dat is een redelijk krom verdienmodel.
Het allerslechtste voor de wereldeconomie en consument is protectionisme.

Waarbij je vergeet dat het de kapitaalmarkt is die hierbij de doorslag geeft. Niet de technologie, noch het fabriceren van producten. En al helemaal niet het welzijn van natuur of mens.
Zo monopolistic was Carlos dus blijkbaar toch niet :)
Blijkbaar niet bekent met America Movil. Faust stond er ook bekend om de gevolgen van zijn deals te onderschatten.
Hoe vaak horen we niet dat bedrijven als Philips, Shell, ASML, Ahold, Tomtom, Akzo, DSM, Unilever, Heineken, Randstad en weet ik het welke andere bedrijven allemaal nog meer buitenlandse overnames doen? Zeg je dan ook tegen die bedrijven dat ze dat niet zouden mogen doen?

Recent nam Randstad nog het Amerikaanse Monster over. Verbieden?
We hebben toch nog Teledyne-Dalsa? Ook amerikaans, maar Nederland is heeft een/de hoofdvestiging.

Overigens heeft Qualcomm geen fabrieken en NXP wel. Dus ik denk ook daarom niet dat dit een kwestie wordt van 'stuur de lijst met klanten maar en we sluiten de boel'.

Anders moet je naar Belgie. Image sensor land.

Eigenlijk denk ik dat Amerikanen vooral beter zijn in schreeuwen en reclame maken.
Dat laatste is zeker waar. Amerikanen zijn erg goed in vermarkten, opkopen en geld verdienen. Maar technologisch zijn ze van Azië en Europa afhankelijk.
Je bedoelt kwa goedkope arbeid zijn ze van Azie afhankelijk?

Alleen Japan en in mindere mate Korea is de uitzondering.

Als arbeid in Amerika even goedkoop als in Azie was zouden ze juist gewoon in Amerika blijven.
Nee, ik bedoel dat Amerikanen altijd net doen alsof ze de hele wereld aankunnen, maar bijvoorbeeld Nederland nodig hebben voor hun waterbeheer.
Is België image sensor land? :O
Heel jammer dat weer een Nederlands pareltje door de Amerikanen ingepikt wordt.

Het patroon is zo langzamerhand bekend. De Nederlandse technologie wordt ingepikt, de Nederlandse vestiging wordt gesloten en onze technici moeten straten vegen.
Als ze al overgaan tot overname dan moet het nog steeds goedgekeurd worden.
Naar mijn gevoel moet deze overname niet goedgekeurd worden, dan wordt Qualcomm een te dominante factor.
Dat is meestal niet het geval.
Meestal is het zo dat er met zo een deal, ook naar de mensen gekeken word.
En ook daar zorg de top van dat bedrijf dat dezer technischie ander werk krijgen of althans ze krijgen een andere baan van dat berdrijf.Of meestal is het ook zo dat die mensen gewoon daar blijven werken omdat die productie waar ze mee bezig zijn nog altijd veel geld oplevert.
De kunst van zoiets is dat alles binnen de technische vaardigheden aangepast moet worden.
Omdat deze twee bedrijven een bedrijfsvoering gaan nemen.
Wat wel zo is dat zo een bedrijf niet meer in Nederlandse handen is, en is een beetje jammer voor de Nederlandse economie.
NXP is sinds de scheiding van Philips niet meer Nederlands. Dat is sinds 2006/2007.
NXP is destijds grotendeels betaald door KKR, een investeringsmaatschappij en daarna naar de beurs gegaan -> NASDAQ. De Nederlandse tint was er vanaf toen helemaal af.
Je merkt het ook in de bedrijfscultuur, dat wordt steeds Amerikaanser.

Ik maak me geen zorgen om een evt overname door Qualcomm, we (ik werk bij NXP) zitten grotendeels in een andere markt en maken goede winst, dus ze zouden gek zijn de boel hier op te heffen.

Het bedrijf als totaal kan er evt sterker van worden, we kunnen elkaar complementeren met verschillende IC's en totaal pakketten aanbieden aan klanten. Dat was ook het idee achter de merge/overname met Freescale.
Bovendien kun je van elkaar leren en "the best of both worlds" gebruiken bij nieuwe projecten. Dat heeft allemaal zn tijd nodig en kan evt ook op een mislukking uitlopen, maar laten we van het positive uitgaan :)
OK, het zit anders in elkaar dan ik dacht.
Anoniem: 424693 @Revadak5 oktober 2016 05:59
Dat bedrijf leert helemaal niets ! Ja hoe sommigen de boel aan gort hielpen en alle geboekte successen ten gelde maken door incompetent management.
Ik ben blij dat ik er al wat jaren weg ben. Jammer om de zien hoe de collega's daar de boel nog draaiende moeten houden. Zonde van alle talent. zondevan alle moeite...

Succes enne sterke daar allemaal....
NXP als voorbeeld, is gewoon een beursgenoteerd bedrijf (aan de NASDAQ) waarmee ze kapitaal kunnen aantrekken. En daarnaast ook via andere manieren. Het land waar je hoofdkantoor staat is niet relevant voor het aantrekken van kapitaal.

Een uitzondering daarop lijkt dat om één of andere reden dat startups veel makkelijker kapitaal aantrekken als ze in Silicon Valley gevestigd zijn. Maar dat is niet te vergelijken met een bestaande multinational die kapitaal nodig heeft.
Het kapitalisme zorgt uiteindelijk voor consolidatie en als een klein land trekken wij daarom altijd aan het kortste eind. Om ons eigen lot te kunnen bepalen moeten we veel nationalistischer worden want anders houden we hier alleen maar verkoop filialen over van buitenlandse bedrijven.

We denken dat Ahold en Philips groot zijn maar in het buitenland zijn altijd spelers te vinden die nog groter zijn en op termijn deze bedrijven zullen overnemen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 25 juli 2024 02:40]

Het kapitalisme zorgt uiteindelijk voor consolidatie en als een klein land trekken wij daarom altijd aan het kortste eind. Om ons eigen lot te kunnen bepalen moeten we veel nationalistischer worden want anders houden we hier alleen maar verkoop filialen over van buitenlandse bedrijven.

We denken dat Ahold en Philips groot zijn maar in het buitenland zijn altijd spelers te vinden die nog groter zijn en op termijn deze bedrijven zullen overnemen.
In 1974 had Philips 412.000 werknemers ;). Ahold heeft overnames gedaan in Amerika. Dus dat zijn eigenlijk twee hele slechte voorbeelden.

Dat Philips niet meer zo groot is als vroeger heeft weinig te maken met het kapitalisme en des te meer met het constant blijven afstoten van zaken waar het bedrijf goed in is. Zo komt het hier besproken NXP ook gewoon van Philips.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 25 juli 2024 02:40]

[...]

In 1974 had Philips 412.000 werknemers ;). Ahold heeft overnames gedaan in Amerika. Dus dat zijn eigenlijk twee hele slechte voorbeelden.

Dat Philips niet meer zo groot is als vroeger heeft weinig te maken met het kapitalisme en des te meer met het constant blijven afstoten van zaken waar het bedrijf goed in is.
Naar mijn gevoel puur om goede cijfers voor de CEO te genereren.
Helaas is erg weinig van Philips over. Ik wacht op het nieuws. Bedrijf x neem Philips (Medical Systems) over.
Medical Systems het zorgenkindje van Philips in de jaren 90tig.
Zo komt het hier besproken NXP ook gewoon van Philips.
Dat klopt Philips Semi(conductors).
Philips heeft ooit aan de rand van de afgrond gestaan. Dat is later aangegrepen door de CEO (Gerard Kleiserlee) om er een paar hele vreemde standpunten doorheen te drukken. Het kwam er op neer dat Medical dé toekomst was. De logica was dat de medische markt alleen nog maar zou groeien en altijd gegarandeerd goed draaide door overheidsinvesteringen. Alle andere divisies en onderdelen van Philips waren ondergeschikt. Om daar mee om te gaan werd het een kwestie van afstoten en outsourcen.

Het eerste probleem met die visie is natuurlijk dat die overheden in tijden van crisis de hand op de knip houden. Dus financieel valt zowel de groei, omzet als de marge van medical onwijs tegen.

Wat mij betreft is het grootste probleem dat Philips gewoon geen Philips meer is. Philips was wat mij betreft een innoverend bedrijf was met belachelijk veel research & development. Doordat het een conglomeraat was werd de kans dat je iets ergens kon toepassen heel groot. Stel Philips medical vindt nu een rode laser uit die de platenspeler kan vervangen, daar kan dat bedrijf in de huidige vorm helemaal niets meer mee. Het Philips van toen kon dat wel, juist dankzij de Consumer Electronics tak.

Ik vindt het nog altijd eeuwig zonde. Stel Philips had een andere CEO gehad en ze hadden NXP en ASML niet afgestoten en waren ook met volle overtuiging doorgegaan met Consumer Electronics. Je hebt dan een combinatie van de slagkracht op R&D gebied samen met de chip expertise van NXP en de superioriteit aan de productie kant via ASML. Het moet wel heel raar lopen als daar geen super "Philips mobile" uit ontstaat. Simpel gezegd had Philips gewoon kunnen zijn wat Samsung nu is. Een paar andere keuzes en we hadden waarschijnlijk allemaal met een Philips telefoon rondgelopen.

Ik heb tijdens mjjn studie hier destijds een discussie over gehad met de vp van CE maar helaas is de boodschap toen niet binnen gekomen :+ . Hij ging toch echt de tv's outsourcen want dat was veel beter...

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 13:21]

Ik ben bijzonder blij dat Philips zowel NXP als ASML heeft afgestoten. Onder de vleugels van dat bestuur waren die beide bedrijfstakken ten onder gegaan. Nu floreren ze als onafhankelijke bedrijven, maar zijn beide nog steeds heel trots op hun Philips-verleden.
Een paar reacties hierboven wordt opgemerkt dat Silicon valley zo succesvol is vanwege de Venture Capitalists die nieuwe bedrijven oprichten. In Nederland is Philips effectief die Venture Capitalist geweest - niet alleen hebben ze ASML en NXP als spin-offs, maar ook specialistisen als Feico electronenmicroscopie. En zelfs TomTom automotive heeft Philips wortels.
Philips heeft ooit aan de rand van de afgrond gestaan. Dat is later aangegrepen door de CEO (Gerard Kleiserlee) om er een paar hele vreemde standpunten doorheen te drukken. Het kwam er op neer dat Medical dé toekomst was. De logica was dat de medische markt alleen nog maar zou groeien en altijd gegarandeerd goed draaide door overheidsinvesteringen. Alle andere divisies en onderdelen van Philips waren ondergeschikt. Om daar mee om te gaan werd het een kwestie van afstoten en outsourcen.

Het eerste probleem met die visie is natuurlijk dat die overheden in tijden van crisis de hand op de knip houden. Dus financieel valt zowel de groei, omzet als de marge van medical onwijs tegen.

Wat mij betreft is het grootste probleem dat Philips gewoon geen Philips meer is. Philips was wat mij betreft een innoverend bedrijf was met belachelijk veel research & development. Doordat het een conglomeraat was werd de kans dat je iets ergens kon toepassen heel groot. Stel Philips medical vindt nu een rode laser uit die de platenspeler kan vervangen, daar kan dat bedrijf in de huidige vorm helemaal niets meer mee. Het Philips van toen kon dat wel, juist dankzij de Consumer Electronics tak.

Ik vindt het nog altijd eeuwig zonde. Stel Philips had een andere CEO gehad en ze hadden NXP en ASML niet afgestoten en waren ook met volle overtuiging doorgegaan met Consumer Electronics. Je hebt dan een combinatie van de slagkracht op R&D gebied samen met de chip expertise van NXP en de superioriteit aan de productie kant via ASML. Het moet wel heel raar lopen als daar geen super "Philips mobile" uit ontstaat. Simpel gezegd had Philips gewoon kunnen zijn wat Samsung nu is. Een paar andere keuzes en we hadden waarschijnlijk allemaal met een Philips telefoon rondgelopen.

Ik heb tijdens mjjn studie hier destijds een discussie over gehad met de vp van CE maar helaas is de boodschap toen niet binnen gekomen :+ . Hij ging toch echt de tv's outsourcen want dat was veel beter...
Dat ben ik et je eens. Philips was een innoverend bedrijf met erg veel elementair onderzoek.
Maar ook met verkeerde investeringen. Philips heeft indirect de Garmins en de Tomtoms geholpen. Ze hebben veel geld in Carin gestoken en daarbij heel veel geld in Navteq geïnvesteerd.
En daar nooit de vruchten van geplukt omdat ze niet genoeg geduld hadden.
In de tijd dat GPS navigatie in was, had Philips Carsystems verkocht aan VDO.

Op zich is het jammer dat het oude Philips niet meer bestaat. Waarschijnlijk door het naar de pijpen dansen van de aandeelhouder.
De vraag is of je concurrenten jou producten af zouden nemen als de divisie niet afgesplitst zouden zijn? Wil en Samsung of qualcom wel een Philips stepper of Sony wel een Philips IC.
En Apple gebruikt geen Samsung chips, men gebruikt geen Sony camera sensor behalve Sony?
Nog zo'n parel die Philips heeft laten lopen om de verkeerde redenen.
Net zoals het verkopen van hun aandeel in TSMC destijds.
Feitelijk hadden en hebben ze onvoldoende vooruitziende blik en gaat alles voor de korte termijn winst en die periode is begonnen met het aanstellen van Jan Timmer en daarna flink versterkt door Cor Boonstra.
Feitelijk miljarden gewoon verbrand.
Je vergeet dat Philips nou niet bepaald bekend stond en staat om zijn marketing. Voorbeeld: CD-I.

Over minder dan 10 jaar bestaan ze niet meer, overgenomen door een ander bedrijf.
Anoniem: 424693 @W00fer5 oktober 2016 06:00
Goh Als Frits Philips dat zou weten stond ie op uit de kist.
Schande ! hoe alles aan gort is geholpen.
Ik word er elke keer op aangevallen maar ik blijf het zeggen. Philips is een bank geworden die "winst maakt" en niks anders. Nadat het leeggezogen is gaan die aandeelhoudertjes en de rest van de Vindicatters gewoon opstappen naar een ander bedrijf.

Philips: Wat maken we eigenlijk? Nou Winst! ;) Dat zou hun nieuwe slogan moeten zijn ;).
+2 voor de slogan, moest er rijkelijk om lachen
Als er gaat consolideren dat is het juist dat er minder bedrijven in Nederland zullen zijn. En ook in elk ander land. Net zoals Freescale weggeconsolideerd was uit de VS, kan het nu gebeuren dat NXP wegconsolideerd uit Nederland. Maar dat werkt beide kanten op. De kans dat een Nederlands bedrijf wordt overgenomen is niet echt groter dan de kans dat een Amerikaans bedrijf wordt overgenomen.

Deze consolidatie is overigens vanwege een reden. Er is in de chipindustrie wijdverspreid het idee dat de enige manier om te overleven is om bij de grootste te horen. Daarom zie je in de hele chipindustrie overnames. Als we ervan uitgaan dat die idee correct is, dan zou het nationalistisch blokkeren van zulke consolidatie betekenen dat bedrijven failliet gaan en het personaal op straat staat. Ik weet niet of dat beter is dan bij een bedrijf werken waar toevallig het hoofdkantoor in de VS staat. Want dat is het enige verschil tussen een beursgenoteerd Nederlands en Amerikaans bedrijf.
Dat betekent dat NL bedrijven uiteindelijk allemaal in buitenlandse handen vallen.
Oplossing is simpel: Koop (als Nederlander) aandelen QCOM, dan valt heel QCOM, FreeScale en NXP in Nederlandse handen. Sorry, ik (als Nederlander!) heb er zelf maar 3 van de 1,5 miljard, maar in ieder geval geef ik het goede voorbeeld ;) Al dat sentimentele Calimero-gehuil over investeringsklimaat blabla, waarom niet gewoon bij jezelf beginnen? En als je zelf daar geen geld of zin in hebt, zet je pensioenfonds of verzekeraar eens onder druk.

Op dit moment zit NXP wel met het hoofdkantoor in Nederland, maar reken maar, dat net als bij Philips en ASML meer dan 90% van de aandelen in buitenlandse handen is. Als Qualcomm het overneemt, is de verandering "qua eigendom" dus kleiner dan 10%, en die Nederlandse aandeelhouders krijgen er mogelijk weer aandelen QCOM voor terug.

Ed: Ik snap het wel, het gaat er vooral om dat het "bestuur" Nederlands blijft en de banen in Nederland behouden, en dat er R&D in Nederland blijft plaatsvinden, niet per se om het eigenaarschap, en dat is onder Qualcomm de vraag; onafhankelijk van wie de eigenaar van Qualcomm is. Een bedrijf van $100 miljard kopen met een pensioenpot van $1000 miljard is qua risicospreiding helaas ook niet zo realistisch.
Maar met slechts 7%, dus 'slechts' $7 miljard ben je al de grootste aandeelhouder van Qualcomm, en juist de grootste huidige aandeelhouder van Qualcomm pleit ervoor dat pensioenfondsen minder meegaand en lafjes beleggen, en meer invloed uitoefenen op bedrijven om te krijgen wat ze willen. Dus, voor slechts 0,007% van onze pensoeinpot denk ik dat we NXP kunnen "behouden" als we echt willen, en daarmee investeren onze pensioenfondsen tevens in de hardst groeiende halfgeleider-sub-tak, namelijk automotive; meer perspectief dan Shell / Ahold / ING, dus lijkt me een no-brainer!
.

[Reactie gewijzigd door kidde op 25 juli 2024 02:40]

De PvdA heeft deze ontwikkeling ook niet bepaald tegengehouden. Onzin om dit te koppelen aan een partij. Verder doet Nederland een stevig potje mee wereldwijd op overnamegebied. We zijn bepaald geen slachtoffers.
We mogen in Nederland / de EU best wel wat zuiniger zijn op onze paradepaardjes. Jammer genoeg zal de aandeelhouder wel weer het laatste woord hebben en met zwakke knietjes ingaan op het aanbod.
Je weet helemaal niet wie nu aandeelhouder is van NXP. Misschien is 90% al wel eigendom van amerikaanse equity fondsen, investeringsmaatschappijen, pensioenclubs of particuliere beleggers.

We doen nu alsof NXP nu een BV is waar de aandeelhouders nog braaf elke dag naar kantoorkomen om het zweet uit de naad te werken, maar dat beeld klopt niet. het is gewoon een beursgenoteerd bedrijf wat betekent dat iedereen ter wereld een stukje NXP kan kopen.

NXP is wellicht net zo niet-Nederlands als Ziggo, KPN, UPC, etc, etc.
ASML is ook deels in handen van bv. Intel. Ook een Amerikaanse club.

Het zal dan ook niet voor niets zijn dat NXP verhandeld wordt op de NASDAQ en niet op de Nederlandse beurs. De voormalig aandeelhouders van freescale (amerikaans ,dus wellicht grotendeels amerikaanse aandeelhouders) hebben bij de overname aandelen NXP gekregen.

Kortom, dit geneuzel over "amerika koopt europa' bij zo'n overname is eigenlijk onzin.
Ik bedoel eigenlijk meer de standplaats. Er was destijds ook zo'n farmaceut in Den Bosch ofzo: overgenomen en opgedoekt. En zo zijn er tal van voorbeelden.

We pretenderen een kenniseconomie te zijn. Dat moet ook wel, want voor het zware werk zijn we te duur en vooral te lui en te verwend.

Maar dan moet er natuurlijk wel geïnvesteerd worden in baanbehoud en niet in uitverkoop. Weg is weg.

Kijk naar Duitsland, kijk hoe familiebedrijven generatie op generatie voor werkplekken zorgen. Dat is toch beter als het Engelse model wat we nu hebben, met zoveel mogelijk vetmesten en daarna cashen?
Pharma is een héle andere business, die vooral over patenten gaat. Natuurlijk wordt daarbij het hoofdkantoor gesloten. Productie vindt meestal niet plaats nabij het hoofdkantoor, terwijl productlijnbeheer eenvoudig kan worden geïntegreerd.
NXP is onder andere hofleverancier van chips voor paspoorten en bankpasjes en hebben daar bijna monopolies in.

Zijn twee sectoren waarvan je zou willen dat de leverancier niet zomaar overal heen en weer worden geschud.

De overheden kunnen niet alleen, maar moeten serieus kijken wie, wat waar naar toe gaat.
Dat valt niet tegen te houden. Kijk naar Tata Steel. De minister kan roepen wat hij wil maar de enige oplossing om het tegen te houden is dat de staat het koopt. Voor de rest is het een wet van vraag en aanbod en kan een bedrijf dus verhandeld worden binnen de mededingingsregels. Daar zijn ook weer allerlei trucks voor. Kijk maar naar Microsoft die een flinke boete kreeg voor monopolie en beperking keuzevrijheid van de consument, maar onder de streep komen ze ermee weg.

Het lijkt allemaal alsof de overheden het via mededingingsrecht kunnen tegenhouden, maar dan was Shell ook niet zo groot....
Ze komen er niet mee weg.

Microsoft is een voorbeeld waarbij de partij een paar stappen achteruit heeft moeten zetten. Kunnen investeerder nog zo veel willen, maar door de beperkingen hebben andere een meer serieuze kans gekregen.

Hetzelfde zie je bij Facebook en google. De richting die ze willen ingaan wordt afgesneden. Daar ontstaat weer een vacuüm dat door anderen kan worden ingevuld.

Zoiets kun je ook verwachten van een partij als NXP. Moment dat je vragen gaat stellen is de kans groter dat de snelheid er uit gaat en zelfs helemaal wordt afgeblazen.
Zij kunnen er dan bijvoorbeeld voor kiezen om een aparte entiteit op te richten voor beveiligingsproducten.
De maatregelen die er vanuit Brussel zijn opgelegd zijn veel te minimaal om reuzen zoals Google / FB / MS van koers te veranderen. Het is hoogstens een tijdelijke strop. Idem met Volkswagen. Tijdelijk wat minder handel en tijdelijk wat sancties maar geen structurele veranderingen. Daarvoor is de lobby en werkgelegenheid die onder druk staat te belangrijk, evenals economische belangen. De economisch politieke agenda om concurrerend te blijven tov Azië / VS.

Megaconcerns zoals Monsanto waarvan bewijzen zijn dat wat ze doen mogelijk kankerverwekkend is worden nog gekeerd met tegenonderzoeken. H&M welke geen belasting betaald in de landen waar geproduceerd wordt (Bangladesh) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kijk maar eens een paar afleveringen Zembla dan zie je hoe krom alles in elkaar zit.
Anoniem: 424693 @Iblies5 oktober 2016 06:03
Nou je kan NXp, absoluut niet vergelijken met Microsoft, laat staan met een gigant zoals Samsung of TSMC, die ze notabene zelf in het zadel hebben geholpen.

Ook weer een voorbeeld van een joint venture, waar geld mee verdient moets' worden..... EN nu. Nu staan ze met bijna lege handen aan de rand te kijken hoe hun oude vrinden met het grote geld gaan lopen....
Da's nou ter lering en vermaak voor al het krokettenmanagement daar
Jammer als er op die manier weer belangrijke industrie in handen van de VS komen. Zo blijft er weinig over in Europa. Silicon Valley is niet te evenaren in Europa lijkt het. :)
Silicon valley heeft alle schijn van een bubble als je het mij vraagt, iets waar ze in de usa niet vies van zijn. Zelfs de koffiedames daar worden miljonair. Zodra het knapt en ze merken dat de plek niks bijzonders biedt anders dan toevallige samenkomst van ondernemers, waait het vanzelf weer de rest van de wereld over :)
Desalniettemin worden de europese bedrijven toch opgekocht door amerikaanse bedrijven, ongeacht de bubble. Mocht de bubbel barsten, dan merken overgenomen bedrijven dat ook.
Europese bedrijven LATEN zich opkopen bedoel je, want dat lieve geldje. Het blijft uiteindelijk toch een keuze. Eentje die met wat meer patriotisch denken toch anders zou verlopen, maar ja... nationalistisch denken mag tegenwoordig niet meer. Echter door dat gebrek daarvan hebben we al vele dingen uit handen gegeven waar we vroeger nationaal trots op waren dat we dat toch als klein kikkerlandje maar even flikten.

Oh... en met de overname NXP is weer een deel Philips weg. R.I.P. Philips. :(
Patriotisch denken is dan ook niet slim. Philips heeft toendertijd met het geld van NXP, geinvesteerd in medische technologie. Zonder die vekjoop, was Philips kleiner geweest en had bovendien mogelijk extra geld in NXP moeten steken aangezien dat in de jaren na verkoop flink verlies draaide ivm de instortende wereldeconomie.
Je bedoelt, patriottistisch denken was in dit geval niet slim. Want je moet zeker weten dat het geld van de verkoop dat je gaat investeren zich uiteindelijk terug zal betalen. Dat risico is veel groter dan het simpelweg voortbestaan van een bedrijf.
De bedrijven hebben niks in te brengen als ze beursgenoteerd zijn, ze kunnen alleen gauw hun aandelen terugkopen als ze kapitaalkrachtig genoeg zijn.

Waarom denk je dat MS dat gauw deed, toen de gierige pareljager zwijnen van Value Act ineens voor hun deur stonden? Die hadden Motorola al kapot gemaakt daarvoor. Nu kunnen ze alleen andere oud aandeelhouders wat lakker maken en hopen zo wat in te brengen hebben en dus de afbraak is wat uitgesteld, maar gebeurt nog steeds.

Maar als je dat als bedrijf niet kunt, omdat je gewoon het vermogen niet hebt? Tja dan komen deze gladde aaltjes gewoon binnen hoor. Die kopen het gewoon op en dan mogen ze ineens stemmen.. Ubisoft is op het moment zo'n gevecht aan het voeren tegen Vivendi. Dus ook al wil je het zelf niet.. als je beursgenoteerd staat ben je opkoopbaar.

[Reactie gewijzigd door 224237 op 25 juli 2024 02:40]

Helemaal mee eens, wat mij betreft mag de EU eens beter zijn best gaan doen om zulke miljardenbedrijven niet in Amerikaanse of Aziatische handen te laten komen.
NXP was al reeds Amerikaans, ondanks de keuze voor het hoofdkantoor en de historie. Toen Philips het oorspronkelijk verkocht, was het reeds per direct 80% in Amerikaanse handen.
Klopt, maar die 'schuld' is afbetaald. In het laatste jaar van wat ik begrepen heb, hebben ook de private investeerders in Freescale hun aandeel in het gefuseerde NXP van de hand gedaan, dus momenteel is het geloof ik een 100% publiek verhandeld bedrijf met het hoofdkantoor in Nederland. Maakt dat het een Nederlands bedrijf? Tja, wie het weet mag het zeggen :P.
Als ik het goed begrijp is dit NXP inclusief het gefuseerde Freescale. Op basis van de waarde van aandelen toen, zou Qualcomm nu een 25% korting krijgen. Uiteraard omdat men schulden ook overneemt, geen noodzakelijk rare zaak.
Anoniem: 343906 @Armin29 september 2016 20:43
Qualcomm kent een aantal uitdagingen waaruit deze mogelijke intentie tot overname voortkomen aldus meerdere berichten op internet, o.a. op deze site: http://www.fool.com/inves...-facing-qualcomm-inc.aspx
Dit soort overnames is voor mij als afstudeerder elektrotechniek reden om buiten Nederland te gaan werken. NXP is een van de tientallen high tech bedrijven in Nederland waar naar verluidt nog echt interessante dingen gebeuren. Ik denk dat NXP een stuk minder interessant wordt om te werken na deze overname. Het lijkt me niet dat Qualcomm van plan is om verder te investeren in dit bedrijf. Waarschijnlijk gaat het ze om de technologie, vergelijkbaar met de overname van Kiestra door BD (ook een gigantisch Amerikaans bedrijf) een paar jaar geleden. Doodzonde want als er straks geen afstudeerders meer in NL willen werken vertrekken deze bedrijven.
Waarom zou je dan niet meer voor NXP willen werken? De technologie zijn de mensen en de opgebouwde kennis. Die ga je niet voor 25 MLD kopen en dan weer weggooien normaal gesproken. En natuurlijk, NXP heeft vast wat leuke patenten op het gebied van NFC bijvoorbeeld. Maar daar een licentie op nemen als ze die willen is een stuk goedkoper.

Misschien ga je gelijk krijgen, ik hoop van niet uiteraard. Maar ik verwacht het zelf ook niet. Sowieso is het nogal een aparte beslissing om nu in het buitenland te gaan werken omdat je bang bent dat in de toekomst het in Nederland minder interessant zou zijn. Bedrijven in het buitenland kunnen, en worden, ook gewoon overgenomen. Zou toch jammer zijn als je bij Freescale was gaan werken net voor ze door NXP werden overgenomen ;).
NXP brokkelt in Nederland al jaren steeds verder af. De hele R&D afdeling is opgeheven en de clubjes zijn direct onder de produktafdelingen geplaatst. Geld op -> mensen eruit. Het hoofdkantoor in Eindhoven loopt ook leeg, dus ik denk dat het met deze overname versneld einde oefening in Nederland wordt voor NXP.
Je hebt gelijk, in het buitenland worden ook bedrijven overgenomen. Zelf innoveer ik graag. Als dat niet kan vind ik het werk minder leuk. NXP innoveert om de concurrentie voor te blijven. Dat is niet meer nodig als ze eigendom zijn van Qualcomm, verwacht ik.

Dat is niet per se een goede reden om naar het buitenland te gaan overigens. Het heeft voor mij ook met bedrijfscultuur in combinatie met land-cultuur te maken. Space X zou bijvoorbeeld geen Nederlands bedrijf kunnen zijn omdat men hier niet zo groot denkt. Uiteraard is Space X wel een uitzondering, want er zijn weinig bedrijven met zulke ambities die ze ook waar lijken te maken.
als ze worden overgenomen , wat gebeurt er dan met de mosfett divisie van NXP ?
mag hopen dat die de komende x jaar nog gewoon beschikbaar zijn.
ik neem er heel wat aantal bij hun af op jaar basis
Die zou sowieso waarschijnlijk nergens naartoe gaan. Maar belangrijker, die is al verkocht ;). De NXP Standard Products divisie (die de mosfets bijvoorbeeld maakt), gaat zelfstandig verder na te zijn gekocht door Chinese investeerders als Nexperia: https://en.wikipedia.org/wiki/Nexperia

Oftewel daar ga je niks van merken. En die gaan zeker verder met de productie en R&D in discrete componenten, gezien dat dat hun core business nu is.
Vind het een curieus artikel, waarin wél uitgelegt word wat NXP doet maar geen woord word gezegt over Qualcomm's activiteiten. Nu heb ik een vaag vermoeden wat Qualcomm doet, maar ik had dat liever ook gezien in dit artikel.
Anoniem: 636203 29 september 2016 21:12
Dit moet verboden worden door de kartel autoriteiten. Anders verliezen wij hier alle industrie.

NL is gewoon een te open en te klein land. Als we niet oppassen hebben we dadelijk ons eigen lot niet meer in handen. Dan moeten we voor alles toestemming vragen aan Berlijn of Parijs.
Er zijn wel essentiële bedrijven die door de staat worden beschermd, bijvoorbeeld hoogovens destijds toen Corus werd gevormd samen met British Steel. Zelfs nu heeft de Nederlandse regering bepaalde veto rechten in wat Tata doet met het bedrijf. Zo een constructie zou met NXP ook kunnen werken, alhoewel ik weet niet hoeveel grote chip-producenten Nederland rijk is en of dit echt nodig is.
De overheid kan niet alles tegenhouden aangezien het private partijen zijn die niet in staatsbelang zijn. Ik denk dat alleen een energieleverancier niet zomaar overgenomen kan worden aangezien dit direct effect kan hebben op ons dagelijks leven. Voor de rest kan en mag alles worden verkocht. Overigens is wat ik vertel maar ten dele waar, aangezien partijen zoals RWE (Duits) en Dong Energy (Deens) ook hier actief zijn.
Tja in de wereld waar bedrijven onderdeel zijn van investeerders gebeuren dit soort zaken altijd..........
Zou heel jammer zijn, De Nederlandse regering zou hier ook iets van moeten vinden.
Dit kan Nederlandse banen kosten, Nederland komt met verlies zo een grote partij een stuk lager in de tech innovatie ladder.
Ze hebben toentertijd DAF ook niet tegengehouden om over te laten nemen door PACCAR (Amerikaans bedrijf)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.