Door Arnoud Wokke en Joost Schellevis

UPC en Ziggo worden één provider

Wat betekent de overname voor klanten?

27-01-2014 • 12:00

374

Singlepage-opmaak

Van klein naar groot

Het was in de jaren zeventig nauwelijks voorstelbaar dat er uit alle kleine 'kabelexploitanten' die Nederland rijk was, uiteindelijk een megakabelaar zou groeien. De roots van de huidige kabelaars liggen in de gemeentediensten die het verspreiden van het ethersignaal van tv-zenders via de kabel regelden.

UnitedGlobalComUPC ontstond oorspronkelijk uit een samenwerking van het Nederlandse Philips met UnitedGlobalCom uit de Verenigde Staten. De afkorting stond daarom ook voor United Philips Cable, maar nadat United GlobalCom in de tweede helft van de jaren negentig Philips had uitgekocht, veranderde het de betekenis in United Pan-Europe Communications. UPC begon met de samenvoeging van Telekabel en het Amsterdamse A2000, maar rond het begin van deze eeuw kwamen daar via overnames veel kabelbedrijfjes bij, zoals Gelrevision uit Gelderland en lokale kabelaars als Haarlem en Alkmaar.

Centraal antenne systeem in Overloon (bron: CBShop)Ziggo kwam ook voort uit kleinere bedrijven. De bekendste daarvan is wellicht Casema, een afkorting voor Centrale Antenne Systemen Exploitatie Maatschappij. Casema had bij de oprichting als doel een landelijk netwerk van centrale antennesystemen voor de ontvangst van tv te beheren, maar dat plan kreeg uiteindelijk geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Casema bleef lang in handen van de Nozema, de Staat en diverse omroepen. KPN had Casema in de jaren negentig ook kort in handen. Uiteindelijk kwam Casema in handen van investeerders, die het voor 2,1 miljard euro verkochten aan andere investeerders, onder meer Warburg Pincus. Dat is nu nog altijd deels de eigenaar van Ziggo.

Casema

Ziggo kwam naast Casema voort uit @Home, een merknaam van Essent, nu alleen nog bekend als energieleverancier. De andere grote kabelaar was Multikabel, dat Warburg Pincus voor een half miljard euro overnam van een Duits kabelbedrijf. In totaal heeft de investeerder meer dan vijf miljard euro betaald voor de bedrijven die in 2008 opgingen in Ziggo.

Ziggo ging in 2012 naar de beurs en zelfs daarvoor al gingen de eerste geruchten over een overname. Na de beursgang nam Liberty Global een minderheidsbelang en breidde dat langzaam uit. Detail: bij het nemen van het minderheidsbelang waardeerde Liberty Global Ziggo op 5 miljard euro, nu is dat verdubbeld. In oktober werd duidelijk dat het moederbedrijf van UPC de concurrerende kabelaar wilde overnemen. Ziggo sloeg het eerste bod af omdat het te laag was, later kwamen de bedrijven toch in onderhandeling.