Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop BBG: november 2014

Tweakers' koopadvies voor componenten

Special: htpc

De laatste Best Buy Guide voor home-theater-pc's dateert alweer van een jaar geleden. Hoog tijd dus voor een update voor dit segment, maar aangezien er in de reguliere componentenmarkt weinig schokkende veranderingen zijn geweest, kiezen we voor een iets andere insteek. Natuurlijk stellen we een zelfbouwsysteem samen, maar daarnaast belichten we enkele alternatieven die door de doorgewinterde zelfbouwer wellicht niet in beschouwing worden genomen. Toch zijn dat, voor wie gemak hoog in het vaandel heeft, aantrekkelijke alternatieven en ze zijn bovendien goedkoop of stil, of een combinatie daarvan. Voor de echte tweakers kijken we ook naar een mediaspeleralternatief met een hoog tweakgehalte.

We beginnen met de zelfbouwsystemen. Welke htpc je gaat samenstellen hangt nogal af van je wensen, je overige hardware en natuurlijk het budget. Je kunt kiezen voor een stream-oplossing: een zo goedkoop mogelijk systeem dat vooral stil is, weinig kost en niet veel meer kan dan media afspelen die elders op je netwerk te vinden zijn. Daarbij gaan we er dus vanuit dat je een nas of server hebt die al je media opslaat en voor eventuele downloads gebruikt wordt. In een vorige BBG hebben we hieraan aandacht besteed.

Wie een completere oplossing zoekt, kan terecht bij een wat groter en zwaarder systeem dat niet alleen media kan afspelen, maar ook de nodige opslagcapaciteit aan boord heeft. Een dergelijk systeem kan ook gebruikt worden om media te downloaden en te converteren. Om als centraal opslagpunt én als centraal downloadpunt te dienen, moet het systeem natuurlijk wel vrijwel altijd aanstaan. Daarbij ontstaat een dilemma tussen kracht en opgenomen vermogen. Idealiter moet een dergelijk systeem niet je energiekosten verdubbelen, maar is het wel krachtig genoeg om media te transcoderen en een paar harde schijven draaiend te houden.

De knutselaar kan voor weinig geld een streaming-htpc bouwen

Een eenvoudige htpc kan natuurlijk altijd een of meer upgrades krijgen om van een simpele streamer te worden omgebouwd in een mediaserver. Wie dat niet ziet zitten, kan kiezen voor een compleet systeem dat wellicht wat goedkoper en stiller is. Een dergelijk systeem varieert van een eenvoudig Android-stickje of een Google Chromecast tot een NUC van Intel. Die laatste is zeer compact, maar heeft wel een vlotte processor aan boord. Het is daarentegen niet mogelijk om veel opslag toe te voegen; de gebruiker kan enkel wat geheugen en een usb-stick of ssd in het systeem prikken en that's it.

Bij de Google Chromecast staat gebruiksgemak hoog in het vaandel, terwijl de configuratiemogelijkheden beperkt zijn. Met een NUC zit je vast aan de hardware die de fabrikant levert. Een tweakers-alternatief zou een htpc kunnen zijn die op een Raspberry Pi is gebaseerd. De knutselaar kan hiermee voor weinig geld een streaming-htpc bouwen, die met allerhande populaire mediaspelerbesturingssystemen als XBMC en OpenElec overweg kan. Uiteraard blijft de optie aanwezig om zelf componenten bij elkaar te zoeken en zo je hele htpc van hardware tot software naar eigen smaak in te richten. We lichten de opties kort toe.

MoederbordenRaspberry Pi Model B+ (512MB)

De RaspberryPi is ooit begonnen als een project om ontwikkelhardware toegankelijk te maken voor studenten, zodat ze in aanraking komen met programmeren. inmiddels heeft het apparaat ter grootte van een creditcard ook zijn nut bewezen als mediaspeler. Vooral met XBMC krijgt de RPI veel functionaliteit. Er loopt een topic op het Tweakers-forum waarin de RPI uitvoerig wordt besproken en waarin ook wordt uitgelegd hoe je XMBC installeert.

Score: 4.5(4 reviews)
MediaspelersGoogle Chromecast

Niet iedereen heeft behoefte aan veel configuratiemogelijkheden. Google haakt hierop in en biedt voor een bedrag van 35 euro de Chromecast aan, een apparaat dat geen ruimte in je tv-kast inneemt en waarmee je vanaf Windows, OS X, Android en iOS content naar je tv kunt streamen. De Chromecast werkt goed samen met Netflix en Googles eigen Play Movies/Music, maar het afspelen van eigen content is wat problematischer dan bij de andere alternatieven. Op het forum van Tweakers is er een uitgebreid topic over de Chromecast, waarin de (on)mogelijkheden en ervaringen worden besproken.

Score: 4(66 reviews)
linkTweakers review
ProductPrijsAct. prijs
Moederborden Raspberry Pi Model B+ (512MB) € 31,95 Onbekend
Mediaspelers Google Chromecast € 29,05 € 99,-

Intel NUC

De Intel Next Unit of Computing is een zogeheten barebone, een solide basis waarbij je enkel nog werk- en opslaggeheugen hoeft toe te voegen om tot een werkend systeem te komen. De NUC kenmerkt zich door de compacte behuizing, het lage energiegebruik en het lage geluidsniveau.

BarebonesIntel NUC Kit DN2820FYKH

Er zijn verschillende varianten van de NUC, maar de DN2820FYKH is een goede keuze voor een htpc vanwege zijn aansluitingen, lage prijs en goede prestaties. Uit de benaming is af te leiden dat het model is uitgerust met de dualcore-N2820-processor. Het model is standaard voorzien van diverse usb-poorten, een gigabitnetwerkaansluiting, draadloosnetwerkfunctionaliteit en een hdmi-aansluiting. De processor en gpu van de N2820 zijn prima in staat om 1080p content af te spelen.

De inzet van de DN2820FYKH als een htpc wordt ook op Gathering of Tweakers besproken.

Score: 4.5(13 reviews)
Geheugen internCrucial CT51264BF160BJ

Een htpc heeft niet veel werkgeheugen nodig om te functioneren. We kiezen daarom voor een enkele module van 4GB.

Score: 5(1 reviews)
Usb-sticksKingston DataTraveler 100 G3 16GB Zwart

Voor XBMC is een simpele usb-stick voldoende als opslaggeheugen. Uiteraard kun je ook Windows installeren op de Intel NUC. Dan is het raadzaam om een ssd te installeren. In de NUC past een 2,5"-ssd en de Crucial MX100 is hierin een goede keuze.

Score: 3(2 reviews)
€ 36,59Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct. prijs
Barebones Intel NUC Kit DN2820FYKH € 116,95 Onbekend
Geheugen intern Crucial CT51264BF160BJ € 31,95 € 28,53
Usb-sticks Kingston DataTraveler 100 G3 16GB Zwart € 6,57 € 8,06
Totaalprijs bij opstellen BBG € 155,47 € 36,59

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Zelfbouw-htpc

Dit zelfbouwsysteem biedt ten opzichte van de NUC vooral meer opslagmogelijkheden, betere prestaties voor het coderen en converteren van mediabestanden, het afspelen van 3d-content en het spelen van games. Daar staan wel een groter formaat en een hogere prijs tegenover.

Het voordeel van dit zelfbouwsysteem is dat je heel simpel de prestaties kunt verhogen door een andere apu te kiezen. Als basis hebben we voor de A4-7300 gekozen, een dualcoreprocessor gecombineerd met de 8470D-gpu. Simpele games zijn hiermee mogelijk, maar verwacht niet te veel. Als je meer wil gamen is een A6-, A8- of zelfs A10-model ook mogelijk.

Uiteraard kun je ook extra opslag toevoegen, waardoor een thuisserver of nas overbodig wordt. De Silverstone ML04 kan ook harde schijven van 3,5" huisvesten en er is ruimte voor een optische drive, zoals een blu-ray-speler.

ProcessorsAMD A4-7300 Boxed
AMD A4-7300 Boxedvanaf Onbekend

Een htpc hoeft niet te beschikken over veel processorkracht, omdat het gros van de werkzaamheden wordt afgehandeld door de gpu. AMD heeft al geruime tijd veel apu’s in zijn assortiment die beschikken over een sterke gpu. De geselecteerde A4-7300 is een dergelijke apu, die een dualcoreprocessor en Radeon 8470D combineert. In wezen is het een vernieuwde A6-6400K minus de vrij instelbare multiplier. Deze apu is ook in staat om 3d-content af te spelen.

Score: 3(0 reviews)
ProcessorkoelingScythe Shuriken Rev. B

Het fraaie aan een apu is dat alle componenten die veel warmte uitstoten, zijn ondergebracht in één pakket met een gezamenlijke heatspreader. Dit heeft tot gevolg dat een stille aftermarket-koeler zowel de cpu als de gpu koelt en er geen twee afzonderlijke koelers nodig zijn. Door het ontwerp van de Scythe Shuriken B worden naast de apu ook onderdelen van het moederbord gekoeld. De 100mm-ventilator doet zijn werk, zoals gewenst, in stilte.

Score: 4(32 reviews)
MoederbordenGigabyte F2A88XM-D3H
Gigabyte F2A88XM-D3Hvanaf Onbekend

Het kiezen van het moederbord staat uiteraard in nauw verband met de gekozen processor, maar ook met de behuizing. Ons oog valt op de nieuwe generatie FM2+moederborden, zodat eventuele upgrademogelijkheden sterk worden uitgebreid. Gigabyte biedt met de F2A88XM-D3H een veelzijdig basismodel aan, dat alle functies heeft die je bij een htpc zou kunnen wensen. Zo heeft het moederbord ondersteuning voor hdmi 1.4a, beschikt het over een optische uitgang voor audio en zijn er acht sata-aansluitingen aanwezig. Usb 3.0-poorten, voor de snelle uitwisseling van data, zijn eveneens present.

Score: 3.5(0 reviews)
Geheugen internCrucial CT51264BA160BJ

Een htpc heeft niet veel werkgeheugen nodig om zijn taken uit te voeren. We kiezen voor een enkele module van 4GB. We zijn ons ervan bewust dat de apu dankbaar gebruik kan maken van sneller werkgeheugen, maar bij de htpc zal dat prestatieverschil minimaal zijn.

Score: 4.5(6 reviews)
Solid state drivesCrucial MX100 128GB
Crucial MX100 128GBvanaf Onbekend

Wie er een heeft, wil niet meer terug: een ssd. Ook bij onze htpc neemt een solid state drive zijn plek in. Een ssd voegt gelijk snelheid toe, waardoor het systeem op vele vlakken, vooral bij het starten, responsiever is. Je wil immers niet lang wachten voordat je kunt genieten van je favoriete film. Een ander groot voordeel is dat er geen bewegende onderdelen in een ssd zitten. Dit houdt het geluidsniveau laag. Mocht je toch enkel een basale versie van XBMC of OpenElec installeren, dan kun je, net als bij de NUC, een usb-stick gebruiken als opslagmedium.

Score: 4.5(3 reviews)
BehuizingenSilverstone Milo ML04

De behuizing van een htpc is een van de lastigste componenten om te kiezen. Behalve dat uiteraard alle componenten erin moeten passen, is ook het uiterlijk van belang. De htpc neemt vaak een centrale plek in de huiskamer in, waardoor goedkeuring van de huisgenoten gewenst is. Silverstone biedt met zijn nieuwe Milo ML04 een strak vormgegeven behuizing in een gangbaar htpc-formaat. De behuizing heeft twee usb 3.0-poorten aan de voorkant. Het is mogelijk om in deze behuizing een micro-atx-moederbord, verschillende harde schijven en een optische drive te installeren. Mocht je niet de behoefte hebben aan deze eigenschappen en liever een kleinere behuizing willen, dan zijn er legio mogelijkheden. Aandachtspunten bij het kiezen van een andere behuizing zijn het formaat van het moederbord, een geschikte koeling en een adequate voeding.

Score: 4.5(6 reviews)
Voedingenbe quiet! System Power 7 300W

De gekozen onderdelen gebruiken niet veel energie, maar als een vermogen van zo'n 300W gewenst is, is het aanbod van goede voedingen helaas schaars. De be quiet System Power 7 heeft een vermogen van 300W en is zeer gunstig geprijsd. Deze voeding is voorzien van een 80plus Bronze-certificaat en is dus behoorlijk zuinig. In combinatie met een blu-ray-speler kan het zijn dat er weinig ruimte overblijft tussen de voeding en de blu-ray-speler in de Silverstone-behuizing. Kies daarom een voeding met een maximale lengte van 140 mm, zoals de gekozen be quiet.

Score: 4.5(19 reviews)
€ 123,79Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct. prijs
Processors AMD A4-7300 Boxed € 37,95 Onbekend
Processorkoeling Scythe Shuriken Rev. B € 25,49 Onbekend
Moederborden Gigabyte F2A88XM-D3H € 54,99 Onbekend
Geheugen intern Crucial CT51264BA160BJ € 30,92 € 28,89
Solid state drives Crucial MX100 128GB € 59,74 Onbekend
Behuizingen Silverstone Milo ML04 € 66,95 € 94,90
Voedingen be quiet System Power 7 300W € 29,95 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 305,99 € 123,79

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Optioneel

Voor de bediening van de htpc kan een traditionele afstandsbediening worden gebruikt, maar steeds vaker worden ook smartphones en tablets gebruikt. Er zijn al verschillende applicaties verkrijgbaar om iOS- en Android-apparaten als remote te gebruiken. Tijdens de discussie op het forum werd ook het gebruik van een CEC-adapter genoemd. Met dit apparaat is het mogelijk om verschillende functies van de htpc te besturen met een reguliere afstandsbediening.

Bij een htpc spelen veel eisen en wensen van de eindgebruiker mee. Met deze BBG proberen we daarom ook een beeld te schetsen van wat er mogelijk is in de markt. Heb je zelf nog goede ideëen voor de inrichting van een htpc, dan horen we dat graag in de reacties.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (237)

Wijzig sortering
Een kleine aanvulling op de Basis Desktop:
In de discussie van de BBG op het forum werd een andere processor ge-adviseerd, namelijk de A8-7600 i.p.v. de A8-6600K. Deze betere processor heeft het niet gehaald omdat hij €8 boven het budget zit maar had naar mijn mening wel in het begeleidende schrijven als alternatief genoemd moeten worden.

Voordelen van de AMD A8-7600 t.o.v. de A8-6600K:
- Nieuwer ontwerp (2014 versus 2013)
- CPU 15% hogere Passmark score (5236 vs 4562)
- Snellere GPU
- Lagere TDP (65W versus 100W, in BIOS zelfs te verlagen tot 45W)

AMD heeft prijsverlagingen aangekondigd waardoor de 7600 net zo duur moet gaan worden als de 6600K, beiden $92. http://nl.hardware.info/n...n-richland-en-kaveri-apus
Helaas is dit nu nog niet te zien in de Pricewatch maar een belangrijke toevoeging voor wie de komende 2 maanden een nieuw systeem gaat samenstellen.
Over dat scherm bij het budget game systeem, je hebt wel degelijk ips schermen voor die prijs:
pricewatch: LG 22MP55HQ-P Zwart (€1,03 duurder)
Ook kan ik nergens vinden dat dat andere scherm een TN-paneel is, volgens de site zelf is het een TFT-LCD scherm, of is dat precies hetzelfde als TN?

[Reactie gewijzigd door ManDeJan op 1 november 2014 06:51]

TFT = thin film transistor, dus gaat over de aansturing van de pixels. IPS en TN gaan over de manier waarop de LCD pixels dicht gedrukt worden. Dus uit LCD TFT kun je niets opmaken.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 1 november 2014 11:13]

Dankjewel voor de uitleg, heeft iemand hier verstand van schermen en me kan vertellen of ik voor rond de honderd euro voor dat LG scherm of voor die uit de BBG moet gaan?
Ik heb zelf dit LG scherm en ben er prima tevreden over. Alleen is het scherm soms erg erg donker. Op maximale helderheid kan ik in donkere hoekjes tijdens BF3 niets zien. Dit was met mijn (tn) veel beter. Films zijn wel prachtig om te kijken
Dat heeft meer met contrast compressie te maken gok ik zomaar. Ik denk dat de backlight niet genoeg kleuren kan genereren en dat LG daarom de kleurruimte heeft ingedrukt. Dit heeft meestal tot gevolg dat de monitor in donkere en lichte beelden weinig detail zal tonen. Ik gok zomaar dat jouw vorige TN paneel een CCFL backlight had waardor je dit niet ervoer.

@TS Als je een goed IPS paneel wilt moet je toch wel een paar tientjes hoger gaan zitten. De schermen zelf zijn namelijk nog redelijk (ivt TN panelen) redelijk prijzig dus moeten ze ergens op bezuinigen.

Een ander optie is de Dell U2414, dat is een erg goed scherm. Hij kost 200~ euro en is elke cent waard.
Ik zou zelf een IPS paneel halen. Maar ik hecht meer waarde aan kleur en kijkhoeken dan aan reactietijd. Het is echt een keuze. Sommige mensen zweren bij snelle TN panelen omdat ze claimen dat ze anders last hebben van de inputlag/reactietijd bij snelle FPS.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 1 november 2014 11:02]

Ik zou dan zelf voor deze gaan: pricewatch: LG 24MP55HQ-P Zwart voor 30 euro meer.
Is met 24" wat groter beeld, vind ik persoonlijk net wat lekkerder kijken qua pixeldichtheid. En is natuurlijk ook IPS.
Ik vond de vorige best buy guide beter en uitgebreider. Meer diepgang en hier heb ik het gevoel dat gauw even wat bij elkaar is gezocht is omdat het weer tijd om BBG te doen. Kan aan mij liggen.
Daarnaast mis ik de de high end gamesysteem. Een aantal zullen zeggen daar is niets aan verandert van de vorige. maar dat zie ik dan graag bevestigd en zet dat er dan gewoon bij.
Stream Pc heb ik niet zoveel mee.

Misschien eens een echte BBG gamesysteem editie.
Deze guides worden door de community in elkaar gezet op het forum. Daar kan je de redenatie lezen hoe men tot deze configuraties gekomen is.
Binnen een goede maand zullen daar ook de topics voor januari komen en kan ook jij je beargumenteerde bijdrage leveren:
Complete Systemen & Laptops
- [BBG] Budget- en Basissysteem november 2014
- [BBG] Budgetgamesysteem november 2014
- [BBG] Mainstreamgamesysteem november 2014
- [BBG] HTPC november 2014
- [BBG] All-in-one november 2014
dank je! dat wist ik niet
Ik zal zeker een bijdrage gaan leveren :P

keep up the good work!
Voor de HTPC heb ik nog een comment. Een jaar geleden liep ik tegen het probleem aan dat de ondersteuning van AMD voor Linux niet zo geweldig is. Ook nu lijkt dat nog niet beter...
The AMD developers responsible for the fglrx drivers have failed to provide any updates or improvements to the XvBA hardware acceleration API which is for example used in the infamous xvba-va-driver. We suggest you disable hw decoding support and choose multithreaded Software Decoding in the Video -> Acceleration settings.
http://kodi.wiki/view/Linux_audio

Dus als je van plan bent om een HTPC te bouwen om daar een Linux distro op te draaien, of OpenELEC, dan is het wijs om dit nog even te controleren en eventueel voor een Intel platform te gaan.
Dus als je van plan bent om een HTPC te bouwen om daar een Linux distro op te draaien, of OpenELEC, dan is het wijs om dit nog even te controleren en eventueel voor een Intel platform te gaan.
Of een wat volwassenere (oudere) AMD kaart die dus mature ondersteuning in de opensource drivers vindt.
2.1.2 Radeon OSS Drivers

As a consequence of the lack of XvBA updates, XBMC's developers got in contact with the AMD OSS developers to see what could be done to improve AMD graphics in Linux, the result was the Radeon OSS drivers which have been developed to use the open source VDPAU API.

The Radeon OSS driver are now more feature rich and better performing than the fglrx ever were, amongst other things they are capable of allowing HD audio (DTS-HD, TrueHD) to be bitstreamed.
Ik zweer na vele jaren van uitproberen van streamers en dergelijke nog steeds bij een zelfbouw htpc die draait op W7.

Hang die onder je TV en je kan vanuit je zetel surfen, mailen, vids bekijken en streamen vanaf je nas die ergens anders in je netwerk hangt.

Een aantal goeie mediaspelers zoals VLC en WMP Home Theater Edition en je kan alle formaten, ondertitels enz afspelen. Dat is niet altijd het geval met kant en klare mediaspelertjes die je koopt.
Ik ben het met je eens hoor, en ik heb er al jaren een staan, maar prijs technisch vind ik het moeilijk te verkroppen dat de zelfbouw Windows HTPC 10x duurder is dan een RPI of Chromecast.
ik denk dat bepaalde mensen de prijs van een Windows licentie vergeten mee te nemen in het verhaal :P.

edit: dit was niet bedoeld als 'er moet perse Windows op' mensen, meer die ene persoon die nog steeds vindt dat er geen beter alternatief is dan W7 met MPC-HC of iets dergelijks -> Ik denk dat die mensen vergeten dat mensen met Linux op HTPC aan het rommelen zijn a) als het werkt werkt het uitstekend b) de prijs van een HTPC gaat erg hoog uitkomen als er +/- 80.- bij moet voor het OS.

[Reactie gewijzigd door dipje2 op 1 november 2014 17:26]

Ik denk dat bepaalde mensen gewoon de Windows licentie op zich vergeten ;)
Daarentegen, als er één type pc is waar Linux een evenwaardig (of zelfs beter) alternatief is, dan is het volgens mij wel de HTPC.
Media player classic HC en foobar? Ik denk dat JUIST bij HTPC's linux nog niet evenwaardig is.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 1 november 2014 12:34]

Beetje jammer dat dat artikel vrij veel over de commodity hardware te zeggen heeft en heel weinig over de software :(
Hm, heb ik me nooit gerealiseerd, dank voor de tip.

Voor jou: onderaan de pagina staan een aantal links waar je naar de volgende pagina's verder kunt lezen.
Openelec is al wat je nodig hebt, werkt super en een stuk minder werk dan een Windows pc op te tuigen en te customizen
je kan windows altijd vervangen door een linux distro, tenzij je perse bepaalde windows-specifieke software of games erop wilt spelen
Het wordt pas interessant als je alles combineert in één 24/7 systeem aan je TV. Ik heb een budget HTPC/Nas/Server staan voor 300 euro. Dan is het een koopje (Dat is inclusief 3TB hdd). Werkelijk alles draait er op en trekt maar max 30W uit het stopcontact.

Hij is daarbij ook wel stil. Kwestie van juiste keuzes maken. Puristen hebben het wellicht liever helemaal stil, maar ik heb er totaal geen last van. Daarbij draai ik altijd muziek als ik thuis ben.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 1 november 2014 10:46]

Zo iets heb ik ook. Ideaal. Alle functies van een NAS, alle functies van een home server en alle functies van een HTPC in één. En eigenlijk is het voor mij in de praktijk ook 3/4 van de tijd de vervanger van mijn tablets. En lekker gratis en onbeperkt TV opnemen, nu de uitzending gemist websites steeds vaker geld vragen en afleveringen maar kort online laten staan. En sommige boxen wissen alles weer na een jaar en zo.

Het is misschien wel goed om in het achterhoofd te houden alle opties die in dit artikel worden genoemd moeite zullen krijgen met H265 afspelen. Ik hoop dat er een goedkoop budget videokaartje uitkomt met H265 decoding...

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 1 november 2014 14:32]

Zou het mogelijk zijn om een mij een lijst te geven van je build?
en is het mogelijk om op deze build een plex te draaien?

alvast bedankt
Maarstel nou eens dat je met je goeie ouwe tv remote gewoon XBMC compleet kan bedienen en verder niks anders nodig hebt. Dan is een Raspberry of Cubox ideaal. Ook uit het oog en beide zijn ook in staat als downloadbak/nas te werken. Wat wil je nog meer? De raspberry ben je voor €50-60 klaar, de Cubox ivm importkosten richting de €140 voor het allersnelste model (quadcore 2GB ram). En die dingen zijn zo klein dat ze volledig uit het zicht te plaatsen zijn.
Zet er een TB USB of esata HDD op en klaar is kees.
Ik gebruik al een "eeuwigheid" Plex. Het server deel is op m'n zelfbouw nas geïnstalleerd, het client deel draait nu op een laptop. Deze laptop is mijn oud werk toestel met een core i7 (1st gen), nvidia kaart en een fan om gek van te worden. Ik heb ondertussen al een zoektocht afgelegd, inclusief enkele devices gekocht bij wijze van experiment, maar tot nu toe werkt er niets prettiger dan een full blown windows pc (toegeven, een linux alternatief heb ik nog niet op die laptop gezet).

Android toestel, Minix neo X7, quad core cpu e.d. De Plex client werkte redelijk, ik had echter wel issues met sommige vormen van audio. Het is een jaar geleden sinds ik de testen gedaan heb, ik ben er wel van overtuigd dat net die problemen er niet meer zullen zijn. Het bladeren door de collectie voelde in elk geval niet zo soepel aan. Aan het Android gegeven "mis" ik ook 't een en ander, nogal moeilijk om te omschrijven maar het is zeker niet de vrijheid dan op een Windows bak (of Linux bak, I'm sure that'll do just fine as well).

Chromecast: fijn apparaatje. Heb ik gekocht om op een redelijke manier muziek te kunnen spelen via mijn HT opstelling zonder daarvoor mijn laptop of tv te moeten opzetten. Om het full time te gebruiken in combinatie met Plex, too much hassle vind ik.

r-pi heb ik nog niet gebruikt maar ik kan me niet voorstellen dat deze ervaring beter zal zijn dan de bovenstaande voorbeelden. Mijn zoektocht is bijna afgerond en ik zal de NUC-weg inslaan. Ik kies echter voor een model van Zotac met een i3 cpu. Deze zijn nog passief gekoeld en de i3 is krachtig genoeg om nog wat andere dingen te doen (denk aan emulator e.d.). Als ik ooit behoefte heb aan blueray kijken, dan kan ik daar ook nog steeds een externe drive aan hangen.

Misschien dat ik nog eens een gekke uitstap naar een AndroidTV device zal doen, het hele casting verhaal is ook wel boeiend te noemen. Daar ik geen IOS product bezit, zal ik in elk geval niet naar Airplay kijken.
Android oplossingen met XBMC kan je echt niet vergelijken met een Raspberry hoor. Een Raspberry werkt gewoon vloeiend en perfect zeker als client. XBMC voor Android vind ik maar een gedrocht. Voor de prijs hoef je hem niet te laten, denk dat je aangenaam verrast zal zijn!
Vertel dat maar tegen me firetv die de Android client gebruikt.
Dit draait vele malen beter dan de raspberry pi.
Vooral de menu's zijn een verademing (wel vloeiend).
Bovendien heeft de pi met nog al wat content moeite (hogere bitrates)
Voor een HTPC kan ik je ook (niet goedkoop) een Mac Mini aanraden ;)
Na een HDX-1000 ben ik jaren terug overgegaan op een full fledged Windows 7 HTPC. Origin kast, Asus moederbord, Intel SSD, BlueRay speler, JRiver Media software. Tot ik de Minix Neo X7 tegen kwam. HTPC de deur uit en nooit meer spijt van gehad.
Ik gebruik ook al een "eeuwigheid" Plex. De server gedeelte heb ik op een full blown windows pc (i5) en als clients gebruikte ik een hele tijd apple tv2 inmiddels heb ik deze een tijdje geleden verkocht voor een hogere prijs dan ik ze gekocht had ;) en gebruik ik sinds een jaar of 1,5-2 raspberyy pi als client i.c.m. rasplex werkt uitstekend...
Ik heb 't voor elkaar gekregen om mijn "server" stil te houden. Dit is nu dus ook mijn client aan de tv. In de loop van de tijd moet ik de 7200rpm disken nog wel eens vervangen door de lagere toeren variante (en mag ook wel om meer storage te hebben), dan zal ik 'm helemaal niet meer horen.
Ondanks de goede verhalen van de Pi en andere meuk, zweer ik bij een pc met de Plex HT client.
Ik ook, maar dan zelfbouw met Windows 8.1. Start veel sneller op en kan alles wat Windows 7 ook kan.

Voor een HTPC zou ik zelf daarnaast ook niet meer voor oplossingen met een fan kiezen. Waarom geluid als het ook helemaal stil kan? IK blijf me verbazen met deze Tweakers HTPC keuze's altijd. Zeker nu er zoveel geluidloos kan. Ik heb zelf een NUC i5 in een Tranquil case. met een SSD erin. Helemaal geluidloos. Maar je kan ook wat goedkoper gaan met een Celeron 1900 in een passieve case van 30 euro.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 2 november 2014 14:54]

Mee eens denk ik als ik overnieuw zou beginnen, maar volgens mij is het dan wel beter om de case op een kastje te zetten in plaats van erin - wat ik gedaan heb. (en op het kastje was niet onderhandelbaar hier).
Bovendien is het vaak het een partial upgrade wat ik doe. En dus heb ik ook de Scythe Big Shuriken er nog in zitten, bovenop een A10-5700, en W7 op een oudere 64G SSD. De HTPC doet ook dienst Plex server en alle denkbare clients in huis kunnen zich allemaal tegelijk suf streamen, of ze nou transcoding nodig hebben of niet.

Wellicht dat jullie het overkill vinden - hij is tenslotte nog zwaarder dan deze BBG, maar alles speelt ie vloeiend af, echt alles, en vanaf de bank hoor ik hem gewoon echt niet.

Alleen als ik m'n hoofd in het tv-kastje steek, maar dat komt dan weer zelden voor...
0Anoniem: 426269
@Marco_S4 november 2014 11:04
Met een USB-verlengkabel kan je hem gewoon in hetr kastje kwijt toch? En/of zoiets als een IR-verlengkabel (ik heb zelf geen IR dus hier volstaat USB 2x front, eentje voor draadloze muis en eentje voor Cideko toetsenbord wat ik bijna niet gebruik).
Wat ik eigenlijk bedoelde was de warmte-ontwikkeling: is het niet beter om een passief gekoeld systeem niet in een kast te plaatsen zodat de zijn warmte goed kwijt kan? (bij mij staat er ook een UPC media box in en die warmt de hele kast eigenlijk op)
0Anoniem: 426269
@Marco_S15 november 2014 10:50
Tsja, in een kastje wegstoppen vind ik zelf ook minder. Het apparaatje is ongeveer 15 x12 x 5 cm, dus dat moet niet het probleem zijn, lijkt me. En je kan hem ook met de meegeleverde vesa beugel achter je monitor of tv hangen (tenzij je tv direct aan de muur hangt). Maar erg warm wordt ie sowieso niet, dus als je in de achterkant van je kastje een paar gaten hebt voor je snoeren zal het wel meevallen allemaal, helemaal bij die Celeron, ik denk dat die nauwelijks warmte afgeeft.
we hebben het hier dan ook niet over 'kant en klaar' en ik vraag me hoe dan ook af wat jouw win7 pc aan geluid maakt en stroom kost...

de hier aangehalde intel NUC kost je een watt of 20, en is meer dan snel genoeg voor al die taken, bovendien heb je windows helemaal niet nodig, een embedded linux variant als open elec boot in ruim onder de 10 seconden naar xbmc als je het op een sdd zet (bijv kinston v300 (40 euro), en met de juist xbmc plugins kun je eventueel ook prima een browser starten of je mail checken al zou ik dat toch veel liever op mijn smartphone doen
Hoe bedien je zo'n HTPC; continu een draadloze muis (en toetsenbord) er aan of zo?

Zelf heb ik ooit eens een lange VGA kabel gekocht, die ik dan vanaf mijn PC naar TV leid, icm zo'n toetsenbord:
http://www.logitech.com/a...oard-k400r-glamour-lg.png

Werkt in principe ook goed, mits je PC niet te ver weg staat natuurlijk, maar ik zit al een tijdje na te denken om twee aparte systemen aan te schaffen.
Ik gebruik voor de meeste dingen gewoon de Harmony One remote. Dat werkt prima i.c.m. Plex op een HTPC
Alleen voor onderhoud of wat complexere taken gebruik ik het door jou genoemde Logitech toetsenbordje.

(alleen begrijp ik niet precies wat je bedoelt met 2 aparte systemen: een NAS in de meterkast en een HTPC of mediaplayer aan je tv? - kan alleen maar beamen dat dat heerlijk werkt via een bedraad Gb-netwerk)
Ik bedoelde het volgende:

Ik heb een (7 jaar) oude game pc onder m'n bureau staan en deze gebruik ik gewoon om op te gamen ed. (normale desktop opstelling) en hier vanaf leid ik ook een VGA kabel naar m'n TV.
Vervolgens 'duplicate' ik hetzelfde beeld naar beide schermen (met 'extend display' werkt het niet fijn, omdat ik vanaf de bank (TV) mijn monitor niet kan zien en vanaf mijn bureau kan ik de TV niet zien).

Nu vind ik het alleen vervelend dat wanneer ik iets op de TV wil kijken, ik altijd eerst mijn PC aan moet zetten (want dat is niet de stilste en/of de snelste meer :/), dus ben ik van plan een HTPC te kopen voor aan mijn TV en daarvoor was ik benieuwd naar de bediening.

(eigenlijk ben ik van plan mijn oude PC om te bouwen naar htpc en een nieuwe game PC te kopen, maar dat is niet zo heel interessant om hier te melden)
0Anoniem: 426269
@bobje994 november 2014 11:11
Zo'n setup had ik 14-16 jaar geleden, toen ze nog guldens hadden. :)

Ik zou als ik opnieuw begin toch altijd voor nieuw gaan en niet die oude, zware, trage meuk proberen te gebruiken. Je wilt je tv nu toch wel minstens digitaal aansluiten. Dus ik zou zeggen neem een Intel NUC of een Celeron 1900 passief gekoeld bordje pricewatch: ASRock Q1900-ITX met een mini-itx kastje zoals deze pricewatch: Inter-Tech Mini ITX Q-6 (ook passief). Hoeft niet veel te kosten. Mooi, goed, klein en stil.
Thanks voor de info! Zo iets lijkt mij inderdaad een handigere (lees stiller, kleiner en energie zuiniger) oplossing dan mijn oude kast, waarbij mijn videokaart nog niet eens HDMI ondersteund.
0Anoniem: 426269
@bobje994 november 2014 11:05
Ik gebruik inderdaad een draadloze muis, van Logitech, met een Unifier in de (front) USB poort. Daarnaast in de andere front USB poort de ontvanger van mijn Cideko toetsenbordje. Een handig ding, maar ik gebruik hem zelfden, ik doe alles met de muis eigenlijk.
W7.....................wordt nu toch niet meer ondersteund????
En hoe nemen we op van de van de televisiie met de HTPC? :)
Opnemen!? Wat is het in hemelsnaam waard om op te nemen? Series en films trek je zelf binnen en verder heb je bijv XBMC Online TV (uitzendinggemist, rtlxl, SBS) of hun sites. Opnemen is toch niet meer van nu...
Ik ga hier een down-mod voor krijgen:

maar films downloaden (illegaal) is helemaal niet meer van nu, aangezien dat verboden is.

Een film opnemen van TV is gewoon een gratis legaal alternatief om een film alsnog te kijken...
Helaas geldt dit nog steeds voor heel veel series:
http://theoatmeal.com/comics/game_of_thrones

Jij bent ENORM beperkt in aanbod + in locatie. Ik ben veel onderweg dus wil gewoon zelf kunnen kiezen wat ik kijk, wanneer ik dat doe en waar. En als ik in het buitenland zit werkt direct geen enkele streaming optie meer.

Dan heb je nog de problemen waar NL tv zenders je mee opzadelen:
de NL tv zenders zenden nog altijd zogenaamd "nieuwe" seriele series uit terwijl al bekend is dat de series zijn geannuleerd en je dus met een open einde zal zitten. Voeg daar nog de totale onvoorspelbaarheid aan toe wat betreft uitzendingen van nieuwe afleveringen en met name de verkeerd gebruikte term "seizoen", aangezien ze gewoon bestaande seizoenen in 2en of 3en hakken en klaar, haast onmogelijk om een serie te volgen.

Logisch ook dat Netflix (beperkt aanbod, sowieso geen hbo) en HBO makkelijk aan populariteit winnen. Echter enorm te laat, duur (HBO) en nog altijd geen goed, volledig alternatief.

Ik wil heel graag betalen hoor, daarom koop ik ook vaak blurays (die geef ik dan cadeau want heb zelf geen bluray speler). Maar er is simpelweg nog geen mogelijkheid om vrije keuze te hebben, on demand, waar je legaal voor kan betalen.

Kijk naar Muziek, das een heel ander verhaal, zat aanbieders a la Google Play en Spotify en iTunes die het ontzettend makkelijk maken, je veel vrijheid geven en vrijwel onbeperkt aanbod hebben en offline luisteren gewoon mogelijk maken (Google Play voor zover ik weet). De muziekindustrie heeft het begrepen, de film/tv industrie helaas nog helemaal niet.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 1 november 2014 12:51]

Vind de ssd keuze voor de htpc best wel vreemd: ik zou zelf ofwel een kleine ssd nemen en een nas voor de content of zoals ik thuis heb een grote hdd en de content lokaal opslaan. De tussenstap snap ik niet helemaal. Zelfs voor windows moet 64gb voldoende zijn.

Zelf heb ik een 1.5tb harde schijf er in voor films en muziek. dit vooral omdat internet in de woonkamer niet bepaald snel door de vloerverwarming is er moeilijk een kabel te leggen. en hoewel wifi opzich voldoet heb ik de content liever lokaal. Een ssd helpt met een beetje vlotte linux distro ook niet zo veel. Tuurlijk start hij sneller op maar daar na heb je voor htpc toepassingen er niet veel aan.

[Reactie gewijzigd door qlum op 2 november 2014 00:03]

hoewel een kleine SSD voldoende is, is de prijs per GB die je krijgt gewoon karig. plus zoals hier onderstaat, zit je met oudere modelen. besparen hierop is dus een valse besparing.
Mijn hoofd is hier inderdaad nog een beetje achter aan het lopen, maar inderdaad het scheelt niet zo heel veel meer. Zelf heb ik nog een 128gb die me toen €150 gekost heeft en dat is al lang niet meer zo.
Vind de ssd keuze voor de htpc best wel vreemd: ik zou zelf ofwel een kleine ssd nemen en een nas voor de content of zoals ik thuis heb een grote hdd en de content lokaal opslaan. De tussenstap snap ik niet helemaal. Zelfs voor windows moet 64gb voldoende zijn.
Twijfelachtig, ik zie de laatste tijd op het forum al berichten voorbij komen over 80 GB VM's die weigeren hun updates te installeren vanwege een gebrek aan diskspace. Het zal er natuurlijk vanaf hangen wat je installeert maar de kans dat je in de problemen komt is vrij reëel. Bovendien beland je met de keus voor 64GB tegenwoordig al snel in de oudere modellen wat de snelheid ook niet ten goede komt.

[Reactie gewijzigd door Tribits op 3 november 2014 13:26]

Als je kijkt in de pricewatch zul je zien dat 64GB ssds er nog wel zijn, maar vaak amper of helemaal niet goedkoper dan 128GB en dat ze bovendien niet altijd goed leverbaar zijn. Dat komt omdat de vraag ernaar heel klein is. Conclusie je bent niet goedkoper uit met 64GB en je kunt er minder makkelijk één krijgen.
Bovendien wordt er in deze guide vanuitgegaan dat je een NAS hebt staan. Anders wordt er inderdaad aangeraden om een hdd in te zetten met meer opslag.
Ik heb nog een ouwe asrock die alweer wat jaren dienst doet. Misschien wel eens tijd om een ssd te installeren. Wat me tegenhoud is alles opnieuw installeren.
Alhowel misschien is het tijd voor vernieuwing zodat 1080 films niet schokkerig afspelen :)
Samsung & Crucial leveren een migratietool mee om alles eenvoudig te kopiëren.
Dus gewoon een samsung ssd kopen. Zalig will do :)
Waarom een Samsung SSD? Die is duurder, en de Crucial's hebben power-loss data protection. MX100 FTW.
die power loss dataprotectie is niet gemaakt om de gegevens uit de cache te bewaren als de stroom eraf gaat, alleen om als buffer te dienen zodat data die al wel op de mlc staat correct blijft. Bij aankoop is dat dus geen argument.
En de data die al op de mlc staat is niet belangrijk?
Juist de data die nog in de cache is niet zo belangrijk.
Maar ook als je dat niet zo belangrijk vind, is er geen enkele reden om meer geld uit te geven aan de duurdere Samsung.
Minitool Partition Wizard, probleem opgelost :) Niks opnieuw installeren.
http://nl.hardware.info/r...n-met-correcte-uitlijning
Disk clonen met een disk imaging tool: ghost, acronis, gparted (linux).
Alhowel misschien is het tijd voor vernieuwing zodat 1080 films niet schokkerig afspelen :)
Tenzij je HD echt oud of kapot is (bad sectors) kan die eigenlijk de bottleneck niet zijn voor een enkele HD film. Ik denk eerder dat je CPU (en/of GPU) niet snel genoeg zijn.
Klopt. Hij is al een oud beestje :)
Waarom bij het budget systeem een 17 euro DVD brander en bij het mainstream een van 12 euro ?
En waarom in een budget systeem een interne harde schijf van 1tb en de main eentje van 2tb voor dezelfde prijs?
er zitten dit keer heel wat rare kantjes aan, ik snap ook niet waarom er voor het budget systeem voor een intel oplossing wordt gekozen, die celeron G, is inderdaad wel een leuke processor, maar met dit moederbordje kun je maar 2 sloten vullen en dat lossen ze dan ook door een 4gb module in single channel te laten lopen, dat gaat je dus performance kosten, en vooral omdat de interne gpu er ook nog van snoept...

voor een paar euro meer hadden ze het moederbord uit de mainstream gekozen, samen met een dualcore A6 ofzo, heel misschien lever je iets in op performance aan de cpu kant, maar op grafisch gebied ga je er hoe dan ook flink op vooruit, bovendien hoef je niet bang te zijn voor 2gb modules want je hebt toch 4 sloten.

en als dan blijkt dat je in mei nog wat vakantie geld over hebt, nadat je in december je kerstbonus aan je pc hebt gespendeerd, dan kun je die dualcore er weer uit gooien en voor een leuk bedragje heel simpel je pc upgraden naar het basis systeem...
Een dualcore A6 is merkbaar trager dan de dualcore Intel op vrijwel elke CPU taak. En ja dat merk je.

Ik merk op m'n HTPC met G3220 al dat de CPU soms flink aan de slag moet en die is nog wel een paar tikken sneller. Anderhalf jaar geleden een A6 gebruikt voor een HTPC van iemand anders en... een A6 is rétetraag. Dan maar iets minder GPU, ik bedoel maar, die GPU in de A6 is ook niet echt hetgeen waarvoor je nou CPU performance wil inleveren.

En die laatste suggestie heeft natuurlijk geen enkele waarde in een aankoopadvies. Het gaat hier per definitie om systemen die je één keer in elkaar zet en dan vooral gebruikt, niet tweakt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 1 november 2014 10:53]

Ik heb een HTCP gebouwd op basis van een AMD 5350 . Heb w7 + XMBC (KODI) er op gezet en deze draait alles probleemloos af. Heb hem nog nooit zien zweten (1080p) Speelt alles probleemloos en zelfs sommige spellen, zoals LOL.
En dat alles met een verbruik ( load) tussen de 20 -30w ( dus hele systeem uit de muur )
Nu vraag ik me echt af wat jij met een HTCP probeert waar de cpu het moeilijk mee heeft.
En waarom zou je deze systemen niet een beetje tweaken ? Zoals je uit dit filmpje kunt zien kost het niet veel tijd en is grappig om te doen : https://www.youtube.com/watch?v=9I8XhpJJiRY . En je beseft dat hem gerust 10% kunt overklokken zonder problemen.
En als jouw g3220 in de htcp problemen heeft, is er misschien iets mis mee ?
In de inleiding van het instapsysteem staat: "Met dit systeem, ... moeten basale taken zoals communicatie, webbrowsen en tekstverwerken zonder problemen kunnen worden uitgevoerd."
Dat is nou niet iets waar je veel grafsche kracht voor nodig hebt.
De extra geheugenbandbreedte die je krijgt met dual-channel heeft eigenlijk alleen invloed op grafische prestaties. Dat boeit in dit geval dus niet.
je beseft hier toch wel dat shared memorie puur af getrokken wordt van het geheuge dat voor het systeem beschikbaar had kunnen zijn, bovendien, je kunt roepen dat het voor desktop taken geschikt is, maar iedereen kijkt youtube of filmpjes op facebook, op het moment dat die gaan stotteren is de pc te traag of niet goed, en is het dus geen best buy...

en @ vayra ik weet natuurlijk niet wat jij onder htpc verstaat, maar het downloaden van torrents of het parren en rarren versta ik daar niet onder, (gokje), dus hoe je er bij komt dat je cpu power te kort komt is mij wel een vraag, ik merk met intel grafics juist altijd te kort te komen, en video's etc worden bij mij door de gpu afgehandeld en zelden tot nooit door de cpu...

verder snap ik ook die opmerking over bouwen en nooit meer aankomen niet, een cpu vervangen of wat geheuge bijprikken is zo verdomd triviaal dat zelfs een 12 jarige het kan (wel met antistatische armband he kinderen), dus die upgrade factor afraden is wat mij betreft gewoon een gemiste kans juist voor mensen met een klein budget zijn dit soort kleine upgrades soms wenselijk, is dat niet exact de reden waarom nagenoeg iedereen een nieuwe telefoon neemt bij een abonement ... in plaats van sim only + eenmalige kosten..
4GB is ruim voldoende voor basis taken. Dat een deel van het geheugen gebruikt wordt door de igp is dan ook geen probleem. Die geheugenruimte blijft anders toch ongebruikt.

Een Celeron zou ook geen enkele moeite met 1080p video's moeten hebben.
Mijn oude laptop met een Intel T2600 en ATi X1400 heeft een beetje moeite met 1080p video. Een Celeron is veel sterker.
Volgens mij mis jij het punt een beetje van een instapmodel.
Dat is toch echt een model die door mensen gebruikt wordt voor wat office taken, mailen, beetje surfen op het internet en dat was het wel.
Als je YouTube op 1080p stottert, komt dat eerder door de verbinding. Die Celeron kan dat makkelijk aan.
Meer is niet beter, het is in dit geval voornamelijk (veel) duurder.
Hoewel het waarschijnlijk nooit zal gebeuren, is de keuze voor één enkele module RAM te verdedigen. Sterker, je geeft zelf al de argumenten hiervoor!
De HDD uit het budget systeem is een hybride, die uit het main systeem een gewone HDD met daarnaast nog een SSD in het systeem.
Omdat de drive in het budgetgamesysteem een sshd is
Waarom zitten er überhaupt nog optische drives in de adviezen? Zijn totaal overbodig tegenwoordig.
Niet mee eens. Voor een HTPC vind ik het nog steeds wel gepast. Mijn vriendin heeft me gedwongen alsnog een DVD speler in de onze te duwen... want schoonouders hebben een flinke DVD collectie en waarom downloaden en klooien met subs als het ook zo kan, er komt nog weleens iemand aan met een schijfje dat geript of gebrand moet worden... etc.

En wat is nou helemaal 15 euro :P

We vergeten volgens mij nog weleens op Tweakers dat deze Best Buy guides bij uitstek voor de niet-Tweaker zijn...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 1 november 2014 11:08]

We vergeten volgens mij nog weleens op Tweakers dat deze Best Buy guides bij uitstek voor de niet-Tweaker zijn...
Helemaal mee eens, die mensen zien het ook als alles in 1 vervanging en gebruiken het ook als radio/cd speler etc ( ik ook ). Daarom vind ik het ook belangrijk dat stroomverbuik ook moet mee worden genomen. Een verschil van 150w (load) , daar koop je veel voor op jaarbasis. Sterker nog, dat mag je dan gaan doen voor al de jaren dat je een HTCP hebt...kassa..
Met mijn huidige tarvief en 6 uur per dag aan en 150w extra kost het mij 65 euro per jaar. Wil dat nu niet echt kassa noemen. En 150w verschil is best veel voor een htpc

[Reactie gewijzigd door loki504 op 2 november 2014 22:16]

Waarom eigenlijk zelfs een DVD brander in het systeem steken? Ik kan me de laatste keer dat ik een DVD of Blu Ray disk gebruikt heb, zelfs niet meer herinneren. 12 euro uitgespaard, als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door Xxana op 1 november 2014 11:46]

Ik zag dat voor de r9 270 minstens een psu van 700w aangeraden wordt. Red ik het ook met eentje van 600w?
Je redt het zeer makkelijk met een 600W voeding.
Een R9 270 verbruikt tijdens gaming maar gemiddeld 111 Watt..
http://www.techpowerup.co...0_Direct_Cu_II_OC/24.html

In het mainstreamgamesysteem verbruikt de GTX 970 gemiddeld 161 Watt en wordt er een Seasonic S12G 450W voeding gekozen ;)
Je kan met gemak twee R9 270's op een 600W voeding draaien. (als je niet de slechtste voeding die er bestaat koopt..)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 1 november 2014 13:33]

Luister maar naar SmokingCrop ;'-)
Ze raden vaak veel meer Watts aan omdat er voedingen bestaan die echt slecht zijn (intern) en lang niet zoveel leveren als er op staat.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True