Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Laptop Best Buy Guide

Juni 2014

Gamelaptop - Uiterlijk en indruk

MSI is eigenlijk een van de weinige fabrikanten die echt nog een groot aanbod van gamelaptops heeft. De fabrikant heeft een bang-for-the-buck-uitstraling, waarbij de degelijkheid van de behuizing niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. Ook in dit geval hebben we ons laten verleiden door de specificaties van de hardware.

Beeldscherm

Bij gamen speelt een belangrijke rol waar de beelden op getoond worden: het scherm. Voor 1500 euro krijgen we met deze GT60 een laptop met 15,6"-scherm met ips-paneel en resolutie van 2880x1620 pixels. Ultrabooks en andere dunne laptops met resoluties tot wel 3200x1800 pixels zijn geen uitzondering meer, maar bij gamelaptops onder de 1500 euro is een resolutie van meer dan 1920x1080 beeldpunten nog relatief zeldzaam. Het ips-paneel zorgt voor goede kleurweergave en kijkhoeken van 178 graden. Onder andere Hexus is onder de indruk van het scherm.

Hardware

De processor is de Core i7-4800MQ: een quadcore van de Haswell-generatie met een kloksnelheid van 2,7GHz en een automatische overklok naar 3,7GHz als daarvoor ruimte is wat verbruik en warmte betreft. Deze processor zal niet de bottleneck vormen bij het draaien van games.

De GT60 heeft 6GB ddr3 dat de gebruiker zelf eenvoudig kan uitbreiden. Op zich is 8GB genoeg naar huidige maatstaven, maar meer geheugen is altijd beter. De opslagcapaciteit bedraagt 1TB en een harde schijf die op 7200rpm roteert zorgt hiervoor. Gelukkig is de harde schijf hiermee redelijk rap, maar liever hadden we een ssd gezien natuurlijk. Gelukkig is ook deze makkelijk zelf te plaatsen voor gebruikers die niet bang zijn de laptop open te schroeven.

De videokaart betreft de Nvidia GTX 870M. Dit is een high-endkaart die Nvidia in maart van dit jaar aankondigde. Hoewel het dus om een recente kaart gaat, bevat deze nog een beproefde Kepler-gpu en geen model op basis van de nieuwe Maxwell-architectuur. Het verbruik ligt daarmee een stuk hoger dan bijvoorbeeld een GTX 860M, die wel een Maxwell-gpu heeft. De prestaties liggen echter ook hoger, en daar gaat het ons om. Elke game die recent is verschenen zal vloeiend draaien met deze kaart, die over 3GB gddr5 beschikt.

Aansluitingen

Deze gamelaptop heeft een blu-raydrive. Nu vinden we dat al lang geen must meer voor een gamelaptop, maar het is toch mooi meegenomen. Verder zijn er twee mini-displayports, waarmee er uitgebreide mogelijkheden voor het aansluiten op meerdere schermen zijn, vooral omdat er ook nog hdmi aanwezig is. Daarnaast zijn er drie usb 3.0-poorten, een usb 2.0-poort en esata voor het aansluiten van een externe drive.

De gigabit-ethernetkaart is de Qualcomm Killer e2200, die voor minder online lag zou zorgen. Helaas is er geen ondersteuning voor wifi-ac: we moeten het doen met wifi-n en ondersteuning voor bluetooth 4.0.

Uiterlijk en audio

Erg mooi is de laptop niet en het is bijvoorbeeld jammer dat de schermranden erg dik zijn, wat afbreuk doet aan het mooie scherm. Gelukkig zijn de oppervlakken van de zwarte behuizing mat en niet glanzend, op de strook met tiptoetsen en de speakers tussen scherm en toetsenbord na. Die speakers brengen in combinatie met de subwoofer aan de onderzijde prima geluid voort, voor zover mogelijk bij een laptop. MSI werkt op audiogebied samen met Dynaudio en dat zou zijn vruchten afwerpen. Met een dikte van 46mm is de GT60 dikker dan twee ultrabooks op elkaar en ook het gewicht van 3,5 kilo is niet uitnodigend om de laptop overal mee naar toe te zeulen, maar daar is het ook niet om te doen bij een gamelaptop: die moet je wel kunnen verplaatsen, maar hoef je waarschijnlijk niet elke dag mee te nemen.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord is in samenwerking met SteelSeries ontwikkeld en de achtergrondverlichting kan, voor de liefhebbers, alle kleuren van de regenboog tonen. Volgens Hexus is het een prima toetsenbord met genoeg travel en feedback voor de toetsen. Die site heeft ook geen problemen met de touchpad, al is die aan de kleine kant. De Russische site 3DNews vindt de touchpad echter niet prettig werken, maar tekent aan dat gamers toch een eigen muis gebruiken.

Conclusie

De GT60-laptop van MSI, die voluit MSI GT60 2PC 488NL Dominator - 3K IPS Edition heet, beschikt over een krachtige processor, uitstekende videokaart en een zeer mooi scherm met hoge resolutie. Tel daarbij op de mogelijkheden om zelf het geheugen en de opslag uit te breiden, om het gemis van een ssd teniet te doen, en de conclusie is dat MSI weer een laptop uit heeft gebracht waarmee je goed kan gamen en waarmee je nog wel even vooruit kan.

Pluspunten
+
Krachtige processor en videokaart
+ Geheugen en opslag uit te breiden
+ Uitstekend scherm
+ Kan drie schermen aansturen

Minpunten
- Dik, zwaar en niet de meest stijlvolle laptop
- Geen ssd
- Geen wifi-ac

Alternatieven

MSI Gaming Series GE60 2PE-046NL Apache Pro

Deze GE60 heeft met de GTX 860M wel de nieuwe zuinige Maxwell-videokaart van Nvidia en ook is er een ssd. De kwaliteit van de behuizing viel bij onze review tegen, net als het ventilatorgeluid, maar je krijgt snelle hardware voor je geld.
linkTweakers: MSI GE60: gamelaptop met stevige hardware

Score: 4.5OnbekendLaptops Asus Republic Of Gamers G750JX-T4144H
Asus Republic Of Gamers G750JX-T4144H

De Asus RoG G750-gamelaptop is voorzien van een GTX 770M en een Core i7-4700HQ. De ssd biedt een opslagcapaciteit van 256GB, naast de hdd van 1TB. De G750 heeft een stevige behuizing en ook is er een Thunderbolt-interface.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (182)

Wijzig sortering
Mooie BBG weer. Helaas zit er wel een erg groot gat tussen de budgetlaptops van sub-€400 en de mainstreamlaptops van ca. €900... Niet alleen qua prijs, maar ook qua specs. Ik snap dat je niet elke BBG iedereen gelukkig kunt maken, maar ik denk dat hierdoor toch wel een erg groot deel van de zoekende kopers buiten de boot valt.

[Reactie gewijzigd door Cocytus op 1 juni 2014 08:10]

Ik denk dat het probleem is dat als je je rond de 600-700 euro gaat zitten je niet bijster veel meer krijgt dan een laptop van 400 euro, maar wel flink minder dan een laptop tot 900 euro. Vooral qua resolutie van het scherm val je dan vaak tussen wal en schip, en anders zit je vaak zonder fatsoenlijke dedicated grafische hardware.

Persoonlijk vindt ik wel dat je anno 2014 met een budget tot 900 euro sowieso een SSD moet hebben, al is het maar een kleine caching schijf. Maar dat is een keuze qua model natuurlijk.
hmm.. Neem bv. deze laptop van €400 en doe er een SSD in, geef het toetsenbord backlight en doe er een dunne, alu behuizing omheen en je verkoopt mij een laptop voor €600.

Het probleem van budget is dat de gehele laptop gelijk budget wordt terwijl de meeste mensen wel bouwkwaliteit en features (usb3, HDMI, Displayport, zuinigheid) willen maar geen processor en/of GPU overkill. Enkel om een Retina-achtig scherm aan te sturen en het als €1000+ Ultrabook in de makt te zetten?

Er zijn echter nog steeds geen fabrikanten / latops die aan deze specs voldoen. Enkele Chromebooks komen nog het dichtst in de buurt...

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 2 juni 2014 00:41]

Probleem is dat weinig consumenten naar de schermresolutie kijken. Of ze kiezen bewust voor 1366x768 omdat ze denken dat het anders te klein wordt.

Consumenten kijken alleen naar gigabytes en gigahertz. Laatst toen ik in de mediamarkt rondliep hoorde ik een medewerker een vrouw informeren over laptops: ja je kan het beste een i7 nemen, die is sneller dan i5, i3 is al helemaal langzaam...

PC fabrikanten stellen laptops samen die het meest verkocht worden, niet die het beste zijn. Helaas.

Zodra de megapixelrace van de smartphone naar ultrabooks gaat, zul je daar op een gegeven moment ook onzinnig hoge PPI gaan zien, zoals 2560x1440 @ 5.5" bij smartphones.

[Reactie gewijzigd door mohf op 2 juni 2014 01:08]

+1Anoniem: 426269
@Bulkzooi4 juni 2014 12:11
Helemaal mee eens!

Hoe moeilijk kan het zijn?

- Een mat scherm, met een 15.6" en 17.3" variant, absoluut niet meer dan FullHD (om niet te hoeven scalen).
- En natuurlijk een displayport want anders kan ik mijn QHD scherm niet aansluiten, of in de toekomst een 4k monitor.
- Een i3 of i5 is me al genoeg.

De Asus N550 en N750 maken herrie (continu luidruchtige fan), dan blijft alleen de Lenovo L540 over en de Acer V5. Maar die zijn allemaal duurder dan 700 euro.

Bovenstaande moet toch ook wel kunnen voor rond de 600 euro?
Dan zouden we de basislaptop als standaardonderdeel moeten opnemen. Vergeet overigens niet dat veel mainstreamlaptops ook in configuraties met een lagere prijs te vinden zijn, zoals ook de Acer uit deze LBBG.
Een upgrade of accessoires advies zou naar mijn mening hier niet misstaan. Net als bij de desktop editie een upgrade advies met een ssd en RAM-kaartje. Dan is ook meteen het prijsverschil overbrugd.
Dat is inderdaad een goed idee. Dat heeft bij de Best Buy Guide ook goed uitgepakt en in deze LBBG wordt ook een aantal keer de mogelijkheid tot upgraden genoemd.
Een basislaptop voor €600,- staat in de vorige LBBG: reviews: Laptop Best Buy Guide: april 2014
Jammer dat bouwkwaliteit schijnbaar niet zo'n hoge prioriteit heeft. Werk zelf als technieker in een computerwinkel waar ze enkel in een acer verkopen. Uit ervaring kan ik toch wel zeggen dat bouwkwaliteit en acer niet goed samengaan in 1 zin. De Asus die ze aanraden is daarentegen wel een mooie aanrader imo.
Hebben jullie dan ook de Aspire V5 in het assortiment? En vind je die dan net zo slecht als bijvoorbeeld de Aspire E1?
Eerlijk? Ja. Vergelijk een Acer laptop eens met een Asus/Lenovo/... Je kan er gewoon niet onderuit dat de bouwkwaliteit veel minder is.
Dat ligt eraan in welke prijsklasse je gaat kijken. Ik heb stage gelopen in een kleine computerzaak en daar verkochte we veel verschillende laptops. Vooral laptops van de prijs rond de 500 euro. Ik moet echt wel zeggen dat ik veel meer te spreken ben over Acer in die prijsklasse dan Asus en vooral Toshiba. Het toetsenbord en touchpad werkte bij de Acer bijvoorbeeld vele male beter. Verder was de kwaliteit ook nog niet eens zo slecht.

Zodra je in een hogere prijsklasse ga kijken ben ik het wel met jou eens. Dat is niet waar Acer thuishoort en dat is ook gewoon te merken helaas.

Ik moet je wel gelijk geven als het op Lenovo aankomt, dat is gewoon een bedrijf apart. Uit mijn ervaring is Lenovo het enige bedrijf dat gewoon kwaliteit hardware levert in alle prijscategorien. (Op de schermen na dan.)

[Reactie gewijzigd door DarkMagicin6 op 1 juni 2014 18:17]

Heb je Acers wel eens opgeschroeft dan?
Het is bij Acer volstrekt logisch om de ventilator zo te plaatsen dat je ALLES, inclusief wifi, mobo, tobo en hdd er uit mag slopen om een ventilator schoon te maken.
En nog erger, ze gebruiken veelste veel plakbandjes en lijmen. Ook op hun duurdere modellen. Waardoor zelf reperatie na 2-3keer zorgt dat het kreng van ellende uit elkaar flikkert.
Ik wel, heb sinds kort de v5-573G uit deze BBG, 17 normale kruiskop schroefjes aan de onderkant en je kunt overal bij: ventilatoren, RAM, HDD, mSATA slot, WLAN kaart.
Geen plakband of lijm tegengekomen..... :?

Kijk ook even naar de aangehaalde review van HetGezegde dan zie je dat eenvoudiger is dan gedacht.
Model zo zegt me niets, maar na waar ik hoor zijn die V5's inderdaad minder erg als andere Acer laptops.

Maar zo staat Acer in ieder geval bij mij en mensen om mij heen bekent, omdat ze jarenlang zulke troep geproduceerd hebben.
Je moet bij Acer dan ook vooral kijken naar de schermen. Die gaan veel te snel stuk.
Ik heb laatst een nieuwe laptop gekocht en een korte tijd zaten daar ook de Acer V3 en V5 bij in de shortlist. Beide vielen voor mij af door de grote buigzaamheid van het scherm en het 'bewegende' toetsenbord.
Ik ben voor een Lenovo gegaan voor €900.. Daar zit bovendien een i7 4700MQ in en een GT755m videokaart..

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 2 juni 2014 00:48]

Ideapad y510p? Heb ik ook, topding!
De Lenovo die je hebt gehaald is heel goed. Krachtige CPU en strakke GPU.

Echter vergeleken met de V5 573g 5/7 zit toch wel veel verschil in.
- € 200 euries tussen,
- V5 kan je op 1 lading minimaal 4 uur halen op max settings (wifi aan/ max belicht) vs 2.5 uur op de y510p,
- bijna een kilo zwaarder (lange sessies op je been gaat irriteren na een tijdje).

Ik was zelf ook bijna voor de lenovo gegaan. De rode keyboardverlichting is heel erg mooi en kan veel games op high gemiddeld 60 fps halen! Not to mention de swappable drivebay!
Bouwkwaliteit en uiterlijk worden helaas nog steeds als optioneel gezien :+

Zou me doodschamen met zo'n "gamer" laptop, vooral die kleuren leds...
Daarom kun je die leds ook uitzetten. ;)
gamer desktops bevatten een hoop meer lampies, daarnaast valt t in t echt ook wel mee..ze gaan je niet uitlachen op straat alsof je op crocs loopt?
+1Anoniem: 426269
@SiM01 juni 2014 14:17
Inderdaad. Als klanten langskomen bij mij met een laptop, en de scharnieren hangen uit elkaar of het beeldscherm valt er bijna uit, of hij doet het helemaal niet meer, dan is het altijd een Acer.

Daarnaast zeggen ze over de Acer: "De V5 is voorzien van de standaardaansluitingen voor een laptop anno 2014. "

Maar hij heeft dus slechts 1 USB 3.0 en een displayport-aansluiting ontbreekt. Dus je kan er niet eens een QHD of 4k scherm aan hangen. Alleen om die reden zal een laptop anno 2014 al voor mij afvallen. De Asus N550 en de Lenovo L540 hebben die aansluiting wel.
De V5 heeft wel een mini display port, alleen noemt Acer dit een CP poort. :?
Misschien ben ik dan je uitzondering op de regel, hier een Asus waarvan de linker scharnier het begeven heeft door metaalmoeheid. Het heeft dan wel een redelijk aantal jaren geduurd eer het zover was, gok een jaartje of 5. Hierdoor (en door een HDD die onregelmatig hangt, soms maanden niet, dan weer een paar keer achter elkaar) ben ik nu ook weer op de markt om naar een nieuwe laptop te kijken. Waarschijnlijk dus wel weer richting een Asus of Lenovo als ik alles hier zo lees :)
Een SSD is echt een must, zelfs voor het budgetmodel :D Iemand die de snelheid van zo'n schijf gewend is vreet zich op van ergernis als hij weer eens achter een machine zit met gewone harde schijf. Nooit meer wachten, nooit meer dat geratel.

Ik begrijp dat het voor mensen die nog geen SSD gewend zijn vervelend is om telkens weer die SSD-evangelisten te moeten aanhoren maar het is de beste upgrade die je maar kan doen.
Nou, SSD evangelisten, zeg maar gerust HDD historici :D
Dat klopt, maar bij een Best Buy wordt er logischerwijs veel focus op de prijs gelegd. Qua prijs heeft een gewone HDD nog steeds een grote voorsprong op een SSD. Of het moet evt een hybride zijn.
Hangt sterk van je gebruik af. ik heb wel een SSD in de laptop geplaatst en een leuke boost maar vond het de meerprijs voor de gaming desktop niet waard. Ik wacht liever wat langer dan dat ik de keuze moet maken welke games ik wel en niet installeer omdat de de 256GB+ modellen nog aardig prijzig zijn.
Och, overdrijven is ook een vak. Toegegeven ik heb enorm veel plezier van de ssd in mijn desktop, maar om nou te zeggen dat ik me nu opvreet van ergernis als ik achter een ander systeem zit....
Relax... dan haal je toch gewoon ff een extra bakkie koffie?
Ik zou bij de testen van notebooks ook graag een oordeel willen zien in hoeverre het gemakkelijk is om zelf hardware te vervangen of toe te voegen. Het is dat er 'toevallig' iemand de Acer V5 openschroeft en ziet dat er ook nog een M-sata in kan (wat overigens een mega toevoeging is), maar hoe zit dat bij andere fabrikanten en typen? Daarnaast worden veel notebooks voorzien van een standaard single channel Wifi-N kaart. Kun je een WiFi kaart zelf vervangen of hanteert de fabrikant een wihite list? Als dit in een review kan worden meegenomen scheelt dat een hoop uitzoek werk want het is namelijk lastig uit te vinden als je een laptop niet al zelf in bezit hebt. Fabrikanten geven deze informatie zelf namelijk niet omdat het potentiele kopers kan weghouden. Ik zou namleijk zelf geen notebook meer aanschaffen met een whitelist, ik ben er bij Lenovo destijds ingetuind en dat is voor ééns maar nooit meer. Ik moet nu onderweg met een losse Alfa usb wifi adapter i.p.v. dat ik compatibele realtek of intel kaart kan inbouwen, die qua ontvangst veel beter werken dan een losse usb kaart (zonder gebruik te maken van een joekel van een externe antenne).
Hier heb je een punt. Maar vergeet niet dat de LBBG wordt opgesteld aan de hand van reviews en online informatie. De informatie die jij vraagt is niet altijd beschikbaar. Je komt hier in veel gevallen pas achter door de gewenste upgrades daadwerkelijk uit te voeren.
Verder heb je te maken met de miniaturisatie. De markt wil klein en fijn. Gevolg is dat fabrikanten gaan afwijken van standaarden. Accu's worden vast ingebouwd. SSD's worden zonder 2,5 behuizing of mSata aansluiting met het moederbord verbonden. En meer van dergelijke zaken.
Daarom is het vaak handig een BBG van paar maanden geleden te gebruiken. Zie je ineens een hoop FAQ's, filmpjes en specs langskomen voor upgrades. De BBG van Januari bijvoorbeeld heeft t over plaatsen van een SSD en wifi kaartje in een Asus. Hardware specs & howto opzoeken is kinderlijk eenvoudig. Zelfs een digibeet moet dat kunnen.

bijkomend voordeel zijn de extra reviews, comments en lagere prijs ;)
Ik kan me wel een beetje vinden in een deel van de reacties hier.

Als ik het heel simpel bekijk i3 budget, i5 mainstream, i7 high end/game.
Natuurlijk ook bepaald door de gpu.
De Acer Aspire V5-573G-54208G50aii vindt ik meer mainstream.
Deze is identiek aan de Acer v5 in deze bbg, enkel heeft hij een i5-4200u cpu i.p.v. de i7.
Echter is deze vanaf €730,- te koop zie pricewatch .

Hij is licht, dun en persoonlijk vindt ik hem van een bouwkwaliteit die je niet 1 2 3 van een Acer verwacht.
Daarnaast erg onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk uit te breiden +Msata ,door de gemakkelijk los te maken onderzijde.
De ingebouwde accu is ook vervangbaar wat steeds zeldzamer wordt in deze categorie.
Zeer goede accuduur en een parel van een scherm.

Naar mijn idee had deze laptop voor mainstream ~€750.- een betere keuze geweest.
Zie hier de uitgebreide review van dit model (zwart).

@tweakers
In het artikel verwijzen jullie naar notebookcheck bij de Acer v5 echter klopt de link niet.
Het model waar naar gerefereerd wordt is een totaal andere laptop met andere hardware en een 11" scherm. Ik denk dat deze link hier had moeten staan.

Edit:
Laatste alinea toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Fhristi op 1 juni 2014 21:03]

Hier heeft meer dan de helft van de 500 eerstejaarsstudenten allemaal een notebook die nieuw in aanschaf 750 was idd, dat komt omdat ze vaak ook een PC thuis hebben en niet veel eisen van een laptop..maar wel de zekerheid willen hebben dat ze hem over een aantal jaar nog kunnen gebruiken.
Hoe komt Tweakers aan die 300 cd/m2 scherm helderheid voor de Acer Aspire V5-573G? Er wordt expliciet verwezen naar notebookcheck.de en die test een maximum van 210. Nogal een verschil. Is die laptop ook door tweakers gemeten??
De laptop waar in het artikel naar gerefereerd wordt klopt volgens mij niet.
Deze laptop is identiek op de CPU na, aan het model in de bbg.

[Reactie gewijzigd door Fhristi op 1 juni 2014 21:04]

Je hebt helemaal gelijk. Slordig van Olaf
Dell leert het nog steeds niet met zijn 1 jaar garantie. Volgens de wet heb je 2 jaar garantie
Nee, dat heb je niet. Ik zou zeggen verdiep je eerst eens in iets dergelijks, voordat je onzin voor waarheid gaat verkondigen. In Nederland heb je geen 2 jaar wettelijke garantie. Sterker nog het enige termijn dat in de Nederlandse wet is opgenomen is dat het eerste half jaar de bewijslast bij de leverancier ligt en daarna overgaat naar de consument, maar voor details zou ik jou graag willen verwijzen naar het shopping forum hier op GOT of zoals hierboven de consuwijzer.
Van dezelfde consuwijzer:

Veel consumenten denken dat zij standaard recht hebben op twee jaar 'garantie'. In de Europese Richtlijn Koop en Garantie is inderdaad een wettelijke termijn van twee jaar opgenomen. Dit is een garantietermijn die als minimum is voorgeschreven aan de lidstaten van de EU. Elke lidstaat mag daar andere regels voor maken. Zolang deze regels maar voordeliger zijn voor de consument.

Bij het omzetten van de Europese Richtlijn naar Nederlands recht is ervoor gekozen om deze twee jaar niet over te nemen. In de Nederlandse wet staat dat het product dat u koopt 'deugdelijk' moet zijn. Van veel producten mag u verwachten dat deze langer meegaan dan twee jaar. In veel gevallen kunt u de verkoper dus ook na twee jaar nog aanspreken volgens de Nederlandse wet.

U moet het product een bepaalde tijd zonder problemen kunnen gebruiken. Voldoet het product niet aan de verwachtingen die u ervan had mogen hebben? En hebt u het product normaal gebruikt? Dan kan er sprake zijn van een ondeugdelijk product.
Geen enkele laptop heeft een ssd? Dat is echt zonde
Bijplaatsen dan. Je bent toch een Tweaker?
Dat kan allemaal wel - maar dat gaat het punt van de BBG een beetje voorbij natuurlijk. Een 5400rpm schijf neer zetten als "best" buy suggestie slaat natuurlijk nergens meer op tegenwordig. Voor een desktop kun je misschien nog een normale HDD d'r in zetten als secundaire drive of zo, maar een laptop waar je konstant mee rond loopt te zeulen wil je geen mechanische onderdelen in hebben. En al helemaal niet als ze zo traag zijn.

[Reactie gewijzigd door PrisonerOfPain op 2 juni 2014 08:21]

Ik weet dan ook niet of je zo vrolijk moet worden van een hybride schijf en bij zo'n dunne laptop is er maar één HDD mogelijk. Acer kiest bewust voor een HDD van 1TB (of bij het i5 model voor een 500GB variant), in plaats van een SSD van misschien 250GB.

Het budget wat Tweakers uittrekt voor een midrange model is 900 euro. Mijn Acer (zie review ~ http://bit.ly/1olD3Su) kostte 740 euro en daar komt dan een mSATA van 75 euro bij. Dan kom je uiteindelijk op 815 euro, nog ruim onder het budget. Dan zou je zelfs voor die 85 euro die je over houdt een specialist in kunnen schakelen om het geheel in te bouwen en over te zetten/installeren.

Voor mainstream is een i5 toch voldoende hoor. Ik kan er mee gamen en m'n photoshop/pinnacle dingetjes mee doen. Een i7 is in dit geval geen overkill (het is "maar" een U-uitvoering), maar dat zorgt er dan ook voor dat het verschil ik kloksnelheid tussen de i5 en i7 niet zo groot is. En of het dan merkbaar is voor een prijsverschil van 160 euro? Dat vraag ik me dan af..

Wil je een snelle, mainstream laptop; een mooie allrounder? Dan is die Acer inderdaad een goede keus, mét i5 én een mSATA module erin.
Mijn ervaringen met Acer laten me zeggen dat Acer nóóit een goeie keus is.
Het lijkt altijd veel waar voor je geld en dat is het ook wel zolang het blijft werken en je er weinig aan hoeft te doen.

Echter er gaan te vaak onderdelen stuk (vooral scherm) en wil je je OS uograden dan zoek je je blauw soms naar drivers voor de schimmige broadcom chippies en zo die er vaak in zitten.

[Reactie gewijzigd door Tuckson809 op 21 juli 2014 12:36]

De Chromebook wel, ironisch genoeg :P
Maar goed, je zou in de duurdere Windows modellen wel een SSD verwachten ja.
Ik zou me echt doodschamen als ik een pc van €1500 koop zonder ssd en met 6gb ram :? , dat is niet meer van deze tijd
Ik mis eigenlijk iets in het gat tussen budget en mainstream laptop. Mensen vragen me vaak om een laptop aan te raden van rond de 600,-. Heeft iemand daar misschien tips voor? Ik vind het bij laptops toch altijd erg lastig omdat de bouwkwaliteit zo erg verschilt (daarom verbaast het me ook ontzettend dat er hier voor een Acer wordt gekozen) en omdat de typenummers van onderdelen vaak erg anders/misleidend zijn ten op zichten van hun desktop equivalenten.
In de vorige BBG van april is gewoon heel netjes een mainstream-laptop van 600,- opgenomen. Er moeten elke BBG keuzes gemaakt worden. Er zitten vast ook mensen te wachten op een ultrabook-showdown. Die komt dan waarschijnlijk volgende keer.

De aanrader van die BBG was de E450 van Lenovo. Dat is nogsteeds een aantrekkelijke keuze als je in de shop kiest voor een full-HD scherm.

[Reactie gewijzigd door Ojjorz op 1 juni 2014 11:17]

Lenovo Essential B5400, ik heb laatst zo'n apparaat gekocht voor mijn ouders, prima machine.
reviews: Laptop Best Buy Guide: april 2014
De basislaptop is de volgende keer weer aan de beurt. Hierbij dus de lbbg van de vorige keer. Wat mij betreft geeft die nog steeds de beste optie als advies.
Tja, de keuze voor prijsklasse tov de vorige BBG is weer totaal willekeurig gekozen

Redenaties in deze bbg kloppen gewoon, maar ik zou nog steeds geen enkele van deze laptops willen hebben

Laptop zonder SSD, of met slechts 6gb ram, of een dual-core ultra-lowvoltage CPU, of slechte garantievoorwaarden.. dat kan ik gewoon niet serieus nemen. Uberhaupt om voor Acer te gaan moet je al slechte smaak hebben gezien hun slechte bouwkwaliteit

Ach ja, laten we het maar houden op persoonlijke preferenties :)
Als tweaker kun je zonder problemen je eigen ssd inbouwen en het standaard ontbreken daarvan is weliswaar jammer, maar in mijn ogen zeker niet onoverkomelijk. Kiezen voor een model met betere CPU, GPU en scherm lijkt me dan ook verstandiger.
Het klopt wat je zegt, als tweaker kun je een gemiddelde notebook aanschaffen, en deze met wat extra ram en een SSD omtoveren tot een premium model.

Echter moet ik zeggen dat ram timing de laatste jaren een hel is geworden in notebooks. Er zijn behoorlijk wat notebooks op de markt die BSOD krijgen bij het installeren van 3rd party ram. Zie bijvoorbeeld deze draad http://forum.notebookrevi...56vz-16gb-ram-thread.html . Daarnaast is zelf ram upgraden ontzettend duur. Je kunt makkelijk €150 betalen voor 16gb laptop geheugen...

Daarnaast ben je bij het zelf installeren van een SSD vaak beperkt tot mSATA gebruiken (dus vervanging van de hdd zelf). De producent zelf kan gewoon PCIe of een mini sata bordje toevoegen als primary ssd met een secondary hdd ernaast. Ook hier weer is een SSD voor een consument ontzettend duur, nog steeds 40-50ct per gb, makkelijk €100. Dus je vrijheid hierin is ook erg beperkt

Als ik €1500 neertel voor een notebook, wil ik eigenlijk niet alsnog voor 200-300€ aan upgrades doen die er gewoon in horen te zitten 8)7
Het klopt wat je zegt, als tweaker kun je een gemiddelde notebook aanschaffen, en deze met wat extra ram en een SSD omtoveren tot een premium model.

Echter moet ik zeggen dat ram timing de laatste jaren een hel is geworden in notebooks. Er zijn behoorlijk wat notebooks op de markt die BSOD krijgen bij het installeren van 3rd party ram. [...]
Daarnaast is zelf ram upgraden ontzettend duur. Je kunt makkelijk €150 betalen voor 16gb laptop geheugen...
Spreekt wel in het voordeel van de Acer dan :) Dat hoef je alvast niet te doen, blijft over een (mSATA of 2,5") SSD.

Het is dat ik een paar maanden een SurfacePro2 heb, anders had het deze geworden.
Zo is het ook iedereen zijn voorkeuren en wensen;

Echter zou je de bouwkwaliteit van de V5 toch verbazen voor een Acer,
net zoals het mij verbaasde ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True