Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Juli 2015

Werkstation

Het is alweer een jaar geleden dat we werkstations hebben behandeld in de BBG, daarom wordt het tijd voor een nieuwe editie. Alle componenten uit de vorige BBG zijn niet of nauwelijks meer leverbaar. We hebben ons opnieuw gericht op videobewerking, omdat dat een van de zwaarste taken is die je op een werkstation kunt uitvoeren.

Het budget is uiteindelijk vastgesteld op zo'n 1750 euro, terwijl er nog vele honderden euro's uit te geven zijn aan extra opties. We hebben ons gericht op één werkstation. Wie meer snelheid nodig heeft, kan enkele onderdelen upgraden door te kiezen uit de aangeboden opties. De randapparatuur wordt ook bij de werkstations apart aanbevolen. Op het forum is veel discussie geweest over de kwaliteit van monitors die je nodig hebt. Dankzij de inzet van diverse vaste bezoekers van het forum bieden we ook hierover uitgebreid advies.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i7-5820K Boxed

Intel Core i7-5820K is het instapmodel voor socket 2011-3. Deze socket van Intel is geschikt voor een werkstation vanwege de vele geheugenslots die benut kunnen worden. Hoewel de 5820K het instapmodel is, hebben we behoorlijke prestaties door de zes processorkernen die minimaal op 3,3GHz draaien en maximaal op 3,6GHz. Uiteraard ontbreekt hyper threading niet in deze Core i7.

Score: 5(8 reviews)
ProcessorkoelingCooler Master Hyper 412S

Er zijn twee redenen om een after-market-processorkoeler te halen. Allereerst is een dergelijke koeler vaak stiller dan de standaardkoeler die fabrikanten meeleveren. Daarnaast maakt een losse koeler het mogelijk om de processor zo ver mogelijk over te klokken, zonder dat de temperatuur te hoog oploopt. De Cooler Master Hyper 412S is een dergelijke stille koeler, die ook nog eens beter koelt dan de standaardkoeler die Intel meelevert. De koeler is minder geschikt voor een zware overklok, maar een overklok van enkele honderden megahertzen zal geen probleem zijn.

Score: 4.5(34 reviews)
MoederbordenASRock X99 Extreme4/3.1

Alle socket 2011-3-moederborden voor de consument beschikken over dezelfde chipset: een X99-chipset van Intel. Omdat ze over dezelfde chipset beschikken, zijn de verschillen ook minimaal. Enkele goedkopere moederborden hebben slechts vier geheugenslots. Omdat we al vier modules plaatsten bij de installatie, wilden we een moederbord met acht geheugenslots.

De keuze viel uiteindelijk op de Asrock X99 Extreme4/3.1. Het moederbord beschikt over een insteekkaart met usb-3.1 en is daarmee voorbereid op de toekomst. De prijs is beneden gemiddeld voor een socket 2011-3-moederbord, terwijl extra chips voor meer sata 600- en usb 3.0-poorten evenmin ontbreken.

Score: 0(0 reviews)
Geheugen internCrucial Ballistix Sport BLS4C8G4D240FSA

Met de komst van socket 2011-3 is Intel overgestapt op ddr4. Ddr4 is iets duurder dan ddr3, maar biedt daarvoor ook de snelste en nieuwste technologie als het gaat om geheugenkanalen. In de basisconfiguratie nemen we 32GB geheugen op. Omdat de geheugencontroller in de chipset vier geheugenkanalen tegelijk kan aanspreken, plaatsen we vier modules van acht gigabyte.

Het geheugen heeft een snelheid van 2400MHz. Wie overigens meer dan 64GB geheugen zou willen installeren, moet oppassen; de Core i7-processors ondersteunen maximaal 64GB intern geheugen. Wie meer nodig heeft, kan beter uitwijken naar een Xeon-processor.

Score: 0(0 reviews)
VideokaartenEVGA GeForce GTX 750 Ti 2GB FTW ACX Cooler

In de basisconfiguratie kiezen we voor een oudere gpu, die zeer geschikt blijkt te zijn voor videobewerking, namelijk de GTX 750-Ti. Dankzij de geheugenbusbreedte van 128bit is deze kaart in veel taken ruwweg net zo snel als een GTX 960. De gpu van een werkstation kan de cpu ontlasten als bij het videobewerken gebruik wordt gemaakt van video-effecten, het vergroten of verkleinen van resoluties of het veranderen van de framerate.

Omdat niet iedereen veel met video-effecten werkt, hebben we in de basisconfiguratie ook een basiskaart opgenomen die nog relatief snel is met software, zoals Adobe Premiere Pro of Sony Vegas.

Bij videobewerking is de breedte van de geheugenbus vaak een beperkende factor. Wie een snellere videokaart voor videobewerking wil halen, doet er dus goed aan om deze specificatie in de gaten te houden. Ook het videogeheugen is een beperkende factor bij videobewerking. In welke mate is echter zwaar afhankelijk van het materiaal waarmee je aan de slag gaat. Het beste kun je het geheugengebruik van je videokaart tijdens het exporteren van verschillende materialen monitoren met bijvoorbeeld MSI Afterburner. Hiermee kun je schatten hoeveel videogeheugen je nodig hebt op je videokaart.

De 750-Ti van EVGA heeft de voorkeur vanwege de gebruikte 'dual ball bearing fans', die minder snel slijten dan reguliere 'sleeve bearing fans'. Tijdens het exporteren wordt de gpu vaak voor langere tijd zwaar belast, waardoor het aan te raden is om voor een dergelijke koeler te kiezen.

Score: 4(4 reviews)
Solid state drivesCrucial BX100 250GB
Crucial BX100 250GBvanaf Onbekend

De Crucial BX100 is een budget-ssd die je wellicht niet verwacht in een werkstation. De ssd is echter snel genoeg om te worden gebruikt voor het besturingssysteem en om er programma's op te installeren. Crucial heeft inmiddels een zeer goede naam opgebouwd als het gaat om de betrouwbaarheid.

Score: 4.5(2 reviews)
Solid state drivesSamsung 850 Pro 512GB
Samsung 850 Pro 512GBvanaf Onbekend

Omdat we een storage-bottleneck willen voorkomen, kiezen we voor een van de snelste ssd's die momenteel te krijgen zijn op basis van een sata-interface en het ahci-protocol. De Samsung 850 Pro is die ssd en komt pas goed uit de verf als hij voor een langere tijd zwaar wordt belast. De consistentie in prestaties ligt namelijk erg hoog. Anandtech merkte dit ook op tijdens het reviewen van deze ssd's. "Thanks to the excellent IO consistency, the 850 Pro dominates our 2013 Storage Bench."

Score: 4(2 reviews)
linkSamsung 850 Pro review @ Anandtech
Interne harde schijvenHGST Deskstar 7K4000, 4TB

Bij het bewerken van video is massaopslag van groot belang. Met het 4k-materiaal van tegenwoordig zijn er vele gigabytes per video nodig. Daarom kiezen we ook voor een 4TB-model dat parallel kan worden uitgebreid als er meer opslag wordt verlangd.

We hebben gekozen voor een schijf van Hitachi Global Storage Technologies, wat inmiddels onderdeel is van Western Digital. HGST maakt betrouwbare en snelle schijven. De sequentiële lees- en schrijfsnelheden lopen op tot boven de 160MB/s en het toerental bedraagt 7200 per minuut.

Score: 4(7 reviews)
BehuizingenCooler Master Silencio 652S

Van een werkstation mag worden verwacht dat die veel ruimte biedt voor alle componenten en ook nog eens stil zijn werk doet, zodat je je goed kunt concentreren op je werk. De Cooler Master Silencio blinkt uit in het lage geluidsniveau. Hoewel we gebruikmaken van stille componenten, kunnen de ventilators toch flink tekeergaan onder een volle belasting. De Cooler Master Silencio maakt gebruik van geluidwerend materiaal, waardoor de geluidsoverlast minimaal is. De airflow is ook goed in orde; er worden drie ventilators meegeleverd om alle warmte af te voren.

Score: 4(3 reviews)
Voedingenbe quiet! Straight Power 10 400W

Voedingconfigurators op internet of van fabrikanten vergeten altijd een ding als ze een vermogen voor een voeding adviseren, namelijk kwaliteit. Een slechte 600W-voeding kan in de praktijk vaak minder vermogen leveren dan een goede 400W-voeding.

De kwaliteit die we zoeken vinden we onder andere bij be quiet. Deze voeding is erg stil en erg goed. Het rendement van deze voeding liegt er ook niet om, vanwege het 80-Plus Gold-certificaat.

Score: 5(1 reviews)
€ 435,80Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. Prijs
Processors Intel Core i7-5820K Boxed € 396,- € 435,80
Processorkoeling Cooler Master Hyper 412S € 29,95 Onbekend
Moederborden ASRock X99 Extreme4/3.1 € 229,80 Onbekend
Geheugen intern Crucial Ballistix Sport BLS4C8G4D240FSA € 264,99 Onbekend
Videokaarten EVGA GeForce GTX 750 Ti 2GB FTW ACX Cooler € 154,- Onbekend
Solid state drives Crucial BX100 250GB € 82,95 Onbekend
Solid state drives Samsung 850 Pro 512GB € 256,69 Onbekend
Interne harde schijven HGST Deskstar 7K4000, 4TB € 172,55 Onbekend
Behuizingen Cooler Master Silencio 652S € 84,- Onbekend
Voedingen be quiet! Straight Power 10 400W € 67,95 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 1.738,88 € 435,80

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken

Opties en randapparatuur

Aan de monitors in de Best Buy Guide voor het werkstation hebben we in deze editie veel aandacht besteed. Veel professionele videobewerkers stellen meer, maar vooral ook andere eisen aan een beeldscherm dan bijvoorbeeld gamers. Samen met de community hebben we naar de beste opties gekeken. Belangrijke punten bij de beoordeling zijn hardwarematige schermkalibratie en kleuruniformiteit. Wie meer wil weten over het gebruik van schermen bij videobewerking verwijzen we graag naar een forumpost van Kid Jansen. Hierin wordt onder andere uitgelegd waarom veel Dell UltraSharp monitoren niet voldoen voor videobewerking als hoofdscherm.

We adviseren een hoofdscherm waar de objecten op bewerkt worden; op een tweede of derde scherm kunnen dan de interfaces van de software worden geplaatst.

MonitorenEizo ColorEdge CS240 Zwart

Het eerste scherm dat we als hoofdscherm willen adviseren is de Eizo ColorEdge CS240. Met dit scherm haal je een absoluut topscherm in huis. De featureset is ongekend voor deze prijs en hetzelfde kan gezegd worden voor de prestaties. De uniformiteit behoort tot de beste op de markt. De monitor meet 24 inch diagonaal en heeft een resolutie van 1920x1200 pixels.

Score: 0(0 reviews)
MonitorenDell Ultrasharp U2515H Zwart

Als je verschillende beeldschermen wil gebruiken, wat we alleen maar kunnen aanmoedigen, hoeven deze niet allemaal uit dezelfde prijscategorie als de Eizo te zijn. Als tweede monitor is de Dell Ultrasharp U2515H een prima keuze. De Dell Ultrasharp U2515H heeft een beelddiagonaal van 25 inch en met een resolutie van 2560x1440 pixels is er genoeg ruimte voor de software-interfaces.

Score: 4.5(23 reviews)
linkReview @ Prad
Overige randapparatuurX-Rite i1Display Pro

Hoewel de schermen vanuit de fabriek gekalibreerd zijn, schaffen we eigen apparatuur aan om de schermen te kalibreren. Naarmate de monitor meer branduren krijgt, moet het scherm namelijk opnieuw worden gekalibreerd, dit is dus een proces dat zich blijft herhalen. Daarom is de aanschaf van deze X-Rite i1Display Pro nooit weg.

Score: 4(1 reviews)
Optische drivesSamsung SH-224DB Zwart

Software wordt nog regelmatig op dvd geleverd, maar ook steeds vaker enkel als download. Een dvd-speler is in elk geval voor veel mensen nog altijd onmisbaar en daarom moeten we hem meenemen in de opties.

Score: 4(19 reviews)
Optische drivesLG BH16NS40 Retail Zwart

Om blu-rays te kunnen maken heb je een blu-ray-brander nodig. Wie dus beeldmateriaal op blu-ray wil zetten kan met deze brander van LG prima uit de voeten. Bij het aanschaffen van deze brander kun je zelfs je dvd-speler achterwege laten, omdat een blu-ray-speler backwards compatibel is met dvd's en cd's.

Score: 4(6 reviews)
ToetsenbordenLogitech MK710

Een werkstationgebruiker moet de beschikking hebben over een degelijke muis en toetsenbord. Daarom hebben we gekozen voor een setje van Logitech. De muis beschikt over twee scrollstanden, waardoor het mogelijk is om snel te scrollen in grote documenten of beeldmateriaal waarbij ver is ingezoomd.

Score: 4(12 reviews)

Upgrades

Hieronder volgen diverse upgrades die voor jou interessant kunnen zijn. Houd wel rekening met koppelupgrades. Zo is de upgrade van de processor waarschijnlijk gelinkt aan het upgraden van je geheugen. Hetzelfde geldt voor de videokaart en de voeding.

ProcessorsIntel Xeon E5-1650 v3 Boxed

Omdat Xeons met acht cores en een hoge klokfrequentie een slechte prijs-kwaliteitverhouding hebben, kiezen we als upgrade ook voor een Intel Xeon met zes rekenkernen. Het grootste voordeel ten opzichte van een Core i7 moet worden gezocht in de ondersteuning van ecc-geheugen. Voor sommige gebruikers van een werkstation is het een must-have, terwijl het voor anderen niet per se hoeft. Het kost namelijk toch al snel enkele honderden euro's meer.

Deze Intel Xeon E5-1650 v3 is in feite gewoon een Intel Core i7-5820K, maar dan met een iets hogere kloksnelheid en ondersteuning voor ecc-geheugen.

Wie naast ondersteuning voor ecc-geheugen ook extra prestaties wil, kan ook uitkijken naar de Intel Xeon E5-1660 v3. Deze processor beschikt wel over acht processorkernen die op een hoge frequentie zijn geklokt.

Score: 0(0 reviews)
Geheugen internCrucial CT4K8G4RFD8213

Dit geheugen van Crucial met ecc-ondersteuning heeft een snelheid van 2133MHz en bestaat uit vier modules van acht gigabyte, waardoor je in totaal over 32GB intern geheugen beschikt. Mocht je meer geheugen wensen, dan is het verstandig om te kiezen voor een geheugenset met vier 16GB-modules, zodat je altijd nog uitbreidingsmogelijkheden overhoudt.

Score: 0(0 reviews)
VideokaartenEVGA GeForce GTX 970 4GB SSC ACX 2.0+

Als de GTX 750-Ti een bottleneck is voor je systeem vanwege de vele effecten die je gebruikt of het videogeheugen dat je nodig hebt, is de GTX 970 de logische volgende stap om naar te kijken. De GTX 970 beschikt over een geheugenbusbreedte van 256bit en 4GB vram. Ten slotte beschikt ook deze EVGA-kaart over de dual ball bearing fans.

Score: 0(0 reviews)
Solid state drivesIntel 750 SSD Half Height PCIe 3.0 x4 400GB

Mocht je opslag toch nog een bottleneck zijn als je hem gebruikt als scratchdisk, dan is er op dit moment eigenlijk maar één betaalbare kaart die de honger naar meer iops kan stillen, namelijk de Intel 750-ssd. Dit is de eerste ssd die bedoeld is voor consumenten en die gebruikmaakt van het nvme-protocol, wat efficiënter kan omgaan met de parallelle lees- en schrijftransacties. Het protocol is ontworpen voor flashgeheugen, terwijl het oudere ahci-protocol is ontworpen in de tijd dat harde schijven hun hoogtijdagen kenden.

De specificaties liegen er niet om. Er worden sequentiële leessnelheden van 2200MB/s behaald, terwijl de schrijfsnelheden met 900MB/s nog altijd flink hoger liggen dan bij andere ssd's. Het nmve-protocol laat pas echt zijn kracht zien bij random iops. Bij random schrijfacties van 4k-bestanden haalt de Crucial BX100 zo'n 70.000iops en de Samsung 850 Pro zo'n 90.000iops, terwijl de Intel 750 maar liefst 230.000iops weet te halen.

Score: 4(1 reviews)
VoedingenCooler Master V550 Semi-Modular

Bij een stevige videokaart als de GTX 970 doe je er ook verstandig aan om iets meer te investeren in je voeding, al zal de 400W-voeding van be quiet het systeem waarschijnlijk wel kunnen draaien. De Cooler Master V550 gaat het zeker lukken.

Score: 4.5(3 reviews)
MonitorenEizo ColorEdge CX271 Zwart

De Eizo ColorEdge CX271 is iets groter dan de CS240 uit de basisconfiguratie. Naast de grotere schermdiagonaal heeft het scherm ook een hogere resolutie van 2560x1440 beeldpunten. Het scherm is ook flink duurder. Daarom hebben we besloten om het mee te nemen in de upgrades, maar niet in de standaardconfiguratie. Net als in de basisconfiguratie zal dit scherm dienst moeten doen als werkscherm om de kleurechtheid goed te kunnen beoordelen.

Score: 0(0 reviews)
MonitorenSamsung U32D970Q Zwart

Heb je meer ruimte nodig om videobewerking op te doen, dan kun je overwegen om de U32D970Q van Samsung aan te schaffen. Dit beeldscherm van maar liefst 32 inch kan worden gebruikt als hoofdscherm om op te werken en heeft een resolutie van 3840x2160 pixels.

Score: 0(0 reviews)
linkReview @ Prad
Overige randapparatuurX-Rite i1Basic Pro 2
X-Rite i1Basic Pro 2vanaf Onbekend

X-Rite i1Basic Pro 2 heeft minder kleurafwijking wide gamut dan de X-Rite i1Display Pro, maar die nauwkeurigheid heeft ook een flinke prijs. Videobewerkers die een afwijking van minder dan 1 dE2000 nodig hebben, ontkomen echter niet aan deze X-Rite i1Basic Pro 2. Daarom hebben we besloten om hem op te nemen in de upgrades en niet in de standaardopties.

Naast schermen kan de X-Rite i1Basic Pro 2 overigens ook printers kalibreren voor drukwerk. De nauwkeurigheid wordt vooral behaald doordat er een spectrofotometer in zit.

Score: 0(0 reviews)

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (209)

Wijzig sortering
_________________________________________________________________________
Zoals altijd is de BBG opgesteld door de community (met een admin)!
Heb je opmerkingen of bedenkingen en wil je volgende keer ook meedenken?
Houd dan volgend forum in de gaten in de maand Augustus: Complete Systemen & Laptops

De argumenten voor deze BBG kan je in deze topics lezen:
Instap- en basissysteem
Budgetgamesysteem
mainstreamgamesysteem
Thuisserver
High-end Werkstation

Heb je toch nog andere noden, een ander budget of andere bedenkingen?
Neem dan zeker eens een kijkje in de up-to-date guide vol met goede alternatieven op de BBG:
[Guide][advies] Geschikte Onderdelen Kiezen
waarna je ook een topic volgens het DAA beleid kan maken in het Desktop Aankoopadvies forum.
_________________________________________________________________________

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 juli 2015 18:02]

Ik ben benieuwd welke case er in het plaatje wordt gebruikt van de BBG? Misschien gekke vraag, maar die vind ik er wel mooi uit zien.... Dit plaatje dus:
http://ic.tweakimg.net/ex...fpa_small/2000607109.jpeg
Thanks! Hij wordt standaard met rode LED geleverd. Maar bedankt! Mooie case die ik eens even mee ga nemen in mijn zoektocht naar een mooie kast.
Je kunt er gewoon de blauwe LED fans van CM inzetten, alleen blijft het power ledje wel rood. pricewatch: Cooler Master Megaflow Blue 200MM, 200mm
Het is een (volgens mij gephotoshopte) CM Storm Enforcer.
Kan gephotoshopt zijn, maar kan ook zo zijn dat er gewoon blauwe LEDS in zijn gezet. Je kunt bij der Enforcer gewoon de fans vervangen. :)

[Reactie gewijzigd door pclinde op 1 juli 2015 10:14]

Het logo/embleem van Cooler Master is echter ook verdwenen :P.
Ik heb gisteren het Basis systeem in elkaar gezet met windows 10. Hij loopt tot zo ver erg lekker en is vrijwel geluidloos.
Mijn enige opmerking is wel dat het moederbord echt maar net past in de case.
Zonder I/O shield past alles prima, maar met het I/O shield er wel in was het met 2 personen heel precies manoeuvreren en een klein beetje gepast geweld om het op ze plek te krijgen. De rechter boven kant van het moederbord kwam tegen 5,25 (dvd reader) bays met het laten zaken.
+1Anoniem: 426269
@jowrdy25 augustus 2015 08:36
Ik ook. Alleen vond ik de Antec voeding echter nogal onnodig luidruchtig. Daarom heb ik voor een tweede basissysteem gewoon weer de Be quiet! System Power 7 300W genomen. Veel stiller en 30% goedkoper ook nog.
Ff geen inhoudelijke opmerking:
Als ik vanaf de hoofdpagina van de review direct door klik naar 'Maintstreamgamesysteem', dan krijg ik aan de onderzijde dat pulldownmenutje te zien van de vorige editie (met de thuisserver e.d.) :Y)
Zeer opmerkelijk dat de WD RED schijven nog altijd als advies gegeven worden. In een jaar tijd heb ik denk ik wel elke RED schijf terug zien komen over de toonbank. Dit klopt ook wel aardig met het rapport wat Backblaze een tijdje gelezen gaf. Te lezen HIER.

Persoonlijk zou ik naar iets duurdere drives kijken van bv HGST.
Tja, ik ben geen verkoper dus ik heb niet de ervaring van klanten die producten terug sturen, maar dit is voor het eerst dat ik iets negatiefs hoor over WD Red schijven.

Nogmaals, ik heb de statistieken niet, maar het lijkt me erg overtrokken wat jij zegt. Als je ook naar de reviews kijkt van de schijf op pricewatch (voor zover dat echt iets over failure rate zegt) lijkt het er niet op dat er ontevredenheid heerst.

Bovendien komt in het gelinkte artikel helemaal niet naar voren dat WD RED slecht is, HGST komt gewoon beter uit de bus.

Een echt slechte schijf is de seagate baracuda met 24%+ failure rate! Dat is iets wat af te raden is. (maar nieuwere schijven zijn kennelijk een stuk beter).

Dit artikel nuanceert de gegevens een beetje. Ze zijn altijd op zoek naar de beste deals en goedkope hardisks. Ze hebben minder statistische data op WD schijven enz.

Voor normaal thuis gebruik lijkt het me niet dat WD schijven bijzonder veel slechter zullen presteren dan andere schijven.

Ik heb overigens nog nooit in mijn leven een kapotte harde schijf gehad. Geen idee wat mensen hier allemaal mee doen om die dingen te laten crashen.
Een 13% annual failure rate lijkt me toch significant verschil tov een 2% bij HGST. Een meer dan 6x verschil in betrouwbaarheid lijkt me toch ook wel de kwalificatie tussen "goed" en "redelijk" waard. Dat is juist belangrijke informatie voor een thuisserver.

Voor normaal thuisgebruik heb je dus wellicht gelijk, maar een server draaien valt mijns inziens niet onder normaal thuisgebruik. Daar moet dan ook rekening mee gehouden worden.

Dat Seagate 3TB nóg slechter presteert is inderdaad ook waar, die schijven moet men lekker links laten liggen. :)

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 1 juli 2015 11:26]

Het is de vraag hoe betrouwbaar de statistieken van backblaze zijn.

http://www.tweaktown.com/...-story-covered/index.html is erg negatief over de gehanteerde methode. De schijven zijn niet over de hele testperiode aan gelijke omstandigheden blootgesteld. De eerdere versies van de enclosures hadden vibratieproblemen, etc.
En de schijven zijn af en toe op zeer originele wijze aangeschaft. Ze hebben bijvoorbeeld ook gerefurbishde RMAs meegenomen in hun vergelijking.

Dus ja, er zijn ongetwijfeld verschillen, maar of het geschetste beeld klopt wordt heel lastig te vergelijken. Dat die schijven van HGST het zo goed hebben volgehouden onder deze omstandigheden is vermoedelijk wel goed nieuws voor hen. Maar of de WDs nu onder normale thuisserver-omstandigheden zoveel slechter zijn is maar de vraag...

Als het goed is gaan alle schijven normaalgesproken een stuk langer mee dan bij backblaze. En dan gaan voor de failure andere dingen een rol spelen. De vibratietolerantie die ze blijkbaar heel goed getest hebben speelt normaal bijvoorbeeld niet zo'n grote rol.
Dat zei ik ook altijd, tot ik ergens werk met 160Tb online storage, en vrijwel wekelijks schijven mag vervangen. Opeens is RAID 6 niet zo'n black magic meer!

Overigens zijn we hier zeer tevreden, over WD, maar dat terzijde.
No offense maar dit is het DOMSTE systeem voor 1700! WAAROM EEN 750TI MET EEN CORE I7 (GROOTSTE BOTTLENECK OOIT!) EN GEEN LIQUID COOLER?!? (DIE DINGE ZIJN GEMAAKT VOOR OVERCLOCKEN!) MAAR DAN GAAN ZE WEL OVERKILL MET 32GB RAM?!? EN DAN NOG OOK 400WATT PSU?!? (No offense maar zijn dit 13 jarige minecraft noobs die dit make fzo?!?)

[Reactie gewijzigd door Zakax2Boy op 27 augustus 2015 12:35]

Lol, je klinkt zelf een beetje als een 13 jarige minecraft noob met je caps lock bericht :-)

Begrijp niet helemaal waarom je mijn post hijacked, aangezien die over iets heel anders gaat, maar goed.

Deze specifieke BBG-sectie gaat over een werkstation. Dus een computer waarop het niet de bedoeling is om op te gamen. Puur productviteit. Daar heb je A, geen dure vid kaart voor nodig en B. dus ok geen grote voeding. 400W is waarschijnlijk zelfs overkill.

Kijk anders even bij het mainstream game systeem in dit topic.
Daarom juist! Het is een werk station en wat als je daarop dingen doet zoals games maken? 4k video editen? Waarom heb je een overkill CPU nodig zonder een goeie gpu? En wie heeft gezegd dat k t over een gaming station had? Lol het Ur facts right
De videokaart is (zoals te lezen) juist gekozen omdat hij voor videobewerken erg snel is:

In de basisconfiguratie kiezen we voor een oudere gpu, die zeer geschikt blijkt te zijn voor videobewerking, namelijk de GTX 750-Ti. Dankzij de geheugenbusbreedte van 128bit is deze kaart in veel taken ruwweg net zo snel als een GTX 960. De gpu van een werkstation kan de cpu ontlasten als bij het videobewerken gebruik wordt gemaakt van video-effecten, het vergroten of verkleinen van resoluties of het veranderen van de framerate.

Je hebt gelijk inderdaad als je 3D games wilt maken dat je dan zeker een veel krachtigere videokaart nodig hebt.

De processor is een i7 die inderdaad een stuk duurder is dan een i5 bijvoorbeeld. Echter kan de i7 ook hyperthreading gebruiken, waardoor juist zaken zoals video rendering vele malen sneller kunnen.

Ik snap dat je een andere kijk hebt op dingen, maar ik moedig je aan om je taalgebruik wat te nuanceren. Dingen roepen als "Lol get Ur facts right" dragen weinig bij aan een discussie. Blijf gewoon rustig kijk wat iemand anders te zeggen heeft, bedenk of je het er mee eens bent of niet en zo niet gebruik dan goede argumentatie.

Een stukje vriendelijkheid helpt een stuk!
OK sorry zal k aan houden!😎👊✌👌
Mijn Hitachi HDS721010CLA332 (Deze kreeg ik bij mijn kant en klaar pctje toen ik jong was) heeft onderand 320 dagen aanuren en is 2002 keren ingeschakeld. 6 jaar oud nu, niks aan het handje!

Nu heb ik een klasgenoot die al de aansturing een zijn schijf heeft moeten vervangen omdat hij het op de een op de andere dag niet meer deed. Vervolgens 2 schijven heeft gekocht en in 1 raid gezet. Vervolgens ging er 1 kapot en nam die de andere mee.

Het punt is dat een mooie naam zeker geen garantie bied voor een betrouwbare schijf. Maar het vergroot wel de kans dat hij betrouwbaar is (tenzij prestatie boven betrouwbaarheid komt, maar dit lijkt me sterk).
+1Anoniem: 426269
@dmvdberg1 juli 2015 10:20
Niet alleen de Red, maar ook de 2,5" externe schijffies van WD. De MyPassport van mezelf en die van mijn ouders waren al kapot na ongeveer 5 maal vol zetten.
Ik heb een server gebouwd met WD Green schijven, 10 stuks. Na 6 maanden ook al eentje stuk en dat zijn nog langzamere, zuinigere schijven die dus een lagere fail rate zouden moeten hebben. Heb die disk inmiddels vervangen en het draait nu bijna een jaar of 2 zonder verdere uitval.

Als ze kapot gaan bij WD is het vaak heel snel, binnen 6 maanden maar als ze na een jaar nog niet stuk zijn blijven ze meestal wel draaien.
WD green's zijn geen server schijven, schijven breken trouwens ook random. Zelfs RE's breken soms binnen 6 maand. Terwijl andere 70Gb (weet zelfs niet hoe ze noemen) maar blijven draaien.
Raptors?
Die van 73 Gb die bleven maar draaien en draaien inderdaad.
Geen green schijven gebruiken in een server.

daar zijn ze niet voor gemaakt/is de firmware niet op gefocust.

Ik heb in mijn server hier 3 green schijven zitten, maar na 1,5 jaar hadden er 2 de geest gegeven. overigens heel geleidelijk. SMART gaf problemen, alle gegevens er af gehaald, op gestuurd en 2 nieuwe gekregen.

daarna alleen nog red schijven gekocht, 1x 3tb en 2x 4tb. en ze werken nog perfect na ongeveer 4 en 2 jaar.


Overigens een discussie welke schijven betrouwbaarder zijn als andere, is iets heel subjectiefs.. ik zelf heb op die 2 green schijven nog nooit problemen gehad met WD's. en iemand anders wel en gaat ze dus onbetrouwbaar noemen.
Ik weet dat het geen server schijven zijn maar ik draai er 10 in een ZFS config en het draait als een zonnetje. Bij een hoster betaal je veel voor stroomverbruik dus dat was toen de afweging. Bovendien waren die schijven toen het goedkoopst per GB. Naarmate ze sneuvelen vervang ik ze gewon door red's, black's of iets anders, HGST bijv. maar voorlopig gaan er geen meer stuk.
Dit is precies wat ik ook wilde zeggen. Mijn ogen vallen bijna uit mijn hoofd van deze aanbeveling.
Als er iets is wat je wil bewerkstelligen met een server is het wel dat het betrouwbaar is. De 3TB WD Red schijven zijn alles behalve betrouwbaar tov bijna gelijkgeprijste concurrentie.

Ik heb zelf ook al een tijd de 4TB HGST schijven die als een zonnetje draaien. Zou dit ook ten zeerste aanraden voor een thuisserver!!

Heb ook even een topic aangemaakt in het Feedback-forum.
Aanbeveling voor 3TB WD Red-schijven in de thuisserver BBG

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 1 juli 2015 10:28]

Dat Topic waar je erop gewezen word dat "blackblaze" ook geen "heilige graal" bezit ;)
My thoughts exactly! Ik heb onlangs een NAS gekocht en heb lange tijd terug op Tweakers eens een nieuwsberichtje gelezen dat Backblaze zijn failure rates online had gezet. Met wat googlen kwam ik de recente versie daarvan tegen waar jij naar linkt. Dat in combinatie met een aantal negatieve reviews hier op Tweakers van mensen die ook problemen met de WD reds hebben gehad heeft mij doen besluiten voor de HGST drives te gaan, zelfs al zijn die wat duurder.

Een kapotte schijf kost zoveel tijd en moeite, dat een wat betrouwbaarder schijf wat mij betreft voor een dergelijke bescheiden meerprijs de moeite waard is.

Overigens, nog een tweede noot: bij het mainstream gamesysteem wordt de Radeon 290X als alternatief genoemd, voor mensen die willen gamen op hoge resolutie. Hoewel dat m.i. een valide alternatief is, denk ik dat het waard is mensen erop te wijzen dat deze kaarten veel stroom verbruiken en erg luidruchtig zijn. Als je dat niet erg vindt, prima, maar als je dat niet van tevoren weet kan het tot een behoorlijke miskoop/ergernis leiden.

[Reactie gewijzigd door casparvl op 1 juli 2015 08:55]

Iets duurder ?
http://tweakers.net/price...;375356;343433/categorie/
8)7

Deze opmerking is ook wel grappig:
HGST (formerly Hitachi) remains the strongest and most reliable vendor of the three that Backblaze tracks, though they do note that data on Western Digital products is very scarce. Backblaze doesn’t source many WD drives because “Over the course of the last year, Western Digital drives were often not quoted and when they were, they were never the lowest price.
Ja, want HGST kregen ze veel goedkoper O-) (sponsored by :? )
http://www.extremetech.co...sers-but-is-the-data-good
WD 1TB and 3TB drives stayed under 4 percent, while all Hitachi drives (2, 3, and 4 TB) failed less than 2 percent of the time on an annual basis.
http://www.pcworld.com/ar...le-hard-drive-makers.html
Doe mij maar 3 WD's dan, dan heb ik drie harddisks voor de prijs van 2 HGST's }:O

[Reactie gewijzigd door Madrox op 24 juli 2015 02:41]

wat ik trouwens ook niets snap is de aanbeveling voor de cpu en het geheugen bij de thuisserver, er staat iets over esxi EN freenas maar freenas 9 heef ufs eruit gemieterd waardoor men tegenwordig standaard al 8+ gb ram en een quadcore cpu aanbeveeld, nu kan ik me nog enigszins indenken dat dit wat overpowerd is maar de traagste intel cpu met 2g ram gaat zfs niet trekken nog niet eens met 1mbps. vrees ik
ZFS vereist echt niet zoveel rekenkracht, hier draait het al jaren prima op een AMD Neo N36L, welke een stuk trager is dan huidige Intel CPU's. Het geheugen uitbreiden helpt bij ZFS altijd, maar de 8GB minimum van FreeNAS is meer een teken van luiheid aan hun kant (of de eindgebruiker) dan een harde limiet voor ZFS. Als je de FreeBSD documentatie voor tuning erbij pakt dan kun je zien dat 1GB als minimum aangegeven wordt, terwijl ZfsOnLinux minimaal 2GB adviseert. Met 2GB of 4GB kun je dus zeker een ZFS systeem met goede performance opzetten, mits je wat tijd steekt in het zorgvuldig samenstellen en tunen van je systeem.

[Reactie gewijzigd door narotic op 1 juli 2015 17:10]

Ik draai zelf een offsite ZFS backup op een Hummingboard i2eX. Een nog véél simpelere ARM setup dan die AMD. Het kan allemaal prima, de vraag is of het prettig werkt.
De basisconfiguratie van de thuisserver (G1840 en 4GB ram) is inderdaad niet heel geschikt voor vm's (met bijvoorbeeld de hypervisor ESXi). 8GB ram is inderdaad een aanbeveling bij FreeNAS, maar de quadcore naar mijn weten niet?
Wel een zinvolle toevoeging. :)
valt wel mee ;)
heb voor een test Nas4Free 1 1TB hdd aangesloten op een oude sigel core van intel , met 1gb ram. Nu is het niet geweldig, boven de 1mbps kom ik zeker nog wel :) , eerder rond de 3mbps.
Mooi overzicht voor de thuisservers. Laat precies zien wat het dilemma is: ga je voor kant en klaar (Synology), ga je voor doe het zelf met componenten of voor iets ertussen in (HP MicroServer)?

Hoewel ik al zeer lang een tweaker in hart en nieren ben, is hetgeen Synology en HP te bieden hebben niet eenvoudig zelf te maken voor dezelfde scherpe prijzen. Mijn advies is om voor een Synology te gaan als je een systeem wilt hebben wat gewoon werkt en de HP MicroServer als je zelf wilt bepalen welk OS je wilt gaan gebruiken. De componenten variant zou ik links laten liggen.
Boh, voor een simpele server zou ik gaan voor een banana pi met hdd en een simpele kleine case(zoals ik ook al aangaf in het voorbereidende topic). Goedkoop, gigabit (zie benchmark), performant genoeg voor heel wat zaken en vooral: slechts 3.5watt verbruik!

Met dit laag verbruik (minder dan 31KWh per jaar (24/7/365)) zou je, grof geteld, slechts 8€ per jaar betalen :Y) .

[Reactie gewijzigd door Oljoner op 1 juli 2015 09:32]

Dat is (ongeveer) het eerste wat ik zelf ook dacht. Het artikel richt zich eigenlijk uitsluitend op serverconfiguraties, die zijn bedoeld voor opslagtoepassingen. Vanuit dit oogpunt zou ik ook geen Raspberry Pi of vergelijkbaar product aanraden. Toch was het wat mij betreft wel een noemenswaardig alternatief voor diegene die niet geïnteresseerd is een opslagsysteem. Dit had zeker mooi aangesloten bij de serie artikelen over home-automation, die Tweakers laatst gepubliceerd heeft, waarbij de Raspberry Pi en vergelijkbare producten een populaire server oplossing vormen.

Bij dezen dan toch nog even mijn bijdrage aan de BBG:
Wanneer opslag of prestaties geen prioriteit hebben, bieden zogenaamde single-boardcomputers een goede uitkomst. Deze systemen laten zich kenmerken door hun lage prijs, lage stroomverbruik en compacte formaat. Je dient wel op te letten dat vrijwel al deze systemen zijn uitgerust met ARM processoren en gewoonlijk slechts officiële support hebben voor een beperkt aantal Linux-distributies. Een voordeel dat vrijwel al deze bordjes hebben over de in de BBG genoemde systemen is, dat zij over aansluitmogelijkheden beschikken, die je op geen enkele andere server zal terugvinden. Dit kan interessant zijn voor diegene die bijvoorbeeld direct sensoren wil kunnen uitlezen of aansturen.

Er zijn veel keuzemogelijkheden voor een dergelijk systeem. Op het moment van schrijven gaat de voorkeur echter uit naar de Raspberry Pi 2 Model B. De grootste voordelen van de RP2 zijn een relatief lage prijs en zijn wijdverspreidheid. Dit laatste punt zorgt ervoor dat er een grote community is, waar je support kan vinden en die veel ontwikkeld op zowel software- als hardware-gebied. Daarnaast zijn de RP2 en daarvoor bestemde onderdelen, zoals cases, ook makkelijk in veel Nederlandse winkels te bestellen. Dat is iets wat van veel concurrenten niet gezegd kan worden. Bij de samenstelling van onderstaand systeem is uitgegaan van de kostprijs inclusief verzendkosten, maar exlcusief benzinekosten; Aangenomen is dat je bereid bent om van je luie Tweaker-billen af te komen en langs de plaatselijke action fietst voor een adapter+kabeltje voor deze compacte en energiezuinige server met een totaalprijs van nog geen 60 euro ;)

Raspberry Pi 2 - €37,95
Case - €3,08
16 GB opslag - €9,20 of 32 GB opslag - €12,80
USB kabel - €1,29
Adapter - €4,39

[Reactie gewijzigd door DEVoTi0N op 1 juli 2015 11:36]

en welke server software?
bijvoorbeeld Synology heeft een goede server software + app aanbod + security in 1.
Zijn bedrijven die een pi server verkopen voor de niet zo technische mensen of te lui om te knutselen? ( hite is killing me )
Ze bestaan wel, maar het wordt dan wel iets duurder.

Bijvoorbeeld: https://www.sossolutions....van-raspberry-pi/model-2b

Als je een beetje tweaker bent, is het echt wel de moeite waard om het zelf samen te stellen. Aan de besturingsystemen hoeft niet/nauwelijks aan gesleuteld te worden. Er bestaan automatische installers om je microSD kaartje te installeren met kant en klare media spelers als Xbian en Openelec.
Raspberry heeft een speciale NOOBS kaartje (die je ook zelf kunt downloaden en installeren op een microSD kaartje) te koop. Hierbij kun je verschillende smaken uittesten.
Je schuift het kaartje in je Raspberry, zoals je dat in een mobiele telefoon doet. En je kunt beginnen.
xpenology is het zelfde als synology. Maar toch makkelijk uitbreidbaar. Zeker als je voor 4+ bays gaat is. Zelf bouw een goede optie.
Mooie guides!

Voor het mainstreamgamesysteem wordt vermeldt:
"Wil je veel op hogere resoluties dan 1080p gamen, waarbij meer geheugen van pas komt, dan is de 290X nog interessant", waarna later verwezen wordt naar de MSI R9 290x Lightning, die gewoon net zoals de GTX970 4GB geheugen heeft. Moet hier wellicht R9 390 staan die 8GB geheugen heeft?

Ik overweeg de GTX970 te kopen maar game op 2560x1080. Is het dan de moeite om voor de R9 390 te gaan?

[Reactie gewijzigd door Berrick op 1 juli 2015 06:37]

Ik heb zelf de Asus 970 DCMOC (de itx kaart).
Voor 1080p, Ultrawide 1080p en 1440p is deze kaart prima.

Ik heb deze kaart gekocht met de gedachte om hem over een jaar, twee jaar weer te vervangen.
Als jij er langer mee wilt doen, ben je inderdaad misschien beter gebaat bij een 8gb 390.
Alleen is de chip van de 390 weer te traag om vol gebruik te maken van 8gb op 4k(misschien dat over 1 jaar ander ligt). Het is alleen leuk als je cfx x2/3/4 gaat draaien. Dan is de 8gb echt beter.
http://nl.hardware.info/r...-4gb-review-heeft-8gb-nut

[Reactie gewijzigd door loki504 op 1 juli 2015 07:52]

Ik heb nog een Asus HD7970-DC2T-3GD5 en die gaat nog prima mee voor gamen op 1080p.
Ik kan nog alles op High/ultra spelen ( BF Hardline bv )
Deze had ik ook gedacht naar 2 jaar te moeten vervangen maar dat viel me toch wel weer mee.
Ik heb mijn neefje een tweedehands HD7770 gegeven en die kan ook nog prima mee.
Het is voor mij dan ook meer het willen dan noodzaak.
Iets zuiniger, iets krachtiger, ondersteuning voor nieuwe features, vouchers voor nieuwe games en die geur van nieuw.

Stel ik zou er over een jaar nog 150 euro voor krijgen dan ben ik al blij.
Als ik dan weer een kaart koop voor 350 euro, dan heb ik in totaal over twee jaar maar 400 euro uitgegeven terwijl ik dan wel weer het nieuwste van het nieuwste heb.
Daar heb je gelijk in.

Maar in mijn geval ben ik hetzelfde kwijt aan geld dan, misschien nog wel minder.
Ik heb nog ruimte deze kaart te overklokken en dan win ik weer een jaartje :P.
Echter qua gebruik heb je gelijk.
Hahaha en zo heeft ieder z'n ding toch?
Dat maakt het juist zo mooi!

Ik kies voor de koop/verkoop en jij voor de duurzaamheid.

Eigenlijk zou er ook een BBG moeten komen die gebaseerd is op een gemiddelde tweedehands prijs.
Een beetje de scrapyard wars van Linus Techtips.
Gewoon artikelen selecteren waar veel tweedehands van is.
Zo help je je medetweaker ook nog eens ;)
Ik heb interesse in dit idee en zou dit erg graag willen lezen, bijvoorbeeld 1x per kwartaal ofzo! Ik kijk ook vaak in V&A maar m.i. overwaarderen de verkopers hun gerei, zodat het voor mij minder interessant is om het 2de hands aan te schaffen.

Komende maand koop ik daarom het onderstaande systeem nieuw voor 464,-- euro:
Sharkoon CA-M behuizing
x4 860k proc + mobo met 4 geheugensleuven + 2x4GB
MSI R250x 1GB gddr5
240GB ssd, een zeer stille modulaire voeding en een nieuw toetsenbord.

Ik had deze verouderde componenten, want dat zijn ze wel een beetje, graag voor 50% discount gekocht. Maar volgens de V&A katern zijn ze nog steeds top of the line! :-)

[Reactie gewijzigd door govie op 9 juli 2015 12:22]

Vind ik wel meevallen.

Je koopt een 7770, 6850, 6870 al voor onder de 75 euro tweedehands.
Ik geloof dat een 250x een rebrand is van de 7770.

Een 860k voor 60 euro maar ik raad je aan om een AM3+ processor te bekijken, veel meer keuze tweedehands.

Moederbord met ram ook rond de 80 euro.

Een nieuwe crucial bx100 256gb kost 82 euro.

Nieuwe voeding kost ongeveer 50 euro.

Sharkoon kast kost 42 euro.

Dan houd je nog 75 euro over voor een toetsenbord of je steekt het in je zak.

Ik start zelf wel een tweedehands BBG ;)
Heb jouw post naar de redactie gemaild, lijkt me een leuk idee om om een terugkerend artikeltje van te maken. Gewoon hoeveel voordeel je eruit kan halen en wat het verschil is met wat je initiele systeem dat je in de wenslijst hebt staan. De zwaarste eis voor mijn gewilde pc was eigenlijk dota2 en cs onder linuxmint draaien en dan daarvoor misschien een benchmarkje voor het verschil tijdens het gamen met het wenslijst systeem en het werkelijke 2de handse systeem ofzo. Ik heb tot zover het volgende fictieve voordeel:

464,-- was de nieuwprijs
64,-- minder voor een ssd van 120GB ipv 240 GB
44,-- minder op een HD7770 (zelfde als 250x)
22.-- minder voor een mobo micro atx met 4 geh.slots
33,-- minder op een AMD Ph. II X4 955 BE ipx x4 860k
35,-- minder voor 2x2gb 1333mhz ipv 2x4gb 1600 mhz
20,-- minder voor CM N300 ipv Sharkoon CM-A kast
30,-- minder voor 500W mod. PSU ipv de Be quiet L8 430W
---- +
248 euro fictief voordeel Futuremark zegt dat de phenom zelfs betere hardware prestaties heeft. Daarentegen hebben we wel minder en minder snel geheugen in deze setup, alsmede iets minder ssd capaciteit.
In totaal dus rond de 54% korting. Mooi man. Ik ben echt benieuwd hoeveel beter of slechter deze 2de handse "bukkum" van 216 euro is, in verhouding tot mijn wenslijst systeem van 464 euro in 3d mark of bijvoorbeeld in dota2 onder linuxmint :-)

Als je niet al te veel moeite hebt met het buigen van wat wensen dan kan je best ver komen, we moeten gewoon wat minder star zijn:) Al eindig je wel met totaal andere producten natuurlijk, maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn.

[Reactie gewijzigd door govie op 9 juli 2015 15:09]

Ik ben enorm geïnteresseerd in een topic/item voor dit!

Game op dit moment al een paar jaar op mijn laptop, maar het gaat mij de laatste tijd steeds meer irriteren. Nu wil ik gewoon een basic game kast ernaast kopen en 2ehands heb ik geen enkel probleem mee. Helaas afgelopen jaren de markt niet meer in de gaten gehouden, maar ruim voldoende kennis om alles zelf in elkaar zetten.

Maar wederom weet ik gewoon niet welke set-up mij de meeste performance winst qua gamen oplevert.

Game nu op een XPS 17
  • GT555M
  • i7-2630
  • 12 gb DDR3 intern geheugen
  • SSD crucial m4 128 gb
Iemand dit daar wellicht in kan assisteren? :>
Ik heb inmiddels toch nieuw aangeschaft, maar wel met een vooruitblik op V&A componenten voor weinig. Nu heb ik een goedkope 1150 K-processor voor 70 euro die voldoet voor nu. Wanneer het schikt kan ik eventueel in de V&A een top K-processor scoren voor weinig en hier en daar een uitbreiding treffen met bijvoorbeeld een M2 slot om maar wat te noemen..
Maar ik ben het met je eens dat het een net topic zou kunnen worden. Veel van de dingen die mensen met een pc doen hoef je geen 500 euro aan uit te geven.

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juli 2015 21:45]

ahaa, in ieder geval veel plezier met de nieuwe aanwinst ;)
Ik heb het wel geprobeerd, maar als je wilt onderhandelen via V&A dan kom je van een koude kermis thuis. Zelfs als je gewoon de vraagprijs wil betalen moet je een lot uit de loterij hebben om een bericht terug te krijgen. In dat opzicht kan op dat gedeelte van de site e.e.a, misschien worden geoptimaliseerd. Wel leuk, V&A,, veel potentie daar. Ik zou zelf nooit via marktplaats pc onderdelen kopen, never, tweakers of HWi wel denk ik.
Goed idee !!!!!!!! ;)
Nou, dat ook maar tegenwoordig hebben spellen ook op 1080p 4gb of meer nodig om alle features aan te zetten.
Volgens mij onder andere Shadow of mordor, GTA V en vast nog meer?
Dus niet zozeer alleen voor hogere resoluties maar ook hogere instellingen.
Voor de rest ben ik uiterst tevreden met mijn 970.
http://nl.hardware.info/r...-4gb-review-heeft-8gb-nut

Ja er zijn scenarios te bedenken waar je er voordeel uit kan halen. Maar als je dat zo graag wil kan je beter een andere gpu kopen. Fps wise maakt het niet uit.
Ja dat is ook zo.
Maar een betere GPU betekent ook een hogere prijs.
Ik weet niet of hij budgetgelimiteerd is.
De volgende stap is een 980 maar dan kom je al gauw op 550 euro.

Maar wil je een goeie kaart met goeie drivers en ondersteuning rond de 350 euro, dan zit je goed met een 970.
Wil je iets meer en kun je wachten op betere drivers, dan is een 390 een goeie keus.

Al moet ik zeggen dat Nvidia Game/Hairworks ook op een 970 niet aan te raden is. Man man man wat een draak van een features.
Bij The Witcher 3 heb ik het uitgezet, Batman wacht ik nog mee met aanschaf door al dat gelazer.
Daarmee doelen ze op het verschil in de geheugenbus: De 970 heeft een busbreedte van 256 bit, terwijl de 290(X) een busbreedte van 512 bit heeft. De 290(X) kan dus sneller het daadwerkelijke geheugen aanspreken, wat vooral bij hogere resoluties goed uitkomt.
Bedankt allemaal. Ik heb toch voor de 970 gekozen omdat 2560x1080 maar 1,333 x FullHD is en de resoluties waar het echt verschil lijkt te maken toch richting de 4 x FullHD gaan (3840 x 2160). Daar komt bij dat de 970 zuiniger is en de R9 390 een rebrand van de R9 290X is en dus al ouder en minder upside potentieel heeft wat betreft toekomstige firmware updates. gegeven dat ze nu al min of meer gelijkwaardig presteren leek me dat de betere keuze.
Tenslotte wilde ik wel weer eens een nVidia voor de afwisseling :+
Het maakt wel degelijk verschil bij resoluties hoger dan Full HD, en het is onzin dat dat pas bij 4K is. Waar baseer je dat op? Ook bij 'slechts' 2560x1080 zul je profijt hebben van de bredere geheugenbus. Dat, plus het geheugenprobleem van de 970 vanaf 3,5GB, doet mij je zeer aanraden om je keuze nog te veranderen :+

[Reactie gewijzigd door LankHoar op 1 juli 2015 10:34]

Je doet het voorkomen alsof het een giga probleem is.
Dat is het niet.

http://www.extremetech.co...u-have-a-memory-problem/2

Het is zeer afhankelijk hoe het geheugen wordt gebruikt.
Unity komt ruim boven 3.5gb maar nooit heb ik daardoor framedrops gezien (ik speel altijd met fps counter).
Shadow of mordor 'kan' er meer last van hebben.

Het is maar net wat je vraagt van het spel en hoe je het geheugen verdeelt, welke instellingen je gebruikt.
Veelal kun je alles aanzetten maar bij enkele spellen niet, is dat ooit anders geweest? Ook bij een 980 moet je dingen uitzetten om een bepaalde fps te krijgen.
Ik zeg niet dat het nu een gigaprobleem is, maar het is wel een probleem. Maar ik bedoel het meer met het oog op de nabije toekomst, waarin waarschijnlijk wel meer geheugen van games gevraagd gaat worden, mede door de komst van de nieuwe consoles (sindsdien zie je al een stijging in de geheugen eis). Nogmaals, dat plus het gebruikmaken van hogere resoluties dan Full HD, dan zou ik toch voor de AMD kaart gaan.
Goed punt, maar ik vraag het me af.
Ja we hebben nu wat slechte ports achter de rug waardoor ook het geheugengebruik is geexplodeerd.

Maar Microsoft die de pc spellen nu heeft erkend, Valve die er alles aan doet om spellen op SteamOS te krijgen, dat zijn ook signalen dat misschien wel pc eerst komt en dan console.

Daarnaast is de GTA V port echt waanzinnig goed!
Keurig met een memorylimiter en duidelijk te zien hoeveel mb's een bepaalde instellingen verbruikt.

Hoe dan ook, 3.5gb is voorlopig echt wel voldoende en als je er dan toch overheen gaat dan kun je altijd nog wat instellingen verlagen.

Anders gezegd, ik heb nog geen enkel probleem ondervonden met mijn 970, zelfs supersampled niet.
Als er één game is die gigantisch veel VRAM kan verbruiken dan is het wel GTA V. Zet bij GTA V maar eens al je opties op het maximum en kijk dan eens naar wat de memory limiter (die je uit kunt zetten) aangeeft.
Echt, de instelling van sommige mensen. Bij spellen als Shadow of Mordor zetten ze alles op het allerhoogste en downloaden er nog een set 4K textures bij en dan maar klagen over het VRAM verbruik.
Zelfde bij Assassin's Creed Unity, daar zetten ze ook steevast alles op de hoogste instellingen en dan maar klagen.
Zowel Shadow of Mordor als AC: Unity hebben ook grafische instellingen die je best een tandje lager kunt zetten.
Bij AC: Unity meet ik een piek van 3650 MB VRAM-gebruik, met textures op ultra high. Zet ik de texture quality op Low en herstart ik de game, dan meet ik een piek van 2500 MB. Dat is 1150 MB VRAM verbruik teruggewonnen door één instelling omlaag te zetten en de rest te laten staan. Er zijn nog andere instellingen die ook omlaag kunnen waardoor je het VRAM-verbruik zelfs onder de 2GB kunt krijgen. Met High textures meet ik een piek van 2750 MB. Met High textures bespaar je dus 900MB, terwijl je weinig inlevert, de High textures zien er namelijk al heel mooi en scherp uit. Ik denk dat als je bij de andere instellingen wat consessies doet, dat High textures al speelbaar moet zijn op een 2GB budget-kaartje.
Bij Shadow Of Mordor ligt de piek rond de 3200 MB VRAM, op een mix van high en ultra settings. Dit is met High textures die er prima uitzien. Grotere textures heb je niet nodig, tenzij je op 4K speelt en dicht op je monitor zit. De framerate ligt dik boven de 60 de hele tijd en tikt regelmatig de 100 aan. Onvoorstelbaar dat mensen dan nog van alle daken "slechte port" schreeuwen als de framerate de hele tijd dik boven de 60 ligt. Er is ook geen micro-stutter en ik heb nog nooit een crash ofzo gehad.
Bij GTA V meet ik een piek van 3420 MB VRAM-gebruik. Op 1080p, op bij lange na niet maximale instellingen. Dus hoezo is dat dan een goede port? Zet je hem op de max-instellingen dan gaat op 1080p het VRAM-verbruik zeer ruim boven de 4GB uitkomen. En ik kreeg net bij het testen alweer een crash, de zoveelste. Veel gebruikers krijgen crashes.
Bij launch op de PC was GTA V echt nog niet af, gewoon broken. Gooide je een granaat en schoot daarna vanuit een auto dan crashte het spel altijd. Gevolg: veel missies kwam je niet verder. Dit is pas na een hele tijd eruit gepatched. Het spel is nu speelbaar en draait vrij solide op 60 fps, maar dat draait AC: Unity ook. En Shadow of Mordor draait zelfs ruim boven de 60 fps.
omdat 2560x1080 maar 1,333 x FullHD is en de resoluties waar het echt verschil lijkt te maken toch richting de 4 x FullHD gaan (3840 x 2160)
Wow, wat?

Even uitwerken, want niet iedereen kan tellen, blijkbaar.

HD: 1280x720 = 921.600 pixels
FHD: 1920x1080 = 2.073.600 pixels
QHD: (Quad staat voor 4x, dus 4xHD = 4x1280x720 = (2x1280)x(2x720) = 3.686.400 pixels
UHD (vroeger ook QFHD, dus Quad FullHD, genoemd, maar wegens te lang verwisseld voor UHD): 4xFHD = 4x1920x1080 = (2x1920)x(2x1080) = 3860x2160 = 8.294.400 pixels

Nu even het aantal pixels in verhouding met FHD oplijsten.
HD: 0,444
FHD: (uiteraard) 1
QHD: 1,778 (~bijna 2!!!)
UHD: 4

Conclusie: je stelling "dat QHD maar 1,333x zoveel is als FHD" is fout.

Edit: jij had het over ultra wide FHD en niet QHD, oooeps.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 2 juli 2015 07:51]

Nee, meer dan 4GB maakt echt nog niet uit. In sommige spellen wordt er meer dan 4GB in het videogeheugen geladen maar dat betekent niet dat het gebruikt wordt.
Dus een spel propt je VRAM vol met (bijv.) 4GB maar dat betekend niet dat het gebruikt wordt? Ik snap deze logica niet helemaal.. Kan iemand mij dit uitleggen :P
Stel je speelt een single player spel, en je loopt door de spelwereld, dan zijn er game engines die de textures van de gebieden waar je al geweest bent in het geheugen houden omdat die ruimte er toch is op de videokaart. Hierdoor krijg je zelfs een titan X vol als je wilt terwijl het spel ook prima draait met maar 4Gb geheugen.
Luie programmeurs, om kort te zijn. Niet alle textures worden voor elk frame gebruikt. Soms staat er nog een rits textures in het geheugen die de komende tig frames niet nodig zijn en die dus nul invloed hebben op je frametimes. Goed memory management is lastig.

[Reactie gewijzigd door Tomm13 op 1 juli 2015 11:12]

Heeft iets te maken met reserveren denk ik.
Ik denk dat ze meer doelen op het geheugen'probleem' van de 970. Ik reageer via telefoon dus heb even geen linkje paraat, maar de 970 kan 3,5gb vram snel aanspreken en de laatste 0,5gb gaat wat langzamer. Tevens is bij mijn weten de geheugenbus iets kleiner dan de 290(x). De 290x komt daardoor dus beter uit de bus bij hogere resoluties.
Ik begrijp de keuze voor een AMD X4 860k niet voor een budget game systeem.
Ik zit al 2 weken te kijken naar benchmarks en mijn conclusie is dat je niet om de G3258 heen kan voor gaming.
Ja het voelt raar anno 2015 om een dual core te kopen voor gaming maar lees het volgende even:

Zie de volgende pagina en dan onderin de tabel waarbij men een G3258 gebruikt met een 750 TI GPU.
G3258 kan een Intel Core i7-4770K bij houden!!!
http://hexus.net/tech/rev...ary-edition-g3258/?page=7
G3258 - 68 euro vs Core i7-4770K - 352 euro....

Hier nog meer bewijs dat deze bad boy met zijn 2 cores gewoon quad cores bijhoud die meer dan 3x de verkoop prijs hebben:
http://www.anandtech.com/...-testing-amds-a10-7870k/5

Hier nog meer:
http://benchmarks-tests.c...0k/total_war_shogun_2.php
Stukje naar beneden scrollen dan zie je G3258 met video kaard vs AMD x4 860k met video kaard.

En ja, Total war games sinds Empire of Napoleon hebben voordeel bij 4 cores... maar deze bad boy met zijn super snelle 2 cores kan de hele product lijn van AMD aan.
Als je het zou overclocken naar 4.5 GHZ dan veegt hij de duurste AMD cpu van tafel bij gaming.

Eigenlijk staat heel internet vol met benchmarks waarbij deze dual core een prestatie neerzet wat bijna niet te geloven is.
Dit bewijst dat Intel eigenlijk een product zou kunnen maken van onder de 100 euro met 4 cores wat alles van AMD kwa gaming overbodig maakt.
En ook tegelijk hun eigen product lijnen verpest. Waarom zou een gamer een i3 of i5 of i7 moeten kopen als er een G3258 zou bestaan met 4 cores en ook unlocked.

[Reactie gewijzigd door 7th op 1 juli 2015 11:11]

Op basis van deze vergelijkingstabel kun je juist niet om de AMD 860K heen:

Vergelijkingstabel vergelijkingstabel #1.

Daarnaast houden we in bbg's geen rekening met overkloks omdat lang niet iedereen wil overklokken en het toch altijd een risico met zich mee brengt.
Ik snap niet goed waarom je zegt dat je niet om de 860K heen kan aan de hand van die tabel. Ik zou zeggen het is een keuze, net zoals werd aangegeven in de vorige BBG (waarom is dat veranderd uberhaubt?).

De prijzen zijn vergelijkbaar, prestaties zijn zeker vergelijkbaar (hangt ook erg af van welke site je kijkt, bijvoorbeeld hier http://techbuyersguru.com/haswellgaming5.php is het verschil best aardig de andere kant op).
Pluspunten voor Intel: Stroom verbruik is minder, je kunt er later nog een I7 in knallen mocht je dat willen, (Bij AMD is er niet echt een zinnige upgrade mogelijkheid) overklokbaarheid geeft erg veel winst.
Pluspunten voor AMD: het is geen dual-core dus niet gaming power is beter, je hebt geen problemen van sommige spellen die >dual-core vereisen.
Ook belangrijk: is de videokaart of cpu het limiterende component?

Misschien off-topic: "risicos van overklokken" vind ik altijd maar bangmakerij, cpus gaan eigenlijk niet kapot tenzij je ze echt slecht koelt (maar meestal clocken ze automatisch terug..), of de voltages fors gaat veranderen.
Helemaal eens. Maar net als met mjin E8400 destijds; je word verguist cq niet serieus genomen. Toch wel een beetje "uit de hoogte" als je o.a. ziet dat ze bij Toms hardware gewoon de Pentium aanprijzen als "best bang for your buck" budget game cpu.
En terecht.

"en je pc in de fik vliegt..." :+ rotflmao.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 21 augustus 2015 14:40]

Sommige nieuwe games kan je al niet meer opstarten met maar 2 cores ;)
Wie weet hoe dat binnen twee jaar is.
Welke game(s) weigert op te starten met maar 2 cores?
Far Cry 4 bijvoorbeeld, je moet al een unofficial fix gaan draaien om het spel te laten starten.
Dus een Tweaker start die spellen toch wel op. Kan niet is dan ook een foute aanduiding. Het kan wel!
Een Pentium is gewoon een domme keuze voor gaming. Met een Pentium kun je bepaalde spellen zoals Dragon: Age Inquisition helemaal niet spelen. Er zijn ook spellen als Far Cry 4 waar je unofficial fixes voor moet downloaden, anders starten ze niet op.

En vele spellen draaien gewoon een stuk langzamer op een Pentium. Crysis 3 en Battlefield 4 bijvoorbeeld. Die draaien op een Intel Core i3 stukken sneller. Zie bijvoorbeeld: http://techbuyersguru.com/haswellgaming5.php

Een i5 is ideaal voor gaming. Is die te duur, dan is een i3 een hele goede optie (of een AMD-processor). Een Pentium kan ik echt niemand aanraden.
http://www.eurogamer.net/...2014-pentium-g3258-review

Zie het gevaar van "AVG fps" als maat voor soepel gamen.
Bij Battlefield, Crysis en andere zware games met veel physics of open werelden zakt de Pentium compleet door de grond. 2 cores redden het dan gewoon niet meer, ook al klok je ze op 5Ghz.
Goedemorgen Allemaal,

Vind persoonlijk het advies van de CPU koeler in het mainstream systeem weer onder de maat, vorige keer ook al aangegeven dat uit testen van de buren (hwi) blijkt dat je voor de helft van het geld van de be quiet koeler een gelijk presterende koeler kunt shoppen.

Het lijkt een copy paste van de vorige BBG advies ?
Welke 15 euro koeler is dan beter? :)
Uiteindelijk maakt het niet zo heel veel uit welke je neemt. De main goal bij zo'n non-overclock systeem is eerder stilte dan koeling performance. (het maakt niet uit of die i5 nu op 50°C onder load zit of op 65°C bijvoorbeeld, zolang die maar niet of nauwelijks hoorbaar is.)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 juli 2015 08:35]

Mijn Excuses, ik zat verward met de vorige Be Quiet van 50 euro die destijds gekozen was.

Als nog is dit een beter alternatief : pricewatch: Gelid Solutions Tranquillo Rev.2

Als je beide koeler in een vergelijkingstabel plaatst bij de buren (HWI) , zie je dat op vaste geluids waarde de Gelid de be quiet aftroeft.

Testresultaten 2015 - Vaste geluidsproductie (lucht)

Be quiet! Pure... Gelid Tranquill...

Socket 1155 - 95W - 30 dB(A) 43,5 °C 42,6 °C

Socket 1155 - 95W - 40 dB(A) 41,1 °C 40,6 °C

Socket 1155 - 125W - 30 dB(A) 48,8 °C 48,1 °C

Socket 1155 - 125W - 40 dB(A) 46,8 °C 45,7 °C

Socket 2011 - 160W - 30 dB(A) 53,1 °C 52,4 °C

Socket 2011 - 160W - 40 dB(A) 49,6 °C 49,2 °C

Socket 2011 - 160W - 12V fans 48,2 °C 47,9 °C
Denk dat er puur voor de looks gegaan is geweest met de Pure Rock in plaats van de Tranquillo deze keer (welke ook een zeer populair alternatief is trouwens) door de Window in de behuizing.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 juli 2015 08:41]

Dat zou idd kunnen :) Be quiet is iets netter afgewerkt.
Misschien spelen kwaliteit en looks ook mee?
Waarschijnlijk hebben ze een goeie ervaring met deze koeler.
De prijs is zeer schappelijk lijkt me.

Ik heb zelf een Noctua NH-U12s.
Zijn er goedkopere? Jep
Zijn er betere voor minder? Jep
Waarom dan deze? Ik ben gek op Noctua, alle fans in mijn kast zijn van Noctua en wil die look graag behouden.
Ik zal dan ook sneller een Noctua aanraden dan iets anders want zo is mijn ervaring.
.
For Sure... Noctua is top of the Hill in dit geval , maar die worden weinig gekozen in de BBG helaas. Wellicht heeft dit voor veel mensen met de kleur stelling te maken ?
Ik denk inderdaad kleur maar vooral ook prijs.
Gek genoeg hou ik van de Noctua kleurstelling :D
Het is weer eens wat anders en in mijn witte kast ziet het er best wel tof uit.

Maar net wat je zegt, er zijn genoeg goedkopere alternatieven met wat meer variatie in kleur.
De Gelid Tranquilo Rev. 2 is inderdaad ook een goede keuze. Die is ook meerdere keren in het verleden genoemd bij het mainstreamgamesysteem. :)

Echter is het een beetje lood om oud ijzer; de verschillen zijn niet heel groot.
Ik vind het opvallend, en jammer, dat de goedkope schermen die aangeraden worden TN panelen hebben, zeker omdat je voor iets meer een scherm hebt met een veel beter AMVA paneel: pricewatch: BenQ VW2245Z Zwart en pricewatch: BenQ GW2265HM Zwart zijn dan twee interessante keuzes, welke simpelweg veel mooier beeld geven dan een TN, en ook gewoon prima geschikt zijn voor gaming.

Ook viel het mij op dat de erg populaire pricewatch: Iiyama ProLite X2483HSU-B1 Zwart niet als optie stond bij het normale gamesysteem, Het grootste voordeel over de genoemde IPS panelen is het veel betere contrast, terwijl de kleuren en kijkhoeken nauwelijks onderdoen voor een IPS.
Nou ik heb het andere panel er eerst in staan maar het AMVA panel heft een aantal nadelen. Hij is slecht leverbaar, is duurder en TN panelen zijn op zich prima voor een gamesysteem gezien de reactietijd.

De keuze is dus zeer bewust,

[Reactie gewijzigd door Stefanovic45 op 1 juli 2015 15:48]

Goedkoper, zeker, maar het is toch hetgeen waar je gemiddeld het meest naar kijkt, en die goedkope TN panelen hebben uiteraard ook een sloot aan nadelen:
Slecht contrast
Slechte kleurechtheid
Kans op banding
Grote kans op backlightbleeding
Zeer slechte kijkhoeken, welke de al aanwezige backlightbleeding verergert.

Het "voordeel" van de reactietijd, tja, er zijn maar weinig schermen welke een te hoge reactietijd hebben, de gemiddelde en boven gemiddelde gamers zullen het verschil echt niet merken, Pas als je echt goed bent in twitch shooters kun je het eens merken, maar die mensen hebben geen schermpje van 100 euro voor hun neus.

De GW's zijn wat minder goed verkrijgbaar ja, maar hoe erg is dat? En ze zijn inderdaad 20% duurder, maar als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt, dan weet ik het wel. Geen enkele van de nadelen zijn [zo sterk] aanwezig, alleen de kijkhoeken zijn nog niet zo geweldig als die van AMVA+/IPS, maar zelfs die zijn naar mijn mening nog prima.

Maar die TN panelen, ik zou ze echt niet aanraden, ze zijn gewoon behoorlijk slecht, en je kijkt er altijd naar. Voor 20 euro meer krijg je gewoon een veel beter scherm in huis en voor je neus.

Soms krijg je echt [vee] meer waar voor je geld als je even iets meer uitgeeft, en dit geval is er eentje van.
P2350 uit 2011:

Slecht contrast Nee
Slechte kleurechtheid Nee, behalve als je echt professioneel werk doet
Kans op banding Onzin, die tijd hebben we allang gehad.
Grote kans op backlightbleeding En IPS glow bij IPS, en grijze waas bij VA
Zeer slechte kijkhoeken, welke de al aanwezige backlightbleeding verergert. Goedkoop is duurkoop. Bij zowel IPS, VA als TN


Stop eens met dat TN = slecht, IPS = heerlijk.
Nee.

IPS en VA hebben net zo goed nadelen. Mijn PVA TV heeft heerlijke zwartwaarden. Als ik er recht voor zit.

IPS schermen hebben heerlijke kleuren en goede kijkhoeken. Maar geen zwart en IPS glow op zelfs de duurste schermen (Dell Ultrasharps_
Want 1 zwaluw maakt natuurlijk een zomer. N=1 is een werkelijk prachtig onderzoek :/

Geen slecht contrast? Meeste TN's zitten onder de 1:750, de wat betere halen misschien 1:1000. Dat is gewoon slecht. Net als IPS overigens, zit ook zo rond de 1:1000. VA zit zo op de 1:3000 en dat zie je gewoon erg snel. Waarom denk je anders dat filmfanatics zo graag CRT, Plasma en OLED willen?

Slechte kleurechtheid: ja, 6bit kleuren, techniek eigen. Dat jij het niet ziet is wat anders. Zelfs in gaming zul je het verschil zien als je een TN en een AMVA of IPS naast elkaar zet.

Banding: kans daarop is er nog steeds, ligt aan de software van het scherm, en goedkope schermen = goedkope software = kans op banding. Ik zeg niet dat het er is, ik zeg kans op. IPS en AMVA hebben dat allebei niet want 8 of 10 bit kleuren. Again: inherent aan de techniek.

Klopt, IPS heeft kans op glow, maar we hadden het over TN. Grijze waas bij AMVA's ken ik niet. Ik weet wel dat AMVA's veel minder [dus niet geen] backlighrbleeding hebben, waarom? De techniek!

Ook een duur TN paneel zal slechtere kijkhoeken hebben dan die GW2265, waarom? Techniek. TN heeft simpelweg die nadelen, kun je wel zeggen van "niettus!" maar, ja, sorry, ze zijn er nog steeds.

Natuurlijk hebben IPS en AMVA[+] nadelen, dat ontken ik echt niet, echter, TN heeft voor de gemiddelde gebruiker geen enkel voordeel ten opzichte van een IPS of AMVA paneel, en dingen als backlightbleeding, banding en kijkhoeken zijn dingen waar wel ongeveer alle gemiddelde gebruikers al last van hebben. En zetten ze een filmpje op, dan zien ze ook het prachtige [kuch kuch] contrast.

Dáárom raad ik een AMVA aan, ik zeg helemaal niet "TN=slecht", dat maak jij ervan ;)

Ik geef prima argumenten waarom een AMVA paneel naar mijn mening een veel beter idee is. En daar blijf ik ook bij, ik zou zeggen: lees je eens in in de technieken, lees goede reviews van bijv. TFTCentral, en ga dan nog eens na of TN echt niet zo slecht is als jij zegt dat het is ;)
TFTCentral is voor mij zeker geen onbekende.

Helaas is de P2350 een van de laatste panelen geweest met CCFL verlichting. Ik heb een tijdje proberen te wennen aan een Ultrasharp (IPS), maar die gele glow verpest het voor mij grondig.

En slecht en "niet het beste" is natuurlijk een wereld van verschil. Natuurlijk is VA beter qua contrast. Dat kun je gewoon bewijzen. Maar hoeveel van de gemiddelde bevolking ziet zoiets zonder vergelijkingsmateriaal?

Zie ook de userreview bij de Eizo Foris. Toch wel een van de leukere VA panelen, maar zelfs die heeft toch ook flinke tekortkomingen.

Ik houd het dus lekker bij mijn CCFL TN scherm, over de LED TN schermen kan ik weinig zeggen. Maar IPS of VA hebben tot nu toe weinig indruk op me gemaakt.

Ik hou het wel even uit tot de OLED revolutie.
Ik moet je daarin wel gelijk geven: CCFL TN, waarvan ik hier 2 heb staan, kijken nog best aardig, de LED TN's die ik gezien heb waren echt een stuk slechter dan die schermen.

Contrast verschil en kleurverschil kan ik overigens wel zien, maar ik kan er best gevoeliger dan normaal voor zijn, ik zie dingen als tearing dan weer nauwelijls, terwijl anderen daar knettergek van worden.

En OLED heeft inderaad de papieren om veel beter te zijn dan het toch wel matige LCD. Zal alleen nog wel even duren eer ze gemeengoed worden.
Inderdaad, denk dat ze het gewoon vergeten aanpassen zijn eigenlijk..
Zal best kunnen, heb in een der topics die GW wel aangeraden namelijk, en Stef[?] zou hem erin stoppen.

Wel wat slordig, zou mooi zijn als het nog even aangepast wordt.
Ik kan me vergissen hoor maar het lijkt me dat de Core i5 4460 upgrade voor de thuisserver idle wel erg veel verbruikt (+20W) waardoor een Core i5-4460S in 2 jaar tijd ruimschoots is terugverdiend.
Zelfs de fanless boxed heb je er nog in 3 jaar uit.

Zou met het energieverbruik toch nog wat meer rekening mee gehouden moeten worden aangezien ze doorgaans 24/7 aan staan.

[Reactie gewijzigd door mietde op 1 juli 2015 08:55]

Het verbruik waar jij het over hebt is de TDP en dat is het maximale verbruik bij volle belasting. Zo'n thuisserver is vaak 90-100% idle, en in idle verbruiken beide CPUs even veel (of weinig ;) ).
Voordeel van de non-S is dat deze flink sneller is en dus workloads sneller af kan handelen, wat het verbruik weer beperkt. De T en S varianten zijn alleen zinnig als je qua koeling het maximale verbruik van een non-S/T niet kan hebben.
http://www.xbitlabs.com/a...-4670s-4670t_7.html#sect0
http://www.xbitlabs.com/a...well-refresh_6.html#sect0

Nee, daar had ik het niet over, denk eerder dat ik ergens een lettertje verkeerd heb afgelezen.
Zo is er blijkbaar ook een groot verschil tussen de 4670T en 4670K.
:?
De links die je geeft onderbouwen exact mijn verhaal (en dat van willem2668 hieronder). Idle verbruiken ze allemaal hetzelfde, onder load zie je verschillen in verbruik.
Een i5 4460 en een i5 4460S verbruiken in idle exact evenveel, hiertegenover staat dat:
  • de "S" versie lager geklokt is en deze processor onder belasting minder zal verbruiken
  • de "normale" 4460 onder belasting zijn taken sneller zal afhandelen (want hoger geklokt)
Voor een thuisserver die 24/7 aanstaat, waarvan het grootste deel van de tijd "idle" hebben deze omlaaggeklokte processorversies dus geen zin.
P.S. TDP = Thermal Design Power en heeft met koeling te maken
my 2 cents

[Reactie gewijzigd door willem2668 op 1 juli 2015 09:32]

Nogmaals nee, ik had het niet over de TDP, het komt erop neer dat ik 2 grafiekjes door elkaar heb gebruikt waar ik dat niet had moeten doen waardoor het er wel alle schijn van heeft.
Denk de ene cpu uit de ene grafiek en de andere cpu uit een andere grafiek terwijl beide cpu's in beide grafiekjes staan.
En tussendoor ook nog even een t7200 en de in het artikel vermelde celeron tussendoor fietsen.
In een niet zo helder moment gepost :z
Dank aan beiden voor het ophelderen :D
Het komt voor mij heel mooi uit dat er een thuisserver in staat. Heb al een tijdje met de gedachte gespeeld omeen thuisserver te bouwen voor mijn films en school documenten, die ik kan ook vanaf school kan bereiken.
Waarom geen (Synology) NAS?
De uitdaging van het zelf bouwen. Zijn we tweakers voor!
Kijk dan eens bij xpenology. Heb je een zelfbouw synology😉
Tja, en dan doen we er 30 euro bij op de CPU, 22 euro op de voeding, en nog eens 40 euro voor een moederbord.

Dan ga je al snel over het budget heen he?

En die zuinige Intel processoren zijn onzin. Gewoon TDP gelimiteerd, dus ook langzamer!
Maar je server zal 9/10 keer idle lopen. En dan zijn op 1 na alle cores aan het slapen en is het verbruik 1 a 2 watt. En het asrock moederbord is erg energie zuinig. En dat is waar de meeste winst valt te halen.
Ja en de andere ASRock MB is ook energie zuinig, en de meeste mensen gebruiken een Instap- en basissysteemdus niet voor een server, maar voor gewoon op te computeren, zo als internetten en ga maar zo door.

Aangepast vanwege spel foutjes.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 juli 2015 20:45]

Dus niets...... Ik zou zeggen breng je input in de volgende bbg in Augustus.
Ze zijn wel langzamer: http://www.guru3d.com/new...-i5-4570t-benchmarks.html

Of dacht je dat ze zwarte magie gebruikten om magisch dezelfde performance uit een lager verbruik te halen? _/-\o_

Overigens is 45 euro bijna 10% van de aanschafprijs. Misschien kun je in het volgende topic meedenken in plaats van te zeuren? Kun je gelijk ook vragen of we het budget opschroeven naar 545 euro?

En dan volgend jaar natuurlijk naar 600 euro, want dan kun je weer voor slechts 50 euro betere onderdelen kopen.

En het jaar erop maar voor 700 euro doen? Dan kan er tenminste een fatsoenlijke grafische kaart in.


Etc. Etc.
Heb je de bron uberhaupt gelezen? Die 4570T is niet eens een echte quadcore... Bij zware belasting gaat een i5 4460 daar snel voorbij. (Alsof die 10 Watt op een heel systeem iemand ook maar een ruk kan schelen)

En dat is het verschil tussen een "excellente" of een "goede" voeding.
Maar als je binnen budget moet blijven, is het keuzes maken. Overigens staat de Seasonic 360W keurig vermeldt in de tekst...

*Volgende keer graag met wat meer interpunctie. En zij = zei.
Mocht je streven naar een nog lager energiegebruik en een hogere kwaliteit, dan is de Seasonic G-Serie 360Watt een goed alternatief. Deze voeding is wel fors duurder, maar weet vooral bij een zeer lage belasting een goed rendement neer te zetten.
Fors duurder haha, €22,- meer voor voeding, en dat noemen ze fors duurder.

En de Seasonic G-Serie 360Watt staat pas bij Thuisserver, en niet bij Instap- en basissysteem en Budgetgamesysteem.

En het is niet 10w minder als je voor een zuinigere PSU en CPU en GPU gaat.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 juli 2015 20:59]

1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True