NXP investeert miljoenen in chipmachines voor fabriek in Nijmegen

Chipfabrikant NXP investeert in zijn chipproductie. Volgens het bedrijf gaat het om een 'flink aantal miljoenen'. Het geld gaat linea recta naar de fabriek in Nijmegen, zo liet een woordvoerder vrijdag aan Tweakers weten.

NXP logoNXP zit naar eigen zeggen bijna op de grens van zijn capaciteit. Daarom heeft de leiding van het bedrijf besloten om te investeren in nieuwe, 'complexe' chipmachines voor de fabriek in Nijmegen. Dat is de grootste productielocatie van het Eindhovense bedrijf, voortgekomen uit de Philips-stal.

Woordvoerder Martijn van der Linden kan niet zeggen om hoeveel miljoenen het precies gaat. Wel gaat het om een 'flink aantal miljoenen', zo liet hij Tweakers weten. De investering betekent niet meteen dat er op termijn meer personeel komt. Van der Linden zegt dat vooral de capaciteit van de machines omhoog gaat.

Vanaf volgend jaar zullen de gevolgen van de investering in de productie merkbaar moeten zijn, denkt Van der Linden tot slot. "Het management vindt de locatie in Nijmegen de belangrijkste en wil de fabriek de komende jaren verder uitbreiden."

NXP groeit al een tijd flink, mede doordat het de nfc-chip en de M8-coprocessor van de iPhone 6 en de 6 Plus voor Apple maakt. NXP nam de afgelopen maanden de Amerikaanse branchegenoot Freescale en de Britse smartcardchipmaker Athena SCS over voor miljarden. En vorig jaar investeerde het al circa 21 miljoen euro in nieuwe machines voor de fabriek in Nijmegen.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

31-07-2015 • 18:12

34

Submitter: hatross

Reacties (34)

34
34
22
1
0
0
Wijzig sortering
Mag ook wel dat er wat geinvesteerd wordt daar. ICN 4,5 en 6 zijn al lang verdwenen, en ook het gehele terrein is al flink kleiner dan in 2010. (toen werdt daar als eerste icn5 gesloten). En voor de toekomst? R&D in Nijmegen, productie in Azië. Zo zal het worden.
Productie verplaatsen naar Azië is inmiddels wel een achterhaald concept. Steeds meer bedrijven zien in dat de voordelen niet meer opwegen tegen de nadelen. Ten eerste ontbreekt het in Azië aan probleemoplossend vermogen. Daardoor zakt de productie bij problemen voor lange tijd in en/of moeten experts vanuit elders worden ingevlogen. Daarnaast is het niet goedkoop om een hele productielijn af te bouwen in Nederland en op te bouwen in Azië, en kennis over te dragen. Je zal voor lange tijd werknemers uit Nederland daar moeten stationeren voor een soepele overgang. Tot slot zijn inmiddels zoveel tech bedrijven neergestreken in Azië (China) dat echt goed personeel schaars is, wat weer leidt tot extra problemen bij het draaiende houden van de fabriek. Daar komt bij dat schaars personeel is duur en dat de lonen over gehele linie gestegen zijn in bijvoorbeeld China. Het verschil is tegenwoordig niet heel groot meer, en moet je voor goedkope krachten steeds verder uitwijken naar exotische oorden zoals Vietnam (zonder geschoold hoogwaardig technisch personeel).

Kortom, tegenwoordig is het vaak voordeliger om gewoon de productie daar te houden waar het al gevestigd is, in dit geval Nijmegen, en die locatie te upgraden.
Dus jouw hypothese is dat de langetermijnplannen precies omgekeerd zijn aan wat er op dit moment daadwerkelijk gebeurt? Ik ben wel erg benieuwd naar de motivatie daarachter die je jammergenoeg vergeet te geven, want juist uit tegenstrijdigheden valt het meest te leren.

Wat gesloten is komt nooit meer terug, lijkt het motto van voormalig moederbedrijf Philips te zijn (kortetermijnstrategie=langetermijnstrategie), maar nieuws als dit wijst er voor mij toch op dat men er bij NXP juist niet zo over denkt (langetermijnstrategie gericht op behoud en expansie).

Philips zou daar een voorbeeld aan moeten nemen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 00:47]

Eind 2008 werd de sluiting van icn5 aangekondigd, en de realisatie daarvan vond plaats in 2010. Daarna zijn ICN4 en ICN6 ook gesloten. ICN5 was een erg succesvolle fabriek, bij sluiting 40 jaar oud. Maar ondanks de uitbreiding die een aantal jaren daarvoor is gedaan bleek het steeds moeilijker om winst te maken. Ook in de semiconductor wereld moeten ic's ook elk jaar weer goedkoper worden. Dus of je output moet omhoog, en/of de yield zal omhoog moeten. Maar op een gegeven moment is rek eruit, wat dus ook het geval was bij ICN5, en dan houd het op. Een overgang van 5inch wafers naar 8inch wafers had dit(de sluiting) waarschijnlijk jaren kunnen uitstellen.

De enige waferfab in Nijmegen draait op 8inch wafers. De rest van de wereld is al/gaat over naar 12inch. Dus op termijn zal men dus wederom tegen bovenstaande probleem aanlopen. En een fabriek ombouwen van 8 inch naar 12inch doe je echt niet zomaar.
Dus op termijn, als de 8inch fab ook niet meer winstgevend zou kunnen zijn, dan denk ik dat het meer R&D wordt, en productie naar Azië. (of uitbesteden, dat zou ook nog kunnen).

[Reactie gewijzigd door marcelvdk op 23 juli 2024 00:47]

Milieu regels worden steeds strenger in Azie, tevens gaan de lonen omhoog omdat ze daar ook wel graag een centje willen verdienen. Daartegenover zijn wij hier efficienter gaan produceren en goedkoper. Dan kom je op ten duur bij een punt dat het niks meer uit maakt waar je een fabriek neer zet. Waarom bouwt Tesla zijn batterij fabriek bijvoorbeeld niet in China?
klopt geheel wat je zegt. ik hoop ook dat de productie daar blijft. Maar mijn mening is gebaseerd wat daar zelf allemaal meegemaakt heb tussen 1995-2010. Tevens heb ik daar nog e.a.a. aan contacten waarvan ik ook geluiden oppik.
Tja dit kunnen we alleen maar toejuichen.
mochten ze het voor elkaar krijgen om ook voor de iphone 7 te mogen produceren dan kan het alleen nog maar meer sky high gaan. Ik heb er wel vertrouwen in.....
De telefoons zijn een onderdeel van het geheel.

Zo moeten auto's in de EU tegenwoordig worden voorzien van een Tire Pressure Monitoring System, gezien het aantal auto's dat wordt verkocht, dat motoren er ook langzaamaan ook mee wordt uitgerust heeft NXP veel meer capaciteit nodig.

Echter ben ik wel benieuwd of het een piek is in productie of dat het langdurig is. De NFC betaalchip wordt namelijk niet alleen in telefoons gestopt, maar komt ook in bankpasjes. Op een gegeven moment is er sprake van verzadiging en wordt het een vervangingsmarkt.

Nieuwe machines lijkt mooi, maar de kans is groot dat over een of twee jaar 'minder rendabele' locaties worden gesloten.
Jij kijkt/denkt verkeerd.
Voorbeeld van een fabriek waar ik lang geleden werkte:
Ze maakte vroeger per uur 300 stuks waar ze 5 man voor nodig haden.
nu is dat 3000 stuks 1 man.
ook wel investeren in een fabriek betekent niet altijd uitbreiding maar ook modernisering!!
Iblies kijkt/denkt niet verkeerd, jij begrijpt zijn reactie niet goed. Jouw voorbeeldje staat helemaal niet in relatie tot zijn opmerking dat de productiecapaciteit nu omhoog zal gaan terwijl de markt op een gegeven moment verzadigd zal zijn. Hoe je die capaciteit gaat opvullen staat daar los van; Iblies bedoelt dat locaties wellicht sluiten door een verzadigde markt na een piekperiode.
Wat je hier ziet is dat er nieuw kapitaal gestoken wordt om bestaande locaties te upgraden, in plaats van bestaande locaties te sluiten en nieuwe fabrieken elders te bouwen. Dat is een goed teken.

En ja, NFC wordt ooit een vervangingsmarkt. Dan is die markt wel véél groter dan nu, en is de vervanging dus ook significant. Plus, wie weet wat er dan nieuw is.
Miljoenen is volgens mij niet eens heel veel, ik zou denken dat een enkele chipmachine al miljoenen kost namelijk?
De meeste machines bij NXP zitten rond de 10 mil
Precies, dit stelt volgens mij niet veel voor als we het hebben over investeringen in machines die chips maken. De nieuwswaarde is waarschijnlijk eerder dat er in Maastricht geïnvesteerd wordt ipv de genoemde "flinke" miljoenen ?
maastricht? Je bedoelt Nijmegen denk ik ;)
Anoniem: 382732 @Breezers31 juli 2015 21:19
100 miljoen lijkt me ook een "flink aantal miljoenen". Maar even wachten op het jaarverslag en dan weten we wat ze gaan doen.
Een euv machine kost al bijna 100 miljoen.
www.volkskrant.nl/economi...ar-nieuw-record~a4101718/
Enkele miljoenen is dus in de halfgeleider industrie niet bijzonder veel. Inrichten van een complete fab loopt in de miljarden.
tweakers.net/nieuws/102941/samsung-start-bouw-omvangrijke-chipfabriek-in-zuid-korea.html

[Reactie gewijzigd door user121 op 23 juli 2024 00:47]

Dan vergelijk je het echter met de nieuwste procedés, nxp produceert in Nijmegen in veel oudere (grotere) procedés. Die zijn veel zinvoller voor veel toepassingen dan de kleinste technologieën.

Dan nog is een paar miljoen niet heel veel natuurlijk.
De ontwikkelingen uit het Brabantse Veldhoven én Eindhoven (ASML + HTC) komen tezamen in het Gelderse Nijmegen (bij het "oude" Philips Semi Conductors) !!

[Reactie gewijzigd door Will_M op 23 juli 2024 00:47]

Semi-offtopic; het NXP gebouw ziet er qua architectuur ook uit al een 'chip'. Zoek maar eens met bing/google-maps
zie hier google maps NXP: https://www.google.nl/map...172957,256m/data=!3m1!1e3

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 00:47]

Ik ben duizend keer voorbij dat gebouw gereden, en dat is me nou nooit opgevallen.

Nice one!
altijd leuk als een van onze vaste leveranciers van mosfett's en IC's meer in Nederland gaan vestige.
bepaalde producten van NXP worden helaas weinig vooradig gehouden, en hebben daarom vaak langere levertijden.

naar mijn ervaring geeft NXP de beste kwaliteit voor je geld aan componenten en ondersteuningen daarvan
Yep, ik wordt ook altijd blij als ik met NXP aan de tafel moet. Over het algemeen zeer behulpzaam en bekwaam. Op technisch vlak in ieder geval.
Anoniem: 22438 31 juli 2015 22:56
Jemig, ik dacht dat deze fabriek langzaam uitgefaseerd zou gaan worden.

Tis al heeeeeeeel lang geleden dat ik in deze fabrieken vakantiewerk deed met mijn ruimtepakje.

De technieken die we toen gebruikten (eind jaren 80 begin 90) zullen waarschijnlijk nog wel gebruikt worden, maar dan veel verfijnder. We maakten daar toen de one chip TV waarbij alle essentiële electronica voor TV's op één chip zat. Ik geloof dat Sony toen één van de grootste afnemers was :D

Het enge vond ik altijd dat op een bepaalde afdeling we met een loog moesten werken en als je dat op je vingers kreeg, kreeg je 7 uur later enorme pijn waar niets meer aan te doen was omdat het dan helemaal ingetrokken was. Op die afdeling lette ik dus altijd op dat ik goede handschoenen aan had :D

Het meest frustrerende werk dat mensen daar deden moet wel de schoonmaakploeg geweest zijn. Die in een "stofvrije" ruimte steeds met stofzuigers rondliepen.

Zou er wel eens een keer willen rondkijken hoe het er nu aan toegaat :D
De one chip TV is vanaf 1990 ontwikkeld en geproduceerd in ICN5/AN niet in MOS4YOU.
Ik werkte in het AN gebouw. Volgens mij zat er ook nog een nummer 13 aan gekoppeld? Het is al te lang geleden om het precies te herinneren, maar wij maakten daar de one chip tv.

Het zal dan ongetwijfeld begin 90er jaren geweest zijn dat ik daar werkte.
afdeling 13 is dan voor 1995 geweest. Toen ik er begon in 1995 was het AN.
Bouw gebouw AN was 1970, oplevering 1971 Er is begonnen met 3inch wafers. Binnen gebouw AN was er afdeling 36 (productie van o.a. CITAC) Er was ook afdeling 13 waar grote powertransistoren werden gemaakt m.b.v glasmesa techniek. Tevens was er afdeling 14 waar HF transistoren gemaakt werden.
In 1980 ging men over op 4inch wafers. In 1984 verdween afdeling 13 naar Hazel Grove. en onderussen was afdeling 14 al verhuisd naar de RF fabriek. Vanaf eind jaren 80 tot 1989 is men langzaam overgegaan naar 5 inch wafers.
In 1987 kwam de nieuwe kantoorstrook erbij, in 1990 de gas en chemiekluizen. In 1995 weer een kantoorstrook. En in 2001 de laatste grote uitbreiding (qua cleanroom). Uitbouw GEKA en aan de andere zijde een hele metaal hoek.

AN viel vanaf 1998 onder de businnesLine video. Eind 2001 werd AN losgekoppeld en behoorde tot de business unit Foundries. dus werd de naam Foundry AN.
In 2004 gingen alle fabs in nijmegen verder als 1 organisatie ICN (industrial Centre Nijmegen). en foundry AN heette vanaf dat moment ICN5
In 2006 werd de semiconductor tak overgenomen en vanaf dat moment was het NXP.

Zo dat was een korte geschiedenisles van een van de oudste fabs van philips NXP. (en misschien wel van de wereld??)

hier zijn eea aan foto's te vinden over ICN5: https://www.facebook.com/groups/254085587947311/

[Reactie gewijzigd door marcelvdk op 23 juli 2024 00:47]

Leuk hoor die foto's dat ze die mogen maken daar. Volgens mij was het toen ten strengste verboden om camera's en zo mee naar binnen te nemen. Maar het was inderdaad voor 1995 en ze gebruiken blijkbaar nog altijd dezelfde pakjes :D

Ik heb er twee keer gewerkt en in mijn herinnering moet dat 1989 1990 geweest zijn. De tweede keer was het echter in een nieuwer gebouw, ik weet niet meer hoe ze dat noemde, volgens mij mosfet 3 of zo? Iets in die geest.

De wafers die wij maakten waren ongeveer ter grootte van een CD dus dat zullen wel 5 inch wafers geweest zijn. Ik werkte de eerste keer met name bij de ovens, en daar hadden ze toen ook iets vrij nieuws, iets van een ionen kanon of zo, wat nu natuurlijk zwaar verouderde techniek is. Al zou het me niet verbazen als ze nog steeds dezelfde technieken maar dan verfijnder gebruiken. Uiteindelijk moet je zuiver silicium gecontroleerd verontreinigen en tjah er zijn volgens mij niet zo heel veel manieren waarop je dat kunt begrijpen. Ik denk dat met name de lithografie sterk is veranderd voor de schaalverkleining. Mogelijk strengere cleanroom normen, maar atomen zijn atomen.

Ik meen me te herinneren dat die ovens iets van 1200 graden heet werden.

Nou ja in ieder geval thanks voor de info :D
Technieken zijn i.d.d. nog steeds hetzelfde , alleen verfijnder.
foto's zijn allemaal op het eind gemaakt. Tevens heb ik een boekwerk ingescand wat alle medewerkers hebben gekregen na de sluiting.

Heb zelf van 1995 tot de juli 2010 daar gewerkt. Eerst 7 jaar als proces man bij de ovensectie, en later als equipment man (en proces er nog een beetje bij).
Andere fab was MOS3. (in het gebouw met uiterlijk van een IC). daar zat ook MOS4YOU in. Later zijn deze 4 fabrieken samengevoegd, tot wat nu ICN8 is.

[Reactie gewijzigd door marcelvdk op 23 juli 2024 00:47]

En die kayudenki (als je dat zo schrijft) waren die er ook nog? :D
De term laat wel een belletje rinkelen, maar wat het was??
Ik ben benieuwd of ze ook eens gaan investeren in personeel. Het gaat al jaren steeds beter met NXP, maar de werknemers merken daar bar weinig van. Er heerst nog altijd een beetje een wegpestcultuur met uitgeklede voorwaarden en nauwelijks salarisverhogingen. Het gros van de mensen klaagt hard maar blijft toch zitten, dus het management trekt zich nergens wat van aan.
Offtopic: Afgelopen jaar heb ik Guido Dierick (directeur NXP Nederland) mogen interviewen. Zeer interessant bedrijf, ik ben ergens toch wel trots dat het goed gaat met zulke vooruitstrevende bedrijven in Nederland.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.