Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Headsets voor de Xbox One

Luisteren via een adapter

Conclusie

Uit de vergelijking valt een aantal heldere conclusies te trekken. De gemakkelijkste: er is een duidelijke verliezer. De Kunai van Tritton is het lichtst, wat hem op gebied van draagcomfort een voorsprong zou moeten geven. Dat is helaas niet het geval. Door de kleine oorschelpen die geheel op de oren rusten, zit de Kunai het minst comfortabel van de geteste modellen. Door de kleine oorschelpen moet de Kunai het ook stellen met kleine speakers, wat duidelijk is te horen aan het geluid. Dat mist duidelijk 'hoog', waardoor de Kunai het slechtste geluid heeft uit de test. Dat zou gecompenseerd moeten worden door de prijs. Helaas voor Tritton wordt de Kunai op dat aspect verslagen door de headset van Microsoft. Die is bijna tien euro goedkoper, zit comfortabeler en klinkt beter.

De overige drie modellen uit de test hebben allemaal hun sterke en zwakke punten. Om de Xbox One Stereo Headset van Microsoft er meteen bij te halen: die moet het wat geluidskwaliteit afleggen tegen de headsets van Razer en met name Turtle Beach. Het verschil is echter niet onoverkomelijk. De prijs compenseert daarin veel, want de set van Microsoft kost de helft van die van Razer en een derde van die van Turtle Beach. Daarbij heeft de set van Microsoft nog een troef in handen; de lekker grote oorschelpen vallen geheel over de oren en doordat de set relatief licht is, zit hij het lekkerst van de vier. Je hebt dus voor weinig geld een prettig zittende headset die niet onaardig klinkt. Alleen de microfoon is wat minder, al valt er wel mee te werken.

De headsets van Razer en Turtle Beach ontlopen elkaar niet zo veel. De Razer Kraken is een stuk lichter, wat tot meer draagcomfort zou moeten leiden. Dat is echter niet het geval. Het ding drukt stevig op de oren en zit daardoor niet lekker. De Razer wint het van de Tritton maar groot is het verschil niet. Met name het geluid van de Razer is beter; het is ook beter dan dat van de headset van Microsoft, al moet de Kraken de set van Turtle Beach voor zich dulden. Die heeft speakers van 5 centimeter, waar de Kraken het met speakers van 4 centimeter moet doen, wat zich vertaalt in het geluid. De Kraken mist wat 'hoog' en heeft iets te veel 'midden'. Dat de microfoon het beste geluid aflevert compenseert het geheel enigszins, maar niet genoeg om de Kraken tot aanrader te maken. Daarvoor schiet het draagcomfort tekort.

De Turtle Beach heeft dus sterke troeven in handen. Met die grote speakers heeft de set het beste geluid uit de test. Wie goedkope headsets gewend is, zal wellicht wat bas missen, maar dat wat er aan lage tonen te horen is, klinkt goed. De XO Seven heeft het meest neutrale geluid uit de test, en zeker bij langer gebruik is dat naar onze smaak het prettigst. De XO Seven is daarnaast lekker stevig en daardoor ook de zwaarste van allemaal. Toch zit hij comfortabel, doordat de ovalen oorschelpen in hun geheel over de oren vallen en een prettig zachte rand hebben die niet te zwaar op de schedel drukt. Toch zijn er ook minpunten, zoals met name het koppelstuk dat in het snoer is verwerkt. De meerwaarde daarvan is klein, maar het nadeel groot, want de koppeling schiet makkelijk los. Dat kan erg irritant zijn. Verder is de XO Seven beduidend duurder dan de rest.

Wat ons betreft zijn de headsets van Microsoft en de XO Seven de beste keuzes, en daarbij wint de Xbox One Stereo Headset. Het draagcomfort en de prijs maken de headset van Microsoft uiteindelijk winnaar. Daar nemen we een wat minder goed geluid voor op de koop toe. Wie wat meer geld over heeft voor een beter geluid, heeft aan de Turtle Beach een goede set. Wie voor die headset kiest doet er wellicht goed aan om het snoer vast te zetten met een stukje tape.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (89)

Wijzig sortering
Wel een raar uitgangspunt voor de review:
1) Geen headsets met SPDIF aansluiting
2) Pricecap zorgt ervoor dat veel interessante headsets worden uitgesloten, hoge cijfers dus ook
3) Door al dat gedoe met die adapters, weet je al dat geen enkele headset een mooi cijfer zal halen, die uitgang is gewoon geen topper omdat ie via de controller gaat.
4) Geen volledig Wireless headset
5) Wordt niets gemeld over dat ook Kinect voor chat gebruikt kan worden en ondertussen audio via headset (via SPDIF) laten verlopen. Kun je meteen veel headsets aansluiten en kan een alternatief zijn voor velen als ze online gaming willen ervaren.

Bij 2 heb je zelfs enkele headsets die volledig wireless zijn (ook chat), lijkt me interessanter om die mee te nemen in een test, gezien je van deze headsets overal wel reviews kunt vinden.

Overigens blijf ik het gemist van Bluetooth op de console of het gesloten houden van de wifi-variant van MS erg jammer vinden. Dan ben je al automatisch veel geld aan het uitgeven als je (net als ik) graag draadloos wilt gaan werken. En dat die chat ook via de controller moet gaan (bekabeld), daar heb ik ook een broertje dood aan.

Zelf zit ik in een situatie (ben slechthorend) waarbij het volume voor de chat (wat vanuit de controller komt) niet hoog genoeg is, waardoor ik noodgedwongen via Kinect moet chatten, resulterend in opmerkingen of ik in de badkamer zit te gamen. Maar het werkt en kan daardoor wel gewoon met een Astro gaan gamen zonder iets in mn controller te hoeven pluggen. Overigens hiervoor aardig wat Turtle Beaches en Trittons versleten. Vooral de ophanging van de oorschelpen blijft toch kwetsbaar daar en heeft me aardig wat gekost voor ik bij de stevige Astro uitkwam.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 14 december 2015 08:59]

De spraak via de Kinect laten lopen wordt ik als luisterende partij nooit zo blij van.
Misschien dat het werkt als je alleen op je kamer zit maar vaak is het mateloos irritant door als het omgevingsgeluid.
Het uitgangspunt van de test is - als met alle tests van gaming headsets die we tot nu toe gedaan hebben - dat we kiezen uit het aanbod aan betaalbare headsets. Simpelweg omdat we er (en dat is een aanname) vanuit gaan dat het overgrote deel van de consolegamers wel een dure headset zou willen, maar uiteindelijk met een betaalbaar model naar huis gaat.

Daarnaast hebben we in deze test en in de test van headsets voor PS4 gekozen voor apparaten die door de fabrikant zelf als specifiek voor dat platform worden aangeprezen. Daarmee sluiten we in beide gevallen een hele serie general purpose (vergeef me de term) gameing headsets uit. Het zorgt er echter wel voor dat de headsets die over blijven ook echt vergelijkbaar zijn.

Dat is ook de belangrijkste reden om geen duurdere headsets (we hebben de grens op 200 euro gelegd) uit te sluiten. Het is niet eerlijk om een headset als die van Microsoft te vergelijken met een dure Sennheiser of Astro te vergelijken.

In dit geval betekende dit dat de headsets vrij karig zijn uitgerust. De headsets die in dit prijssegment specifiek voor Xbox One beschikbaar zijn hebben over het algemeen geen bluetooth en geen S/PDIF en zijn ook niet draadloos. Alle fabrikanten kiezen voor een simpele 3,5mm-aansluiting, direct op de headset. Zo is het aanbod en daar hebben we uit gekozen. Uiteraard zijn er genoeg andere oplossingen, maar om het vergelijkbaar te houden, hebben we ons dus beperkt tot het aanbod dat specifiek op Xbox One gericht is. Los daarvan zijn er diverse andere oplossingen. Kinect is een oplossing, maar en zijn genoeg andere. Ik werk thuis het liefst met een hifi-versterker, waar ik het geluid van de speakers of de koptelefoon door laat versterken. Er zijn meer opties. Valt echter allemaal buiten het bereik van deze test. Dit is niet meer dan een vergelijking van headsets die door fabrikanten aangeprezen worden als speciaal bedoeld voor de Xbox One.
Maar wat is betaalbaar? Voor de een ligt dat toch verder dan de rest. En doet het ertoe waarmee iemand de winkel uitloopt? Het gaat toch om welke keuze hij op voorhand heeft? De duurste versie zal misschien niet zoveel verkopen, maar de uitgave zelf is lastiger. Zo'n goedkoop ding kan altijd nog en dan weet je ook wel wat voor kwaliteit je kunt verwachten. Juist bij de duurdere headsets is het van belang dat je weet wat de goede en slechte punten zijn, zodat je een betere keuze kunt maken.

Verder lijkt het me logisch dat een headset van 50 euro, niet dezelfde kwaliteit biedt als die van 250 euro, maar dat doet niets af aan het feit dat je ze gewoon kunt meenemen. Een algehele conclusie vind ik daardoor ook vrij nutteloos omdat elke headset zo zijn voor en nadelen heeft (en er zit teveel verschil in prijs in om ze echt eerlijk te kunnen vergelijken.
Plus dat er juist ook bij de duurdere modellen veel Xbox One headsets zijn te vinden, juist omdat ze geen gebruik maken van Bluetooth (wat de meeste headsets vaak wel hebben voor PC of PS4).
Ik begrijp uit je opmerkingen dat jij graag een test van duurdere modellen zou zien :)

Als we duurdere gaming headsets gaan testen, dan denk ik dat we die in een aparte test zullen bespreken. Wat we bij de pc-headsets gedaan hebben; een test voor goedkope modellen en een aparte test voor duurdere modellen. Een test voor de echt dure pc-modellen moet nog komen :)

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 14 december 2015 13:25]

En daar wacht ik nu op :) want mijn Astro is aan vervanging toe ;)
Bedankt voor deze review. Ik was net opzoek :)
Ik heb voor het eerst de bij de xbox geleverde headset gebruikt en als ik hem goed opzet heb ik nergens last van.. En ik ben ook slechthorend ;)(rond de 80dB verlies..). Was namelijk uitgenodigd voor halo mp en na wat schuiven konden ze mij goed verstaan en ik hun ook. Geef toe dat het niet altijd even comfortabel zit en er wel iets anders voor in de plaats moet komen, maar dat komt nog wel.
Aan zo'n headset op 1 oor heb ik echt een hekel. Nee, doe mij maar 2 oorschelpen en een microfoon. Overigens heb ik het nog wel geprobeerd, maar het is simpelweg te zacht voor mij.
Geef toe dat ik ook liever met 2 schelpen heb maar voorlopig red ik me wel zo. Heb overigens wel het volume op vol of bijna vol staan :+.
Als je al die gegevens wilt hebben zal je inderdaad naar een andere review moeten zoeken.
Ik ben juist blij een keer een overzicht te zien van betaalbare headsets.

Voor mij is het enige wat van belang is dat mijn omgeving geen last heeft van het geluid. Eindelijk dus eens een lijst van headsets die geen 100-200 euro zijn en waar ik met 6 kabels in huis zit.
On-Ear en Over-Ear headsets mixen in een review alsof het elkaars concurrenten zijn. Jammer, maar daar skaat Tweakers toch echt de plank mis. Een review zou op gelijke basis moeten zijn, betekenend dat je in-ear, on-ear en over-ear gescheiden met elkaar vergelijkt en reviewt. (En draadloos vs draad, externe of interne microfoon, etc).

Natuurlijk kun je ze met elkaar vergelijken, maar dan kun je het on-ear deel niet meer als minpunt opgeven. on-ear zal namelijk bijna altijd ongemakkelijker zijn dan over-ear, ongeacht de bouwkwaliteit. (sowieso kun je je afvragen waarom het segment on-ear überhaupt nog bestaat, behalve het feit dat je meer betaalt voor over-ear).

Als gamer koop je m.i. altijd een over-ear. Je gamed in sommige gevallen dagelijks uren lang. Als je dat een week doet met een on-ear, dan heb je na die week barstende koppijn, hoe zacht het fluweel ook is.

Ook missen hier enkele universele headsets van andere bekende merken, zoals Sennheiser, Beyerdynamic Logitech *kuch reutel*,Creative.......... In sommige gevallen weliswaar duur, maar zeker geen duurkoop, zoals met een Razer 9/10 keer wel het geval is. Dat zijn namelijk gewoon rebranded 2nd-grade headsets.

Kortom; De conclusie zal op basis van deze voorwaarden waarschijnlijk wel kloppen, maar ten eerste; zijn die voorwaarden verkeerd vastgesteld; Er is ondanks significant onderscheid geen scheiding gemaakt tussen typen headsets op enkele definiërende elementen. En ten tweede; Er is door de auteur letterlijk geGoogled op 'gaming headsets XBOX', wat de auteur heeft gebracht op de1e pagina in de results en op basis van die lijst is deze bovenstaande selectie gemaakt. Of men heeft bepaalde sluikreclame deals met bepaalde brands.

Gemist kans weer.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 14 december 2015 09:01]

W.b.t. on-ear koptelefoons, onzin natuurlijk dat die niet comfortabel kunnen zitten. De on-ear headphones die ik heb gehad waren allemaal geweldig qua comfort, al waren dat geen game headsets en vielen die allemaal ook in een andere prijsklasse dan in deze review, maar goed.

Vind het ook niet zo'n geweldig artikel, ben het met je eens dat de voorwaarden zorgen voor een nogal slappe vergelijking. Sowieso zit je al met je prijs, écht een goede headset kun je eigenlijk niet vinden voor weinig geld.

Wat mij betreft is het gratis headsetje, alleen voor stem, nog steeds de beste oplossing. Ding is zo licht dat je niet eens merkt dat je 'm op hebt, en heb m'n TV lekker op 2 mooie speakers aangesloten, gamen met een headset heb ik nooit fijn gevonden.

[Reactie gewijzigd door Thomas op 14 december 2015 09:18]

onzin natuurlijk dat die niet comfortabel kunnen zitten
Mja, daar ben ik het iig fundamenteel oneens. Een headset klemt nagenoeg altijd, er is n.l. een minimale hoeveelheid druk nodig om er voor te zorgen dat hij blijft zitten. Die druk zal je oren onherroepelijk na enige tijd gaan irriteren, ongeacht de vorm van je oren.

Dat de frequentie en irritatiefactor per mens (of per type oor) verschilt, moge duidelijk zijn. Het is dus heel goed mogelijk dat jij het ding niet fulltime gebruikt en daardoor nooit last hebt gehad, of je oren staan bijna plat op je hoofd, waardoor de druk verder niet ook nog veroorzaakt dat je oren in een onnatuurlijke positie worden gedwongen.

Feit blijft dat een over-ear altijd minder irritatie veroorzaakt dan een on-ear.
Feit blijft dat een over-ear altijd minder irritatie veroorzaakt dan een on-ear.
Onzin. Ik heb wel eens over-ears gedragen die me vreselijk irriteerden. Ze klemden heel strak aan de bovenkant van mijn hoofd en waren heel zwaar, waardoor ik ze continu ontzettend voelde zitten. Bovendien waren de ear pads gemaakt van een materiaal dat niet ademde, waardoor m'n oren na zo'n 10 minuten al vuurrood waren en begonnen te zweten.
Ook kunnen mensen met wat grotere oren alleen over-ears dragen als de ear pads ontzettend groot zijn. Indien de ear pads nét te klein zijn snijden ze aan de randen van je oor, wat na een half uurtje al tot ondraaglijke pijn kan leiden.
Ik heb ook wel eens on-ears gedragen die heerlijk comfortabel zitten. Heel erg lichtgewicht, je voelt nauwelijks dat je zo ophebt. Niet teveel clamping force. Heerlijk zachte kussens die ademen.
Het verschilt echt sterk per koptelefoon hoe comfortabel die zit, we moeten niet alle koptelefoons van één type over één kam gaan scheren.
Hb hier een Sennheise on-ear van nog geen 60 euro en die zit zo lekker, kan ik de hele dag ophebben zonder enige irritatie. Hij klemt ook niet echt vast, als je je hoofd snel buigt glijd hij weg.
Ik denk dat je niet alle on-ear koptelefoons over één kam moet scheren door ze allemaal als oncomfortabel neer te zetten. Dat verschilt sterk per model. Een comfortabele on-ear koptelefoon kan comfortabeler zitten dan een oncomfortabel over-ear model.
Bovendien verschilt het sterk per persoon. Een over-ear koptelefoon kan net te kleine ear pads hebben en daardoor de randen van je oor snijden, wat een zeer oncomfortabele ervaring oplevert. Terwijl een over-ear koptelefoon dan stukken comfortabeler kan zitten.
Ook zijn er over-ears die je oren ontzettend laten zweten. Terwijl er ook on-ears zijn die je oren heel goed laten ademen, waar je oren niet rood van worden en niet van gaan zweten. Laten we dus niet alle koptelefoons van één type over één kam scheren.
Tuurlijk, als we kijken naar de absolute comfort-kings, die zijn allemaal over-ear. Koptelefoons die een 9 of een 10 voor comfort scoren. Maar een goede comfortabele on-ear kan ook een 8 voor comfort scoren.
Voorbeelden van on-ear koptelefoons die door de meeste mensen als comfortabel worden ervaren:
- Bose SoundTrue
- V-moda XS
- Sennheiser Momentum On-ear (hele zachte kussens van Alcantara, ademen heel goed, clamp force is de eerste dagen van gebruik wat hoog maar daarna prima)

Ik heb nog nooit barstende koppijn gekregen van een on-ear koptelefoon, jammer dat dat jouw ervaring is. Er zijn ook mensen die ze uren per dag dragen, zelfs een bril dragen, en nergens last van hebben.
Nu moet ik daar wel bij zeggen dat mijn oren op z'n monkey naar buiten staan :+

Jammer dat mijn comment hieronder ge -1'd wordt. Ik begrijp nog steeds niets van het puntensysteem en vooral het modereren ervan. En ik denk dat de moderators er zelf ook geen jota van snappen.
Naar mijn mening, maar ik heb er geen testresultaten van, is de geluidskwaliteit bij de nieuwe controller waar gewoon een 3,5 mm aansluiting op zit wel een stuk beter. Bij de overstap van mijn oorspronkelijke controller (met adapter) naar de Elite controller (met 3,5 mm ingebouwd) viel mij het verschil in geluidskwaliteit enorm op. Dit was misschien wel het testen waard?

Ik vind het ook wel erg mosterd na de maaltijd om nu nog headsets met adapters te testen, terwijl elke nieuwe controller gewoon een 3,5 mm aansluiting heeft. Misschien heeft het artikel net iets te lang in de kast gelegen ;) *no-offence*
Ik vind het niet zo'n beste review, eerlijk gezegd.
Tot slot is ook het geluid van de Kunai-set niet om over naar huis te schrijven. Het geluid heeft met afstand de minste kwaliteit van alle geteste headsets. Er mist vooral 'hoog' in het geluid, wat enigszins merkwaardig is aangezien de Kunai de kleinste oorschelpen en daarmee ook de kleinste speakers heeft. Daar zou juist het 'laag' onder moeten lijden. Toch komt de Kunai dus juist in het 'hoog' tekort.
Door de manier waarop de review geschreven is, wordt het mij duidelijk dat er toch een gebrek aan kennis is. Tweakers, om te beginnen is er een onderscheid tussen on-ear koptelefoons en over-ear koptelefoons. On-ear koptelefoons missen soms wat extensie naar de sub-bass, maar zetten de mid-bass en upper bass over het algemeen keurig neer. En er zijn ook on-ear koptelefoons met een prima sub-bass, zoals bijvoorbeeld de Momentum On-ear. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat on-ear koptelefoons over het algemeen minder midbass hebben. Het is vaak zelfs zo dat de duurdere Over-ear modellen het meest neutraal zijn. Goedkopere on-ear modellen hebben vaak wat extra bass (omdat ze goedkoper zijn, omdat wat extra bass goed werkt in omgevingen met omgevingsgeluid).
Er is dus echt geen enkele reden om in een review te schrijven dat de verwachting is dat On-ears minder laag hebben, en meer hoog, omdat de drivers kleiner zijn. Dat soort zinnen opschrijven geeft aan dat er te weinig kennis is van de headsetmarkt.

Ik vind de woordkeuze in de reviews erg karig. Behalve laag, hoog, gewicht en bouwkwaliteit zou ik wat meer termen gebruikt willen zien worden. Ik zou graag de volgende woorden terug willen zien in een review over headsets:
- sub-bas
- mid-bas
- middenbereik
- treble (evt. lower-treble, upper-treble)
- separatie
- soundstage
- breedte van de soundstage, hoogte van de soundstage, diepte van de soundstage
- isolatie van externe geluiden
- On-Ear vs. Over-Ear / Supra-aural vs Circumaural / Ear-Pad vs. Full-Size
- Sealed vs. Open
- impedantie, impedantiecurve.
- % THD per frequentie.
- resolutie (hoeveel details hoor je?)
- sensitivity (hoe hard gaat de koptelefoon?)

Ook de weergave van de meetresultaten kan gewoon stukken beter. Hier wat voorbeelden van hoe het ook kan:
http://www.innerfidelity.com/images/SamsungLevelOn.pdf
http://www.innerfidelity.com/images/SennheiserMomentum.pdf
http://www.innerfidelity.com/images/SonyMDR1R.pdf
http://www.innerfidelity.com/images/GradoSR60i.pdf
http://www.innerfidelity.com/images/SennheiserHD800.pdf

Het valt me op dat er bij de bespreking van de geluidsweergave alleen gekeken wordt naar de grootte van de drivers en de frequentiecurve. Terwijl geluid zoveel meer is dan dat. Het is heel lastig om alleen aan de hand van de frequentiecurve een oordeel te vellen over zeer belangrijke zaken als soundstage, separatie, resolutie. In iedere serieuze review van een koptelefoon vind je deze termen terug en wordt er een oordeel over geveld. Het maakt nogal verschil uit of een reviewer schrijft "soundstage as big as a poststamp" of schrijft "very wide soundstage with sufficient depth and height". Zaken als soundstage, separation en resolutie zijn voor een gaming koptelefoon ook heel belangrijk. Denk aan beschoten worden vanuit meerdere posities tegelijkertijd, of de voetstappen van een tegenstander kunnen horen tussen alle explosies door. Maar bovenal wil je als je zit te gamen gewoon een goede geluidskwaliteit, en een koptelefoon met een grote soundstage en goede separatie klinkt bij het gamen gewoon merkbaar beter. Een review die deze ontzettend belangrijke zaken niet eens aanstipt heeft veel minder waarde voor de lezer.

[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 14 december 2015 17:32]

Conclusie, de beste XB1 headsets zijn draadloze headsets direct aangesloten op de console zelf. Voor 43 euro een halfbakken headset met matig geluid, dat roept toch om een conclusie die alternatieven adviseert?
Nee, je bent te kritisch... De Microsoft Stereo headset geeft gezien de prijs een prima geluid, ondanks de dip in het middengebied. In de conclusie zit dus alles, gezien je "maar" 43 euro voor de Microsoft eigen headset hoeft te betalen (incl. de adapter) maakt die hem dus tot test winnaar.
Maar toch heeft ie gelijk dat je vooraf wel kon verwachten dat het geluid niet fantastisch zou zijn en headsets met SPDIF dit gewoon makkelijk winnen. En die zijn er ook genoeg
De stereo headset geeft anders prima geluid voor die prijs.
Idem bij de PS4. Draadloze headsets heb ik geprobeerd, opzich niets mis mee dan alleen dat je twee apparaten hebt dat moet wordt opgeladen en dat speelt onhandig als het zover is. Dan kan je tijdens gamen je headset wel opladen, maar dan zit je alsnog met een draadje.

Luister nu alleen bedraad tijdens gamen.
Dat is 'een' conclusie, andere is gewoon een top 5.1 set te hebben en slechts je voicechat audio via de standaard headset te laten spelen, ene zal je ws al hebben en het andere krijg je er gratis bij.
Mehh, koop liever een goede headphone zoals de ATH m50x en een clipon mike ( zoals die van zalman ).
Krijg je betere kwaliteit op zowel afspelen als opnemen.

Die ATH is de beste aanschaf die ik ooit op t gebied van audio heb gedaan.
Dat kan dus niet, aangezien er maar 1 aansluiting is voor geluid en mic :-)
Volgens mij zijn er wel gewoon splitters die twee 3.5mm plugs naar één 3.5mm plug omzetten. En die zijn heel vaak minder dan een tientje. Tuurlijk, je zit dan wel met een extra kabel voor de microfoon, en een adaptertje, maar dan heb je ook wat.

[Reactie gewijzigd door TwOne op 14 december 2015 09:20]

Daar heb je een punt, de vraag is of het wenselijk is als je 170 euro moet betalen voor een koptelefoon, de mic en een splitter. Aan de andere kant, je kan ook 150 euro neerleggen voor semi-brak geluid :-)
Er zijn meerdere koptelefoons in een lager prijsbereik die betere geluidsprestaties leveren dan de zogeheten gaming headsets.
Om een of andere reden is dit een onbewust goed bewaard geheim, dit geldt al jaren zo en het is erg jammer dat Tweakers dit ook in hun PC - headset tests niet mee neemt dan wel benoemd.

Zoek maar eens naar reviews voor een koptelefoon i.p.v. headset.
Precies. Ik heb voor €29 bij een Duitse webshop een Superlux HD 681 EVO koptelefoon besteld. Semi-open oorkappen, dus ideale balans tussen bas en 'openheid'. Zo heb je voor €50 al een veel mooier setje dan zelfs de Kingston HyperX Cloud (die heb ik ook getest).
Wat mij eigenlijk gelijk opvalt is dat de Microsoft en tritton head set gesloten systemen zijn, iets wat voor Gaming zeer onwenselijk is. Met een open systeem zoals de razer en turtle beach (en wat duurdere sennheisers hebben) heb je meer dynamiek, als bijkomend voordeel is het makkelijker om instrumenten (en daarbij ook voetstappen en wapens) makkelijker te plaatsen. Daarom alleen al Zou ik voor Gaming eigenlijk nooit een gesloten headset nemen.

Ondanks dat kan ik mij in de conclusie toch vinden omdat de Microsoft headset veruit het goedkoopst is, zelf zou ik zodra de bedragen boven de 100 euro uit rijzen een losse adapter met goede koptelefoon kopen en clipon microfoon. Dat zou trouwens nog wel een leuke toevoeging zijn. Het testen van een losse microfoon, of een goede koptelefoon in combinatie met de kinect.

Edit: Jammer dat mensen dit als een trol/flame modereren

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 14 december 2015 13:23]

Dat met de kinect als microfoon mag je vergeten, het klinkt namelijk echt helemaal nergens naar dan :-) Een maat van mij waar we regelmatig mee in een party zitten had een probleempje dat zn play en charge kit gaar was en dat soms z'n controller dan uit viel. Dan ging z'n chat dus ineens over de kinect en klonk het alsof 'ie in een grot was :-)
Ik heb zelf ook een hoop headsets getest voor de one. en kan bovenstaand oordeel ook wel beamen. Er is alleen een ding wat ik altijd merkte met het gebruik van de headsets i.c.m. de draad en de stereo adapters. En dat waren de sound pops, korte momenten dat het geluid weg viel. Dit had ik bij alle games en ik vermoed dat dit kwam door het signaal wat de xbox naar de controller zend. Toen ik eenmaal een Turtle Beach Stealth 500x had aangeschaft was het geluid veel beter.
Klopt dit ervaar ik ook met de originele stereo headset+adapter. Niet altijd even goed merkbaar maar vooral vervelend bij films of shooters.
Waarom zit er zo lang tussen de reviews van de PS4 headsets en die van de X1 ? Die van de PS4 was op 24 april 2015. Daar zit dus ruim 8 maanden !!! tussen. Dan lees je als gamer die PS4 headset review en dan denk je: "Leuk, dan zal die van de X1 ook wel snel verschijnen" en dan begint het wachten......

Ik heb het geluk dat ik mijn Astro headset die ik al voor de Xbox 360 had gekocht makkelijk via de adapter kon gebruiken voor de X1 en ook voor de PS4 (ja heb beide consoles), maar er zijn toch wel wat gamers die op zoek zijn naar goede NL reviews van headsets voor specifiek de X1. Dan komt Tweakers nog eens 8 maanden later op de proppen met een headset review voor de X1.

Dan over de review zelf: games vandaag de dag hebben allemaal Dolby 5.1-7.1/DTS/Surround of hoe het ook allemaal heet ondersteuning, althans de meeste games zoals COD, Battlefield etc. Waarom wordt er niet op getest op virtual surround ? Daarin zijn de verschillen ook erg goed merkbaar. In sommige games is de kwaliteit van een mooie virtual surround sound echt een toegevoegde waarde. Ik vind het echt mooi om te horen als je bv Battlefield 3 of 4 speelt dat een teamgenoot in een fighter jet even van links naar rechts en van voor naar achter door je geluid komt. Ook is het makkelijker om die vijandige chopper te lokaliseren en je stinger te pakken en puur op basis van geluid die chopper op de korrel te nemen.

Ik heb zelf al gemerkt dat niet alle headsets hier even goed in zijn. Hier zou best een uitgebreide test voor mogen zijn termeer omdat sommige headsets ook al van zich zelf bepaalde presets hebben voor diverse games. Jullie hebben het in deze review over stereo headsets en wellicht zal de fabrikant ze zelf met deze naamgeving in de markt zetten, maar stereo geluid is leuk voor het luisteren van muziek, maar niet voor games. In het artikel ontbreekt ook enige opmerking over virtual surround.

Dan nog over de adapter. Zoals anderen ook al in het artikel hebben aangegeven, het is pure geldklopperij van Microsoft en daar mag Tweakers best wel flinke kritiek op uiten. De X1 was bij de release (even de release in NL) niet meegenomen, al duurder dan de PS4. Heel veel gamers hebben 25 euro extra uit moeten geven om hun bestaande headset die ze op de Xbox 360 al hadden, opnieuw te kunnen gebruiken. Er is bij MS destijds iemand geweest die een hekel gehad moet hebben aan gamers als je zulke oplossingen bedenkt. De Xbox 360 controller had een "normale" headset aansluiting, althans, ik kon mijn headset er zonder adapter op aansluiten, maar dan komt MS met een controller waar geen headset normaal op past. Dan snap je het niet helemaal ondanks dat MS halverwege dit jaar een V2 van zijn X1 controller heeft uitgebracht die wel een normale headset aansluiting heeft. Ik vind dat Tweakers zelfs 2 jaar na de release van de X1 hier nog wel flink kritiek op mag geven. Laat ze het maar weten bij Microsoft.

EDIT: die grafiekjes zeggen mij niks zonder fatsoenlijke legenda erbij. Leuk dat die erbij staan, maar ik denk dat de gemiddelde Tweaker niet weet wat er nou echt wordt aangegeven in zo'n grafiek. Dat wordt in de begeleidende tekst wel enigszins gecorrigeerd door erbij te schrijven dat op bepaalde punten de hoge/lage tonen minder zijn etc, maar voor mij is dit alsnog iets waar ik totaal geen verstand van heb en zo'n grafiek valt voor mij dan ook niet echt makkelijk te lezen.

[Reactie gewijzigd door MRE-Inc op 14 december 2015 08:02]

Je hebt gelijk, wat uitleg kan geen kwaad. Heb inmiddels wat toelichting op de grafiekjes toegevoegd. Zo moeilijk is het overigens niet; zoals ik ergens in de tekst al enigszins opmerk; recht is de ideale weergave. Alles wat daarvan afwijkt wil zeggen dat bepaalde frequenties in het hoorbare spectrum te hard of te zacht worden weergegeven. Wat overigens niet wil zeggen dat een headset (of speaker of andere geluidsbron) met een perfect rechte grafiek ook het prettigst klinkt. Het is echter wel het meest neutrale geluid en daarmee ook het geluid dat het je het makkelijkst zelf naar eigen smaak bij kan kleuren.

Dan de veel gehoorde opmerking over de adapter en de geldklopperij. Die conclusie wordt naar mijn smaak iets te makkelijk getrokken. Als je de adapter los koopt, kost'ie € 20,- en dat is best aan de prijs. Bij verreweg de meeste Xbox One-headsets (en alle headsets uit deze test) wordt echter een adapter meegeleverd. Gek genoeg zorgt dat niet voor een opvallend hogere prijs. Om wat voorbeelden te geven. De Tritton Kunai is te koop in een versie voor PlayStation, voor € 48. De versie voor Xbox One kost € 51. Het is in principe precies dezelfde headset, alleen met wat andere aansluitingen. Ook uit de prijs van de headset van Microsoft zelf blijkt nu niet direct dat de meegeleverde adapter voor een enorme prijsstijging gezorgd heeft. Om ook daar een (veel minder hout snijdende) vergelijking tegenaan te gooien; de headset van Microsoft kost € 43. De headset die Sony op de markt brengt voor de PlayStation 4, enigszins vergelijkbaar in zijn eenvoud, kost € 76,50. De headsets uit deze test hebben zeker geen € 20 euro prijsverschil met vergelijkbare headsets zonder adapter.

Verder; uiteraard was ik in eerste instantie ook gepikeerd over de adapter. Een los ding, dat je tussen controller en headset moet plaatsen lijkt onzin. Toch heeft het eigenlijk best een prettig voordeel. Zoals iemand anders hier in de commentaren al aanhaalde; de knoppen voor volume en mix van gamegeluid en chat zijn eigenlijk best handig. Die mis je als je de adapter niet nodig hebt, zoals bij de vernieuwde Xbox One-controller of de PlayStation 4-controller. We hebben uiteraard Xbox One-games gespeeld met en zonder adapter en missen de knoppen als we spelen zonder.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 14 december 2015 10:25]

We geven de frequentiegrafiek van de geteste headsets weer op een schaal van op 0 tot 20.000 Hz. Dat is het voor de mens hoorbare deel van het geluidsspectrum. Bij audio is het gebruikelijk om de frequentiewaardes op een logaritmische schaal weer te geven. Dat komt het best overheen met hoe de mens geluid waarneemt. De grafiek geeft dus het volledige bereik van het menselijk oor weer, al dient daarbij aangetekend te worden dat lang niet iedereen de echt hoge tonen, boven ruwweg 15.000 Hz, kan waarnemen.
Dank voor deze toevoeging. Dat maakt het voor mij stukken duidelijker.
Dan de veel gehoorde opmerking over de adapter en de geldklopperij. Die conclusie wordt naar mijn smaak iets te makkelijk getrokken. Als je de adapter los koopt, kost'ie € 20,- en dat is best aan de prijs. Bij verreweg de meeste Xbox One-headsets (en alle headsets uit deze test) wordt echter een adapter meegeleverd.
Maar die adapter was er nog niet toen de X1 uitkwam. Veel mensen zaten toen met een headset die niet te gebruiken was op de X1. Begin 2014 kwam Microsoft zelf als eerste met die adapter. Ik (en andere gamers ook) heb toen een keuze moeten maken tussen óf die adapter en mijn bestaande headset te gebruiken, óf een nieuwe headset kopen. Echter was dat begin 2014 (eerste kwartaal) en ik weet niet of er toen al 3rd party headsets waren die voorzien waren van de Microsoft adapter. Natuurlijk is de aanschaf van die adapter goedkoper dan een nieuwe X1 compatible headset, maar het waren toen, begin 2014 toch extra kosten die gemaakt moesten worden door gamers om hun bestaande headset te kunnen gebruiken.

Het feit dat MS nu ineens wel een controller kan maken met een ingebouwde 3.5mm jack, laat wel zien dat ze goed fout zaten met de eerste X1 controller. Ik vind dat erg jammer en het heeft Microsoft echt wel een leuk sommetje extra cash opgeleverd.

Verder blijft de vraag staan waarom er niet op (virtual) surround wordt in gegaan in de review.
Ik heb in november een PS4 erbij gekocht. Op de DS4 controller zit een 3.5mm jack aansluiting voor mijn headset. Volgens de specs van Sony http://us.playstation.com...m?sel=techspecs-dualshock is het een:
Ports USB (Micro B), Extension Port, Stereo Headset Jack
Ik heb me werkelijk afgevraagd hoe het geluid zou zijn bij games als BF4 als ik mijn Astro met virtual surround in de stereo headset jack zou stoppen. Op technisch vlag heb ik geen idee hoe het onderwater werkt, maar ik kreeg dus gewoon surround sound te horen via de DS4 controller. Misschien is het logisch, maar als ik een labeltje Stereo Headset zie, dan denk ik als audio n00b dat ik dus alleen stereo geluid krijg, terwijl ik surround geluid wil horen. Bij rondvraag in de party chat kreeg ik antwoorden als: hmmm ja, weet ik eigenlijk ook niet....

Uiteindelijk zorgt een game met 5.1/7.1 geluid icm een DS4 controller met Stereo Headset dus wél voor surround geluid (al dan niet virtueel). Dat zijn dingen die ik best in zo'n review zou willen lezen. :)

[Reactie gewijzigd door MRE-Inc op 14 december 2015 10:43]

Zo moeilijk is het overigens niet; zoals ik ergens in de tekst al enigszins opmerk; recht is de ideale weergave. Alles wat daarvan afwijkt wil zeggen dat bepaalde frequenties in het hoorbare spectrum te hard of te zacht worden weergegeven. Wat overigens niet wil zeggen dat een headset (of speaker of andere geluidsbron) met een perfect rechte grafiek ook het prettigst klinkt. Het is echter wel het meest neutrale geluid en daarmee ook het geluid dat het je het makkelijkst zelf naar eigen smaak bij kan kleuren.

Jammer dat de frequentierespons het enige aspect van geluid is dat in de review besproken wordt. Reviews van koptelefoons kunnen zoveel meer bevatten dan enkel het bespreken van een frequentierespons. Sterker nog, als er in de review qua geluidsweergave alleen maar staat dat er een dip zit rond de 3KHz dan hoefden mensen de reviews helemaal niet meer te lezen, dat kunnen ze namelijk zelf aflezen in de grafiek.

Er ontbreken in de review nogal wat fundamentele zaken, zaken die in iedere review van een koptelefoon besproken moeten worden. Ten eerste bevat iedere review een bespreking van de soundstage. Dat kan met een algemene observatie, zoals "grote soundstage", "kleine soundstage" etc. Of het kan in detail besproken worden, "vrij brede soundstage, voldoende hoogte, mist alleen wat diepte". Verder ontbreekt een bespreking van hoe goed de koptelefoon is qua separatie. En een algemene observatie van de clarity/helderheid ontbreekt ook. Daarmee samenhangend de resolutie van de koptelefoon (hoeveel details hoor je?), daar wordt ook niets over geschreven. Verder is het gebruikelijk om aan te geven hoe hard de koptelefoon klinkt bij een bepaald volume van je Xbox, de sensitivity. En bij zowat elke review van een koptelefoon wordt ook de mate van isolatie van externe geluiden besproken. In hoeverre hoor je je oma en je moeder praten door je game-geluid heen terwijl je zit te gamen, relevante info hoor.
Dit zijn allemaal de basisdingen die iedere review moet bevatten. Aanvullend daarop zien we vaak nog wat technische dingen als een impedantiecurve, en een curve met het percentage totale harmonische vervorming per frequentie. Die dingen zijn geen absolute must, maar zeker een goede aanvulling op een review.
Omdat deze review al deze zaken mist, en in feite niets meer is dan wat observaties qua bouwkwaliteit en draagcomfort, aangevuld met een frequentierespons, vind ik het maar een zeer matige review.
Waarom zit er zo lang tussen de reviews van de PS4 headsets en die van de X1 ?
Omdat pas in juli 2015 de eerste nieuwe controllers van Microsoft op de markt kwamen waar standaard een 3.5mm jack zat i.p.v. de "eigen" wazige adapter. Dan duurt het soms nog een paar maanden voordat third-party devices zijn ontwikkeld en goed verkrijgbaar.

Neemt niet weg dat Microsoft inderdaad een beetje achter Sony aanhobbelde qua headsets; zo heeft elke fabrikant (helaas) zijn voor- en nadelen :)
Euh, heb je de review gelezen ? Deze headsets komen allemaal met de adapter van Microsoft zelf of een eigen gemaakte versie ervan. Paul heeft dus niet gewacht op de nieuwe controller. Die adapter is volgens de overzichts pagina van mijn bestellingen bij Microsoft door mij op 6 maart 2014 besteld en was toen volgens mij ook voor het eerst leverbaar in NL. Paul had dus al een week na de review van de PS4 headsets een review kunnen maken van de X1 headsets aangezien er in april 2015 ook wel genoeg X1 headsets verkrijgbaar waren. :)
Waarom niet op de conclusie pagina alle producten even op een rijtje, zoals hier reviews: Vijf mitx-behuizingen: klein maar fijn bijvoorbeeld wel is gedaan. Maakt de conclusie pagina een stuk sneller te lezen. En die grafiek kan dan gelijk wel weg, die is totaal nietszeggend in mijn ogen zonder duidelijke uitleg erbij. Ik heb nu geen idee waar ik naar kijk.

Edit: zie dat het inmiddels is gebeurd, misschien hadden de minnen en plussen er ook nog bij gekund. Maar dit is al duidelijker :)

[Reactie gewijzigd door MeltedForest op 14 december 2015 10:56]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True