Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

HTC Vive vr-headset Preview

Fysiek rondlopen in een virtuele wereld

Tot slot

De eerste ervaring met de Vive smaakt naar meer. De combinatie van het rondlopen, de goede beeldkwaliteit met het ruimte blikveld en de behoorlijk accurate controllers zorgen ervoor dat ik al snel de virtuele wereld ingezogen werd.

Dat betekent niet dat er niks te verbeteren is. Bij de demo met de tinnen soldaatjes viel bijvoorbeeld op dat het allemaal niet haarscherp is. Dat bleek op de CES bij het laatste prototype van de Oculus Rift ook en bij de Gear VR is de onscherpte nog duidelijker, dus de Vive doet het op dit vlak niet slecht. Het is wel een punt waar alle vr-brillen nog op verbeterd kunnen worden.

Het draagcomfort is niet heel anders dan bij de concurrentie, maar we weten nog steeds niet hoe het is om voor langere tijd met zo'n bril op te zitten - of te lopen in het geval van de Vive. Dat is eigenlijk typerend voor de Vive: er is meer dat we niet weten, dan wat we wel weten. HTC en Valve willen op dit moment nog niks loslaten over de specificaties van de hardware, bijvoorbeeld wat voor scherm de Vive heeft.

Ook weten we niet hoe dit bij mensen thuis moeten gaan werken. Moeten gebruikers infraroodsensors op gaan hangen in de hoeken van de woonkamer? En in hoeverre zal het lukken de kabelbrij terug te dringen? Tijdens deze demonstratie raakte ik één of twee keer in knoop met de kabels en een systeem waarbij de kabels via het plafond lopen al veel zou kunnen oplossen.

De antwoorden op al die vragen moeten snel volgen, want komende zomer komt de ontwikkelaarseditie uit en voor het eind van het jaar moet de consumentenversie in de winkels liggen. Wat je er tegen die tijd mee kunt doen weten we nog niet, maar na deze demo zijn we er van overtuigd dat vr zeker een grote rol zal spelen in de toekomst van gaming. Hoe leuk zou het zijn als je eind dit jaar naast Portal ook die andere klassieker van Valve zou kunnen spelen in vr in je eigen woonkamer?

Update, 6 maart: Sinds de publicatie van dit artikel is nog wat extra informatie over de Vive naar buiten gekomen. Zo weten we nu dat voor elk oog een scherm met een resolutie van 1200x1080 pixels met een refreshrate van 90Hz geplaatst is. Daarnaast is bekend dat de huidige versie kamers met een maximale grootte van 4,5mx4,5m ondersteunt en de controllers die wij niet mochten fotograferen zijn op de Game Developers Conference wel getoond.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (124)

Wijzig sortering
In een kleine ruimte rondlopen is natuurlijk lastig.
Daarom heb je een loopstation nodig om alsnog te kunnen rondlopen.

Op dit moment zijn twee loopstations bekend:
- Virtuix Omni (http://www.virtuix.com/)
en
- Cyberith Virtualizer (http://cyberith.com/)

Iets minder natuurlijk dan gewoon rondlopen natuurlijk, maar wel een oplossing om in grote wereld te kunnen rondlopen... Vooral die tweede loopstation zal naar verwachting meeste aandacht krijgen omdat die makkelijk op te bergen (veel platter) en gemaakt is in Europa... dus goedkoper shipping en stuk minder douane ellende dan vanuit USA halen.
Omni is al verder ontwikkeld en dus te koop. Maar Virtualizer is nog in ontwikkeling en zou nog dit jaar in productie komen.

Met loopstation is lange kabel ook geen punt, want je blijft op 1 punt... en komt dus niet in de weg zitten.
Leuk die loop stations .. maar daar kan je ook niet mee bukken etc.. dus nog steeds erg behelpen.

Totale immersie in VR voor shooters zal nog even op zich laten wachten. Ik vraag me zelf af of het met huidige externe technologie wel haalbaar is.

Sims zijn een stuk makkelijker omdat je dan gemakkelijk de Stoel (en dus bewegingsvrijheden) kan nabouwen
Volledig bukken (over grond als slang) kan niet, maar je kan wel programma zover krijgen dat bepaalde stand al laag bij grond is. Virtualizer heeft diverse hoogte detecties, Omni lijkt lastiger omdat harass houder hoog blijft door de vaste standaard armen.

Voorlopig is Virtualizer meest bruikbaar voor meeste stands. Maar eerlijk gezegd, ik ga niet liggen op grond, want het kost veel moeite om weer omhoog te gaan. Op knieën vind ik al laag genoeg hoor.

Bovendien is liggen op grond minstens 2 meter diameter nodig ivm lichaamslengte... en een loopstandaard met 2 meter diameter .... is erg duur en flink groter. Daar zit bijna niemand op te wachten.
Ligt het aan mij of is het in ieder geval bijzonder te noemen dat, na jaren de buzz van Oculus meegemaakt te hebben, HTC en Valve even binnen komen wandelen en een veel completere ervaring bieden, in nota bene hun eerste demo presentatie? :? Hebben de heren sinds de overname van FaceBook zitten slapen of zo?

[Reactie gewijzigd door Emgeebee op 4 maart 2015 19:24]

Het lijkt er inderdaad een beetje op dat de Oculus te vroeg is aangekondigd, de concurentie zag dat en dacht dat kunnen wij ook. En nu komen ze met gelijkwaardige of misschien zelfs wel betere sets die een completere ervaring (lijken te) bieden.
De concurrentie is sowieso goed en zal uiteindelijk voor betere producten zorgen :)
Nee hoor, oculus heeft zelfs de instructies voor het maken van de DK1 online staan, daarom kunnen anderen aan de techniek meewerken.
Nou, concurrenten hebben echt wel gewoon hun eigen technieken gebruikt, het is niet alsof Oculus de eerste waren, ook zij hebben veelvuldig gebruik gemaakt van de knowhow van anderen.. VR-HMD's is niets nieuws, enige verschil is dat door de snelle smartphone vooruitgang het nu een stuk goedkoper kan..
Zucht. Het gaat ietsje verder dan een schermpje.
zucht... oh, dus in jouw smartphone zit alleen een schermpje? bij mij zit er toch ook echt bv een accelerometer en compas en andere detectie muk in...
En voor het geval je het nog niet wist, maar schermen is juist wat VR vooral heeft tegengehouden en zorgde dat het duur was, naast dat ook de grafische kracht om zulke schermen aan te sturen natuurlijk het ook nog een hoog prijskaartje gaf (en nog steeds zal geven, immers als je graag 4K wilt dan heb je een stevige GPU nodig om dat met veel pracht en praal die sommige mensen verwachten, aan te sturen..
Er is wat minder poeha om geweest, maar Valve is hier ook al een hele tijd mee bezig, dit schudden ze niet zomaar even uit hun mouw hoor :)
Inderdaad. En ook al meteen een release-datum. Daar heb ik bij de Oculus nog niet zo concreet wat over gehoord.
Valve heeft wel in bepaalde mate meegewerkt aan Oculus, of toch alleszins technologie gedoneerd.
Valve is al jaren betrokken bij de ontwikkeling van de Oculus Rift. Er zijn zelfs medewerkers van Valve naar Oculus overgestapt. Het kan niet anders, dan dat Oculus wist dat Valve met haar eigen VR bril zou komen. Waarom zou Valve anders een eigen geavanceerde demo VR bril in ontwikkeling hebben? Misschien is de samenwerking tussen Oculus en Valve belangrijk geweest om Samsung de loef af te steken en een voorsprong te pakken. Maar waarschijnlijk om developers te kietelen om content te gaan ontwikkelen met de komst van breed gedragen VR brillen. Zeker met Facebook achter Oculus als holding, is de financiele dekking en de publiciteit gegarandeerd en kon Oculus zich richten op andere content dan gaming. Misschien is het zelfs een strategische afspraak geweest met Facebook. Who knows.

Bovendien is dit ook weer een briljante marketing zet van Valve. Vrijwel niemand verwachtte dit van Valve/HTC en heel internet staat ineens bol met dit nieuws. Het is wél van zeer groot belang, dat er grote titels komen van content-ontwikkelaars om deze VR brillen te steunen. Maar ik verwacht dat Valve hiernaast al titels in ontwikkeling heeft, om uit te brengen samen met de Steam OS en de controllers. L4D3, TF2 voor VR, Portal 1 en 2 met VR ondersteuning. En wie weet zelfs HL3. Ik verwacht een zeer mooi 2015/2016.

Bron: http://www.gamespot.com/a...o-oculus-vr/1100-6418697/

Bron: http://www.eurogamer.net/...-virtual-reality-hardware
Valve werkt (zogezegd) "al jaren" aan VR, (zie ook CastAR, onofficieel uit de Valve stal) sterker nog, ze hebben Oculus geholpen met de eerste en 2e developer versie (omdat ze toen al meer wisten over VR, is ook publiekelijk bekend trouwens, maar word sinds de overname door Facebook niet meer over gesproken) maar nu lijkt het erop dat ze dus niet zo te spreken waren over de overname door Facebook, en zelf een hardware partner hebben gezocht.

En ja, als je heel goed weet hoe het moet, en een goeie technische partner vind (wat je van HTC wel kan zeggen, zelfs al maken die de laatste jaren alleen maar telefoons) dan kun je natuurlijk iets beters in de markt zetten dan de concurrentie.

Ik kan dit dan ook alleen maar toejuichen, sorry dat ik het zo 'plat' redeneer, maar Palmer Lucky heeft gewoon geld geroken toen Facebook op bezoek kwam en heeft een hele domme beslissing gemaakt, waar 'het internet' (de verschillende gaming/vr communitys) hem direct en finaal voor heeft afgestraft, en dat zien andere bedrijven natuurlijk ook, dus is het logisch dat ze het gat proberen te vullen.
Misschien ben ik van de oude stempel, maar als we naar consumenten kijken en producten op het hoofd zoals een 3D Bril of VR set, dan denk ik dat een VR headset evenals 3D bril zal falen. Een consument wil gemakkelijk kunnen bewegen.
Stel iemand roept je in je directe omgeving voor een conversatie , dan moet je de VR headset wel eerst van je hoofd af zetten. Ook even lui op de bank (op je zijde) liggen en tv via de VR set kijken gaat niet zomaar. Voor de bril dragende mensen is dit denk wel een herkenbaar punt.

Voor epilepsie patienten zal een VR headset ook niets zijn, want je wordt voor de gek gehouden door de lenzen die het beeld vergroten.
Net als de smart watch denk ik dat een VR headset een hype is of een tussen fase van wat er nog gaat komen en zodoende een soort van "stille dood" zal ondervinden over een paar jaar.

Waarom een smart watch een hype is in mijn ogen :
Een smartphone kan meer, heeft een groter scherm en vaak betere accuduur en makkelijker berichten typen. Kijken we naar normale horloges die werken zeker 1 a 2 jaar met een batterij of sommige die met kinetische energie werken hebben niet eens een batterij nodig. Een paar keer per dag schudden met je pols en de horloge heeft weer nieuwe energie.
Ik haal de smartphone uit mijn broekzak of jaszak en zie hoe laat het is en eventuele verdere informatie. De handeling om een GSM uit je zak te halen of je pols op te lichten voor de tijd te zien is nagenoeg gelijk.

ongeveer 3 weken terug las ik nog een interessant stuk op Toms Hardware over Tablets (kan helaas niet meer terug vinden). Dat de consument liever convertibles heeft. Toen de Tablet / Ipad op de markt kwam werd het gepresenteerd met wat je er allemaal wel mee kan / kon en dat het een revolutionair product was / is. Echter steeds meer mensen ondervinden juist wat je met een tablet niet kan doen. Tekstverwerken als voorbeeld. Dat gaat moeilijker / trager zonder een externe toetsenbord. Geregeld werkt de woordvoorspelling niet correct. Aangezien typen toch de basis is om te communiceren zoeken mensen steeds meer hun heil in convertibles. In het artikel werd voorspeld dat de Tablet in huidige vorm over paar jaar niet meer zo groot zal zijn en zodoende de markt van convertibles vrij populair zou moeten zijn.

Tevens zou de Tablet veel last hebben van de huidige smartphones. De huidige smartphones bieden gelijke functionaliteit (+ belfunctionaliteit als extra) . De smartphones zien we al jaren de grenzen opzoeken van wat de consument het maximale toelaatbare vind qua beeldformaat. Daardoor zou de interesse dus dermate mindergroot zijn in Tablets als dan toen deze net werd geïntroduceerd.

Stiekem zou ik het tof vinden als er één gecombineerde item zou komen over gadgets zoals tablets, smartwatches, VR-headset hoe alle Tweakers crew hier de toekomst in ziet met daarbij de positieve en negatieve kenmerken. Misschien een idee?

[Reactie gewijzigd door aliberto op 5 maart 2015 05:40]

"Voor epilepsie patiënten zal een VR headset ook niets zijn"
Dit is helaas de waarheid.
Ik ben nog geen enkele keer naar een 3D film geweest/of op men TV gekeken, ik mag ook geen auto rijden (en das maar goed ook ;) )
Ik heb zelf last van epilepsie namelijk, ik verlies soms een halve minuut mijn bewustzijn, en reageer dan even nergens op.
Het vreemde van dit alles is, dat ik er na de tijd zelf niets meer van af weet.
En dat 3D gedoe lijkt me ook niet echt goed voor mij.
Zeker als ik al hoor dat normale mensen hier soms al hoofdpijn van krijgen |:(

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 4 maart 2015 20:57]

Als we het hebben over Photosensitive epilepsy dan wordt dat meestal getriggered door ferquencies onder de 60 hertz (typisch gezien 3 tot 30 hertz) (bron), zolang je daarboven zit (gezien de htc vive een refresh rate heeft van 90 fps moet dat prima kunnen) en ook niet in de game ervaring zelf iets hebt wat erg flashy is dan zou het in principe allemaal prima moeten zijn. Blijft een feit dat epilepsie een complexe aandoening is en de triggers per persoon verschillen, maar het is niet dat het automatisch niks is voor mensen met epilepsie.
Dus dat betekent dat epilepsie patiënten geen consolegames kunnen spelen?
De refresh rate van de televisies is nog wel 60Hz, alleen worden frames gedupliceerd. Zou kunnen dat mensen met epilepsie daarom wel kunnen spelen, maar daar durf ik niets over te zeggen.
Dit... sommige tv's hebben ook 120 hz technologie bijv. zolang de volgende frame nog niet klaar is zal het huidige frame gewoon nog een keer naar de tv gestuurd worden. (heeft te maken met het feit dat de front buffer van de grafische kaart, pas ververst word zolang de backbuffer nog gerenderd word. En die front buffer word continue doorgegeven aan je video uitgang. maw: met een (preciese) performance van 30fps op een 60hz tv, zal elk beeldje gewoon 2x weergegeven worden.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 5 maart 2015 19:55]

Hangt van de soort epilepsie af.

Ik heb een milde vorm van Epilepsie (Caverneus hemangioom = Kronkel in de hersenen.). En ik zou hier in principe buiten vallen. Ze hebben getest om het te triggeren maar bij mij was er zodanig niks aan de hand dat het dus niet belemmerend is. Alleen
Dat betekend dat sommige mensen met epilepsie inderdaad aanvallen kunnen krijgen van bepaalde lampen en schermen.
Niet 30hz, maar 30fps @60hz.
Klopt niet want het gaat niet over 30 heen dus 30hz lock.
Dat heb je juist, ik kan dan ook bijvoorbeeld prima een paar uur op een PC werken zonder ergens last van te hebben.
Maar toch dat 3D gedoe, ik weet het zo nog niet.
Ik heb soms vier aanvallen per dag, maar ook zo weer weken niet, en dan weer is één, en dan weer effe niet, enz.... Het is niet te voorspellen wanneer het zicht weer voor gaat doen, en dat maakt het ook soms wat lastig, de hersens blijven een lastig iets
(MRI scans, echt all vanalles gehad op dat gebied)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 5 maart 2015 08:46]

Heb je op een of andere manier last ervan, wanneer je er "weer uit komt" ?

Je zei eerder dat je er daarna niets meer van weet. Als er niemand in de buurt is, hoe merk je het dan dat het is gebeurt?

^ serieuze vragen overigens, vind het een interessant iets.
Nee, ik merk het meestal nergens aan, heel soms heb ik wel is last van hoofdpijn na de tijd, en zo weet ik dan dat ik er een gehad heb, maar dat doet zich bijna nooit voor.
En ook ik vind epilepsie een interessant fenomeen, maar er is echt zo enorm weinig over bekend, dat er nog geen totaal aanval vrij oplossing is voor sommige types van deze aandoening.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 5 maart 2015 12:21]

Misschien geheel offtopic maar wel informatief bedoeld.

De reden dat ik epilepsie aankaartte is omdat ikzelf ook onder deze doelgroep val. Soms ook weken geen last van en soms 4 aanvallen op 1 dag. De meest heftige aanvallen gebeuren overigens bij mij in mijn slaap. Mij is uitgelegd door epilepsieconsulent dat dit vaak gebeurd omdat je lichaam dan wel aan het rusten is maar geestelijk ben jij de dag aan het verwerken. Op de 1 of andere manier ontstaat er dan kortsluiting in je hersenen wat resulteert tot een epilepsie aanval.
Meest voorkomende epilepsie aanvallen gebeuren vaak bij mij bij vermoeidheid of flitsende dingen (denk aan een flitser van een foto camera of een feestevenement met discoverlichting / stroboscoop).
Epilepsie aanvallen kan je categoriseren in 2 groepen een kleine aanval en een grote aanval, beter bekend als Grand Mal.
De kleine aanvallen waarbij mijn ogen wegtrekken / vlekken voor ogen / slecht zicht, plasserig gevoel bij blaas, soort van onrust in je lichaam / hartritme stoornis vinden meestal plaats bij stress, vermoeidheid of flitsende dingen maar blijf nog wel bij bewustzijn en duren maximaal 5 minuten.

De grote aanvallen waarbij je dus letterlijk ligt te shaken en daarna soort van bewusteloos bent en vaak je tong letterlijk kapot bijt vinden plaats wanneer ik lig te slapen. Je hebt dan letterlijk geen controle over je lichaam. Ik merk wel dan dat ik lig te shaken en op dat moment lijkt het een eeuwigheid terwijl het misschien maximaal 5 minuten duurt. Mocht iemand langer dan 10 minuten een aanval hebben en erin blijven hangen dan is het raadzaam als omstander om arts of 112 te bellen. Kan namelijk dodelijk zijn!!!
Steek nooit je vinger in iemand zijn mond om zijn tong te bevrijden (i.v.m. stikken) want op dat moment staat er zoveel spanning op de kaken dat je vinger geamputeerd kan worden!!

Bij mij is het ook wel eens overkomen dat ik na een grote aanval in bed door ambulance personeel wakker gemaakt en ze vroegen me te lopen. Al snel werd er me verteld dat ik een dronkenmansloopje had. Zo suf dat ik was zei ik nog : Ik drink helemaal geen alcohol, hoe kan dat nou? ;)

2 maanden geleden had ik een Grand Mal en toen mijn tong kapot gebeten dat ik 1 week niet meer goed kon praten en 2 weken eraan pijn had / opgezwollen. Op de bewuste dag was ik zo verkrampt dat ik amper kon bewegen van pijn en zodoende spierverslappers moest gebruiken (Diclofenac, Paracetamol 1000mg en Diazepam). Diazepam kan zeer verslavend werken, beter niet te vaak gebruiken, geldt trouwens voor alle medicatie onder de PAM-groep.
Achteraf gezien was het beter om persoonlijk naar de huisarts te gaan en de tong te laten hechten. Ik heb geen auto(rijbewijs) dus verplaatsen als alleenstaande is moeilijk op zo'n moment.

De epilepsie begon bij mij 11 jaar geleden toen ik 23 was. Dus je bent nooit gevrijwaard dat als je nu geen epilepsie heb dat in de toekomst ook niet zal krijgen. Ik weet wel dat mijn zus in haar jeugd ook epilepsie had maar zij is eroverheen gegroeid. Of epilepsie een erfelijke factor is, weet ik niet. Wel weet ik uit eigen ervaring dat als je medicatie gebruikt alsnog aanvallen kan krijgen en ik heb verschillende medicatie geprobeerd en allen hebben zo hun bijwerkingen. Van Depakine Chrono werd ik erg moe en verward. Ik ben toen gestopt met deze medicatie en voelde me al beter/fitter. Een lichte gewichtstoename bij gebruik van anti epileptica medicatie is een veel voorkomende verschijnsel.

Als ik een spel speel dan houdt ik het nooit super lang vol, vaak te inspannend en daardoor vermoeiend. Als deze situatie voordoet is het beter om te stoppen anders is de kans groot dat je later moet boeten. Na een kleine aanval heb ik vaak hoofdpijn en ben gesloopt. een uurtje rusten is dan de beste medicijn.

Voor mij persoonlijk vind ik het jammer dat vele websites allemaal flitsende reclames gebruiken op hun pagina. Om deze reden bescherm ik mijzelf ook met een Adblocker. Het zou voor mij een dure aangelegenheid zijn om elke website maar te gaan betalen om geen reclame te zien i.v.m. epilepsie. Eigenlijk zou er bij de wet iets geregeld voor deze mensen moeten worden zodat ze beschermt worden en veilig kunnen internetten maar ik denk dat er dan op grote schaal misbruik gemaakt zal worden door niet epilepsie patiënten.

[Hopelijk heb ik je een eind op weg geholpen SSDtje, zonder jou had ik het bovenstaande nooit zo uitgebreid hier gepost. Mede uit medelijden of zielig over te komen. Deze intentie heb ik absoluut niet!!!
Met epilepsie valt goed te leven als je maar aan bepaalde regels houdt. Te denken aan regelmatig leven, niet te veel stress, neem rust en iemand moet je niet spontaan laten schrikken (is spanning/stress). Verdere aanvallen die kunnen plaatsvinden heb ik geen simpele remedie tegen.


Laten we het nu maar weer over hardware en Tweakers hebben anders word het een heel serieus onderwerp die zijn eigen leven gaat leiden.......

Ontopic::
3D is daarom geen doelgroep voor mij zodoende lijkt het VR concept in mijn ogen gewoon op jezelf voor de gek houden met lenzen. De realiteit is dat de doelgroep van de wereld merendeels geen epilepsie heeft en zodoende valt daar geld te verdienen voor een VR-headset of 3D televisie of alles wat ermee te maken heeft.

Maar of een VR Headset uiteindelijk de toekomst is voor iedereen. Daar heb ik absoluut mijn twijfels over.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 5 maart 2015 05:38]

Fijn om eens het verhaal van een ander te horen, thx :)
Ik heb er vanaf mijn 14e jaar last van, en het begon begon toen bij mij ook met het heftige stuiptrekkingen, en was dan ook na de tijd helemaal kapot, en het enige wat dan nog hielp, was om weer gaan slapen.
Na de tijd had ik namelijk altijd enorme last van hoofdpijn, aangezien je in een hele korte tijd, al je energie kwijt bent.
Bij mij deed dit zich toen vaak voor bij het ontwaken uit mijn slaap. Later is dit over gegaan in afwezigheid's aanvallen, en heb dan ook al jaren geen aanvallen meer gehad waar stuiptrekkingen bij voorkwamen. Ik heb bijvoorbeeld ook van knipperende lampen of reclames geen last. En daar mag ik blij van zijn.
Maar ik steek er verder net zo in als jij.
Goed je rust nemen, en zorgen dat je op een bepaald moment ook stop kunt zeggen.
Verder valt er inderdaad prima met de aandoening te leven.

En inderdaad, laten we het nu maar weer eens over hardware hebben ;)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 5 maart 2015 12:30]

Beste SSDtje,
Zelf heb ik een tijd terug enorm last gehad van tonisch clonische aanvallen.
Na heel veel onderzoeken in het ziekenhuis, bleek dat dit NIET werd opgewekt door externe factoren bij mij. Het gebeurde gewoon, en ik kon er niks aan doen.
Ik heb toen in verschillende onderzoeken gelopen waar ze probeerde aanvallen "op te wekken"

Ik heb in een stroboscoopruimte gezeten
3D films gekeken
VR brillen opgehad
Naar enorm vage kleuren en flikkerrende beelden gekeken.

en er gebeurde helemaal NIKS. Ik werd niet duizelig, kreeg geen hoofdpijn, nergens last van.
Zat ik een kopje thee te drinken op de bank, was het gewoon raak soms.
Bij mij was er soms gewoon "kortsluiting" in mijn hoofd. En dat gebeurde wanneer mijn hoofd er zin in had.

Dus het is absoluut niet zo dat mensen met epilepsie nooit naar 3D films kunnen gaan. Of nooit VR kunnen gamen. Het zal alleen niet voor elke patient weg gelegd zijn.

ik zou zeggen: probeer het gewoon. je merkt het vanzelf.
Dat is hoe ik alles deed toen der tijd haha
Oké, ik heb al die behandelingen ook gehad, op het 3D na dan, dat was er toen der tijd nog niet namelijk. En bij mij gebeurde er ook niets. Met andere woorden jij loopt waarschijnlijk met het zelfde epilepsie type als ik. Maar dat 3D gedoe hoeft van mij helemaal niet, maar het kan dus wel zoals je al aangaf. Maar dan nog ik heb er niks mee, ik vind een film op de normale manier kijken prima namelijk, en mis het 3D totaal niet. Gamen daarin tegen doe ik al jaren, en inderdaad nooit last mee ondervonden. Maar thx voor het melden, ;)
3D bril en VR bril zijn absoluut niet te vergelijken.
of de consument het gaat dragen hangt vooral af van wat er op de zien is en of dat aantrekkelijk genoeg is. 3D tv kijken is o.a. gefaald omdat het te dicht bij 2D zit. dus waarom moeite doen om een 3D bril op te zetten 3D films te zoeken?
VR is echter geheel anders en zal ook veel meer toepassingen krijgen dan alleen film/tv kijken of gamen.
De immersie die een VR bril brengt zal veel mensen erg aantrekken. De kwaliteit zal verbeteren waardoor het telkens een prettige ervaring zal zijn om de bril op te zetten.
VR headsets een stille dood? absoluut niet.

betreft smartwatch lijkt het mij wel veel prettiger om bijv. snel op mijn pols te kunnen van wie er een bericht binnen kwam. helemaal zittend is het handiger dan je telefoon uit je broekzak te halen.
Ik wil absoluut een VR-bril hebben voor racegames. Het lijkt me geweldig om echt links en rechts naast me te kunnen kijken ipv star recht vooruit, ook als je een bocht doorgaat. Ik speel ook wel eens een trucksim (Eurotruck Simulator 2) waar ook dergelijke ondersteuning inzit en daar is het nog veel belangrijker om goed om je heen te kijken met al die spiegels. Een multi-monitor setup kan daar ook bij helpen, maar is toch niet hetzelfde als echt om je heen kunnen kijken :)

Wat betreft even opstaan en rondlopen, dat kan sowieso al niet relaxed als je achter een stuurtje met pook en pedalen zit. Dat maakt me niet zoveel uit. Ik ben het ook helemaal met je eens dat 3D brillen en VR brillen niet te vergelijken zijn. Net als het epilepsieverhaal hierboven: als je gevoelig bent voor flikkeringen, ben je juist met een VR-bril beter af, omdat die niet alternerend het linker- en rechteroog afdekt, maar continu beide ogen van videobeelden voorziet :)
google op trackIR :) iets soortgelijks kan nu al alleen dan gewoon met je scherm en zonder bril :)
Ik ken het systeem, maar het doet mij onnatuurlijk aan. Als ik over mijn schouder kijk, zie ik mijn monitor niet meer... Omdat je je hoofd moet draaien en je ogen op hetzelfde punt gericht moet houden, voelt het voor mijn gevoel onnatuurlijk aan.
Dat is bij TrackIR gelukkig niet het geval. Ik gebruik het al jaren, en doordat TrackIR de beweging van je hoofd in feite uitvergroot, draait je hoofd nooit verder dan de rand van je beeldscherm. (Mits juist ingesteld uiteraard).

Ik speel veel flightsims, en zou absoluut niet meer zonder willen. Ik kan me goed voorstellen dat dit voor veel racers net zo geld.

Een VR headset zie ik zeker als een volgende stap, maar TrackIR is op zich ook al een enorme stap voorwaarts wat betreft immersion bij simulatie spellen.
Waarom zijn de VR brillen en helmen die rond 1993/1994 uit zijn gekomen gefaald eigenlijk?
Ook omdat er meer dan 1 systeem was, en omdat het draagcomfort te wensen overliet?
Omdat de techniek er nog niet klaar voor was. Die is nu pas net op het randje van wenselijk.

Het is nog steeds best een grote bril en je hebt een flink goeie PC nodig om alles in beeld te brengen op een niveau waarvan je niet ziek wordt. In 93/94 was de techniek gewoon niet beschikbaar voor fatsoenlijke VR.
Is dan wel een hele oude stempel, ik ben eigenlijk nóg teleurgesteld van VR die beloofd werd maar niet door brak in de jaren 90 dus ik ben des te enthousiaster dat het er nou eindelijk van lijkt te komen ;-)
Ik denk dat het grootste problem is dat velen zoeken iets dat uitblinkt in alles. Helaas gaat die vlieger vaker niet op. Een paar eisen zijn in conflict. Dus wil je aan alles voldoen dan heb je meerdere apparaten nodig. Minstens twee.

Heb twee big tower PC en twee iPads. Dat vult mekaar al redelijk aan.

Een ultrabook erbij en er is overlap. de drang is nog niet zo groot. Dus andere dingen op de wenst lijst gaan voor.
Ik denk dat je er helemaal naast zit. Wie had 30 jaar geleden verwacht dat we met een tablet op de bank zouden zitten? Een 3D bril is slechte vergelijk. Ik vrees eigenlijk dat we over 20/30 jaar, mits er geen extreem grote historische gebeurtenissen plaats vinden, we in een virtuele wereld rondlopen waar VR tot in de puntjes geoptimaliseerd is. Stel je eens een geperfectioneerde bril voor, waarin je je huis virtueel kan inrichten zoals je zelf wilt, zonder dat je daar een vermogen voor betaalt? Dat je vanuit je werk in een wereld kunt stappen die is zoals in je mooiste dromen en waar je de alledaagse problemen even vergeet?

VR wordt denk ik TE groot voor de mensheid en ik denk eigenlijk dat het een heel groot sociaal probleem kan gaan worden.

[Reactie gewijzigd door Slaap op 4 maart 2015 21:31]

Dit denk ik ook, alleen zit ik eerder aan een jaar of 50-75 te denken dat dit realistisch genoeg is .
Gezien hoe snel technische ontwikkelingen de laatste 10-20 jaar zijn gegaan lijkt me dat zeer sterk.
Voor epilepsie patienten
waarom je hier mee komt is voor mij een raadsel, immers moeten epilepsie patienten sowieso ook rekening houden met tv's en smartphones..

En als oude stempel heb ik er juist helemaal geen moeite mee om dingen als een 3D-bril of een VR-HMD te moeten dragen.. En als oude stempel heb ik er zelfs helemaal geen moeite mee dat de resolutie niet superuber is..
Ik denk dat je fout zit... In de marketingwereld gaat dit heel erg groot worden denk ik. Live meekijken bij festivals, waarbij je echt tussen het publiek staat. Volledige tours door musea, hotels, noem maar op. Producten uitproberen alsof je ze echt vast hebt, ja ik zie wel mogelijkheden :)
Ik ben toch bang dat de support van game ontwikkelaars voor vr tegen gaat vallen, verwacht dat vooral indie ontwikkelaars en valve zich bezig gaan houden met games voor vr. maar bijvoorbeeld uitgevers als ea, ubisoft en activision er niet aan gaan beginnen tot het een succes is.
Met inmiddels drie enorm grote spelers die vol inzetten op deze nieuwe technologie kan het eigenlijk niet anders dan breed gedragen worden. Oculus VR is overgenomen door Facebook, Samsung is één van de grootste bedrijven ter wereld en HTC en met name Valve samen zijn geenszins kleine spelers te noemen.

Dat de grote uitgevers nauwelijks bereid zijn tot innovatie is een inmiddels helaas tot in den treure bewezen wijsheid, maar het risico dat de concurrent er met de klanten en verkopen vandoor gaat is waarschijnlijk toch net te groot. Op het moment dat niet instappen de onveilige optie wordt zitten de spelers dus wel goed :)
nintendo is ook een groot bedrijf, maar de wii u krijgt ook geen third party support. leuk dat al die grote bedrijven mee werken, maar ontwikkelaars moeten er ook geld aan verdienen. De vr gaat keihard de concurrentie aan met de monitor en de tv dus ik denk dat het begin moeilijk word voor vr.
Yep, maar vergelijk nitendo even met onder tussen Facebook, Sony, Valve, HTC, Samsung, Google, Apple aan hardware bedrijven die er mee bezig zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle partijen andere partijen, van hardware ontwikkelaars als PrioVR en Sixense tot aan film studios zoals 20th Century Fox en Dreamworks tot aan tal van middel grote game studios die nu bezig zijn met VR-first game ontwikkeling... en dat vergelijk je dan met de Wii U? :+
Dus jij denk dat we over 2 jaar, call of duty en battlefield in vr spelen? Ik denk zelf dat er voor grote aaa titels weinig te verdienen valt voor vr.
CoD of Battlefield zouden redelijk domme keuzes zijn voor een studio, dus nee, dat verwacht ik zeker niet. De reden daarvoor is simpelweg dat het aantal aanpassingen dat je moet maken op een FPS relatief hoog zijn om een goeie VR ervaring te creëren. Je zult eerst vooral adventure games zien die support toevoegen en dat zal zich geleidelijk aan uitbouwen naar een grotere markt. Wat je moet bedenken is dat zolang je vanaf het begin rekening houd met VR de overhead relatief beperkt is en het is zeker niet alsof een game niet meer gekocht kan worden door monitor gamers puur omdat een spel VR support heeft (al zal de ervaring natuurlijk niet te vergelijken zijn tussen 'press A to use' en 'reach out and pull the lever').

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 4 maart 2015 21:44]

Dat is niet het problem. Als je als triple A titel al zware eisen hebt dan doet VR er een veelvoud boven op.

Waar je bij moeie grote omgevingen met 30FPS nog enigzins er mee doorkan als de aktie niet te fast pace is.

VR eist voor kots vrije ervaring en 90FPS per oog en low lag en ook voor d ehead trekking en geen drift. Met grote FOV lensen is 1440P eigenlijk wel gewenst.

Tja dan heb voor de gewone gamer al hoge spects en voor VR gamers 4x hogere spect met name voor de render hardware.
Wat een heerlijke lijst van dingen die je claimed. Ten eerste kun je VR ook op 30fps kijken en gaat dat ook nog wel redelijk. En voor een goeie ervaring moet je 60fps hebben, maar als hij een keer naar 30fps dropped is dat zeker niet het einde (vooral niet als je een GPU en/of engine hebt die slim om kan gaan met hoofdbeweging post processing). Hoe dan ook, geen drift heeft alleen met de VR en input hardware te maken (en de bijbehorende software) en low lag is een combinatie van de voorgaande twee dingen... dus heeft allemaal niks te maken met de hardware van je huidige computer.

Hoe dan ook, de realiteit is dat je ongeveer een overhead hebt van rond de 10% a 20% fps om VR te kunnen renderen, dus als je 1080p op een redelijk stabiele 60fps kunt krijgen (bijvoorbeeld door je graphic settings wat naar beneden te schroeven) dan heb je al een goed genoege gaming PC... en ja, dat kost even rond de 700 a 800 euro, maar goed, dat is zeker niet onbetaalbaar.
1080p is nu de standaard resolutie, jaren geleden was dat wel anders.

Ultra hd is hard bezig 1080p te gaan vervangen als de standaard resolutie die iedereen gebruikt. Zou me niks verbazen dat binnen een paar jaar er bijna alleen maar ultra hd monitoren worden verkocht.

Daarbij game ik al tijden op 1440p, en ja dat is met een grafische kaart van toendertijd 400 euro. Soort gelijke kaart heb je nu voor rond de 200 euro.

En je hoeft niet perse de grafische instellingen op maximaal te zetten. Gwn medium is in de meeste gevallen al best.

Beetje game pc zou dit al gewoon moeten kunnen.
Ze zijn allemaal bang de boot te missen als het wel gaat lopen.
Ik vind het super allemaal maar ik heb een mega kleine woonkamer dus kan ik de bril niet (optimaal) gebruiken ben ik bang. Die van sony ziet er wel stukken beter uit idd maar dit is niet het eindontwerp neem ik aan. Bij die van sony is het ook niet de bedoeling dat je loopt volgens mij maar gewoon rustig blijven zitten

Dam ik word zo enthousiast als ik dit lees. Je betaald wel mega veel voor zo bril en dan wil je wel dat die bril perfect is eigenlijk. Dat je erbij kan lopen is wel een toegevoegde waarde eigenlijk maarja je moet dan wel een flinke ruimte hebben om je lekker vrij te voelen. Het is rot als je hele tijd rekening moet houden met een muur of iets dergelijks.

Nog een nadeel is dat je wel helemaal geïsoleerd in het spel zit maar dit is op te lossen met 2 brillen. Met 2 brillen kan dit mega vet zijn om met je maat door bijvoorbeeld in open wereld rond te lopen zoals GTA en samen naar de hoeren te gaan, auto's te stelen en weg te rijden samen in een auto terwijl de politie achter ja aan zit. Onze kinderlijke dromen zullen hierdoor uitkomen.

Ik ben bang dat dit wel heel erg verslavend gaat worden. Het is net drugs je zit in een hele andere wereld misschien wel leuker en spannender als de echte wereld. Al je fantasie kan je erin kwijt. De wereld gaat erdoor veranderen. Natuurlijk zijn wij "allemaal" wijs genoeg te denken dat het maar een spel is maar er zullen mensen zijn die hier moeite mee hebben en de echte wereld willen ontsnappen door deze bril op te zetten. Mensen moeten de realiteit niet vergeten natuurlijk. Maarja misschien valt het allemaal wel mee maar het is zeker een discussie waard denk ik.

Ik verheug me zeker op deze ontwikkelingen en kan ik niet wachten! Het is super om een andere wereld te ervaren, een fantasie wereld waar wij altijd van droomden.
Ik vind het super allemaal maar ik heb een mega kleine woonkamer dus kan ik de bril niet (optimaal) gebruiken ben ik bang. Die van sony ziet er wel stukken beter uit idd maar dit is niet het eindontwerp neem ik aan. Bij die van sony is het ook niet de bedoeling dat je loopt volgens mij maar gewoon rustig blijven zitten
Net zoals bij alle andere brillen kun je ze zowel zittend als staand gebruiken. De enige brillen waarbij je per se hem zittend moet gebruiken zijn brillen zonder positional tracking zoals de Gear VR.
Dam ik word zo enthousiast als ik dit lees. Je betaald wel mega veel voor zo bril en dan wil je wel dat die bril perfect is eigenlijk. Dat je erbij kan lopen is wel een toegevoegde waarde eigenlijk maarja je moet dan wel een flinke ruimte hebben om je lekker vrij te voelen. Het is rot als je hele tijd rekening moet houden met een muur of iets dergelijks.
En daarom stel je je systeem zo in dat ie er rekening mee houdt voor jouw ;-) (en je dus een virtueel muur raster te zien krijgt zodra je te dichtbij komt). Daarnaast kun je ook verschillende soorten threadmills gebruiken zoals de Cyberith Virtualizer of de Virtuix Omni, al is dat ook verre van ideaal.
Nog een nadeel is dat je wel helemaal geïsoleerd in het spel zit maar dit is op te lossen met 2 brillen. Met 2 brillen kan dit mega vet zijn om met je maat door bijvoorbeeld in open wereld rond te lopen zoals GTA en samen naar de hoeren te gaan, auto's te stelen en weg te rijden samen in een auto terwijl de politie achter ja aan zit. Onze kinderlijke dromen zullen hierdoor uitkomen.
Klopt inderdaad, maar zonder face tracking zal dit je nog erg tegen vallen. Maar goed, wacht 2 generaties en dat zal er vast ook bij komen.
Ik ben bang dat dit wel heel erg verslavend gaat worden. Het is net drugs je zit in een hele andere wereld misschien wel leuker en spannender als de echte wereld. Al je fantasie kan je erin kwijt. De wereld gaat erdoor veranderen. Natuurlijk zijn wij "allemaal" wijs genoeg te denken dat het maar een spel is maar er zullen mensen zijn die hier moeite mee hebben en de echte wereld willen ontsnappen door deze bril op te zetten. Mensen moeten de realiteit niet vergeten natuurlijk. Maarja misschien valt het allemaal wel mee maar het is zeker een discussie waard denk ik.

vooral dit stukje kan een instinker zijn denk ik. Hierbij vind ik wel dat dit tegenwoordig ook geldt voor games in het algemeen. ik gebruik zelf games (en films) namelijk regelmatig om even aan de realiteit te kunnen ontsnappen ;)
Ik verwacht wel dat de immersiteit met de komst van VR een stuk grootser en hiermee mogelijk inderdaad verslavender kan zijn.
Ik heb er wel eens over na zitten denken hoe indrukwekkend dit kan zijn met de juiste drugs... Ik denk dat je dan aardig de grenzen op kan zoeken van wat ons brein aan kan :)
Dit klinkt echt veel belovend! Even een droomscenario uitbeelden: release van de Vive tegelijkertijd met deel drie in een bepaalde serie :P . Bovendien Hoe meer concurrentie, des te beter voor de consument. Zo blijven de producenten lekker scherp.

[Reactie gewijzigd door wimkaay op 4 maart 2015 19:10]

Helemaal mee eens! Maar ik hoop alleen wel dat we geen situatie krijgen waarbij spel X alleen systeem X ondersteund en spel Y alleen systeem Y. Ik hoop dat er in ieder geval qua aansturing genoeg mogelijkheden zijn om het met zoveel mogelijk spellen te laten werken!
Nee daar ben ik zelf op dit moment ook bang voor. Ik wil niet apart een vr-bril aanschaffen voor de PS4 en daarnaast ook 1 voor de PC. Maar zoals de zaken op dit moment staan denk ik dat dat een reële realiteit kan worden. ;(
Zover ik heb begrepen installeer je bij je bril drivers. In theorie ziet het is je bril daarna als scherm en dergelijke.
Firefox ondersteund vr brillen en werkt met zover ik weet alle brillen.

Ik denk dan ook dat dit probleem niet echt opgaat.
Dat geldt in de basis wel voor het beeld, maar niet voor de sensoren. Rotatie, relatieve positie, absolute positie, Uiteindelijk worden natuurlijk dezelfde types informatie doorgegeven op andere frequenties, dus het zou niet lastig moeten zijn een wrapper laag te maken die gewoon alles ondersteunt.

Bovendien kan ook bij het beeld sprake zijn van andere eisen (b.v. andere vervormingsfactor voor andere VR bril). Als ik met m'n Gear VR een Cardboard spel speel ziet alles er te vervormd uit (wellicht juist omdat het op het telefoonscherm minder vervormd is). En correctie voor chromatische aberratie kan ook voor elke lens anders zijn. Maar uiteindelijk is dat gewoon een FOV setting in de renderer + een shader die je over het beeld heengooit.
Oh jah!
Dune 3 confirmed! _/-\o_

No need for half life! :P
Erg cool... Alleen, dat rondlopen dat is erg cool in een speciale ruimte, maar ik zie weinig mensen hier straks een kamer speciaal voor inrichten. Dat moet dan ook een redelijk grote kamer zijn zonder obstructies en eigenlijk een constructie waarmee de kabel vanaf het plafond naar je bril gaat en jou volgt, want als je de hele tijd moet zorgen dat je er niet over struikelt dan is de immersie ook weg natuurlijk.
Ik denk dan ook dat de meeste mensen uiteindelijk toch gewoon zittend of hooguit stil staand een VR bril zullen gebruiken thuis (als ze eenmaal beschikbaar worden). Dan is het wel fijn als je hoofdbewegingen getrackt worden zodat het beeld mee gaat als je opzij leunt, maar echt rond lopen is iets wat in theorie heel cool is maar in de praktijk nauwelijks zal gebeuren verwacht ik.

Maar ik ben toch erg benieuwd wat ze er van maken en HTC en Valve die de handen ineen slaan is sowieso al erg cool :)

Wel raar dat Tweakers geen specs heeft want ik zie overal op internet (en gisteren al*) dat het apparaat twee 1200x1080 schermpjes die 90 frames per seconde kunnen weergeven bevat. Hier bv:
http://bgr.com/2015/03/03/htc-vive-hands-on-review-preview/

edit: * Maak dat maar 3 dagen geleden, ik heb er zondagavond in bed al over gelezen, moest even kijken wanneer ik het ook weer op facebook geshared had :P

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 4 maart 2015 19:33]

Tegenwoordig kan alles draadloos. Wanneer HTC dit niet doet, zal er een ander wel voor zorgen met een kastje waar je de 3 kabels in plugt en een dongel voor de computer. Je hoeft dus niet je hele huis te verbouwen met kabel geleiders 8-)
Ja, dat klopt inderdaad. Ik had er even niet verder over gedacht omdat er in het artikel gesproken wordt over dat de kabels gereduceerd worden tot drie. Het klinkt dus in ieder geval alsof de eerste versie niet draadloos zal zijn.
Een extern kastje bij dit eerste model lijkt me dan ook nog niet zo heel realistisch want dat wordt erg ingewikkeld. Dat wordt dan een flinke bandbreedte de ene kant op voor je beeld informatie en ondertussen moet je waarschijnlijk USB ook de andere kant op draadloos maken en dat alles mag eigenlijk zo goed als geen latency toevoegen want dan wordt je misselijk (als het al werkt).
Maar inderdaad, het zal wel die kant op gaan verwacht ik.
Probleem met het draadloos maken zit hem er in dat latency honderd keer zo belangrijk is bij VR dan bij praktisch elke andere vorm van media consumptie. Dus nee, op korte termijn zou ik als ik jouw was het bekabeld houden of speciale backpack VR oplossingen gebruiken (in z'n simpelste vorm gewoon een gaming laptop met accu in een rugzakje :+ ). Natuurlijk zal het echt wel op termijn draadloos worden, maar dat zal denk ik pas op z'n vroegst in de 2de of 3de generatie VR brillen beschikbaar zijn (en nog later pas de norm worden).
Erg geinig spul, maar ik zie mijzelf dit thuis niet snel gebruiken, dan zou ik eerder voor de Oculus van wat nu bekend is.

Deze Vive kan het echter wel erg goed doen voor ondernemers! Als je een oude fabriek op de kop kunt tikken en volhangt met sensors, kun je met 10 a 20 van zulke deze brillen erg toffe scenario's bedenken. Denk aan een Real Life Portal, of Combineer het met paint ball en je hebt je VR Real Life Battlefield!

In een groot, vast en ontworpen ruimte, kun je met de juiste programmering hier echt heel veel toffe dingen mee bedenken, mits een oplossing voor bekabeling bedacht wordt. Voor (bij mij) thuis, zie ik hier minder toepassingen in..
De indruk die sommige mensen hebben is dat Oculus is voor zittende ervaringen en de HTC Vive voor 'actievere' ervaringen. Dit komt omdat Oculus tot hun meest recente prototype allemaal erg orthodoxe demos toonde waar je dus niet bij mocht rondlopen enzo. Of dat een wijze keuze was is altijd de vraag, maar goed, dat terzijde, m'n punt is vooral dat je beide systemen op exact dezelfde manier kunt gebruiken (al zijn er genoeg verschillen waarop je je keuze kunt baseren)
De oculus rift is een 'seated experience'. In meerdere interviews hameren ze er op. Dat vrij rondlopen de toekomst is geven ze toe, maar dat komt (normaal gezien) niet in de eerste consumer version. Wat werkt moet goed werken, anders riskeren ze er vaporware van te maken. Gelukkig zijn ze niet meer de enige commerciële speler en lijkt de kans op het falen van VR in het algemeen bij de introductie van iedere nieuwe concurrent te zakken.

Het feit dat Valve de bril maakt zou me wel kunnen overhalen niet voor Oculus te gaan. Ze zouden VR op SteamOS kunnen promoten en zo Linux voor desktops misschien wat populairder kunnen maken.

offtopic/rant:
Volgens mij zou office work hierdoor veel efficiënter kunnen gebeuren. Wij denken nog op de real-life manier. Databases hoeven nu al niet meer in archiefkasten te staan. In de VR-wereld neemt een boek geen volume in en kan je data makkelijk visualiseren zonder jezelf te beperken tot 2D vensters. Een aangepaste VR omgeving voor je specifieke beroep zou ideaal zijn.

Ik geloof dat VR een grote ofwel onmisbare speler wordt binnen een vijftal jaar. Te veel grote bedrijven kunnen hier winst uit maken en zullen dan ook een markt met aantrekkelijke VR producten willen voorzien zodat hun producten gekocht zullen worden.
Enkele voorbeelden:
  • AMD/NVIDIA: dedicated GPU's worden aantrekkelijker dan interne omwille van de benodigde horsepower voor VR
  • Samsung,LG,.: oled schermen met steeds betere resolutie, refresh rate, kleurweergave,.. kan nog enkele jaren de verkoop een boost geven
  • Sony/Microsoft/Valve: consoles willen altijd wel mee met de nieuwste hypes qua gaming
  • crowdfunding: VR is een nieuwe markt, er moet nog veel geïnnoveerd worden qua inputs/controllers
  • entertainment industrie: nieuwe markt, nieuwe patenten, makkelijke inkomsten voor patent-trolls
  • Adobe,Autodesk,..: creativity en productivity suites kunnen opnieuw met grote stappen innoveren
Zoveel grote spelers hebben er belang mij. Iedereen die zegt dat VR gaat floppen is mis! :(

[Reactie gewijzigd door FlaffTweakr op 5 maart 2015 00:42]

Voor het geval je het niet wist, maar SteamVR wordt ook gewoon door de oculus ondersteund..

En je rant, misschien moet je maar eens wat oudere films bekijken zoals johny mnemonic of Disclosure..
Maarja, wees realistisch, dat rondlopen is niet iets dat je echt zult doen, je zult altijd op een stationaire plek bezig gaan (al dan niet met bv een loopband of zo'n zoiets als de virtuix omni)..
En ook bij deze Vive is er geen verschil hoor..
Glados op VR, betere keuze hadden ze niet kunnen maken. Maar als je de portal mechanic van het spel erbuiten laat, dan begin ik me toch af te vragen wat voor gameplay hier nou mee te maken is. Heel veel actiespellen/shooters e.d. bestaan op dit moment uit enorm veel rondlopen en een 3rd person rpg zie ik mezelf ook niet spelen op zo'n bril.
een VR-bril zal dan waarschijnlijk ook het meeste toevoegen aan First person games, met het idee dat jij echt in het lichaam van het te spelen karakter zit ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True