Samengevat
De OnePlus One is een 5,5" Android- telefoon die zich op vrijwel alle vlakken kan meten met de topmodellen van bedrijven als Samsung, Sony en HTC. De behuizing zit goed in elkaar, het scherm ziet er prima uit en dankzij de snelle hardware is hij rap in het gebruik. Daarnaast maakt hij met zijn goede accuduur ook indruk. In vergelijking met die topmodellen van de concurrentie is de OnePlus One met een adviesprijs van 269 echter spotgoedkoop. Hij heeft echter ook twee minpunten: je kunt hem alleen via internet kopen - en daarvoor heb je ook nog eens een speciale uitnodiging nodig - en hij kan in Nederland niet op alle netwerken en niet in alle gebieden met 4g overweg.
Pluspunten
Goede hardware Uitgebreide software Zeer scherp geprijsd Lange accuduur
Minpunten
Geen volledige 4g-ondersteuning Moeilijk te krijgen
Eindoordeel
Hoe breng je een telefoon aan de man als je geen groot marketingbudget hebt? Dat is een vraag waar veel elektronicabedrijven mee te maken hebben. Voor de relatief onbekende telefoonfabrikant OnePlus was het simpel: zet alles op alles om een zo groot mogelijke hype rondom je toestel te creëren. Blaas hoog van de toren, doe boude uitspraken en geef maar mondjesmaat nieuwe informatie vrij, zodat mensen constant bij je terug moeten komen om de vorderingen te volgen.
De campagne begon eind 2013, toen OnePlus uit het niets leek op te duiken met aan het roer Pete Lau, een oud-topman van de Chinese telefoonfabrikant Oppo. Onder het motto ‘never settle’ beloofde Lau dat zijn bedrijf binnen een half jaar een telefoon op de markt zou hebben, opgebouwd uit de beste componenten, voor een aantrekkelijke prijs. Schier onmogelijk zou je zeggen; binnen een half jaar ontwerp, bouw en test je immers geen telefoon. Niet als jonge startup.
Al snel kwam dan ook naar buiten dat OnePlus niet zo zelfstandig was als het zich voordeed. Volgens documenten van de Chinese Kamer van Koophandel is OnePlus namelijk een dochterbedrijf van Oppo. Dat verklaart meteen hoe het kan dat zo’n klein en jong bedrijf direct toegang heeft tot alle benodigde high-end-onderdelen, en ook de grote overeenkomsten met Oppo’s Find 7-telefoon zijn dan opeens niet zo opmerkelijk meer.
In april werd het toestel officieel onthuld: de OnePlus One bleek een 5,5”-Android-telefoon met, geheel volgens belofte, moderne high-end-hardware. Opvallend is dat de software uit de koker van CyanogenMod Inc. komt, het bedrijf achter de gelijknamige populaire custom rom. De OnePlus One is er in twee varianten: een witte uitvoering met 16GB voor 269 euro en een donkergrijze versie met 64GB voor 299 euro. In vergelijking met andere fabrikanten betaal je dus relatief weinig voor extra opslag.
Er is daarnaast nog een verschil met andere fabrikanten: de verkrijgbaarheid. Hoewel het OnePlus gelukt is om in een kort tijdbestek een toestel te ontwerpen en te bouwen, lijkt er van echte massaproductie nog geen sprake. Op dit moment is de One alleen via een invite-systeem te bestellen, en die uitnodigingen zijn schaars.
Het is mogelijk om je toevlucht te zoeken bij verscheidene webshops die exemplaren inkopen in China en deze vervolgens doorverkopen, maar dan betaal je meer voor de telefoon, meer voor verzending, eventuele invoerkosten en de garantievoorwaarden zijn onduidelijk. Kortom: op dit moment is het verdraaid moeilijk om een OnePlus One te bemachtigen. Wij ontvingen van OnePlus gelukkig een exemplaar om te recenseren, het 64GB-model om precies te zijn. In deze review kijken we of OnePlus alle beloften van de afgelopen maanden met de One waar weet te maken.