Door Redactie Tweakers

Microsoft Xbox One: een console met potentie

06-12-2013 • 08:00

307

Multipage-opmaak

Inleiding

Sony moest en zou de eerste zijn met zijn aankondiging van een nieuwe console en slaagde daar half in. Het bedrijf kondigde de PlayStation 4 weliswaar eerder aan dan Microsoft zijn Xbox One, maar Sony toonde het apparaat zelf pas tijdens de E3. Daarmee bood het Japanse bedrijf Microsoft een buitenkans om alvast een eerste tikje uit te delen in de 'consoleoorlog' en dat deden de Amerikanen aanvankelijk ook. In mei werd de nieuwe Xbox aangekondigd en direct getoond aan de buitenwacht.

De olifant in de kamer werd compleet genegeerd

Het bleek echter een presentatie die meer vragen en verbazing opriep dan antwoorden gaf. Gamers reageerden sceptisch op de plannen van Microsoft. Enge begrippen als 'digital rights management' en 'always online' werden direct gehekeld en gingen een eigen leven leiden. Ook had Microsoft op dat moment nog geen games laten zien; die bewaarde het bedrijf voor de E3-persconferentie. Het bleek de opmaat voor misschien wel een van de grootste pr-blunders in de geschiedenis van de game-industrie.

Terwijl de wereld vol vragen zat na de presentatie die Microsoft eind mei had gegeven en uitkeek naar antwoorden tijdens de E3, hield het bedrijf zelf een mooiweershow. Er werd op het jaarlijkse game-evenement alleen over games gepraat en helemaal niet over de op dat moment veelbesproken onderwerpen die het publiek bezighielden. De olifant in de kamer werd compleet genegeerd. Koren op de molen van Sony, dat in zijn eigen presentatie de vloer aanveegde met Microsoft, waarna Sony zich vrij eenvoudig mocht laten kronen tot 'winnaar van de E3' als het gaat om de tweestrijd tussen beide kemphanen.

Koerswijziging

Een kat in het nauw maakt rare sprongen en kennelijk voelde Microsoft zich danig in het nauw gedreven door Sony, want enkele weken na de E3 volgde een ingrijpende koerswijziging. Diverse vooruitstrevende plannen werden in de koelkast gezet. De eis om gamers altijd verbonden te laten zijn met Xbox Live werd geschrapt. De Xbox One moest bij nader inzien toch maar gewoon een klassieke gameconsole worden, net als de PS4.

Pas toen de rook opgetrokken was en diverse media op een rijtje begonnen te zetten wat er nu precies zou veranderen, bleek eigenlijk pas welke voordelen Microsoft zou laten varen of pas later zou introduceren. Het schrappen van de eis om altijd online te zijn betekende bijvoorbeeld dat ontwikkelaars er niet meer vanuit konden gaan dat gebruikers toegang hebben tot de cloud. Een bijproduct van de wijzigingen is verder dat gebruikers fysieke dragers in hun console moeten blijven stoppen, wat in de originele plannen onnodig zou kunnen zijn door drm. Pas na de analyses bleek dat Microsoft er onvoldoende in was geslaagd zijn vooruitstrevende plannen met de Xbox One uit te leggen. Daardoor kwam de nadruk te liggen op de negatieve aspecten, terwijl over de mogelijkheden nauwelijks werd gesproken.

Nederland en België wachten nog altijd op een releasedatum

Het 'kwaad' was al geschied, maar de gifbeker was nog niet leeg. Terwijl Microsoft zich in augustus klaarmaakte om allerlei launch-acties en bundels met de wereld te delen, had het nog een vervelende boodschap in petto voor onder meer België en Nederland. Waar eerder aangekondigd was dat de Xbox One in 2013 in 21 landen zou verschijnen, schrapte het bedrijf ineens acht landen, waaronder België en Nederland. Het bedrijf stelde dat de doelstelling van 21 landen een agressieve was en dat lokalisatie en specifieke contentdeals voor elk land meer tijd in beslag namen dan gedacht. Nederland en België wachten zodoende nog altijd op een releasedatum, al hebben veel gamers hun console inmiddels, net als Tweakers, uit Duitsland, Frankrijk of Engeland gehaald of laten bezorgen.

Het pakket zoals Belgen en Nederlanders dat nu kunnen bemachtigen is dus niet compleet, maar voor ons in elk geval compleet genoeg om er een review aan te wijden. Tegen de tijd dat de Xbox One in Nederland op de markt komt, plaatsen we zonodig een extra artikel over de wijzigingen die dan mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de lokalisatie naar het Nederlands, de werking van de Nederlandse Xbox Live Marketplace en de contentdeals die voor de Benelux gaan gelden.Review Xbox One

Behuizing, uiterlijk en nog meer

Wat stijl en materiaalkeuze betreft lijkt de Xbox One verrassend veel op de PlayStation 4. Net als Sony heeft Microsoft gekozen voor een plastic behuizing die deels glimmend en deels mat zwart is, al zijn de afmetingen van de Xbox One beduidend forser dan die van de PS4. De Xbox One is 333mm bij 274mm bij 79mm, al is dat enkel de kast en dus nog lang niet alles. Zo heeft de Xbox One, in tegenstelling tot de concurrent, een losse voeding en levert Microsoft Kinect mee, een apart blok van bijna 25cm lang.

Hoewel de behuizing van de Xbox One net als die van de PS4 een strak hoekig ontwerp heeft, oogt de PS4 moderner en roept de Xbox One vooral associaties op met VHS-recoders van 30 jaar geleden. Al moet gezegd dat de console niet misstaat tussen de video- en audioapparatuur die in de huiskamer van nu terug te vinden is.

Hij kan op een zijkant staan, maar Microsoft raadt dat af

Wat opvalt aan het ontwerp van de kast, is dat Microsoft zoveel luchtroosters in de kast heeft opgenomen. De bovenkant en beide zijkanten bestaan voor de helft uit luchtroosters en op de achterkant zit ook een rooster. Alleen voor- en onderkant moeten het zonder stellen. Microsoft lijkt daarmee te willen voorkomen dat er soortgelijke problemen ontstaan als bij de introductie van de voorganger, die geteisterd werd door de beruchte red ring of death, veroorzaakt door oververhitting. Het werkt, de Xbox One wordt niet alleen beduidend minder heet, hij maakt ook veel minder herrie. De Xbox One moet daarbij wel horizontaal geplaatst worden. Hij kan uiteraard op een zijkant staan, maar Microsoft raadt dat af, omdat de koeling van het apparaat daar niet op afgesteld is.

Aansluitingen

Microsoft is een stuk scheutiger met aansluitingen en knoppen dan Sony. Zo heeft de Xbox One een duidelijke aan-uitknop, hoewel verstopt achter het Xbox-logo. Naast de lade van de blurayspeler zit bovendien een minuscuul knopje waarmee de schijf uitgeworpen kan worden. Op de zijkant zit nog een knop waarmee controllers aan de console gekoppeld kunnen worden, mocht dat niet vanzelf gaan. Daar zit ook het paperclipgaatje waarmee de schijf uitgeworpen wordt als die vastgelopen is. Daarnaast zit een extra usb 3.0-poort, naast de twee die op de achterkant te vinden zijn, bij de rest van de aansluitingen.

Op de achterkant zijn verder een optische audio-uitgang en een ethernet-ingang te vinden, naast de speciale Kinect-ingang. Tot slot zijn er nog een infrarooduitgang en een aansluiting voor een Kensington-slot. Bij die achterkant vallen echter vooral de twee hdmi-aansluitingen op; naast de gebruikelijke uitvoer heeft de Xbox One ook een invoer.

Review Xbox One

Problemen met hdmi-in

De Xbox One kan een willekeurig hdmi-beeldsignaal verwerken en combineren met het beeld van een game of andere Xbox-applicatie. Het beeld dat via hdmi-in binnenkomt, kan aan de zijkant van het scherm weergegeven worden, in een apart venster. Wie wil kan het ook fullscreen weergeven, waarbij de gespeelde game automatisch gepauzeerd wordt.

De console heeft moeite met signalen van 50Hz

Lastig is wel dat de volumes van de twee signalen, van de console en van de hdmi-invoer, niet los van elkaar geregeld kunnen worden. Wie dus in de rechterbovenhoek een voetbalwedstrijd wil volgen tijdens het gamen, krijgt het geluid van de voetbalwedstrijd daar ongevraagd bij, gemengd met dat van de game. Uiteraard kan het geluid van de hdmi-invoer wel gedempt worden via het apparaat dat het signaal levert, al is dat wat omslachtig.

Review Xbox One

Europese frequentie

Er valt nog iets af te dingen op de invoer van het hdmi-signaal, want Microsoft heeft daarbij overduidelijk alleen gedacht aan de Amerikaanse markt. De console heeft moeite met signalen van 50Hz. De Xbox One rekent op een tv-signaal van 60Hz, de standaard in de VS. Als het ingevoerde tv-signaal 50Hz is, dan wordt dat door de console in een 60Hz-signaal omgezet. Om dat te bereiken, wordt elk vijfde frame twee keer weergegeven. Het resulteert in een schokkerig beeld dat eigenlijk onwerkbaar is. Daarmee valt tv-kijken via de hdmi-ingang dus eigenlijk af. Die voetbalwedstrijd volgen in de rechterbovenhoek lukt dus voorlopig alleen als het American Football is.

Er is een gemankeerde oplossing, waarbij de Xbox One geforceerd op 50Hz uitvoer ingesteld wordt. Die geldt dan echter voor het complete uitgaande signaal, dus ook voor de gespeelde games en daarbij wil je de 60Hz juist behouden. Microsoft heeft nog geen oplossing voor dit probleem aangekondigd. Wie een mediaspeler op de Xbox One aansluit, heeft geen last van het probleem.

De ingang biedt ook andere opties. Zo kan een Xbox 360, PlayStation 3 of PS4 op de ingang aangesloten worden en op die manier kan het ontbreken van backwards compatibility van zowel Xbox 360 als PS3 ondervangen worden. In theorie is dat leuk, maar het is enkel handig als je op je tv hdmi-ingangen tekortkomt.

Dat de Xbox One moeite heeft met 50Hz is vooral pijnlijk omdat Microsoft de console zo graag wil zien als een multimediaconsole. Op dat terrein laat de console nog een steek vallen; de machine wil geen brandbare schijven lezen. Hij kan het wel, maar Microsoft heeft er een stokje voor gestoken. Nu Xbox One-games op blu-ray geleverd worden, moeten ze dus ook naar bd-r of bd-re gekopieerd worden. Door het lezen daarvan softwarematig uit te schakelen, hoeft Microsoft zich opeens geen zorgen te maken over illegaal gekopieerde games. Alleen wil het ook zeggen dat films, video's of foto's van een zelf gebrande schijf niet meer bekeken kunnen worden via de Xbox One. Daar zal Microsoft niet om rouwen. Die wil toch dat we films bekijken via betaalde diensten als Netflix. Alleen denkt de gemiddelde thuisgebruiker daar wellicht anders over.

Review Xbox One

De controller

In Europa, en ook in Noord-Amerika, gaven de meeste gamers de voorkeur aan de controller van de Xbox 360, boven die van de PlayStation 3. Sony heeft zich die kritiek aangetrokken en flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van de DualShock 4, die dan ook beduidend beter is dan zijn voorganger. Microsoft kon wat dat betreft achteroverleunen en heeft dat ook een beetje gedaan. Met de controller van de Xbox One maakt Microsoft niet zo'n grote stap als Sony heeft gemaakt.

Microsoft is voor het ontwerp van de nieuwe controller zelfs opvallend dicht bij het ontwerp van de Xbox 360-controller gebleven. Wie beide controllers naast elkaar legt, ziet dat de nieuwe controller identieke handgrepen heeft, al loopt er bij de nieuwe knoppenplank een naad over de volle lengte van de handgreep, die door sommige spelers als te scherp ervaren wordt. Dat hangt echter sterk af van de manier waarop je de controller vasthoudt.

De Back- en Start-knoppen zijn vervangen door knoppen voor menu en view

Wie goed kijkt, ziet dat de vorm van de nieuwe controller iets afwijkt van de oude. De plank is even breed, maar iets minder lang. Dat wil zeggen dat de twee schouderknoppen iets dichter bij de knoppen op de bovenkant van de controller zitten. De schouderknoppen zitten bovendien iets meer op de hoeken, waar ze bij de Xbox 360 echt op de voorkant geplaatst waren. Daardoor ontstaat tijdens het spelen het gevoel dat beide wijsvingers tijdens het spelen iets meer omhoog gericht moeten worden om bij de schouderknoppen te kunnen, wat sommigen als onprettig ervaren. Het ontwerp heeft tot gevolg dat de schouderknoppen enkel op de hoek ingedrukt kunnen worden, met het middelste kootje van de wijsvinger, en niet langer naar het midden van de controller, met de vingertop.

De plaatsing van de knoppen is verder hetzelfde gebleven, al is de d-pad van de verhoging gehaald die op de Xbox 360-controller aanwezig was. In plaats daarvan is de vorm van de behuizing boller gemaakt, wat hetzelfde effect heeft. De d-pad is wat stabieler in gebruik dan de oude, doordat het nieuwe ontwerp niet meer in alle richtingen geduwd kan worden, maar enkel omhoog, omlaag, naar links en naar rechts. Beide thumbsticks zijn vrijwel gelijk aan die van de Xbox 360, al valt op dat de voorgangers iets stugger waren. Microsoft heeft de asymmetrische opstelling van de sticks gehandhaafd. Verder zijn de Back- en Start-knoppen vervangen door knoppen die staan voor menu en view, hoewel de functie enkel via een icoon wordt weergegeven.

Review Xbox One

Rumble

De opvallendste functie van de Xbox One-controller zit echter aan de binnenkant. In de behuizing zijn rumble-motoren verwerkt, die beide triggers apart kunnen laten trillen. Los daarvan kan ook de rest van behuizing trillen en ontwikkelaars kunnen die trilling naar believen programmeren. Zo is in Forza Motorsport 5 in de rechtertrigger te voelen hoeveel gas je geeft. In theorie kun je via het apart aansturen van de triggers ook laten voelen van welke kant het gevaar komt, bijvoorbeeld door de inslag van kogels, vuisten of zwaarden. Gek genoeg wordt die optie niet gebruikt in Ryse: Son of Rome, toch een beetje een showcase voor wat er met de Xbox One kan. Jammer, want het is een prettige toevoeging, die de beleving van een game er alleen maar beter op maakt, mits de studio het met wat smaak toepast.

Ontwikkelaars kunnen de trilling naar believen programmeren

Een duidelijk minpunt van het nieuwe ontwerp is het kapje dat het batterijcompartiment afsluit. Dat zit veel te los. Laat de controller vallen, ook al is het van slechts 20cm hoog, en de klep schiet gegarandeerd los, waarbij de twee AA-batterijen door de ruimte vliegen. Dat Microsoft gekozen heeft voor batterijen in plaats van een oplaadbare accu is op zich al jammer. Er is een Plug and Charge-kit, maar die moet los aangeschaft worden. De controller aansluiten via een usb-kabel kan en een kabel wordt zelfs meegeleverd, al is die aan de korte kant, zeker als je tegelijk ook van Kinect gebruik wilt maken.

Daarmee is de controller van de Xbox One vooral vertrouwd. Hij ligt, net als de voorganger, erg prettig in de hand. Triggers, thumbsticks en face buttons werken prima, en zitten ook op een makkelijk te bereiken plaats. Al valt daarbij op dat de thumbsticks van de PS4-controller prettiger zijn dan die van de Xbox One. De schouderknoppen van de Xbox One-controller zijn er helaas niet op vooruitgegaan, evenmin als het batterijcompartiment. Daar staat tegenover dat de controller er met de extra rumble-motoren wel interessante nieuwe opties heeft bijgekregen, al valt de ondersteuning daarvan bij de launch-games nogal tegen.

Review Xbox One

Kinect

De belangrijkste vernieuwing aan de Xbox One is eigenlijk een oude; Microsoft levert bij elke console ook een nieuwe versie van Kinect. Waar die bij de Xbox 360 nog optioneel was, wordt de camera nu standaard bijgeleverd. Dat komt ook tot uitdrukking in de prijs; de ruwweg 100 euro die een losse Kinect kost, is precies het prijsverschil tussen de PlayStation 4 en de Xbox One. Dat is een flink prijsverschil en de vraag is of de extra functionaliteit die Kinect biedt daartegen opweegt. Dat Kinect een vast onderdeel is, heeft als voordeel dat ontwikkelaars er nu vanuit kunnen gaan dat iedere speler Kinect heeft en er dus functies voor kan verzinnen die wezenlijk zijn voor de gameplay. Het valt dan ook op dat dit niet is gebeurd bij de games die bij de introductie van de console beschikbaar zijn. Eigenlijk gebruik je de camera alleen in Kinect Sports Rivals Preseason en bij de andere games niet of nauwelijks.

Het gaat nu vooral om het besturen van de console met je stem

Microsoft lijkt Kinect vooral te willen gebruiken als een nieuwe manier om de console zelf te besturen en niet zozeer de games die erop gespeeld worden. En waar Kinect ooit vooral als camera geïntroduceerd werd, lijkt Microsoft nu juist de microfoon te willen gebruiken. Het gaat nu vooral om het besturen van de console met je stem en veel minder om het maken van gebaren voor de camera. Dat laatste kan wel; je kunt zwaaien om naar links of rechts te bladeren, maar de nadruk ligt overduidelijk op de voice commands.

Omdat de Xbox One officieel nog niet in Nederland en België verkrijgbaar is, ondersteunt het apparaat ook nog geen Nederlands. Je moet dus kiezen uit Duits, Frans, Spaans of Engels als je ertegen wilt praten. Aan alle voice commands voor de Xbox One gaat het woord 'Xbox' vooraf. Dat is de trigger die de console laat luisteren. Daarna is er een flinke hoeveelheid opties. Eigenlijk kan elke optie in het hoofdmenu van de console worden aangeroepen. Met 'Xbox go to settings' kom je in het instellingenmenu en met 'Xbox go to Internet Explorer' open je de browser. Het zijn opties die uiteraard net zo goed met de controller gekozen kunnen worden. Juist voor het navigeren door het menu heeft Kinect eigenlijk niet zoveel meerwaarde.

Interessanter zijn de opties die je hebt als je aan het spelen bent. Een opdracht als 'Xbox pause' is prettig, net als 'Xbox go home'. Ook 'Xbox snap tv' of 'Xbox snap Netflix' zou handig kunnen zijn, als de console geen problemen zou hebben gehad met onze netfrequentie. Met 'snap' kun je het beeld van de hdmi-ingang in een klein venster weergeven tijdens het spelen. Nog handiger is de optie 'Xbox record that', waarna de console een opname maakt van de game die je aan het spelen bent, die je na afloop kunt bewerken en uploaden naar internet. 'Snap' en 'record' kun je ook met de controller starten, al moet je dan de game verlaten, waar dat bij het gebruik van voice commands niet hoeft.

Review Xbox One

Rustig praten

Het herkennen van voice commands werkt goed, maar zeker niet foutloos. De console snapt de opdrachten het best als je ze met een Amerikaans accent uitspreekt. Bovendien is rustig praten aan te raden en dan nog zul je veel opdrachten moeten herhalen. Vooral de trigger 'Xbox' is daarbij van belang. Een kleine pauze tussen die trigger en de rest van de opdracht kan geen kwaad, maar dan lijkt het nog vaak dat 'Xbox' bij de eerste keer de stemherkenning wakker maakt, waarna het tweede deel pas na een herhaling van de opdracht herkend wordt. Uiteraard heeft het systeem het een stuk moeilijker als er in een groep rond de console door elkaar wordt gepraat.

De camera van Kinect wordt niet veel gebruikt, maar hij functioneert prima, in ieder geval een stuk beter dan zijn voorganger. Hij levert een goed beeld, wat vooral opvalt bij het gebruik van Skype. Helemaal mooi is dat Skype de beller in de gaten houdt. Als de spreker voor de camera beweegt, volgt de camera hem. Hij draait niet, maar de software kiest steeds een andere uitsnede, waarbij de spreker zoveel mogelijk in het midden van het beeld wordt gehouden. Verder is de camera vooral handig bij het inloggen. Als je profiel eenmaal bekend is, zal de Xbox One je herkennen zodra je in beeld verschijnt. Dat gaat indrukwekkend snel en de herkenning is ook indrukwekkend goed. Als je voor de console gaat zitten en hem begroet met 'Hi Xbox', zal hij keurig teruggroeten, waarbij je automatisch ingelogd bent. Overigens heeft Kinect nu een infrarood-camera, zodat je ook in schemerige en zelfs donkere ruimtes moeiteloos herkend wordt. De software schijnt ook sterk vebeterd te zijn, zodat bewegingen van het lichaam veel nauwkeuriger waargenomen worden, tot aan het bewegen van losse vingers toe.

Review Xbox One

Risico

Er zit ook een risico aan het gebruik van Kinect. Vooral tijdens het gamen kan het vervelend zijn als de console een opdracht verkeerd begrijpt. Als je op het heetst van de strijd even niet duidelijk genoeg praat, kun je onverwachte en vooral ongewenste resultaten krijgen. Het is dus een beetje oppassen met commando's die je tijdens het spelen kunt geven, zoals 'Xbox record that'. Met veel mensen in een ruimte is dat uiteraard lastig. Gelukkig werkt de console ook zonder Kinect. Wie echt geen gebruik wil maken van de functionaliteit of er tijdelijk genoeg van heeft, kan de stekker er uittrekken. De console draait dan zonder morren verder, waarna je enkel de controller kunt gebruiken om het apparaat te bedienen. De Xbox One start ook moeiteloos als Kinect niet is aangesloten.

Een microfoon zonder camera had vrijwel dezelfde functionaliteit geboden

De vraag is dus of Kinect de moeite waard is. Het scheelt 100 euro in aanschafprijs. Daarvoor krijg je een apparaat dat net onder of net boven de tv geplaatst moet worden. Dat klinkt simpel, maar wat als je de tv net met zo'n mooie beugel aan de muur gehangen hebt? Dan is het nog lastig om een goede plek voor Kinect te vinden, al was het alleen al omdat er een dikke kabel achter uit de camera komt. Onderop zit een aansluiting voor een statiefschroef, maar het is de vraag of je Kinect op een statief onder je tv wilt plaatsen.

Het is leuk dat het systeem je herkent en je inlogt zodra je voor de camera verschijnt, maar verder wordt die camera weinig gebruikt, hoewel hij veel beter is dan zijn voorganger. De microfoon van Kinect wordt daarentegen wel veel gebruikt. Het blijft wat vreemd om tegen een scherm te moeten praten en de eerste keer dat je dat ten overstaan van anderen doet, voelt helemaal raar, maar het went snel. Het is te hopen dat het voor omstanders net zo snel went.

Het werken met voice commands heeft ook meerwaarde, zeker bij opdrachten die tijdens het gamen gegeven kunnen worden. Toch achten wij het de meerprijs niet waard. Een microfoon zonder camera, ingebouwd in de console zelf, had vrijwel dezelfde functionaliteit geboden, tegen een fractie van de kosten. Het had bovendien een extra apparaat en snoer gescheeld, en problemen met het plaatsen van de camera voorkomen.

Het is vooral jammer dat het Microsoft niet is gelukt om in de launch-games van de console meer ondersteuning voor Kinect in te bouwen. Een veel betere camera, verhoogde nauwkeurigheid bij het waarnemen van bewegingen en de potentie die het werken met voice commands heeft: het biedt ontwikkelaars een scala aan mogelijkheden, zeker nu diezelfde ontwikkelaars weten dat iedere Xbox One-bezitter over Kinect beschikt. Van die potentie had Microsoft best iets meer mogen tonen bij de introductie van zijn nieuwe console. Dan had de consolebouwer een stuk sterker gestaan in de strijd met Sony.

De hardware: AMD all the way

Microsoft heeft voor zijn Xbox One bij hetzelfde adres aangeklopt als Sony voor zijn PS4. De door IBM geproduceerde PowerPC-processor van de Xbox 360 is ingeruild voor een moderne apu van AMD. Die accelerated processing unit bestaat uit een enkele chip met daarop de cpu- en de gpu-cores. Die opbouw kennen we van de huidige generatie pc's, waarin de processors van zowel AMD als Intel een vergelijkbare opbouw hebben.

De apu van de Xbox One heeft een trucje achter de hand

De apu in de Xbox One lijkt dan ook sterk op AMD's apu's die in pc's zitten, maar AMD produceerde voor de console wel een aangepaste versie, met hardware die voor de pc-markt nog niet te koop is. De processor-cores bestaan namelijk uit Jaguar-modules, die de energiezuinige en krachtige opvolger van de huidige apu's zijn. Ook de gpu van de Xbox kreeg een update naar de nieuwe graphics core next-architectuur, die vergeleken met oudere gpu's betere prestaties mogelijk maakt. Diezelfde gcn-cores worden in moderne videokaarten voor de desktop gebruikt.

Review Xbox One

Zoek de verschillen

De Xbox One heeft vrijwel dezelfde apu als de PS4, maar heeft enkele opmerkelijke verschillen. De One-apu heeft acht Jaguar-cores die vergeleken met de PS4 iets sneller op 1,75GHz worden geklokt. De gpu heeft 768 streamprocessors die op 853MHz, weer iets hoger dan de PS4 dus, worden geklokt. Zoals we eerder schreven heeft de gpu van de PS4 echter met 1152 streamprocessors meer gpu-cores, terwijl de gpu bovendien over gddr5 in plaats van ddr3 kan beschikken, wat een voordeel op gebied van bandbreedte voor Sony's console oplevert. De apu van de Xbox One heeft op zijn beurt een trucje achter de hand; net als de Xbox 360 heeft de One een stukje snel geheugen dat de gpu-prestaties verbetert, al is het precieze voordeel hiervan nog onduidelijk.

Met een rekenkracht die minstens vijfmaal die van de Xbox 360 bedraagt, moet de Xbox One games stukken mooier weergeven. De gpu is uiteraard maar een deel van de console. Die levert dankzij de krachtige hardware mooie plaatjes met antialiasing tegen kartelranden. Met de combinatie van een stevige cpu en gpu kunnen bovendien realistische effecten, zoals water, belichting en andere physics-elementen worden toegevoegd.

Wat hardwarespecificaties betreft komt de Xbox One aardig in de buurt van een gemiddelde, moderne game-pc uit 2013. Het programmeren van games zou daarmee eenvoudiger zijn. Ontwikkelaars hoeven geen compleet verschillende games voor pc, PlayStation en Xbox te maken; alle platforms zijn dicht naar elkaar toe gegroeid. Welke gevolgen dat heeft voor platform exclusives en de snelheid waarmee games voor de verschillende systemen uitkomen, zal de tijd leren.

Voor een uitgebreide vergelijking tussen de hardware van de PS4, die van de Xbox One en die van de oudere PS3 en Xbox 360, verwijzen we naar dit achtergrondartikel.

Review Xbox One

Warmte, energie en geluid

Net als bij de PlayStation 4 hebben we bij de Xbox One warmtebeelden gemaakt. Om de console goed warm te krijgen speelden we Ryse: Son of Rome. De temperatuur liep daarbij op tot 50,7ºC tijdens een van de vechtscènes. De cutscenes vereisten minder energie en daar zagen we de temperatuur ook weer dalen. Daarbij viel op dat het geluidsniveau tijdens het gamen een stuk lager lag dan bij de PS4.

Xbox One warmtebeeld Xbox One warmtebeeld

Warmtebeelden Xbox One bovenkant (links) en onderkant (rechts). Pcb-foto via iFixit.

BovenkantOnderkant
Max. 50,7ºC 32,7ºC
Sp1 46,2ºC 26,0ºC
Sp2 49,1ºC 27,4ºC
Sp3 26,9ºC 27,9ºC
Sp4 25,9ºC 32,1ºC
Sp5 - 30,6ºC

Het lage geluidsniveau is vrij simpel te verklaren. Microsoft heeft voor de Xbox One gebruikgemaakt van een grote ventilator met een doorsnede van 112mm. Dankzij de grote diameter van de ventilator hoeft deze niet hard te draaien om voldoende koeling te leveren, wat een maximale geluidsdruk van 34,4dB(A) oplevert.

Er is ook veel meer ruimte voor koeling in de Xbox One dan in de PS4. De PS heeft een inhoud van 4,1dm³, terwijl de Xbox maar liefst 7,3dm³ groot is. Daarbij levert Microsoft bij de Xbox One een losse stroomadapter, terwijl Sony die in de PS4 ingebouwd heeft. Een ingebouwde adapter neemt meer ruimte in en genereert ook nog eens extra warmte. Daarnaast verstookt de Xbox minder energie. Het maximale verbruik van de Xbox One, inclusief Kinectcamera, ligt met 128 watt iets lager dan de maximaal 150 watt van de PS4. Het neemt allemaal dus wat meer ruimte in, maar daardoor blijft de Xbox One wel netjes koel. Microsoft lijkt koste wat kost geen nieuw rrod-debacle te willen veroorzaken en zit met de temperaturen aan de veilige kant.

Xbox One adapter
Max. 50,1ºC
Sp1 42,4ºC
Sp4 28,2ºC
Xbox One Kinect
Sp2 36,0ºC
Sp3 37,7ºC
Warmtebeeld Xbox One adapter + kinect

Ook de Kinectcamera en de adapter van de Xbox One ontsnapten niet aan onze warmtebeelden. De adapter wordt bij de twee kleine ventilatiesleufjes bijna net zo warm als de console zelf. De Kinectcamera wordt een graad of vijftien warmer dan de omgevingstemperatuur.

Geluidsdruk

We hebben het door de Xbox One geproduceerde geluid in een geluidsarme ruimte gemeten met een geluidsdrukmeter. We zetten de consoles op een tafel met de geluidsdrukmeter op 20cm afstand tijdens de metingen. Daarbij hebben we de geluidsdruk gemeten terwijl de console alleen het Home-menu toonde en tijdens gamen. De cijfers worden vergeleken met de PS4 en Xbox 360. We hebben daarvoor de originele Xenon-versie met 90nm-componenten en de Trinity-versie van de Xbox 360 S met 45nm-chips ingezet.

ConsoleXbox OneXbox 360 S (Trinity)Xbox 360 (Xenon)PS4
Idle 34,4dBA 34,3dBA 44,1dBA 34,3dBA
Gaming 34,7dBA 39,6dBA 52,2dBA 38,7dBA

De Xbox One, de moderne 360 S en de PS4 ontlopen elkaar nauwelijks wat de geluidsproductie idle betreft. De originele 360 maakt wel een flink kabaal en dat wordt tijdens het gamen helemaal erg. De Xbox One gaat dan nauwelijks meer geluid produceren. De grote behuizing kan dankzij de dito ventilator zijn warmte prima kwijt. De 360 S is ietsje luider dan de PS4, maar van geen van beide is de geluidsproductie storend.

Opgenomen vermogen

Met behulp van een Voltcraft-energielogger hebben we het opgenomen vermogen van de consoles onder verschillende omstandigheden gemeten. Daarbij keken we naar het stroomverbruik als het apparaat is uitgeschakeld, hoeveel energie het kost om alleen het menu te laten zien, wat het kost om een filmpje te streamen via de browser of Netflix en natuurlijk wat een game spelen aan energie kost.

ConsoleXbox OneXbox 360 S (Trinity)Xbox 360 (Xenon)PS4
Uitgeschakeld 0,3W 0,3W 2,4W 0,2W
Menuweergave 71,3W 62,7W 147,7W 77,4W
Netflix-streaming 74,6W 66,5W 141,7W 84,7W
Browserstreaming 74,8W 65,8W 143,3W 76,5W
Gamemenu 90W 78,9W 172,5W 98,7W
Gaming 120-128W 81W - 84W 182W 125W - 135W
Stand-by 16,2W nvt nvt 6,5W

Opmerkelijk aan de vermogenscijfers is dat de Xbox 360 S zuiniger is dan de nieuwe Xbox One (en PS4). De Xbox One is wel aanzienlijk zuiniger dan de originele Xbox 360.

Windows Xbox?

Voor wie Microsoft de laatste jaren heeft gevolgd, kan het geen verrassing zijn dat de user interface van de Xbox One veel lijkt op Windows 8, al is er ook veel van de Xbox 360-interface te herkennen in de menu's. Mede daardoor zullen Xbox 360-gamers snel gewend zijn aan de nieuwegeneratieconsole van het Amerikaanse bedrijf. De combinatie leidt tot overzicht en dat staat weer aan de basis van gebruiksgemak.

Populaire programma's als Netflix en Skype zijn aanwezig

Belangrijk daarbij is de invloed die je zelf hebt op de indeling van de tegels. De thuispagina van de Xbox One-interface wordt automatisch aangepast aan wat de gebruiker het vaakst gebruikt. In ons geval verschenen er al snel aparte tegels, omdat we tijdens het reviewen nog maar twee games te spelen hadden en die dus vaak startten. Er verschenen tegels voor Ryse: Son of Rome en Forza Motorsport 5, maar ook voor Netflix en Skype. We hadden die apps het vaakst gebruikt bij het testen van onder meer de stembesturing van Kinect.

Menu's die je wat minder vaak nodig hebt, maar die je eventueel toch binnen handbereik wil hebben, zijn vast te zetten met 'pins'. Die pins verschijnen links van het thuismenu en zijn dus ook snel bereikbaar. Dat is bijvoorbeeld handig voor het instellingenmenu. De My Pins-pagina is naar eigen inzicht in te vullen. We kunnen ons dus voorstellen dat veel mensen het Kinect-commando 'Xbox go home' snel zullen vervangen door 'Xbox my pins', want dat zou op termijn wel eens de completere startpagina kunnen zijn.

Via de diverse menu's van de Xbox One zijn uiteraard ook allerlei apps te bereiken, al valt het aanbod voor de Nederlandse markt nu nog wat tegen. Zoals bekend zijn er hier nog geen lokale contentdeals, want die komen natuurlijk pas als de Xbox One hier ook op de markt is. Dat betekent echter niet dat er nog helemaal geen aanbod is. Populaire programma's als Netflix en Skype zijn aanwezig en werken minstens zo goed als op andere platforms en consoles. Verder bestaat het aanbod voornamelijk uit programma's van Microsoft zelf, zoals zoekmachine Bing, Internet Explorer, Xbox Music en Xbox Video.

Review Xbox One

Games: Forza 5 en Ryse getest

Hoewel de Xbox One kan rekenen op een aardige line-up aan games, lijkt een 'systeemverkopende' topper te ontbreken. Racegamefans kunnen hun hart ophalen met Forza Motorsport 5, terwijl een game als Dead Rising 3 ook een specifieke schare fans heeft. Waar Sony voor de PlayStation 4 echter direct uitpakt met een nieuwe Killzone-game, ontbreekt voor de Xbox One een spel van soortgelijke statuur, al wordt dat gecompenseerd door het feit dat Microsoft zijn console met meer exclusieve titels aflevert dan Sony. Helaas hebben we nog niet al die exclusieve titels kunnen testen, maar met twee games in het bijzonder zijn we al flink aan de slag gegaan.

Forza Motorsport 5: fijne racegame

Van alle exclusieve titels voor de Xbox One is Forza Motorsport 5 waarschijnlijk de grootste en bekendste. Al sinds de aankondiging van Microsofts nieuwe console stelen de beelden van Turn 10's nieuwste racegame de show. Niet verwonderlijk, want dit is grafisch het indrukwekkendste spel dat momenteel beschikbaar is voor de spelcomputer. De rondjes die je rijdt in Praag behoren tot de allermooiste die we ooit zagen in een racegame, met dank aan de haarscherpe beelden en de soms bijna letterlijk oogverblindende lichteffecten.

Forza 5 is een prachtige eerste racegame voor Xbox One-gamers

Het spel is echter veel meer dan alleen mooie beelden. Zo is er opnieuw een glansrol weggelegd voor de mannen van het Top Gear-team. Net als voor Forza Motorsport 4 schreven de heren hun eigen teksten en wordt er dus een flinke dosis tongue-in-cheek-humor over je uitgestort in de stukjes die Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May vertellen. Hun tekst kan gaan over een specifieke auto of over een bepaald soort auto's, of ze leiden een bepaalde uitdaging in, in het bijzonder als je die uitdaging uitvoert op Top Gears eigen circuit.

Net als in voorgaande Forza-games verzamel je gaandeweg een aardig wagenpark en de auto's die je bezit, kun je van binnen en buiten flink aanpassen. Het spel downloadt automatisch de nodige designs en je kunt je auto's automatisch laten upgraden, al kun je dat natuurlijk ook handmatig doen. De soepelheid waarmee dit gaat, verklapt iets van de samenwerking tussen de game en de cloud, die bij het racen zelf het duidelijkst wordt. Je rijdt niet langer tegen anonieme bots, maar tegen ai-coureurs, die gebaseerd zijn op de rijstijl van je vrienden en andere Xbox Live-gebruikers. Hun Drivatars zijn je tegenstanders in de singleplayer. Zelf heb je uiteraard ook een Drivatar en als die in jouw afwezigheid goede resultaten boekt in de games van andere mensen, krijg je daarvoor in je eigen spel extra credits.

Toch gaat het uiteindelijk om het racen zelf, en daarin blijft Forza heel sterk, ook met Forza Motorsport 5. Mede dankzij de toevoeging van auto's met open wielen is er een hoop variatie te vinden in het racespel. Je begint immers met relatief trage auto's en feitelijk bieden die een totaal ander spel dan de pijlsnelle auto's. Dat houdt het levendig en boeiend. Daarin wordt het spel trouwens ook geholpen door de nieuwe controller van de Xbox One, die beschikt over afzonderlijke trillingen in beide triggers. Daarmee krijg je in een racegame als Forza 5 veel meer feedback over hoe de auto zich gedraagt. Mede daardoor is Forza 5 een prima vervolgstap voor volgers van de serie en een prachtige eerste racegame voor Xbox One-gamers.

Forza Motorsport 5

Ryse: Son of Rome kon veel beter

De andere launchtitel die we al uitgebreid hebben kunnen spelen, uitspelen zelfs, is Ryse: Son of Rome. Deze game van Crytek werd door Microsoft tijdens de E3 onthuld, en maakte toen indruk door het spektakel dat te zien was en de kwaliteit van de graphics. Daarna werden de geluiden echter wisselvalliger. De game is volgens diverse andere media te eentonig en daardoor te saai, en bovendien veel te kort voor een launchgame waarvoor gewoon de volle mep betaald moet worden.

Ryse: Son of Rome vervalt helaas in middelmatigheid

In dat laatste kunnen wij de kritische reviewer of gamer geen ongelijk geven. Ryse: Son of Rome is inderdaad geen lange game en ook eentonigheid valt het spel zeker te verwijten. Toch begint de game niet slecht. In pakweg drie kwartier tot een uur krijg je, spelend als de Romeinse soldaat Marius, het vechten en de verschillende multiplier-bonussen aangeleerd. Het avontuur leidt je vervolgens langs allerlei spectaculaire gevechten, die eigenlijk maar één nadeel hebben: ze maken steeds gebruik van dezelfde gameplaymechanismen, waardoor je een groot deel van de tijd steeds hetzelfde aan het doen bent.

Dat is doodzonde, want op zichzelf werken die mechanismen goed en Ryse ziet er op de meeste punten ook nog eens goed uit. Bovendien zijn wij zelf fan van een klassieke setting zoals het oude Rome, dus dat heeft het spel ook mee. Ryse: Son of Rome heeft ons, mede daardoor, prima weten te vermaken. Ook wij kunnen onze ogen echter niet sluiten voor de genoemde minpunten. Ryse: Son of Rome is geen slecht spel en bevat bouwstenen die bij een puike game hadden kunnen horen, maar vervalt helaas in middelmatigheid.

Verder?

Zoals gezegd hebben we nog lang niet alle games die nu beschikbaar zijn voor de Xbox One kunnen testen. Zo noemden wel al Dead Rising 3, maar ook het complete aanbod multiplatformspellen hebben we nog niet in huis. Grote games als Battlefield 4, Assassin's Creed IV: Black Flag, FIFA 14 en Call of Duty: Ghosts zijn ook verkrijgbaar voor de Xbox One. Tegen de tijd dat de Xbox One op de Nederlandse en Belgische markt verkrijgbaar is, komen we hierop terug.

Ryse: Son of Rome

Tot slot

Stellen dat de Xbox One een console is die in de toekomst nog flink verrijkt zal worden is een open deur, want feitelijk is de machine zelf nog niet eens verkrijgbaar in Nederland en België. Toch is dat, net als bij de PlayStation 4, wel een aanzienlijk deel van het verhaal. Ook voor de Xbox One geldt dat het een console is met veel potentie, die er momenteel nog niet wordt uitgehaald. De games doen bijvoorbeeld nog weinig met de unieke features van de Xbox One, zoals de puike technologie van Kinect en de meerwaarde die de cloud kan bieden. Daarnaast zijn diverse features, zoals het live streamen van gameplay, nog niet live. Ook valt nog af te wachten hoe het uiteindelijke aanbod van apps en features eruit komt te zien als de console in 2014 daadwerkelijk onze markt betreedt.

Ook voor de Xbox One geldt dat het een console is met veel potentie

Toch betekent dat niet dat het zinloos is om al een Xbox One in huis te halen. Hoewel niet alle games uit het aanbod van hoge kwaliteit zijn, zijn er best games te vinden die de moeite waard zijn. Zeker gamers die zich in het verleden hebben vermaakt met de Forza-games, hebben in Forza Motorsport 5 een prima reden om een Xbox One in huis te halen. In de toekomst komen daar natuurlijk nog diverse exclusieve titels bij, zoals Titanfall, en dat is bepaald geen lullige troefkaart om achter de hand te hebben.

Over de prijs van de console kun je een discussie op zich voeren. De Xbox One beschikt over hardware die zeer vergelijkbaar is met de hardware van de PS4, maar is toch honderd euro duurder. Dat heeft natuurlijk veel te maken met Kinect, dat bij de prijs is inbegrepen. Is dat honderd euro extra waard? Dat moet ieder voor zich bepalen. Het geven van stemcommando's went snel en werkt dan vrij goed, al zijn er ook commando's waarmee de Xbox het moeilijk blijft hebben. De cameratechniek is prima en we zijn benieuwd hoe games in de toekomst van deze techniek gebruik kunnen maken.

Pluspunten

  • Kinect 2.0
  • Moderne features
  • Sterke interface
  • Stemcommando's
  • Diversiteit in aanbod games

Minpunten

  • Groot apparaat, externe voeding
  • Kleine minpuntjes controller
  • Xbox luistert niet altijd goed

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8
Review Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox OneReview Xbox One

Notitie van de redactie: in de reacties wordt (veelvuldig) gewezen op het feit dat de kostprijs van PlayStation Plus als minpunt wordt aangevoerd bij de PlayStation 4-review, maar de kostprijs van Xbox Live niet wordt meegewogen bij deze review. De reden hiervoor was dat Xbox Live al sinds de introductie geld kost, terwijl online gaming op de PlayStation altijd gratis was. Daardoor wordt het punt bij de PS4 wel opgemerkt, maar bij de Xbox One niet. Dit vinden ook wij, bij nader inzien, niet terecht, omdat we Sony in feite 'bestraffen' voor het feit dat online gaming op de PlayStation-consoles de afgelopen negen jaar gratis is geweest. Helaas is het niet meer mogelijk de scorekaarten aan te passen. Op het eindoordeel zou het in beide gevallen geen invloed hebben, maar het minpunt had bij allebei wel óf bij allebei niet vermeld moeten worden, vandaar deze extra notitie.

Lees meer

Dead Rising 3: Apocalypse Edition
Dead Rising 3: Apocalypse Edition Review van 4 september 2014
Xbox One
Xbox One Video van 6 december 2013
Ryse: Son of Rome krijgt season pass
Ryse: Son of Rome krijgt season pass Nieuws van 1 november 2013

Reacties (307)

307
276
147
28
7
92
Wijzig sortering
Als je de reviews van de Xbox One en de PS4 naast elkaar legt zijn de plus en minpunten bizar. Bij de PS4 lees je "Veel features nog niet beschikbaar", "Nog weinig echt nieuwe games" en "PlayStation Plus verplicht om online te kunnen gamen" als minpunten, terwijl bij de Xbox one een pluspunt "Diversiteit in aanbod games" is. De PS4 heeft een groter arsenaal aan releasegames, terwijl de Xbox One ook Xbox Live Gold heeft. Bij beide consoles zijn er features nog niet beschikbaar, maar bij de PS4 is dit dus wel een minpunt?

[Reactie gewijzigd door ActionWaction op 23 juli 2024 10:42]

Deze review leest sowieso nogal alsof hij in een isolement geschreven is. Gewoonlijk schrijf je een review om de lezer te informeren, maar waar wel en waar niet over geïnformeerd wordt is nogal selectief.

Het gaat al mis met enkele misleidende suggesties in de inleiding:
Het schrappen van de eis om altijd online te zijn betekende bijvoorbeeld dat ontwikkelaars er niet meer vanuit konden gaan dat gebruikers toegang hebben tot de cloud. Een bijproduct van de wijzigingen is verder dat gebruikers fysieke dragers in hun console moeten blijven stoppen, wat in de originele plannen onnodig zou kunnen zijn door drm.
Ehm, pardon? Hier worden door Tweakers op subtiele wijze twee claims gemaakt. Ten eerste suggereren ze dat als de 24-uurs check in stand zou zijn gebleven dat games dan beter gebruik zouden kunnen maken van online functionaliteit. Dit is een valse suggestie omdat die 24-uurs check nog steeds niet garandeert dat gebruikers de benodigde bandbreedte of latency hebben om effectief van deze functionaliteit gebruik te maken, maar ook omdat systemen zonder 24-uurs check geen enkel probleem hebben om wel van online functionaliteit gebruik te maken.

Ten tweede suggereren ze dat de DRM fysieke media overbodig zou hebben gemaakt. Dit klopt ook niet aangezien Microsoft vanaf het begin al had aangekondigd om ook met Blu-Ray te gaan werken. Misschien dat Tweakers hier doelt op het wisselen tussen discs terwijl het spel dat je wilt spelen al geïnstalleerd is, maar bijvoorbeeld PS+ biedt weldegelijk spellen ter download aan (zelfs KillZone van 40GB) die dan speelbaar is zonder enige disc. Het een sluit het ander dus niet uit.

Maar erger is het stukje over de hardware:
De Xbox One heeft vrijwel dezelfde apu als de PS4, maar heeft enkele opmerkelijke verschillen. De One-apu heeft acht Jaguar-cores die vergeleken met de PS4 iets sneller op 1,75GHz worden geklokt. De gpu heeft 768 streamprocessors die op 853MHz, weer iets hoger dan de PS4 dus, worden geklokt. De apu van de Xbox One heeft een trucje achter de hand; net als de Xbox 360 heeft de One een stukje snel geheugen dat de gpu-prestaties verbetert.
Hier wordt haarfijn de hardware benoemd, terwijl iedere vergelijking met de PS4 angstvallig uit de weg wordt gegaan - behalve waar dit een klein voordeel voor de Xbox One betekent. Op basis van alleen deze review van Tweakers zou je nu kunnen concluderen dat de Xbox One sneller is dan de PS4, terwijl natuurlijk niets minder waar is.

Ook wordt in de conclusie weer eens haarfijn verteld dat de hardware "zeer vergelijkbaar" is met die van de PS4, maar het verschil in performance van games zoals Call of Duty, Battlefield en Assassin's Creed, welke allemaal een aanzienlijk hogere resolutie en daarbij ook vaak nog betere framerates hebben wordt over gezwegen. Zowel theorie als praktijk laten zien dat deze "zeer vergelijkbare" hardware toch duidelijk beter uit de verf komt bij de PS4. Als je het mij vraagt zou dat overduidelijk als minpunt benoemd moeten worden, maar Tweakers kiest er kennelijk voor om daar liever over te zwijgen.

[Reactie gewijzigd door arendjr op 23 juli 2024 10:42]

Dat met DRM: ja, er zouden blu-rays zijn, dat klopt. In de oorspronkelijke plannen zou je game (ongeacht of ie gedownload of via blu-ray geinstalleerd was) echter aan je console gekoppeld worden. Dat maakte doorverkopen moeilijk en dat bracht een shitstorm met zich mee. Maar in die situatie zou je dus geen fysieke drager meer in en uit je console hoeven halen. Je zou een library a la Steam hebben op je Xbox One. Daar doelen we op, dat is het nadeel van de gewijzigde plannen.

Over de hardware kan ik niet zoveel zeggen omdat ik niet een van de hardware-redacteuren ben die de hardware-pagina's in elkaar heeft gezet, maar ik heb geen enkele reden om tegen hun expertise op dat gebied in te gaan.

Wat betreft vergelijkingen met de PS4: het is nooit de bedoeling geweest een vergelijking te plaatsen. Dat hebben we eerder wel gedaan, op hardwaregebied, maar een 'head to head' is deze review zeker niet en is ook nooit de bedoeling geweest. Als de paar vergelijkingen die wel worden gemaakt uitsluitend in het voordeel van de Xbox uitvallen, dan is dat inderdaad vreemd, maar daar zit zeker geen opzet bij. Er hebben vier redacteuren aan de review gewerkt, die allemaal een stuk van de tekst hebben geschreven. Als iedereen één vergelijking zou gebruiken om een bepaald onderdeel van de Xbox te onderstrepen, dan zijn dat er dus al vier. Als er al sprake is van een scheef beeld in vergelijkingen, dan is dat zeker niet opzettelijk gebeurd.

Advertenties hebben er, zoals al veel vaker aangegeven, niets mee te maken, maar voor jouw informatie: ook de diverse takken van Sony adverteren volgens mij regelmatig op Tweakers. Ik zeg 'volgens mij' omdat wij op de redactie geen overzicht hebben van welke bedrijven er adverteren. De redactie en de sales-afdeling opereren zoveel mogelijk los van elkaar, met hoofdredacteur Wilbert de Vries als waakhond tussen beide afdelingen.
Het gaat niet zozeer om de vergelijkingen met de PS4, maar als je A zegt moet je ook B zeggen. Als je, bijvoorbeeld bij hardware, zegt dat de Xbox One op bepaalde punten sterker is dan de PS4, dan moet je ook de punten noemen waar Xbox One minder is dan de PS4. Nu krijg je een review waarbij een gekleurd beeld ontstaat, en dat kan niet de bedoeling zijn. En ik snap dat jullie er geen vergelijking van willen maken, maar jullie snappen toch ook wel wat de meeste lezers deze naast de review van de PS4 leggen? Dat moet je wel dezelfde structuur en eigenschappen gebruiken om de console op te beoordelen. Dat er punten zijn die bij de PS4 als nadeel genoemd worden, die de Xbox One ook heeft maar daar niet als nadeel worden genoemd, ja dan gaat er iets fout.

Ik denk niet dat advertenties er iets mee te maken hebben, maar ik vind dit wel een van de slechtste reviews op Tweakers in tijden. Zelfs de Nu.nl review van de Xbox One kijkt kritischer naar het product dan dat in deze review gedaan wordt. Bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat er amper aandacht wordt besteed aan het multimedia gebeuren, terwijl de Xbox One als multimedia apparaat in de markt wordt gezet en niet als gameconsole. De Xbox Live Gold paywall voor alle multimedia features? Een kritische blik op het OS? En zo zijn er meer punten, die ArendJ goed aangeeft in zijn reactie.

Dat jullie zo veel mogelijk neutraal blijven is hee goed, daar loof ik tweakers voor. Maar soms mag je wel een vergelijking trekken tussen twee apparaten en in de conclusie aangeven dat een apparaat op bepaalde punten er bovenuit steekt, of juist niet. Nu is dit in dit geval van PS4 en Xbox One een gevoelig punt, kijk naar alle discussies op het forum, maar dat zou artikelen als deze niet af moeten schrikken. Het artikel waarin de hardware werd vergeleken van de PS4 en Xbox One had hetzelfde probleem, daarin werd ondanks de kritische blik naar de hardware een (naar mijn mening) zwakke conclusie geschreven waarin het nut van het hele artikel weg werd gehaald. Zonde, de kritische blik moet je behouden.
De 'grap' in dit geval is juist dat ik vooraf heel kritisch was op de Xbox One. Ik was (ben) verliefd op de PS4 en had sterke bedenkingen bij het apparaat. De waarheid is dat dit in een week tijd helemaal omgeslagen is, en dat ik de Xbox One op sommige punten als een verademing heb ervaren, bijvoorbeeld op het gebied van de UI dus.

Overigens komen de pluspunten van de PS4 wel aan bod, sowieso in de videoreview. Daarin sluiten we af met dat de controller en het design van de PS4 onze voorkeur genieten. Ik zeg niet dat dat alle voordelen zijn, maar om even een voorbeeld te geven: het zit er wel in.

NB: ik waardeer de feedback trouwens ten zeerste (dat mensen in de community de moeite nemen hun scherpe kritiek uit te leggen blijft een voordeel voor een site als Tweakers, ondanks dat je als redacteur wel eens op de vingers getikt wordt ;)) maar ik kan helaas niet continu blijven reageren op elk punt, aangezien ik ook geacht wordt aan volgende reviews te werken :). Zo staan Killzone Shadow Fall en Gran Turismo 6 nog in de wacht... Als ik niet elk punt geraakt heb of niet op elke reactie reageer, dan alvast mijn excuses, ook mijn tijd is niet ongelimiteerd.
JJJur,

Ik een vele anderen op dit forum loven jouw kritische oog.
Kijk bijvoorbeeld naar je review van Call of duty Ghosts. Die verteld op een hele nette manier waar ze bij IW-net niet hard genoeg aan gewerkt hebben. Echter zien we dat hier niet terug. Ik citeer "Dat komt omdat IW helemaal niet een nieuwe engine heeft gebruikt, maar gewoon de oude verder doorontwikkeld hebben".

Er zijn een aantal onjuistheden in de video review die vooral verteld zijn door je collega. "De hardware is vergelijkbaar". Vreemd omdat de crossplatform titels wel degelijk op een hogere resolutie draaien op de PS4.

Iemand met jou kennis weet dat dat waarschijnlijk komt door het aanzienlijk lagere aantal SKU's of het idioot lage aantal ROP's (16 vs 32).

Een site als tweakers heeft genoeg mensen die hier doorheen prikken.
Dat houd jullie als redacteuren ook scherp. Jullie hebben een hele sterke redactie, gebruik die dan ook om eerlijke kritische informatie te geven. Daar ligt jullie kracht.
Helemaal met je eens. Een goede community houdt de redactie scherp. Deze hele review opnieuw doen is, alleen al vanwege de overvolle agenda's van diverse redacteuren, geen optie, maar een les voor een volgende review moet het wel zijn. Meer centrale coordinatie zodat alles meer op één lijn zit is daarbij bijvoorbeeld een leermoment.

Overigens overschat je mijn hardwarekennis een beetje :). Er werken bij Tweakers een aantal hardwareredacteuren die de gamesredactie helpen met de wat diepgaandere topics. Het is voor mij lastig om inhoudelijk te reageren op die discussie, juist omdat ik er niet altijd voldoende van weet. Ik lees/hoor/leer natuurlijk regelmatig iets, maar de inhoudelijke discussie over de tech in beide consoles kan ik zelf niet aangaan.

Dat is ook de reden dat deze (en de PS4-review) redactiebrede reviews zijn. Iedereen helpt mee vanuit zijn eigen expertise.

Overigens is er op de hardwarepagina inmiddels een kleine nuance geplaatst. Zoals het stond opgeschreven leek het alsof de Xbox One krachtiger of sneller was, maar dat is niet het geval, en dat staat nu als het goed is duidelijker opgeschreven.
JJJur bedankt voor je reactie ondanks jullie volle agenda,

De hardware review heb ik nu doorgenomen en die is inderdaad goed en erg informatief. Daar staat ook het grootste pijnpunt van de Xbox-One hardware goed omschreven. De Rop's.

In ieder geval is het heel goed om te zien dat jij en de rest van de redactie er wel serieus mee omgaan. Het is alleen jammer dat dit met z'n belangrijke review gebeurd. Een nieuwe console generatie is er niet elk jaar.
Ik wil wel even op inhaken m.b.t. tot de vergelijkbaarheid. Mijn maat heeft ze allebij al in huis staan (ff de 13de maand bij voorbaat er doorheen gejaagd). En ik moet zeggen als je beide consoles IRL in dezelfde ruimte, op dezelfde TV in actie ziet is het verschil zeker niet zo groot als mensen je willen doen geloven. Uiteraard is het er technisch wel en kan je het vast zien als je een frame by frame vergelijking maakt, maar in het heetst van de strijd moet ik echt zeggen dat het enorm meevalt na alle verhalen voor de launch.

Mijn inziens komen die stellingen vooral van fanboys af, die nog geen ervaring hebben met beide consoles in eenzelfde setting.

Uiteindelijk zal het gaan om de online gameplay en de voorkeur voor exclusives (voor de mensen die maar 1 console kopen) en niet over tech specs (die het grootste deel van de doelgroepp toch niets zeggen of interesseren).

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 10:42]

Of het verschil meevalt of tegenvalt is afhankelijk van je tv en de afstand. op een 55 inch tv op 2 meter ga je het verschil zien.
Op een 42 inch tv op 4 meter zal het waarschijnlijk niet opvallen.

Het verschil in resolutie is gewoon een feit, of dat belangrijk is voor degene die het koopt verschilt per persoon. Echter werd er in de videoreview niet over gepraat en zoals arendjr vertelde leek het zelfs of de Xbox sterker was. JJJur heeft hier heel netjes op gereageerd en het hardware stuk is nu ook prima.

Dit is een verkoop punt voor de PS4 en zou zo ook genoemd moeten worden. Net als de aanzienlijk goedkopere aanschafprijs. De Xbox heeft de interessante kinect en Hdmi in.

Beide hebben helaas nog niet echt meer waarde omdat de Kinect nog niet echt veel doet in games. En de Hdmi beperkt word door de vreemde framerate opties. Echter kunnen beide tekortkomingen in de toekomst opgelost worden.

De Xbox is in potentie een beter multimedia center al zijn er vele goede goedkopere alternatieven met deze functionaliteit.
Kijk bijvoorbeeld naar de raspberri pi met xbmc.
Buiten het feit dat er een aantal eigenaardigheden in de min punten staan zoals eerder besproken, vind ik het top dat je hier komt en nog wat dingen komt duidelijk maken. Dat je open staat voor kritiek en deze positief op vat.
Ik vind de controller niet bepaald een onbenullig ding, eigenlijk.
JJJur m'n beste, je komt hier vertellen over Forza, over GT reviewen, over het belang van controllers, waarom lees ik dan geen woord over Forza's wheelsupport of beter gezegd het gebrek daaraan nu alle stuurtjes in het bezit van Forza fans onbruikbaar zijn geworden, door hebzucht?

Echt, bespaar ons je GT6 review, ga wat anders doen vandaag. Ga naar buiten. Ga alles doen behalve GT6 reviewen als je van plan was dat met de controller te doen. Voor ik gisteren ging afrekenen heb ik nog even de demostand bij de MM geprobeerd, een Zonda tegen de flanken van de Matterhorn, met een pookje. Totaal niet te doen en met rijden had het al helemaal niets te maken. Gauw naar huis, GT wheel aangesloten, na de verplichtingen direct de ring op in een GTR Nismo, alle assists off, geen hud, langzaam de zon zien opkomen...

Freude am fahren:) Als ik daarover niets teruglees, dan zwaait er wat.
No worries. Ik heb een Logitech G27, vastgenageld aan een Playseat. Of ik jouw liefde voor het auto's rijden in GT6 deel weet ik niet, maar we testen PS3-racegames sinds jaar en dag altijd met een stuur, dus deze ook.

Forza 5 is overigens nog niet uitgebreid gereviewd. Het ontbreken van support voor wheels zou daarbij zeker een punt zijn, alsmede het niet uit kunnen zetten van technische hulpmiddelen (!!). (je kunt ze in de menu's uitschakelen, maar je blijft steeds een bepaalde inmenging voelen, heel raar). Weet nog niet wanneer we deze reviewen. Wellicht dat ik na GT6 nog meepak, en anders schuift ie door naar de release van de Xbone in NL.

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 23 juli 2024 10:42]

Ik neem alles weer terug:) een G27 vastgenageld aan een playseat beats een Logitech GT vastgeschroefd op een Fanatec wheelstand voor een Ikea, welliswaar stijlvol passend en comfortabel...

Zit wel goed dus:) Veel plezier!
Hi Jurian, bedankt voor je reactie. Ik ben in elk geval blij te horen dat jullie je niet laten beïnvloeden door reclames, en ik heb deze suggestie dan ook weggehaald uit mijn reactie.

Dat er vier man aan de review hebben gewerkt verklaard wel dat het geheel wat inconsistent overkomt en het lijkt alsof bepaalde zaken die in het artikel wel aan bod komen in de conclusie ineens volledig niet meer terugkomen. Persoonlijk betwijfel ik of het verstandig is om een artikel zo op te knippen en iedereen een eigen stukje te laten schrijven.

Dat deze review geen head-to-head is had ik ook niet verwacht, maar enige vergelijking met de concurrentie juist wel. Als jullie smartphones reviewen laat je ook een vergelijking zien hoe het toestel scoort kwa performance, batterijduur en scherm ten opzichte van z'n peers. Dergelijke vergelijkingen zijn ook nuttig omdat reviews gebruikt worden om te zien of een product de moeite waard is om aan te schaffen. Niet alleen wordt een directe vergelijking hier ontweken, maar verschillen worden zelfs actief gebagatelliseerd. Het lijkt erop dat de 4 man die gekozen zijn om dit artikel te schrijven Xbox 360 spelers waren die enthousiast zijn over de Xbox One en zonder objectieve blik hun zegje mochten doen. Vandaar mijn stelling dat het lijkt alsof de review vanuit een isolement geschreven is.
Wat een reply. Alles wat ik wilde zeggen perfect netjes opgesomd.

Alleen nog toevoegen dat het trucje van snel geheugen compleet teniet wordt gedaan door de ps4's 8gb aan gddr-5 ram op 5500mhz. In plaats van 8gb ddr3 op 2166mhz
Ik vindt anders het stukje op pagina 6 onder 'zoek de verschillen' nog veel bizarder:

"De Xbox One heeft vrijwel dezelfde apu als de PS4, maar heeft enkele opmerkelijke verschillen. De One-apu heeft acht Jaguar-cores die vergeleken met de PS4 iets sneller op 1,75GHz worden geklokt. De gpu heeft 768 streamprocessors die op 853MHz, weer iets hoger dan de PS4 dus, worden geklokt. De apu van de Xbox One heeft een trucje achter de hand; net als de Xbox 360 heeft de One een stukje snel geheugen dat de gpu-prestaties verbetert."

Er wordt alleen maar gesproken over het feit dat de XOne hogere kloksnelheden heeft en een 'trucje'(eSRAM is een te ingewikkeld woord?). Als je dit leest zou je denken dat XOne het krachtigere apparaat is van de twee, over het feit dat de PS4's gpu ruwweg 50% sneller en veel sneller GDDR5 geheugen gebruikt lees je niets terug(ja een link ergens onderin de pagina naar een andere vergelijking).

Sorry.maar dit is eigenlijk gewoon niet tweakers waardig meer, zelfs de reviews op nu.nl zijn nog technischer en beter onderbouwd.
Volledig met je eens. Als je de PS4 als minpunt geeft dat je ervoor moet betalen om online te kunnen, dan moet dat bij de XONE ook. Ik snap natuurlijk dat het bij de PS4 opvallender is omdat nu voor het eerst verplicht is.

Daarnaast zie ik bij minpunt niks over het 50/60Hz verhaal, waar in de review wel duidelijk over gepraat word. De 'oplossing' die Microsoft biedt, is geen oplossing.

Daarnaast werd de XONE als een echte multimedia console gepresenteerd. Daar lees ik echt niks van terug in de review. In de presentaties van Microsoft hoorde ik wel tot 30 keer ESPN langskomen. Was ik erg blij als dit ook naar NL zou komen, omdat Ziggo ooit heeft besloten het plotseling niet meer uit te zenden (en waardoor ik de XGames niet meer kan kijken).

Voor mij is na deze reviews het hele multimedia verhaal van de XONE niet duidelijk, en dus ook niet waarom dit een beter multimedia console is dan bijvoorbeeld de PS4.
Volledig met je eens. Als je de PS4 als minpunt geeft dat je ervoor moet betalen om online te kunnen, dan moet dat bij de XONE ook. Ik snap natuurlijk dat het bij de PS4 opvallender is omdat nu voor het eerst verplicht is.
Op dergelijke momenten merk je dat een review door een mens wordt geschreven... tis maar net vanuit welke hoek men het bekijkt... De reviewer kan wat dat betreft op twee manieren kijken, vergelijken met de huidige concurrent of vergelijken met het oude model... en dat laatste heeft de reviewer in dit geval gedaan. Bijvoorbeeld kijkend naar de vorige generatie... Was het gratis zijn van PSN toen een pluspunt, of was het moeten betalen voor Xbox Live een minpunt?

Ben het overigens wel met je eens dat de review niet erg sterk is... De inleiding begint met het verhaal over het debacle van de presentatie, gebruikt termen als het ontwijken van de olifant in de kamer... maar de review doet vervolgens precies hetzelfde wat mij betreft. Het is allang duidelijke dat wat betreft grafische rekenkracht e.d. de twee consoles elkaar weinig ontlopen dus daar is weinig nieuws te halen. Het grote verschil zit em juist in de software en andere aspecten... en als ik het zo begrijp dan heeft Microsoft flink wat steken laten vallen die totaal niet mee worden gewogen in het eindoordeel. Een aantal worden wel aangestipt in de review maar bij het eindoordeel blijkbaar vergeten... dat mixen van beelden over hdmi vind ik bijvoorbeeld wel erg knullig gedaan... ansich een leuke feature maar slecht uitgevoerd.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 23 juli 2024 10:42]

.. tis maar net vanuit welke hoek men het bekijkt..
Ik vraag mij wel af uit welke hoek je moet bekijken om een online dienst als negatief te bestempelen terwijl je dan losjes voorbijgaat aan het feit dat bij een concurrerende dienst wel alles online achter de paywall vliegt.

De hoek die je dan moet gebruiken, daar krijg je volgens mij een lumbago van.

Ah het is niet dat ze van kwade wil zijn, de kwaliteit van de berichtgeving is er gewoon niet naar. Het begint meer en meer op hetzelfde niveau te komen als de reviews die ik lees in de krant.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 23 juli 2024 10:42]

Een PS3 gebruiker was het niet gewend en zal het dus als negatief bestempelen.
Xbox eigenaren worden al jaren uitgezogen :+ dus die kijken er niet van op.
nee bij de ps3 was het optioneel,
ik heb het al meerdere jaren zonder tegenzin, bij een eventuele overstap voor mij is er dus geen verschil als bij een gold abbo.
[...]

Ik vraag mij wel af uit welke hoek je moet bekijken om een online dienst als negatief te bestempelen terwijl je dan losjes voorbijgaat aan het feit dat bij een concurrerende dienst wel alles online achter de paywall vliegt.
Ik denk dat ook de kwaliteit van de dienst meewerkt. Naar mijn mening is XBL Gold die 35 euro per jaar (als je een beetje slim shopt) meer dan waard, en dus naar mijn mening ook geen nadeel. Altijd goede support, eigenlijk nooit last van downtime, DC's, Lag en dat soort zaken.

Bij het gratis PSN was dat wel anders. Bij vlagen voelden games toch soms meer laggy aan, en had ik meer dc's e.d. Vandaar dat betalen daarvoor (mits het niet veranderd) als nadeel gezien kan worden omdat het eerst gratis was. Ik het er echter wel vertrouwen in dat Sony meer in PSN zal investeren qua stabiliteit en kwaliteit dat ook hier betalen geen nadeel meer zal zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 10:42]

Anoniem: 471645 @Hedva6 december 2013 08:40
Mee eens. Bij de PS4 kan je namelijk F2P games spelen, en meeste console features gebruiken, zonder PS PLUS. Zoals DVR gebruiken. Maar bij de Xbox moet je eerst Xbox Live hebben om iets op te willen nemen.
Ik snap niet hoe mensen functies nu kunnen gaan afzeiken terwijl de officiële release in Nederland pas over maanden is. Ze zullen tegen die tijd een hoop dingen wel hebben gepatcht en dan kijken we er met ze alle nog een keer naar.

Als het dan nog steeds crap is, hoef ik geen XONE
Daarnaast zie ik bij minpunt niks over het 50/60Hz verhaal, waar in de review wel duidelijk over gepraat word. De 'oplossing' die Microsoft biedt, is geen oplossing.
Houd er wel rekening mee dat dit alleen via de Input HDMI is, een functie die lang niet iedereen zal testen/gebruiken (mijn maat en ik konden het niet eens fatsoenlijk testen omdat al zijn TV's voorzien zijn van CI+ kaarten en dus sowieso niet werken met deze input). Het enige wat we wel even aangesloten hebben is zijn Dune media player, maar daarmee (zoals de review ook al aangeeft geen problemen). Het lijkt dus alleen op te treden met settop boxen (die hier in mijn omgeving, Ziggo gebied sowieso niet echt populair lijken te zijn, iedereen die ik ken zit op CI+).
Dat lijkt me anders meer dan noemenswaardig (en een belangrijk minpunt)
Klopt, maar ik neem aan dat de gene waar ik op reageerde een halve column over de multimedia functionaliteit verwachtte.
Bij de minpunten had deze erbij mogen staan, bij de PS4 werden ook alle minpunten aangeschreven maar voor de XONE blijven ze aardig mild.
Daarnaast zijn de stemcommando's voor diegenen met een PS camera ook al aangekondigd (of zijn ze inmiddels zelfs al geimplementeerd?)

De interface vind ik eerlijk bij de Xbox eigenlijk helemaal niet zo sterk. Het lijkt veel op Windows 8 en dat vind ik afschuwelijk...
Voice commands is al geïmplementeerd dacht ik te lezen.
Anoniem: 134612 @xoniq6 december 2013 09:23
Ze werken zelfs al op de ps4 via de meegeleverde headset :)
heb een Killzone pakket, en bij toeval kwam ik achter de stem functie bij de playstation Camera.. werkt perfect moet ik zeggen !

Maar goed daarvoor koos ik het pakket niet, Extra controller en game scheelde geld ! Moet wel zeggen dat inloggen met Camera goed werkt ! Maar is meer een extra dan een must have voor mij !

En ach Xbox of PS4 .. het gaat om de games voor elk wat wils ... ik zou zeggen geniet van de games he !
Gelukkig is dat interface puntje van jou over windows 8 jouw mening :P Ik vind het namelijk prachtig en het valt toe te juichen hoe Microsoft van W8 een uniform platform heeft gemaakt.
Het interface puntje van Tweakers is ook slechts de mening van de reviewer :)
Dat tweakers erg kiritisch is over w8 interface, hebben we al genoeg gezien (en massaal beklaagd) in de windows phone en tablet artikels. Gelukkig zijn er ridders zoals ondergetekende die het opnemen tegen bullying.
Anoniem: 145867 @matthewk6 december 2013 12:55
Een tablet interface op een console.. Serieus het enigste waar ik zelf de blokken zo fijn op vind is de W8 tablet. Voor de rest is het erg jammer.
Je kan niet 1 UI ontwerpen die overal goed voor is. Op internet gebruik je toch ook responsive design voor verschillende soorten gebruiksscenario's. Of denk je dat dat uit de duim gezogen is?
Dat blokken UI is nice voor touch, kut voor console en desktop.
omdat het lijkt op Windows 8 vind je de interface niet sterk. Dus het maakt niet uit hoeveel beter, het lijkt erop dus nee?
en waar kom je dat dan tegen?
@bovenstaanden ivm XBL vs. PSN: ik kan begrijpen dat in de reviews van beide consoles er is gekeken naar de features die er waren (betaald of gratis) en hoe die features nu in de nieuwe generatie is verwerkt.

Dat houdt in mijn ogen dan in dan PSN ineens een extra kostenpost wordt die je moet meerekenen op het moment dat je met de PS4 bepaalde features wil gaan doen. XBL was er al en heeft geen prijzen verhoogd of verlaagd met de release van de One.

Zo kunnen we natuurlijk wel op alle slakken zout gaan leggen maar volgens mij gaat elke review (niet alleen consoles) uit van 2 zaken: hoe verhoudt het zich tot de vorige generatie en hoe verhoudt het zich tot de concurrent? En ook op basis van deze 2 criteria ben ik het met T.net eens dat de PS4 een minnetje krijgt voor het betaalde gedeelte van PSN terwijl dat bij de One niet is gebeurd.
Ik kan me zomaar voorstellen dat er ook kopers zijn die geen eerdere versie van een Xbox gehad hebben of hiervoor een Xbox zonder Live Gold hadden, zoals dat er ook voldoende mensen zullen zijn die van een Xbox met Live Gold naar een PS4 met PS+ gaan. Het blijft dan ook mijns inziens een valide argument dat Xbox Live Gold een op zijn minst even negatieve status zou moeten krijgen als PS+ (nog afgezien van het feit dat PS+ meer waar voor je geld is, omdat het voor FTP games en diensten als Netflix niet benodigd is én meer en nieuwere games oplevert dan Live Gold).
Helemaal mee eens. Ik vind het ook bizar dat bij de XB1 niet als minpuntje wordt genoteerd dat het in Europa niet zo goed als multimedia machine functioneert, terwijl Microsoft dit juist meer market als een multimedia machine dan een games console.
Er wordt zelfs een pagina gewijd aan de problemen met HDMI-in, dus waarom is dit geen minpuntje?
Omdat Gold al op de Xbox360 verplicht was voor online gamen, het enige wat Microsoft hier doet, is die bekende lijn gewoon doortrekkern.

Echter, bij de PS3 was PSN+ optioneel, want online gamen kon al gratis gedaan worden, echter, op de PS4 is PSN+ nu verplicht om online te game in tegenstelling tot de PS3, en daarom is het als minpunt aangehaald bij de PS4 en wordt Gold nu niet als minpunt aangehaald bij de XboxOne.

[Reactie gewijzigd door Nazanir op 23 juli 2024 10:42]

Niet mee akkoord. Het is niet logisch om een betalende dienst als minpunt te noemen als dezelfde dienst bij de concurrentie net zo goed betalend is. PS+ heeft bovendien als voordeel dat je gratis recente games krijgt, wat op de XBox One (nog) niet het geval is.
En dit dan? wellicht niet de meest recente games, maar het idee is er wel

http://www.xbox.com/nl-NL/Live/game-with-gold
Games with Gold is nog niet beschikbaar voor de Xbox One. De "antieke" games die Microsoft weg geeft voor de x360 zijn bovendien bijlange niet te vergelijken met het sublieme aanbod van PS+.
Ik ben het hier niet helemaal mee eens. PS+ is nog steeds niet verplicht op PS4 om games te spelen en spellen te kopen. Alleen voor multiplayer spellen is het verplicht en dan niet eens de Free2Play games. Ook zitten de apps zoals Netflix, (binnenkort Youtube) etc niet achter de paywall, zoals bij Xbox wel het geval is. Dus daarom is het nog steeds niet echt een minpunt en als men bij de review van PS4 ook gekeken heeft naar de vernieuwing in PSN netwerk (downloads gaan nu veel sneller, overzichtelijker etc) zou dit alles juist een pluspunt moeten worden.

Ik ben wel erg benieuwd naar de functionaliteit van de Xbox one in combinatie met nederlandse cable providers(met de set-up boxen). Is toch stiekem wel een leuke functie als Kinect commando's etc vloeiend werkt!
Helemaal met je eens, ik las de kop en dacht "daar gaan we weer". En inderdaad, zaken die bij de PS4 als jammer worden aangemerkt zijn bij de XBox1 plus punten of worden niet opgemerkt. Kan me soms niet aan de gedachte onttrekken dat er een pro Xbox gemeenschap bij de Tweaker readactie aanwezig is. :)
Anoniem: 423767 6 december 2013 13:25
Net als vrijwel iedereen die hier al gereageerd heeft ben ik bijzonder teleurgesteld in deze eenzijdige review. De notitie op het eind is slechts een pleister op een zere wond. Het artikel grotendeels herschrijven is de enige gepaste oplossing voor deze facade.

Ik lees nu al sinds vele jaren met veel plezier jullie reviews en ze spelen een grote rol in mijn keuze tot aanschaf. Meningen zullen altijd verschillen maar wat jullie met deze review flikken is echt te gek voor woorden.

Kap met die pro- Microsoft reviews, jullie doelgroep kun je op deze wijze niet voor de gek houden en zal uiteindelijk averechts werken.
Je moet niet overdrijven en ik snap niet wat je hier pro aan vindt.
Er wordt zelfs nagelaten te zeggen dat
1. 50Hz met een update komt en
2. het niet verplicht is om Kinect aan te sluiten.

Zeker vanaf het begin, met die opmerking over de grootte en de looks van Jurrien leek het een klaagzang te worden. Looks is persoonlijk en velen vinden een Xbox One juis veel mooier dan een PS4. Zelfs de top controller krijgt opmerkingen.

Misschien eerst eens zelf een XBox One gebruiken? ( iets van schipper op de wal )
Ik hoop dat de redactie bij de daadwerkelijke launch, wanneer dat ook mag zijn, erg kritisch over de stand van zaken is.

Even afgezien van het feit dat hij gewoon erg laat gaat komen, is het momenteel simpelweg zo dat een akelig groot deel van de features niet in Nederland werkt. Sommigen mogen dan wel wijzen op het "entertainment" deel van het verhaal, maar daar kan ik me vooralsnog niet in vinden. Het is allemaal erg op de VS gericht. En de TV functie is al helemaal dom - de meeste mensen die ik ken wilden juist van hun settop box af, omdat dat zo vervelend is. Dus wat hebben zij (en ik)? Een TV met CI+/CAM. Daarmee verlies je dus meteen het grootste verkooppunt van de Xbox One.

Dan blijft over een console die minder krachtig is dan z'n grootste concurrent, met een verplicht stukje hardware waar niet iedereen iets om geeft (ik niet in elk geval, Eye en Kinect heb ik allebei geen boodschap aan), in een veel grotere en naar mijn mening lelijkere doos voor 25% meer geld. Ik vind hem gewoon veel te duur voor wat hij biedt.

Ik hoop dan ook voor MS dat ze voor de verandering eens daadwerkelijk aan de boel gaan werken. Ik verwacht dat bij de launch in Nederland en België deze keer de voice commands wél in eigen taal (voor Vlamingen althans, Walen hebben dat al :+) werken. Ongeacht het feit dat ik ze zelf nooit zou gebruiken, vind ik het niets minder dan minachtend hoe MS tot nu toe naar ons toe heeft gehandeld. Stem herkenning werkte op de 360 ook maar halfbakken (na vertraging); en de console op Engels zetten ging wel...maar dan kreeg je alsnog sommige dingen gewoon in het Nederlands voorgeschoteld omdat je een Nederlandse XBL account had. Dat soort grappen hoop ik dat ze voor die prijs en met zo'n vertraging deze keer niet hebben. Maar als ik dan kijk naar de belachelijke typfouten in hun Engelse tekst, belooft dat niet veel goeds. Even afgezien van het verleden, waar onze landjes altijd op de derde rang zaten en vrijwel alles later/niet kregen.

Dat is dan ook waar ik hoop dat alle (Nederlandse/Belgische) sites die het ding reviewen op gaan letten als ze een tweede, "officiële" review gaan doen. Vertraging voor "lokalisatie" is een ding, maar dan hoop ik dat het deze keer verdorie wel goed in elkaar zit. En ik blijf er bij dat de prijs gewoon omlaag moet, naast een bundel zonder Kinect.

[Reactie gewijzigd door Werelds op 23 juli 2024 10:42]

Dus wat hebben zij (en ik)? Een TV met CI+/CAM. Daarmee verlies je dus meteen het grootste verkooppunt van de Xbox One.
Of dat het grootste verkooppunt is van de Xbox one is weet ik niet, het was voor mij een feature waar ik geen belang aan hecht en was zeker niet de doorslag gaf om te kiezen voor het apparaat.
Ongeacht het feit dat ik ze zelf nooit zou gebruiken, vind ik het niets minder dan minachtend hoe MS tot nu toe naar ons toe heeft gehandeld.
Ze hebben de stemherkenning nog niet klaar voor onze taal. Voor jou en mij geen probleem maar vele anderen wel. En als je in de product aankondiging hebt beloofd dat je bijna alles kan besturen met voice commando's dan is het een no-go het apparaat alsnog in de markt te zetten als je dat deel nog niet klaar hebt.

Je kan dat als minachting voor ons nederlanders ervaren maar ik had precies hetzelfde gedaan (en jij ook) als ik als microsoft moest kiezen voor het inzetten van de beperkte resources. Nederland is nou eenmaal een zeer klein deel van de totale markt. Eerst de grotere talen ondersteunen is daarom een nobrainer.
en naar mijn mening lelijkere doos voor 25% meer geld
Jouw mening betreft het uiterlijk respecteer ik hoewel ik zeer betwijfel of je hem ook echt gezien hebt in het echt. Ik heb het appaaraat zelf binnen en was wel onder de indruk van het ontwerp.. Het apparaat is heerlijk stil (wat kan omdat er genoeg ruimte is voor behoorlijke koeling / goede fan).. Naar mijn bescheiden mening eigenlijk het belangrijkste.
Vertraging voor "lokalisatie" is een ding, maar dan hoop ik dat het deze keer verdorie wel goed in elkaar zit.
Hier heb je een zeer terecht punt, het RROD probleem van de XBOX360 was waardeloos..
Het lijkt erop dat dit door het nemen van genoeg ruimte niet zal gebeuren bij de XBONE, niet alleen is hij stiller dan zijn concurent maar ook nog eens zuiniger én koeler.

Iedereen hier begrijpt dat een kleine 'case' moeilijker te koelen is dan een case met voldoende ruimte/ventilatieopeningen. De tijd zal uitwijzen of Sony hun super mooie nieuwe console niet net té klein ontworpen heeft..
Of dat het grootste verkooppunt is van de Xbox one is weet ik niet, het was voor mij een feature waar ik geen belang aan hecht en was zeker niet de doorslag gaf om te kiezen voor het apparaat.
Voor jou niet, maar het is wel waar MS de helft van hun marketing op baseert :)
Je kan dat als minachting voor ons nederlanders ervaren maar ik had precies hetzelfde gedaan (en jij ook) als ik als microsoft moest kiezen voor het inzetten van de beperkte resources. Nederland is nou eenmaal een zeer klein deel van de totale markt. Eerst de grotere talen ondersteunen is daarom een nobrainer.
Ik denk dat je me verkeerd begrijpt. Ik vind het minachtend hoe ze het met de 360 nooit fatsoenlijk hebben uit gewerkt (en het ook daar later kwam - dus de vertraging toen maakte geen donder uit). Het is geen technologie die ze nog hoeven te ontwikkelen; MS heeft door de jaren heen verschillende bedrijven overgenomen voor hun stem herkenning technologie. Wat ze hebben moeten ontwikkelen is de vertaalslag van commando's naar acties en daar zit geen lokalisatie probleem. Overigens is ook voor Engels de implementatie vrij bagger; veel accenten kan het ding niks mee, dus ze hebben hun algoritmes behoorlijk ingeperkt om het maar niet te veel resources op te laten vreten :)
Jouw mening betreft het uiterlijk respecteer ik hoewel ik zeer betwijfel of je hem ook echt gezien hebt in het echt. Ik heb het apparaat zelf binnen en was wel onder de indruk van het ontwerp.. Het apparaat is heerlijk stil (wat kan omdat er genoeg ruimte is voor behoorlijke koeling / goede fan).. Naar mijn bescheiden mening eigenlijk het belangrijkste.

--quotesnip-

Hier heb je een zeer terecht punt, het RROD probleem van de XBOX360 was waardeloos..
Het lijkt erop dat dit door het nemen van genoeg ruimte niet zal gebeuren bij de XBONE, niet alleen is hij stiller dan zijn concurent maar ook nog eens zuiniger én koeler.

Iedereen hier begrijpt dat een kleine 'case' moeilijker te koelen is dan een case met voldoende ruimte/ventilatieopeningen. De tijd zal uitwijzen of Sony hun super mooie nieuwe console niet net té klein ontworpen heeft..
Ik heb hem wel gezien en ik blijf hem lelijk vinden, doet me denken aan een oude video recorder. M'n HTPC is verdorie kleiner en die is inmiddels 4 of 5 jaar oud ;)

Hij is inderdaad wel stil, maar dat mag ook wel met een veel grotere ventilator, die kunnen ze op minder toeren laten draaien. Wat het koelen betreft: Sony voert wel meer lucht af. De lucht temperatuur is in deze ook minder belangrijk dan de chip temperatuur en ik denk dat ze daar niet veel verschillen. Daarnaast vind ik het eigenlijk ook wel zorgwekkend hoe warm juist de Kinect wordt. Zuiniger mag overigens ook wel, met zwakkere hardware ;)


We zullen het wel zien of ze problemen gaan krijgen. Mijn grootste zorg is gewoon de software - en daarmee bedoel ik dan ook de ondersteuning voor externe services. Momenteel zou ik eerder een Wii U dan een Xbox One kopen, vooral omdat ik weet dat Nintendo met hun beperkte ondersteuning alsnog meer ondersteuning biedt in NL dan MS met de 360 deed ;)
Van de eerste pagina maak ik dit:

" De features die Microsoft eerst in de XONE wilde zetten waren eigenlijk toch wel heul erg goed! Jullie zijn maar domme gamers dat jullie meteen alleen maar de negatieve zaken zagen.
De techsites (wij) zagen dit na een tidje wel in, maar toen waren jullie domme gamers al zo hard tegen MS aan het schoppen dat ze maar een "ouderwetse traditionele" console moesten maken."

Ongelooflijk denigrerend..

E dan ook nog dit stukje
Enge begrippen als 'digital rights management' en 'always online' werden direct gehekeld en gingen een eigen leven leiden.
Alsof de lezer always online en drm eng vindt c.q. moet vinden en eigenlijk geen idee heeft waar hij over praat... 8)7

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 23 juli 2024 10:42]

Eens inderdaad. En de opening van het artikel is ook niet best. Allereerst al beginnen met het woordje 'Sony' in een review over de XBox One. Er wordt hier geklaagd over dat zoveel mensen er een vergelijking van maken, maar als je zelf al meteen over Sony begint (en ook nog negatief), dan lok je het ook uit.

"Sony moest en zou de eerste zijn met zijn aankondiging van een nieuwe console en slaagde daar half in. Het bedrijf kondigde de PlayStation 4 weliswaar eerder aan dan Microsoft zijn Xbox One, maar Sony toonde het apparaat zelf pas tijdens de E3. ."

Slechte opening... 'Moest en zou?' Hoezo dat? Bij de vorige generatie was Sony er nog drie kwart jaar eerder mee en nu hebben ze gewacht tot 9 maanden voor de release, wat dus juist al relatief laat was. En van wat insiders hebben gelekt, schrok Microsoft er juist enorm van wat Sony op dat moment al kon laten zien.

Natuurlijk was de console zelf er nog niet, maar dat lijkt achteraf een bewuste keuze te zijn geweest om de concurrentie niet wijzer te maken dan ze al zijn. En je moet wat achter de hand houden om naar uit te kijken. Nee, beter dan wat Microsoft liet zien, namelijk een video van de interface en net doen alsof ze het zelf bedienden. En dan ook het publiek nog vragen of ze een stukje niet nog eens wilden zien.

Plus, door de visie al vroeg uit te dragen, konden ontwikkelaars ook vrijuit praten over hun games die ze in ontwikkeling hebben. En die visie stond meteen als een huis, ze hebben er niets aan hoeven wijzigen.

[Reactie gewijzigd door UltimusXI op 23 juli 2024 10:42]

Heel artikel gelezen. Het voelt alsof een medewerker van Mircosoft mij gaat vertellen hoe ik tegenover de Xbox one zou moeten staan.

En ook een hoop non argumenten.

Bijv dit
" Microsoft is een stuk scheutiger met aansluitingen en knoppen dan Sony. Zo heeft de Xbox One een duidelijke aan-uitknop, hoewel verstopt achter het Xbox-logo. Naast de lade van de blurayspeler zit bovendien een minuscuul knopje waarmee de schijf uitgeworpen kan worden. Op de zijkant zit nog een knop waarmee controllers aan de console gekoppeld kunnen worden, mocht dat niet vanzelf gaan. Daar zit ook het paperclipgaatje waarmee de schijf uitgeworpen wordt als die vastgelopen is. "
Dat vond ik zelf ook al een vaag geschreven stukje "een stuk scheutiger met aansluitingen en knoppen" Er staat dan vervolgens daadwerkelijk niks interessants in. Een duidelijke aan en uit knop, boeiend als dat ding maar aan en uit gaat. Review van een printer: .. nou hij heeft een duidelijke aan en uit knop.

En er wordt niet duidelijk ingegaan in welk opzicht de xb1 dan zoveel scheutiger is. Als je geen vergelijking wil trekken moet je daar ook niet mee beginnen.
Waarom is Xbox Live Gold hier geen minpunt? Nodig om online te gamen.

En daarnaast biedt het natuurlijk veel minder waarde voor je geld dan PlayStation Plus.

Ik wil niet gaan mierenneuken, maar ik ben hier gewoon bienieuwd naar. Misschien omdat de Xbox bezitters het al gewend waren? :)

Ook zijn features bij Xbox One nog niet beschikbaar zoals het live gameplay streamen via Twitch wat bij de E3 wel was aangekondigd.

Verder veel plezier iedereen die een Xbox One gaat kopen. :)

Nu is het afwachten tot de discussie PC vs. console weer aanwakkert. ;)

[Reactie gewijzigd door Cyrso op 23 juli 2024 10:42]

Waarom zou PlayStation Plus meer waarde bieden? Is het niet zo (echte vraag, had zo iets vernomen, maar heb het niet gecheckt) dat je ook gratis games krijgt/gaat krijgen bij Xbox Live Gold?
Ja, maar die zijn top zoverre van een lager kaliber geweest van bij PS+. Tot zoverre heeft XBox Live vooral nogal oude spellen weggegeven die de meeste mensen al hadden en heeft ook al enkele spellen herhaald, terwijl PS+ vrij consistent triple A spellen van het afgelopen jaar weggeeft.
Daar staat wel tegenover dat je bij XBox Live de spellen theoretisch kan blijven houden als je je abonnement opzegt, terwijl je dit bij PS+ kwijt bent.

Persoonlijk vind ik PS+ gewoon een stuk fijner omdat ik daar het gevoel heb dat ik een klein bedrag betaal om maandelijks verrast te worden met coole games, terwijl ik bij XBox Live het gevoel heb dat je geforceerd wordt om het abonnement te nemen omdat ze al hun (en 3rd party) services achter een paywall hebben gestopt. XBox Live op de 360 was gewoon afzetterij,

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 398509 op 23 juli 2024 10:42]

Daar staat wel tegenover dat je bij XBox Live de spellen theoretisch kan blijven houden als je je abonnement opzegt, terwijl je dit bij PS+ kwijt bent.
Fout, bij PS+ houd je ook je games, net zoals op Xbox Live. De enige voorwaarde is dat je het game ooit al eens hebt geïnstalleerd. Zelfs als ze het dan niet meer gratis aanbieden kan je het gewoon gratis installeren.
Neen, jij bent fout. Op het moment dat je geen PS+ abonnement meer hebt, ga je ook geen enkel van die 'gratis' games meer kunnen spelen. Het is wel zo dat ze AFAIK na verloop van tijd verdwijnen uit het aanbod, en dan klopt het wel dat wie ze ooit wel gedownload had, ze nog altijd opnieuw gratis kan downloaden. Maar om ze te spelen heb je daadwerkelijk een actief PS+ abonnement nodig.

EDIT: beetje raar dat Tobisas dus ook denkt dat jij het bij het rechte eind hebt, wat echt niet zo is.

Proof: https://support.us.playst.../answers/detail/a_id/2034
"Instant Game Collection Access - Popular titles such as Ratchet & Clank: All 4 One, inFamous 2, LittleBigPlanet 2, Saints Row 2, Virtua Fighter 5, are just a few examples of the many PlayStation 3 and PS Vita games, that have been available on demand and to play as long as you are a PlayStation Plus subscriber. See what's available now in the Instant Game Collection by visiting the PlayStation Plus page."

[Reactie gewijzigd door Twixie op 23 juli 2024 10:42]

Anoniem: 41820 @Twixie6 december 2013 14:57
Ik heb dan ook totaal niet beweerd dat je geen PSN+ nodig had. Ik neem aan dat de meeste mensen dat abbo gewoon blijven behouden voor zo lang ze de console actief gebruiken. Een next-gen console zonder PSN+/Live Gold zal best een saaie ervaring zijn. En dan is er helemaal geen verschil.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 41820 op 23 juli 2024 10:42]

Anoniem: 398509 @Twixie6 december 2013 15:00
Excuses, ik zit op een locatie waar veel sites geblokkeerd zijn, dus ik kon Carnage's argument moeilijk verifiëren. Weer terug veranderd, voor wat het waard is.
Bij Xbox zijn het hele oude games die iedereen al heeft bijv gears of war 1. Sony bied gewoon nieuwe of vrij nieuwe games aan. Nu de gratis indie titels resogun en contrast.
Bij PS Plus krijg je nieuwere games dan bij Xbox Live Gold. Bij PS Plus zijn de games gemiddeld iets ouder dan een jaar, is tot nu toe bij Live Gold een (heel) stuk ouder.
Waarom biedt Xbox live gold minder dan playstation plus?
Kan er wel een aantal pluspunten voor noemen:
* goedkoper per maand
* snellere servers op de achtergrond (kijk alleen al dat de day one update in 1 minuut binnen was)
* ging niet down op launch day
* beiden bieden nog geen gratis top spellen op de nieuwe generatie consoles
* is net iets duurder per maand, adviesprijs voor 12 maanden Xbox Live Gold is €59 en voor 12 maanden PS+ €49.
* geen idee, maar de servers MS zal vast veel meer servers hebben
* komt op hetzelfde neer als het voorgaande, maar er zijn ook een stuk minder Xbox One's verkocht, wat ook een factor is om rekening mee te houden. Maar nogmaals ik twijfel er absoluut niet aan dat MS veel meer en dus betere servers heeft en inderdaad is dat dus een mooi pluspunt voor Xbox One bezitters.
* Toch wel, Resogun en Contrast.

[Reactie gewijzigd door Cyrso op 23 juli 2024 10:42]

daarnaast komt nog dat je netflix e.d. zonder plus kunt gebruiken op de ps4. terwijl dat bij de one geblokkeerd word zodra je live gold niet meer betaald.

niets voor mij persoonlijks ik game alleen met mijn console maar voor de mensen die het nog niet wisten.
Ik heb vorige week 13 maanden Xbox Live Gold online gekocht voor €38. Is het dubbel en dwars waard, zeker nu met de twee gratis games die je kan downloaden iedere maand.
35 Euro bij bol.com met kortingscode. Dat komt wel ongeveer gelijk uit dus :). Je moet gewoon aanbiedingen lopen, dan is het een stuk goedkoper dan wanneer je het bij Sony of MS zelf koopt.
Je kunt momenteel voor 37,50 een jaar abo voor PS+ krijgen.. koop er 2 en je zit de komende jaren goed voor de prijs van 1 PS4 game

Daarnaast krijg je naast de 2 PS4 games ook nog 2 PS3 games en 1-2 PSVita games (uiteraard alleen van belang als je deze ook bezit, maar toch ook added value - zeker de VITA is de moeite van aanschaf waard - remote play werkt verbazingwekkend goed)

Ik zie mij de komende jaren alleen PS+ games spelen waarschijnlijk :)
Misschien Watchdogs of een andere toptitel, maar 2 games per maand (+ nog de PS3 en VITA games) vullen mijn game-uurtjes per maand al aardig
Ik ben toevallig net begonnen met mijn gratis 14d trial (ook met als doel van volgende week een jaar-abo voor €37.50) te kopen.

Je krijgt blijkbaar echt wel veel meer dan 2 games. Deze heb ik gewoon 6 PS3 games kunnen downloaden die ik gratis kan spelen zolang ik Plus heb. Ook voor de Vita waren er een zestal games te krijgen.

Besef nu ook al dat ik, als occasionele gamer, wellicht niets anders zal doen dan de gratis games spelen.
Klopt - je instant game collectie bestaat geloof ik uit 15 games in total. Verder kun je ook een zooi avatars, screensavers etc gratis downloaden met je PS+

Het jaar-abo kun je nu al toevoegen als het goed is (weet niet zeker hoe dat gaat met de trial - normaliter wordt het abo gewoon toegevoegd aan je huidige eind-datum..)
Mijn PS+ loopt nu tot eind januari 2016 :)
Hoezo is Xbox live gold goedkoper dan PS+?

- Volgens Tweakers Pricewatch betaal je voor Xbox Live Gold 16 euro per kwartaal.
Terwijl PS+ 50 euro in het jaar is?

- Daarnaast was de update van Microsoft lang niet zo groot als die voor de PS4 was.

- Dat hij niet down is op launchday heeft ook te maken met het feit dat de Xbox One gefasseerd wordt uitgerold denk je niet?

Dus het is wel erg makkelijk om bovenstaande punten als pluspunten te gebruiken..

Over jouw laatste punt ben ik het wel met je eens. Wat aanbod gratis spellen betreft zal er weinig tot geen verschil zijn.

[Reactie gewijzigd door Sniper-BoOyA- op 23 juli 2024 10:42]

Update Xbox was 500MB en die van Playstation 300MB...

Launchday in VS ging PS down Xbox niet terwijl ze beiden toen rond de 1 miljoen zaten.
De PS4 zat op 1 miljoen in 24h binnen 2 landen (het hoogtepunt, dus de rest is er nog niet eens bij gerekend) en de XONE 1 miljoen in 24h in 13(?) landen.

Nog een aanzienlijk verschil met hoeveel consoles er tegelijkertijd een piek veroorzaken.
Hoe zit het trouwens met de tergend langzame installatie procedure die op de PS3 zat, ik ergerde me er altijd mateloos kapot aan, zit dit ook nog in de ps4, Eerst downloaden en dan installeren, dat vond ik wel fijn van de x360 gewoon 1 balkje doorlopen en klaar..
Dat ('gewend waren') is wel de overweging om het niet als minpunt te vermelden. Uiteindelijk kost Xbox Live al sinds zijn introductie (2004, uit mn hoofd) geld, terwijl Sony zijn online kant altijd gratis aanbood. Bij de PS4 is het voor het eerst verplicht om te betalen voor PS Plus. Xbox-gamers zijn daar inderdaad al aan gewend.

Er valt overigens wel een punt te maken voor het wél vermelden, in beide gevallen, want er zullen genoeg mensen een Xbox One overwegen die nu nog geen Xbox-console hebben, en die moeten de kosten van Xbox Live wel kunnen meewegen in hun keuze uiteraard.
Ik kan me grotendeels wel vinden in de review.

Wel twee kleine zaken die me opvallen in de review:

- Apu is geen 'application processing unit' maar een accelerated processing unit of advanced processing unit.

- Er wordt steeds gezegd dat de hardware tussen de PS4 en de Xbox One zeer vergelijkbaar en de verschillen lijken steeds afgezwakt te worden. De GPU van de PS4 is toch duidelijk een stukje krachtiger zoals blijkt uit de achtergrond hardwarevergelijking op Tweakers, ik snap dus niet waarom dit steeds afgezwakt wordt.

En misschien nog belangrijker, De iets betere GPU van de PS4 komt ook tot uiting in de multiplatform games, kijk maar naar de face-offs voor enkele van Digital Foundry (Eurogamer)

Battlefield 4 (http://www.eurogamer.net/...field-4-next-gen-face-off)
On the visual side, HBAO is indeed added to the Xbox One version, as promised by DICE following its omission in the Stockholm build. However, the divide in internal resolution - which remains at 900p on PS4 compared to the straight 720p on Xbox One - is the big sticking point, even with the removal of the Xbox version's sharpening filter which amplified the aliasing. Put simply, the assets and effects are identical for each next-gen platform, but the added pixel definition on PS4 spares it from the distracting edge-crawl on thin objects that proves to be an issue on the Microsoft side.

The PS4's strong performance lead is the real clincher though; a wide 10fps margin flaring up for most of our campaign mode tests. The comedown hits, however, once you realise that neither platform can pull off a straight 60fps during the larger Conquest multiplayer maps, where most of the fun is to be had. Regardless, a clear-as-day recommendation still goes to the PS4 version, and while there are glitches on both consoles that need to be addressed, the embracing of seamless, behind-the-scenes updates should at least ease some of Battlefield 4's growing pains.
Need for Speed: Rivals (http://www.eurogamer.net/...-rivals-next-gen-face-off)
Assessing all the options in the console space, it's undoubtedly the PS4 that has an edge over the rest in visual quality. Added effects such as higher-grade ambient occlusion and depth of field are a welcome bonus, where Sony's platform manages to match results on PC at its highest settings. Elsewhere, although the PS4 and Xbox One versions trail behind PC in terms of object density and shadow filtering quality, the differences between all three are ultimately minor enough to be imperceptible during any high-speed race, making either next-gen option a well-reasoned pick.
Call of Duty: Ghosts (http://www.eurogamer.net/...-ghosts-next-gen-face-off)
Each next-gen console version has its strengths and weaknesses, but clearly it is the PS4 game that offers a superior experience overall. The advantage here comes in the form of cleaner and sharper visuals that help to better realise the extra next-gen spit and polish on display over the 360, PS3, and Wii U versions of the game - something that Xbox One's upscaled 720p presentation fails to do in quite the same way. However, the Xbox One version has its own charms in the form of a smoother, more consistent frame-rate.
De games zullen er voor beide platformen gewoon goed uitzien denk ik en in veel games zullen de verschillen minimaal zijn, maar ik zie hier toch aardige verschillen hoor. Battlefield 4, 900p en gemiddeld 10 fps hoger dan Xbox One's 720p, Call of Duty 1080p vs. 720p etc, als je niet te ver van je TV zit zijn dit volgens mij toch zaken waarbij de versies duidelijk te onderscheiden zijn.

Nogmaals, ik ben het grotendeels wel eens met de review, en de grafische verschillen zullen eerder klein zijn of onbestaande zijn voor veel games. En als er dan verschillen zijn zullen deze misschien onopvallend zijn voor de doorsnee mainstream gamer die misschien ook wat verder van de TV zit, maar ik refereer slechts naar Eurogamer ter informatie. :)

[Reactie gewijzigd door Cyrso op 23 juli 2024 10:42]

Het huidige aanbod aan multiplatformgames is naar alle waarschijnlijkheid niet echt maatgevend voor het verschil tussen Xbox One en PlayStation 4. Dat Call of Duty: Ghosts op de Xbox One op 720p draait en op de PlayStation 4 op een hogere resolutie, wil niet zeggen dat de hardware van de Xbox One daarmee minder is. Je haalde Eurogamer aan. Die hebben ook een interview (zie http://www.eurogamer.net/...ev-infinity-ward-responds) met Mark Rubin van Infinity Ward, die duidelijk maakt dat de studio in zeer laat stadium beschikking kreeg over de software developoment kits er om die reden niet voldoende in geslaagd is om geheugen allocatie te optimaliseren. Dat is in dit geval beter gelukt bij de PS4 dan bij de Xbox One, dat is duidelijk.

Dat zegt echter weinig over een volgende ronde multiplatform games, die gemaakt zijn door teams die vanaf het begin van het ontwikkelproces beschikking hadden over PS4 en Xbox One devkits. Al is natuurlijk wel duidelijk dat Microsoft 10 procent van de rekenkracht van de console reserveert voor Kinect. Hoewel dat in de toekomst wellicht aangepast wordt. Zie http://www.eurogamer.net/...r-for-xbox-one-developers.
Toch is het theoretische verschil van 40 procent aan FLOPS (al buiten het gereserveerde deel voor Kinect om) niet niks. Daarbij komt nog eens het veel snellere geheugen. Het DDR3 geheugen dat in de XBox One zit, zie je toch echt nooit meer in videokaarten en dat is met een reden. En als je daarnaast ook nog eens het verschil ziet in de praktijk (naast de theorie), snap ik niet waarom dat wordt afgezwakt..

Het gaat hier misschien niet om een vergelijking, maar wanneer ik op tweakers vergelijkingen lees van videokaarten, waarbij dezelfde videokaart van verschillende fabrikanten worden vergeleken, dan wordt er bij veel kleinere verschillen (logischerwijs, want het is dezelfde kaart, alleen geoptimaliseerd door de ene of andere fabrikant) vaak al een winnaar aangewezen. Maar hier gaat het om veel grotere verschillen: videokaarten van een verschillende klasse.

Bij een console gaat het natuurlijk om meer dan alleen de snelheid, maar een duidelijke winnaar is er op het gebied van snelheid gewoon wel tussen deze consoles, op papier en in de praktijk.

De theoretische verschillen zullen blijven en het is nog maar afwachten hoeveel kleiner (als het al kleiner wordt) het verschil in de toekomst wordt. Want het kan ook zomaar de andere kant op gaan als bijvoorbeeld de enorme hoeveelheid GDDR5 geheugen van de PS4 nog meer wordt uitgebuit.

[Reactie gewijzigd door UltimusXI op 23 juli 2024 10:42]

Weinig kritische review. De ui werkt toch echt niet fijn zonder voice commands en ik lees ook niks over het zeer slechte Friends/party system.

Zie bijvoorbeeld de review van edge
It looks like an improvement. And as long as you aren’t actually using it, it is.
Mindful of its prior issues updating the functionality of Xbox 360, Microsoft has elected to make almost every system function an app. This might make more sense from a development point of view, enabling more rapid updates – and for Microsoft’s sake, let’s hope so – but Xbox One’s debut user experience is stuttering, clunky, and a serious challenge to Xbox Live’s long-held status as the premier console service. Bluntly, they take too long to load, don’t offer the functionality that Xbox Live was built on, and are, inexplicably, badly handled by the OS.
This shambling, zomboid clunkiness permeates the entire interface. You have to go into the Games & Apps list to view downloads. Missed game invitations aren’t stored, but lost forever. You can’t view or manage storage, a spectacularly poor decision given that the 500GB hard drive will be approaching capacity by March. The overall sense is of a design handed over to the team behind the similarly unloved Windows 8 interface, rather than anybody who has used an Xbox 360 regularly or had any familiarity with its strengths.

[Reactie gewijzigd door NinTeNdO_FrEaK op 23 juli 2024 10:42]

Review is altijd op basis van een (professionele?) mening. Dat Edge een stuk kritischer/negatiever is kan vele redenen hebben. Betekent niet meteen dat dit geen kritische review is.

Een ontbrekend deel is overigens gewoon een, mijns inziens, incomplete review, daar heb je zeker een punt!
Jullie hebben een paar dingen gemist in de launch games in combinatie met de Kinect. Het is niet veel, maar toch.
* in Ryse kun je ook stem commando's geven. Scheelt in het heetst van de strijd weer wat knoppen in drukken en kun je je blijven concentreren op wat je op dat moment zelf doet. Je manschappen doen wat je roept. Dat is bijvoorbeeld al in het begin als je zelf aan de 'katapult' staat en je manschappen pijlen moeten afvuren.

* In forza kan Kinect je hoofdbeweging in de gaten houden en daarmee het beeld wat bijdraaien. Dat wil in bochten of bij het kijken naar tegenstanders nog wel eens helpen als je in cockpitview zit. Het gaat redelijk subtiel.
Ik keek erg uit naar het kijken van televisie via de xbox maar moet zeggen dan het zeer tereulstellend is dat Microsoft niet gedacht heeft aan de Europese standaard. Een echte buzz killer die ervoor zorgt dat ik voorlopig de console niet koop.
De vraag is hoe snel je het ziet.
Ik merk er heel af en toe iets van, maar meestal niet.

Mogelijk ligt het ook aan je tuner. Als je een tuner hebt die zowel 50hz als 60hz kan uitzenden en dit instelt via autosense gaat het mogelijk vanzelf goed (net als met elk andere media device).

Daarnaast lijkt me dit oplosbaar via software:
* tv fullscreen -> dan output 50hz
* gaming of tv gesnapped -> dan 60 (op een gesnapped venster zie je toch niet dat ie een frame overslaat)
Eerlijk gezegd denk ik dat Microsoft daar heus wel aan gedacht heeft, maar beide consoles zijn duidelijk "gerushed", en Xbone nog wel het meest gezien de hoeveelheid ontbrekende functies. Ook bij de ps4 is valt dit niet te ontkennen, maar lijkt dit in mindere mate het geval te zijn.

Daarnaast is het geen geheim dat Microsoft zich primair op de Amerikaanse markt richt waar 60 hz de standaard is, en plat gezegd "schijt" aan de rest van de wereld heeft.

Daar zit wat mij betreft meteen het grootste pijnpunt. Mijn keuze voor ps4 is voor een groot deel ook gebaseerd op het bedrijf achter de console. De arrogante en neerbuigende houding van Microsoft tegenover haar klanten is voor mij een reden zo min mogelijk met dit bedrijf te maken te willen hebben.
Microsoft heeft al aangegeven dat er een update voor 50Hz/60 komt.
Wellicht is die er al voor de release in NL/BE.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.