Door Willem de Moor

Redacteur

Raspberry Pi 3 Review

Net iets sneller dan de oude

14-03-2016 • 03:14

171

Singlepage-opmaak

Conclusie: kopen maar niet upgraden?

Met de Raspberry Pi 3 heeft de Foundation een knap staaltje werk afgeleverd, wat weer eens aantoont dat technologie steeds beter én goedkoper wordt. De winkelprijzen moeten nog een beetje bijtrekken, maar in principe krijg je voor hetzelfde geld als waarvoor je vorig jaar een Raspberry Pi 2 kocht, nu een Raspberry Pi 3. Dat betekent een stuk snellere cpu-cores en bovendien hoef je geen aparte wifi- of bluetooth-dongle meer te kopen. Dat bespaart je dus geld als je je Pi draadloos aan internet wil knopen of een bluetooth-toetsenbord en muis wil gebruiken.

In die zin is het kopen van de Raspberry Pi 3 in plaats van de 2 natuurlijk een no-brainer, maar moet je nu ook gaan upgraden? Dat hangt helemaal af van je gebruik van de Pi. Wie het computertje als mediaspeler inzet, hoeft niet te upgraden. De 3 kan precies hetzelfde als de 2 en belangrijker: ook wat ze niet kunnen is precies hetzelfde, zoals hevc-content afspelen. Wie dus dacht over te stappen naar de h265-codec voor zijn mediacenter of wie 4k wenst af te spelen, kan de Pi's links laten liggen.

Maar wat als je gewoon wil spelen met je Pi, bijvoorbeeld door hem als bijzonder eenvoudig en goedkoop Linux-servertje of -desktopje te gebruiken? We denken dat een upgrade dan wel degelijk zin heeft. Browsen met de Rpi 2 is niet de soepelste ervaring, maar met de 3 gaat het best soepel. Bovendien heb je weer een kabel minder nodig dankzij wifi. Ook over het energiegebruik hoef je je geen zorgen te maken; dat is vaak zelfs iets minder dan met de Raspberry Pi 2.

Toch zijn er ook tekortkomingen, die overigens niet nieuw zijn voor de RPi 3, maar ook al voor de RPi 2 golden. Zo ben je nog steeds gelimiteerd door een hdmi-poort voor audio, aangezien de minijack voor audio een beroerde kwaliteit geluid levert. Ook de gpu is zo langzamerhand wat bejaard en underpowered aan het worden, en je bent overgeleverd aan vaak trage micro-sd-kaartjes voor je besturingssysteem. Wel kun je dankzij de opensourcehardware bijna alles wat je kunt bedenken met de Pi uitvoeren.

Reacties (171)

171
167
92
10
0
46
Wijzig sortering
Een interessant feitje als je vooral enthousiast werd van het 64bit quadcore-ARM Cortex-A53 deel van deze review:Hij wordt schijnbaar (nog) niet als zodanig gebruikt..
[...]basically what they are doing is booting this device as a ARMv7 device, and because the code isn’t built for ARMv8 (32 or 64 bit) they really just get the speed bump of a ARMv7 device running a bit faster, and possibly some better memory speeds and other general improvements.

So what does this mean for other distributions that wish to actually to support the Raspberry Pi 3 as a aarch64 device? You currently can NOT do so!. [...]
Een interessant feitje als je vooral enthousiast werd van het 64bit quadcore-ARM Cortex-A53 deel van deze review:Hij wordt schijnbaar (nog) niet als zodanig gebruikt..


[...]
Klopt helemaal, dat is IMO slecht dat Tweakers dat niet in de test vermeld heeft.
De RasberryPi 3 kan hierdoor nog in behoorlijk wat snelheid winnen door gebruik te maken van ARMv8 code i.p.v. ARMv7 code.
Toch jammer dat de grootste bottleneck niet is opgelost - I/O blijft hopeloos. Er zou toch niet zoveel aan het bordje hoeven te veranderen om de netwerk poort niet met de vier USB porten te delen en het verschil in prestaties voor veel taken, vooral als klein servertje, zou enorm zijn...
Helaas worden op al dit soort boordjes SoCs gebruikt die ontworpen zijn voor mobiele telefoons. Hier is ethernet niet belangrijk, dus wordt dit niet op de SoC gezet. Wel is er een USB header dus lossen ze dit zo op. Hoewel er wel ARM-chips met ethernet ontworpen worden is deze markt gewoon te klein om ze met zulke lage marges te kunnen verkopen.
In heel veel high-end WiFi routers zit tegenwoordig ook een flinke ARM SoC, zouden die geen support hebben voor ethernet?
Kwestie van kiezen - een router SoC heeft dan weer geen videocore. Het is allemaal te ontwerpen, maar de lage prijs van de RPi komt door het gebruik van een SoC'die al in massa-productie is om andere redenen.
Nou nee, deze chip is ontworpen voor bluray spelers en dus is internet niet heel erg belangrijk. Het probleem is dat de SoC simpel weg nooit de bedoeling heeft gehad meer dan 100Mbit ethernet te leveren en er dus ook echt geen aansluiting voor is.

@zakalwe
Een ARM SoC is precies dat een System on Chip met andere worden een or meerdere ARM cores, met een apparte chip voor de I/O een andere chip voor de video een appart stukje voor geheugen en een aantal sensoren etc...
Een andere ARM SoC is zo als deze chip bedoeld om bluray data te verwerken dus de uitgangen op de RPi aan te sturen, audio is niet zo goed tenzij je hdmi gebruikt... niet echt gek het is een moderne chip. De grafische prestaties zijn goed voor een 800Mhz (nu dan 1.2Ghz) chip als het op 1080p afspelen aan komt maar voor de rest niet echt best, das niet zo gek als je het originele doel van de chip kent.

Natuurlijk zou de RPi heel veel beter ethernet kunnen hebben dan wel een pci-e en sata3 aansluiting kunnen bieden en zo voort en zo voort. Maar dat was het doel van de stichting niet. Het doel was om een simpele leuke en voor al goedkope "computer" te maken zo dat iedere leerling zelfs met zeer weinig en alleen een oude TV kan leren programmeren.
Om die reden is bij voorbeeld de PAL aansluiting de audio out, en de beperkte netwerk mogelijkheden precies goed genoeg.
Wat mij verbaasd is het verbruik van toch 2,75 tot 3,5 watt. dat lijkt me in vergelijking tot veel andere arm based socs toch vrij hoog ook gezien de matige snelheid.
Zelf een veel snellere intel atom z8300 verbruikt niet veel meer.
Is er een vergelijkbaar bordje als een RPi met een z8300 verkrijgbaar?
Ik ben alleen bekend met Compute Sticks, maar die zijn 4x zo duur....

[Reactie gewijzigd door jbr op 22 juli 2024 16:39]

Anoniem: 16328 @jbr14 maart 2016 14:55
Deze RPI3 kost aangekleed minimaal 50 euro. Een Linux compute stick kost iets meer dan 85 euro: pricewatch: Intel Compute Stick (Linux) Lees overigens geen enkele goede review over die dingen :').
Misschien niet, maar daar zou het apparaat wel duurder van worden.
Kostentechnisch kunnen ze gewoonweg nog niet wegkomen als ze dat zouden doen.
Toch jammer dat de grootste bottleneck niet is opgelost - I/O blijft hopeloos. Er zou toch niet zoveel aan het bordje hoeven te veranderen om de netwerk poort niet met de vier USB porten te delen en het verschil in prestaties voor veel taken, vooral als klein servertje, zou enorm zijn...
Dat ben ik helemaal met je eens.
Een BananaPi is op dat gebied een stuk beter., maar die heeft een kleinere community, en nog geen ARMv8.
zelf heb ik heel lang rondgekeken en heb ik zowel de pi als de banana pi bekeken.
Uiteindelijk heb ik mij een radxa rock2 square gekocht.
die was een stuk duurder (130$) maar had wifi en bt ingebouwd, een arm-9, gb ethernet, een sata-poort, ...

de lite-versie was de helft goedkoper 60$ maar heeft enkel de basisvoorzieningen
(100mb nic, wifi, geen bt, geen nand, geen bt, ... )
http://wiki.radxa.com/Rock/specifications
In je eigen link staat 10/100M Ethernet port voor beide versies.
Jammer ook dat Tweakers in deze review er geen aandacht geeft terwijl het ook de Raspberry pi 3 ongeschikt maakt als mediacenter.
Dan lijkt een iets duurdere oplossing als een Apple 2 TV of Nvidia Shield TV toch ver boven deze verouderde hardware uit te steken. Maar tja de Rapsberry was er ook niet echt voor bedoeld, maar een hobby/scholingsprojectje. Ik heb wel nog een tijdje voor gebruikt om dat het een AV uitgang had voor een oudere (beeldbuis) TV , maar dat was nou niet echt een geweldige ervaring en gamestreaming ed kun je dan iig vergeten.
Waarom is een RPI-3 ongeschikt als mediaplayer? er staan er honderdduizenden dat kunstje te doen, dus dat hij voor jou ongeschikt is wil niet zeggen dat ie globaal gezien ongeschikt is.

De enige reden dat ik mijn RPI-1 had weg gedaan als MCE was alleen maar om het feit dat ik de langzame updates van de libary zat was en dat ik een intel NUC 'over' had, maar ik zit er weer over te denken die NUC voor andere zaken in te zetten en weer een PI 2 of 3 in te gaan zetten.
De bottleneck... de USB Hub maakt dat interactiviteit de mediastream kan laten haperen. Tot de Shield TV en de Steamlink waren er ook nog maar weinig andere relatief goedkope apparaten die dat wel deden. Ongeschikt is idd misschien wat te extreem gezegd, maar wel duidelijk minder geschikt en vele honderden duizenden (om maar een wilde gok te doen) zijn na de Raspberry Pi overgestapt naar een beter systeem. Ik ken eigenlijk niemand die dat niet heeft gedaan.
Overigens in de toekomst lijkt me Android TV een veel geschikter standaard voor een media center dan matige linux distributies en voor veel producenten is het veel aantrekkelijker stappen dan afhankelijk zijn van het Steam platform of erger een OS dat grotendeels in stand wordt gehouden door hobbyisten. Maar dat is nog even koffiedik kijken wat het echte standaard wordt.
Een OpenElec of Raspbmc/OSMC als matige linux distributie bestempelen is wat kort door de bocht, ik denk dat deze stukken beter zijn dan matige android implementaties van vage chinese toko's die de mediaplayer wereld plat bombarderen...

ook Android TV (wat in mijn philips) tv zit werkt maar extreem matig eigenlijk, gewoon youtube op fullhd loopt niet soepel (via mijn chromecast wel)

Ik ken ShieldTV niet, maar een snelle google opdracht laat mij prijzen zien rond de 200 euro, vind dat niet vergelijkbaar voor een 50 euro PI, een steamlink doosje is dan wel 50 euro maar is afhankelijk van Steam, waarbij ik mij af vraag of ik dat op t moment nog op mijn pc heb staan (nee, ik ben geen gamer...)

Maargoed, dat neemt niet weg dat er een hoop andere veelbelovende producten zijn of nog uitkomen, maar de Pi heeft als voordeel dat er een grote en fanatieke community achter zit die heel veel tweakt waardoor potentieel snellere devices toch minder goed werken ivm slechtere drivers voor GPU's etc
Een interessant feitje als je vooral enthousiast werd van het 64bit quadcore-ARM Cortex-A53 deel van deze review:Hij wordt schijnbaar (nog) niet als zodanig gebruikt..
Uit dat stuk:
Firmware support: I suspect there will need to be a new firmware that supports booting this as a aarch64 device. I obviously don’t know for sure but I’m guessing the firmware will need changes to actually properly boot this as a aarch64 device. I’ve little doubt there’s a bunch of hackery going on in there!
Je kan prima de Pi 3 in 64-bit mode draaien met de bestaande firmware. Zie hier. In dat topic hebben ze ook al een bootloader aan de praat. Het duurt gewoon nog eventjes voordat dat alles netjes verwerkt is in een fatsoenlijke patch om een bootable aarch64 Linux kernel te bakken.

Meer informatie over de beperkingen, die inmiddels al deels opgelost zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:39]

Edit:
Is inmiddels aangepast.

[Reactie gewijzigd door masterjorie op 22 juli 2024 16:39]

Dat er momenteel geen HEVC/H.265 materiaal is af te spelen op zowel de RPi 2 & 3 betekend niet dat in het de toekomst ook onmogelijk blijft. Er wordt namelijk steeds verder ontwikkeld om steeds meer uit de RPi's te halen qua performance. Dat is het voordeel van de community die er achter zit.

Check bijvoorbeeld eens een recente test build uit dit topic: http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=250817
Deze zouden namelijk al een stuk beter overweg moeten kunnen gaan met HEVC materiaal, in sommige gevallen wordt er nog wel een overclock aanbevolen.
Anoniem: 16328 @Prolution14 maart 2016 14:56
Voor HEVC heb je hardwarematige decoding nodig. Als dat niet aanwezig is in de chipset ga je het sowieso niet goed werkend krijgen.
Een hardwarematige decoder voor HEVC is natuurlijk het mooiste maar deze is inderdaad niet beschikbaar op de RPI's. Echter door middel van softwarematige decoding is ook steeds meer mogelijk, sinds build #209 hebben ze een zogenaamde "Zero copy ffmpeg interface" geïmplementeerd wat er dus in resulteert dat HEVC files ook beter speelbaar worden.

Nog niet alle HEVC zullen vlekkeloos afspelen op een RPi 2 of 3 met deze nieuwste ontwikkelingen, maar het is dus niet onmogelijk.
Prima en awesome dat dat soort dingen steeds beter gaan. Maar zolang er geen ondersteuning is voor DTS-HD (en Master etc, wat ze volgens mij nog steeds niet doen. Correct me if i'm wrong), dan heb ik, en ik denk velen met mij, er nog steeds niet echt belang bij.
DTS-HD is al een tijdje af te spelen via een RPi, doordat ze gebruik maken van dcadec. Hierbij wordt de DTS-HD audiostream wel (lossless) omgezet naar een 7.1 PCM audiostream, je ziet dan dus niet het DTS-HD logo branden op je receiver maar de geluidskwaliteit is wel hetzelfde als een DTS-HD stream.
Zijn er wel andere KODI-spelers op de markt die wél HECV/H.265 kunnen afspelen?
maar voor dat die in nederland verkijgbaar is, zijn we wel een paar maanden verder
Valt mee. De ODroid C1 had ik binnen een week na release binnen.
ik bedoel te koop in nederland, sorry voor de foutieve text
Onze oosterburen hebben hem vaak direct leverbaar.... zoals bijv. bij pollin.de
die hebben het ook niet
Ik mag niet klagen, ik heb hem gekocht via ameridroid. Ik weet niet of zij versturen naar NL en of hij nog op voorraad is, maar je kunt het altijd proberen.
een asrock beebox of intel nuc kan dat bijv. Hoewel je liever iets hebt wat HDMI 2.0 heeft want dan heb je 4K op 60 hz ipv 30 hz bij HMDI 1.4
NVIDIA Shield TV toch of vergis ik me? Niet officieel in Nederland uitgebracht, maar wel te bestellen via webshops in Nederland of in Duitsland. En dan heb je dus een systeem met 1Gbit ethernet, USB3.0 , 3Gb intern geheugen etc. En dan kun je dus ook streams met informatie aan die twee kanten opgaat... dus usb invoerapparatuur ed zullen niet storen op je stream.
(edit ; Zul je altijd zien... vanaf heden ook officieel verkrijgbaar in Nederland)
Ik denk dat ze toch een kans hebben gemist. Het is zeer mooi meegenomen dat de wifi en bluetooth ingebouwd zijn. Echter de CPU/gpu/Ram echt minimaal vooruit gegaan of het zelfde gebleven, Trage internet poort, geen 4k.
Totaal niet toekomst proof lijkt me?
De concurrenten zoals Odroid die op dat gebied al voor waren hebben hun voorsprong zojuist groter gemaakt (vrijwel dubbel zo snel en meer ram) voor niet veel duurder.

De kennis dat de Pi een grote actieve en behulpzame community heeft, heeft de makers wellicht gemakzuchtig gemaakt met de 3de serie.

Pi3 is prima voor nieuwe gebruikers en vooral als media center. Maar ik denk dat de vele pi 2 en misch zelfs pi 1 gebruikers niet hoeven en gaan upgraden. Dus ik ben benieuwd naar de verkopen van de pi3 ! En dus hoeveel vooral nieuwe gebruikers ze weten te strikken

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 22 juli 2024 16:39]

toekomst proof voor wat? Het is een educationele computer met een vast prijspunt. Om de zoveel tijd kijken ze of ze voor dezelfde prijs een compatible nieuwe versie kunnen maken met meer opties.

Van de 8 miljoen verkochte computers is bijna 40% naar scholen, universiteiten, bedrijven etc. en dat aandeel gaat nog steeds omhoog. Voor dat soort partijen is compatibility en stabiele prijs veel belangrijker dan mensen die alleen kijken naar videoplayer mogelijkheden.
Staar je niet blind op specs.
Hardware is een middel om software aan de gang te krijgen, en juist bij deze bordjes zie de focus meer op software gericht dan de snelste jongetje van de klas te zijn zonder bijbehorende software.

Internetport is niet het snelste, maar als je kijkt voor welke applicaties dat nodig is het voor veel extreem veel mensen niet nodig. 4k Content is ook allemaal leuk en aardig, maar daar bestaat niet eens normale content voor. Je hebt wat op Netflix en YouTube, daarnaast nog enkele blurays die opnieuw zijn uitgebracht maar waar ook nog eens player voor nodig is.


Ipv hardware upgraden blijft de focus bij programmeren en schaven. Het is juist verbazingwekkend hoeveel het juist wel doet en waarbij nog steeds meer bijkomt en juist daar kun je het verschil maken.

Design for people en dat is een taak van een programmeur.
Lijkt me een prima update na een jaar, volgend jaar komt er wel een nieuwe uit. Misschien dat ze je kritiek meenemen voor de volgende versie. Lijkt mij dat een 4k proof versie gewoon een stuk duurder is om te maken op dit moment.
Jammer dat er nog altijd geen gigabit netwerkpoort op zit.
De netwerkkaart deelt de usb2 bus met de andere usb poorten. Een Gbit netwerkport levert daar weinig op, omdat de bus niet snel genoeg is om dit te supporten. Het zal wel sneller zijn dan de 100Mbit port, maar je hebt ook kans de bus vol te trekken waardoor andere usb apparaten in de problemen komen. Een goede Gbit implementatie behoeft een andere architectuur (of usb3?), wat zeer waarschijnlijk prijziger is dan de huidige oplossing. Dat is tegenstrijdig met de doelstellingen van de pi foundation, nl. het aanbieden van een _goedkoop_ "leercomputertje".

Als je iets zoekt dat meer als mini computer bedoeld is kun je misschien beter kijken naar iets als de odroid (http://www.hardkernel.com/main/main.php). Die bordjes zijn sneller (vaak ook iets duurder) en hebben meer recente hardware aanwezig, zoals Gbit ethernet, emmc storage en USB3.
Maar die USB3 bussen worden toch ook steeds goedkoper?
Natuurlijk, maar ze moeten een afweging maken in kosten. Ga je voor sneller usb en Gbit netwerk, of ga je voor wifi en BT onboard. Die laatste twee voegen extra mogelijkheden toe, terwijl een snellere netwerk connectie/usb dat minimaal doet. De RPI is niet op de markt gezet als mini computer voor allerlei mediacenter/homeserver achtige zaken (hoewel het daar vaak prima voor voldoet), maar als toegankelijke computer voor onderwijs doeleinden (vandaar het kostenplafond). Men had bij de pi foundation nl. het idee dat de skills van de jongere generaties w.b.t. computerkennis oppervlakkiger werd met de jaren en probeert verbetering te stimuleren met de pi. Ik kan me er daarom wel in vinden dat men de kosten in de extra wifi/bt adapters heeft gestopt.

Meer info (in het engels): https://www.raspberrypi.org/about/
Een goede Gbit implementatie vereist SoC support. USB heetf een relatief hoge CPU-overhead, iets wat je met een low-end ARM niet wil. Logisch dat dat erger is met 1000 Mbit dan met 100 Mbit. Daarbij komt dan nog de latency van de USB-Ethernet bridge, wat ook storender is op 1000 Mbit. 1 ms latency is nu namelijk 1 Mbit aan latency, niet 100 kbit.
Wat is het voordeel van een Gb Ethernet-poort op een Pi?
Router, firewall, NAS etc.
Voor een router wil je minimaal 2 lan aansluitingen hebben, voor een nas een of meer sata aansluitingen. Met 1x gigabit ben je er nog niet.

Zelf gebruik ik de bordjes voor multi room audio met locitech media server. b+ en voor picoreplayer voor de output in diverse ruimtes en een b2 voor de LMS server en een player. Voor mij hoeft er geen 3b te komen. Als hij gigabit en 2x sata op zou zitten zou het nas taken bij komen.
Een router hoeft helemaal geen 2 lan aansluitingen te hebben.

Ik heb zelf een NUC draaien met VMWare en daarin een pfsense vm als router.
Door middel van vlans werkt het uitstekend.
Mag ik vragen waarom VMWare op je NUC? Gebruik je hem daarnaast nog voor andere dingen?

Und, gebruik je de wifi module van de NUC dan als acces point?

Ik wil zelf ook al een tijdje een NUC als pfSense bak, maar twijfel nog een beetje vanwege de kosten :)
Ik denk dat power over ethernet een nieuwe reeks aan mogelijkheden biedt, alleen jammer dat PoE switches wat prijzig zijn
Dat is ook een kip-en-ei verhaal. PoE is niet fundamenteel duur, het is gewoon een kleine markt. Voor professionele beveiligingscamera's (>500 euro) is het volkomen normaal, maar dat levert geen grote volumes op.
Je kan met de huidige 100mbit aardig toe, zeker voor een mediaplayer. Hij speelt rechtstreekse blu-ray rips zonder stotteren af. Waar zou je gigabit voor willen gebruiken?
Omdat het kopieren van en naar de Pi dan enorm veel sneller zal gaan. Dat streamen goed gaat is fijn, maar wachten tot een groot bestand erop staat, is net zo irritant
Spijtig dat de RPI3 in dit artikel niet gebenchmarked wordt tegen zijn concurrenten, de ODROID-C2 of de Pine A64+. Zou een boeiende vergelijking opleveren.
Zover ik het zelf kan bijhouden en fabrikanten me willen sponseren :)
http://xbian.org/forum/thread-2606-post-25665.html#pid25665

De RPi3 heb ik niet.

sysbench --test=cpu --cpu-max-prime=20000 --num-threads=X run

Intel 4460 4T : 6.9527
Intel G620T 2T : 19.5773
Intel 4460 1T : 22.6803
Intel G620T 1T : 38.3156
Radxa Rock Pro 4T : 151.7778
HummingBoard Edge Quad Core 4T : 152.4365
Raspberry Pi 2 OC 4T** : 176.6245
BananaPi M2 4T : 184.7399
ClearFog Pro 2T : 187.9640
Raspberry Pi 2 No OC 4T : 196.4891
HummingBoard i2eX Dual Core 2T : 308.9530
ClearFog Pro 1T : 375.6133
Radxa Rock Pro 1T : 389.0740
BananaPi Pro 2T : 389.5493
HummingBoard i2eX Dual Core 1T : 604.6313
HummingBoard i1 Single Core 1T : 604.2986
HummingBoard i1 Single Core 2T : 604.6424
HummingBoard Edge Quad Core 1T : 608.7171
PCDuino 1 1T : 654.1028
BananaPi M2 1T : 696.4844
Raspberry Pi 2 OC 1T** : 707.3520
BananaPi Pro 1T : 770.9850
Raspberry Pi 2 No OC 1T : 789.2191
Raspberry Pi Model B OC 1T* : 987.4880
Raspberry Pi Model B OC 2T* : 988.2174
Raspberry Pi Model B No OC 1T : 1496.3830
Raspberry Pi Model B No OC 2T : 1498.1091

De meeste SoCs zijn op deze apparaten wel vertegenwoordigd. Ik zal in dat topic wel even de BananaPi M2 en de PCDuino1 toevoegen wanneer ik tijd heb. Die heb ik ook liggen.

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 22 juli 2024 16:39]

Ja en nee.

Qua processor en andere hardware zitten die inderdaad redelijk in dezelfde vijver te vissen. Maar qua ondersteuning loopt de vergelijking compleet mank. Het probleem met al die wannabe Pi's is het gebrek aan ondersteuning vanuit de fabrikant / HW leveranciers.

Deze vergelijk is juist interessant voor mensen die al een Pi 2 hebben en willen kijken of het zin heeft om te upgraden. En dat is toch de grootste groep mensen volgens mij.

Zelf totaal geen behoefte om te upgraden. Zelfs die 1B rev 2 voldeed al prima voor wat ik er mee doe (Media center en wat kleine hobby projectjes).
Ik heb de Pi3 gekocht en de SD met OpenElec overgezet vanuit de Pi2 (die gaat naar de slaapkamer). Wat me wel opvalt is dat de Pi3 iets sneller boot en wat sneller/soepeler lijsten inlaadt. In die zin is er wel wat snelheidswinst. Maar of het puur de upgrade waard is, nee dat denk ik niet. Wat nog wel wat kan uitmaken is misschien een goede 64bit build, maar dat is nog even afwachten :)
Als je van te voren weet dat je hem gaat gebruiken als mediaspeler dan kun je wat mij betreft beter de Pi overslaan en direct een Android boxje nemen. Je hebt daar voor pak hem beet 60 euro tegenwoordig quadcore chips met 4K en hardwarematige hevc decoding.

Boxje wat ik van iBood had kreeg de volgende specs mee:
Chipset: Amlogic S905

Processor: Quad-Core Cortex 64bits A53 Processor
GPU: Penta-Core Mali 450 tot 750MHz, 3D Graphics Acceleration
Memory: 1GB DDR3
Intern geheugen: 8GB Nand flash
Wireless Connectivity: 802.11n WIFI(2.4G)
Besturingssysteem: Android lollipop 5.1.1
Video Output: HDMI 2.0, up to 4K @ 60fps, 3D mode
Audio Output: HDMI 2.0, optical SPDIF
Peripheral Interface:
-RJ-45 Ethernet jack (10/100Mbps)
-MircoSD-ingang
-USB 2.0-poort × 4
-IR-ontvanger (inclusief remote)
Power: AC-DC SPS adapter 12V/1A
Supported Decoder Format: H.265/HEVC, H.264, WMV, VC-1, AVS, MPEG-1/2/4, RealVideo
Supported Video Format: MKV, WMV, MPG, MPEG, DAT, AVI, MOV, ISO, MP4, RM, DivX HD
Supported Audio Format: MP3, AAC, WMA, RM, FLAC, Ogg and programmable with 5.1 down-mixing
DOLBY TrueHD and DTS HD: Supported DOBLY TrueHD and DTS HD by KODI passthroughInclusief: Tv box, handleiding, AC-DC SPS adaptor 5V/2A, afstandsbediening, HDMI 2.0-kabel
De Pi2 heb ik ook nog liggen maar die draait via openelec puur Kodi. Op het bovenstaande boxje is Kodi één van de Apps die je kunt draaien. Wat meer flexibiliteit dus, wat betreft media functionaliteit.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 16:39]

Anoniem: 498327 @siteoptimo14 maart 2016 07:49
Odroid geen idee, maar Pine A64 is een Allwinner chip computer, en support is nog geen fractie van het Broadcom/Pi gebeuren. Ik heb er ook een gehad, maar doe er praktisch niks mee omdat software zo achterblijft.
Kopen : ja
Upgraden : nee
Ik heb een 1B, 1B+ en 2 2's en totaal geen behoefte aan een 3.

Als ze er nu eens een aan/uit/reset knop op deden. Ik weet zeker dat er nu weer een rekenvoorbeeld komt mbt stroom / euro's en 24/7 aan laten staan. Maar daar is het mij niet om te doen. Ik loop nogal eens te kloten in het donker met het stekkertje na een vast loper
Dan tweak je er toch zelf een reset-knopje op?
er zitten zelfs al headers voor op.
"gewoon" even verbinden

de 2 pads bij de leds, [ run ]

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 22 juli 2024 16:39]

Ja een reset switch is uiterst makkelijk toe te voegen, en een aan en uit schakelaar is ook heel simpel in je stroom snoer te zetten.

Heb bij mijn Pi geen enkel probleem met het aan en uit en reseten.
Kleine Xenon flitser inbouwen.
Kleine Xenon flitser inbouwen.
Waarom de moeite, ik snap sowieso de uitspraak 'kloten in het donker' niet.
De stekker heeft 2 uiteinden, dus in plaats van het kleine stekkertje, ga je dan toch voor de grootste ?

In de apparatuur die bij mij staat, die ook maar enigszins kan dwarsliggen, zit op dusdanige manier aangesloten dat ik er altijd bij kan.
Ik ga iets niet wegbouwen, als ik er nog bij moet kunnen ( al dan niet per ongeluk )
It's funny 'cause it's true: nieuws: Raspberry Pi 2 crasht door cameraflitsers

edit: Voor degene die t grapje van @kdeboois niet direct begrepen

[Reactie gewijzigd door rjkers op 22 juli 2024 16:39]

Ik heb de PI achter de tv in de slaapkamer op een klik aan/uit schakelaar zitten werkt toppie

tientje bij de action :D
Het zegt veel als de aan-uit schakelaar van je RPi meer kost dan de RPi zelf (!) Toegegeven, niet deze Rpi3, die is nog wel iets duurder, maar de Zero zit ruim onder dat tientje.
Lowtech oplossing: zet de Pi op een KlikAanKlikUit.
Een RPI is bedoeld als development/research bordje, wat voor een vaste prijs zoveel mogelijk nuttige onderdelen beschikbaar stelt. Een power/reset knop voegt een onnodige extra prijsdruk toe, die wellicht beter besteed is aan wifi/bt. Niet lullig bedoeld, maar als zulk soort simpele zaken er zelf niet op te tweaken zijn (een simpele google search levert mij zelf al voldoende voorbeelden van hoe je het kunt doen), dan is de RPI wellicht niet iets voor jou.

W.b.t. het gestelde; misschien denk je wel te moeilijk en is een stekkerdoos met verlichte aan/uit knop een oplossing voor jouw probleem. Je hebt ze al voor een paar euro, bv: http://www.allekabels.nl/...opcontact-schakelaar.html. Weinig werk aan, betrouwbaar en geen gedoe meer met usb power kabel pielen (herkenbaar trouwens).
aangesloten op de USB poort van de TV :). tv uit/aan is voldoende
Officieel adviseert men tegen het gebruik van een gewone USB aansluiting als voeding. Voor de Pi 3 moet je minimaal een 2A voeding hebben. Het kan natuurlijk dat het werkt, maar je loopt een risico op overbelasting van een usb uitgang.
Zover had ik nog niet gekeken, bedankt voor de tip :)
De review precies om 3:14 gepubliceerd. ;)
3;14,15
(en hopelijk 92 honderdste)
De eerste. 7 getallen van Pi en dat op Pi-day
En toevallig ook nog eens 14-3.. Oftewel 2016-3-14....
Eeuuhh het jaartal staat er gewoon achter.
Dus maand-dag-jaar...
Dus maand-dag-jaar...
In Amerika misschien, maar hier niet.
je moet eens kijken waar ik op reageer...dan snap je het wel...
Die waarop je reageert, zegt nochtans exact hetzelfde als ik. Misschien snap jij het niet?
2016-3-14?

Oké ik snap het niet.
Volgens mij geeft Chadi kritiek op het feit dat het hier éigenlijk geen pi-dag was, want dat geldt alleen voor Amerikaanse datumnotatie die hier niet gebruikt wordt.
Anoniem: 498327 14 maart 2016 07:50
Ik mis een goede test van het audio-deel. Een beetje de achilleshiel van de Pi. Ik heb er iets over proberen te zeggen in mijn user-review.
Sterker nog, ik had naar jouw user-review gelinkt blanka... Tis alleen nogal lastig testen
Oeps, niet gezien!
Ik had ergens gelezen dat zo'n pi3 een 3A voeding nodig zou hebben, maar als ik de meetwaarden zie, hoeft dat niet echt.
Ik had ergens gelezen dat zo'n pi3 een 3A voeding nodig zou hebben, maar als ik de meetwaarden zie, hoeft dat niet echt.
Het wordt aangeraden.
Ik vermoed bij heftige belasting ( externe hdd, of meerdere usb-devices ) de noodzaak eerder aanwezig s.
Ik heb hem op een samsung 2A lader aangesloten, en zonder probleem een 2,4ghz remote en usb3 storage-stick ( openelec usb install )

Met een 1A charger bleef het regenboogblokje rechtsboven in het scherm
Met een ARM bordje gebruik ik altijd een powered USB hub, nooit een bus powered apparaat direct op de Pi. (al heeft deze gewoonte te maken met eerdere problemen bij andere bordjes: BeagleBoard) Afin -- als je inderdaad je USB apparaten via dezelfde voeding laat lopen, ja dan moet je dat vermogen erbij op tellen.

En ja slechte voedingen leveren problemen op, en zelfs duurdere merken hoeven niet goed te zijn. Ik ben nu ook met samsung telefoonladers bezig als voeding, ze zijn prijzig, maar leveren in ieder geval goede resultaten op. Maar ja die dingen zijn dus 2A, dus... als het 3A moet zijn, wat is een goeie?
Er is niet echt een duidelijk keurmerk wat je daarmee kan helpen.
Het enige is vertouwen, vertrouwen dat de verkoper je een deugdelijk product levert.

De RPi voedingen geven aan 2,5A te kunnen leveren, dus mag je daar van uitgaan.
Ook hebben ze een 3A voeding, 13€ is geen slechte prijs
SOSsolutions heeft diverse modellen in zijn assortiment, ik 'vertrouw' die firma wel daar in
< vertrouwen is relatief, maar ik ben nooit een slecht bericht over ze tegengekomen, en mijn persoonlijke ervaringen mbt één garantie-geval en omruil was positief, en niet hun schuld >

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 22 juli 2024 16:39]

Ik wilde sowiso eens langs gaan bij SOS. Is hier toch in de buurt. Maar destijds een voeding gekocht op embeddedcomputer.nl of zoiets, site bestaat niet meer, maar dat was utter crap. Mijn telefoon begon zelfs te flippen als ik die als lader wilde gebruiken.
Misschien komt deze review wel iets te vroeg, er is nog geen 64bit kernel beschikbaar voor de RPi 3 en er is dus mogelijk nog wat extra prestatiewinst te behalen in de toekomst. Sowieso vind ik het vreemd dat ze overal gooien met dat het nu een 64bit SoC is maar dat je hem op dit moment alleen in 32bit modus kan gebruiken. We kunnen alleen maar hopen dat ze de juiste informatie op korte termijn vrij geven om echt alle functies van deze kleine, maar, krachtige CPU te kunnen gebruiken!
Ik denk niet dat het te vroeg is, de organisatie geeft zelf aan dat "this isn't going to happen from us any time soon." al zou de community wel een bijdrage kunnen leveren.
Dat is correct maar volgens mij hebben ze ook nog niet de config optie vrijgegeven die ervoor zorgt dat de 64bit modus van de CPU geactiveerd kan worden.
10 seconden op het forum van RPI vind je de relevante code direct, vrijgegeven een hele 5 uur na de lancering van de pi3

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.