Introductie
Bij de gameheadsets die we tot nu toe op de proef stelden, lag de nadruk op apparaten die vooral geschikt zijn om op een pc aan te sluiten. Maar tweakers spelen natuurlijk meer dan alleen pc-games, dus leggen we in deze nieuwe test gameheadsets naast elkaar die volgens de fabrikanten juist zijn bedoeld voor gebruik in combinatie met een console. We hebben het speelveld zelfs nog kleiner gemaakt: we hebben enkel headsets naast elkaar gelegd die volgens de fabrikanten ervan samenwerken met een Xbox One.
We kiezen voor één enkele console omdat diezelfde fabrikanten bij de modellen die ze voeren zelf onderscheid maken tussen headsets die speciaal voor bepaalde consoles zijn ontwikkeld. Ze leveren dus headsets die gericht zijn op de Xbox One, PlayStation 4 of Wii U. Eerder dit jaar vergeleken we enkele headsets die bedoeld zijn voor de PlayStation 4. Dit keer is de concurrent aan de beurt en vergelijken we headsets die zijn gemaakt om op een Xbox One aan te sluiten.
We hebben daarvoor vier headsets uitgekozen die minder dan 200 euro kosten. Ruim minder zelfs; twee modellen kosten slechts een kwart ervan. Behalve de prijs zijn de verschillen tussen de headsets opvallend klein. De vier fabrikanten kiezen allemaal voor een vergelijkbare aanpak bij hun apparaat. Een sobere aanpak; de vier headsets hebben opvallend weinig toetsers en bellen of meegeleverde accessoires.
De enige accessoire die standaard wordt meegeleverd is een noodzakelijke, namelijk de adapter waarmee de headset aangesloten kan worden op de controller van de Xbox One. De oorspronkelijke versie van de Xbox One werd geleverd met een controller waar geen standaard headset-aansluiting op zit. De grote concurrent heeft dat wel. De controller van de PlayStation 4 is voorzien van een standaard 3,5mm-audioaansluiting, zodat vrijwel elke headset of koptelefoon op de controller kan worden aangesloten. Microsoft koos voor een eigen aansluiting die wat vorm betreft het midden houdt tussen hdmi en micro-usb. Er is een verloopstuk nodig om een headset met 3,5mm-stekker op een Xbox One-controller aan te sluiten. Microsoft biedt zo'n adapter voor 20 euro te koop aan.
De headsets uit de test worden dus allemaal met een adapter geleverd. Soms gaat het daarbij om de officiële adapter van Microsoft, soms om een variant van eigen makelij. Wie de officiële adapter overigens los aanschaft, kan elke willekeurige headset met 3,5mm-jack op zijn Xbox One aansluiten. Met een adapter heb je verder geen speciale Xbox One-headset meer nodig. Toch kan het prettig zijn om één van de geteste modellen aan te schaffen. Doordat de adapter is voorzien van handige knoppen voor volume en balans tussen het geluid van de game en het chatvolume, kan de headset vrij eenvoudig blijven. Precies wat bij de vier geteste modellen is gebeurd.
Microsoft heeft dit najaar stilletjes een nieuw model van de Xbox One op de markt gebracht. Bij die nieuwe versie, die in uiterlijk niet van de voorganger is te onderscheiden, wordt ook een nieuwe controller geleverd, en die is wel voorzien van een 3,5mm-jack. Daar heb je geen adapter meer bij nodig en dus ook geen speciale Xbox One-headset. Toch kan het geen kwaad om ook op die nieuwe controller een adapter aan te sluiten, juist vanwege de handige volume- en balansknoppen.
Microsoft Xbox One Stereo Headset
Samengevat
Hoewel we niet onverdeeld positief zijn over de headset van Microsoft, is het toch onze favoriet in deze test. Het geluid is niet het beste, maar doet niet veel onder voor dat van de sets van Razer en Turtle Beach, terwijl het draagcomfort een stuk beter is. Microsoft heeft echter een hele sterke troef in handen; de Xbox One Stereo Headset is ruimschoots de goedkoopste headset uit de test. Voor weinig geld heb je een lekker comfortabele headset met redelijke prestaties.
Eindoordeel
Microsoft Xbox One Stereo Headset
Gewicht |
254 gram |
Lengte snoer |
133 cm |
Aansluitingen |
3,5 mm |
Weergave |
Stereo |
Prijs |
€ 47,81 |
Uiteraard nemen we in een test van headsets voor de Xbox One ook de oorschelpen van Microsoft zelf mee. De consolebouwer heeft de Microsoft Xbox One Stereo Headset in het assortiment, een vrij eenvoudig apparaat met een strakke vormgegeving. De headset is geheel zwart, afwisselend glimmend en mat afgewerkt; net als de console zelf. Headset en console vormen dus een mooi geheel. Microsoft heeft voor de oorschelpen een opvallende conische vorm gekozen, waardoor de headset direct opvalt. Het uiterlijk is zelfs zo strak dat het zomaar een ontwerp van Sony had kunnen zijn. Het is niet direct een ontwerp dat wij uit zouden kiezen, maar het stoort niet.
Belangrijker is dat de oorschelpen groot zijn, met 10 centimeter doorsnede zijn ze de grootste uit de test. Daardoor zit de set van Microsoft ook het prettigst, waarbij het meehelpt dat hij met 255 gram aan de lichte kant is. De headsets van Tritton en Razer zijn lichter, maar de Razer voelt veel zwaarder aan. De Microsoft-headset is veruit het meest comfortabele apparaat in onze test. Vooral omdat hij echt helemaal over je oren valt, wat verder alleen bij de veel zwaardere headset van Turtle Beach het geval is. Dat de headset zo prettig zit, komt ook doordat Microsoft de randen van de oorschelpen heeft uitgerust met dikke, zachte kussens die bekleed zijn met een prettig stofje. Hier geen nepleer dat kan gaan zweten, zoals bij andere headsets.
De beugel die op je hoofd steunt is bekleed met kunststof, waaronder een zacht kussen schuilgaat. Ook op dit aspect biedt deze headset meer comfort dan de andere sets in deze test. Wat wel opvalt is dat diezelfde beugel erg slap aanvoelt. Gelukkig heeft de beugel een aluminium kern, zodat hij eerder flexibel is dan slap. De aanhechting van de schelpen aan de beugel lijkt echter daadwerkelijk wat slap te zijn, al zijn de schelpen daardoor wel op een prettige manier net een beetje schuin te plaatsen, passend bij de kromming van je hoofd. Er is niet heel veel speling, maar net genoeg.
Wat het geluid betreft moet de headset van Microsoft zijn meerdere erkennen in de sets van Razer en Turtle Beach. Dat blijkt ook uit de meetwaarden. Waar de laatstgenoemde twee een behoorlijk vlakke curve hebben, toont de headset van Microsoft een flinke dip rond de 3000Hz, wat maakt dat hij wat 'midden' mist. Er zit ook een dip rond 220Hz, die er waarschijnlijk voor zorgt dat het 'laag' daaronder prominent aanwezig is. Het is niet heel hinderlijk, al kan het met name in games met veel explosies voor wat overkill in het 'laag' zorgen.
Helaas hebben we over de microfoon van de headset van Microsoft wat gemengde gevoelens. Hij is inklapbaar en verdwijnt daarbij op een mooie manier in de beugel. Je ziet vrijwel niets van de mic als hij is ingeklapt. Helaas is daardoor de arm wat kort, en dat is in het geluid terug te horen. Bij de andere drie headsets zit de microfoon veel meer voor de mond, wat maakt dat je beter verstaanbaar bent. Niet dat de microfoon hier slecht werkt. Er valt op zich goed mee te gamen, maar het geluid ervan is wel het slechtste uit de test.
Net als alle fabrikanten levert Microsoft een adapter mee die dient om de headset op de controller van een Xbox One aan te kunnen sluiten. Pas sinds halverwege dit jaar levert Microsoft de Xbox One met een nieuw model controller die is voorzien van een 3,5mm-aansluiting. Daarmee kan elke willekeurige headset worden aangesloten. Bij de oudere modellen van de controller kan dat niet rechtstreeks en is een adapter nodig. Die is los te koop onder de naam Stereo Headset Adapter en ligt voor ongeveer 25 euro in de winkel. Het mooie is dat bij alle vier de hier besproken headsets een adapter wordt meegeleverd. Bij deze set is dat uiteraard de officiële van Microsoft en die functioneert prima. Groot voordeel van de adapter is dat je het volume van de headset ermee in kunt stellen, en zelfs de verhouding tussen het volume van je stem en dat van de game. Bovendien heeft de adapter een mute-knop. Daarmee is de adapter zelfs prettig voor wie een nieuwere controller heeft. Juist doordat bij alle headsets een adapter wordt meegeleverd is er namelijk geen volumeknop of andere voorziening opgenomen op de headsets zelf. Als je de headset van Microsoft of één van de andere drie gebruikt met een nieuwe controller, zul je het zonder volumeknop moeten stellen.
/i/2000875875.jpeg?f=imagenormal)
We geven de frequentiegrafiek van de geteste headsets weer op een schaal van op 0 tot 20.000 Hz. Dat is het voor de mens hoorbare deel van het geluidsspectrum. Bij audio is het gebruikelijk om de frequentiewaardes op een logaritmische schaal weer te geven. Dat komt het best overheen met hoe de mens geluid waarneemt. De grafiek geeft dus het volledige bereik van het menselijk oor weer, al dient daarbij aangetekend te worden dat lang niet iedereen de echt hoge tonen, boven ruwweg 15.000 Hz, kan waarnemen.
Tritton Kunai Stereo Headset for Xbox One
Samengevat
Met de Kunai levert Tritton de headset met het slechtste geluid, zowel van de speakers als van de microfoon. Het lage gewicht van de Kunai zou in het voordeel moeten spreken, maar doordat hij als enige niet over de oren valt maar op de oren rust, is het toch de minst comfortabele. Het gewicht kan dat niet compenseren. De minpunten zouden alsnog gecompenseerd moeten worden door de lage prijs. Helaas voor Tritton levert Microsoft een headset die nog goedkoper is, maar meer comfort en een beter geluid biedt.
Eindoordeel
Tritton Kunai Stereo Headset for Xbox One
Gewicht |
214 gram |
Lengte snoer |
125 cm |
Aansluitingen |
3,5 mm |
Weergave |
Stereo |
Prijs |
€ 19,- |
Tritton maakt met de Kunai een hele serie headsets onder dezelfde naam, steeds licht aangepast aan een ander platform. Zo testten we een jaar geleden al eens de pc-variant van de Kunai. Nu hebben we de variant voor de Xbox One onder handen genomen. De headset is daarbij steeds hetzelfde, alleen de lengte van het snoer en de aansluiting varieert. In dit geval is het snoer slechts 125 centimeter lang. Meer is ook niet nodig, want de headset hoort direct op de controller van een Xbox One te worden aangesloten. Net als de andere headsets heeft de Kunai in dit geval één enkele 3,5mm-jack.
Om maar met de deur in huis te vallen:De Kunai is met afstand de slechtste headset uit de test. Eigenlijk scoort hij op alle fronten minder dan de concurrentie. Zelfs wat prijs betreft, want de Kunai is niet de goedkoopste. De headset van Microsoft is goedkoper en presteert een stuk beter.
Het grootste minpunt van de Kunai is het formaat. De headset is klein, waardoor de oorschelpen niet over de oren vallen. Van geen kant zelfs; de oorschelpen rusten volledig op je oren en daarmee zit de set veel minder prettig dan de andere headsets uit de test. De Kunai is met 214 gram wel de lichtste. Op zich natuurlijk een voordeel, al wordt dat teniet gedaan door het gebrek aan comfort.
De Kunai heeft een zeer bescheiden kussen op het hoogste punt van de beugel die over je hoofd loopt. Het lijkt weinig, maar biedt in de praktijk genoeg. Het kussentje is bovendien zacht genoeg, mede omdat de Kunai zo licht is. Toch hadden we de Kunai liever wat zwaarder gezien. Tritton heeft gekozen voor een geheel uit kunststof vervaardigde beugel. Dat houdt het gewicht uiteraard laag, maar maakt de constructie behoorlijk slap. Een aluminium beugel zoals Microsoft die gebruikt was beter geweest. Bovendien kiest Tritton voor een constructie die we vaker zien en waar we het nut niet van begrijpen: de oorschelpen van de headset kunnen een kwartslag worden gedraaid zodat ze plat op een tafel of bureau kunnen worden gelegd. Het voordeel daarvan ontgaat ons, maar het nadeel is evident: het maakt de constructie van de headset er niet steviger op.
De Kunai wordt geleverd met een losse microfoon die in de headset kan worden geprikt. De constructie daarvan is goed, al geven we de voorkeur aan een constructie waarin de microfoon in de headset verdwijnt of opgeklapt kan worden, zoals bij de set van Microsoft. Voordeel van de constructie bij de Kunai is wel dat de arm van de microfoon lang genoeg is, anders dan bij de headset van Microsoft. Helaas is het geluid dat de microfoon weergeeft aan de doffe kant.
Onze kritiek op de Kunai is daarmee nog niet helemaal klaar. Tritton levert bij de Kunai een zelf ontworpen adapter waarmee de headset op de Xbox One-controller kan worden aangesloten. Die headset is kleiner dan de adapter van Microsoft, en vooral ook minder robuust dan de officiële. Hij werkt op zich naar behoren. De vraag is alleen of hij het net zo lang uit zal houden als de set van Microsoft.
Tot slot is ook het geluid van de Kunai-set niet om over naar huis te schrijven. Het geluid heeft met afstand de minste kwaliteit van alle geteste headsets. Er mist vooral 'hoog' in het geluid, wat enigszins merkwaardig is aangezien de Kunai de kleinste oorschelpen en daarmee ook de kleinste speakers heeft. Daar zou juist het 'laag' onder moeten lijden. Toch komt de Kunai dus juist in het 'hoog' tekort.
/i/2000875877.jpeg?f=imagenormal)
We geven de frequentiegrafiek van de geteste headsets weer op een schaal van op 0 tot 20.000 Hz. Dat is het voor de mens hoorbare deel van het geluidsspectrum. Bij audio is het gebruikelijk om de frequentiewaardes op een logaritmische schaal weer te geven. Dat komt het best overheen met hoe de mens geluid waarneemt. De grafiek geeft dus het volledige bereik van het menselijk oor weer, al dient daarbij aangetekend te worden dat lang niet iedereen de echt hoge tonen, boven ruwweg 15.000 Hz, kan waarnemen.
Turtle Beach Ear Force XO Seven
Samengevat
De XO Seven is een lekker robuuste headset, die behoorlijk zwaar is maar ook comfortabeler dan we van Turtle Beach gewend zijn. Als in het snoer geen koppelstuk zou zijn verwerkt dat veel te makkelijk losschiet, zou de XO Seven zelfs een regelrechte aanrader zijn, vooral omdat de grote speakers voor het beste geluid uit de test zorgen. Helaas is de microfoon een stuk minder, en die is voor een gameheadset toch niet onbelangrijk. Het is echter vooral het enorme prijsverschil dat maakt dat we de voorkeur geven aan de headset van Microsoft, ook omdat die net iets comfortabeler is.
Eindoordeel
Turtle Beach Ear Force XO Seven
Gewicht |
364 gram |
Lengte snoer |
160 cm |
Aansluitingen |
3,5 mm |
Weergave |
Stereo |
Prijs |
Onbekend |
Een test van gameheadsets kan bijna niet compleet zijn zonder model van Turtle Beach. De Amerikaanse firma heeft een zeer uitgebreid assortiment, met gameheadsets in allerlei prijsklassen en voor allerlei platformen. Dus heeft Turtle Beach ook een model voor de Xbox One. Verschillende zelfs, maar wij kozen voor de Ear Force XO Seven, die met een adviesprijs van 180 euro nog net binnen ons budget past. Niet te verwarren met de XO Seven Pro, die een stuk duurder is.
De XO Seven is met afstand de zwaarste headset uit de test en met 364 gram ruim 100 gram zwaarder dan de headset van Microsoft. De andere twee zijn nog lichter. Gelukkig zit het gewicht bij de XO Seven niet in de weg. Hij is zwaar, maar ook lekker robuust. Bovendien zit de XO Seven best prettig. Niet zo lekker als de headset van Microsoft, maar het is een goede tweede. Dat is het vermelden waard, want in het verleden was juist het draagcomfort bij de headsets van Turtle Beach een terugkerend minpunt. Bij voorgaande modellen was de oorschelp steevast voorzien van een - naar onze smaak - veel te harde rand die het onprettig maakte om de headsets voor langere tijd op te hebben. Bij de XO Seven heeft Turtle Beach gekozen voor zachter materiaal, dat verscholen gaat onder zacht kunstleer. Hoewel de vorm van de oorschelp vergelijkbaar is met voorgaande modellen, maken de oorkussens een wereld van verschil. Bovendien vallen de oorschelpen door de ovalen vorm geheel over de oren, wat het draagcomfort zeer ten goede komt.
Voor wie wil heeft de XO Seven een eigenschap die veel headsets van Turtle Beach hebben; je kunt aan de buitenkant van de twee oorschelpen de afdekplaat vervangen door een van de vele alternatieven die Turtle Beach te koop aanbiedt. De XO Seven wordt geleverd met stemmig zwarte en die bevallen ons eigenlijk het beste.
De XO Seven dankt zijn gewicht aan de robuuste onderdelen van de headset. Op de juiste punten is de constructie steviger dan bij de concurrenten. Met name de overgang van oorschelp naar beugel is lekker stevig. Ook de beugel zelf is aan de maat. De kern is geheel van kunststof, maar gaat grotendeels verscholen onder een eveneens kunststof omhulsel, wat het geheel alsnog de nodige stevigheid geeft. Daaroverheen zit dan nog een ruim bemeten zacht kussen. De XO Seven heeft hetzelfde nadeel als de Kunai van Tritton; de oorschelpen kunnen een kwartslag gedraaid worden, zodat de headset plat op tafel of bureau gelegd kan worden. Het voordeel daarvan ontgaat ons nog steeds. Bij de Kunai maakt het de constructie van de headset nodeloos slapper. Bij de XO Seven is het geheel echter zo degelijk dat het nadeel vervalt. Wie dus een robuuste headset zoekt heeft aan de XO Seven een goeie.
Toch hebben we nog wel wat aan te merken op de constructie. Turtle Beach heeft de XO Seven voorzien van een snoer van 160cm en daarmee is het snoer het langste van de hier geteste headsets. Bovcendien heeft de XO Seven als enige de optie om een ander snoer te gebruiken dan de standaard. Handig, want als je het korte snoer zou kunnen vervangen door een langere, is de headset opeens multifunctioneel. Met een snoer van een meter of drie zou de XO Seven of de andere headsets uit de test ook prima gebruikt kunnen worden voor het spelen van pc-games. Turtle Beach levert ook een tweede snoer. Dat is echter net zo kort als het eerste. Er is één verschil tussen beide snoeren; op het reservesnoer zit een knopje dat dient om je telefoon mee op te nemen. Met dat tweede snoet kun je de XO Seven dus gebruiken in combinatie met een mobiele telefoon. Handig, maar we hadden liever een langer snoer gehad zodat de headset op een pc aangesloten kan worden.
Nadeel van de optie om een ander snoer aan te sluiten is helaas wel dat er in het snoer een koppelstuk verwerkt zit. Turtle Beach heeft daarbij gekozen voor een opvallende standaard; het heeft de inmiddels toch wat ouderwetse PS/2-interface van stal gehaald, nog niet al te lang geleden de manier om muis en toetsenbord op een moederbord aan te sluiten. Waar de koppeling voor muis en toetsenbord prima werkte, is die voor het koppelen van twee stukken snoer helaas niet zo geschikt. De twee delen van de koppeling schieten erg makkelijk los wat vervelend is als je net lekker zit te gamen. De optie om de verbinding op een of andere manier te vergrendelen ontbreekt, maar had hier wel op z'n plaats geweest. Het is het grootste nadeel van de XO Seven. Naast de prijs uiteraard, want de XO Seven is met afstand de duurste uit deze vergelijking. Daarvoor krijg je dan weer wel de officiële adapter van Microsoft meegeleverd, waar Tritton en Razer kiezen voor een adapter van eigen makelij.
Turtle Beach heeft in de XO Seven lekker grote speakers verwerkt, van 5cm doorsnede. Dat is te horen en ook te zien aan de grafiek. Die is vlak zoals het hoort, waar vooral de headsets van Microsoft en Tritton wat dips laten zien. Het geeft de XO Seven een wat vlak, maar daarmee wel naturel geluid. De bas is niet zo prominent als bij de headset van Microsoft, maar daarmee wel natuurlijker. De XO Seven heeft daarmee niet het opvallendste geluid, maar wel het beste. Al doet de headset van Razer daar niet veel voor onder. Helaas is het geluid van de microfoon niet al te best. Die zit op een lekker lange, flexibele arm en kan dus goed voor de mond geplaatst worden. Het geluid dat de microfoon weergeeft is echter erg dof en daarmee minder goed verstaanbaar dan bij met name de headsets van Tritton en Razer.
/i/2000875878.jpeg?f=imagenormal)
We geven de frequentiegrafiek van de geteste headsets weer op een schaal van op 0 tot 20.000 Hz. Dat is het voor de mens hoorbare deel van het geluidsspectrum. Bij audio is het gebruikelijk om de frequentiewaardes op een logaritmische schaal weer te geven. Dat komt het best overheen met hoe de mens geluid waarneemt. De grafiek geeft dus het volledige bereik van het menselijk oor weer, al dient daarbij aangetekend te worden dat lang niet iedereen de echt hoge tonen, boven ruwweg 15.000 Hz, kan waarnemen.
Razer Kraken Gaming Headset for Xbox One
Samengevat
De Kraken Gaming Headset for Xbox One valt een beetje tussen wal en schip. Wat comfort betreft winnen de headsets van Turtle Beach en Microsoft de test. Die laatste heeft een minder geluid, maar het comfort en vooral de prijs maken erg veel goed. De Kraken legt het op een aantal punten ook af tegen de headset van Turtle Beach. Die is duurder, maar zit een stuk prettiger. Daarnaast heeft de XO Seven een beter geluid.
Eindoordeel
Razer Kraken Gaming Headset for Xbox One
Gewicht |
248 gram |
Lengte snoer |
130 gram |
Aansluitingen |
3,5 mm |
Weergave |
Stereo |
Prijs |
Onbekend |
Een robuuste constructie heeft zijn prijs, zo lijkt het. Samen met de XO Seven van Turtle Beach behoort de Kraken Gaming Headset for Xbox One van Razer tot de meest stevige, maar ook de duurste van de headsets die we naast elkaar leggen - al is de Kraken een stuk goedkoper dan de Turtle Beach. Aan de constructie is dat echter niet te merken. De Kraken doet daarin niet onder voor de XO Seven, hoewel de headset van Razer ruim 100 gram lichter is. En ruim 50 euro goedkoper.
Toch zit de Kraken door het lagere gewicht niet prettiger dan de XO Seven. Dat heeft twee oorzaken. Ten eerste drukken de oorschelpen stevig op je hoofd, wat minder prettig is. Nog belangrijker is dat Razer flinke oorschelpen heeft ontworpen. Die zijn vrijwel rond, met een doorsnede van 8,5 centimeter. Daarmee zijn ze beduidend kleiner dan de exact ronde oorschelpen van de headset van Microsoft. De oorschelpen van de Kraken zijn even breed als die van de XO Seven. Gek genoeg heeft Turtle Beach speakers van 5 centimeter doorsnede in weten te bouwen, terwijl Razer het bij speakers van 4 centimeter heeft gehouden.
Razer heeft die speakers verpakt in oorschelpen met een prettige rand. Zoals gezegd drukken de oorschelpen helaas behoorlijk op je hoofd, dus ondanks die rand zit de Kraken toch niet lekker. Dat komt ook door het formaat van de schelpen. Ze zijn net zo rond als die van Microsoft, maar minder groot. De headset van Microsoft valt geheel over je oren, maar de Kraken niet. De druk die op je oren staat, verlaagt het draagcomfort van de Kraken. Een ovalen vorm als bij de XO Seven had ook een oplossing kunnen zijn. Door de ovalen vorm valt de XO Seven geheel over de oren, wat het comfort ten goede komt.
Vreemd genoeg heeft Razer de behuizing verder opvallend simpel gehouden. Zo is het de enige headset waarbij je de oorschelpen niet horizontaal kun kantelen. De beugel die over je hoofd loopt is van kunststof en daardoor redelijk flexibel. Daardoor ontstaat er toch wat horizontale speling, maar veel is het niet. De schelpen kunnen wel enigszins versteld worden in verticale zin. Prettig, maar niet genoeg om het draagcomfort te verbeteren. Zoals gezegd heeft de beugel die de oorschelpen verbindt een kunststof basis die behoorlijk flexibel is. Vooral door de ruim bemeten kussens die om de flexibele kern zitten wordt het geheel redelijk stevig, hoewel het wat breekbaar aanvoelt. Door de simpele behuizing is de Kraken opvallend licht, maar dat komt in het draagcomfort dus niet tot uiting.
Net als de XO Seven heeft de Kraken een behoorlijk neutraal geluid; wat minder 'hoog' en vooral wat meer 'midden'. De Kraken klinkt echter wel beter dan de headset van Microsoft, en is daarmee in deze test een goede tweede. Daar komt het goede geluid van de microfoon nog bij. Bij de Kraken zit een dunne, flexibele arm vast aan de linker-oorschelp. De arm kan om de oorschelp worden gekruld, zodat hij uit beeld verdwijnt. De arm is lang genoeg om voor de mond geplaatst te kunnen worden, en levert dan het helderste geluid van de hier geteste headsets. Enig nadeel is dat de microfoon vrij snel overstuurt. Je moet hem dus op enige afstand van de mond plaatsen; dan klinkt hij prima.
Razer levert net als Tritton een adapter mee van eigen makelij. Waar de adapter van de Tritton goedkoop aanvoelt, is die van Razer echter net zo robuust als de officiële. Hij lijkt als twee druppels water op de adapter van Microsoft en werkt net zo goed. Nog mooier is dat het snoer van de hier geteste headsets kort is. Dat is prettig, want de headsets zijn ontworpen om direct op de controller van een Xbox One te worden aangesloten. Razer levert echter een verlengsnoer mee waarmee je de Kraken ook op een pc kunt aansluiten. Het is de enige fabrikant die dit doet, terwijl met zo'n simpel kabeltje de Xbox One-headsets opeens multifunctioneel zijn. Dat is dus een pluspunt.
/i/2000875876.jpeg?f=imagenormal)
We geven de frequentiegrafiek van de geteste headsets weer op een schaal van op 0 tot 20.000 Hz. Dat is het voor de mens hoorbare deel van het geluidsspectrum. Bij audio is het gebruikelijk om de frequentiewaardes op een logaritmische schaal weer te geven. Dat komt het best overheen met hoe de mens geluid waarneemt. De grafiek geeft dus het volledige bereik van het menselijk oor weer, al dient daarbij aangetekend te worden dat lang niet iedereen de echt hoge tonen, boven ruwweg 15.000 Hz, kan waarnemen.
Conclusie
Uit de vergelijking valt een aantal heldere conclusies te trekken. De gemakkelijkste: er is een duidelijke verliezer. De Kunai van Tritton is het lichtst, wat hem op gebied van draagcomfort een voorsprong zou moeten geven. Dat is helaas niet het geval. Door de kleine oorschelpen die geheel op de oren rusten, zit de Kunai het minst comfortabel van de geteste modellen. Door de kleine oorschelpen moet de Kunai het ook stellen met kleine speakers, wat duidelijk is te horen aan het geluid. Dat mist duidelijk 'hoog', waardoor de Kunai het slechtste geluid heeft uit de test. Dat zou gecompenseerd moeten worden door de prijs. Helaas voor Tritton wordt de Kunai op dat aspect verslagen door de headset van Microsoft. Die is bijna tien euro goedkoper, zit comfortabeler en klinkt beter.
De overige drie modellen uit de test hebben allemaal hun sterke en zwakke punten. Om de Xbox One Stereo Headset van Microsoft er meteen bij te halen: die moet het wat geluidskwaliteit afleggen tegen de headsets van Razer en met name Turtle Beach. Het verschil is echter niet onoverkomelijk. De prijs compenseert daarin veel, want de set van Microsoft kost de helft van die van Razer en een derde van die van Turtle Beach. Daarbij heeft de set van Microsoft nog een troef in handen; de lekker grote oorschelpen vallen geheel over de oren en doordat de set relatief licht is, zit hij het lekkerst van de vier. Je hebt dus voor weinig geld een prettig zittende headset die niet onaardig klinkt. Alleen de microfoon is wat minder, al valt er wel mee te werken.
De headsets van Razer en Turtle Beach ontlopen elkaar niet zo veel. De Razer Kraken is een stuk lichter, wat tot meer draagcomfort zou moeten leiden. Dat is echter niet het geval. Het ding drukt stevig op de oren en zit daardoor niet lekker. De Razer wint het van de Tritton maar groot is het verschil niet. Met name het geluid van de Razer is beter; het is ook beter dan dat van de headset van Microsoft, al moet de Kraken de set van Turtle Beach voor zich dulden. Die heeft speakers van 5 centimeter, waar de Kraken het met speakers van 4 centimeter moet doen, wat zich vertaalt in het geluid. De Kraken mist wat 'hoog' en heeft iets te veel 'midden'. Dat de microfoon het beste geluid aflevert compenseert het geheel enigszins, maar niet genoeg om de Kraken tot aanrader te maken. Daarvoor schiet het draagcomfort tekort.
De Turtle Beach heeft dus sterke troeven in handen. Met die grote speakers heeft de set het beste geluid uit de test. Wie goedkope headsets gewend is, zal wellicht wat bas missen, maar dat wat er aan lage tonen te horen is, klinkt goed. De XO Seven heeft het meest neutrale geluid uit de test, en zeker bij langer gebruik is dat naar onze smaak het prettigst. De XO Seven is daarnaast lekker stevig en daardoor ook de zwaarste van allemaal. Toch zit hij comfortabel, doordat de ovalen oorschelpen in hun geheel over de oren vallen en een prettig zachte rand hebben die niet te zwaar op de schedel drukt. Toch zijn er ook minpunten, zoals met name het koppelstuk dat in het snoer is verwerkt. De meerwaarde daarvan is klein, maar het nadeel groot, want de koppeling schiet makkelijk los. Dat kan erg irritant zijn. Verder is de XO Seven beduidend duurder dan de rest.
Wat ons betreft zijn de headsets van Microsoft en de XO Seven de beste keuzes, en daarbij wint de Xbox One Stereo Headset. Het draagcomfort en de prijs maken de headset van Microsoft uiteindelijk winnaar. Daar nemen we een wat minder goed geluid voor op de koop toe. Wie wat meer geld over heeft voor een beter geluid, heeft aan de Turtle Beach een goede set. Wie voor die headset kiest doet er wellicht goed aan om het snoer vast te zetten met een stukje tape.