Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Vijf dure gameheadsets Round-up

Duur is niet altijd goed

15-01-2017 • 06:00

245

Singlepage-opmaak

Turtle Beach Elite 800

Samengevat

Over de Elite 800 zijn we niet helemaal te spreken. Het basisstation is prima, en vooral de magnetische aansluiting is prettig. Het maakt dat de Elite 800 erg makkelijk van zijn bedje is te halen en kan worden opgezet. Hij doet binnen no-time zijn werk en dat geldt niet voor elke draadloze headset. Ook prettig is dat hij zowel op een optische uitgang, een usb-poort als een analoge uitgang kan worden aangesloten. De constructie is lekker stevig, maar de oorschelpen zijn net te klein. Toch zit de headset prettig. Helaas zijn we minder te spreken over het geluid - zowel van de microfoon als van de oorschelpen. Ondanks de vele presets waaruit je kunt kiezen, is het geluid dat de Elite 800 voortbrengt eigenlijk altijd matig. De bas is modderig en er mist nogal wat 'hoog'. Voordeel is wel dat het geluid ruisvrij is. Voor deze prijs hadden we echter meer verwacht. Dat er veel presets zijn om uit te kiezen is prettig, maar het maakt het geluid er nauwelijks beter op. De software die Turtle Beach mee levert, lijkt eerder geschreven voor de consolegamer en niet voor de pc-gamer. We missen vooral de optie om zelf een preset samen te kunnen stellen.

Getest

Turtle Beach Ear Force Elite 800

Prijs bij publicatie: € 249,-

Bekijk product

Turtle Beach Elite 800 klein

Turtle Beach Elite 800

Aansluitingen 3,5 mm, usb, optical
Weergave Stereo, Virtual 7.1

Net als SteelSeries gooit ook Turtle Beach het met de Elite 800 over een andere boeg dan Sennheiser, audio-technica en beyerdynamic. Ook Turtle Beach zoekt het in de extra functionaliteit, en ook bij de Elite 800 bestaat de kern daarvan uit het draadloze karakter van de headset. In tegenstelling tot de Siberia 800 is de Elite 800 van Turtle Beach wel voorzien van bluetooth. Maar dat is niet het enige verschil.

Wat als eerste opvalt, is dat Turtle Beach voor een iets ander basisstation heeft gekozen dan SteelSeries. Hier is het station er voor twee zaken: de draadloze overdracht en het opladen van de headset. Het station is vormgegeven als een cradle waar de headset in kan rusten. Dat laatste is het sterkste punt van de Elite 800. Het contact tussen cradle en headset verloopt via twee magnetische contacten, wat wil zeggen dat de headset makkelijk in de houder valt en ook goed op zijn plaats wordt gehouden. De batterij in de headset is niet te vervangen, maar doordat hij via de cradle wordt opgeladen, is daar ook minder behoefte aan. Nadeel is wel dat de batterij van de Elite het minder lang volhoudt dan die van de Siberia 800. Gelukkig is er de mogelijkheid om de headset op te laden via een usb-kabel, dus zelfs als je de Elite 800 helemaal leeg hebt getrokken, kun je verder gamen.

Het bereik van de Elite 800 is prima. Je kunt makkelijk een meter of 20 van het basisstation staan zonder dat er storing optreedt. Turtle Beach scoort daarbij beter dan SteelSeries, als het om de ruis gaat die bij de meeste draadloze headsets hoorbaar is. Die is er hier ook, maar veel minder dan bij de concurrent, en dat is erg prettig. Sterker nog: de hoeveelheid ruis is zo beperkt dat hij niet storend aanwezig is, en dat is bij een draadloze headset heel wat waard. Helaas is dat ook meteen het meest positieve dat we over het geluid van de Elite 800 te melden hebben, want van de vijf geteste modellen is de geluidsweergave van de Elite 800 het minst. De basweergave is modderig en er mist veel 'hoog', zelfs nog meer dan bij de Siberia 800. Wat overblijft is veel 'midden' dat hol klinkt door de daar onderdoor dreunende bas. De aflopende frequentiekarakteristiek is ook duidelijk in de meetwaarden zichtbaar. We kunnen kort zijn: koop de Elite 800 niet voor het geluid.

Wat de microfoon betreft heeft Turtle Beach een opvallende keuze gemaakt. De Elite 800 is de enige headset uit de test waarbij de microfoon is ingebouwd in een oorschelp. De microfoon gaat dus verscholen achter een gaatje in de schelp, hij is niet op een arm geplaatst die voor de mond kan worden gedraaid. Dat verschil is te horen. Het geluid van de microfoon is door deze keuze minder goed dan dat van de andere sets in de test. Het geluid klinkt alsof je stem een echo meekrijgt en je in een holle ruimte zit. Je bent wel degelijk verstaanbaar, maar hoewel het esthetisch misschien niet de mooiste oplossing is, zien we toch liever een systeem waarbij de microfoon op een arm is geplaatst.

Turtle Beach Elite 800Turtle Beach Elite 800Turtle Beach Elite 800Turtle Beach Elite 800



Turtle Beach heeft gekozen voor een eenvoudig basisstation. Dat wil zeggen dat het alle benodigde knoppen op de headset moest plaatsen, waardoor er acht knoppen op zitten. Die zijn keurig verdeeld, met vier knoppen per oorschelp. De knoppen zijn ook keurig verdeeld over de vier kwadranten van elke schelp: boven, onder, links en rechts. Turtle Beach heeft een heel subtiel driehoekje op de vier punten geplaatst, dat aangeeft waar je moet drukken. Nauwelijks zichtbaar, maar wel voelbaar. Het maakt dat de knoppen makkelijk te bedienen zijn, zonder dat ze de headset ontsieren. Het uiterlijk van de Elite 800 blijft daardoor mooi strak.

Het draagcomfort van de Elite 800 is redelijk. De kussens van de oorschelpen zijn zacht en dat is prettig. Ze zijn helaas aan de krappe kant. De schelpen vallen net niet helemaal over de oren heen, en dat is jammer. Toch zit de Elite 800 niet verkeerd. De druk op de oren is prettig en ook het kussen bovenin de beugel is goed. De beugel is volledig van plastic, maar voldoende stevig. Beide oorschelpen kunnen plat op tafel worden gedraaid, iets waar we het nut nooit zo van inzien. Het zorgt ervoor dat je de schelpen kunt draaien als je de headset tijdelijk op je schouders hebt liggen. Het maakt de constructie echter een stuk slapper. Wij geven de voorkeur aan de steviger constructie van met name de beyerdynamic-headset.

Net als SteelSeries richt Turtle Beach zich met de Elite 800 ook op de consolegamer. De 800 kan gebruikt worden met een PlayStation 4 en Xbox One, en Turtle Beach levert daar ook de benodigde kabels voor mee. Het legt bovendien keurig uit hoe je een verbinding tot stand kunt brengen. Daarbij is de Elite 800 op verschillende manieren aan te sluiten. Via de optische uitgang van de console of pc is aan te raden, maar ook via usb kunnen je pc en het basisstation met elkaar communiceren. Prettig is dat de headset met een 3,5mm-audiokabel zelfs rechtstreeks op een apparaat aangesloten kan worden, zodat je hem bijvoorbeeld aan je telefoon kunt koppelen.

Turtle Beach Elite 800Turtle Beach Elite 800Turtle Beach Elite 800Turtle Beach Elite 800



Turtle Beach heeft opmerkelijke software voor de Elite 800 ontwikkeld. Enerzijds is hij uitgebreid, anderzijds beperkt. Uitgebreid, omdat er onderscheid gemaakt wordt in waar je de headset voor gebruikt. Je kunt presets kiezen die je op de headset installeert. Er zijn aparte presets voor gaming, voor het kijken van films, voor het luisteren van muziek en voor stereo in plaats van surround. Er zijn zelfs aparte presets voor de microfoon. Vervolgens is er een pool van een stuk of veertig presets die je aan deze vier categorieën toe kunt wijzen. Je kunt zo per categorie zes presets kiezen die je op de headset installeert. Via de knoppen op de headset kun je daar vervolgens uit kiezen.

Het systeem werkt prima. We missen alleen de optie om de instellingen van elke preset te kunnen bekijken en om een equaliser te zien, zodat je weet welke frequenties versterkt of gedempt worden in een bepaalde preset. Wat we nog erger missen, is de optie om zelf een preset samen te kunnen stellen om die op de headset te installeren. Voor een console-headset valt dat te billijken. Wie de Elite 800 als pc-headset gebruikt, zal de optie echter missen. Helemaal omdat er, zoals gezegd, op het geluid wel wat aan te merken valt. Daar wil je dus aan kunnen rommelen.

Meetresultaten gaming headsets tussen 200 en 300 euroMeetresultaten gaming headsets tussen 200 en 300 euro