Introductie
Bij de gaming headsets die we tot nu toe op de korrel namen, lag de nadruk op apparaten die vooral geschikt zijn om in combinatie met een pc te gebruiken. Maar tweakers spelen natuurlijk meer dan alleen pc-games, dus leggen we in deze nieuwe test gaming headsets naast elkaar die volgens de fabrikanten ervan juist zijn bedoeld voor gebruik in combinatie met een console. We hebben het speelveld zelfs nog kleiner gemaakt: we hebben enkel headsets naast elkaar gelegd die volgens de fabrikant samenwerken met een PlayStation 4.
We kiezen voor één enkele console omdat diezelfde fabrikanten bij de diverse modellen die ze voeren onderscheid maken tussen headsets die speciaal voor een bepaalde console zijn ontwikkeld. Ze voeren dus headsets die gericht zijn op de Xbox One, PlayStation 4 of Wii U. Waarom kiezen wij hier voor de PS4? Simpelweg omdat de console van Sony voorlopig in Nederland de strijd lijkt te winnen van grote concurrent Xbox One en de eerder verschenen Wii U. Voor die laatste console verschijnen bovendien veel minder headsets op de markt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we in de toekomst geen headsets voor andere consoles met elkaar zullen vergelijken. Nu concentreren we ons echter even op headsets voor de PlayStation 4.
Videoreview van de zes PS4-headsets.
We hebben daarvoor zes headsets uitgekozen, die allemaal net iets meer of minder dan 100 euro kosten. Behalve dat - geschikt voor de PS4 en een enigszins vergelijkbare prijs - zijn de overeenkomsten tussen de headsets opvallend klein. De zes fabrikanten kiezen allemaal een heel eigen aanpak bij hun consoleheadset, al is de basis uiteraard gelijk; het zijn allemaal headsets die minimaal stereo weer kunnen geven en zijn voorzien van een microfoon.
PlayStation Gold Wireless Headset
Samengevat
De PlayStation Gold Wireless Headset is een degelijke en vooral prettig zittende headset die veel comfortabeler zit dan het gewicht doet vermoeden. Iets dergelijks geldt voor het geluid. Eigenlijk zit er vooral iets te veel midden in het geluid, maar juist voor gaming stoort dat niet, doordat het de stemmen tijdens het spelen benadrukt. De microfoon van de Gold is de minste van alle geteste sets. Logisch, want het is de enige die in een oorschelp verwerkt is en niet via een armpje voor de mond te plaatsen is. Tot slot is weergave van virtual surround onder de maat. Pluspunt is wel dat de Gold geheel draadloos is, wat prettig is tijdens verhitte gamesessies. Wie op zoek is naar een comfortabele game-headset en surround en de geluidskwaliteit van de microfoon minder belangrijk vindt, heeft aan de Gold een goede. Wie veel met andere spelers communiceert, kan beter een andere headset kiezen.
Eindoordeel
PlayStation Gold Wireless Headset
Gewicht |
314 gram |
Impedantie |
32 ohm |
Aansluitingen |
draadloos |
Weergave |
virtueel 7.1 |
Prijs |
Onbekend |
Laten we beginnen met de headset die Sony zelf op de markt brengt; de PlayStation Gold Wireless Headset, die ook wel wordt aangeboden als de PlayStation Wireless Stereo Headset 2.0. Zoals de naam al aangeeft, heeft Sony gekozen voor een draadloos ontwerp, hoewel het ook de goedkopere Silver Wired Stereo Headset in het assortiment heeft. De draadloze variant voelt licht aan en dat maakt het erg prettig om hem tijdens het gamen op je hoofd te hebben. Gek genoeg is de headsets met 317 gram juist één van de zwaarste; alleen de de Kingston HyperX Cloud II en de kolossale Asus Strix Pro wegen meer. Daar merk je tijdens het gamen dus niets van. Dat komt vooral doordat de Gold een goede pasvorm heeft, waarbij de schelpen netjes over de oren vallen. Het nepleren kussen van de oorschelpen is dikker achter het oor, wat ervoor zorgt dat beide schelpen als geheel goed afsluiten, zonder dat er veel druk op je hoofd wordt uitgeoefend. Het maakt van de Gold de headset die het prettigst zit; vooral bij langere sessies blijkt hij het meest comfortabel.
Het enige kleine minpunt dat we aan kunnen wijzen is dat de van Sony bekende strakke vormgeving het lastig maakt om te zien wat links en rechts is. De merktekens aan de binnenkant zijn lastig leesbaar. Zodra je de knoppen op de headset wilt bedienen, merk je gelukkig snel genoeg of de set goed zit of niet. Wat die knoppen betreft: Sony heeft voor een ontwerp gekozen waarbij de knoppen verscholen gaan onder het rubberen omhulsel van de behuizing, wat de levensduur van de knoppen zou moeten verlengen. De knoppen zelf zijn prettig, maar de plaatsing is niet ideaal. De belangrijkste knoppen zijn achterop de linkerschelp geplaatst en de minst belangrijke voorop. Dat hadden we liever andersom gezien, maar het is eerder een kwestie van wennen dan een zwaarwegend minpunt. Een groter minpunt is dat de volumeregeling in stappen werkt, en die stappen zijn vrij grof. Dat hadden we graag iets nauwkeuriger in kunnen stellen. De set is verder prettig robuust en bovendien gedeeltelijk inklapbaar, zodat hij makkelijk is mee te nemen en onderweg nog enigszins beschermd is ook. Sony levert bovendien een hoesje mee voor de set.
Wat geluid betreft scoort de Gold goed. De set heeft eigenlijk iets te veel laag, maar het is wel mooi laag en het stoort dus allerminst. Het hoog en het midden zijn goed, al is het midden eigenlijk iets te prominent aanwezig. Als je de Gold gebruikt om muziek te luisteren is dat een minpunt. We hebben het hier echter over een headset voor gamers, en tijdens het gamen is het juist wel prettig dat er net iets meer midden in het geluid zit. Het maakt stemmen lekker duidelijk en daar zit bij de gemiddelde game juist veel informatie in. Zowel stemmen van game-personages als van online medegamers komen net iets meer naar voren in het geluid van de Gold, en dat is handig. Het is geluid is niet zo rijk en gedetailleerd als headsets van 200 of 300 euro, maar dat is gezien de prijs ook niet realistisch. Ten opzichte van de andere sets in deze test houdt de Gold zich goed.
Toch zijn we niet helemaal tevreden over het geluid van de Gold. In stereo is het geluid goed, zeker voor het spelen van games. Alleen kan de headset volgens Sony ook 7.1 virtual surround weergeven. Het gaat hier dus om de virtuele variant; het surround-effect wordt gesimuleerd. Elke oorschelp bevat slechts één luidspreker en niet verschillende kleine voor de bijbehorende kanalen. Dat blijkt, want de simulatie valt tegen. Sterker: het effect kan aan of uit worden gezet, maar het verschil tussen de twee standen is nauwelijks waarneembaar.
Overigens heeft Sony een Headset Companion App vrijgegeven die op de PS4 geïnstalleerd kan worden. Daarmee kunnen twee preset-geluidsinstellingen op de Gold worden geïnstalleerd. Sony heeft een hele serie van dergelijke presets vrijgegeven, voor bekende games als inFamous: Second Son, Watch_Dogs en Destiny. Je kunt echter ook zelf presets samenstellen, waarbij je hoog, midden en laag naar eigen smaak kunt instellen. Zeker de eigen presets zijn prettig, al kun je met slechts drie sliders niet al te veel instellen. De app werkt helaas alleen maar met de PlayStation-headsets van Sony.
Wie zijn headset wil gebruiken voor online multiplayer en veel met andere spelers communiceert, zal merken dat de microfoon van de headset van de Gold ook te wensen overlaat. Sony is de enige fabrikant die ervoor gekozen heeft om de microfoon niet op een arm te plaatsen die voor je mond kan worden geplaatst. In plaats daarvan vind je een minuscuul gaatje in de linkeroorschelp. Die kun je makkelijk over het hoofd zien, want je kunt beide schelpen omhoog en omlaag schuiven, om de headset daarmee aan te passen aan een klein of een groot hoofd. Alleen op de grootste stand, met de schelpen helemaal naar beneden geschoven, komt de microfoon vrij. Als je de schelp maar een klein beetje omhoog schuift, valt de beugel over de microfoon heen. In de praktijk maakt dat gelukkig weinig verschil.
Of de microfoon onder de beugel valt of niet is in het geluid nauwelijks merkbaar. Wat des te harder opvalt in het geluid van de microfoon is dat hij ver van de mond geplaatst is en het geluid door een piepklein gaatje wordt opgevangen. Het resulteert in een hol geluid, alsof het in een badkamer wordt opgenomen. Er zit ook veel bas in. Het is bruikbaar, maar niet mooi. Wat de microfoon betreft scoort de Gold het slechtst van alle headsets in de test, wat direct terug lijkt te voeren op het ontbreken van een arm waarmee de microfoon voor de mond kan worden geplaatst.
Uiteraard werkt de Gold goed samen met de PlayStation 4. Het is heel simpel: zorg dat de batterij van de headset via micro-usb is opgeladen, stop het bijgeleverde usb-stickje in de PS4 en klaar is Kees. Al moet gezegd dat het aansluiten eigenlijk bij alle headsets in de test erg eenvoudig gaat.
/i/2000600818.jpeg?f=imagenormal)
Asus Strix Pro
Samengevat
We hebben wat gemengde gevoelens bij de Strix Pro van Asus. De speakers van 6cm doorsnee zijn beduidend groter dan gemiddeld en dat is goed te horen. De headset heeft duidelijk diepere bassen en meer definitie in het geluid. In vergelijking met de rest van de headsets is het geluid indrukwekkend. Helaas zijn er ook nadelen. Zo zitten die grote speakers verwerkt in een flinke behuizing die zwaar is en niet echt comfortabel zit. Het is niet de minst comfortabele behuizing van de test, maar staat op dit aspect op een stevige tweede plaats. De behuizing dicht wel goed af, zodat er weinig geluid uit de omgeving doordringt en dat is prettig. De set is echter wel gevoelig voor contactgeluid en dat is weer minder prettig. Wie de Strix Pro op een PlayStation 4 aansluit mist vooral de knoppen die Asus in het basisstation verwerkt heeft. Je mist dan dus een volumeknop en een mute-knop.
Eindoordeel
Asus Strix Pro
Gewicht |
421 gram |
Impedantie |
32 ohm |
Aansluitingen |
3,5mm |
Weergave |
stereo |
Prijs |
Onbekend |
Je zult Asus niet snel associëren met headsets, maar de Taiwanese fabrikant levert veel meer dan alleen laptops en moederborden. Zoals bijvoorbeeld de Strix Pro, een heuse gaming headset die overweg kan met zowel de pc als de PlayStation 4. Om met de deur in huis te vallen: de Strix Pro valt vooral op door zijn uiterlijk. Het is de grootste headset die we ooit in handen hebben gehad en hij is dus ruimschoots groter dan de andere sets in deze test. Dat niet alleen, Asus laat de Strix Pro extra opvallen door een zwart uiterlijk te combineren met fel oranje onderdelen. In de oorschelpen zit een doorzichtig kunststof venstertje met daarachter het grootste gedeelte van een oranje cirkel. Wie op bijvoorbeeld een lan-party de Strix Pro draagt, zal daardoor gegarandeerd opvallen.
Dat de Strix Pro zo groot is komt vooral doordat Asus extra grote speakers in de oorschelpen heeft ingebouwd. Waar de meeste headsets het moeten doen met speakers van 4cm doorsnee en de luxere modellen met speakers van 5cm zijn uitgerust, heeft Asus speakers van 6cm doorsnee ingebouwd. En daar heb je dus een flinke oorschelp voor nodig. Dat vertaalt zich uiteraard in het gewicht. De Strix Pro is niet alleen de grootste, maar ook de zwaarste set uit de test. De headset weegt 421 gram, ruim 100 gram zwaarder dan de andere headsets in de test. Overigens beschouwt Asus de Strix Pro als een opvouwbaar model, wat ervoor moet zorgen dat hij makkelijk mee te nemen is. In de praktijk zijn alleen de oorschelpen kantelbaar, zodat je ze plat op je tafel of bureau kunt leggen. De headset wordt daardoor plat, maar neemt niet per se minder ruimte in tijdens vervoer. Dat de set zo zwaar is wil tegelijk zeggen dat hij ook stevig is, al had het kantelen van de oorschelpen van ons niet gehoeven. Zonder die optie had hij misschien nog iets steviger kunnen zijn of minder zwaar uit kunnen vallen.
De omvang heeft uiteraard gevolgen voor het geluid. Zoals je mag verwachten, heeft de Strix Pro de diepste bas van de geteste headsets en ook de beste definitie van het geluid. Er is dus meer onderscheid te horen tussen de verschillende tonen. Voor de kniesoor zit er misschien iets te veel midden in het geluid, maar net als bij de headset van Sony is dat juist voor gaming niet eens erg; juist stemmen klinken eigenlijk net iets te luid, maar bij games is dat prettig.
Daar staat echter wel het een en ander tegenover. Zo is de Strix Pro door zijn omvang niet echt comfortabel. De oorschelpen zijn eigenlijk een tikje te groot. De schelpen vallen zo ruim over je oren dat het onprettig wordt. Ze zijn zo ruim dat je oren binnen de schelp verschuiven. Door de zachte en dikke rand van de schelp sluit het geheel wel goed af, wat maakt dat in de Strix Pro weinig geluid van de omgeving door zal dringen. Dat heeft eerder te maken met de behuizing dan met de noise cancelation die Asus heeft ingebouwd. Om de Strix Pro op een pc aan te sluiten, levert Asus een soort basisstation mee; een klein blokje met een enorme volumeknop dat via een stevige kabel op de pc wordt aangesloten. Via usb krijgt het blokje stroom waarmee de noise cancelation gevoed wordt. Het geluid bereikt de headset via de standaard 3,5mm-pluggen. Een microfoon in het blokje zou omgevingsgeluid moeten opvangen en tegen moeten werken. Als we echter de 3,5mm-pluggen in de pc laten zitten maar de usb-kabel verwijderen, moet het blokje het doen zonder voeding en dus zonder noise-canceling. Het maakt geen merkbaar verschil. Desondanks is de Strix Pro de stilste headset uit de test.
Toch heb je met de Strix Pro wel degelijk last van ongewenste bijgeluiden. De headset is erg gevoelig voor contactgeluid. Het stevige, met stof omwonden snoer is er gevoelig voor en de oorschelpen zelf ook. Als de schelpen over je kraag of de capuchon van je hoodie schuren, is dat duidelijk te horen. Met oorschelpen die zo groot zijn als van de Strix Pro gebeurt dat snel. Overigens is ook het basisstation wat onhandig in het gebruik. De kabel waarmee je het station op een pc aansluit is dermate stevig dat hij het basisstation zelf alle kanten op trekt. Gelukkig zit er dubbelzijdig tape onder het basisstation. Het stuk tape is volgens Asus verschillende keren te gebruiken, maar plakt in de praktijk al snel minder goed.
Dat het de behuizing is die veel omgevingsgeluid tegenhoudt is maar goed ook, want noise canceling werkt alleen als het basisstation gebruikt wordt, en daar heb je in combinatie met de PlayStation 4 niets aan. Dan koppel je de headset los van het basisstation om hem via een meegeleverd kort verloopsnoertje rechtstreeks op de controller van de PS4 aan te sluiten. Het geluid heeft daar niet onder te lijden; dat is nog steeds even goed en dankzij de stevige oorschelpen hoor je ook nog steeds even weinig van de omgeving. Maar de headset is ook nog steeds even zwaar en oncomfortabel. Je hebt echter geen last van een basisstation dat door de zware kabel alle kanten op getrokken wordt. Je hebt echter wel nog steeds even veel last van contactgeluiden.
Dat het basisstation bij de PS4 niet gebruikt wordt, heeft ook nadelen. Vooral doordat je de knoppen van het kastje mist, waardoor je het volume niet meer in kunt stellen. Ook de mute-knop moet je missen als je de Strix Pro op een PS4 aansluit. Je kunt nog wel gebruikmaken van de microfoon die bij de Strix Pro wordt geleverd. Die is via een 3,5mm-plug aan de headset te koppelen, wat een robuust geheel oplevert. De arm van de microfoon is flexibel en makkelijk op de juiste manier te buigen. Bovendien is het geluid van de microfoon goed. De mic pikt vrij veel lage en vrij weinig hoge tonen op. De klank is daarmee dus aan de lage kant, lager dan bij de microfoons van de andere headsets. Voor de verstaanbaarheid van spraak is wat meer hoog echter prettiger.
/i/2000600819.jpeg?f=imagenormal)
Turtle Beach Ear Force Stealth 500P
Samengevat
De Turtle Beach Stealth 500P heeft veel pluspunten. Turtle Beach haalt het geluid uit de optische poort achterop de PS4 en stuurt het signaal draadloos van en naar de headset. Dat is prettig, net als de twee volumeregelaars die in de behuizing van de headset verwerkt zijn. Verder is het goed dat je uit vier presets kunt kiezen en dat de 500P best aardig virtual surround weet te simuleren. Bovendien geeft de headset een behoorlijk neutraal geluid weer. De bas is stevig, maar niet zo mooi als bij andere headsets in de test. Stemmen zijn echter juist goed verstaanbaar. Helaas heeft de 500P ook duidelijke minpunten. Zo is er steeds een lichte brom hoorbaar en zit de headset niet comfortabel. Sterker nog; de 500P zit het minst prettig van alle headsets in deze test. Die brom is gelukkig op te vangen door de headset direct op de controller van de PS4 aan te sluiten. Het draagcomfort is een blijvend en niet te onderschatten nadeel.
Eindoordeel
Turtle Beach Ear Force Stealth 500P
Gewicht |
258 gram |
Impedantie |
32 ohm |
Aansluitingen |
draadloos + 3,5mm |
Weergave |
virtueel 7.1 |
Prijs |
Onbekend |
Turtle Beach is al jaren één van de grootste spelers op de headset-markt en richt zich daarbij heel nadrukkelijk op gamers - dus heeft de Amerikaanse fabrikant ook een headset voor de PlayStation 4 in het assortiment. Die is naar maatstaven van Turtle Beach karig uitgevoerd. Waar de fabrikant zijn headsets doorgaans voorziet van een hele serie snoeren waarmee het apparaat op een veelvoud aan apparaten aan te sluiten is, wordt er bij de Stealth 500P weinig meegeleverd. Dat wil niet zeggen dat de Stealth 500P een beperkte headset is; zeker niet. De traditie houdt Turtle Beach in ere; net als de meeste andere headsets van Turtle Beach heeft ook de 500P lekker veel opties. Doordat de 500P enkel op gebruik met een PlayStation is gericht, kan de fabrikant echter een aantal snoeren achterwege laten; al is het maar omdat de 500P zijn werk draadloos doet. Overigens is de PlayStation niet het enige apparaat waar de 500P mee overweg kan; je kunt hem - bedraad - ook aansluiten op je mobiele telefoon en uiteraard ook op een pc, al laat Turtle Beach die laatste optie onvermeld in de handleiding.
Dat Turtle Beach altijd goed nadenkt over de voorzieningen van zijn headsets blijkt uit de manier waarop de 500P op de PS4 aangesloten wordt. Bij het draadloze apparaat wordt een usb-stick geleverd die als zender en ontvanger fungeert. Dat is niet bijzonder; dat doet Sony bij zijn eigen headset ook - de meeste draadloze headsets werken op die manier. Turtle Beach haalt het geluidssignaal echter niet uit de usb-poort. Bij de set wordt een korte optische kabel geleverd, die de usb-stick verbindt met de optische uitgang achter op de PS4. Uit de usb-poort wordt dus alleen stroom gehaald, terwijl het geluid via de optische poort wordt doorgevoerd. Een even simpele als slimme oplossing, die in theorie voor een beter geluid zou moeten zorgen.
Het geluid van de 500P is ook zeker niet slecht. Het lijkt op dat van de PlayStation Gold Wireless van Sony; eigenlijk zit er iets te veel laag in, maar dat laag klinkt wel goed en het stoort dus zeker niet. De bas is echter niet zo goed als die van de Gold Wireless. Net als bij de Sony-headset zijn het hoog en het midden goed, waarbij het midden eigenlijk iets te prominent aanwezig is. Bij het luisteren naar muziek is dat een minpunt, maar tijdens het gamen is het prettig dat er net iets meer midden in het geluid zit. Het maakt stemmen lekker duidelijk. Wie dat effect nog wil versterken, kan kiezen uit vier presets, waarvan er eentje de titel Vocal Boost heeft gekregen. Verder is er een Bass Boost, Bass and Trebble Boost en een Natural Sound. Die laatste bevalt ons het beste. Je maakt de keuze met een knopje op de headset, waarbij een vriendelijke vrouwenstem in je oor fluistert welke keuze is geselecteerd.
Toch zijn we over het geluid van de 500P minder tevreden dan over dat van de Gold Wireless van Sony, en dat komt enkel doordat de ontvangst bij de headset van Sony vrij is van bijgeluiden en bij de 500P steeds een zachte, maar duidelijk waarneembare brom is te horen. Als er achtergrondmuziek of ander gamegeluid is, zul je van de brom geen last hebben, maar zodra het even stil is in de game of je naar een menu overschakelt, valt de brom direct op. Het euvel blijft bestaan als we de headset op verschillende plaatsen in het Tweakers HQ uitproberen.
Gelukkig levert Turtle Beach ook een snoer met 3,5mm-pluggen mee, waarmee de 500P op een mobiele telefoon is aan te sluiten. Met dat snoer, van 1,5 meter, is de 500P ook rechtstreeks op de controller van een PS4 aan te sluiten. Ondanks dat Turtle Beach van die optie geen melding maakt in de handleiding, werkt het prima. Het heeft als voordeel dat je opeens geen last meer hebt van de brom in het geluid, terwijl je bijna net zo vrij bent in je bewegingen. Wij sluiten de headset daarom het liefst op deze manier aan tijdens het gamen op een PS4.
Ook de microfoon - die naar believen los te koppelen is - werkt prima op die manier. Het geluid van de microfoon is prettig neutraal. Je hoort vrij snel je eigen adem terug in de microfoon, vooral als je door je neus uitademt. Dat is simpel te verhelpen door het zeer flexibele armpje iets te verbuigen en de microfoon iets verder naar beneden te plaatsen.
Verder heeft Turtle Beach op de 500P twee kleine volumewieltjes geplaatst. Het eerste wieltje regelt het volume van de game. Het tweede mengt het geluid van de PS4 met dat van de microfoon van de 500P. Je kunt dus zelf bepalen hoe de volumeverhouding is tussen chat en gamegeluiden, een erg prettige voorziening voor een gameheadset. De twee draaischijfjes zijn klein, maar functioneren prima. Dat Turtle Beach de wieltjes in de oorschelp heeft verwerkt is prettig, vooral bij gebruik in combinatie met een PlayStation 4. Ook de Asus Strix Pro, Kingston HyperX Cloud II en Plantronics Rig zijn met een korte kabel rechtstreeks op de controller van een PS4 aan te sluiten. Bij die headsets mis je daardoor echter de knoppen voor volume en mute, wat een groot nadeel is. Net als bij de Strix Pro zitten zitten de knoppen voor volume en mute bij de Kingston en Plantronics verwerkt in een basisstation dat bedoeld is om op een pc aan te sluiten. Sluit je de headsets aan op een PS4, dan kun je geen gebruikmaken van dat kastje - en daarmee van de knoppen.
Het surround-gedeelte van de 500P is beter dan dat van de headset van Sony. Net als de Gold Wireless kan de 500P 7.1 surround sound simuleren, maar bij de 500P leidt dat tot een betere kanaalscheiding dan bij de headset van Sony. Het blijft virtual surround en het haalt het niet bij de kanaalscheiding die bereikt wordt met een headset met losse speakertjes per kanaal, maar betere surround sound zijn we in deze test niet tegengekomen. Prettig is ook dat de 500P zich al na een paar minuten uitschakelt als hij niets weer hoeft te geven. Dat spaart de batterij van de headset aanzienlijk, en die gaat dan ook langer mee dan die van de Gold Wireless van Sony. Turtle Beach levert een usb-kabel mee waarmee de 500P opgeladen kan worden. Die is kort, dus gamen en opladen tegelijk zit er niet in.
De Stealth 500P heeft veel sterke punten. Daarom is het zo jammer dat we aanlopen tegen een euvel waar we bij headsets van Turtle Beach vaker over vallen; hij zit niet prettig. Het draagcomfort laat wat ons betreft te wensen over. Zoals vaker kiest Turtle Beach bij de 500P voor een smalle en relatief harde rand die niet prettig aanvoelt. Bovendien hoort de headset officieel over je oor te vallen. Dat lukt ook wel, maar het is krap en daardoor oncomfortabel. Tot slot zet de stevige, maar ook stugge beugel van de headset vrij veel druk op je schedel. De 500P is met 258 gram net niet de lichtste headset uit de test. Op zich is dat prettig, maar door het gebrek aan draagcomfort gaat het voordeel verloren. Ondanks dat de Stealth 500P een aantal pluspunten heeft ten opzichte van de eveneens draadloze headset van Sony, geven we door het draagcomfort toch de voorkeur aan de Gold Wireless.
/i/2000600820.jpeg?f=imagenormal)
Steelseries Siberia V3 Prism
Samengevat
Het staat echt op de verpakking; de V3 Prism van Steelseries kan in combinatie met een PlayStation 4 gebruikt worden. Daar is geen woord aan gelogen, maar we raden het niemand aan. Technisch werkt alles naar behoren; de V3 Prism doet alles wat je van een PS4-headset verwacht en levert daarbij nog een adequaat geluid ook. Al is dat geluid niet zo goed als van zijn voorganger en ook niet als dat van enkele andere headsets in de test. Toch is de V3 eigenlijk nauwelijks geschikt als console-headset. De grootste belemmering is dat de V3 enkel via usb aangesloten kan worden en dat het snoer van de headset slechts 1,5 meter lang is. Maar zelfs met een verlengsnoer is de V3 nog onpraktisch omdat de headset geen volumeknop heeft. Je kunt het volume dus alleen binnen de game of in het menu van de PS4 regelen, wat wil zeggen dat je de game zult moeten onderbreken om het volume te regelen. Zeer onpraktisch. Bovendien is het draagcomfort van de V3 beduidend minder dan dat van zijn voorganger, waarbij we juist zeer over het comfort te spreken waren. De V2 heeft bovendien de volumeknop waar de V3 om verlegen zit.
Eindoordeel
Steelseries Siberia V3 Prism
Gewicht |
300 gram |
Impedantie |
32 ohm |
Aansluitingen |
usb |
Weergave |
stereo |
Prijs |
Onbekend |
Bij de vorige twee tests van gaming headsets waren we steeds zeer tevreden over de headsets van Steelseries. Vooral de goedkope Siberia V2 beviel erg goed, zelfs beter dan de duurdere Siberia Elite. Inmiddels heeft Steelseries de V2 vervangen door de V3, waarvan we de Prism-uitvoering onder de loep namen omdat die - in tegenstelling tot de gewone V3 - geschikt is voor gebruik in combinatie met een PlayStation 4. Het staat duidelijk op de doos; geschikt voor Windows, OS X en PlayStation 4.
Toch wringt juist op dat punt de schoen. Ja, de V3 Prism kan op een PS4 aangesloten worden en doet dan wat hij moet doen. Er is echter een hele grote 'maar'. De V3 Prism heeft enkel een usb-aansluiting. Daarmee kan de headset op de voorkant van de console aangesloten worden. Dat werkt op zich prima, maar het snoer is met 1,5 meter veel te kort. Als je een verlengsnoer gebruikt om verder van de console te kunnen zitten, is het nog altijd niet prettig dat je met een snoer aan de console vast zit. De V3 Prism is ook geschikt voor Windows en OS X en daarbij is het geen probleem om via usb te werken, al is 1,5 meter ook dan vrij kort. Bij een PlayStation 4 zijn daar echter handiger oplossingen voor. Het was fijn geweest als Steelseries voor een draadloze oplossing had gekozen, zoals Sony met de Gold Wireless en Turtle Beach met de Stealth 500P.
Een alternatief waar veel andere producenten voor kiezen, is de headset via een 3,5mm audioplug direct op de controller van de PS4 aansluiten, maar ook dat is met de V3 Prism niet mogelijk. Daarmee diskwalificeert Steelseries zich eigenlijk direct. Je wilt je headset niet via een usb-kabel op je PS4 aansluiten als daar veel betere manieren voor zijn. Daarbij komt dat de V3 nog een nadeel heeft ten opzichte van zijn voorganger; Steelseries heeft de volumeknop geschrapt. De headsets van Steelseries zijn wat knoppen betreft altijd karig uitgerust, maar bij de V2 is in het snoer een klein blokje opgenomen met daarop volume en mute. Dat is bij de V3 niet meer terug te vinden. Mute is verhuisd naar de linker-oorschelp, waar ook de microfoon in verborgen zit, maar een volumeknop is geheel verdwenen. Dat wil zeggen dat je tijdens het gamen het volume alleen maar via het menu van de game of de PS4 kan regelen, zodat je het spel er altijd voor moet onderbreken. Een onbegrijpelijke keuze voor een headset die te boek staat als geschikt voor gebruik met een console.
Dat is nog niet alles. Waar de V2 uitblonk in draagcomfort, heeft Steelseries dat bij de V3 minder goed voor elkaar. Steelseries heeft het ontwerp van de V2 en V3 grotendeels gelijk gehouden. Wie de twee naast elkaar legt, ziet slechts minieme wijzigingen. Toch is het verschil in draagcomfort groot. Waar de V2 op een prettige en natuurlijke manier over de oren valt, is dat bij de V3 niet het geval. De V2 heeft een band die over het hoofd valt en die zeer weinig druk uitoefent. Het ontwerp daarvan heeft Steelseries bij de V3 iets aangepast, wat maakt dat de band nu opeens minder prettig zit en er zelfs voor zorgt dat de oorschelpen niet goed meer afsluiten. De constructie is zo dat de oorschelpen iets omhoog getrokken worden, met als gevolg dat ze boven je oor te veel tegen het hoofd drukken en er onder je oor juist ruimte overblijft. Daar sluiten de ruim bemeten schelpen niet goed af. Ook na lang gebruik blijft de constructie de schelpen omhoog trekken.
Jammer, want verder is de constructie nog steeds goed. De oorschelpen hebben nog steeds een prettig formaat en een heerlijk zachte rand die - als de hoofdband geen parten zou spelen - goed af zou sluiten en prettig aan zou voelen. De V3 heeft ook nog steeds dezelfde lichte constructie. De V3 weegt 300 gram en daarmee zijn alleen de headsets van Turtle Beach en Plantronics lichter. Verder heeft Steelseries opnieuw een microfoon ingebouwd die uit de linker-oorschelp getrokken kan worden en ook weer in de behuizing terug kan worden geduwd. Hier dus geen microfoon die losgekoppeld kan worden en daarmee kwijt kan raken, zoals bij de meeste andere headsets. Het geluid van de microfoon is droog en mist wat laag, maar is daarmee wel heel goed bruikbaar voor communicatie tijdens het gamen.
Het geluid dat uit de oorschelpen komt is goed, maar wint het niet van het geluid bij enkele concurrenten. Grote tekortkomingen zijn er niet, maar met name het hoog komt iets te kort en de bas wint het - uiteraard - niet van de enorme Strix Pro van Asus. Vreemd genoeg wint echter ook de compacte headset van Plantronics het op dat vlak. Dat komt omdat de V3, in vergelijking met de V2, iets aan bas heeft ingeleverd. Het geluid van de V3 is bruikbaar, maar dus niet meer zo indrukwekkend als dat van zijn voorganger.
/i/2000600821.jpeg?f=imagenormal)
Kingston HyperX Cloud II
Samengevat
De Cloud II van Kingston heeft veel sterke kanten. De behuizing is robuust en de set ziet er wat ons betreft uitstekend uit, met zijn rode accenten. Het draagcomfort is redelijk, ondanks het gewicht en de relatief kleine oorschelpen. Diezelfde oorschelpen maken echter ook dat er weinig geluid doordringt in de headset. Prettig is ook dat de Cloud II op twee manieren op een PlayStation 4 is aan te sluiten. Wij sluiten de headset het liefst direct op de PS4 aan, via een 3 meter lange kabel. Dan kun je gebruikmaken van de knoppen halverwege het snoer. Die optie mis je als je de headset rechtstreeks op de controller aansluit en dat is een gemis. We raden dan ook niet aan om de Cloud II op die manier te gebruiken. Als je aan een een snoer van 3,10 meter genoeg hebt, is de Cloud II dus een goede optie. Als de opstelling van console, tv en bank een langere kabel vereist, kun je beter een draadloze headset kiezen.
Eindoordeel
Kingston HyperX Cloud II
Gewicht |
320 gram |
Impedantie |
32 ohm |
Aansluitingen |
usb + 3,5mm |
Weergave |
virtueel 7.1 |
Prijs |
€ 99,- |
Kingston is natuurlijk vooral bekend door de geheugenreepjes die het op de markt brengt, maar het bedrijf probeert sinds enige tijd zijn marktpositie te verbreden en heeft daarom ook een aantal headsets in het assortiment. Daaronder is sinds kort de HyperX Cloud II te vinden. Met de aanduiding HyperX wordt de doelgroep duidelijk; met die titel mikt Kingston op de veeleisende gebruikers, waaronder het ook fanatieke gamers schaart.
De Cloud II is dan ook een heuse gaming headset, die zowel op een pc als op een PlayStation 4 aangesloten kan worden. Bij het ontwerp van de Cloud II moet één woord centraal hebben gestaan: robuustheid. Het is in ieder geval de stevigste headset uit de test, zonder daarmee veel aan comfort in te leveren. Het resulteert in een headset die niet is in te klappen of op te vouwen, maar wel tegen een stootje kan. Zo is de beugel die over het hoofd loopt gemaakt van een dikke strip geborsteld aluminium. Bij onze versie nog in stemmig rood uitgevoerd ook. Gelukkig zit er om de beugel een bekleding van kunstleer die bovenop heel stevig is, maar binnenin juist zacht. Afgezet met een al even stemmig rood stiksel maakt dat een gelikt geheel. Ook aan de twee oorschelpen is aandacht besteed. Die zijn gedeeltelijk van geborsteld aluminium, zodat ook deze wel een stootje kunnen verdragen.
De oorschelpen vallen over het oor, maar zijn aan de krappe kant. Ze vallen niet zo ruim als bij de headsets van Steelseries en de Asus, maar met wat schuiven zijn ze toch best makkelijk op de goede plaats te krijgen. De schelpen zijn gelukkig niet zo krap en oncomfortabel als die van de Turtle Beach. Kingston levert twee sets oorkussens mee; van zacht nepleer en van zacht stof, en hoewel wij een voorkeur hadden voor het kunstleer is het prettig dat je af kunt wisselen. Het grootste nadeel van de stevige constructie: het geheel zit als een huis, maar drukt daardoor ook vrij stevig op je hoofd. Dat komt ook doordat de headset met 320 gram aan de zware kant is. Alleen de enorme Strix Pro van Asus is zwaarder. De Cloud II zit echter een stuk comfortabeler dan de Asus en ook dan de veel lichtere Ear Force Stealth 500P van Turtle Beach. Tegen het comfort van de Gold Wireless Headset van Sony kan de Cloud II echter niet op en ook tegen de Plantronic Rig en V3 Prism van Steelseries legt de Cloud II het af. Vooral bij langere sessies wordt het minder comfortabel. Voordeel van de stevige behuizing is wel dat hij fungeert als een passieve noise canceling. Er dringt weinig geluid door in de oorschelp, zonder dat daar elektronica aan te pas komt.
Uit de oorschelp van de Cloud II komt een stevig met stof omwonden snoer, net als bij de Stix Pro van Asus. Die is gevoelig voor contactgeluid. De Cloud II heeft daar veel minder last van. Kingston heeft de headset voorzien van een lang snoer in twee delen. Samen zijn die delen 3,10 meter lang. Als je de volle lengte gebruikt, heeft de headset een usb-aansluiting, waarmee de in het snoer verwerkte geluidskaart aangestuurd wordt. De headset zelf heeft een snoer van 1,10 meter, dat via een 3,5mm-jack op die geluidskaart aangesloten wordt. Dat wil zeggen dat je de Cloud II met het korte deel aan kunt sluiten op een mobiele telefoon of - en dat is in dit verband interessanter - op de controller van een PlayStation 4. In dat geval mis je wel de knoppen die op de geluidskaart gemonteerd zijn, wat wil zeggen dat je het volume van het geluid en van de microfoon niet meer kunt regelen. Je moet dan ook de mute-knop missen en de knop waarmee je virtual 7.1-geluid aan of uit kunt zetten. In combinatie met een mobiele telefoon is dat geen probleem, aangesloten op een PS4 is dat wel degelijk een flink gemis.
Aansluiten op de PlayStation 4 kan gelukkig op twee manieren. Je kunt het lange snoer via usb op de console zelf aansluiten, met als voordeel dat je dan mute en volume op het kastje halverwege het snoer kunt gebruiken. Daar vind je ook een aparte volumeregeling voor de microfoon, wat tijdens het gamen erg prettig is. Hoewel het snoer met 3,10 meter best lang is, kunnen we ons echter situaties voorstellen waarin je daar te kort aan zult hebben. In dat geval kun je de korte variant van het snoer gebruiken en dat via de 3,5mm-plug aansluiten op de controller van de PS4, al mis je dan dus de knoppen voor mute en volume. Net als bij de Stix Pro is dat een niet te onderschatten nadeel. Vreemd genoeg raadt Kingston juist aan om de headset rechtstreeks op de controller aan te sluiten. Wij sluiten hem echter liever direct op de PS4 aan.
De Cloud II heeft een opvallend neutraal geluid. Eigenlijk scoort het op alle vlakken goed, al moet de headset van Kingston het op dit vlak afleggen tegen de enorme Stix Pro van Asus en ook tegen de Rig van Plantronics. De Cloud II klinkt echter beter dan de headsets van Steelseries en Sony. Groot is het verschil met de Plantronics, Steelseries en Sony echter niet. Het geluid van de microfoon van de Cloud II is vergelijkbaar met dat van de Strix Pro van Asus, wat wil zeggen dat je behoorlijk veel lage tonen zult horen en wat minder hoog. Dat levert een redelijk natuurlijke weergave op, maar juist tijdens het communiceren met andere spelers is dat niet direct een voordeel. Dan heeft de Cloud II nog virtueel 7.1-geluid ook. Het is in of uit te schakelen via een knop op het blokje waarop ook de andere knoppen zijn terug te vinden. Om kort te gaan; de simulatie is beter dan wat Sony met de Gold Wireless voorschotelt, maar minder dan bij de Stealth 500P van Turtle Beach. Het blijft echter een simulatie van surround sound. Met name de kanaalscheiding van het geluid laat te wensen over.
/i/2000600822.jpeg?f=imagenormal)
Plantronics Rig
Samengevat
Speel je veel online en heb je genoeg aan ruwweg 4 meter snoer tussen je PS4 en je zitplek, dan is de Rig van Plantronics de beste van de headsets uit deze test. Wat geluidskwaliteit betreft scoort de Rig hoog. Hij is bovendien licht, wat maakt dat hij redelijk comfortabel is. De oorschelpen hadden een slag ruimer gemogen zodat ze beter over de oren zouden vallen, maar het gewicht maakt hier veel goed. Verder heeft Plantronics de Rig uitgerust met een module met prettig veel opties. Zo kun je ook je telefoon op de Rig aansluiten en kun je kiezen of je het geluid van game en dat van de ingebouwde microfoon wilt mixen, of dat dat van de game en je telefoon, zodat je kunt gamen en bellen tegelijk. Alleen als je tijdens het gamen liever een draadloze headset gebruikt, zijn er alternatieven.
Eindoordeel
Plantronics Rig
Gewicht |
247 gram |
Impedantie |
32 ohm |
Aansluitingen |
3,5mm + s/pdif |
Weergave |
stereo |
Prijs |
Onbekend |
In de voorgaande tests leverde Turtle Beach steeds de headset met de meeste opties. Wat knoppen en snoertjes betreft kon geen enkele producent op tegen de Ear Force-modellen. Dit keer krijgt Turtle Beach echter stevige concurrentie van Plantronics, dat met de Rig ook behoorlijk wat mogelijkheden biedt. Het enige dat aan de Rig ontbreekt is dat hij niet draadloos gebruikt kan worden, terwijl juist dat in combinatie met een PlayStation 4 een stevige meerwaarde heeft. De Stealth 500P van Turtle Beach is wel draadloos.
Plantronics doet er echter alles aan om dat gemis te compenseren. Dat lukt aardig, vooral doordat de Rig met lekker lange kabels geleverd wordt, de langste van alle headsets uit deze test. Net als bij de HyperX Cloud II van Kingston is bij de Rig in het snoer een module ingebouwd met daarop de nodige knoppen. Het snoer waarmee de module op de pc of console wordt aangesloten is 3 meter lang. De headset zelf wordt vervolgens met een snoer van 1,5 meter op die module aangesloten, wat maakt dat je een meter of vier van je pc of console af kunt zitten tijdens het gamen. Dat haalt het niet bij de vrijheid die je hebt bij een draadloze headset, maar geeft toch behoorlijk wat speelruimte.
Het mooie van de Rig is dat de headset zowel via de optische als analoge weg aangesloten kan worden. Bij een pc kun je dus kiezen. Bij een PS4 dien je gebruik te maken van de optische uitgang van de console. Een meegeleverde optische kabel sluit je aan op de module met de knoppen. Op de module kun je niet alleen de headset aansluiten, maar naar believen ook nog je mobiele telefoon. De module heeft een stevige ring rondom, die fungeert als volumeregelaar. In de binnenring van de module vind je nog twee regelaars. De eerste bepaalt de verhouding tussen het volume van de game die je speelt en dat van de microfoon. De tweede bepaalt de verhouding tussen het volume van de game en dat van de aangesloten telefoon. Je kunt zo dus niet alleen muziek van je telefoon afspelen tijdens het gamen, maar ook een telefoongesprek voeren tijdens het gamen. Op de module zit zelfs een knop om je telefoon op te nemen, als die gaat. In het midden van de ronde module zit bovendien een grote knop waarmee je moeiteloos wisselt tussen game en telefoon. Als je belt, kun je dus ondertussen het geluid van de game op de achtergrond laten klinken, waarbij je via de module bepaalt hoe hard het gesprek en de game in de headset te horen zijn.
Verder heeft de module een mute-knop en een knop waarmee je kunt kiezen uit drie geluidspresets; pure, intense en explosive. Dat is de minste kant aan de Rig; de presets maken weinig verschil en je kunt er ook niets aan instellen. Gelukkig stoort het niet, wat komt doordat de Rig een opvallend goed geluid heeft. Het hoog is helder, maar vooral de bas maakt indruk. De bas is niet zo goed als die van de Strix Pro van Asus, maar beter dan die van de overige headsets. Doordat zowel hoog als laag goed verzorgd zijn, heeft de Rig een prettig natuurlijk geluid en zul je presets niet missen.
De Rig is bovendien redelijk comfortabel, wat vooral komt doordat hij met 247 gram de lichtste is uit de test. De Rig heeft ronde oorschelpen, waar ovaal wellicht praktischer is. De schelpen passen ook maar net over onze oren en het is even zoeken naar de juiste positie. Het gewicht maakt daarin echter veel goed. Ook de zachte met stof beklede rand van de oorschelpen is prettig. Eigenlijk is alleen de beugel die beide schelpen verbindt minder fijn. Hij levert vrij veel druk doordat hij vrij smal is. Een bredere beugel of een constructie zoals Steeseries die gebruikt was prettiger geweest. Toch wint de Rig het op dit vlak van de meeste andere headsets in deze test. Door zijn zachte oorkussens en lage gewicht hoeft de Rig eigenlijk alleen de headset van Sony voor te laten gaan, wat draagcomfort betreft.
Plantronics levert speciaal voor de PlayStation 4 een optische kabel mee, waarmee de Rig op de console aangesloten kan worden. Dat werkt ook vlekkeloos, al zit je wel met een berg snoeren. Voordeel daarvan is uiteraard wel dat je ook hier je telefoon kunt aansluiten en tijdens het gamen kunt bellen. We zijn ook hier buiten het boekje gegaan; hoewel de optie in de handleiding van de Rig niet genoemd wordt, hebben we de Rig losgekoppeld van de meegeleverde module en rechtstreeks op de controller van de PS4 aangesloten. Ook dat werkt prima, hoewel je dan dus niet van de module met de knoppen gebruik kunt maken. Ook de microfoon werkt dan nog prima, en nu we toch bij microfoon zijn aanbeland; die heeft het beste geluid van alle headsets in deze test. De microfoon van de Rig heeft het meest natuurlijke geluid van allemaal. Althans: als we de microfoon gebruiken die via een arm voor de mond te plaatsen is. Plantronics levert namelijk twee microfoons mee. De eerste heeft een arm en is bedoeld voor gamen. Er zit echter ook een tweede microfoon bij, die bedoeld is voor gebruik bij een mobiele telefoon. Daar zit de microfoon halverwege het snoer, zoals dat bij de oordopjes van telefoons gebruikelijk is. Als je de Rig met dat snoer op de controller van de PS4 aansluit, mis je nog steeds de knoppen van de meegeleverde module, al heeft de microfoon in het telefoonsnoer wel een mute-knop. Het geluid van deze microfoon is duidelijk minder, al komt dat ook door de plaatsing, verder van de mond. Het is echter nog steeds acceptabel. Toch sluiten we de Rig liever via de optische kabel op de PS4 aan, waarbij we het snoer voor lief nemen.
/i/2000600823.jpeg?f=imagenormal)
Conclusie
De test van PlayStation 4-headsets levert duidelijke verschillen op. De headsets van Sony en Plantronics zitten het prettigst en klinken bovendien goed. Beide hoeven wat geluid betreft enkel de Strix Pro van Asus voor te laten, maar die heeft zoveel nadelen dat we hem niet aanraden als PS4-headset. Wie genoeg heeft aan een actieradius van 4 meter heeft aan de Plantronics Rig een uitstekende consoleheadset, met een goed geluid en dito draagcomfort. Plantronics levert bij de Rig bovendien een basisstation dat erg prettige knoppen heeft die in het heetst van de strijd makkelijk te vinden zijn. Het grote voordeel van het basisstation is dat je er ook je telefoon op aan kunt sluiten en tijdens het gamen kunt bellen, terwijl je de game op de achtergrond kunt blijven beluisteren. Het is echter vooral het doordachte ontwerp van het basisstation dat het gebruik van de Rig erg prettig maakt.
Dat voordeel heeft de Gold Wireless van Sony niet, maar die stelt daar tegenover dat hij draadloos is en een erg strak uiterlijk combineert met het hoogste draagcomfort van alle geteste headsets. Het is even wennen aan de plaatsing van de knoppen op de headset, maar daarna heb je aan de Gold Wireless een prima keuze. De knoppen blijven minder prettig in gebruik dan die van de Rig, maar als je aan een actieradius van 4 meter niet voldoende hebt, is de Gold de betere keuze. Enig minpunt van de Gold is dat de ingebouwde microfoon minder goed werkt dan de microfoons bij de andere headsets uit de test, wat een nadeel is voor wie veel online speelt.
/i/2000600398.jpeg?f=imagenormal)
De overige headsets in de test zijn minder. De Stealth 500P van Turtle Beach heeft veel sterke kanten. Hij is draadloos, heeft een prettig geluid en bovendien prettige presets aan boord. Hij heeft echter ook last van een duidelijk hoorbare brom. Het grootste minpunt is echter dat het de minst comfortabele headset uit de test is. Daarin verslaat hij zelfs de Asus Strix Pro, die we om dezelfde reden afraden. Asus heeft speakers van 6 cm doorsnee ingebouwd en daarmee heeft de Strix Pro het beste geluid van alle geteste headsets. Daar staan echter veel nadelen tegenover. Niet alleen dat hij oncomfortabel zit. Wat vooral mist is dat je in combinatie met een PS4 knoppen voor volume en mute mist.
Datzelfde nadeel heeft de HyperX Cloud II van Kingston. Als je de headset op de controller aansluit, zoals Kingston aanraadt, dan mis je de nodige knoppen. Gelukkig kun je hem ook rechtstreeks op de PS4 aansluiten. Dat is een stuk prettiger, al is het snoer korter dan bij de Rig van Plantronics. Ook de module met knoppen is minder uitgebreid en prettig dan bij de Rig, waardoor de Plantronics de betere keuze is.
Tot slot is er de V3 Prism van Steelseries. Waar we in voorgaande tests juist zeer lovend waren over de voorganger van de V3 Prism, moeten we dit nieuwe model sterk afraden. De V3 kan alleen via usb op de PS4 zelf aangesloten worden en niet op de controller, zoals de overige headsets. Met 1,5 meter is het snoer van de V3 Prism echter veel te kort. Met een verlengsnoer wordt het er nauwelijks beter op, doordat de headset een volumeknop ontbeert en bovendien minder klinkt en minder comfortabel zit dan zijn voorganger.
Daarmee is de keuze dus simpel; wie liever een draadloze headset heeft, kiest voor de Gold Wireless van Sony. Wie liever iets meer bedieningsgemak heeft en kan leven met een actieradius van 4 meter, heeft aan de Plantronics Rig de beste PS4-headset. Er is ook nog een ander onderscheid te maken tussen de twee; wie veel online speelt en daarbij met anderen communiceert, heeft aan de Rig de betere keuze, aangezien de microfoon van de Gold Wireless het zwakste punt van die headset is.