OnePlus One 64GB Zwart Review

Yeasis
6 augustus 2014, laatste update op 8 oktober 2014, 14.814 views

OnePlus One 64GB Zwart

Een smartphone met een ongekende prijs/prestatieverhouding. Software en hardware zijn van het hoogste niveau. Een telefoon met een hele hoop pluspunten en maar een paar minpunten Als je op zoek bent naar een telefoon en vind je 5.5" geen probleem, dan is dit de smartphone die je zoekt.

Pluspunten

• PRIJS!
  • Fijne software (CM11S) met snelle software updates
  • Goede accuduur
  • De beste prestaties op een telefoon op dit moment
  • Mooi scherm
  • Mooi uiterlijk
  • Goede camera in goed licht
  • Voelt stevig een luxe aan

Minpunten

• Geen volledige 4G ondersteuning
  • Camera presteert ondermaats in slecht licht
  • Geen SD-Kaart slot
  • Yellow banding?

Dit is mijn eerste uitgebreide review en deze is nog lang niet af. Wanneer ik meer ervaring met de telefoon heb, zal ik de review aanpassen/aanvullen. Ik probeer de review kort maar krachtig te houden en niet met te veel benchmarks, maar wat je daadwerkelijk krijgt.

Inhoudsopgave
Accuduur
Kort gebruik
Langdurig gebruik
Review updates

De OnePlus One (oftewel 1+1) is een smartphone van het Chinese OnePlus. OnePlus is een startup die high-end telefoons voor een mid-range prijs op de markt wil brengen. Hun eerste telefoon is de One. Op dit toestel maken ze geen winst, mede om deze reden heb je een van de beste telefoons op de markt voor een prijs van zo'n 300 euro.

Omdat deze smartphone zo gewild is en de productie (in het begin) niet genoeg is om al deze mensen van een toestel te voorzien, heeft OnePlus gekozen voor een invite systeem. Waarom? Zoals ik hierboven heb genoemd, was de productiesnelheid niet hoog genoeg om iedereen te voorzien en OnePlus had dus eigenlijk twee logische opties: Preorders en dit invite systeem. Het grootste voordeel t.o.v. een preorder systeem is vooral de bekendheid. OnePlus heeft een heel actief forum waar iedereen smeekt om invites en ook bij giveaways doen er altijd te veel mensen mee. Hierdoor krijg je dus een product dat heel gewild wordt en ook nog een 'gratis' reclame.
Meer informatie?

Wanneer je het toestel dan (eindelijk) binnenkrijgt, moet je hem natuurlijk eerst uitpakken.
Je krijgt twee dozen: eentje voor de oplader en eentje waar de rest in zit. Je kunt de doos van de telefoon opendoen door middel van een lintje; dit straalde toch wel luxe uit en vond ik erg leuk.
http://i57.tinypic.com/2dgkyz7.jpg http://i58.tinypic.com/2whj9lu.jpg http://i57.tinypic.com/303fqra.jpg
En dan kom je bij de grote doos. Ook hier zit weer een doos in die je kunt openklappen en daar ligt hij dan, je nieuwe smartphone! Hieronder ligt een Micro-USB naar USB kabel en een pinnetje om de sleuf van je SIM-kaart te openen.
http://i62.tinypic.com/jzk4y9.jpg http://i59.tinypic.com/5xtuna.jpg http://i59.tinypic.com/2mq2e8k.jpg
Het valt meteen op dat er geen earpods bij zitten. Bijna iedereen heeft deze thuis nog genoeg dus dit is geen probleem, ze zouden dit doen om de kosten te besparen. Nog een paar foto's van de accessoires.
http://i59.tinypic.com/106fqdd.jpg http://i59.tinypic.com/2vbklxt.jpg http://i61.tinypic.com/2ik87rb.jpg

De hardware is kort gezegd gewoon het allerbeste wat er op dit moment te verkrijgen is, allemaal verpakt in één apparaat. Zo heeft de One dezelfde processor als bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S5, LG G3 en de Sony Xperia Z2, namelijk de Snapdragon 801 van Qualcomm. Wel heeft hij als een van de weinigen 3GB aan werkgeheugen waar de andere high end smartphones gebruikelijk 2GB aan boord hebben (m.u.v. de Sony Xperia Z2). Verder heeft hij een 5,5inch full-hd (1080p) ips scherm, 16 of 64gb aan opslag, een 13MP Camera met een Sony exmor IMX214 sensor aan de achterkant, een voorcamera van 5MP en een 3100mAh accu. Natuurlijk is er ook (bijna) alles aan connectiviteit wat je maar kunt bedenken, o.a. NFC, GLONASS, WIFI AC met ondersteuning voor de 5Ghz band, Miracast, etc... Wat mist er dan? 4G, hij heeft er wel ondersteuning voor, maar alleen op de 1800MHhz frequentie. Deze wordt namelijk in Nederland alleen gebruikt door T-Mobile, Vodafone en Tele2. Bij alle providers is 3G wel mogelijk en je SIM-kaart zal dus ook altijd wel werken, maar als je de extra hoge snelheden 4G een behoefte vindt, kun je dus niet bij alle providers terecht. Hij draait verder standaard android 4.4 met CyanogenMod 11S en krijgt nog 2 jaar aan updates (vanaf de release), dus hij krijgt ook een update naar android 5.x.
Meer informatie?

Over smaak valt niet te twisten, maar ik denk dat toch veel mensen de One een 'beauty' vinden.
De telefoon is wel heel groot vergeleken mijn vorige telefoon, de Z10, maar ik was in een paar minuten aan het formaat gewend. Door deze grootte is de telefoon overigens niet met één hand te bedienen, maar het blijft geweldig fijn om op zo'n groot scherm te werken, hier heb ik dus ook geen problemen mee. Het scherm ligt op de telefoon wat er heel stijlvol uitziet, maar misschien niet het meest praktisch is i.v.m. krassen en stofontwikkeling. De achterkant noemen ze Sandstone, in werkelijkheid is dit geen steen maar een kunststof, maar hierdoor voelt de telefoon erg fijn en luxe aan, is hij niet glad en zullen er niet snel vlekken op komen.

Het scherm ziet er mooi uit en het is vooral erg scherp.
Mijn vorige telefoon (BB Z10) had een ppi van 355, wat overigens al erg hoog is, maar de One heeft een ppi van niet minder dan 401! Verder is het een IPS scherm, dit is het meest voorkomende bij high-end telefoons. Hier en daar zie je wat AMOLED (vooral bij Samsung). IPS biedt goede kijkhoeken en levendige kleuren, de zwartwaarden zijn niet geweldig maar het is zeker niet slecht. De minimale helderheid van het scherm is ontzettend laag, wat ik erg fijn vind omdat je dan in donkere ruimtes minder het gevoel krijgt dat je naar een lamp zit te staren. Dit is zeker een heel stuk beter dan bij mijn vorige telefoons.

Yellow Band: Dit is een veel voorkomend onderwerp op de forums.
Het onderste gedeelte van het scherm lijkt een gele waas te hebben. Wanneer je in een app zit met een witte achtergrond en er erg op let, zie je dit inderdaad, maar in normaal dagelijks gebruik heb ik hier geen last van. Het schijnt automatisch weg te gaan en je zou het proces kunnen versnellen door je telefoon in het zonlicht te leggen of er met een UV-Lamp op te schijnen.
Ik wil hier verder niet al te veel op in gaan, meer weten?

Hier blinkt de One voor mij echt uit. Voor sommigen zal dit misschien iets minder interessant zijn, maar voor de echte Tweakers is het natuurlijk erg leuk als de telefoon goed te customizen is en ik zeg maar alvast, hij komt daar zeker niet te kort! Wanneer je de telefoon voor het eerst opstart en je door het instellingenmenu loopt valt het meteen op dat je om een cyanogenmod-account wordt gevraagd; hier begint de fun. Je kunt meteen kiezen om de OnePlus One icoontjes te houden of die van stock android. Tussen je apps vind je ook een app om je thema te veranderen. Dit kan zo diep in je telefoon gaan dat je andere functies krijgt en je zelfs andere instellingen hebt, je telefoon voelt in een keer heel anders aan. Het is verder heel erg makkelijk om de One te rooten en er een custom bootloader op te zetten om andere ROM's te installeren, waar ik tot nu toe nog geen behoefte aan heb gehad, dus hier heb ik geen ervaring mee,
Weten hoe dit dan moet?
Dit is nog niet alles. Je kan de telefoon ontwaken door er 2 keer op te tikken en het is mogelijk om met de vorm van een V te maken te zaklamp (flitser) aan te zetter terwijl je One in standby staat; het is ook mogelijk om snel de camera app te starten met een O gebaar.
http://i61.tinypic.com/kd8phi.png http://i62.tinypic.com/14m5i6a.png http://i57.tinypic.com/2d6noxx.png http://i58.tinypic.com/2usfk9s.png http://i58.tinypic.com/2dgq9sj.png http://i62.tinypic.com/24f0n83.png

Zoals ik al eerder heb vermeld, wordt deze smartphone aangedreven door een Snapdragon 801, dit is op het moment de snelst verkrijgbare SOC. Dit zie je ook terug in de benchmarks:
http://i60.tinypic.com/xm0u1h.png http://i61.tinypic.com/4zvp1y.png http://i59.tinypic.com/2i6m8md.png http://i57.tinypic.com/30kpwqv.png

Ik ben dus ook nog geen enkele hapering tegengekomen en de zwaarste 3D games zien er mooi uit en spelen lekker vloeiend. Het uitwisselen van bestanden tussen de PC en de One gaat niet verbijsterend snel, maar dit doe ik zelden en als ik het doe kopieer ik geen bestanden van tientallen gigabytes, dus dit is geen ramp. Het kopiëren van een film van 1.63 GB op een USB 3.0 poort duurde 55 seconden, dus is ongeveer 30MB/s, de maximale snelheid van USB 2.0 (dit is de verbinding waar gebruik van wordt gemaakt). Het kan dus lang niet tippen aan een snelle USB 3.0 USB stick (overigens kamt elke smartphone met dit probleem).

De camera vind ik niet meer dan ok. Hij maakt goede foto's, maar koop hem vooral niet om een echte camera te vervangen, zo goed is het nog lang niet. Toestellen als de high-end Lumia telefoons en andere camera smartphones zijn beduidend beter en daar kan hij dan ook nog wel wat van leren. Verder is mij opgevallen dat het aantal frames per seconden afhangt van de hoeveelheid licht er op de lens valt, zo heb ik 4k video's met een framerate van 17fps, maar ook met 30fps.
Foto's in de avond binnen gemaakt (geen zonlicht, maar dus met lampen belicht):
http://i.imgur.com/iqtelVUs.jpg http://i.imgur.com/ZoFcNyis.jpg http://i.imgur.com/7iTolIes.jpg http://i.imgur.com/XXQM2fms.jpg http://i.imgur.com/48wj588s.jpg http://i.imgur.com/KK4VJXTs.jpg
Foto's in de avond buiten (nauwelijks licht van binnen uit):
http://i.imgur.com/3uTFhpAs.jpg http://i.imgur.com/UgcqVPYs.jpg http://i.imgur.com/6zXs2LYs.jpg http://i.imgur.com/Vxz4T6us.jpg
Foto's in de ochtend (net voor zonsopkomst):
http://i.imgur.com/WCMMmljs.jpg http://i.imgur.com/mQvTTDXs.jpg http://i.imgur.com/k4Indovs.jpg http://i.imgur.com/6kNYegLs.jpg
http://i.imgur.com/4lQYfZ0s.jpg http://i.imgur.com/AJHQUeos.jpg http://i.imgur.com/fdCJ4sXs.jpg http://i.imgur.com/DUQ80Cqs.jpg
Foto's in de middag (dicht bewolkt):
http://i.imgur.com/oZjk2L4s.jpg http://i.imgur.com/8M2Eadws.jpg http://i.imgur.com/kMXhKofs.jpg http://i.imgur.com/UcHJhMHs.jpg
http://i.imgur.com/f6zJ9tvs.jpg http://i.imgur.com/6wLhDFTs.jpg http://i.imgur.com/qnDDnlFs.jpg
Foto's in zonlicht (dusver nog geen zonnige dag gehad, jammer genoeg)

Link naar Skydrive voor foto's in RAW bestand en de originele video bestanden: https://onedrive.live.com/redir?resid=6E65614A43F17CBC%21421

Dit is een van de sterkste kanten van de One en hij heeft me hier dan ook positief mee verrast. Met al mijn vorige smartphones heb ik het nooit voor elkaar gekregen om de accu meer dan één dag mee te laten gaan. Bij de One is dit echter geen probleem! Out of the box heb ik een accuduur bij gemiddeld gebruik van zo'n twee dagen. Dit is dus gewoon goed te noemen:
http://i58.tinypic.com/24liyro.png http://i59.tinypic.com/2zi5193.png

Na de One ongeveer een week te hebben gebruikt, kan ik niet nogstteds zeggen dat de telefoon voor mij nog steeds geen echte minpunten heeft, het is nog steeds geweldig om de telefoon te gebruiken. Yellow band is nog steeds aanwezig, maar ik geef het geen aandacht en het stoort me niet. Er zijn nu al meerdere software updates binnengekomen en ik heb sinds kort Android 4.4.4!

Ik heb de telefoon nu iets meer dan een maand en ik moet zeggen: ik ben nog dik tevreden. Telefoon voelt nog steeds vloeiend aan (na het installeren van een hoop apps) en de accuduur blijft een genot. Yellow Band is hier nog steeds aanwezig, maar ik heb hier helemaal geen last van en ik heb zelfs voor het schrijven van dit stukje de telefoon aan moeten zetten om te kijken of dit echt zo is. Wat me verder is opgevallen, is dat de achterkant van de telefoon een beetje verkleurt. Niet opvallend veel, maar als je hem naasst de nieuwe One van mijn vader legt, ziet hij er toch anders uit. Ook lijken op de achterkant kleine bobbeltjes te komen (het lijkt erg op pluisjes):
Verder heeft mijn One een paar kleine deukjes in de voorkant gekregen terwijl ik altijd heel voorzichtig doe met mijn telefoons (al geef ik wel toe dat hij inderdaad al een paar keer van lage hoogte is gevallen).

Het is een geweldige telefoon, zowel de hardware en software zijn zo'n beetje het beste op de markt. Verder is het scherm mooi en is de camera prima. Wat minder is, is het gebrek aan volledige 4G ondersteuning en een SD-kaartslot. Maar als je ziet wat deze telefoon biedt voor 300 euro, kun je niets anders zeggen dan dat dit op dit moment de beste telefoon is die je voor deze prijs kunt kopen!

03-08-2014: Toestel besteld via OnePlus.net
07-08-2014: Lay-out van de review gemaakt
18-08-2014: Toestel ontvangen
03-10-2014: Eerste versie van de review gemaakt
03-10-2014: Eerste versie van de review online gezet
08-10-2014: Toevoeging van inhoudsopgaven
08-10-2014: Een hoop foto's en video's toegevoegd

Nog te doen:
- Een foto maken van alle onderstaande telefoons naast elkaar als vergelijking.
- Foto's/video's in zonlicht toevoegen en één video van 1080p met 60fps.

Bedankt voor het lezen!
Mocht je nog informatie missen, leest een zin niet lekker of heb ik grammaticafouten gemaakt? Ik hoor het graag in de comments!

Heb jij ook een OnePlus One 64GB Zwart?

Zeer goede en uitgebreide review.
Ook goed om even te vermelden van de yellow banding en dat het niet zo'n enorm probleem is.
Kun je ook nog de full rest images plaatsen met de camera?
Vandaag is een nieuwe update aangekondigd, als je deze update binnen hebt kan je foto's in RAW-formaat schieten en ook zou de accuduur worden verbeterd.
Vandaag of morgen zal ik foto's (hopelijk dus in RAW-formaat) en video's (1080p en 4K) toevoegen .
Verder zal ik ook nog kijken of de accuduur daadwerkelijk merkbaar beter wordt en de review wordt hier dus op aangepast.

Bedankt voor je reactie!
Ik heb het gezien van de update, dan ben ik zeker benieuwd naar het resultaat.
Mijne is nog in bestelling en ik ga ook zeker de camerafuncties testen.
Heb hem nu al 3 maanden :3

Nog steeds de beste telefoon ooit voor mij!
Toen ik hem uitpakte had ik niet eens een "yellow band".
Dit blijkt maar bij een heel beperkt aantal aanwezig en na een dagje op de vensterbank blijkt het sowieso weg.
Verder als dit het grootste probleem is met deze hele telefoon lijkt het me een geweldige kanidaat voor de telefoon van het jaar! (wat het voor mij natuurlijk ook is!)
Anoniem: 697570 18 september 2015 12:18
Ik kan mij opo niet syncen met mijn samsung gear fit. Is dit onmogelijk of weet iemand hoe?
Hoe zit het met screen protectors? Zit er standaard iets bij? Ik ben heel erg fan van 'matte' protectors, omafatvje daarmee veel fijner over het scherm veegt... Kan je protectors ergens kopen voor deze telefoon?
Er zit er standaard geen bij en ik gebruik er zelf ook geen.
Ik vind dit persoonlijk niet nodig bij gorilla glass (verhardend glas waardoor het lastiger bij is om krasjes aan te brengen).
Maar ik heb even gezocht en heb al meerdere screen-protectors gevonden:

Als je zelf even googled zal je vast veel meer vinden, maar dit zijn een aantal voorbeelden. (alleen de bovenste van mijn links is mat zo te zien)

Verder komt er nog een officiële uit, maar deze is op het moment van schrijven dus nog niet beschikbaar:
dank! heb inmiddels de telefoon besteld! nu even een screenprotector erbij zoeken...
Anoniem: 634794 18 november 2014 17:02
Hartstikke bedankt voor deze review over de Oneplus One, want eerlijk gezegd heeft jou review mij overtuigd om de Oneplus One te kopen :) En ik ben er echt zeer tevreden mee, vooral omdat de batterij zolang mee gaat :) .
Leuk om te horen!
Ik hoop dat je er net als ik veel plezier van hebt.

[Reactie gewijzigd door Yeasis op 24 juli 2024 16:18]

Anoniem: 634794 @Yeasis30 november 2014 20:01
Ik had wel nog enkele problemen door battery drain van Google Play Services, maar dat is gelukkig nu ook opgelost.
nice review :)

K heb een vraagje word deze telefoon gewoon beinnen de EU verzonden. want weet het niet zeker.
en k weet dat als t buiten de EU komt een heleboel inpoort en douane geld bij komt.
K ben ook aant kijken of k een invite kan fixen :)

alvast bedankt voor reactie en pretting 2015
Hallo,
Of ze binnen de EU worden verzonden weet ik niet zeker (levertijd is de laatste tijd wel korter, een paar werkdagen. Toen ik hem toch was dit toch minstens 2weken). Wel weet ik zeker dat ze alles gewoon legaal importeren en dus alle taxen betalen. Je zou dus nooit extra geld aan de duana kwijt zijn. Veel succes nog met je invite! (Gelukkig zijn ze de laatste tijd al niet meer zo 'rare')
Jij natuurlijk ook een gelukkig 2015!

[Reactie gewijzigd door Yeasis op 24 juli 2024 16:18]

Gewoon via de officiële site bestellen (mits je een invite hebt).
De gsm wordt verstuurd vanuit Hong Kong of China dacht ik naar Engeland.. en van daaruit naar uw thuis.

In Engeland worden alle invoerrechten en douane kosten geregeld.
Mijn OPO is woensdag besteld en vandaag via DHL tracking teweten gekomen dat mijn pakketje op dit moment in Engeland ligt.

Ik hoop dat ik je heb geholpen.
Top review en zeer uitgebreid. Bedankt MeneerJoep!
Ik heb mijn Opo nu 3 dagen en ik zie geen gele band onderin. Batterij gaat lekker lang mee. Verder ben ik nog van alles en nog wat aan het uitvinden op mijn OPO. Bedankt voor de review !!
Graag gedaan, feedback wordt altijd gewaardeerd! De gele band schijnt bij de laatste batches inderdaad weg te zijn. Mocht je zijn geïnteresseerd: over een paar dagen update ik de review met het installeren van een custom ROM van CM12 en dus mijn bevindingen van Android Lollipop op de OPO.
Maar natuurlijk blijf ik u volgen. Ik vind het leuk om alles van de Opo te volgen. Hier en daar heb ik ook wel vragen maar ik weet nooit zo goed hoe ik ze moet omschrijven. Maar meestal door veel te lezen en veel op te zoeken kom ik er wel achter. Gr Luci
Goedenavond,

Zijn er nog meer mogelijkheden om deze one plus one toetsel te krijgen dan alleen een invite via de site??

Met vriendelijke groet en de beste wensen alle,

Jeffrey

[Reactie gewijzigd door Jeffreyvg98 op 24 juli 2024 16:18]

Hallo,

Er zijn enkele sites waar je de OnePlus kan kopen zonder invite, hij kost bij deze sites echter wel meer. Zo kan je bij http://oneplus.eu/buy-oneplus-one-3 kopen. Verder bieden ook sites als dx.com de OnePlus voor een meerprijs, hier heb je alleen ook nog een lange levertijd en evt. douanekosten. Daarom raad ik je aan om de OPO gewoon op de officiële site te kopen, invites zijn al gratis te vinden op V&A en OPO's eigen forum.
Ook is er de mogelijkheid om te wachten op een dag waarop je de OPO kon kopen zonder invites via de officiële site, zo kon dit al eerder op Black Friday en kerst, wanneer dit weer komt weet ik niet.

Veel succes met het zoeken!
Meneer joep, hartelijk dank voor uw snelle reactie!
Ik ga er zeker wat mee doen!
Maar heeft u wel enige ervaring met deze site, ik bedoe dat het product echt binnen komt??
Groetjes Jeffrey

[Reactie gewijzigd door Jeffreyvg98 op 24 juli 2024 16:18]

Anoniem: 654933 4 februari 2015 12:40
Hele fijne review, heel duidelijk en overzichtelijk. Vooral het stukje na langdurig bezit deed veel goed. Meeste telefoons doen het prima de eerste week, maar dan...
Nu nog een invite scoren en dan kan ik zelf ook aan de slag

Groetjes
Zeer goede review!

Zelf heb ik de 1+1 woensdag besteld. Ik heb een tijdje moeten wachten voor een invite, de eerste invite had ik te laat gezien tijd was verstreken (maandag 2 feb) :( en plots woensdag een tweede invite 8-) meteen besteld natuurlijk.

Ik ga van de Galaxy S3 overschakelen naar de 1+1, kan haast niet wachten tot maandag/dinsdag?..
Hopelijk heb ik dat yellow band probleem niet O-)

Greetz
_/-\o_
Dank voor de (positieve) veelback!
De laatste exemplaren hebben veel minder of geen last meer van het yellow band probleem.
Veel plezier met je nieuwe smartphone!