Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Rise of the Tomb Raider Review

Meer spektakel, minder verhaal

13-11-2015 • 06:00

133

Multipage-opmaak

Naar Siberië

Samengevat

We hebben wat gemengde gevoelens over Rise of the Tomb Raider. De game lijkt erg op zijn uitstekende voorganger, maar de verschillen die ontwikkelaar Crystal Dynamics heeft aangebracht zijn niet allemaal even geslaagd. De pacing is erg goed, hoewel er dit keer wat minder nadruk ligt op sluipen en er in plaats daarvan iets meer confrontaties zijn waarin je verplicht moet schieten. Bovendien is het verhaal duidelijk minder goed. Gelukkig is het uiterlijk van de game uitstekend. Verder is het verzamelen van schatten en grondstoffen alleen maar makkelijker, net als het vervaardigen van wapens en hulpmiddelen.

Gespeeld op: Xbox One
Ook verkrijgbaar voor: Xbox 360 (en in 2016 voor Windows en PlayStation 4)

Wat was het onverwacht dat Tomb Raider uit 2013 zo'n uitstekende game bleek te zijn. De game had een grote spelwereld waarin je op slimme wijze van sectie naar sectie werd geloodst. Het was bovendien een wereld waarin je moest leren om te overleven. Dat deed je door zelf hulpmiddelen te vervaardigen waarmee je de strijd aan kon gaan met de zwaar bewapende tegenstanders die je onderweg tegenkwam.

Wat de game ook goed deed, was dat het verhaal naadloos aansloot op de gameplay. Een jonge Lara had schipbreuk geleden op een afgelegen eiland dat vol mysterie bleek te zitten. Lara trof in de barre spelwereld niet alleen oudheden aan, maar ook verroeste industriële installaties, inmiddels ingenomen door duistere lieden met moderne wapens. Lara moest op haar eerste avontuur dus vooral zien te overleven, wat zowel in verhaal als gameplay goed tot uitdrukking kwam.

Barre wereld

Vanwaar deze terugblik? Omdat er veel overeenkomsten zijn tussen de vorige game en het nieuwe Rise of the Tomb Raider. Lara komt opnieuw in een barre wereld terecht, dit keer zelfs in het ijskoude Siberië. Ze start ook opnieuw zonder hulpmiddelen en moet dus net als in de vorige game eerst op zoek naar wat voedsel en naar hout om vuur mee te maken. Daarna is het zaak om een wapen te vervaardigen; de boog die ook in de vorige game zo'n prominente rol speelde. Als je je eten, onderdak en verdediging op orde hebt, kun je de spelwereld gaan verkennen.

Review Rise of the Tomb Raider

Op zoek naar avontuur

Toch is er een duidelijk verschil. Waar Lara dit keer terechtkomt wordt niet bepaald door het lot, maar door haarzelf. Sterker nog; ze stort zich met een merkwaardige halsstarrigheid in het avontuur. De Lara van de vorige game is een andere Lara dan nu. In het verhaal zit een jaar tussen beide avonturen en in dat jaar is Lara in de papieren van haar vader gedoken om daar op een nieuw mysterie te stuiten. Haar vader heeft ooit geprobeerd te bewijzen dat er een voorwerp bestaat dat het eeuwige leven kan schenken. Het gaat om een ding dat bekendstaat als de Divine Source. Pa Croft is er niet meer, dus gaat Lara op zoek. Niet zozeer voor haarzelf, maar vooral om te bewijzen dat vader Croft gelijk had met zijn bevindingen.

Het is niet bepaald een origineel uitgangspunt. Sterker nog, twee grote voorbeelden van de hedendaagse Lara gingen haar al voor in een vergelijkbaar avontuur. Zo joeg Nathan Drake in Uncharted 2: Among Thieves uit 2009 op de Tree of Life, en zat Harrison Ford in 1989 al achter de Holy Grail aan in Indiana Jones and The Last Crusade. Het uitgangspunt maakt vooral dat het niet direct logisch is dat Lara geheel gestript aan haar avontuur begint. Ze weet dit keer immers waar ze aan begint. In de vorige game kon je goed meeleven met het jonge meisje dat overvallen werd door een bar avontuur. Dat is hier niet meer het geval. Een verbeten Lara stort zich hier welbewust in een nieuw avontuur, wat maakt dat je geen medelijden meer met haar voelt.

Review Rise of the Tomb Raider

Warrig verhaal

Storender is dat het avontuur van Lara dit keer verpakt zit in een wat warrig verhaal, dat uitmondt in een teleurstellende finale. Er zitten aardig wat tegenstrijdigheden in. Zo begint Lara aan haar avontuur samen met vriend Jonah, een grote vriendelijke reus die Lara helpt met bergbeklimmen. Niet veel later wordt Jonah met het grootste gemak weer aan de kant geschoven, waarna Lara begint aan een verbeten zoektocht naar het mysterieuze voorwerp. Veel later duikt Jonah weer op, en waar Lara tot dat moment door roeien en ruiten gaat om het voorwerp te vinden, staakt ze haar zoektocht opeens om Jonah te redden. Dezelfde Jonah die ze aan het begin van de game nog moeiteloos aan de kant schoof.

Ons voornaamste probleem met het verhaal is echter dat Lara in de vorige game vooral sympathie opriep met de pogingen om te ontsnappen aan de verschrikkingen die haar overkwamen. Ze werd er een zuchtmeisje van, dat was wat minder, maar het leverde wel een coherent en geloofwaardig verhaal op. Daar is hier geen sprake van. Lara is verworden tot een Pretty Hate Machine - vrij naar Nine Inch Nails - die over lijken gaat om het gelijk van haar vader te bewijzen. De dadendrang van de nog steeds behoorlijk jonge Lara is daarbij zo groot dat ze zich af en toe opwerpt als de evenknie van John Rambo. Ze wordt opnieuw geconfronteerd met tot de tanden bewapende tegenstanders en met een primitieve stam die onder het bezoek van het privéleger lijdt. Lara werpt zich daarbij af en toe letterlijk op als de reddende engel. Ze neemt het even op tegen een stroom aan bad guys, hoeveel manschappen en gevechtshelikopters die ook inzetten. Het is wat ongeloofwaardig, bij een meisje dat nog steeds zucht en steunt bij elke val of na elke duik in het water.

Review Rise of the Tomb Raider

Mooie beelden

Gelukkig leveren die momenten van ellende wel mooie beelden op. Juist als Lara het moeilijk heeft, is te zien hoe mooi Rise of the Tomb Raider is. Ontwikkelaar Crystal Dynamics heeft duidelijk veel aandacht besteed aan de animaties van de jonge Croft. Je moet een beetje houden van de plakkerige haren die iedereen in de game lijkt te hebben, maar met name de paardenstaart van Lara danst vrolijk op en neer. Lara neemt bovendien de moeite om hem uit te wringen als ze weer eens kopje onder is gegaan. En als ze droog is, zie je haar lijf rillen als de wind opsteekt.

Op meer punten is duidelijk dat deze game voornamelijk is gemaakt voor de huidige generatie consoles en er minder rekening is gehouden met de vorige. Er zijn weer volop vergezichten over bergachtige landschappen, en die zien er puik uit. Dat geldt ook voor uitzicht in delen van de spelwereld die niet slechts behang zijn, maar ook werkelijk bezocht kunnen worden. De schoonheid van de spelwereld wordt helemaal duidelijk als je gebruikmaakt van de vele staalkabels waarlangs je met behulp van je ijsbijl naar beneden kunt glijden. Dat is goed voor mooie plaatjes.

Review Rise of the Tomb Raider

Diepe sporen

Die staalkabels waren ook in de vorige game al een erg leuk onderdeel. Nieuw is de sneeuw. In het koude Siberië ligt er genoeg van en Lara moet zich regelmatig een weg banen door dikke lagen. Mooi is niet alleen dat je de weerstand van de sneeuw bijna letterlijk kunt voelen, maar vooral dat je Lara diepe sporen ziet trekken door de sneeuw, en als het licht goed staat zie je het nog op de juiste manier schitteren ook. De game draait bovendien strak op 30 frames per seconde, op een resolutie van 1080p. Geen 60fps, zoals Halo 5: Guardians presteert, maar dat is hier ook minder van belang dan in de shooter van 343 Industries.

Die ijsbijl is, samen met pijl en boog, weer een belangrijk hulpmiddel in de game. Beide dienen als wapen, maar vooral ook als hulpmiddel bij het navigeren door de spelwereld. De ijsbijl is een middel om op bepaalde plekken gaten in muren te hakken, wat vooral in puzzels een rol speelt. De bijl - Lara heeft er twee - is echter vooral handig bij het klimmen. Net als in de vorige game zijn er steen- en ijswanden waarlangs Lara omhoog of omlaag kan klimmen. Vaak is ze daarbij op weg naar een richel waarlangs ze zijwaarts verder kan. Het geheel wordt gecomplementeerd door de mogelijkheid om te springen. Het levert traverses op waar je makkelijk naar beneden kunt storten, in de diepe ravijnen van het Siberische landschap.

Net als in de vorige game wordt het arsenaal aan mogelijkheden gedurende de game langzaam uitgebreid. Aan de bijl verandert niet zoveel, maar wel aan dat andere hulpmiddel; de boog die Lara aan het begin van de game vervaardigt. Zo leer je - net als in de vorige game - om pijlen met een touw, brandende pijlen en exploderende pijlen af te schieten. Het maakt dat je steeds meer hindernissen kunt bedwingen, want je treft al vroeg obstakels die je alleen kunt passeren met een bepaald soort pijl, die je pas later in de game kunt maken. Het blijft een erg leuk onderdeel van de game. Niet eens zozeer doordat je steeds meer opties krijgt, maar vooral doordat de game zo in elkaar zit dat je al heel vroeg obstakels voorgeschoteld krijgt waarvan je merkt dat je ze pas later in de game kunt passeren. Die belofte alleen maakt het al leuk om verder te spelen.

Review Rise of the Tomb Raider

Heen en weer

Toch is juist dat het punt waarop Rise of the Tomb Raider wat minder geslaagd is dan zijn directe voorganger. In beide games worden lineaire delen afgewisseld met ruim opgezette delen van de spelwereld waarin je vrij rond kunt lopen en waarin van alles te ontdekken valt. In de game van twee jaar geleden lag de nadruk echter vooral op de open delen, waarin je heerlijk rond kon zwerven en waarin veel obstakels waren te vinden die je later in de game pas kon passeren. Er was daardoor veel reden om terug te keren naar de delen van het eiland die je al eerder bezocht had.

Dat is in Rise of the Tomb Raider minder het geval; de balans is wat verschoven. Er zijn meer lineaire delen en er is minder open spelwereld. Crystal Dynamics neemt de speler meer bij de hand en schuift de game op naar het voorbeeld van de Uncharted-games. En dat terwijl juist de vrijheid die je in de voorganger werd gegund wat ons betreft de meerwaarde was boven de games rond Nathan Drake. Er zijn hier en daar zelfs wat stukken in de spelwereld waarbij het gangetje-gangetje-syndroom opdoemt en waarin je zonder duidelijke reden door - prachtig vormgegeven - grotten wordt geloodst . Heel mooi, maar wij hadden graag wat meer vrijheid gekregen, ook omdat de opgewaardeerde boog en bijl dan goed tot hun recht zouden komen.

Review Rise of the Tomb Raider

Daarbij moet wel aangetekend worden dat in de open delen van de spelwereld meer te doen is dan in de voorgaande game. Er zijn meer side missions die je kunt oppakken, meer grondstoffen te winnen, meer schatten te vinden en meer grotten te ontdekken waar opnieuw kleine beloningen liggen. Ook in de nieuwe Lara Croft is er dus reden om naar de open delen terug te keren; gedeelten ervan zijn verscholen achter doorgangen die je pas in een later stadium kunt openbreken. Juist doordat er meer te beleven valt in de open delen van de spelwereld, hadden we er graag meer van gezien.

Extra missies

In plaats daarvan neemt Crystal Dynamics de speler dus meer bij de hand en word je langs verplichte stops gedirigeerd waar ook vaker dan voorheen een confrontatie op je wacht die enkel schietend is op te lossen. Dergelijke confrontaties zijn er wederom in twee smaken: die waarbij je stealth kunt gebruiken en die waarin je in een gesloten arena terechtkomt. Waar het arsenaal van Lara is toegespitst op sluipen en het gebruik van afleidingsmanoeuvres zijn er hier meer confrontaties waarin je wordt gedwongen om schietend een uitweg te vinden. Je mag pas uit de arena als je alle tegenstanders hebt omgelegd.

Er is op zich niets mis met die gevechten. Sterker nog, ze zijn soms zelfs ronduit fantasievol, zoals vlak nadat je een zuurstofcapsule hebt bemachtigd en flinke stukken onder water kunt zwemmen. Niet lang daarna word je in een afgesloten ruimte gegooid die vol rook hangt en waar flink wat zwaarbewapende soldaten op je loeren, allemaal bewapend met een mitrailleur voorzien van laserlicht. Op het eerste oog zijn er niet veel mogelijkheden om te schuilen, maar de schijnt bedriegt, want de vloer van de arena is van ijs, met langs de rand een aantal wakken. Het is dus zaak om onder het ijs van wak naar wak te zwemmen en op die manier te proberen om de soldaten ongezien aan te vallen. Je kunt zelfs op spectaculaire wijze vanuit het water een takedown uitvoeren op een soldaat die aan de rand van het ijs staat. Met het vechten is dus niets mis, alleen is de balans ook hier wat verschoven richting spektakel; er zijn minder gevechten waarbij je in bomen kunt klimmen of flessen kunt gooien om de aandacht af te leiden. In plaats daarvan zijn er meer situaties waarin er niets anders op zit dan te schieten. De game kent daarbij richting het einde bovendien wat pieken in moeilijkheid.

Review Rise of the Tomb Raider

Spullen maken

Gelukkig komen de makers je daarbij wel enigszins tegemoet. Het vervaardigen van munitie en explosieven verloopt een stuk gemakkelijker dan voorheen. Met één knop maak je eigenlijk alles wat je nodig hebt; direct, zonder dat er een menu aan te pas komt. Je maakt automatisch de spullen voor het wapen dat je hebt geselecteerd. Als je dus je boog in handen hebt, kun je kiezen wat voor pijlen je wilt vervaardigen van het hout en de veren die je onderweg hebt verzameld. Ook het maken van explosieven is eenvoudig. Pak een conservenblik of een fles, en met dezelfde knop vul je hem met brandbaar of explosief materiaal. Mits je dat op voorraad hebt, uiteraard.

Daarmee is het weer erg belangrijk om voor voldoende voorraad te zorgen. Je hebt van alles nodig, van de takken die je van bepaalde kleine bomen kunt breken tot restjes olie en bepaalde kristallen die je uit de muur van sommige grotten kunt bikken. Je wilt tijdens een gevecht niet verlegen zitten. Als er een fles ligt waar je net even geen molotovcocktail van kunt maken omdat je geen lapje stof op zak hebt, doe je jezelf tekort. Er is genoeg te vinden, als je maar de moeite neemt om de omgeving een beetje te verkennen en waar mogelijk zijpaden in te slaan. Juist tijdens de verplichte confrontaties is het belangrijk om voldoende op zak te hebben. Je kunt niet verder zonder alle vijanden te verslaan, maar ook niet terug om je voorraad aan te vullen of wapens op te waarderen.

Review Rise of the Tomb Raider

Skills en wapens

Dat laatste, het verbeteren van je arsenaal, is weer een belangrijk aspect. Het kent twee onderdelen; je kunt je persoonlijke skills opwaarderen, en die van de wapens in je verzameling. Met zo'n beetje alles wat je doet verdien je xp, die je kunt toewijzen aan je vaardigheden als Vechter, Jager of Overlever. Je verbetert er de prestaties van Lara mee. Denk aan een wat vastere hand met haar boog, wat makkelijk wegduiken als je aangevallen wordt of wat duidelijker aanwijzingen bij het vinden van aanwijzingen in de omgeving. Daarnaast verzamel je materiaal waarmee je wapens op kunt waarderen. Wat je vindt bepaalt wat je op kunt waarderen. Met wat huiden en wat touw kun je de boog of ijsbijl verbeteren, met wat leer en metaal kun je de vuurwapens opwaarderen. Het is en blijft een erg bevredigend onderdeel van de formule.

Daarnaast kun je ook nieuwe wapens bij elkaar sparen. Als je de omgeving echt goed verkent, kun je met name in de open delen van de spelwereld complete onderdelen van wapens vinden. Meestal heb je drie of vier onderdelen nodig om een nieuw wapen in elkaar te kunnen zetten. Het gaat daarbij steeds om licht verbeterde exemplaren van wapens die je al hebt. Je arsenaal valt daarbij uiteen in de al besproken bogen en bijlen, aangevuld met vuurwapens als pistolen, aanvalsgeweren en jachtgeweren. Met die laatste twee bedoelt de vertaler van dienst dat je kunt kiezen uit diverse mitrailleurs en shotguns. Daarbij is elk exemplaar dus op te waarderen als je daar voldoende materiaal voor vindt. Terugkeren naar open delen van de spelwereld die je al eerder hebt bezocht is daarbij cruciaal. Net als in de vorige game is dat een erg leuk onderdeel van Rise of the Tomb Raider. Als je een zone opnieuw bezoekt, merk je opeens dat je meer kunt en daarmee ook meer kunt verzamelen. Nieuwe wapens zijn daarbij de ultieme beloning.

Review Rise of the Tomb Raider

Duik in een Tomb

Net als in de vorige game zijn er weer diverse Tombs in de game opgenomen. Nu zelfs nog meer dan in de voorganger. De opzet daarvan is hetzelfde; een bezoek aan de Tombs is geheel optioneel. Het zijn zijpaden die je in kunt slaan om extra xp, grondstoffen en een flinke bonus aan het einde te verdienen. Het is echter vooral het onderdeel waar Crystal Dynamics het puzzelen in verstopt heeft dat altijd onderdeel was van de serie. De hoofdmoot bestaat uit overleven, verzamelen en vechten. Het puzzelen doe je op de momenten dat je daar zin in hebt door een Tomb in te duiken. De opzet van de puzzels is daarbij vergelijkbaar met die in de vorige game; het zijn steevast omgevingspuzzels. Daarbij moet je bijvoorbeeld wat water laten stijgen of een plankier laten zakken. Water, vuur en ijs spelen een grote rol in de puzzels.

Review Rise of the Tomb Raider

Op expeditie

De game bevat bovendien een geheel nieuw onderdeel, dat al even optioneel is. In deze Expeditions kun je zelf levels uit de game aanpassen aan je eigen smaak. Je kunt jezelf daarbij helpen of juist extra uitdagen. Helaas komen hier de onvermijdelijke microtransacties om de hoek kijken. Voor het aanpassen van levels heb je Expedition Cards nodig. Die koop je met de valuta die je in de game verdient, of met echt geld. De opzet lijkt een beetje op het aanpassen van missies in een game als Hitman: Absolution en gaat niet heel ver. Helaas is het minder leuk dan in Hitman. We hadden liever gezien dat Crystal Dynamics een extra Tomb had gemaakt in plaats van deze Expeditions.

Nu we het toch over kleine ergernissen hebben; de game is ook niet zonder schoonheidsfoutjes. Alles mag er mooi uitzien en soepel lopen, er gaat hier en daar ook wel wat fout. Zo zagen we af en toe wat clipping, waarbij Lara half in een muur verdween. Storender was dat we een aantal keer beschoten werden door onzichtbare tegenstanders die geheel in een muur verdwenen. Eén keer was het zelfs onmogelijk om verder te komen. We moesten een hendel bedienen die ons doorgang moest verschaffen tot een nieuw deel van de spelwereld. Steeds als we de hendel vastpakten werden we beschoten door een in de muur verdwenen tegenstander die in zijn onvoorziene schuilplaats niet was te raken. Het herstarten van de savegame en opnieuw doorspelen van de sequentie was gelukkig genoeg om het euvel te verhelpen. Nog een ander probleempuntje is dat in de op zich mooie cutscenes beeld en stem niet altijd helemaal synchroon lopen.

Review Rise of the Tomb Raider

Conclusie

We hebben wat gemengde gevoelens over Rise of the Tomb Raider. De game lijkt erg op zijn uitstekende voorganger, maar de verschillen die ontwikkelaar Crystal Dynamics heeft aangebracht zijn niet allemaal even geslaagd. De pacing, de afwisseling tussen verkennen, sluipen, actie, klimmen, grafdelven en wapens in elkaar zetten is prima. De game is er ook alleen maar mooier op geworden, omdat hij voor een nieuwe generatie consoles is gemaakt. Dat Tomb Raider een serie is geworden waarin sluipen centraal staat - en de omgeving afstruinen om de middelen te verzamelen die je nodig hebt om te overleven - is nog steeds erg tof. Alleen is de balans dit keer iets verschoven. Je krijgt meer gevechten voor je kiezen die je niet anders kunt aanpakken dan schietend. Dan heb je gelukkig nog steeds diverse opties. Je kunt het jezelf moeilijk maken door op je boog te vertrouwen, of jezelf makkelijk maken door hulpmiddelen als molotovcocktails in te zetten. De gevechten zijn op zich dus prima, alleen missen we de confrontaties waarin je sluipend te werk kunt gaan. Daar zijn er iets te veel van gesneuveld, in het streven om de game spectaculairder te maken dan de voorganger.

Daarnaast is het verhaal dit keer duidelijk minder sterk dan in de vorige game. Daar vielen verhaal en gameplay volledig samen. Hier is het verhaal wat warrig, met een ronduit teleurstellend einde. Daar staat tegenover dat er meer te vinden en ontdekken valt in de spelwereld en dat je ook alleen maar meer kunt maken dan voorheen. Dat kan bovendien op een erg prettige wijze tussen het schieten of sluipen door. De Tombs zijn gelukkig weer optioneel, zodat ze de vaart niet uit de game halen als je dat niet wilt. Helaas vond Crystal Dynamics het nodig om Expeditions in te bouwen, zodat er ruimte is voor microtransacties. Dat onderdeel hadden we graag in willen ruilen voor een extra Tomb.
Het maakt van Rise of the Tomb Raider een waardig vervolg op de game van twee jaar geleden, hij is alleen net niet zo goed en verrassend als die voorganger.

Review Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb RaiderReview Rise of the Tomb Raider

Lees meer

Reacties (133)

133
127
83
5
0
4
Wijzig sortering
Gisteren deze game uitgespeeld.
Kort samengevat : dit is de vorige Tomb Raider x 3
Waar Crystal Dynamics de vorige keer aan begonnen is hebben ze in dit deel nog beter uit weten te werken.
Had op sommige missies echt weer dat oude Tomb Raider 1 (Sega Saturn) gevoel, als je op duizelingwekkende hoogte vanaf een rotswand naar een richeltje moet klauteren en dan via wat touwen over moet springen naar een ijswand die afbrokkelt en dan snel naar het plateau aan de overkant moet springen :P
Ben trouwens ook geen quick-time scenes tegen gekomen (wel dat je op Y moet drukken als je aan 1 hand aan de richel hangt, of op Y moet drukken om iemand te finishen, maar dat is imo niet echt quicktime)
Vind de game een 9.5 waard, op gelijke hoogte met Batman Arham Knight.
Batman Arham Knight was een 9.0 hoor. Veel te hoog na de businesspratijken van WB Games. Dat hij een zelfde cijfer krijgt als Witcher 3 is onbegrijpelijk. Een 9.5 voor Tomb Raider zou het op dezelfde niveau van meesterwerken zoals GTA 5 plaatsen. Een 8.5 is dus een goede tussenweg ;)
Die 9.5 is mijn persoonlijke cijfer, vind beide games GotY 2015 :Y
Een spel die onzettend broken is op PC en ook op console een paar problemen heeft, die precies hetzelfde gameplay heeft als de vorige delen versus een spel die bijna perfect is, met ongekende graphics en gameplay.

Waarom zou je developers en publishers die schijt hebben aan hun klanten belonen met hoge cijfers?

De 9.5 is gereserveerd voor games zoals Skyrim en GTA 5 die legendarisch verklaard mogen worden en daar verschijnen enkel een paar per decenia van.
De 9.0 is ongeveer bedoeld voor games die kans maken op GOTY.
De 8.5 is ongeveer bedoeld voor games die gewoon goed zijn met enkele kleine minpunten.

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 23 juli 2024 02:26]

Skyrim legendarisch? Really? 'T is een leuk spel, daar niet van, maar het is beduidend het slechste spel van de serie inhoudelijk gezien. Grafisch liepen ze ook niet bepaald voor in die tijd...

Offtopic op een topic hierover? Ok.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 604128 op 23 juli 2024 02:26]

Skyrim hoort in mijn eeuwige top 10 en zal daar waarschijnlijk altijd blijven ^^ daar zijn mods voor en helaas genoeg is dat voor nu alleen mogelijk op PC maar Bethesda had het erover om het mogelijk te maken voor consoles.
Mods zijn niet de basegame, en daar moet je je beoordeling op baseren lijkt me ;)
Modbaarheid is wel de basegame, en zoals Bethesda dat met Skyrim heeft aangepakt is best wel een pluspunt.
Hoe het technisch precies in elkaar steekt en op papier staat weet ik niet dus volgens mij heb jij
en graey beide een punt.

Mods zijn gebaseerd op het spel de rechtstreekse oorsprong en verder uitgewerkt maar.. of het de intentie van de ontwikkelaar is geweest ? en of de ontwikkelaars er ooit zelf iets mee zullen doen ?

Het mooie van PC zijn de mogelijkheden en keuzes en XB is goed bezig zich te onderscheiden en te ontwikkelen.

Volgens mij gaat XB meer naar PC toe de komende jaren maar het blijft meer console dan PC.

Opzich moet een spel een score krijgen gebaseerd op de officiële pluspunten en minpunten maar het spel is op officiële punten al Legendarische.

Bethesda heeft van de software een mod paradijs gecreëerd of de modding community heeft zoveel talent en liefde voor het spel dat hun bloed en zweet en tranen dit resultaat geleverd heeft.

Misschien een beetje van beiden maar hoe dan ook het resultaat is dat zelfs vandaag de dag Skyrim het lust voor oog en oor is en blijft :*)
Je kunt een spel beoordelen op modbaarheid, maar niet op de mods die er voor bestaan. Daarnaast kan je de mods beoordelen, maar niet als vervanger van het spel. Tenzij de mods natuurlijk door de makers zelf gemaakt zijn.
Inderdaad daar zat ik ook al mee te malen.. maar ja een beoordeling kan alleen op officiële software toegepast worden.

Ook al leent Skyrim zich uitstekend voor modding die modificaties komen niet van Bethesda dus kunnen niet meegenomen worden.

Daarnaast zijn series als Witcher en Dragon age en Grande theft auto ook populair bij de modding community.

ÒÓh voor Tomb raider bikini mods en sweaty body mods O-) Make it happen please!
Ja Skyrim legendarisch inderdaad.
Wat ik persoonlijk nog legendarischer vind is Oblivion.
Hoe fijn het speelde, de graphics, alles bij elkaar was dat spel zo'n topper voor zijn tijd. Het was echt een waaaw moment, en zodra je na zoveel honderden uren een beetje verveeld kon gaan raken, kon je altijd nog Mods gaan gebruiken. Dikke vette topper _/-\o_ _/-\o_
Anoniem: 604128 @hoi334417 november 2015 18:15
Eensch, oblivion heb ik ruim 2000u inzitten, waarintegen skyrim misschien de helft.
Bedankt voor de QTE info, als we QTE's willen gaan we wel guitar hero spelen :)
Zonder spoilers te geven zijn de puzels weer een beetje als vanouds pittig of van het niveau van de vorige tomb raider?
Ze zijn pittiger dan in de vorige Tomb Raider.
Niet bijzonder moeilijk maar er zitten er wel bij dat je echt even moet uitvogelen wat nu de bedoeling is.

Nu moet ik er bij zeggen dat ik de 'Instinct mode' niet gebruik, wil zelf alles uitvogelen en exploren, niet dat alles een kleurtje krijgt en voorgekauwd word.
Hier gister ook uitgespeeld. Ben het op zich wel met de review eens, maar verschil met Paul toch wel op 2 vlakken:
Verhaal en schieten/sluipen. Allereerst vind ik dit verhaal veel beter in elkaar zitten. Het past beter bij de setpieces en is toch iets minder voorspelbaar dan de vorige. Daarbij is de reden dat ze zo ver doorgaat toch wat beter dan bij de vorige. Daarnaast heb je toch nog wel over de hele lijn stukken waar je kunt sluipen. Elk gebied heeft zo wel zijn stukken om dat te doen. Misschien is Paul echter wat onvoorzichtig geweest en vaak betrapt, maar hier viel het eigenlijk reuze mee. Sterker, ik had de moeilijkheidsgraad misschien wat te makkelijk staan, waardoor ik al snel besloot om te sneaken, omdat dit toch wel erg leuk was om te doen (en er altijd nog een backup was met guns blazing. En als je al ergens komt waar je moet schieten, dan zijn er nog altijd meerdere manieren om het op te lossen. Verschillende wapens, dingen craften en dat gebruiken, de omgeving of gewoon hand to hand. Je voelt nergens echt dat je geforceerd wordt om je speelstijl aan te passen en dat speelt gewoon erg prettig (dat had ik bij de vorige toch niet echt). Ook het feit dat de game eigenlijk een stuk realistischer is (geen rare wezens of superhumans om tegen te vechten), maakt dat het toch altijd eerlijk aanvoelt.

Wat ik ook fijn vindt is dat ze niet zo'n sterke curve mee maakt (van jong lief meisje tot moordmachine) maar dat ze accepteert dat ze goed is in het vechten tegen badguys. En als je dan ook iedereen hebt afgeslacht, dan voelt dat best goed. Overigens zwak om haar een Pretty Hate Machine te noemen als je weet dat vrijwel elke game onbehoorlijk veel mensen over de kling jaagt. Dat was juist in de vorige game een stuk verder overdreven. Van "oh no i killed someone" naar "haha sterf lekker" in nog geen 15 minuten. En waar ze de vorige keer geen invloed had op hoe ze er belandde, maakt dat nu juist meer duidelijk waarom ze toch constant verder gaat.

Ik mis ook dat de omgeving er mooi en ook realistisch uit ziet. Het ziet er echt uit als een verloren beschaving waarbij het realistisch aan het afbrokkelen is. De setpieces zijn echt indrukwekkend te noemen met leuke routes door het geheel. En daarbij is ook mooi gedaan dat een route niet altijd zo gevolgd wordt als je vooraf dacht. Je ziet vaak wel wat balken en klimdingen hangen, maar plotsklaps veranderd je route. De illusie dat je door had kunnen gaan is echter wel aanwezig (iets wat ik bij Uncharted bv vaak mis), waardoor je op een positieve manier verrast wordt met waar je uiteindelijk naartoe gaat. Daarbij zijn de tombes ook mooi geïntegreerd en lijkt alles schitterend in elkaar te vallen qua ruimtes. Eerst zoeken naar de ingang, dan de tombes ingaan en vervolgens de oplossing verkrijgen met een mooie bonus als beloning. Ze zijn soms ook nog wel even puzzelen en duren ook wat langer dan de tombes in de vorige game, wat wel lekker speelt.

Vooral aan het einde weet de game je naar een mooie climax te brengen en weet het een mooie afronding te maken (met post-credits scene en als je weer verder gaat de wereld in). Ik denk dat het voor de balans misschien beter was als 1 van de latere sneeuw-levels een open wereld stuk was geweest met daarin nog wat extra missies en misschien een extra tombe. Dan had je ook aan het eind toch wat meer sluipwerk kunnen doen en was de game misschien nog wat langer. Overigens heb ik er zelf zo'n 20 uur over gedaan om het einde te bereiken, maar heb nog genoeg te doen (zit op 71%). Vooral hoe de game tot een einde komt, geeft veel voldoening en maakt dat het een genot is om te blijven spelen. Daarom heeft het voor mij ook het stokje overgenomen van game van het jaar (van Batman Arkham Knight die ik ook op console deed).

Iets zegt me trouwens dat als de game wel voor alle platformen was uitgebracht, hij wel een 9 of hoger had gehad, maar dat ze nu puur omdat het een tijdelijke Xbox-exclusive is, ze er een punt vanaf trekken. Want stel je voor dat je (Xbox) exclusives een hoog cijfer geeft. Deze game is echt wel een 9 of zelfs 9,5 waard.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 02:26]

Iets zegt me trouwens dat als de game wel voor alle platformen was uitgebracht, hij wel een 9 of hoger had gehad, maar dat ze nu puur omdat het een tijdelijke Xbox-exclusive is, ze er een punt vanaf trekken. Want stel je voor dat je (Xbox) exclusives een hoog cijfer geeft. Deze game is echt wel een 9 of zelfs 9,5 waard.
Natuurlijk zou hij een hogere score hebben gekregen. Een hogere cijfer betekent meer sales wat dit kinderachtige gedrag van de publisher aanmoedigt.

De PC release datum valt nog mee aangezien november en december altijd zo druk zijn, maar de PS4 gamers moeten tot eind 2016 wachten. Dat heet gewoon "hostageware" aangezien het over een third-party developer/publisher gaat die tot nu toe wel netjes het vorig deel op alle 3 platforms tegelijk had uitgebracht. Net als bij BloodBorne.

Maarja wat kan je verwachten van Square Enix na de domme pre-order actie van Deus Ex Mankind Divided?
Hostageware is a console exclusive that has no reason to remain exclusive to a console other than to force consumers to use the particular system by holding the game "hostage". These are usually the result of Microsoft or Sony buying out a dying studio, making them sign a contract, or an internal development within Microsoft or Sony themselves. Hostageware is of the highest priority for its parent console manufacturer, since its success directly correlates with forced sales into their platform, and subsequent market share, forced online service payment, developer royalties, and ultimately profits.

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 23 juli 2024 02:26]

Noem het wat je wilt, maar daar wordt mijn spelplezier niet minder van. Als je niks wilt missen moet je gewoon alle consoles aanschaffen. Dat is met Nintendo-games niet heel veel anders.
En dit kinderachtige gedrag van Square Enix goedkeuren? Waarom zou iemand met 1 systeem (maakt niet uit welke) nog 3 keer hardware kopen die hij al heeft?

In Nederland heb je ook niet 4 aparte auto's nodig om op alle snelwegen te rijden?
Of je neemt ook geen 4 smartphones mee op zak omdat je met je 1ste alleen kan bellen, de tweede alleen kan browsen, de derde omdat je alleen kan whatapp'en en de 4de omdat hij als enige foto's kan maken?

Exclusives zijn goed voor niemand, aangezien de publisher grote bedragen misloopt van de andere 2 of 3 platformen. Hoe groot moet het geldzak die ze krijgen van Sony/Microsoft/Nintendo zijn om dat te evenaren?

Software exclusives zijn voor bedrijven die geen zelfvertrouwen hebben in hun eigen product (hardware) en de unieke features die daar bij horen.
"Exclusives zijn goed voor niemand, aangezien de publisher grote bedragen misloopt van de andere 2 of 3 platformen. Hoe groot moet het geldzak die ze krijgen van Sony/Microsoft/Nintendo zijn om dat te evenaren?"

Helaas dus groot genoeg. En ik weet niet of het dat wel is. Ook al bij Super Mario op de NES had het exclusieve van de Nintendo spellen niets te maken met het gebrek aan zelfvertrouwen. Ik denk vaak zelfs een (al dan niet onterecht) overschatting van het eigen product.
Dit is informatief en amusant zoals gewoonlijk Hoogheid ^^ ik wacht als Nintendo gamer al menig jaar op dit soort spellen! kan ik de CIA of FBI inlichten over deze gegijzelde en vrijwaring eisen...

Het is jammer maar helaas voor andere platformen dan XB1 maar het pluspunt is wel goedkoper en beter bij release plus nog eens uitgebreider DLC en in die tussentijd moet Dynamic van één kant rondkomen.
Wat een onzin, insidegamer en gamer.nl geven ook een 8.5. Heeft echt helemaal niks met exclusiviteit te maken. Fallout krijgt toch ook een 8.5...
"het ijskoude Siberië" - zochten ze zo wanhopig een excuus om geen enkel stukje huid van Lara te laten zien? Wat is er toch op tegen als ik een game wil spelen met een mooi mokkel als hoofdpersoon? Maakt me dat een vrouwenhater?
Je kunt dr verschillende outfits aandoen. Een aantal zijn inderdaad wel dik (maar dat is gezien de omgeving ook wel logisch). Overigens zitten er ook andere gebieden in (woestijn, regenwoud, natuur) waar je natuurlijk de welbekende tanktop kunt gebruiken.

Het is wel een beetje seksistisch, maar gezien de historie van Lara niet heel raar imo. Dr verhoudingen zijn al een stuk menselijker en ze komt ook een stuk completer over

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 02:26]

Dat wist ik niet, maar valt dan mee. Eerst maar eens de vorige game spelen, die staat nog in mijn steam account te wachten. Als ik bij die game niet af en toe denk "wat een sexy meid" dsn ga ik het met deze Siberië versie niet eens proberen ;-)

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 23 juli 2024 02:26]

Er zijn ook voordelen van koude temperaturen ;) of zou het blijdschap zijn dat zij tot de tanden bewapende kerels tegenkomt.. rare meid die Lara.
Denk dat het meer om het perspectief van jou gaat dat een mooie meid meteen schaars gekleed moet zijn.
Als je dat zo graag wil bestaan er honderden al niet duizenden games in azie die je kan gaan spelen.
Het spel zou ook niet geloofwaardig overkomen als Lara in bikini rondrend in een sneeuwgebied en na alle warme plekken is er niets mis met een winter gebied, kunnen ze tenminste ook leuk spelen met elementen als lawine's en sneeuw
Mijn punt is: laat de game dan in een warmer gebied plaats vinden ;-) Siberië is ook maar een keuze.

En sommige game makers zijn momenteel te krampachtig. Bvb vrouwelijke protoss in de nieuwste starcraft, terwijl dat voor mij altijd geslachtsloze aliens waren. Idem voor Xcom 2: aliens krijgen ineens allemaal een geslacht. En als bvb alle berserkers vrouwen zijn, met wie planten die zich dan voort?

Er wordt veel te moeilijk over gedaan imho.
Inderdaad er zijn genoeg gebieden die verschillende temperaturen en omgevingen hebben vooral in aziatische culturen.

Daarnaast zou ik als vijand van Lara niet alleen proberen haar uit te schakelen met geweld maar ook proberen de natuur tegen haar te keren vooral controle over voedsel behouden.

Tomb raider 2013 was een pracht maar gruwelijk spel en hoop dat de 2015 versie dit vervolgd.. helaas Lara maar het contrast van jouw schoonheid en dapperheid tegen de harde wereld is treurig maar te mooi om te laten liggen }>
Viel me ook al op. Vond het character design (Lara) van het vorige deel beter aansluiten naar mijn smaak ;)
In de video review wordt verteld dat de game niet op de xbox360 of ps3 uitkomt. Ik heb hem al gespeeld op de Xbox 360.
En die versie komt goed mee... Xbox one heeft wat meer detail en shiny stukjes... Maar gigantisch verschil? Neen.. http://nl.ign.com/rise-of...rafische-vergelijking-xbo
Ik zie in die video wel een groot verschil. Kijk ooks een naar de video van Gamespot:
https://www.youtube.com/watch?v=gJF3J7zjXOw

Die rode tomaten huidskleur van de Xbox 360 versie is toch wel foeilelijk. Xbox One versie heeft realistische skin shading. Verder valt op dat de Xbox 360 versie toch wel superblurry is.

Deze video vind ik ook een goede vergelijking:
https://www.youtube.com/watch?v=Zltyx3Ujk6M
Op de Xbox 360 kun je niet eens zien waar er door de sneeuw is gelopen... Verder ontbreekt een groot gedeelte van de graphics die de Xbox One versie zo mooi maken.

Rise of the Tomb Raider is wel één van de mooiste Xbox 360 games. En het verschil is niet zo supergigantisch als bij Black Ops 3. Neemt niet weg dat er nog steeds een groot verschil in graphics is. Ik zou dus niet zeggen dat de Xbox 360 versie goed meekomt. In vergelijking met andere Xbox 360 spellen ziet het er goed uit, maar in vergelijking met de huidige grafische standaard schiet het flink tekort.
Ja, dat is inderdaad een foutje. Dat in geval van video niet zo snel meer te herstellen is... In de gescheven review wordt de versie voor Xbox 360 wel genoemd (al hebben we de versie voor Xbox One getest).
Bedankt voor je reactie! Ik kan met plezier vertellen dat de xbox360 versie de moeite waard is. Op dit platform is het een echte aanrader.
Op dit platform is het een echte aanrader.
Ik betwijfel of je op de 360 een betere ervaring krijgt dan op de Xbox One of straks PC en PS4, maar goed... :P

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 23 juli 2024 02:26]

Je zult geen betere ervaring krijgen op een xbox360, echter de games die op een xbox360 uitkomen zijn tegenwoordig beperkt. Voor mensen die nog vast zitten aan dat platform heeft aan deze game een topper.

mocht je in bezig zijn van een xbox one, pc of ps4, dan is het logisch dat je daarvoor kiest. Maar daar was natuurlijk nog niemand opgekomen...
Wat wel jammer is, want de community lijkt lyrisch over de kwaliteit van de 360 versie. * .oisyn steekt een veer in z'n reet :+
Ik vind dit wel een belangrijk punt in de review.
Ik heb namelijk screenshots vergeleken en daarin kwam niet zoveel verschil naar boven. Dus heb ik de 360 versie gekocht.

Tomb raider is het enige spel wat mij zou overhalen een xbox one te kopen.

Helaas kampt de 360 versie met framerate problemen en ziet deze er de helft van de tijd blokkerig, onscherp en slecht uit.

[Reactie gewijzigd door Tijs0289 op 23 juli 2024 02:26]

Je hebt gelijk, hij komt zo te zien wel voor de 360 maar niet voor de PS3..!

[Reactie gewijzigd door rscheper op 23 juli 2024 02:26]

ik ben wel benieuwd. ik vond de vorige titel niet zo geloofwaardig het opgroeiende meisje veranderde in een level van huilende tiener om een hertje naar een huilende moordmachine, de botervette emoties spraken mij niet aan. Ik werd ook gek van de quick time events, zo'n achterhaald flauwe manier om een moeilijkheidsgraad in te bouwen alsof je plotseling mario speelt, day breekt de flow meer dan welke tomb ook. Zitter er QTEs in deze aflevering? Ik hoop ook dat de tombs wat uitdagender zijn. Al met al denk ik dat ik deze leuker ga vinden, een stuk meer uirdaging denk ik. ik moet nog wachten op de pc versie, misschien even de vorige nog een keer spelen...

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 23 juli 2024 02:26]

Inderdaad, die QTE alleen waren al een reden om het spel maar 1 keer te spelen. Maar wat ze in deze review als sterke punten van de vorige game aanhalen vond ik toen al zwakke punten.

Sterk verhaal? Het was op z'n best OK, maar toegegeven, meer dan de gemiddelde tomb raider van vroeger. Veel vrijheid? Wat mij vooral bijstaat is dat de paar verschillende routes voorgekauwd waren (balkjes met touw zijn de enige locaties waar je een touwpijl kunt schieten, klimmen kan alleen naar de volgende locatie en alleen 1 route.), veel te weinig sluipen en veel te veel vechten, tombs die optionele zijpaden zijn. Ik vond Tomb Raider maar net de moeite waard om 1 keer te spelen.

En deze versie is dus nog minder vrijheid, nog meer schieten... die kan dus wachten tot de steam sale.
De wereld is altijd verdeeld in twee soorten mensen, zij die de orginele Star Trek het best vonden uit de series and zij die ongelijk hebben.

Hetzelfde geldt voor Tomb Raider, het originele spel is, in mijn ogen, een rustig leuk platform spel waar het minder aankwam op pixel precies springen en meer op verkennen. Je kwam vaak een level binnen, zag de uitgang en kon dan relatief rustig de weg daar naar toe zoeken met veel klauter werk.

De nieuwe Tomb Raider uit 2013 heeft daar weinig mee te doen. Het is meer dan ooit een actie spel. Door de versies heen is schieten steeds belangrijker geworden en in 2013 is het de hoofd moot geworden met een paar zwaarte kracht puzzels. Een beetje Half-Life 2 in third-person.

Zelf vond ik 2013 best een aardig spel maar het is geen Tomb Raider. Niet qua spel, niet qua verhaal en niet qua character. Ze hadden gewoon eigenlijk een nieuwe naam moeten bedenken.
Als je het in gameplay vergelijkt zou de naam Tomb raider the Uncharted edition worden. (in mijn optiek zijn deze games nu gewoon gelijk aan elkaar)
Maar het houd wel vast aan de essentie van tomb raider.
Boven natuurlijke krachten, oude tombes.
en laten we niet vergeten dat Tomb Raider 2 ook bordevol schieten zat.
Daarbij heeft Lara Croft ook bij het volwassen publiek een nostalgisch plekje gekregen.
Tomb Raider was er veel eerder, dus als er al iemand heeft afgekeken zou het toch echt Uncharted moeten zijn. ;)
tomb raider bestond eerder maar niet met deze manier van actie, als je de oude tomb raiders vergelijkt met uncharted komen ze totaal niet overeen maar de laatste 2 tomb raiders hebben exact dezelfde elementen en filmische weergave als dat de uncharted games hebben sinds deel 1.
Zelfs in de reviews van de vorige tomb raider kwam het op meerdere sites naar voren dat ze veel hebben over genomen van uncharted
Ze hebben gewoon van elkaar geleend. ;)
Ja, dat zeg je wel goed. Aardig spel, maar niet echt Tomb Raider. Maar ja, ze bouwen natuurlijk op het karakter Lara Croft, als ze het een andere naam hadden gegeven was het spel waarschijnlijk minder aangeslagen.

offtopic, persoonlijk vind ik TNG dan weer de beste ;-)
Volgens mij heb je Rise of the Tomb Raider niet gespeeld of wel ?
Er zitten een aantal shoot-outs in maar de hoofdmoot is nog steeds rustig het pad naar de uitgang vinden hoor ;)
Het is een stuk meer in de trend van Tomb Raider 1 of 2 van tig jaar geleden, dat maakt dit deel ook zo enorm goed.
mee eens maar ik hou van far cry dus als je het met een boog wat spannender kan maken vind ik het wel leuk. Als het allemaal close up en shotgun is lijkt het me niks maar sneaken en 100% kill door soort van snipen is het wel voor mij. Ik houd ook totaal niet van MP en death match en zo. Dus het ligt een beetje aan het type vechten. Een steam key krijgt al gauw een redelijke prijs 25 euro of zo. Ik mis ook wel de avontuurlijke puzzel sfeer maar als de tombs moeilijker zijn gaat dat wel goed. Wat mij betreft mag het ook wel lekker lang duren om je charater op te bouwen. Maar het is natuurlijk geen Skyrim

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 23 juli 2024 02:26]

Ja, boog is dan ook het enige wat het nog leuk maakt. Maar als ik dit zo lees en er zit nog minder verhaal en nog meer vechten in, dan denk ik meer aan een echte steam sale van onder de 10 euro hoor.

Snap trouwens niet waarom jij naar 0 gemod wordt.
Gezien deze game pas over een jaar op de PC uitkomt zal het nog wel 2 jaar duren voordat je hem voor 10 euro in een steam sale koopt
Ach, als ik aangeef de game maar 10 euro waard te vinden zul je wel begrijpen dat ik er nou niet bepaald met smart op zit te wachten tot hij eindelijk uitkomt. Of het nou 2 jaar of 1 jaar is... I'm good ;)
ah ik zat er een beetje naast net nagekeken de PC komt Q1 2016 alleen PS4 komt Q4 2016
Ik denk dat de PS4 versie ook wel eerder komt, vanwege fallout4. (kan me niet voorstellen dat er veel mensen zijn die beiden kopen, helemaal niet voor die absurde console game prijzen)
59/69 euro voor twee games ben 110 euro kwijt, dat is gewoon gestoord.

zelf koop ik geen van beiden, ik wacht wel lekker totdat ze beiden met alle DLC in de aanbiedingen op steam staan. (ik heb er geen haast bij, al is het 2017.)

[Reactie gewijzigd door stewie op 23 juli 2024 02:26]

Zou wat zijn he, Microsoft koopt een jaar exclusiviteit en dan brengt Crystal Dynamics hem nog binnen een jaar uit :z
Ook gebeurt met Mass Effect, en dat was niet eens een timed-exclusive maar een game volledig uitgegeven en betaalt door Microsoft in het begin :+ (als je het eerste spel doosje hebt staat er geen EA op) :z

er zitten altijd faal clausules in een exclusiviteit contract, als een game niet goed genoeg verkoopt om winst te kunnen maken bijvoorbeeld. (ook gebeurt met L.A. Noire)

[Reactie gewijzigd door stewie op 23 juli 2024 02:26]

Die QTE's waren inderdaad behoorlijk irritant. Voor mij haalde het de flow en plezier er compleet uit.

Dit vat mijn ervaring perfect samen.

In het geval van tombraider lijkt de developer zo blij te zijn met zijn cutscenes dat ze zeker willen zijn dat je wel constant blijft opletten. Stel je voor dat je even wegkijkt! Ik wil gewoon het verhaal volgen en niet constant op mijn hoede zijn om een knop te moeten indrukken. Het resultaat is dat ik bepaalde cutscenes 4/5 keer opnieuw moet zien.


Nu begrijp ik dat het in dit nieuwe deel gelukkig een stuk minder is.Wat mij betreft mogen in alle games qte's verdwijnen. Het is een goedkope manier van developers om een climax/bossfight/actie scene vorm te geven.
Precies 0 QTE's tegengekomen in de hele playthrough.
Er van uitgaande dat de game net zo goed loopt als zijn voorganger vind ik dat dit wel als pluspunt genoemd mag worden in de conclusie.

De vorige Tomb Raider (zelfde engine) liep zelden of nooit tegen een CPU limiet aan. De game weet je GPU heel erg goed te belasten en zelfs met dit gegeven is de game prima speelbaar met een low- tot mid-end GPU. Aangezien er genoeg bagger geprogrammeerd wordt vind ik dat het tegenovergestelde als positief bestempeld mag worden en gerust als pluspunt in de conclusie c.q. opsomming genoemd mag worden.

Hiermee geef je ook een goed signaal af naar flauwekul zoals Gameworks waar ik serieus schurft van krijg zoals elke andere zichzelf respecterende gamer. Of die mietjes van console ports. Het is echt triest kijkende naar hoeveel game tegenwoordig uitkomen die de eerste paar maanden voor geen ene meter lopen omdat ze slecht, geport zijn, op zichzelf slecht geprogrammeerd zijn of omdat ze besluiten Gameworks te integreren waardoor het nooit zo goed gaat lopen als dat het zou kunnen doen.

Deze trend is al veel langer aan de gang, maar blijkbaar is het niet significant genoeg om het af te straffen als het weer eens voor geen ene fucking meter loopt,. Gelukkig wordt het dan wel vaak benoemd. Anderzijds als het heel goed loopt, zoals deze game, dan hoor je daar vrijwel niks over. Geef een game dan ook hier credits voor, zoals ik al zei geeft dat een goed signaal af aan de developers en uitgevers.
Timed exclusive de PC versie komt pas over een jaar deze is momenteel exclusief voor de xbox one
over een jaar is slechts +/-3 maanden, ze geven ook aan begin 2016.
Je weet dat de pc-versie nog niet uit is en dat dit een review is van de Xbox One-versie?
over QTE:
"I hated the combat QTE’s in TR9 (ie, mash button escape from wolf bite). I loved the open crate/door QTE’s though (not sure if that’s a QTE). Is there internal debate regarding implementation of QTE’s?

We do hotly debate the subject of QTE’s and we have taken a different approach in this game than in the last. Having said that, we haven’t removed all the combat related QTE’s. However, [...] "

halverwege deze pagina: http://wccftech.com/rise-of-the-tomb-raider-qa/
  • QTE’s are still in the game, but they have toned down the use of QTE’s in combat, there will still be some combat QTE’s present, but less so than in the previous Tomb Raider.
  • There won’t be any “bash a random button combination” kinds of QTE’s but rather button specific ones, so for example if there’s a QTE where you have to do something with your melee weapon, the button you need to press would be the melee button.
klinkt voorzichtig positief, random button mashing zit er dan niet (of nauwelijks) in. Melee QTE lijkt eerder op: "hak met bijl met button xyz", in plaats van "equip bijl en left mouse to hit". Daar is wel mee te leven

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 23 juli 2024 02:26]

ja dat maak een kist open ram 25 keer op je X knop binnen X seconden was razend vervelend en bied geen meerwaarde. wel goed dat ze dus luisteren naar de fanbase en de negatieve punten wegwerken en de positieve punten meer naar voren brengen.
met random heb je tenminste niet het probleem dat je de scene 20 keer over moet doen omdat je je net in button of timing vergist... De logica was met specifieke buttons ook nog eens ver te zoeken in Tomb Raider. Goed dat er minder in zit, en het lijkt er op dat ze er nu ietwat logisch over hebben proberen na te denken.

Dus wat beter, maar waarom zitten ze er uberhaupt nog steeds in terwijl nog nooit voor ook maar 1 game positief is gereageerd op QTE's? Wetende dat er nog steeds in zitten, ook al zijn het er minder, is weer een minpunt IMO...
Dat oer Tomb Raider gevoel is natuurlijk weg (1 2 en 3 waren mijn favo's), uren vastzitten in een level om maar iets te noemen. Desalniettemin heb ik me prima vermaakt met TR 2013, ik zal Rise of the Tomb Raider dan ook weer spelen als de PC versie uitkomt.
Als fan van de originele series (ook Underworld schaar ik daar onder), kon de 2013 versie mij niet zoveel boeien. Met dingen als QTE, meer nadruk op combat, RPG-achtige elementen, overdreven emoties en weinig (verplichte) puzzels had ik moeite het uit te spelen. Een enkele keer kwam ik zo'n optionele Tomb binnen en daar vond ik dan wel een creatieve puzzeluitdaging.

Waar ik wel zeer over te spreken ben was de performance. Nog nooit zo'n goede port gespeeld die volledig leunt op de GPU. Als deze voor de PC ooit voor een lage prijs te koop is, neem ik hem alsnog mee. Met in gedachte dat het geen Tomb Raider is, maar een heel ander type spel.
Dan zou ik RotTR toch een kans geven, veel meer in de trend van TR 1 & 2 (ben ook fan van het eerste uur :) )
Russische installaties in het eerste deel? Waar dan? Volgens mij speelt het zich allemaal af op een fictief eiland in de buurt van Japan, geen Rus gezien in die game :?
Waren toch Japanse bunkers dacht ik?
Meer schieten minder sluipen vind ik geen minpunt. Als ik wil sluipen speel ik wel metal Gear solid.
Ik denk ook dat Crystal Dynamics daarmee probeert te luisteren naar de smaak van het grote publiek. Maar games waarin de nadruk ligt op schieten zijn er al genoeg. Als TR die kant op gaat, wordt het eenheidsworst.
Eens. Maar wat ik bedoel te zeggen is dat het voor mij niet erg is als er qua actie aardig wat schieten in voor komt zolang dat maar niet de core wordt van de game. Van wat ik lees, hoor en zie erover is het ze toch aardig gelukt om dit in balans te brengen.

Ik kijk er in ieder geval naar uit om deze te spelen (pc) heb me met het eerste deel ook prima vermaakt.

[Reactie gewijzigd door iNFiNiTY- op 23 juli 2024 02:26]

Ik denk dat TR al grotendeels eenheidsworst geworden is. Alles wat de vroegere TR games zo uniek maakte is eruit gesloopt of verbannen naar de optionele tombes. In de plaats zijn er gewoon populaire actie-elementen overgenomen uit games als Uncharted en Far Cry.

Daarmee wil ik niet beweren dat TR nu een slechte game is. Maar het is wel een zoveelste shooter met een vrij hoge been-there-done-that graad geworden vind ik.
Ze geven je de keuze om er volgas in te knallen of er rustig omheen te sluipen.
Vond de balans persoonlijk prima in orde, (afgezien van het einde, maar dat is logisch, go out with a bang ! )
Ook wel klifhanger genoemd. Kunnen ze daar mooi weer mee verder in het volgend deel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.