Het woord piraterij is in Nederland, zolang we het niet hebben over VOC-tijden, onlosmakelijk verbonden met de stichting Brein. De organisatie heeft in de loop van de tijd vele malen het nieuws gehaald en weet met zijn acties elke keer weer voor verhitte discussies te zorgen, die zeker niet alleen interessant zijn voor juristen. Hoewel veel van deze discussies om een legitieme reden ontstaan, bestaan er ook veel misvattingen. Bijvoorbeeld over auteursrecht, de handhaving daarvan en de rol die Brein daarbij speelt.
Daarom gaf een aantal tweakers aan het interessant te vinden om eens een artikel te lezen waarin uiteen wordt gezet hoe Brein functioneert; waarin de stichting wordt besproken in een brede context. Dit idee beviel ons goed, waardoor we besloten langs te gaan bij the man himself, Tim Kuik, om hem uit te horen over actuele thema’s.
Korte geschiedenis
De stichting bestaat sinds 1998 onder de huidige naam Brein, die stond voor Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland. Intussen is de naam geen afkorting meer en houdt de stichting zich naast muziek, films en games ook bezig met boeken en beeld. Daarvoor bestond er sinds de jaren ‘70 al een samenwerkingsverband tussen rechthebbenden om grootschalige inbreuken op hun auteursrecht tegen te gaan. De stichting is opgericht door verschillende belanghebbende partijen, namelijk de stichting STEMRA en de vereniging BUMA. Ook waren de Nederlandse Vereniging van Producenten van Beeld- en Geluidsdragers, de Motion Picture Association en De Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs bij de oprichting betrokken, net als leden van de International Federation of the Phonographic Industry en het Nederlands Uitgeversverbond. Deze organisaties zijn samen met andere belanghebbenden aangesloten bij Brein.
Namens de aangesloten organisaties handhaaft de stichting de rechten voor onder andere film, audio en software tegen piraterij. Uit de statuten blijkt dat het doel van de organisatie is om ‘onrechtmatige exploitatie van informatiedragers en informatie’ te bestrijden, door het ‘handhaven, het bevorderen en het verkrijgen van juridische bescherming van rechten en belangen’. De inkomsten en uitgaven van de stichting zijn geheim om 'strategische redenen'.
Sinds 1998 heeft de stichting een grote hoeveelheid onderzoeken uitgevoerd. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een uitgave van het blad Breininfo uit 2003, waarin de stichting zijn vijfjarig bestaan viert, dat in die eerste jaren al 12.564 onderzoeken zijn uitgevoerd naar piraterij op internet en met cd’s of dvd’s. Ook laat Brein weten dat er in die tijd 9630 piratensites zijn afgesloten en 579 arrestaties van cd- en dvd-piraten zijn verricht door de toenmalige FIOD-ECD, die voor 2003 de Opsporingsdienst Buma/Stemra was. Naast het oprollen van zeven criminele organisaties en het uitvoeren van acht invallen zijn er ook bijna elf miljoen dragers in beslag genomen. Uit oude Tweakers-berichten blijkt dat de stichting zich destijds richtte op mp3-downloadsites en thuispiraterij. Ook de Crazybytes- en Twilight-cd’s bevonden zich op de radar van Brein.
Vanaf toen hebben de piraten zich steeds meer naar internet verplaatst. Deze ontwikkeling dwong de stichting om mee te gaan met de techniek en nieuwe methodes te ontwikkelen om inbreuken op te sporen.