Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Vijf dure gameheadsets Round-up

Duur is niet altijd goed

15-01-2017 • 06:00

245

Singlepage-opmaak

Conclusie

Tussen de vijf pc-gameheadsets met een prijs tussen de 200 en 300 euro blijkt een duidelijke verliezer te zitten. De Turtle Beach Elite 800 klinkt het slechtst van de vijf geteste modellen, en dat geldt zowel voor het geluid uit de oorschelpen als voor het geluid dat door de microfoon wordt opgevangen. De vormgeving is prima en de magnetische contacten van het basisstation zijn ook erg prettig, maar naar onze smaak is goed geluid belangrijker, en daar schort het dus aan. Op dat vlak doet de Siberia 800 van SteelSeries het beter, hoewel er ruis hoorbaar is bij deze set. De Siberia 800 zit ook prettiger, maar de constructie is wat slap. Het gemak van draadloze overdracht is natuurlijk prettig. Toch geven we ook hier de voorkeur aan goed geluid, en dat wordt geleverd door de drie modellen die niet draadloos zijn.

Gaming headsets tussen 200 en 300 euro

Zowel qua geluid als qua draagcomfort legt de Sennheiser PC 373D het daarbij af tegen de modellen van audio-technica en beyerdynamic. De PC 373D is lekker stevig en heeft een uitstekend volumewiel en een goede microfoonarm, maar ook een iets minder geluid dan z'n twee directe concurrenten. Van die twee is de audio-technica ATH-AG1X weer de mindere van de beyerdynamic MMX 300. De audio-technica ATH-AG1X heeft heerlijk comfortabele oorschelpen, die echter zo zwaar zijn dat ze van je oren zakken. Daarnaast is het geluid niet zo rijk als dat van de MMX 300. De headset van beyerdynamic is in opzet de simpelste uit de test. Hij biedt alleen stereo en is niet draadloos. Hij zit echter uitstekend en klinkt ook met afstand het beste van de headsets uit deze test, en dat geeft voor ons de doorslag.

Meetresultaten gaming headsets tussen 200 en 300 euroMeetresultaten gaming headsets tussen 200 en 300 euroMeetresultaten gaming headsets tussen 200 en 300 euroMeetresultaten gaming headsets tussen 200 en 300 euroMeetresultaten gaming headsets tussen 200 en 300 euroMeetresultaten gaming headsets tussen 200 en 300 euro

Reacties (245)

245
243
110
12
2
78
Wijzig sortering
Hulde voor de review, maar oh zo jammer van de uitvoering.
Vooral de getoonde 'metingen' zijn mij een doorn in het oog.
Daar valt totaal niet uit op te maken hoe een hoofdtelefoon klinkt en dat heeft meerdere redenen.
Allereerst wordt er niet beschreven hoe de metingen verricht zijn.
Welke meetapparatuur is er gebruikt?
Is er een dummyhoofd gebruikt?
Meten jullie de frequentiekarakteristiek buiten of binnen in het oor?
Kortom wat wordt er precies gemeten en in welke omstandigheden.

Ten tweede is de gebruikte schaal gigantisch met 120dB!
Bij akoestische metingen van luidsprekers en hoofdtelefoons is het doorgaans gebruikelijk om een schaal van 60dB te nemen en daarbij zijn dippen & pieken van 3 dB groot te noemen.
In de getoonde curven zie je al een niveau verschil van ruim 20dB of meer en zien deze er bovendien ook erg rommelig uit.
Het lijkt erop alsof met name ruis uit de geluidskaart gemeten is.

Ten derde is een frequentiekarakteristiek niet voldoende om daarmee een objectief oordeel over de klank te maken.
Daarbij is op zijn minst een 'waterval' (CSD) of liever een burst decay meting bij nodig om resonanties in kaart te brengen en eventueel een vervormingsmeting.
Hoewel resonanties ook wel te herkennen zijn aan de frequentiekarakteristiek, is een waterval meting nodig om te zien hoe groot/storend deze zijn (NB. houdt daarbij in de gaten dat het aantal trillingen van belang zijn en niet de tijdsduur).
Het geeft bovendien ook een veel beter beeld van hoe iets klinkt omdat dan gelijk het 'uitsterfgedrag' van het geluid te zien is.
Gebieden die er langer over doen om af te vallen tot een bepaald geluidsniveau, krijgen subjectief meer nadruk. En in geval van een uitstervende resonantie 'zingt het na' (denk maar aan een stemvork).

Ik begrijp ook wel dat bij een eenvoudige review zoals deze het meer om de verschillen onderling gaat, maar houdt het dan liever alleen op subjectieve beoordelingen in plaats van daar niets zeggende metingen bij te plaatsen.

Een van de websites die dergelijke metingen (in mijn ogen) redelijk professioneel aanpakt is: http://en.goldenears.net
Kijk dan bijvoorbeeld naar de Beyer Dynamic DT770pro: http://en.goldenears.net/8535

Probeer dit s.v.p. niet als negatieve kritiek te zien, maar als een zetje om het de volgende keer goed aan te pakken. Van tweakers.net had ik dat namelijk toch wel een beetje verwacht.
Het hoeft natuurlijk niet zo uitgebreid zoals bij Goldenears.net, maar laat op z'n minst zien hoe er gemeten is en zet er ook kanttekeningen bij.
Ha CMT,

Dank voor je reactie. Toen we in 2014 begonnen met het testen van gaming headsets hebben we geprobeerd uit te leggen hoe we de tests aanpakken. Ik heb die uitleg in de daaropvolgende tests steeds als link terug laten komen, maar uitgerekend in deze niet meer. Het gaat om deze pagina; reviews: Vijf goedkope gameheadsets getest

Wat we doen; we hebben inderdaad een dummy-hoofd met daarin een Behringer ECM8000 meetmicrofoon. Inmiddels hebben we een kleine ruimte gebouwd die we geïsoleerd hebben met akoestisch isolatieschuim waarin we de headsets testen. We laten vervolgens pink noise op de headset los en meten het resultaat op via AudioTester (http://www.audiotester.de/). De audio gaat de pc in en uit via een Sound Blaster X-Fi Titanium HD. Via AudioTester hebben we eerst een nulmeting gedaan, waarbij in- en uitgang van de kaart direct met elkaar verbonden zijn, zodat we de vervorming van de kaart kunnen meten en de metingen die we aan de headsets verrichten daarop kunnen corrigeren.

Maar toch, wat je in je reactie al aanhaalt; dat levert slechts een indicatie op van het geluid van de betreffende headset. Een dergelijke karakteristiek zegt lang niet alles. Daar zijn we ons zeker van bewust. Je suggesties over aanvullende metingen gaan we dan ook zeker bekijken. Thx,

Paul

P.S. Sorry voor de late reactie; ik was op vakantie toen het artikel online ging. In onherbergzame streken waar 2G al bijzonder was, laat staan wifi :-)
Ik wilde een eenzelfde reactie geven als CMT, maar ik was er niet eerder voor in de gelegenheid, dus vandaar dat ik nu maar even reageer op deze post om te zeggen wat ik wilde zeggen.

Mijns inziens is het "laagst hangende fruit" de logaritmische frequentie-as. Dat moet gewoon een instelling zijn in de software. Als ik naar de grafiek van de Sennheiser kijk moet ik de performance en hiermee bedoel ik dan even de transferfunctie beoordelen op basis van 5 (!) pixels. Dit terwijl het grootste gedeelte met vrij nutteloze informatie zit.

Om de metingen dan steeds op een beter niveau te krijgen zou ik qua meetopstelling:
• Headphone Henk goed definiëren, of iets simpelers maken wat makkelijk te definieren is. Als je simpele middelen tot je beschikking hebt zou je het best een harde (geen piepschuim, maar staal ofzo) pijp van de diameter van de microfoon kunnen maken van een vast volume tot aan een vlakke plaat. Iets van 1.5 cc bijvoorbeeld. Dan kun je wel over-ear meten maar niet on-ear. In-ear zou ook kunnen met zo'n setup.
• Een kant-en-klare headphone setup kopen. Kost wat centen maar dan heb je wel iets dat vergelijkbaar is met de rest van de wereld.

Nog wat algemene opmerkingen:
• Voor headphones/earphones kun je voor de beste kwaliteit/resolutie gewoon een sine sweep gebruiken in plaats van een ruissignaal (roze, MLS). Bij luidsprekers in een kamer wil je graag in het tijddomein kunnen filteren maar met deze schaal is dat niet nodig en zorgt alleen maar voor een minder goede meting.
• Absolute decibelschaal in plaats van vage "dBFS" of iets in die richting. Hiervoor moet je microfoon natuurlijk wel gecalibreerd zijn, of op een andere manier een idee hebben van de gevoeligheid. Om te weten hoe hard de koptelefoon gaat voordat hij in de vervorming schiet wil je gewoon het werkelijke getal weten, alsmede als het gaat over de gevoeligheid.
• Impedantiemeting erbij (kan gewoon gemeten worden met een kleine serieweerstand) en dan hebben we samen met de gevoeligheid ook nog de efficientie.
• THD grafieken zijn echt een ondergeschoven kindje bij headphonemetingen, en ik begrijp niet zo goed waarom. De hierboven aangehaalde watervalplots zeggen mijns inziens lang niet zoveel als de THD. Maar THD metingen zijn vaak of afwezig, of bijzonder summier (heaphones.com, innerfidelity). Voor een goed beeld wil je THD als functie van de frequentie zien zodat het verloop duidelijk is. Dan zie je dan veel headphones, ook bij niet bijzonder hoge aansturingen makkelijk naar >5% THD gaan onder de 100 Hz. Daarom is een THD meting als functie van de aansturing of nog beter de output ook heel waardevol om de headroom te kunnen bepalen.

Waarschijnlijk eist dit wel wat meer van je meetopstelling. Als je geen THD kunt meten maar alleen THD+N ga je bij lage aansturingen snel in de problemen komen.
• Super bonus als julle in de geïsoleerde ruimte een (simpele) speaker kunnen inbouwen zodat je isolatie/demping kan meten. Dit is vooral bij koptelefoon met actieve noise cancelling leuk omdat dit vaak de kern van het product betreft.

Dan een nóg algemenere opmerking: doet tweakers eigenlijk aan een soort van meetverificatie? Als je bijvoorbeeld helderheid meet of iets anders dat niet zo "vaag" is als audio dat je dan kan duiden hoe waardevol de meting is? Kortom een tolerantie op de meting zetten. Lijkt me een mooie aanvulling, maar misschien draaf ik een beetje door. :Y)

Ik ben verder best wel bereid me in te zetten voor de community voor dit soort zaken, dus als je vragen hebt laat maar weten.
Van tweakers.net had ik dat namelijk toch wel een beetje verwacht.
Op welke "echt" inhoudelijke review van de afgelopen jaren is jouw verwachting dan gebaseerd?
Dit is toch niet opvallend meer en dus precies wat je tegenwoordig van Tweakers kunt verwachten?

Misschien moet Tweakers accepteren dat het met dit soort reviews eigenlijk een beetje treurig begint te worden. Laat dit soort vergelijken dan maar aan jullie partner, HWI, over, die wel meteen 10 of 20 producten vergelijkt en wat dieper gaat.
Of een ander idee, (user) reviewers gaan scouten met kennis in specifieke gebieden en vragen of zij een vergelijkend onderzoek + review uit wil voeren als freelancer tegen vergoeding ofzo.

En sorry Paul, het is niet persoonlijk bedoelt. Het arsenaal aan producten is veel en bovendien specifiek, en dat zie je terug aan het niveau van de reviews. Zoals jullie zelf ook al 's zeiden, het is geen doen om dit allemaal te doen met een paar man. En dat klopt.
En soms vind ik de willekeur en timing van bepaalde reviews erg opvallend "commercieel" gezien. Dus dat helpt de algemene beeldvorming van onafhankelijkheid ook niet.

Verder helemaal eens met je reactie van CMT. Goldenears is inderdaad echt heel fijn en eigenlijk 1 van de weinige websites waar je concreet resultaten kunt aflezen waar je wat aan hebt. Alleen jammer dat de manieren van zoeken die website niet heel relaxed is.
CMT klinkt dus als iemand die WEL weet waar 't echt om gaat. Zulke mensen moet je dan zo'n review laten doen. Al heb ik geen idee of CMT, en andere specialisten, daar voor openstaan. Maar zou interessant kunnen zijn en zou zeker passen bij wat traditioneel Tweakers was ( Van en Voor Tweakers).
Tja, ik ben ook niet aktief op tweakers.net (eigenlijk gebruik ik alleen de 'pricewatch'), dus weet dan ook niet wat de standaard is.
Het lijkt mij gewoon meer dan logisch dat men bij elk review met metingen een beschrijving van de meetopstelling en procedure geeft en evt. valkuilen / kanttekeningen plaats. Een beetje wetenschappelijke opstelling zeg maar.
Anders kan je net zo goed afgaan op een review van een gebruiker (hoewel daar ook hele mooie (grondige) reviews tussen zitten hoor!).

Ik zou mijzelf verder geen specialist willen noemen, eerder een doorgewinterde luidsprekerbouwer ;).
Dat is van een hobby tot een echte passie uitgegroeid waarbij ik het onderste uit de kan probeer te halen (van ontwerpen, bouwen tot aan meten & luisteren toe).
Daarbij heb ik wel geleerd dat akoestiek geen makkelijk onderwerp is en er een hoop materie bij komt kijken.
Goede (betrouwbare) akoestische metingen kunnen doen en het interpreteren daarvan is op zich al een hele kunst. Om dat ook te kunnen koppelen aan wat je hoort, vergt nog eens een hoop ervaring & inzicht.

Helaas ben ik niet te porren om reviews zoals deze te schrijven. Ik vind het erg leuk om met akoestiek bezig te zijn en hoe dat zich relateert tot wat je hoort, maar dan puur hobbymatig zonder enige verplichting.
Het is ook wel erg veel werk wanneer je op een manier zoals goldenears te werk wil gaan.
Je moet echt het geluk hebben om iemand te vinden die zowel het maken van reviews en het bezig zijn met akoestiek als hobby/passie heeft (onder het moto van en voor tweakers).
Jammer dat je daar niet voor te porren bent :-)
Juist als hobbybouwer en dus "tweaker" ben je precies de specialist die bij Tweakers past, althans, als er nog een wens is om 't oude Tweakers terug te krijgen.

En het hoeft geen vaste taak of baan te zijn he. 1 goede review per jaar met bevindingen die je proefondervindelijk ontdekt hebt zou al leuk zijn bijv. Als tal van reviewers en tweakers er 1 per jaar maken biedt je al enorm veel content die er nu niet is :-)

Het is maar een idee. Snap dat veel mensen hier niet op zitten te wachten. Maar kan me voorstellen dat er ook wel Tweakers zijn die dit leuk zouden vinden. Getuige ook dat sommige user reviews beter zijn dan die van Tweakers zelf.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 14:05]

Hoe innerfidelity meet en reviewed is toch ook wat meer gestructureerd en inzichtelijk.

http://www.innerfidelity.com/
Misschien wordt het dan eens tijd, net zoals vroegâh bij de videokaarten, voor een verplichte benchmark voor headsets. Wil je als audio fabrikant serieus genomen worden, dan eerst door de test.

Weet je ook als consument waar je aan toe bent en kan je, mits er niet gesjoemeld wordt, objectief vergelijken.
Anoniem: 867213 @xs4me15 januari 2017 15:30
Ik ben het wel met je eens, maar ook bij HWI zijn de meeste tests die bij audio uitgevoerd worden helaas nietszeggend.
Een eenvoudig voorbeeld is dat audiochips daar een 'goed' kunnen krijgen op S/N niveaus terwijl die getallen altijd minimaal 24dB en meestal zelfs 36dB zitten boven die van draaitafels, en daaronder vallen dus ook draaitafels van meer dan € 10.000,- of zelfs € 100.000,-.

Blijkbaar is S/N dus niet zo'n heel relevant ding om te meten, anders zou niemand meer een draaitafel kopen, laat staan er blij mee zijn.
Maar omdat dat een van de weinige instrumenten is die ze hebben blijven ze het volhouden.
En ja, dat was het officiele antwoord. Liever een non-meting dan geen meting blijkbaar.

Ga voor (audio) reviews naar sites die goed kunnen uitleggen waarom ze een bepaalde meting doen, wat je uit de grafiek kunt opmaken en waarom dat belangrijk en relevant is. Doen ze dat niet dan hebben ze geen idee wat ze aan het doen zijn.
Je hebt gelijk dat dit soort `reviews` treurig beginnen te worden.
Ze kunnen er maar beter mee stoppen inplaats van mensen met verkeerde en incomplete info te misleiden.
reviews: Vijf goedkope gameheadsets getest

Hier staat wat informatie over hoe de tests gedaan worden. Dat geeft denk ik geen antwoord op al je vragen en opmerkingen, en we pretenderen ook zeker niet dat dit een perfecte methode is, maar wellicht dat het je wat meer info geeft over hoe we te werk gaan.
En ook daar is de schaalverdeling van de grafiek weer anders dan bij de andere twee categorieën en daarnaast ook onjuist weergegeven.
De interface van GoldenEars is niet zo duidelijk op mijn telefoon, maar er staan sinds 2014 geen nieuwe metingen/reviews in het Engels in?
Dat niet alleen, de reacties op reviews op die site zijn ook een grote explosie van spambotnonsens. Dus hoewel ze daar ooit wel beter naar de analyse van koptelefoons keken heeft tweakers veel andere dingen wel een stuk beter voor elkaar ;)
yup een frequentie curve is een logaritmische schaal niet linear zoals hier afgebeeld
Dat het met een geluidskaartje is gedaan daar kon je wel eens gelijk in hebben.
Blij dat ik niet de enige ben die de "meetresultaten" bekritiseerd. Je weet het een stuk beter te verwoorden. Maar wat betreft die waterfall, is dat wel van toepassing bij headphones? Ik was in de veronderstelling dat bij een waterfall, zoals jij ook zelf aangeeft, het uitsterfgedrag wordt weergegeven, oftewel hoe lang blijft de toon in de ruimte hangen (door reflecties). Dat is dan toch kamerakoestiek wat je meet? Iets wat bij headphones niet van toepassing is.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 22 juli 2024 14:05]

Hoewel de relatieve resultaten onderling interessant zijn, zou ik liever nog een vergelijking hebben gezien met goedkopere headsets.... Het is duidelijk dat wanneer je dit soort geld uitgeeft, je het beste voor de Beyerdynamic of de Audio-technica kunt gaan, maar de hamvraag blijft: Is het zinvol om dit soort bedragen uit te geven? Zijn deze dingen nou echt zoveel betere dan, bijvoorbeeld, een Logitech van €80 of een Trust van €25?
(hoewel ik die laatste zelf wel kan beantwoorden ;))
Ik heb al jaren diverse Beyer dynamics koptelefoons. (let op; geen headset!).

Het stereo geluid van beyer dynamic is imo velen malen beter dan de door software gecreëerde multichannel sounds.
Bovendien heeft BD al jaren lang hun target op studio's gemikt en niet op gamen en dat hoor je duidelijk als je 1 van hun koptelefoons gebruikt.

Ik speel div spellen competitive en vaak is geluid een leidende factor in een win of niet en ik hoor alles eerder, helderder en int algemeen beter dan menig andere gamers waar ik mee samen speel.

Qua microfoon raad ik net als zovelen in de reacties een losse mic aan.

De schelpen van BD zijn zacht, zeer goed voor lange game sessies maar zeker ook omdat ze heel goed geluiden van buiten de schelp isoleren. Er kan iemand naast me staan en wat zeggen op een behoorlijk volume zonder dat het me stoort. Op LAN parties heel wenselijk.

dit alles verslaat imo een headset of koptelefoon van onder de 100 want die ervaring heb ik nog nooit meegemaakt voor minder dan 100 euro...
Ik lees overal dat je koptelefoon nog zo goed mag zijn, je hebt een versterker nodig voor alles eruit te halen.
Gebruik je er een versterker bij ?

De Astro a40 zit ook in deze prijsklasse, waarom is deze niet meegenomen in de test? Deze heeft een versterker.
Inderdaad, je onboard soundchip kan onvoldoende vermogen hebben voor dit soort headsets/audio producten. Toen ik 2 jaar geleden de Sennheiser PC G4me Zero had gekocht was ik in 1e instantie heer erg teleurgesteld over de kwaliteit. Ik gebruik al 15 jaar Sennheisers, enkel hiervoor de USB uitvoeringen van rond de 100,-.

Wat ik nu merkte was een enorm plat geluid, weinig lage tonen, geen bass en saaie hoge tonen. Alsof ik iPhone oordopjes in had :P Uiteindelijk een Xonar Phoebus (productreview: Asus Republic Of Gamers Xonar Phoebus review door Omoe) geluidskaart gekocht om het te versterken en deze komt met hele fijne equaliser software ( met presets, maar ook goed zelf te regelen ) en ook hele fijne noise-reduction, echo reduction en background-noise reduction die middels een extra mic in de controlbox van de geluidskaart polst waar je stem zit en al het andere geluid weg filtert.
Ik heb een aparte geluidskaart die mijn 80 ohm koptelefoon heel goed aan kan. Zodra je richting de 250 ohm (of meer) gaat moet je inderdaad versterkers etc gebruiken.

Let hier bij op bij een aankoop!
BD heeft inderdaad erg mooi geluid. Ik gebruik op dit moment een BD DT 770 pro 250 Ohm me een modmic 6.0. Welke met welke BD heb jij zo'n goede ervaring?
ik heb een DT990 edition (alleen in DE verkrijgbaar toendertijd). en idd een losse mic.
Hiervoor de DT770 Pro 80 ohm versie gehad. Allebei zeer tevreden over.

Gebruik wel de juiste ohm versie ivm je geluidskaart! Meer info hierover kan je vinden op studio geluids websites etc.

Ik heb diversse andere koptelefoons geprobeerd van vrienden maar tis het allemaal net niet vergeleken met een BD. Liever 30 euro meer kwijt en een BD dan welk ander merk dan ook.
ja inderdaad :) ik heb een FiiO E10K Olympus 2 ik geloof dat dit kleine beestje net genoeg heeft voor mijn beyerdynamics. Ik hoef de knop niet hoger dan vol 2,3 te draaien.
Blij om te horen dat je er zo van kan genieten. Goed geluid kan op de juiste manier ingesteld (en gebruikt) een geweldige ervaring opleveren.

Van mij hoeft ook niemand een BD te kopen, geluid is heel persoonlijk... maar ik geniet er het meeste van met een BD :)
Ik ben bang dat Tweakers deze vraag nooit naar tevredenheid zal kunnen beantwoorden. Zoals je zelf al terecht aangeeft is er overduidelijk een verschil. Uiteindelijk is dat een kwestie van portomonee-diepte. Audiotechnisch is er geen onderscheid dat zich lichtjaren afzet van concurrentie. Prijstechnisch is er wél een gat tussen upperrange en de modellen eronder.

Om heel eerlijk te zijn, voor 80 of 90% is het aanschaffen van de betere merken zonde. Voor de vele euro's meer zullen ze geen merkbaar verschil horen. Op basis van prijs kun je dan eenvoudig een keus maken. Voor de paar audiofielen welke het wel waard vinden is het hoorbaar het extra geld waard. Maar doordat de verschillen zó klein zijn tussen midrange en highend blijft dit een persoonlijke voorkeur welke vooral portomoneegedreven is voor de massa.
Het valt me vooral op hoe duur deze gaming headsets zijn. 250 Euro is veel geld terwijl er koptelefoons met een hele goede geluidskwaliteit en draagcomfort te koop zijn voor 100 Euro of zelfs minder.

Het predikaat "gaming headset" schroeft de prijs dusdaning op dat je volgens mij beter voor een koptelefoon en een losse mic kan gaan.
Ik snap eigenlijk niet dat er mensen zijn die een Gaming Headset kopen die vervolgens alleen maar stereo kunnen weergeven. Juist in (FPS) games is het hebben van goed surround geluid van belang, en daar zullen een aantal zeker meer dan 200 euro voor over hebben. Daarom is het zo vreemd dat er een stereo model aanbevolen wordt.
Deze post van je toont aan dat je weinig weet van (stereo) hoofdtelefoons en hun werking.
Het zijn net surround hoofdtelefoons dat een gimmick zijn, een gimmick dat overigens niet echt werkt.
Ten eerste zijn er veel headsets die zeggen surround hoofdtelefoon te zijn, maar eigenlijk in de basis ook maar een "ordinaire" stereo hoofdtelefoon.
Ten tweede zijn er de "echte" surround hetsets met meerdere onafhankelijke speakers in de schelp. Dit is concept is gedoemd om niet te werken , althans niet zoals het bedoeld is omdat de speakers gewoon te dicht op het hoor staan om goed te positioneren.

Dus , het is perfect mogelijk om via een hoofdtelefoon surround te creeeren. Dit word gedaan via de HRTF protocollen
Deze protocollen bootsen 'de werking van u oorschelp en oor na. Meerbepaald hoe geluidsgolven u oor benaderen en hoe ze weerkaatsen op u oorschelp of andere delen van je oor.
Want eigenlijk kunnen wij enkel maar horen en geluid waarnemen in stereo. Immers , we hebben maar 2 oren. Maar onze hersenen kunnen door de fijne nuances in de geluidgolven daar een 3d positionering van maken.

Dus de HRTF protocolen "emuleren" hoe het geluid op je oor valt.
Die protocollen bestaan al jaar en dag.
Creative had hun cmss 3d, wat hardware matig werd berekend aan stereo input.
Maar de dag vandaag zorgt elke hoofdtelefoon setting in games er voor dat je 3d sound krijgt

En dat is wat die "gaming" "surround" headsets doen.
Ze nemen stereo signalen en gooien er hun eigen HRTF protocollen over. Van het ene merk werkt dit al beter dan het andere...

Om je een idee te geven... neem de goedkoopste hoofdtelefoon die je hebt, zet je uitvoer in windows audiomixer gewoon naar hoofdtelefoon . ( shakel alle gaming foefjes uit)
En speel dit audio fragment af... Je krijgt PERFECT suroound geluid uit een goedkope hoofdtelefoon : https://www.youtube.com/watch?v=IUDTlvagjJA

En dat is de reden waarom je best geen geld geeft aan een commercieel gehyped gaming product. Maar gewoon een goede hi-fi hoofdtelefoon , die een mooi gebalanceerd geluid weet te produceren.
Het surround gegeven komt vanzelf , want dat zit in moderne games allemaal ingebakken. Neem nu zelfs het recente Overwatch dat door zijn in game Atmos for headphones beter doet dan eender welke gaming surround headset .. en met een Hifi hoofdtelefoon heb je dan nog eens mooi en helder geluid er boven op...
Het voorbeeld wat je geeft, heeft niets met surround te maken. Het is binaureaal opgenomen, dat wil zeggen, met een dummyhoofd waar microfoons in de oren zijn gezet. Alsof het is opgenomen door de oren van een mens. Surroundgeluid opnemen, of erger nog, genereren uit stereogeluid, is iets heel anders.
Het is inderdaad Binaureaal opgenomen, echter het is nog steeds mogelijk om via een normale hoofdtelefoon , surround te positioneren.

Binaureaal opnemen of geluid mixen via HRTF geeft uiteindelijk hetzelfde reultaat.
Het is mogelijk 3d geluid te genereren op een stereo hooftelefoon

bij binaureaal opnemen worden de verschillende nuances in geluid vast gelegd via een echte OPNAME... bia HRTF worden deze verschillen gecreeerd in een studio en gedefineerd wanneer deze geluiden dienen afgespeeld worden...
Maar het reseultaat is hetzelfde :)

Neem bijvoorbeeld de smyth realizer dat is een appartaat dat perfect surround genereert via zeer uitgebreide HRTF protocollen en eigenlijk ook binaureaal opname.

http://www.smyth-research.com/
Ik denk dat de meeste games geen binaural surround stereo mix maken hoor.

Daar is het zo vreemd dat die MMX300 gewoon het stereo signaal als invoer heeft. Ik had verwacht dat er nog een downmix-module tussen zou zitten die van het 5.1 surround signaal (via optisch) een goede binaural stereo mix maakt.
nogmaals,
binaureaal opnemen of HRTF zijn 2 verschillende zaken die hetzelfde bereiken.
3d audio op een stereo hoofdtelefoon.

Games gebruiken HRTF

HEt youtube filpje was gewoon ter illustratie dat het perfect mogelijk is om 3d audio te krijgen op een hooftelefoon

LOS VAN DE METHODE !!!!

S
Ja ik snap je..

Ik gebruik misschien niet de goeie termen.. met "binaural surround stereo mix" en "binaural stereo mix" bedoelde ik dus een stukje processing die van een 5.1 signaal een stereo signaal maakt geschikt voor hoofdtelefoons, die rekening houdt met de algemene vorm van oorschelpen enzo, waardoor het stereo-koptelefoongeluid klinkt alsof het echt goed gepositioneerd surround sound is (net als de virtual barber shop).

Ik denk namelijk niet dat dit standaard in het stereo uitgangssignaal van bijvoorbeeld een Playstation zit, behalve dan blijkbaar in Overwatch, maar ik heb het zelf nog nooit gezien.
Ik heb zelf de Roccat Kave 2x gehad. Moet zeggen dat de weergave in de oorschelpen fenomenaal zijn voor een hoop games. Als ik de headset vergeet van stereo af te halen (Aangezien mijn speakers 2.1 er ook aan hangen), kan ik wel janken. Ik zal nooit en te nimmer gamen op een stereo headset. En het mooie is dat in mijn gaming omgeving mensen ook niks anders meer willen.
Denk hierbij aan games als: Arma 3, Rainbow six siege, BF4, BF1 zelfs racegames.

Ohja en portal 2 spelen terwijl dat robotje je om de oren vliegt, is een eargasm.
dat komt omdat, de hoofdtelefoon setting ( in windows of games) verschillende is met de Stereo setting.
Stereo is bedoeld voor een stereo speaker setup, en er zullen dus geen HRTF protocollen gebruikt worden..

de rocket cave is een hoofdtelefoon met 3 drivers per cup.
2 drivers voor geluid van 40 mm en 1 "rumble driver" voor de lage tonen..
Met 2 40 mm drivers genereer je geen 5.1 surround.. hoe ze ook geplaatst zijn :)

Mij lijkt het gewoon een (zoveelste) stereo hoofdtelefoon met "gimmicks" om zich te onderscheiden van de rest.
En de bijgeleverde externe soundcard zorgt voor de eigen HRTF protocollen van roccat... :)

Verder kan ik niet oordelen over die hoofdtelefoon want ik ken hem niet..
ik haal men vermoedens maar uit de spec sheet :)

Maar wederom ! jij bent tevreden.. en das alles dat telt .. toch ?
Even Offtopic... Awesome reactie.

On topic: ik snap je punt wel een beetje. Maar ik snap nog steeds niet waarom een stereo headset aangeraden wordt in deze test als gaming headset. Een surround headset (paar vrienden hebben ook 5.1/7.1 headsets) heeft zoveel voordelen ten opzichte van stereo. Voor minder dan 249 euro heb je een gaming headset waarbij je wel precies hoort waar iets weg komt... Dat is wat me stoort snap je? De review voelt als pagina vulling en niet als echte vergelijking. Knal gewoon een test met alle goede gaming headsets erop. Stereo, real surround, simulated surround etc etc. En ga dan kijken waarom je wel of niet een surround headset moet halen. Dat is een goede review IMHO. Mja ieder zijn eigen :)
Nogmaals, Bijna 99% van alle "gaming" headsets zijn in wezen gewoon op zijn best ,middelmatige veel te bassige stereoheadsets, meestal via een externe geluidskaart, surround geluid uit de schelpen toveren, en dit via de al eerder aangehaalde HRTF protocollen , hetzij ontwikkeld in eigen huis of via thrith party...
Echte 5.1 headsets met in elke schelp 5 aparte speakers zijn 1 zeldzaam en 2 werken amper of niet zoals bedoeld omdat er gewoon te weinig ruimte is en de afstand tot het oor te beperkt.

De gaming markt is een druk bevochten segment waar gigantisch veel geld te rapen valt.
Daarom word er veel met "foefjes" gegooid die goed klinken , of er goed uitzien. Personlisatiemogelijkheden, een hoop RGB leds , of dure woorden zoals rumble drivers , moeten de toekomstige gamer kopers over de streep trekken..
En dat is een val waar veel mensen in trappen. Want hoe je het ook draait of keert, de basis blijft een op zijn best middelmatige stereo headset.. met veel te veel bass

Vandaar ook heel de 'discussie" . Je koopt je best een "middelmatige" HIFI headset, die in geluidskwaliteit vele mater beter klinkt , en veel gebalanceerder klinkt dan een dure gaming headset.
Zelfs onboard souncards met realtek chipset zijn in staat om in de hoofdtelefoon setting , dezelfde HRTF protocollen te generen die jou dure gaming hoofdtelefoon gebruikt met de externe bijgeleverde soundcard...
Zelfs moderne games leveren betere HRTF protocollen dan bij die bijgeleverde soundcards.
Bewijs hiervan is Overwatch met zijn ATMOS for headphones.
Ik kan perfect zeggen waar iedereen zich bevind, of ze zich achter muren bevinden... Veel beter dan via de CMSS-3D HRTF protocollen van mijn interne soundcard (Sound Blaster xi-fi titanium)

Ik had vroeger ook zelf een gaming headset.. Een steelseries Siberia . De headset waar iedereen vol lof over was.
En op de PS4 heb ik een Turtle Beach stealth 500P 'surround" headset...
Die beiden stof liggen te vangen in de kast..
Ik speel nu altijd met mijn Beyerdynamics DT770 Pro.
De steelseries is gewoon een hoop wollige bas, met een totaal gebrek aan gedetaileerd hoog en midden.
En de positie bepaling op mijn BD DT770 is superieur aan de "echte" surround headset van Turtle beach...
Echter de BD DT770 is wel in staat om een getetaileerd hoog en midden weer te geven waardoor het mogelijk word om nuances zoals voetstappen, ricochets, etc etc exact weer te geven...
en het is dat wat je wil in games.. de nuance in geluid , de kleine verschillen die verstopt zitten
En de positie bepaling op mijn BD DT770 is superieur aan de "echte" surround headset van Turtle beach...
Echter de BD DT770 is wel in staat om een getetaileerd hoog en midden weer te geven waardoor het mogelijk word om nuances zoals voetstappen, ricochets, etc etc exact weer te geven...
en het is dat wat je wil in games.. de nuance in geluid , de kleine verschillen die verstopt zitten
Hier ben ik het ook volledig mee eens. Ik hoor elke voetstap, jump, ricochet, noem maar op vele malen eerder en duidelijker dan elk van mijn team maten...
Dat komt denk ik omdat het overgrote deel van de headsets, ook de surround modellen maar 2 echte speakers hebben (1 in iedere schelp), waarbij "surround" volledig uit de meegeleverde software komt (ik weet dat razer een model heeft met 5 speakers per schelp, maar veel ken ik er niet). Met deze headsets kan je hetzelfde bereiken wanneer je ze op een goede geluidskaart aansluit die dit zelfde effect kan bereiken.
Modellen met meerdere speakers werken slechter dan modellen met een speaker per oor. De afstand is te klein om een goeie surround te maken. Dan is het beter om virtueel te gaan.
Het is een kwestie van goeie software hebben.
Luister hier maar even naar met een stereo headset:

https://www.youtube.com/watch?v=IUDTlvagjJA
Het voorbeeld dat je post is juist precies niet surround, maar binaural, en gebruikt ook geen speciale software, maar een speciale opnametechniek.
Het voorbeeld is inderdaad een speciale opname. Echter levert het wel surround geluid op, je hersenen interpreteren het stereo geluid namelijk als surround geluid. Geluid dat van voren, achteren of de zijkant komt.
Dit zelfde effect kan ook in games bereikt worden door dezelfde principes. Echter niet door het geluid op een bepaalde manier op te nemen maar door software te gebruiken om het geluid op een bepaalde manier af te spelen.
Dit principe is niet nieuw, denk bijvoorbeeld aan CMSS-3D, Razer Surround, SBX Pro Studio, Dolby Headphones,... allemaal softwarematige truuks om een 5.1 of 7.1 signaal om te zetten naar een stereo signaal waarbij je dezelfde positionele audio hebt.

Sennheiser heeft hiervoor zelfs een speciale externe geluidskaart/versterker voor ontwikkeld: http://www.absolutegeeks.com/sennheiser-gsx-1000-review/
Ik weet nog van 'vroeger', Half-life en Counter-strike met A3D, gewoon simpel stereo hoofdtelefoontje, maar wel precies kunnen horen waar iedereen liep. Helaas alleen win9x drivers...

Daarna is dat weer overgenomen door Creative en ondergebracht in EAX, maar eigenlijk ook weer niet :p

Is het geluid wat A3D destijds kon tegenwoordig al ergens geëvenaard, of is dat meer een game software ding geworden ipv driver ding? (volg het hele gebeuren al even niet meer :p)
Ik weet nog van 'vroeger', Half-life en Counter-strike met A3D, gewoon simpel stereo hoofdtelefoontje, maar wel precies kunnen horen waar iedereen liep. Helaas alleen win9x drivers...

Daarna is dat weer overgenomen door Creative en ondergebracht in EAX, maar eigenlijk ook weer niet :p

Is het geluid wat A3D destijds kon tegenwoordig al ergens geëvenaard, of is dat meer een game software ding geworden ipv driver ding? (volg het hele gebeuren al even niet meer :p)
A3D was inderdaad bijna cheaten, zo goed was dat. In die tijd beheerde ik veel CS servers en moest ook op cheaters letten. Spelers met A3D waren echt een probleem, dat leek soms wel een wallhack, die spelers schoten op geluid door twee muren heen raak.
Maar ja, het zat in het spel, het was dus geen cheat.

In principe kan hetzelfde bereikt worden met moderne systemen als OpenAL. Ik vermoed dat de programmeurs geleerd hebben dat het niet meer leuk is als sommige spelers zo'n enorm accuraat geluid hebben terwijl de meeste anderen dat niet hebben en het daarom anders aanpakken.
Ik denk ook (al is dat moeilijk te controleren) dat A3D eigenlijk niet zo'n beste simulatie was. In werkelijkheid komt geluid niet in een rechte lijn op je af maar is er altijd wat vervorming en reflectie. Misschien dat moderne systemen dat beter simuleren waardoor je richting en afstand van geluiden niet meer zo exact kan schatten als met A3D.
Anoniem: 145867 @Tsurany15 januari 2017 13:41
Zou je dat wat Sennheiser heeft gewoon niet kunnen inbakken in een koptelefoon? Met een 5.1 of 7.1 aansluiting?
de techniek is anders, maar het resultaat is hetzelfde.

3d positioneren via stereohoofdtelefoon, en daar ging het om.

echter kunnen game makers geen 8616516516 samples opnemen via een pop met microfoon op de oren, en gebruiken ze HRTF protocollen .. maar met goede geavanceerde HRTF protocollen is het resultaat hetzelfde :)

Ze emuleren beiden hoe het geluid op de oorschelp/hoofd zou vallen zodat u hersenen de juiste info krijgen om het te positioneren...
Lijkt mij inderdaad logisch, heb zelf ook altijd modellen gebruikt met 1 speaker per schelp.
Leuk. Dat doet me denken aan kunsthoofdstereo uit de jaren 80
Ik heb onlangs de G533 headset gekocht van Logitech en ik durf te wedden dat het één van de beste headsets is ook vergeleken met de duurdere modellen. De dynamiek, detail en stereobeeld is geweldig! Ik heb de MDR-1RBT (gebruik hem ook met draad) en de MDR-V700 van Sony, Shure SE215 en Focal XS Book speakers en het geluid van de Logitech klinkt geweldig. Voor mijn gevoel zit er wel een lichte vertraging in het geluid maar echt minimaal.

Het standaard surround geluid is om te huilen via de Logitech software. Er word een lichte echo toegevoegd en het midden en hoog klinkt heel dun. Het klinkt als een goedkope home theater set.
Echter met de optie Dolby Atmos in Overwatch klinkt het geluid aanzienlijk beter en zo blijkt dat software dus veruit het belangrijkste is voor de surround geluidservaring.
Anoniem: 813437 @-NRG-15 januari 2017 11:13
Ik heb een parrot zik en moet zeggen dat die logitech inderdaad heel goed is voor zijn prijs tevens is garantie/service bij logitech goed. Ik zou dan echter voor de G933 gaan.
Ik snap het wel. Persoonlijk heb ik een hekel aan alles wat meer dan 2.0 of 2.1 is. Het is vaak gesimuleerde ruimtelijke echo zooi wat je ook kan opvangen met software. 7.1 set niet nodig. Sterker nog 7.1 in headset komt vaak niet eens tot zijn recht. Dan heb je meer ruimte nodig. Het is allemaal marketing praat. Ik speel nu Assassins Creed Syndicate en ik hoor toch echt wel waar het geluid vandaan komt qua ruimtelijkheid met 2.0 headset. Ligt er maar aan hoe de game ontwikkelaar het geïmplementeerd heeft.

Ik heb de Sennheiser g4me One en ik heb gekozen voor het bedieningsgemak. Te denken aan oorschelp volume bediening en klikbare microfoon. Open ear design ( minder warm en zweterig) en 2.0 waren eveneens vereiste. Ik wil niet altijd kijken naar toetsenbord waar volume knop zit.

Waar ik het met Tweakers redactie niet mee eens ben is en dat is persoonlijk, maar meerdere van mijn LAN kameraden en ik klagen altijd over juist de veel te lange meegeleverde kabel. Als ik voor mijzelf mag spreken:
Wat heeft een pc gamer die aan een laptop gamed aan 2 a 3 meter kabel. Of het zit/hangt in de weg of je bundelt de kabel samen wat weer loos gewicht is.

Zo zie je maar reviewers kunnen ook een eigen persoonlijke voorkeur hebben. Mijn ideale headset hoeft niet de jouwe te zijn. Ik ben wel eens dat als je een echte 2.0 hoofdtelefoon koopt met afklikbare headsetkabel dan kan je wel je eigen gamingheadset maken met V-moda Boom-Pro. Let op: Sennheiser heeft en speciale 2.5mm aansluiting. Je zal je headset moeten modificeren d.m.v. een 2.5mm naar een 3.5mm adapter of je haalt een ring uit de headset eer er een normale 3.5mm kabel in kan.

De echte 2.0 headsets hebben vaak veel betere draagcomfort i.v.m. gaming headsets.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 14:05]

Eindelijk iemand die wat zegt over die lange kabels. Ik heb al 2 stuks gesloopt omdat mijn stoel over de kabels reed. Kortere kabels zouden ideaal zijn, of inkortbaar,
Surroundheadsets is imo gewoon een gimmick. Je hebt twee oren waarmee je ook 'surroundsound' kan horen omdat je brein het informatie verwerkt van die twee oren samen om richting te bepalen. Stereo koptelefoon is dan voldoende omdat voor elkaar te krijgen.
Ik zal je uit de waan helpen, je hebt maar twee oren en ze vangen beide geen richting op van het geluid. Stereo is dus alles dat er te horen valt en de rest kun je dus met software oplossen. Je geluidskaart kan dat vaak zelfs hardwarematig.

Als het niet op je oor zit (gewone speakers dus) is het ingewikkelder om dat goed te kalibreren, omdat de afstand en performance van de speakers vrij precies bekend moet zijn. Bij headphones is dat volgens mij doodsimpel.
Ik heb voor minder een Philips Fildelio X2 gekocht.
Maar ook Sennheiser HD598, Beyerdynamic DT880 of een Audio Technica AD700 koop je voor minder.
Bovenstaande komen allen niet boven de €200 uit.
Voor dat geld krijg je een serieus goede koptelefoon.

Dan koop je voor nog geen €10 er een losse zalman mic bij
pricewatch: Zalman ZM-MIC 1

[Reactie gewijzigd door Sinned123 op 22 juli 2024 14:05]

Ik was toch even zeer benieuwd hoe die zalman eruit zag.. Ziet er compact uit. Ik moest namelijk meteen denken aan de standalone mics die (de meeste denk ik) ik gebruikte, die dunne lange stengel met een rond klein standaard :D
zelf ben ik jaren geleden voor een senheisser 555 en de zalman mic gegaan en de geluidskwaliteit van die microfoon doet niet onder aan die van de meeste headsets.

wel moet je er rekening mee houden dat hij niet lekker op dunnere kabels past maar gelukkig hebben de meeste duurde koptelefoons gewoon dikkere kabels
Of als je dan toch veel geld uit wil geven aan een goede koptelefoon kun je bijvoorbeeld een Vmoda M100 nemen. Ook hier heb ik al jaren een losse microfoon. Werkt uitstekend en je hoeft niet over straat te lopen met zon microfoonbeugel als je een keer onderweg muziek wil luisteren.
Idd, gewoon een goede koptelefoon kopen. Als je een "mooie" microfoon zoekt die aan de headset klikt dan is de modmic van antlion nog een goede optie. Met een fiio E10K erbij hoef je je ook geen zorgen meer te maken over de onboard audio-out.

[Reactie gewijzigd door Rolf op 22 juli 2024 14:05]

Als alternatief kan je eventueel ook naar de 1More (MK801/MK802) kijken. Zeer goed geluid (zoek de tests maar op) en onder de €150 voor model met bluetooth vs onder de €100 voor model zonder.
Hd598, een onk model ga dan voor een hd6**(600/650), ik heb hier een parrot zik 3.0 prima hoofdtelefoon inclusief noise cancellation. Te gebruiken met usb, 3.5mm of Bluetooth 4.0.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 813437 op 22 juli 2024 14:05]

Ik heb hetzelfde gedaan maar dan met een Audio-Technica m50x (met AudioEngine D1 DAC) + een zalman zm-mic. Veel beter geluid dan al die 'gaming' headsets'. Alles waar 'gaming' op staat tegenwoordig wil alleen zeggen dat het veel te duur is voor wat je ervoor krijgt.
Die Philips Fidelio X2's zijn ongelofelijk goed.
Qua muziek en qua gaming ... aanrader.

https://www.reddit.com/r/...e_gaming_headphones_mics/

Philips Fidelio X2 + Vmoda BoomPro + DAC SMSL SD-793II

Ik heb minstens 10 highend hoofdtelefoons geprobeerd en wonder bij wonder.
De Philips Fidelio X2 zijn er als de beste uitgekomen.
De Sennheiser HD600 HD650 kwamen zelfs niet in de buurt.

a-mazing
Je reddit link is stuk, staat er niet volledig op.
Beter dan een Sennheiser hd650?
Idd die HD650 zijn voor gaming veel te "flauw" qua beleving.
Je hebt wat zwaardere tonen nodig bij ontploffingen enzo
Idem hier, een Fidelio x2 + Boompro, prima combinatie!

Dit is de juiste reddit link:

https://www.reddit.com/r/...e_gaming_headphones_mics/
Idd, zelf heb ik zo'n Sennheiser met een Antlion ModMic.
Anoniem: 159816 @breaky7315 januari 2017 14:33
Een goede mic kost ook veel geld. Neem bijvoorbeeld de HD25, de variant met een microfoon kost het dubbele.
Een losse mic is simpelweg vaak "onhandig" (relatief). Ik heb een hyperx cloud (de eerste, dus gewoon stereo) en zou deze niet zo snel willen vervangen. Zeer hoog draagcomfort, goed helder geluid zelfs in de mid-range en een degelijke, afneembare microfoon. Dat was toen voor ~70 euro gewoon zijn geld waard naar mijn mening.

Ik kan mijn ervaringen niet omzetten in grafieken, maar samen met een vriend die op zijn PC een losse dac + 2 monitor speakers heeft en zijn vader die groot audio enthosiast is waren we best onder de indruk van dit "gaming" artikel. soms moet je gewoon even goed zoeken. Logitech e.d. vallen mij dit betreft erg tegen, terwijl hun muizen bijv weer fantastisch zijn.
ja dit dus.. vergeet die gaming headset onzin.. Allemaal marketing BS
jetspiking Freelanceredacteur @ExIT15 januari 2017 08:47
Wat is eigenlijk het voordeel van een headset t.o.v een speaker installatie? (behalve dat mensen om je heen er geen last van hebben.) Een speaker heeft volgens mij sowieso beter geluid. Daarnaast zijn headsets veel duurder, ik heb zelf een speaker installatie van Logitech van rond de 50 euro, en deze levert enorm goed geluid, een headset haalt het er eigenlijk elke keer niet bij imo.
Ik denk juist dat een koptelefoon (geen headset) kwalitatief een beter resultaat geeft dan luidsprekers van de zelfde prijs.
Daarnaast hebben headsets altijd een microfoon een luidsprekers niet. Ook kan een headset fijner zijn dan speakers+microfoon omdat het je eigen geluid (wat uit de speakers/headset komt) niet opneemt.

[Reactie gewijzigd door hidjedewitje op 22 juli 2024 14:05]

Een koptelefoon zal veel gedetailleerder geluid geven als je deze vergelijkt met speakers in deze prijsklasse. Bij koptelefoons heb je voor 300 euro echt een mooi exemplaar terwijl je bij speakers dan nog niet eens het instapniveau hebt bereikt.

Een koptelefoon is eenvoudiger om te maken, je hebt een driver per oor in plaats van gescheiden drivers per frequentiegebied. Ze hoeven ook een stuk minder vermogen af te geven. Ook zijn heel veel kamers niet ingericht met akoestiek in gedachte en dat heeft invloed op het geluid. Bij koptelefoons heb je daar veel minder last van.

Een goede speakerset met subwoofer kan wel veel beter geluid weergeven doordat het een veel ruimer gevoel van geluid geeft en goed gedetailleerd geluid kan geven. Echter moet je dan wel een stuk meer uitgeven dan 300 euro en zorgen dat ze goed gepositioneerd worden in de omgeving.

Die speakerset van Logitech levert geen goed geluid. Als je niet beter gewend bent dan kan je er zeker tevreden mee zijn, maar in die prijsklasse is goed geluid echt heel lastig om te benaderen. Je zit echt aan de onderste kant van speakersets, zelfs als je kijkt naar pc speakersets.
Vandaar dat een koptelefoon een uitkomst is, voor rond die prijsklasse kan je namelijk een prima instap koptelefoon kopen.

Je zegt dat headsets het niet halen bij die speakerset. Dat kan goed kloppen. Belangrijk om te weten is dat headsets niet meer zijn dan een combinatie van een koptelefoon en een microfoon. De reden dat headsets vaak slechter klinken dan losse koptelefoons is omdat er veel minder energie gestoken wordt in de geluidskwaliteit. Gaming headsets worden vaak ontwikkeld met looks en features in gedachte (mooie ledjes en stoer uiterlijk) en niet met audio kwaliteit.

Vergelijk eens een koptelefoon gericht op audiokwaliteit met die speakerset, dan zal je echt merken dat er een flink verschil in kwaliteit zit. Met name in de detaillering.

En wat met gaming nog een voordeel bied is dat een koptelefoon direct op je hoofd zit. Je hebt daardoor een stuk minder verstoringen tussen het geluid en je oren. Je kan dus veel makkelijker voetstappen horen van vijanden omdat het zachte geluid alsnog direct je oren in komt en niet gedempt wordt.

Zelf zou ik altijd aanraden om een losse koptelefoon te kiezen. Dan heb je een aantal opties met betrekking tot het opnemen van je stem:
Losse microfoon:
- Zalman ZM-MIC 1
- Blue Microphones Snowball
Microfoon die vastzit aan je koptelefoon:
- Antlion ModMic
- V-Moda BoomPro

Zelf heb ik de combinatie van een V-Moda BoomPro met een Teufel Auerol Real. Ik was 77 euro voor de koptelefoon kwijt en 35 euro voor de microfoon. Dan heb ik voor 112 euro een headset combinatie die vele malen beter presteert dan de meeste gaming headsets. En door simpelweg de microfoon uit de koptelefoon te halen en een losse 3.5mm kabel in te pluggen kan ik de koptelefoon overal mee naar toe nemen zonder dat ik met een complete headset rond loop.
Het beste aankoopadvies staat dus in de comments.

Heb op m'n bureau ook twee KEF luidsprekers staan (E301), maar de akoestiek in m'n computerkamer is dusdanig dramatisch dat het geluid in geen velden of wegen in de buurt komt van dezelfde speakers in m'n woonkamer.

Ik denk dat je als prijsbewuste maar serieuze gamer het beste af bent met een Hyper X Cloud of iets dergelijks, die voor een significant lagere prijs ook alle features biedt. Als het geluid van de in de review aangehaalde headsets het predicaat "acceptabel" op een uitzondering na niet weet te ontstijgen, dan is een premium van meer dan 150€ (3x zo veel!) weggegooid geld. Zonde, want daar kan je een mooie losse koptelefoon voor kopen voor films en muziek.

En mochten de gaming features sowieso niet zo belangrijk zijn, dan is inderdaad een losse microfoon de beste aanvulling. Zelf game ik nu met een Sennheiser 598Cs, en een bluetooth MM100 om m'n nek die ik toch al had liggen voor onderweg. De beperkende factor is nu eerder de kwaliteit van de audiosamples in games, dan de headset.
Ik ben het bijna helemaal met je eens, maar ik vind het wel belangrijk om even te vermelden dat er voor €300 zeker leuke speakers zijn. Vooral bij de actieve speakers zijn er wat leuke modellen, bijvoorbeeld de JBL LSR305 => 2*130 = 260 EUR (eigenlijk iets minder zelfs).

Maar inderdaad, als je een beetje kwaliteit wil: geen Logitech, Razer, Turtle Beach, ed. Pak een audio merk + losse microfoon. Heb je ook nog het voordeel dat je ze los van elkaar kunt upgraden mocht je dat ooit willen.

(Enige uitzondering die ik zo weet is de Hyper X Cloud 1, dat is namelijk een degelijke koptelefoon (Takstar) met een microfoon toegevoegd + een "gaming" jasje.)
Maar hoeveel tijd en geld stop je in het onderzoek of je kamer qua akoestiek ook goed is? Ben ik wel eens benieuwd naar. Want de meeste mensen stoppen daar 0 uur en 0 euro in. Omdat je akoestiek afstellen gigantische kostbaar is en soms als je het echt goed doet duurder is als de installatie zelf.

Heb je bij een koptelefoon geen last van.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 22 juli 2024 14:05]

dit is niet waar dude.. Elk gehoor kanaal creeert zn eigen natural frequency.. dwz, dat bij een bepaalde frequentie jij het geluid harder ervaart. Wil jij echt een natuurlijke geluidsweergave via een koptelefoon dan zul je hem moeten tweaken dmv software en testjes. Wat je dan doet is dat je op het natrual frecuency gebied van jouw gehoord gang de output iets verlaagd. Op deze manier is het frequentie bereik over het hele domein hetzelfde voor jouw waarneming. Google maar eens 'pink noise' en 'headphone calibration'.
toevoeging. Je hoort het geluid ook wat accurater waar het vandaan komt. Met speaker opstelling is dat een stuk lastiger omdat goed te krijgen, ook ivm je ruimte van je kamer.
Gebruik je geen versterker?Zou jou opstelling ook goed werken met een ps4?
Fout,

Een deftige speaker set , en dan bedoel ik deftig , geen goedkope bagger logitech rommel maar high end audio
Produceert beter , voller en beter gepositioneerd geluid.

Het probleem is gewoon dat een deftige speakersetup vele malen meer kost dan een " dure" headset

Een iets of wat deftige midrange boekenplank speaker kost je al snel 800 - 1000 euro. Dan heb je nog een deftige versterker/receiver nodig. van een kleine 800 - 1000 euro.. en dan heb je entry level high end stereo geluid... in boekenplank vorm.. deftige vloerstaanders mag je toch rekenen aan 2000 euro voor een paar.

Een ander nadeel bij speakers is dat positionering van groter belang is. Een speaker setup deftig positioneren kost tijd en moeite. Er zijn allerhande regeletjes en dingen waar je rekening mee moet houden als je het goed wil doen :) , en voor echt surround geluid vergt dit al snel een eigen kamer/plek in huis.

Ten 3de met speakers geniet iedereen mee.. willes of nietes.. Een hoofdtelefoon is in veel gevallen gewoon aangenamer voor huisgenoten of slapende kinderen.


Ten andere , geluid is een subjectief iets...
Ik zelf ben een audiofiel... en kan daar enorm van genieten en in opgaan...
Mijn vrouw is al tevreden met het geluid uit de blue tooth speaker van 70 euro...
Een goede koptelefoon van +- €200 zal beter geluid kunnen leveren dan een speakerset van die prijs.
Ik heb dan wel een wat simpelere headset als hier getest, namelijk de Gold van Sony zelf. Heb ook een stevige normale geluidsset, maar met headset is het echt heel anders.
Neem nu bijvoorbeeld met Battlefield 1. Waar je zonder headset "gewoon een spelletje speelt" zit je er met headset echt midden in. De laatste stap naar virtual reality zeg maar.

Sterker nog, als je in een party speelt is het zelfs irritant als iemand geluid via de speakers laat komen, dan ga je dingen dubbel horen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 14:05]

Buiten dat andere geen last meer hebben van het geluid, heeft het dragen van een headset nog een voordeel. Het geluid komt 'preciezer' binnen (ligt natuurlijk hoe je de speakers plaatst, maar niet iedereen heeft ruimte voor goede positionering).
Het voordeel van 'preciezer' geluid is bij bijv. shooters een voordeel, aangezien je dan aan het geluid hoort/weet waar de vijand zich bevindt. Dit laatste geeft een enorm voordeel in de competitieve wereld.
Zoals de discussie hierboven aangeeft wilt dat niet zeggen dat je 200+ euro's moet neerleggen voor een headset+microfoon.
Volgens mij heb jij uw eigen vraag beantwoord. :)
Hoofdtelefoon geeft voor hetzelfde geld veel beter geluid. Het stereobeeld ben ik niet altijd fan van, maar bij games is dat juist wel fijn. Mijn ervaringen is dat mijn speaker setup een stuk beter klinkt voor muziek. Maar die is niet te vergelijken met een logitech setje ook al is het niet echt high-end (~3500 euro nieuwwaarde).
Maar dan nog, als je dit soort bedragen uitgeeft ga je natuurlijk niet voor een gaming-headset als je audiofiel bent.

Het antwoord is heel simpel vwb deze dure gaming headsets: omdat ze voor 'gaming' zijn, is het per definitie overpriced meuk. Geen van allen hebben ze écht een mooi bereik, of een optiepakket waar je 'als audiofiel' blij van zou worden. 95% van de meerwaarde van een gaming headset zit namelijk juist niet in de audiokwaliteit, maar in het zijn van een alleskunner: zowel voice als audio, virtual surround opties (ook iets dat nul te maken heeft met kwaliteits-audio en alles met positie bepalen obv geluid) en het hebben van snelle toegang tot volume/microfoon opties.

En de grap is dat je dat allemaal al vindt op headsetjes van 40-50 euro.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:05]

ja maar dat hele virtual surround verhaal is ook bullshit. het heet niet voor niets 'virtual'... je kunt elke kop telefoon aansturen dmv van software op je pc en er een grwlke dolby 'virtual' surround kop telefoon van maken. Daar is die hele gaming headset dus gewoon NIET voor nodig. Bizar hoe weinig mensen dit eigenlijk weten. Verschil zit hem in een ingebouwde geluidskaart of geluidskaart via pc. Gaming headsets komen ook wel met een geluidskaart die ingebouwd zit welke vaak slechter is dan diegene in je pc.. dit is meestal voor console gaming headsets.. Maar ze worden ook versleten aan de pc gamer. Vette dikke gore Bullshit marketing dus.
De range van 0-100 is nog niet langs geweest AFAIK, maar 100-200 is hier te vinden.
reviews: Vijf midrange-pc-gameheadsets
Aangenomen dat de testmethodes gelijk zijn kunnen iig de meetbare zaken vergeleken worden.

[Reactie gewijzigd door SpamLame op 22 juli 2024 14:05]

Ik heb het even vergeleken, maar ik vind de bijgevoegde meetresultaten nietszeggend. Althans, niet vergelijkbaar en daar schiet Tweakers te kort.

De bijgevoegde plaatjes zijn grafiekjes van de frequency-response. Oftewel, hoe luid worden bepaalde frequenties gereproduceerd. In het ideale geval is de verkregen lijn zo vlak mogelijk. Oftewel de verschillen onderling zijn zo klein mogelijk.

Ik ben er niet helemaal in thuis, maar ik geloof dat verder octaven belangrijk zijn. Een octaaf is een frequentieband van een bepaalde frequentie tot de frequentie die daar het dubbele of de helft van is. Dus 100-200 is een octaaf, 500-1000 is een octaaf, maar ook 10.000-20.000. Het aantal frequentiepunten onderling is verschillend, maar ik dacht dat de hoeveelheid hoorbare informatie is gelijk moet zijn. Het gehoor zal het verschil tussen 10.000hz en 10.010hz bijvoorbeeld niet zo duidelijk horen, dan het verschil tussen 200hz en 210hz.

Als ik dan naar de grafiekjes bij deze review kijk, begint deze op 900hz. https://www.youtube.com/watch?v=1nAZajhIvx4
Dat is een middelhoge toon. De moeilijk te realiseren lage frequenties worden niet eens weergegeven en dat is meestal waar het om gaat. Als we de gevoeligheid van het gemiddelde menselijk oor nemen (20-20.000hz, oftewel 10 octaven), dan missen de grafiekjes in deze test de eerste 5-6 octaven (meer dan 50%).

Daar komt dan nog bij dat de horizontale verdeling ongebruikelijk is. Normaal wordt een verdeling in de eerder genoemde octaven gebruikt (oftewel de ruimte tussen 1000 en 2000hz is gelijk aan de ruimte tussen 10.000 en 20.000hz). In de vorige test is dat wel goed gedaan.

Verder is de verticale resolutie ook verschillend tov de vorige test, waardoor beide testresultaten eigenlijk totaal niet vergeleken kunnen worden.

Ik heb een beetje het vermoeden dat deze test is uitgevoerd door iemand die niet heeft opgelet, of niet precies weet wat de meetresultaten daadwerkelijk betekenen.
Als geluidsspecialist (sound designer) kan ik inderdaad zeggen dat dit klopt. De lineare verdeling op de horizontale as geeft een vrijwel zinloze weergave van de frequentierespons van deze koptelefoons. Dit moet logaritmisch zijn om er iets zinnigs uit op te kunnen maken.

Bovendien is het belangrijk om het signaal naar de koptelefoon mee te meten en gelijk te houden tussen koptelefoons, zodat je weet wat er door de koptelefoon veroorzaakt wordt en welke kleuring de geluidskaart misschien al introduceert.

Daarnaast zie ik nergens welk testsignaal is gebruikt (witte ruis of een sinussweep).

Dit kan beter, Tweakers!
Geluidstech hier en helemaal mee eens. Die grafiekjes zijn waardeloos, nietszeggend en daarmee nutteloos, zowel de verdeling op de X-as als op de Y-as heb je helemaal niks aan.
Absoluut mee eens, dit is een (met alle respect) waardeloze grafiek. Schaal moet logaritmisch zijn want nu lijkt het of 0-1000 hz net zo belangrijk is als 19000 tot 20000 terwijl voor ons subjectieve gehoor 1-1000 de "helft" is van ons bereik en 1000-12000 de andere "helft".
let maar eens op een grafische equalizer op je versterker oid, de 1000hz zit meestal ongeveer in het midden.
Daar komt bij dat 95% van de mensen 18000 en hoger al niet meer kan horen. En als je het al kan horen, draagt het niet veel meer bij aan de geluidsbeleving.

Als ik echter naar de exactheid van de grafiek kijk, kan ik me niet voorstellen dat exact deze gebruikte software niet prima in staat is een juiste grafiek te produceren, dus Tweakers, RTFM en zet nog even de juiste grafieken er bij!
Ik vraag mij vooral af hoe deze zich verhoudt t.o.v. de kingston hyperX 2. Ben vroeger overgestapt van een G35 van Logitech naar deze hyperX (dezelfde prijsklasse) en het geluid was heel duidelijk een stuk beter.
De HyperX serie wordt indirect gemaakt door BeyerDynamics, dus dan weet je waarom die ook zo goed is.
Voor games gebruik ik de HyperX 1. Voor muziek zet ik doorgaans m'n DT880 Pro op.
Het design is heel erg daar van afgekeken, maar het is gewoon een rebranded Takstar Pro 80 met microfoon. QPAD verkoopt hem ook
Ik zeg ook indirect. Qpad werkte al vaker samen met BeyerDynamic met de QH-1339. http://www.qpad.com/products/headsets/QH-1339

Takstar kloont vervolgens zo'n beetje alle BeyerDynamic modellen. Dus het label "origineel" kun je op meerdere plakken. :+
buiten het design van de shells heeft Hyper X 0.0 gemeen met BeyerDynamic :)
Zoals met alles in computerland heb je "sort of diminishing returns" als je meer uitgeeft. Vergeet niet dat je een setje van 25 euro op je moederbord laat draaien en oorwarmers zoals deze aan een DAC hangt en een DAC kost ook geld. Uiteindelijk ben je voor iets beter geluid gewoon tig keer zoveel kwijt. Als je een audiofiel bent, dan heb je dat er voor over, ik niet als boerenpummel.
Meest praktische voorbeeld van dimishing returns op geluidgebied zijn de geluidschips op moederborden. Jan Modaal merkt er het verschil er niet tussen met standaard spul maar misschien een gevoelige audiofiel met een top-oorwarmer wel. De audiochip heeft zeerzeker invloed op de prijs van het moederbord.
Ik heb ooit de chips 887, 892, 1150 vergeleken met mijn >10 jaar oude geluidskaart. Ik wilde weten of mijn oude geluidskaart beter was dan mijn huidige onboard audio. Uiteindelijk bleek dat en ouderwetse interne geluidskaart dezelfde karakteristieken had als de 1150 geluidschip en betere meetwaarden had dan de oudere geluidschips. Maar dat betekent nog niet dat ik dat ook zo ervaar met een 50euro koptelefoontje of een 2.1 setje van 40 euro, dusja...

[Reactie gewijzigd door govie op 22 juli 2024 14:05]

Je stelt dat een setje van €25 op je moederbord draait. Maar voor iets meer geld heb je een USB headset, die dus per definitie zijn eigen DAC heeft.

Ik snap diminishing returns. Ik snap zelfs dat bouwkwaliteit ook geld kost (en geloof me; ik snap daarom dat een setje van €25 écht geen goed idee is als je hem regelmatig gebruikt). Ik zou het alleen graag een keer in een fatsoenlijke vergelijking zien. Gaat het over diminishing returns? Of betaal je gewoon een bak extra geld voor het merk (zoals indertijd met Beats het geval was, waar je voor meer dan €100 een headset van €25 met logo kocht. Letterlijk)
Jaar of 2 geleden veel huiswerk over gedaan, en als je wat op de audiofielen fora komt en je kijtk bij de game catagorien.

Lees je vaak dat men gewoon een goede Losse koptelefoon neemt en een losse Mic.
En daar vallen de goedkoperen Sennheisers/Beyerdynamics/Audio Technica ook vaak onder.

Nou heb ik betreft koptelefoons weinig referentie ervaring, Heb zelf een Senn Pc350 en dat ding is lekker helder. Heb ook wel goedkopere Logitechs gehad. Logitechs zijn ondertussen kapot, en waren eigenlijks alleen maar goed voor Comminucatie.
De Senn die ik heb geeft nog tenminste Immersie in games.

Kwa speakers heb ook aantal logitechs gehad en hoewel ik een Z5400 (5.1) heb vind ik een oudere Hifi Stereo vaak nog beter klinken. Ondertussen een Technics Surround receiver op mijn PC aan gesloten en de Logitech valt in het niets, ja het geeft wel detail en toen ik het voor het eerst aansloot en luistere was het een hele nieuwe ervaring.

En realiseer je eigenlijks dat Logitech en zelfs Creative speakers en andere merken betreft PC/Console geluid best wel tegenvalt in die markt. Ze hebben jaren lang de markt gehad maar sinds de vorige Console generatie zijn er wat merken bij gekomen (Steelseries/Turtle Beach etc) Omdat er natuurlijk meer vraag is. Maar kwaliteit is stiekum best wel meh, toch vaak kids/pubers die dat kopen, en de meerderheid kijkt niet zo snel naar kwaliteit naja behalve de prijs van ook relatief duur maar betaalbaar tegelijk. Dan moet het wel goed zijn.

Critieria ligt gewoon lager in dat segment, beter gezegt er word niet echt naar gekeken of het kwalitatief goed is.

Trouwens Trust schijnt tegenwoordig best wel acceptabel te zijn.
Mijn ervaring is dat als je lang achter elkaar gamed de "betere" kwaliteit van het geluid minder vermoeiend is voor de oren. Als game headset heb ik een simpele headset (Kingston Hyper X). Als ik mijn hifi koptelefoon gebruik is het geluid minder bombastisch maar ook minder vermoeiend. Draagcomfort is ook merkbaar van een hoger niveau. Of het voor een shooter als BF1 uitmaakt voor je game prestaties? Voor mij niet, heb een 5.1 Roccat ingeruild voor een stereo Kinston Hyper X. Een goede stereo head set kan je prima positie mee bepalen.
Anoniem: 170109 @Croga15 januari 2017 14:15
Ik ben het met je eens dat een test voor goedkope headsets mij ook erg interessant zou lijken, voornamelijk omdat een vriend van mij steeds maar zegt dat zijn headset van trust beter is qua bouw en geluid in verhouding met het geld dat het kost dan mijn g930 van logitech.

Weet iemand of Tweakers.net ook racestuurtjes heeft getest? Want ik wil wel met mij gaming clan mee gaan doen naast de fps shooters die ik speel maar geen zin een verkeerd stuur te kopen die snel stuk gaat terwijl die veel koste of juist heel weinig.
Nee niet de moeite waard. Je betaald behoorlijk extra voor een matige mic aan je phones. Terwijl je die voor een paar tientjes los koopt, en dan vaak veel betere kwaliteit. De mmx 300 is in principe een dt 770 pro 32ohm, met wat mooiere covers op de schelpen en een matige mic.
Je betaald echter €250 ipv €120, een erg groot verschil voor een ruitjes patroon op de schelpen en een goedkope mic.

Ik heb zelf de gesloten beyerdynamic dt 770, de 80ohm. De dt 880 is de half-open versie en de dt 990 volledig open. De dt 880 is iets duurder wel, en ook wat populairder.

De dt 770 heeft een stevige duidelijke bas weergave na een EQ boost, die ik echt heerlijk vind. Bij hip-hop worden mijn oren gekieteld zonder dat je dat "dre-beats" effect krijgt. Zeker een aanrader, ook voor neutraal geluid. Het zijn tenslotte studio-phones, en zo uit de doos zijn ze zo neutraal als mogelijk. Mid-hoog kan wat schel ervaren worden, maar dat heeft meer te maken met gewenning. Doorgaans zijn die frequenties namelijk aanzienlijk afgezwakt in nagenoeg elke toepassing. Met uitzondering van reclame, die boosten het juist :(

Wil je echter ook wat muziek produceren, zou ik toch voor een ietwat meer open variant gaan. Voor gaming echter geef ik zelf duidelijk de voorkeur aan gesloten zoals de dt 770. Dit is ook gebruikelijk als ik kijk naar de 'gaming-headsets'.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 22 juli 2024 14:05]

Persoonlijke smaak speelt ook mee. Eigenlijk moet je zelf luisteren en daarop je keuze bepalen. Net als bij een TV. Die koop je ook niet blind op de specs.
Persoonlijke smaak speelt ook mee. Eigenlijk moet je zelf luisteren en daarop je keuze bepalen. Net als bij een TV. Die koop je ook niet blind op de specs.
Eigenlijk moet je helemaal niet zelf gaan luisteren. Er is niets zo beïnvloedbaar als onze mening. Als je gaat luisteren in een winkel ga je beïnvloed worden door de verkoper, doe je het thuis dan ga je beïnvloed worden door de prijs. De mens is heel erg slecht in afgewogen belissingen maken.

Wat je veel beter kunt doen is een goedkoop ding kopen, kijken of het voldoet en zo ja, niets veranderen.
Op basis van de specs heb je een paar favorieten. Daar ga je naar luisteren in een winkel, voelt hoe het zit en eventueel de ergonomie als er wat knoppen opzitten. Het enige wat die verkoper moet doen is die koptelefoons aangeven.
Zelfde hier, zie ook graag een review van de Sennheiser HD 380 Pro en andere koptelefoons, mijn vader heeft de Sennheiser HD 380 Pro en is erg tevreden er over.
Ja dit is veel beter.
Beluister ze zelf maar eens dan kom je er wel achter.
"Maar ze zijn er, de duurdere modellen en dus rijst de vraag of het ook de moeite waard is om geld uit te trekken voor een duurder model, en zo ja, wat dan de beste keuze is."

Als je ze niet vergelijkt met goedkopere headsets kan je ook niet zien of de duurdere modellen het waard zijn.

Als er een koptelefoon is van 100 euro die 99% van de kwaliteit van de koptelefoon van 249 euro haalt zou ik niet eens overwegen om de dure te kopen. Nog afgezien van het feit dat duur zowieso niet altijd beter is.
Ik heb gamers gezien die zweren bij een paar merkloze chinese oordopjes van pak-hem-beet 5 euro in competitief verband omdat ze dan beter voetstappen horen vanwege de "schelle" (slechte) geluidseigenschappen.

Ik denk niet dat er al met al niet een objectief antwoord mogelijk is op je vraag.
Echt dure producten (hoofdtelefoons van 200+ euro vallen hier m.i. wel onder) zijn volgens mij nagenoeg nooit "economisch" en moeten het puur hebben van de waarde die zo'n gebruiker er aan hecht.

Als ze ergens gaming op plakken ga ik sowieso al vragen stellen want zelden houd het echt wat in buiten het feit dat het duurder is.
Vroeger toen we met zijn allen nog in Quake 3 zaten ging dat ook gewoon prima met zo'n doorsnee Microsoft Intellimouse. (met balletje!) :)

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 14:05]

interessante feedback. Ga zo de review verder uitkammen. Tegenwoordig klik ik bij elke review gelijk op de comments om te checken wat daarin staat. Vaak geeft dat voor mij de best conclusie. :)

My 2 cents: er wordt nergens fatsoenlijk / goed uitgelegd wat het verschil is tussen een 'gaming' headset met een geluidskaart in de koptelefoon (vaak / altijd bij de console type 'gaming' headset). En een 'gewone' koptelefoon waarmee het virtual dolby 7.1 surround wordt gedraaid op de pc hardware (dmv software zoals bv Razer Surround Pro, gratis en betaalde versie). Het is voor de consument nu niet echt duidelijk wat nu het verschil is tussen een zogenaamde dolby koptelefoon en een gewone goede koptelefoon. Terwijl het eigenlijk beide 'gewone' kop telefoons zijn met gewoon 2x drivers (speakers) erin en dat het hele dolby verhaal eigenlijk gewoon in de software / hardware ligt. En het enige verschil kan zijn dat de hardware bij de ene kop telefoon ingebouwd is terwijl het bij de andere koptelefoon deze draait op de pc hardware... en dat in het geval van de integrated hardware oplossing deze headsets vaak duurder zijn (je betaald immers voor de 'extra' hardware) maar dat de geluidskwaliteit minder is.. Terwijl je als een beetje gaming pc hebt vaak ook gewoon een degelijke geluidskaart hebt welke echt prima in staat is om het geluid te 'dolby' 7.1 virtualizen.

Als je als echte pc gamer dan kritisch kijkt naar prijs.. dan betaal je voor een gaming headset met geintegreerde hardware voor iets wat je niet nodig hebt.. en je betaald dus meer geld voor minder geluids kwaliteit. Ik heb zelf een AKG K701 studio koptelefoon. fijn apparaat met zeer heldere geluids weergave (niet goed voor veel bas zeg ik daar gelijk bij). Dit ding is zeker niet goedkoop maar een wel een zeer goede 'gewone' kop telefoon. Maar de grap is dat ik 100% virtual dolby 7.1 surround heb op deze unit. Voor uitgerekend 0 euro!

Misschien dat dit al duidelijk was voor de gemiddelde tweaker. Maar voor mij was het in ieder geval niet duidelijk in de eerste instantie. Vrienden van mij die op xbox gamde zeiden: 'je moet zo een dolby headset kopen, veel beter dan een gewone koptelefoon'. Toen ging ik een beetje onderzoeken en kwam ik erachter hoe het nu eigenlijk een beetje zat. Dus mensen trap niet in die dure gaming headset onzin maar koop gewoon een echte kwaliteit kop telefoon en laat het virtualizen van je dolby sound gewoon lekker gebeuren op je pc hardware. Ieder zn eigen keuze. maar dit is wat voor mij het beste is, meeste geluidskwaliteit en geen onzin hardware ingebouwd.

Ben je console gamer, dan is het verhaal weer anders. Ben je pc gamer en je wilt perse wireless, dan is het verhaal ook iets anders.

(er zijn serieus ook koptelefoons met 6 / 8 drivers lees: Speakers erin.. nooit kopen! lol)
De 2 woorden -fatsoenlijk en goed- zijn al geruime tijd niet meer van toepassing op tweakers reviews.
Het lijkt er meer op dan men hier zijn best doet het niveau te verlagen tot er absoluut rock bottom bereikt is. Met deze`review`is dat aardig gelukt.
Geluid is net als proeven en reuk. Slechts 5% heeft een boven gemiddelde hoorvermogen en heeft baat bij een dure headset. Voor de overige 95% is het weggegooid geld.
Nou, het is niet helemaal hetzelfde als reuk en smaak. Geluid is namelijk objectief na te meten omdat er een ideaal is (geen amplitude-, harmonische, fase en amplitude vervorming. Een rendement van 100%, een perfecte stapresponse, oneindig hoge dempingsfactor). De perfecte koptelefoon bestaat in de werkelijkheid niet, maar we kunnen wel iets maken wat er zo dicht mogelijk in de buurt komt.
De koptelefoon (of headset of luidspreker of welke geluidsbron dan ook) die er het dichtste bij zit zou dan objectief het beste zijn.

Er is alleen een probleem met deze methode. Mensen hebben een persoonlijke voorkeur voor dingen. Sommige mensen vinden een klein beetje meer bas of hoge tonen mooi en zullen dus amplitude vervorming niet zo'n probleem vinden. Ook zijn er zoals eerder al gezegd factoren als comfort en isolatie die voor iedereen anders zijn. Op dit moment is het erg moeilijk om objectief een "beste koptelefoon" te selecteren omdat er geen ideaal meer is. In dit aspect is geluid wel vergelijkbaar met reuk en smaak.

Edit: grammatica en wat spellingsfoutjes er uit gehaald.

[Reactie gewijzigd door hidjedewitje op 22 juli 2024 14:05]

Geluid is objectief te meten ja, maar de ervaring van geluid, of een persoon het goed of slecht vindt, is een van de meest subjectieve dingen die ik kan verzinnen.

Of ik nou een bandje mix voor 100 of voor 10.000 man in de zaal, er zijn er altijd een aantal die het helemaal te gek vinden klinken en een paar die het niks vinden. Dan kan je nog zo mooi je A-merk PA afgeregeld hebben met alle tools en meetmethode, dan kan het objectief op papier nog zo enorm goed zijn, er blijven altijd mensen zijn die het niks vinden.
Uiteindelijk vaak ter herleiden tot gehoorschade bij deze of gene, maar je hebt er als technicus dagelijks mee te maken en mee te om te leren gaan.

Nee, de ervaring van geluid is bijzonder subjectief.
Nee, de ervaring van geluid is bijzonder subjectief.
Wat je beschrijft is niet de ervaring van het geluid. Dat is de ervaring van de muziek. De kwaliteit van het geluid is nogsteeds objectief te meten, de ervaring van de combinaties van tonen is subjectief.

En daarom is het dus ook eenvoudig om objectief te meten of een koptelefoon het geluid juist weer geeft. Welke muziek je er vervolgens mee afspeelt is helemaal aan jezelf.
Helemaal mee eens.
Metingen op geluidsgebied komen vaak niet overeen met wat je hoort en zijn ook heel moeilijk te interpreteren.
Ik denk dat vrijwel iedereen met een goed gehoor het wel kan horen.
Ik hoor het verschil tussen de verschillende koptelefoons heel duidelijk, maar de bron moet dan wel goed zijn.
Het verschil horen gebeurd me eigenlijk vooral tijdens luister sessies, als ik er dus extra op gefocust ben.
Als ik gewoon "bezig" ben (wat toch 99,99% van de tijd zo is) dan let ik er niet op en hoor ik het verschil niet(of amper) tussen een goedkope(of hij moet echt slecht zijn) en dure koptelefoon.
Wat ik wel merk is dat de duurdere koptelefoons over het algemeen langduriger lekker zitten, je merkt gewoon dat er ook qua materialen daarover is nagedacht.
In vergelijking hoor je het verschil erg goed is mijn ervaring. Ik heb verschillende 'high-end' koptelefoons gehad en er nog meer beluisterd/geprobeerd, en als je dan ineens een stap terug doet dan is dat goed merkbaar. Overigens verschillen de betere modellen ook gigantisch van elkaar, de één is super accuraat en helder, de ander geeft een wat warmer maar minder accuraat geluid (overigens is het dan niet zo dat de een beter is dan de ander; kwestie van voorkeur/gebruik). En inderdaad; vrijwel iedereen met een goed gehoor merkt dat verschil.

Feit blijft dat een beetje leuk geluid gewoon fijn is. Zelf game ik altijd met speakers, ik ben een console gamer. Heb wel aardige (bookshelf) monitortjes staan met een prima versterker, en af en toe denk je toch: 'goh dit klinkt wel heel goed' tijdens een speelsessie. Zelfde geldt voor het beluisteren van muziek. Met wat leukere oortjes of een goede koptelefoon.

Met 100-200 euro kom je echt al een gigantisch eind qua koptelefoons. Prima modellen van Sennheiser, AT, Beyerdynamic of Grado liggen dan binnen je budget en geven heel erg goed geluid.
Ja, maar je hebt ook nog comfortabelheid. Ik vind de meeste goedkope headsets echt niet lekker zitten in tegenstelling tot de duurdere.
Dat is overdreven.
Veel mensen zullen het verschil wel horen, maar vinden het het prijsverschil niet waard.
Een andere groep zal het het geld wel waard vinden, maar het geld niet hebben.

Zo vind ik bijv. een bepaald Zwitsers horloge nogal erg mooi. De prijs ligt echter tegen de 4 ton en dat heb ik niet.
Als ik het had zou dat horloge nog niet het 1e zijn wat ik zou kopen.
Mijn vrouw vind het het geld sowieso niet waard.

En dus loop ik met een 15 jaar oud horloge wat € 115 heeft gekost. :)
In principe klopt je statement, maar met 200 euro zit je nou niet bepaald in een categorie waarin het verschil in geluidskwaliteit dusdanig klein is dat die 95% het niet hoort. 200 Euro is nml echt niet bijzonder veel voor een hoofdtelefoon, maar omdat headsets een andere doelgroep hebben (de gamer, doorgaans een stuk jonger en minder kapitaalkrachtig) zijn er niet of nauwelijks headsets van 500+ of zelfs 1000+ euro te krijgen. In dat segment kun je van hoofdtelefoons ook wel zeggen dat 95% van de mensen het verschil niet meer zal horen.
Geld speelt alleen een rol als je het nieuwste model wil.

Kijk bijv. naar shure. Zeer goede kwaliteit, alom geprezen en de oude modellen kosten tegenwoordig niet gigantisch veel meer. Voor dat geld heb je wel degelijk nog premium geluid.

Met wat zoeken kun je volgens mij van veel meer merken de oudere modellen vinden. Verschil tussen oude en nieuwe modellen is veel kleiner dan verschil tussen goedkope headset en premium.
Ligt het aan mij of geeft Tweakers laatste tijd naar verhouding best hoge cijfers?

Ik bedoel, soms zijn er producten die gewoon echt niet voldoen voor de prijs die je er voor betaald.

Dan mag je toch ook een onvoldoende geven?
Ik vind het cijfer van de winnaar erg hoog
Ja het geluid is goed en hij zit lekker.
Maar het is een gaming headset. De microfoon is matig en het volume is niet aan te passen of je mic te muten. Dat vind ik op een gamingheadset vrij essentiele onderdelen. Dus een 9.5 snap ik niets van. Lijkt op een beoordeling voor gewone koptelefoons. Niet op gaming headsets.
"https://en.m.wikipedia.org/wiki/Native_advertising"


Je kan geen realistische cijfers verwachten.
Zelf heb ik een HyperX Cloud van nog geen 70 euro, zit heerlijk vind ik en over het geluid heb ik ook echt niets te klagen.
Is geluid uit zo'n dure koptelefoon dan echt nog zoveel beter? Waar merk je dit bijvoorbeeld aan of is het het verschil alleen met apparatuur/software te meten?
Mijn vriendin heeft de cloud 2 van mij gekregen, maar ik heb zelf een beyerdynamics custom one (plus mic, samen 140 euro). Toen de mic op haar headset kapot was gegaan heeft ze FF die van mij geleend. Die vond ze toch wel beduidend lekkerder zitten.

Bouw kwaliteit is nog en reden waarom ik geen game headset meer koop. De cloud is ook grotendeels door beyerdynamics gemaakt toevallig, maar de mic dus niet, en die gaat kapot.
Ja ok, maar dan gaat het meer om de bouwkwaliteit en of je iets lekker vind zitten of niet, ik doel puur op of de kwaliteit van het geluid voor iemand echt goed hoorbaar verschillend is of alleen meetbaar.
Het zou hoorbaar kunnen zijn. De vraag is echter wát je luistert. Bij muziek en films ligt het voor de hand dat je het verschil eerder waar zult nemen en waarderen, omdat je daar meer aandacht aan kan geven vanwege het ontbreken van afleiding door alle actie in een game.

Het punt van "diminishing returns" op het gebied van geluidskwaliteit in games zal denk ik een stuk eerder intreden. Ik ben zelf een groot liefhebber van goed geluid, maar tenzij je dus echt actief muziek luistert en/of films kijkt op je PC, én geen twee aparte koptelefoons wilt hebben, zou ik zeker geen €250,- in een gaming headset investeren.
Als je het voor gaming gebruikt hoor je geen enkel verschil.
Alleen als je muziek beluisterd dan zal je waarschijnlijk wel verschil gaan horen al is dat niet altijd een garantie zoals je ook kunt lezen in deze review bij de Turtle Beach Elite 800.
Gewoon reviews lezen/kijken is het beste als je een goede headset wilt hebben en die hoeft niet altijd duur te zijn.
ook met gaming hoor je met een goede koptelefoon verschil. Met name in games met vele geluidseffecten tegelijkertijd.
Ik heb er alleen maar last van zodra andere gamers kabaal maken m.b.v. de microfoon in hun headset. Bij consoles zet ik ook mijn vraagtekens bij het nut van die microfoon; maps zijn vaak zo klein dat het coordineren van je team bijna niet te doen is. Daarbij speelt praktisch iedereen voor zichzelf, vooral bij Call of Duty en Battlefield.

Op de achtergrond hoor je enkel muziek, krijsende kinderen en andere herrie. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat de meeste spelers minstens 6 jaar te jong zijn om 18+ spellen te mogen spelen. Wat mij betreft zijn headsets daarom eerder een vloek dan een zegen.
Je kunt natuurlijk ook met vrienden online spelen, of mensen van het forum hier, je hoeft zo'n ding niet gelijk in public matches te gebruiken :)
En het hoeft ook niet alleen om team shooters te gaan, bijvoorbeeld coop gears of halo is het toch ook fijn als je met elkaar kunt praten.
Je kunt het ook gewoon uit zetten, en via teamspeak of skype met degene met wie je wel wilt praten.
Waarom lees ik niets over de actieve noise cancelling die de TurtleBeach Elite 800 heeft? Tegenwoordig een belangrijke feature. Bijvoorbeeld als je met het OV reist of op het werk. Voor mij een van de reden dat ik de Elite 800 bovenaan op mijn wenslijst heb staan, maar door deze review ben ik weer aan het twijfelen. Is het geluid echt zo bar slecht?
Neem aan omdat het voor gaming getest is. Voor dat soort dingen zijn er aanzienlijk betere headsets. Kijk naar de backbeat pro bijvoorbeeld.
Ja, maar ik wil mn headset ook voor gaming gebruiken. Dus niet alleen voor muziek.
Het valt me op dat de merken die zich bezighouden met professionele geluidsapparatuur ( audio-technica, Beyerdynamic, Sennheiser) hoog hebben gescoord. De merken die zich alleen maar bezighouden met 'gamer' apparatuur scoren beduidend lager.

All met all was de score precies naar mijn verwachtingen.
Waarschijnlijk omdat de professionele merken, om het maar even zo te noemen, streven naar een zo natuurlijk mogelijke weergave van het geluid. Aan een gaming headset, die voornamelijk door jonge(re) mensen gebruikt zal worden, stelt men andere eisen.
Persoonlijk denk ik dat daardoor ook de opgemerkte verschillen in de bass en in het hoog te verklaren zijn: tijdens een spel wil je een explosie "voelen" met veel bass en omdat er geen hi-fi geluiden in een spel voorkomen is het hoog veel minder interessant.
Je zou dus kunnen zeggen dat de gaming-specialisten andere criteria voor de geluidsweergave hanteren dan de hi-fi-specialisten. Dat een goede hoofdtelefoon prima de geluiden van een game weer kan geven komt voor mij niet als een verrassing, goede weergave blijft goede weergave, wat je er ook op afspeelt. Denk alleen dat fanatieke gamers juist over de bass zullen klagen, zoals ik al omschreef, omdat de "flodderbass" van de Turtle Beach hun waarschijnlijk beter in de oren klinkt dan de strakkere bass van bv de BeyerDynamic. Speel maar eens muziek af op een typisch 2.1 setje pc-luidsprekers, in mijn oren is dat abominabel geluid met een hele slechte bass-weergave. Speel nu een spel met het geluid via diezelfde set en de explosies e.d. klinken gewoon goed.

[Reactie gewijzigd door TJ Roelsma op 22 juli 2024 14:05]

Waarom is hier niet over de alternatieven gepraat en zijn die niet getest?

Ik denk maar aan een uitstekende hoofdtelefoon en dan een Modmic 4.0 of een V-mode boompro?
Dit lijkt me een veel handiger en vooral goedkopere (daarom niet slechtere) oplossing.

Je koopt een goede hoofdtelefoon (uitstekende geluidskwaliteit & draagcomfort) plakt er een modmic4.0 aan van €30. En hopla, een unieke deftige headshet, met verwijderbare mic.
Jup, heb ook een beyer dynamic plus een v-moda boom pro. Word ik intens veel gelukkiger van als mijn headset die ik hiervoor had die ik voor 180 euro had gekocht, was een tritton 5.1 nogwattes. Irritante ruis, slechte constructie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.