Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Galaxy S5 Preview

Het design gaat op de schop

25-02-2014 • 04:00

299

Multipage-opmaak

Inleiding

Voor de gemiddelde consument staat Android tegenwoordig vrijwel synoniem met Samsung. Smartphonewinkels liggen vol met allerlei verschillende Galaxy's en over de gehele wereld is de merknaam te zien op de zijkant van grote gebouwen en bushokjes. De Koreaanse fabrikant heeft het overgrote deel van de Android-markt in handen terwijl bedrijven als LG, Sony en Huawei de kruimels mogen verdelen.

Fundamenteel voor het merk zijn de Galaxy S-telefoons: die trekken de kar en leveren de grootste bijdrage aan het creëren van een sterk merk met een goed imago. De eerste twee versies kondigde Samsung aan op telecombeurzen, maar bij de Galaxy S III besloot het bedrijf dat een losstaand evenement meer op zijn plaats was. Ook de Galaxy S4 werd met veel bombarie op een eigen bijeenkomst aangekondigd.

Bij de Galaxy S5 heeft Samsung enigszins verrassend ervoor gekozen om deze 'gewoon' op het Mobile World Congress te Barcelona te introduceren. Voorafgaand deden zoals gebruikelijk de meest wilde geruchten de ronde: zo zou de S5 een vingerafdrukscanner in het scherm krijgen, beschikken over een QHD-scherm met een resolutie van 2560x1440 pixels en een irisscanner hebben. Uiteindelijk bleken dat niet meer dan geruchten te zijn, want bij de presentatie van Samsung op maandagavond werden die zaken niet genoemd.

Dat betekent niet dat de S5 geen nieuwe features kent. De vingerafdrukscanner in het scherm kwam er niet, maar er zit er wel eentje in de homeknop. Daarnaast beschikt de Galaxy S5 over een hartslagsensor, nieuwe, krachtigere hardware, een camera met snelle autofocus, een waterbestendige behuizing en een flink opgefriste versie van TouchWiz. Genoeg reden dus om Samsungs nieuwe vlaggenschip nader aan de tand te voelen.

Vingerafdruklezer en hartslagsensor: nuttig, of gekkigheid?

De twee features die er bij de presentatie behoorlijk tussenuit sprongen zijn de vingerafdrukscanner die in de home-knop geïntegreerd zit en de hartslagsensor die Samsung op de achterkant van de telefoon heeft gezet. In tegenstelling tot bij de iPhone 5 gaat het om een scanner waar gebruikers de vinger overheen moeten vegen. Om de feature te gebruiken moet je allereerst de vingerafdruk registreren, achtmaal in totaal, en een backup-pincode instellen voor het geval het foutgaat. Als dat eenmaal klaar is, moet je de vingerafdruk instellen als schermvergrendeling.

Samsung Galaxy S5

De feature werkt redelijk accuraat, al moet je bij het instellen goed nagaan hoe je de telefoon gebruikt. Bedien je hem met twee handen, dan is het vrij makkelijk om een vinger van de vrije hand netjes van boven en naar beneden te vegen. Bedien je hem echter met één hand, dan zal je duim een beetje gedraaid zijn, en daar moet je rekening mee houden bij het instellen, anders wordt je vinger niet herkend. Met de uitvoering is weinig mis, maar we vragen ons af of veel mensen de scanner zullen gebruiken.

Bij een iPhone 5s is het handig dat aanzetten en unlocken bijna één beweging zijn, maar bij de Galaxy S5 heeft het net even wat meer voeten in de aarde waardoor het in de praktijk niet bijster veel sneller is dan een normale pincode of patroon.

De vingerafdrukscanner kan overigens meer dan enkel de telefoon ontgrendelen: Samsung kondigde ook aan dat PayPal ondersteuning gaat bieden om betalen te autoriseren via de scanner en daarnaast is het binnen de telefoon zelf mogelijk om bepaalde zaken - bijvoorbeeld foto's - alleen toegankelijk te maken als het toestel middels de vingerafdrukscanner ontgrendeld is.

Screenshot Sansung Galaxy S5Samsung Galaxy S5

Van die andere opvallende nieuwe feature, de hartslagmeter, kunnen we het nut maar moeilijk inzien. Hij bevindt zich achterop de telefoon, onder de camera en naast de ledflitser. Je moet je vinger erop leggen om de hartslag uit te lezen. Dit duurt ongeveer vijf tot tien seconden. Het kwam een aantal keer voor dat we een foutmelding kregen en het opnieuw moesten proberen.

Ook als het foutloos werkt is de vraag wat Samsung ermee voor ogen heeft. Hartslag zal je in de meeste gevallen uit willen lezen tijdens inspanning: tijdens hardlopen of fietsen bijvoorbeeld. In die situaties heb je natuurlijk niet de mogelijkheid om je telefoon vast te houden waarbij je vinger precies en stil op die ene plek ligt.

Wellicht heeft Samsung nog features in gedachten voor de toekomst die hele toffe dingen met de sensor gaan doen. Dat is te hopen, want op eerste gezicht lijkt het een weinig bruikbaar feature.

Een gekleurde, waterdichte behuizing met putjes

Samsung-telefoons hebben altijd op een flinke stroom kritiek kunnen rekenen als het aankwam op de behuizing. Het materiaal waarvan Samsung zijn toestellen maakt zou goedkoop ogen, omdat de achterkant vaak gemaakt is van glanzend, effen, simpel plastic. Dat kwam ook op Tweakers terug in meerdere reviews.

Samsung introduceerde bij de Note 3 vorig jaar al een nieuw soort achterkant, gemaakt van kunststof dat op leer moest lijken inclusief een nep stikselrandje rondom.

Voor de Galaxy S5 heeft Samsung verder geborduurd op het concept van de Note 3-achterkant. Wederom oogt en voelt het materiaal een beetje als leer, en wederom is het dat niet. De kleine putjes doen denken aan de versie van de Nexus 7 die Google en Asus in 2012 uitbrachten. Over smaak valt niet te twisten en het ontwerp zal zeker ook op tegenstand kunnen rekenen, maar het is in onze ogen een verbetering ten opzichte van de Galaxy S4. De kleine putjes zorgen voor meer textuur waardoor het toestel fijner vasthoudt en de S5 zal ook minder snel van een glazen oppervlak afglijden.

Samsung Galaxy S5Samsung Galaxy S5Samsung Galaxy S5Samsung Galaxy S5Samsung Galaxy S5Samsung Galaxy S5

Onder de streep lijkt het uiterlijk ook een verbetering, al hangt het een beetje af van de kleur. Samsung komt bijvoorbeeld met een gouden variant die ronduit kitscherig oogt, maar de zwarte variant heeft juist een strakke moderne uitstraling.

De behuizing is niet alleen uiterlijk veranderd, maar ook functioneel. De S5 is de eerste Galaxy S-telefoon die stof- en waterbestendig is - tenzij je de Galaxy S4 Active meetelt. Daarmee treedt Samsung in de voetsporen van Sony, die al langer zulke behuizingen maakt voor zijn Xperia-telefoons. De S5 heeft een zogeheten IP67-rating, wat betekent dat hij volledig stofdicht is en tot een half uur op een diepte van één meter ondergedompeld kan blijven. In de praktijk betekent het dat je de S5 zonder problemen moet kunnen gebruiken in de badkamer en dat een forse regenbui geen problemen op mag leveren.

De IP67-certificering vinden we een mooie toevoeging. Smartphones zijn al fragiel genoeg en het is een fijne gedachte dat je gewoon met je telefoon bij water in de buurt kan zijn zonder je zorgen te maken over schade. Sony heeft dit al tijden door en we hopen dat na Samsung nog meer fabrikanten aanhaken, want we zouden het eigenlijk wel in elk toestel terug willen zien.

Mag het een onsje meer zijn?

Omdat het scherm met 0,1" gegroeid is, is ook de totale omvang van de telefoon toegenomen, meer dan nodig was geweest. Zowel in de lengte als de breedte is de S5 breder dan de S4.

Omgerekend naar schermoppervlak betekent het dat de voorzijde van de S5 voor 69,6 procent uit scherm bestaat terwijl dat bij de S4 nog 72,6 was. Daarmee staat de S5 op gelijke voet met bijvoorbeeld een Z2 van Sony, maar is hij minder compact dan een LG G2 van LG, die tot een dekking van maar liefst 75 procent komt. De verandering is niet zo groot dat de S5 opeens lomp of log aanvoelt, maar dit is wel een punt waar verbetering te halen valt.

ToestelGalaxy S5Galaxy S4Xperia Z2LG G2
Hoogte 142mm 136,6mm 146,8mm 138,5mm
Breedte 72,5mm 69,8mm 73,3mm 70,9mm
Dikte 8,1mm 7,9mm 8,2mm 8,9mm
Gewicht 145g 130g 158g 143g
Scherm 5,1" 5" 5,2" 5,2"
Screen-to-bezel 69,6% 72,6% 69,3% 75,9%

De menu-knop is verdwenen

We hebben al meerdere malen geschreven over de menu-knop binnen Android: ooit geïntroduceerd met de eerste versie van het OS maar een tijd geleden alweer te ruste gelegd door Google. De functie bleek in de praktijk niet helemaal duidelijk omdat niet elke Android-app een menu had en gebruikers dus nooit wisten of de knop binnen een bepaalde app iets deed. In plaats daarvan stapte Google over op menu's die visueel worden aangeduid.

Samsung bleef nog lang vasthouden aan de menuknop, maar heeft deze inmiddels ook achter zich gelaten. In de plaats daarvoor krijgen gebruikers een knop om snel het multitaskingoverzicht te openen. Een welkome en goede ontwikkeling wat ons betreft die het Android-ecosysteem wat consistenter maakt.

Samsung Galaxy S5

TouchWiz krijgt een grote makeover

Galaxy S5 TouchWizWe noemden eerder de behuizing als notoir kritiekpunt van Galaxy-telefoons, maar een nog groter punt van ongemak voor sommige mensen is misschien wel de software. Dan hebben we het niet over Android zelf, maar TouchWiz, de skin die Samsung er overheen legt en waardoor Googles besturingssysteem bijna onherkenbaar is. De kritiek is vaak tweeledig: er is te veel bloat aanwezig, en het ziet er niet mooi uit.

Hoewel de hoeveelheid overbodige apps en features in de toekomst wellicht zal verminderen als gevolg van een afspraak die Samsung en Google gemaakt hebben, merken we daar bij de Galaxy S5 nog weinig van. Echt onnodige features zoals Slim Scrollen, waarbij je kan scrollen door met je hoofd van boven naar beneden te kantelen, kwamen we niet meer tegen, maar er zijn nog steeds features waarvan wij het nut maar moeilijk in kunnen zien. Samsung introduceerde bijvoorbeeld de Downloader Booster, waarbij je een wifi en lte-signaal kan combineren om sneller te downloaden. Dat klinkt leuk, maar met de krappe datalimieten die de mobiele providers hanteren is het downloaden van grote bestanden over lte niet aan te raden.

Enigszins apart, maar wel een stukje nuttiger, is Samsungs nieuwe energiebesparingsmodus. Deze stand is bedoeld voor situaties waarin nog nauwelijks accucapaciteit voorhanden is. Grote delen van Android worden afgesloten en de gebruiker is vervolgens 'gevangen' in een heel eenvoudig menu dat slechts uit één scherm bestaat. Van daaruit kan gebeld en gesmst worden en ook is er nog toegang tot de browser. Dit alles wordt overigens weergegeven in zwartwit, zodat het scherm minder stroom gebruikt. Het lijkt ons geen pretje om lange tijd in deze stand te moeten werken, maar voor de situaties waarin de accu echt bijna leeg is, maar je nog wel bereikbaar moet zijn, kan het wellicht uitkomst bieden.

Platter en eenvoudiger

De hoeveelheid bloat lijkt dus niet significant te verschillen van eerdere Samsung-toestellen, maar het uiterlijk van TouchWiz is wel ingrijpend op de schop genomen. Bij voorgaande versies van de skin bekroop ons soms het gevoel alsof meerdere mensen los van elkaar aan de skin hadden gewerkt; er zat weinig cohesie in en het oogde daarbij behoorlijk druk. Over de gekozen visuele stijl liepen de meningen uiteen: het woord 'kinderachtig' hebben we in reacties meer dan eens voorbij zien komen.

Hoewel smaak heel persoonlijk blijft, hebben we sterk het idee dat Samsung voor de S5 meer tijd in het ontwerp van TouchWiz gestoken heeft. Er zijn keuzes gemaakt en die keuzes zijn vervolgens door vrijwel het gehele besturingssysteem doorgevoerd. Weg zijn bijvoorbeeld de 3d-schakelaars en andere elementen met diepte erin; alles is nu plat en eenvoudig. Dat betekent dat er ook nauwelijks gradients gebruikt meer worden. Iconen zijn rond en de kleuren zijn niet meer zo fel als voorheen, maar wat tammer. Daarnaast is het font wat dunner, waardoor het strakker oogt, iets dat we ook al bij Apples iOS 7 zagen.

Screenshot Sansung Galaxy S5Screenshot Sansung Galaxy S5Screenshot Sansung Galaxy S5Screenshot Sansung Galaxy S5Screenshot Sansung Galaxy S5Screenshot Sansung Galaxy S5

We vinden de nieuwe TouchWiz strakker, eenvoudiger en meer samenhangend, omschrijvingen die we op eerdere versies van TouchWiz niet van toepassing vonden. Ook met het nieuwe uiterlijk blijft TouchWiz overigens een skin die qua stijl ver afstaat van Android zoals Google het ontwerpt, en de aanhangers van die look zullen voor het nieuwe TouchWiz waarschijnlijk nog steeds niet warm lopen. Wij maken eruit op dat Samsung softwaredesign nu wat serieuzer neemt, en samen met de geruchten dat het bedrijf aan Google belooft heeft zich in te houden qua features en bloat belooft dat goede dingen voor de toekomst.

Niet elke verandering pakt trouwens even goed uit. Zo heeft Samsung het instellingenmenu van Android omgetoverd in een grid-layout, in plaats van een lijst. Dat komt de overzichtelijkheid niet ten goede. Gelukkig kun je ook nog steeds kiezen voor een lijst en ook voor Samsungs vertrouwde indeling met verschillende tabjes. Die laatste is, zeker gezien het grote aantal aanwezige submenu's en instellingen, de meest overzichtelijke. Ook het feit dat Samsungs op Flipboard gebaseerde nieuwsapp My Magazine nu tegen het meest linker homescreen aangeplakt zit vinden we geen geweldige wijziging. De app is niet belangrijk genoeg om hem zo'n prominente plek te geven.

De hardware: overal upgrades, behalve bij het scherm

De Galaxy S5 heeft een snellere processor, betere ondersteuning voor draadloze standaarden en een verbeterde camera. Door het zo te formuleren doen we de mensen bij Samsung echter een beetje tekort, want ondanks het feit dat de meeste upgrades geen verrassing zijn, maken ze van de S5 wel een beter toestel dan de S4 was.

Het kloppend hart in Samsungs nieuwste smartphone is de Snapdragon 801, die Qualcomm deze week op MWC aankondigde. De 801 is feitelijk niets meer dan een lichtelijk opgevoerde Snapdragon 800 en daardoor lijkt het alsof de chip uitgebracht is omdat de echte grote upgrade, de aankomende Snapdragon 805, nog niet klaar was en fabrikanten toch een processor wilden gebruiken die 'nieuw' is. De 801 is dus een zoethoudertje.

Snapdragon 801

Ten opzichte van de Snapdragon 600 uit de Galaxy S4 is hij een klap sneller, zowel op het gebied van processorkracht, grafische prestaties als geheugensnelheid. De vier Krait 400-processorkernen zijn per stuk bijvoorbeeld 600MHz hoger geklokt, de gpu is bijna twee keer zo snel en het geheugen kan eenderde hoger geklokt worden. Dat alles maakt dat de Galaxy S5 een rappe telefoon is. Niet alleen op papier, maar - voor zover wij op de beursvloer konden testen - ook in de praktijk.

Ook op het gebied van connectiviteit zijn er verbeteringen doorgevoerd. De wifi ac-chip ondersteunt nu mimo-technologie, waardoor er van twee streams tegelijk gebruikgemaakt kan worden. Dat zou de doorvoersnelheid in theorie kunnen verdubbelen, al zijn er nog steeds weinig mensen die een wifi ac-router thuis hebben staan, waardoor het iets is waar gebruikers in de toekomst waarschijnlijk pas echt de vruchten van zullen plukken. De accu is eveneens een stukje beter dan bij de S4, met een capaciteit van 2800mAh.

Op bedraad vlak maakt Samsung de overstap naar usb 2.0 naar usb 3.0, waardoor ook de stekker veranderd is; de Note 3 heeft dat ook al. De micro-usb-stekker van de 3.0-standaard is een stuk breder dan de oude. In theorie moet door de nieuwe stekker meer stroom kunnen lopen, maar of Samsung hier met zijn oplader gebruik van maakt is niet bekend. Ook zorgt de nieuwe usb-standaard er natuurlijk voor dat je bestanden een stuk sneller van en naar de telefoon kan kopiëren.

Pas op de plaats bij het beeldscherm

Het scherm, toch vaak het paradepaardje van een telefoon, is eigenlijk het onderdeel dat Samsung het meeste met rust gelaten heeft. Het scherm is in diagonaal 0,1" groter, van 5" naar 5,1". Dat is iets waar je in de praktijk weinig van merkt. Daarnaast is de resolutie van 1920x1080 pixels gelijkgebleven. De maanden voor de introductie gingen er sterke geruchten dat de S5 een QHD-scherm met een resolutie van 2560x1440 pixels zou krijgen, en de Samsung heeft zo'n soort paneel ook getoond en bevestigd hieraan te werken. De Galaxy S5 kwam echter te snel, of Samsung houdt het paneel achter de hand voor een ander toestel, want we zien hem in het nieuwe vlaggenschip niet terug.

Samsung Galaxy S5Samsung Galaxy S5Samsung Galaxy S5

Dat is minder erg dan het misschien lijkt, want andere fabrikanten zitten in hetzelfde schuitje. Ook bij deze generatie high-end-smartphones van rond 5" zullen de schermen dus een full-hd-resolutie hebben en daar malen we eerlijk gezegd geen seconde om. Bij dit soort pixeldichtheden zijn de pixels al nagenoeg onzichtbaar, dus de extra pixels van een QHD-scherm zijn pure overkill en zouden enkel zorgen dat de accu sneller leeg is.

Ook met de verdere beeldkwaliteit van Samsungs amoled-paneel is niets mis: de amoled-technologie zorgt voor enorm diep zwart en spetterende kleuren en het scherm maakt daarom veel indruk zodra je ernaar kijkt. Vroeger hadden amoled-panelen nog problemen met het accuraat weergeven van kleuren, maar bij recente schermen, zoals die uit de S4, is dat grotendeels teruggedrongen en we verwachten op dat vlak bij de S5 dan ook geen schokkende wijzigingen.

Een nieuwe camera met snellere focus

Samsung Galaxy S5Samsung heeft de Galaxy S5 voorzien van een beeldsensor met een resolutie van 16 megapixels. De resolutie vertelt bij een camera nooit het hele verhaal, en ook hier is dat het geval. Hoewel Samsung het tijdens de presentatie niet benoemde, gaat het waarschijnlijk om de eerste versie van een zogeheten isocell-sensor. Bij deze technologie worden de individuele pixels gescheiden door kleine fysieke barrières, wat ervoor zou moeten zorgen dat minder crosstalk optreedt. Dat zou op zijn beurt een hoger dynamisch bereik en minder ruis op moeten leveren.

Op een beurslocatie is het altijd moeilijk beoordelen hoe goed een camera is, dus daar wagen we ons in deze preview niet aan. Toch hebben we een paar testkiekjes toegevoegd die in vol formaat te bekijken zijn.

Foto gemaakt met Samsung Galaxy S5Foto gemaakt met Samsung Galaxy S5Foto gemaakt met Samsung Galaxy S5

Iets dat we wel konden testen, is de vernieuwde autofocus. Bijna alle smartphonecamera's maken gebruik van contrast-af, een methode die in de meeste situaties goed werkt, maar niet heel snel is, vooral met weinig licht. Samsung combineert die contrastdetecte met zogeheten fasedetectie, een vorm van autofocus die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt in digitale spiegelreflexcamera's. Die combo moet ervoor zorgen dat de S5 binnen 0,3 seconden scherpstelt. In de omgeving waar we het toestel konden testen leek dat inderdaad het geval, maar we zullen de S5 als hij eenmaal op kantoor is aan enkele zwaardere focustests onderwerpen.

De laatste vernieuwing op cameragebied is de ondersteuning voor 4k-video. Die feature is niet nieuw voor Samsung, want met de Note 3 waren ze in september de eerste fabrikant met ondersteuning voor 4k-video-opnamen in een smartphone. Nu voegt ook de S5 zich bij die selecte groep, een groep waar ook de op MWC aangekondigde Sony Xperia Z2 toe behoort.

Tot slot

De Galaxy S5 brengt geen schokkende of revolutionaire wijzigingen met zich mee. Het toestel is juist een duidelijke evolutie van de Galaxy S4, met veel aandacht voor de pijnpunten van zijn voorganger. De twee features die tijdens de persconferentie eruit sprongen, de vingerafdrukscanner en hartslagsensor, zijn we nu al bijna weer vergeten. Beiden dragen bij aan het imago van een fabrikant die rare features boven functionaliteit verkiest, en dat is gek, gezien Samsung naar verluidt juist van dat imago af wil.

Dat Samsung wederom de allerbeste hardware heeft verzameld mag geen verrassing heten, dat verwachten we nu eenmaal bij telefoons in deze klasse. Wellicht hadden sommigen alleen gehoopt dat de hardware nog sneller en mooier zou zijn dan hij nu is. Toch zijn er genoeg nieuwigheden aanwezig, zoals de 801-soc, ondersteuning voor wifi ac mimo, de isocell-sensor met fasedetectie en een usb 3.0-aansluiting, om de S5 een echte high-end-smartphone te noemen.

De nieuwe behuizing en opgefriste TouchWiz laten zien dat Samsung niet doof is voor de kritiek van gebruikers, maar het zal afwachten zijn of het grote publiek blij zal zijn met de design keuzes die Samsung gemaakt heeft. TouchWiz vinden wij in ieder geval verbeterd en de nieuwe achterkant houdt dankzij zijn kleine putjes fijn vast. We hopen dat Samsung hier niet stopt en ook bij volgende toestellen de focus op deze elementen zal houden.

Uiteindelijk zal het niet de vraag zijn of de S5 een succes wordt, maar hoe groot het succes wordt, want Samsung is veruit de grootste speler op de smartphonemarkt. Om het marktaandeel verder te laten groeien zullen ze mensen moeten bereiken die voorheen wellicht niet zo gecharmeerd waren van Galaxy-telefoons. Of een gewijzigd uiterlijk en een nieuwe versie van TouchWiz daarvoor gaan zorgen kunnen we vanaf april gaan zien, want dan ligt de Galaxy S5 in de Nederlandse winkels.

Lees meer

Reacties (299)

299
270
177
13
0
44
Wijzig sortering
Niet mijn kopje thee.. Verbaasd me heel erg dat ze (nog) geen 64 bits processor erin hebben geperst, en de vingerafdruk scanner had ook wat beter gekund. Opvallend dat veel nieuwe telefoons ineens vingerafdruk scanners hebben overigens -.- Ben benieuwd of dit net zoveel wantrouwen opwekt als bij Apple, want ik heb in geen enkele S5 review iets gelezen over extra beveiligingsmaatregelen wat de vingerafdruk betreft... Iets waar Apple duidelijk wél de moeite voor heeft genomen (voor hoever dat geloofwaardig is)
Waar Apple heel duidelijk over was is dat alle vingerafdrukken geëncrypteerd opgeslagen worden op zijn eigen chip. Ze hebben geen reden om hier over te liegen, als ze dat wel zouden doen en dit zou uitkomen hebben ze een veel groter probleem.

Samsung heb ik hier nog geen woord over horen reppen. "Waarom niet?" is dan de eerste gedachte die in m'n hoofd op ging. Tel daarbij op dat Android over het algemeen een stuk gevoeliger is voor malware e.d. en ik zou wel weten welk bedrijf ik zou vertrouwen met m'n vingerafdruk.
Wow, lees net dat de SGS5 ROM 8 GB aan storage gebruikt. Dat is de helft van een 16 GB model.

bron: http://www.sammobile.com/...s-almost-8-gb-of-storage/

[Reactie gewijzigd door simon2000 op 24 juli 2024 19:14]

Daarom ook de mogelijkheid dat uit te breiden, voor 40 euro heb je ineens 72GB (bruikbaar) totaal :)

Zolang ze het vermelden lijkt het me geen probleem overigens, beetje jammer dat ze hem als 16GB model aanbieden, maarja dat doen ze allemaal (alle merken) ookal heb je nooit 16GB over...
Uit de Moto G review van Tweakers:

[quote[Met de snelheid van het geheugen zit het wel goed en dat komt waarschijnlijk doordat Motorola het nieuwe f2fs-bestandssysteem gebruikt. Samsung heeft dit speciaal voor flashgeheugen ontwikkeld, maar Motorola is het eerste bedrijf dat het filesystem in de praktijk gebruikt. De sequentiële leessnelheden liggen net boven de 100MB/s en dat is zeer goed. Ook de random read- en write-prestaties zijn indrukwekkend. Op dat vlak kan de Moto G meekomen met telefoons die twee tot drie keer zo duur zijn.
[/quote]

Maakt de Samsung S5 ook gebruik van het nieuwe f2fs systeem?
UPDATE 25 februari 2014:
Samsung brengt twee varianten van de Galaxy S5 uit, te weten: één met de 2.5GHz quadcore Snapdragon CPU zoals getoond tijdens het event gisteravond, maar ook één met een 2.1GHz octo-core Exynos CPU, een processor met 8 kernen gemaakt door Samsung zelf. Lees verder op http://news.pfunk.nl/inde...er-11-april-verkrijgbaar/
Samsungs ''octo core '' is geen echte octocore , het zijn twee quadcores die gekoppeld zijn.
De enige echte Octocore waarbij alle acht kernen tegelijk actief kunnen zijn indien nodig is van Mediatek , n.l de MTK 6592 @ 1,7ghz..


http://timesofindia.india.../articleshow/18982256.cms

[Reactie gewijzigd door prinsvlad op 24 juli 2024 19:14]

De vingerafdrukscanner van samsung is echt een gimmick. Ik heb wat youtube videos bekeken waarin het gedemonstreerd wordt. Hieruit blijkt dat het totaal niet intuïtief werkt. Wat mij op is gevallen m.b.t. de vingerafdrukscanner:

Je dient eerst je telefoon te ontwaken voordat je de vingerafdrukscanner kan gebruiken. Bij Touch id ontwaak je en ontgrendel je het toestel met je vinger.

De vingerafdrukscanner is niet met 1 hand te gebruiken. Je dient namelijk heel precies met 1 vinger over het scherm en de homebutton te glijden. Als je je toestel met 1 hand vasthoudt dan is de natuurlijke manier om het toestel met je duim te ontgrendelen. Dit kan niet met de sgs5.

Even je toestel in het donker ontgrendelen gaat bij de sgs5 niet zo intuitief. De handelingen die je moet verrichten zijn net zo omslachtig als bij het invoeren van een patroon.
Hier een mooie test waar gekeken wordt hoe waterproof de Samsung S5 is.

http://www.youtube.com/watch?v=6X7NWnaS8Jg
Wat zijn ze toch vernieuwend . Waarom anno 2014 nog aansluitingen. Als je ac ingebouwd heb.
Wat doet usb3.0 dan nog toe. Flashgeheugen is toch niet sneller(als je er van uitgaat dat Ac 1750mgb aan kan).. En waarom dan niet inductie laden.
Die klepjes heb je nooit zekerheid. Ook het design. Nier echt vernieuwd.
Blijkbaat is hun ideeen bus leeg. Want sinds de s3 zijn er weinig dingen veranderd. Ja een groter scherm met meer pixels en wat sneller. Maar echte nuttige vernieuwingen. Nee .

Ik heb al jaren samsung en mag over een paar maanden een nieuw toestel. Maar had wel gehoopt dat er wat knaps uit kwam. Op een paar nieuwe, niet nuttige functies zit ik niet te wachten.
USB 3.0 heeft als grote voordeel ten opzichte van WiFi dat:
  • je telefoon opgeladen wordt terwijl hij aan je computer hangt, en via USB 3 nog sneller dan via USB 2
  • niet alles zo makkelijk gesynchroniseerd kan worden zonder extra software
  • 802.11 ac nog altijd niet zo hard ingeburgerd is dat iedereen van die snelheid zal kunnen profiteren
Echte grote vernieuwingen zitten er inderdaad niet in, maar de vraag is wat je dan ook nog mist op een smartphone. De resolutie is voor mij zeker voldoende op 5,1". Ze hebben blijkbaar geluisterd naar de kritiek over het design en (in mindere mate) TouchWiz, dus op die vlakken is het voor veel mensen een verbetering.

Ik ben het met je eens dat ondersteuning voor draadloos opladen mooi geweest zou zijn, zeker in combinatie met de keuze voor een klepje om de USB aansluiting af te dekken, dus het ontbreken daarvan snap ik niet helemaal. Misschien is het mogelijk om dit achteraf toe te voegen, zoals bij de Note 2, maar geïntegreerd zou toch mooier geweest zijn.

De camera met zijn snellere autofocus en betere low light performance is toch wel degelijk een aardige verbetering als het inderdaad klopt wat ze ervan zeggen. Op dat vlak is het nog wat afwachten tot er testen komen.

De grootste verrassing voor mij is dat er geen 3GB RAM in zit zoals bij de Note 3, aangezien dat toch iets is dat je telefoon snel houdt bij zwaar multitasken.
Ik heb gisteren de hele keynote live gevolgd, en daar kwam toch even heel snel een verhaal langs over draadloos opladen. En als ik snel het artikel van Tweakers scan wordt dat ook niet ontkend. Waar halen jullie beiden vandaan dat draadloos laden geen optie is?

Wat mij nog het meest verbaast is dat de achterkant nog los kan, ondanks de IP67 certificering. Knap! Neemt niet weg dat ik de achterkant nogsteeds erg lelijk vind, en die plastic rand mogen ze wat mij betreft ook echt wel van afstappen.
Draadloos opladen wordt ondersteund. Je hebt wel een speciale cover nodig. Pocketlint heeft een paar foto's van een de S view cover met ingebouwde wireless en draadloze opladers.

Het lijkt hetzelfde te werken als sinds de S3. Er zijn contactpuntjes op de achterkant van de telefoon onder de cover. Het goede nieuws is dat je voor een paar euro een draadloze oplaadset kan kopen in China (zoals deze).

Had eigenlijk wel verwacht dat draadloos laden er standaard ingebouwd zou zijn (zoals bij de Nexus 5), omdat de S5 waterdicht is. Nu moet je elke keer met het klepje pielen. Met de kans dat na een tijdje deze niet optimaal meer sluit en de boel niet waterdicht meer is. Zelf had ik gehoopt dat de Sony Z2 ook zonder draadje kon worden opgeladen, maar dat lijkt niet het geval te zijn.

Als je eenmaal draadloos opladen gewend bent dan wil je nooit meer anders. Als je voor de S5 gaat is het dus aan te raden gelijk een andere cover te nemen of een draadloos oplaadset uit China te bestellen.

[Reactie gewijzigd door janderk op 24 juli 2024 19:14]

Nu moet je elke keer met het klepje pielen
1 keer toch maar?
Wat was er dan veel meer vernieuwd in de S3 t.o.v. zijn voorganger? Alle S opvolgende modellen waren evolutionair, niet zozeer revolutionair.
Met de uitvoering is weinig mis, maar we vragen ons af of veel mensen de scanner zullen gebruiken.
Bij een iPhone 5s is het handig dat aanzetten en unlocken bijna één beweging zijn, maar bij de Galaxy S5 heeft het net even wat meer voeten in de aarde waardoor het in de praktijk niet bijster veel sneller is dan een normale pincode of patroon.
Ik vind het zo pijnlijk om te lezen dat het weer een feature is waar niet over nagedacht is.

Daarnaast vind ik de energiebesparende stand nogal vreemd. Is dat een soort nerd-gimmick? Verder ben ik niet onder de indruk eigenlijk. Het design is spuuglelijk en de broodnodige softwarematige features zijn mager (hoewel een sneller AF erg welkom is). Alle telefoonmakers kunnen met specs niet zo veel, maar die inhaalslag zouden ze kunnen maken met uitgedachte software... tja.

Ik vraag me af wat voor zo'n apparaat moet neerleggen aan de kassa zonder abo.
De energiestand vind ik wel heel handig. Stel je voor dat je niet in de buurt van een lader bent en nog een paar uur moet overbruggen. Bv. als je een ritje op vakantie aan het maken bent. Dan is het wel erg handig als je nog een tijdje langer met je batterij door kan.
Ik vind het zo pijnlijk om te lezen dat het weer een feature is waar niet over nagedacht is.
Misschien is het dus wel moeilijker om zoiets goed te maken dan vaak gedacht wordt.
Er is ook nog zoiets als FAR (False Acceptance Rate). Zonder te weten hoe deze zich verhoudt tussen beide toestellen, is het überhaupt koffiedik kijken en valt er over de werking weinig zinnigs te zeggen.

Wat we wel weten is dat Apple de FAR relatief hoog heeft gezet, aangezien (i.t.t. wat de marketing afdeling beweert) de telefoon ook ontgrendeld kan worden middels globale patronen zoals bijv. een honde- of kattepoot. Die hebben namelijk geen vingerafdruk. Dat betekent veiligheid offeren om de hit rate te verhogen.

Kortom "wel werken" heeft in dit geval duidelijk twee kanten...
Ik kan op dit moment de filmpjes niet bekijken... maar als ik een vingerafdruk van mij registreer kan vervolgens mijn kat de iPhone unlocken?
Geen idee, maar het betekent dat de telefoon ook slechts kan kijken naar globale patronen i.p.v. vingerafdrukken en dat komt de beveiliging niet ten goede. In de kringen waar vingerafdrukken en beveiliging middels vingerafdrukken dagelijkse kost zijn, wordt dan ook enigszins smalend gesproken over de hoge FAR van de 5S.
Ik denk dat Apple idee dat wel beschermd heeft waardoor de implementatie van Samsung niet hetzelfde mag zijn.
Toen ik eerst heel kort over de specs van de S5 las, was ik helemaal niet onder de indruk, maar deze review toont aan dat er toch wel wat is veranderd. De snelle autofocus lijkt mij de grootste verbetering, maar ook de menu-interface is mooier. Ik betwijfel echter of dit S4 bezitters over zal halen om de S5 te kopen. Ik zelf zit er aan te denken om mijn S3 te vervangen voor de S4, puur omdat het goedkoper is en ik toch niet veel zal missen.
Nu is de auto focus leuk. Maar is iets wat je dagelijks gebruik. Dus als het 1 sec duurt ipv 0.3 sec?
Als je snel wilt fotograferen vooral sport fotografie is de focustijd van levensbelang. Je kunt in 1 seconde dus 3x een scherpe foto nemen. Overigens op gewone point and shoot camera's is de lag ook ongeveer 1 seconden of vaak iets meer. Dara komt nog bij dat ze moeten wegschrijven, op je sd kaartje, dat ook weer een seconde kan duren omdat die camera's niet zo snel bufferen. Kortom leuke feature als je snel scherpe foto's wilt maken.
Ik heb kleine, rondrennende, kinderen. Vaak ook binnen foto's maken natuurlijk. iedere verbetering in lichtsterkte, sluitertijd en focus is dan welkom.
Dus ja.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.