Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Apple iPad Air: van zwaargewicht naar lichtgewicht

11-11-2013 • 08:00

350

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De iPad Air is een flinke verbetering ten opzichte van vorige iPads, vooral op het vlak van ergonomie: de behuizing is zowel dunner als lichter en houdt daardoor een stuk fijner vast. Het mooi Retina-beeldscherm is behouden en de toch al niet langzame processor heeft een upgrade gekregen waardoor de Air meer dan genoeg rekenkracht onder de motorkap heeft. Met al die technische vernieuwingen hadden we ondersteuning voor draadloze ac-netwerken leuk gevonden, maar dat biedt hij helaas niet. Daarnaast blijven we het een pijnpunt vinden dat Apple erg veel geld vraagt voor de versies met wat meer opslaggeheugen.

Pluspunten

  • Erg dun en licht
  • Mooi scherm
  • Snel met nog veel potentie

Minpunten

  • Geen 802.11ac
  • Standaard 16GB is aan de krappe kant en extra opslag is duur

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Meer dan drie jaar nadat de eerste versie uitkwam is de iPad nog steeds de bestverkopende tablet op de markt. Er zijn echter maar twee iPad-modellen en die moeten wat marktaandeel betreft opboksen tegen een haast ontelbaar aantal tablets die op Android of Windows draaien. Het marktaandeel van de iPad daalt dan ook gestaag. Apple zal zich daarover niet al te veel zorgen maken, omdat het bedrijf nog steeds goed geld verdient met de verkoop van zijn tablets.

Toch moet het de fabrikant uit Cupertino ook opgevallen zijn dat de iPad anno 2013 niet meer op alle vlakken vooroploopt. Met de derde generatie werd de tablet iets zwaarder, vooral vanwege de grotere accu, die op zijn beurt nodig was om het Retina-scherm van stroom te voorzien. Intussen werden tablets van andere fabrikanten juist lichter en lichter. Het gewicht en de dikte van de iPad noemden we in onze review van destijds dan ook als minpunten.

Bij de vierde generatie liet Apple de behuizing ongemoeid en werden alleen zaken onder de motorkap aangepast. Nu, bij de vijfde versie van de iPad, introduceert de fabrikant echter een nieuwe behuizing, die lichter en dunner is dan voorheen. Apple vindt de wijziging zelfs zo significant dat het een nieuwe naam gerechtvaardigd acht: iPad Air. Behalve over een nieuwe behuizing beschikt de Air ook over de nieuwe A7-soc, waarmee we bij de iPhone 5s al kennismaakten.

Wij keken hoe groot het effect van die nieuwe behuizing in de praktijk is en daarnaast gaan we in deze review natuurlijk ook in op de vernieuwde hardware.

Behuizing en uiterlijk: iPad op dieet

De iPad Air ziet eruit als een grote versie van de iPad mini en dat mag geen verrassing heten. Wie het technieuws een beetje heeft gevolgd, heeft in de afgelopen maanden veelvuldig uitgelekte foto's van de nieuwe behuizing kunnen zien. Veel valt er over de buitenkant van de Air eigenlijk niet te zeggen. Waar andere fabrikanten nog experimenteren met verschillende materialen, vormgevingen en texturen, houdt Apple het simpel, met een aluminium unibody-chassis.

Wat je in de praktijk vooral merkt is het lagere gewicht

Vergeleken met de oude behuizing zijn er op het oog een paar kleine dingen veranderd. Naast het verschil in formaat zijn de knoppen niet langer zwart, maar in dezelfde kleur als de behuizing, net als bij de iPad mini. Er is niet langer één volumeknop die twee kanten op geklikt kan worden, maar er zijn twee losse knoppen om het volume te regelen. Wat het meest opvalt, is de kromming aan de randen. Bij de oude iPad begon die al een flink stuk vanaf de zijkant, maar bij de Air is de achterzijde bijna geheel plat, met een klein afgerond randje. Ook de kleur van de behuizing is veranderd; in navolging van de iPhone 5s is ook de iPad Air verkrijgbaar in de kleurstellingen silver en space gray.

Apple iPad Air versus iPad 4

In de onderste rand zit in het midden de Lightning-connector, net als bij de iPad 4, die aan beide kanten geflankeerd wordt door een luidspreker. Op de oude iPad zat deze nog achterop.

iPad AiriPad (4e)Xperia Tablet ZSurface 2 Note 10.1
Scherm 9,7" 9,7" 10,1" 10,6" 10,1"
Lengte 240mm 241mm 266mm 274mm 243mm
Breedte 169,5mm 185mm 172mm 173mm 171mm
Dikte 7,5mm 9mm 6,9mm 8,9mm 7,9mm
Gewicht 469 gram 652 gram 483 gram 630 gram 535gram

Het grote verschil zit natuurlijk niet in het uiterlijk, maar in de afmetingen en het gewicht. De lengte is nagenoeg gelijk gebleven, maar Apple heeft vooral aan de breedte geschaafd. Net zoals bij de iPad mini zijn de bezels aan de zijkant nu fors kleiner dan die aan de boven- en onderkant. Het scheelt in de breedte in totaal anderhalve centimeter en dat maakt dat de iPad Air er van voren duidelijk anders uitziet dan het vorige model. In de praktijk levert het weinig verschil op. Omdat de rand dunner is, rust je sneller met je duim op het scherm, maar iOS weet daar goed rekening mee te houden en registreert het niet als bewuste aanraking.

iPad Air versus iPad 4

Een tablet die wat kleiner is, maar wel hetzelfde schermformaat behoudt is fijn, maar wat je in de praktijk vooral merkt is het lagere gewicht. Zoals gezegd was dit ook een punt waarop Apple verbeteringen moest doorvoeren, omdat andere fabrikanten de iPad op dit vlak aan het voorbijstreven waren. Die verbeteringen zijn met de behuizing van de Air zeker gemaakt. Het gewichtsverschil tussen de 4e generatie iPad en de iPad Air komt uit op 183 gram. Anders gezegd: het gewicht van de iPad Air bedraagt 72 procent van dat van de voorgaande iPad.

Dat verschil is meteen duidelijk als je de Air voor het eerst oppakt. Waar het vasthouden met één hand bij de oude iPad geen pretje was en we al snel de neiging hadden de tablet ergens op te leggen of ergens tegenaan te laten leunen, speelt dat bij de Air een stuk minder. Hij kan zich natuurlijk nog steeds niet meten met een tablet die fysiek kleiner is, zoals een iPad mini, maar binnen het segment van 10"-tablets is de nieuwe iPad een van de fijnste modellen om vast te houden. De enige kanttekening daarbij is dat het nieuwe ontwerp een scherper randje aan de zijkant introduceert en afhankelijk van hoe je de tablet vasthoudt kan dat irriteren. De meningen op de redactie daarover waren verdeeld.

Apple iPad Air Apple iPad Air Apple iPad Air Apple iPad Air

Hardware: A7-soc en M7-coprocessor

De iPad Air bevat vrijwel dezelfde Apple A7-soc als de iPhone 5s. Momenteel is het de enige ARM-soc die gebaseerd is op de ARMv8-instructieset. Concurrenten als Samsung, Nvidia en Qualcomm baseren hun chips nog altijd op de ARMv7-architectuur, al zijn zij achter de schermen natuurlijk ook hard aan het werk om een ARMv8-chip de deur uit te krijgen. Het is een goede demonstratie van de grote stappen die Apple op ontwikkelgebied gemaakt heeft. Een aantal jaar terug kocht het zijn socs nog in bij andere partijen en nu is het, geholpen door een paar slimme overnames, opeens koploper op het gebied van soc-ontwerp.

Benchmarks tonen aan dat de A7 onder de streep over meer rekenkracht beschikt

Het voordeel van de overstap naar ARMv8 is tweeledig. Ten eerste zijn er nieuwe instructies beschikbaar, waardoor sommige berekeningen sneller uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast zijn general purpose-registers nu 64bit en dat is een voordeel als met getallen en strings gewerkt wordt die niet in een 32bit-register passen. Een ander voordeel is de mogelijkheid om grotere hoeveelheden geheugen te adresseren, maar aangezien de Air slechts 1GB werkgeheugen heeft, is dat een voordeel dat Apple nog niet benut.

Om alles uit de nieuwe architectuur te halen zullen app-ontwikkelaars hun broncode moeten aanpassen, maar ook zonder die aanpassingen moeten apps al sneller draaien dan op een ARMv7-chip. Dat maakt de A7 vooral een toekomstvaste soc en het zal nog wel even duren voordat ontwikkelaars alle beschikbare rekenkracht volledig weten te benutten.

Apple A7 die-shot (copyright: Chipworks)

Apple A7 die-shot (copyright: Chipworks. Klik voor vergroting)

Apple geeft nauwelijks details vrij over de precieze opbouw en werking van de soc, behalve dat hij gebaseerd is op de ARMv8-instructieset en overweg kan met 64bit-instructies. Onze dank gaat daarom uit naar de mensen van AnandTech die verder onderzoek gedaan hebben naar de soc en meer te weten zijn gekomen. Een deel van de informatie op deze pagina is gebaseerd op hun bevindingen.

We wisten al dat de A7 bestaat uit twee door Apple zelf ontworpen processorkernen die luisteren naar de codenaam Cyclone. Deze blijken in de iPad Air net wat hoger te zijn geklokt dan in de iPhone 5s, op 1,4GHz in plaats van 1,3GHz. Verder is de Air in staat om zijn maximale kloksnelheid voor langere tijd aan te houden, omdat hij in de grote iPad-behuizing zijn warmte beter kwijt kan dan in een kleine iPhone.

Dankzij de nieuwe instructieset kan de A7 meer werk verzetten per kloktik en daardoor hoeft de chip niet erg hoog geklokt te worden. 1,4GHz lijkt op papier niet veel in vergelijking met de 2,3GHz die Qualcomms Snapdragon 800-soc kan aantikken, maar benchmarks tonen aan dat de A7 onder de streep over meer rekenkracht beschikt. Apple heeft natuurlijk het voordeel dat het zowel de hardware als de software zelf ontwikkelt en beide daardoor naadloos op elkaar kan laten aansluiten.

De nieuwe Rogue-gpu

Apple heeft ervoor gekozen om geen X-variant van de A7 voor de iPad Air te maken, zoals gebeurde bij de A5- en A6-socs. Dat deed Apple destijds omdat het Retina-scherm van de iPads meer van de iPhone-chips eiste dan ze konden leveren, vooral op het gebied van geheugenbandbreedte. De X-varianten hadden daarom krachtigere gpu's en een bredere geheugenbus.

Blijkbaar is Apple ervan overtuigd dat de A7 geen problemen zal hebben met de hoge resolutie van het Retina-scherm en heeft het vertrouwen in de nieuwe gpu die bij Imagination Technologies wordt ingekocht. Het gaat om de G6430, een variant van de zesde generatie, die ook bekendstaat als Rogue. Die gpu moet hier maar liefst vier keer zoveel pixels per frame renderen als bij de iPhone 5s, waarmee we durven stellen dat hij ruim bemeten is voor de iPhone 5s en pas in de iPad Air echt aan het werk moet.

De M7-coprocessor

Apple M7Net als de iPhone 5s beschikt de iPad Air over een coprocessor, genaamd M7. Dit is een kleine, energiezuinige chip, die constant verschillende sensoren uitleest, waaronder de bewegingssensor. Daardoor kan de iPad herkennen wanneer hij opgepakt wordt en beweegt, en daar eventueel naar handelen. Technisch gezien is dat ook allemaal mogelijk met de A7, maar die zou daarvoor constant actief moeten zijn, met als gevolg dat de accu sneller leeg raakt.

Er zijn op dit momemt niet veel apps die gebruikmaken van de M7, maar de mogelijkheden zijn legio. Vooral bij smartphones kun je interessante dingen doen als je weet of het toestel bewogen wordt en kunt herkennen hoe snel dit gebeurt. In theorie kan een apparaat de navigatie-app starten zodra het detecteert dat het met grote snelheid beweegt. Om te voorkomen dat dit in de trein gebeurt, zou je via bluetooth kunnen kijken of de autoradio zich dichtbij bevindt. Dankzij deze chip zijn stappentellers bijvoorbeeld veel zuiniger te implementeren. Dit zijn echter toepassingen die beter aansluiten bij een smartphone. We zijn dan ook benieuwd met welke tablettoepassingen ontwikkelaars op de proppen komen.

Draadloos

Apple maakt met de iPad Air net als bij de iPhone 5s nog niet de overstap naar de 802.11ac-specificatie voor wifi. Met die nieuwe draadloze standaard zijn doorvoersnelheden van meer dan 1Gbit/s mogelijk. Android-smartphones ondersteunen wifi-ac al sinds eerder dit jaar en de eerste tablets met wifi-ac en Android zullen niet lang meer op zich laten wachten. Aangezien iPads meestal een jaar meegaan voordat een opvolger gepresenteerd wordt, hadden we ondersteuning voor wifi-ac wel fijn gevonden, want in 2014 zal het zeker gemeengoed zijn bij goede routers.

16GB geheugen vinden we anno 2013 een beetje karig worden

Het is des te gekker als je bedenkt dat Apples nieuwste Airport Express-router wel ondersteuning voor 802.11ac biedt, net als de nieuwe Macbooks. Ook vrijwel elke andere routerfabrikant heeft al ac-routers in het assortiment en sommige fabrikanten zijn al aan hun tweede generatie toe. Daarnaast worden apps steeds groter, mede door 64bit-ondersteuning, waardoor extra bandbreedte welkom is. Bij een tablet in deze prijsklasse vinden we het eigenlijk vanzelfsprekend dat hij de laatste technologie ondersteunt, maar op dit vlak is dat dus niet zo.

De wifi-chip is niet geheel hetzelfde gebleven, want Apple heeft de doorvoersnelheden bij gebruik van wifi-n verbeterd door een extra antenne toe te voegen. Door gebruik van mimo ligt de maximale doorvoersnelheid nu op 300Mbit/s, terwijl dat voorheen nog 150Mbit/s was. Daarnaast komt de tweede antenne van pas bij het gebruik van AirDrop. Eén antenne wordt dan gebruikt om verbinding te houden met het wifi-netwerk, terwijl de andere gebruikt wordt voor de AirDrop-verbinding.

Opslagcapaciteit

Het instapmodel van de iPad is, net als bij het allereerste model, uitgerust met 16GB geheugen en dat vinden we anno 2013 een beetje karig worden. Apps worden steeds groter, de resolutie van videobestanden is inmiddels gestegen en ook games nemen steeds meer ruimte in. Daarom hadden we het netjes gevonden als Apple het 16GB-model met pensioen had gestuurd en de iPad standaard met 32GB zou leveren.

Als je nu wat extra capaciteit wil moet je behoorlijk diep in de buidel tasten. Apple vraagt 90 euro om de opslagcapaciteit te verdubbelen en zonder de aanwezigheid van een micro-sd-slot heb je weinig keus. Die meerprijs is prima als je van 64GB naar 128GB gaat, maar de kleinere stap van 16GB naar 32GB kost je dus hetzelfde. Om een indruk te geven hoe gek je het kunt maken: ons testmodel met 128GB opslag en lte-ondersteuning kost 869 euro.

De A7 getest: benchmarks

IOS is en blijft een lastig besturingssysteem om te benchmarken. Ten eerste zijn er weinig tools voorhanden en ten tweede is het in vergelijking met Windows en Android moeilijk om inzicht te krijgen in wat er precies onder de motorkap gebeurt. We hebben voor deze review een combinatie van synthetische tests en reallife-tests gedraaid.

We beginnen met Geekbench, een klassieker voor iOS. Geekbench doet een heleboel verschillende deeltests, zowel single- als multithreaded, en voegt die samen tot een totaalscore. Het gaat om zoveel deeltests dat we enkel de totaalscore presenteren, omdat het anders onoverzichtelijk zou worden. De deeltests betreffen onder andere versleutelen en ontsleutelen met aes en sha, comprimeren via bzip, beeldcompressie met de png-codec en nog wat andere beeldverwerkingen, zoals verscherpen en blurren. Daarnaast worden de geheugensnelheid en -bandbreedte getest.

GeekBench - singlecore
Telefoon / TabletSoCin punten, hoger is beter
Apple iPad Air Apple A7
********
1475
iPad (4e generatie) (iOS 7) Apple A6X
****
780
iPad mini Apple A5
*
262

Als we enkel naar de singlethreaded-prestaties kijken, weet de A7 al een indrukwekkende score neer te zetten, die bijna twee keer zo hoog is als die van de A6X uit de vorige iPad. In vergelijking met de A5-soc uit de iPad mini en iPad 2 is het verschil nog vele malen groter. De nieuwste versie van GeekBench ondersteunt de ARMv8-instructieset en dat is goed te zien.

GeekBench - multicore
Telefoon / TabletSoCin punten, hoger is beter
Apple iPad Air Apple A7
********
2684
iPad (4e generatie) (iOS 7) Apple A6X
****
1425
iPad mini Apple A5
*
497

Als beide cores aan het werk mogen, stijgen de absolute scores, maar de verhoudingen blijven grofweg gelijk.

De Rogue-gpu moet in de iPad Air een stuk harder aan de bak dan in de iPhone 5s. Het Retina-scherm op de tablet bevat namelijk vier keer zoveel pixels als het scherm van Apples nieuwste telefoon. We trappen de gpu-tests af met de crossplatform-benchmark GFXBench, die we ook regelmatig op Android-toestellen draaien. Omdat we een indruk willen krijgen van de onderlinge prestaties van socs, hebben we zowel telefoons als tablets opgenomen in de resultaten.

We hebben eerst de off-screen-variant gedraaid. Deze rendert de benchmarkscene naar een offscreen-buffer met een resolutie van 1920x1080 pixels. Op deze wijze worden de verschillende schermresoluties niet meegewogen en krijgen we een goed beeld van de absolute rekenkracht van de gpu's.

De A7-soc uit de iPad Air eindigt in deze test bovenaan, met nipte voorsprong op de Snapdragon 800 van Qualcomm. Het verschil is slechts 1 frame per seconde en de twee grafische chips zijn in deze test dus grofweg even snel. In de iPhone 5s lijkt de gpu van de A7-soc wat lager geklokt, want met een score van 24 beelden per seconden is hij iets meer dan tien procent trager dan de iPad Air. Het verschil met de gpu van de vorige generatie uit de A6X is groot; de A7 is bijna zestig procent sneller.

GFXBench T-Rex HD - onscreen
Telefoon / TabletSoCResolutieframerate in fps, hoger is beter
Apple iPhone 5s Apple A7 1136x640
********
36,0
Samsung Galaxy Note 3 Snapdragon 800 1920x1080
******
26,0
Apple iPad Air Apple A7 2048x1536
*****
21,0
Nexus 7 (2013) Snapdragon 600 1920x1200
****
16,0
G Pad 8.3 Snapdragon 600 1920x1200
***
14,7
iPad (4e generatie) (iOS 7) Apple A6X 2048x1536
***
12,0
Sony Xperia Tablet Z Snapdragon S4 Pro 1920x1200
***
12,0
Galaxy Note 8.0 Exynos 4412 1280x800
*
6,5
Samsung Galaxy Tab 3 8" Exynos 4212 1280x800
*
6,0

Absolute kracht is zeker interessant, maar in de praktijk is de resolutie van het beeldscherm natuurlijk van grote invloed. Daarom draaien we ook de onscreen-versie van de benchmark. Hier zien we duidelijk het effect van de hoge resolutie van het Retina-scherm op de iPad. Waar de framerate eerst hoger lag dan bij de iPhone 5s, ligt hij nu significant lager. Dat heeft alles te maken met de relatief lage schermresolutie van de iPhone 5s.

De iPad Air weet alsnog Android-apparaten met full-hd met een Snapdragon 600 voor te blijven. Kijken we echter naar apparaten met een Snapdragon 800 die een full-hd-resolutie moeten aansturen, dan zien we dat die beter presteren dan de iPad Air. Vergeleken met de iPad van vorig jaar doet de iPad Air het opnieuw goed, met een score die grofweg driekwart hoger ligt.

GFXBench richt zich primair op de gpu en laat de cpu daarbij redelijk ongemoeid, maar als je echte games gaat draaien, worden beide onderdelen van de soc belast. De subtest Ice Storm Unlimited van de benchmark 3DMark simuleert dat door naast grafische ook physics-berekeningen te doen. Aan de onderlinge rangorde verandert echter niets.

Schermkwaliteit: vertrouwd Retina-scherm

De iPad Air is alweer de derde iPad die voorzien is van Apples Retina-scherm. Van andere componenten zouden we misschien zeggen dat ze na drie generaties wel aan vervanging toe zijn, maar bij het beeldscherm van de iPad vinden we die noodzaak minder groot. Het kan zich nog prima meten met de concurrentie en ook op zichzelf bekeken is er maar weinig op aan te merken. De resolutie van 2048x1536 pixels is hoog genoeg om tekst en andere zaken scherp weer te geven en ook de kijkhoeken en kleurreproductie zijn nog steeds goed.

iPad Air

We hebben het scherm aan onze standaardtestmethodiek onderworpen om te kijken of Apple nog zaken heeft aangepast sinds de vorige generatie.

Helderheid en contrast

Contrast
Telefoon / Tabletin verhouding , hoger is beter
Nexus 7 (2013)
********
1283:1
Apple iPad Air
*******
1104:1
Microsoft Surface 2
******
1010:1
Galaxy Note 8.0
******
992:1
Sony Xperia Tablet Z
******
970:1
iPad (4e generatie)
*****
880:1

Apple lijkt het een en ander aangepast te hebben sinds de vorige iPad of de schermen moeten onderling verschillen, want onze contrastmeting komt met een verhouding van 1104:1 een stukje hoger uit dan bij het vorige model. Het verschil zorgt ervoor dat de iPad Air naar de tweede plek van de ranglijst opschuift. Googles Nexus 7 weet echter het beste contrast neer te zetten.

Helderheid
Telefoon / Tabletin nits, hoger is beter
Nexus 7 (2013)
********
539
Apple iPad Air
******
411
Galaxy Note 8.0
******
409
Sony Xperia Tablet Z
******
389
iPad (4e generatie)
******
387
Microsoft Surface 2
******
384

Ook de helderheid is wat beter dan bij de vorige iPad, maar het verschil is niet groot. Met 411cd/m² is het scherm helder genoeg om binnenshuis een mooi beeld te geven en ook in situaties met meer licht kom je er nog heel ver mee. De Nexus 7 spant alweer de kroon.

Kleurreproductie

Als Apple het Retina-label aan een scherm hangt, weet je niet alleen dat de resolutie hoog ligt, maar ook dat het scherm gekalibreerd is en kleuren dus accuraat weet weer te geven. Om te kijken of er op dit vlak nog zaken zijn gewijzigd hebben we het scherm aan onze gebruikelijke kleurmetingen onderworpen.

iPad Air - grayscale

iPad Air - gamut

Gemiddelde kleurfout (dE2000)
Telefoon / Tabletin dE2000, lager is beter
Apple iPad Air
***
2,2
iPad (4e generatie)
***
2,2
Nexus 7 (2013)
***
2,4
Sony Xperia Tablet Z
******
5,0
Microsoft Surface 2
********
6,4

De kleurreproductie van de iPad Air is vrijwel identiek aan die van de vorige iPad. De kleurtemperatuur is behoorlijk constant en als we de kleurreproductie afzetten tegen het srgb-spectrum is de kleurfout in dE2000 slechts 2,2 en dat is met het menselijk oog niet of nauwelijks waar te nemen. Zelfs voor fotografen en andere beeldpuristen is het scherm dus zeker goed genoeg.

Software en snelheid: iOS 7

De iPad Air draait iOS 7.0.3, dat inmiddels alweer behoorlijk ingeburgerd is. Dat komt natuurlijk omdat Apple vroeg in de zomer al een bètatest van start liet gaan en hoewel bètaversies officieel alleen door ontwikkelaars geïnstalleerd mogen worden, grijpen veel gebruikers de kans aan om alvast een testritje te maken met de nieuwste versie. Voor een uitgebreide uiteenzetting van wat er allemaal nieuw is in iOS 7 verwijzen we naar onze review uit september. Die is weliswaar op de iPhone gebaseerd, maar het gros van de vernieuwingen gaat ook op voor de iPad. Op deze pagina kijken we verder naar de softwarezaken die specifiek voor de iPad interessant zijn.

Snelheid

De iPad 3 was in combinatie met iOS 7 geen snelheidsmonster meer, maar de iPad 4 kon nog goed meekomen. Uit de benchmarks blijkt dat de iPad Air een stuk sneller is, maar in de praktijk merk je daar ten opzichte van de iPad 4 niet veel van. Sommige apps starten een fractie sneller, maar de handelingen die je bij normaal gebruik in de interface verricht, voelen even soepel aan.

Ook de dingen die niet soepel aanvoelen, komen bij de iPad 4 en Air overeen. Zo is er soms wat gestotter waar te nemen als je met het 'knijp'-gebaar een app verlaat en terugkeert naar het homescreen. Dat gebeurt echter maar sporadisch en bij normaal gebruik is de iPad Air simpelweg een heel snelle tablet.

iOS 7 op iPad AiriOS 7 op iPad AiriOS 7 op iPad AiriOS 7 op iPad Air

Browserbenchmarks

Een van de meest gebruikte apps op een tablet is waarschijnlijk de browser. Safari is dankzij de A7-soc razendsnel, maar we zijn tijdens de testperiode wel een paar crashes tegengekomen op de meest willekeurige momenten. De app herstarten is zo gepiept, maar mooi is anders.

De webbased benchmarks Peacekeeper en Kraken bevestigen wat we subjectief al ervoeren bij het browsen. De combinatie van Safari en de Apple A7 scoort in Peacekeeper meer dan twee keer zo hoog dan het snelste Android-toestel. Ook in Kraken is de Air een klasse apart, al is het verschil met het Android-kamp hier kleiner.

Meer productiviteit met gratis apps

Onlangs heeft Apple verschillende betaalde apps gratis gemaakt, de zogeheten iWork- en iLife-bundels. Het gaat specifiek om de apps Pages, Numbers, Keynote, iPhoto en iMovie. Voorheen moesten gebruikers die apps los aanschaffen in de App Store, maar sinds september zijn ze gratis bij elk nieuwe iOS-apparaat. Voor de OS X-versies van die apps geldt trouwens hetzelfde. Dat betekent dus niet dat je ze ook gratis krijgt op je bestaande iOS-apparaat.

Wat mediaproductie betreft heeft de iPad een streepje voor op de rest

De apps zijn opnieuw ontworpen voor iOS 7 en volgens Apple vanaf de grond af opnieuw opgebouwd voor de nieuwe A7-soc, waardoor ze flink sneller moeten werken. Daarnaast zijn de bestandsformaten met de desktopversies gelijkgetrokken, waardoor je een Pages-document bijvoorbeeld op je Mac kunt aanmaken en vervolgens op je iPad verder kunt bewerken.

iWork en iLife op iPad AiriWork en iLife op iPad AiriWork en iLife op iPad AiriWork en iLife op iPad AiriWork en iLife op iPad AiriWork en iLife op iPad AiriWork en iLife op iPad AiriWork en iLife op iPad Air

Het is een mooi gebaar van Apple, waarmee kopers van een nieuw iOS-apparaat zeker blij zullen zijn. De stap was ook wel nodig, want Microsoft levert bijvoorbeeld met Windows RT een volledig Office-pakket mee, en Google heeft de Android-app Quickoffice gekocht en levert deze nu gratis mee. Daarnaast heeft Google natuurlijk zijn vertrouwde online-Office-tools. Alledrie de bedrijven zien dus in dat mensen hun tablets niet alleen voor consumptie willen gebruiken, maar dat er ook af en toe nog wat geproduceerd moet worden.

Wat mediaproductie betreft heeft de iPad toch wel een streepje voor op de rest, want Windows en Android hebben eigenlijk geen meegeleverde apps die op gelijke voet staan met GarageBand, iPhoto en iMovie. Volgens Apple is de Air zo snel dat uitgebreide foto- en videobewerking echt realistische gebruikscenario's voor een tablet worden. We hebben daarom gekeken hoe veel sneller de A7 op dat vlak nou eigenlijk is, door een testje met iMovie uit te voeren.

Eerst hebben we met de iSight-camera wat filmpjes gemaakt en die vervolgens in iMovie geïmporteerd. Daaraan voegden we enkele foto's toe. Het geheel plakten we toen aan elkaar met wat animaties, waarbij we de framerates van verschillende videoclips aanpasten. Als laatste voegden we een soundtrack toe. Het hele project, van iets meer dan een minuut lang, exporteerden we vervolgens met een resolutie van 1920x1080 pixels.

Exporteren iMovie
ModelSoCTijd (in seconden)
iPad Air Apple A7
*****
31,6
iPad (4e gen) Apple A6X
********
56,9
iPad mini Apple A5X
**********
69,3

De Air klaarde het klusje in een dikke 31 seconden, terwijl de iPad van de vorige generatie er bijna een minuut voor nodig had. De iPad mini met de A5X-soc is op zijn beurt nog een beetje trager.

We hebben nog een paar andere gebruiksscenario's gesimuleerd door twee grote games te installeren en vervolgens te kijken hoe lang het duurde om de games te starten.

Opstarten Real Football 2013
ModelTijd (in seconden)
iPad Air
******
12,48
iPad (4e gen)
*********
17,6
iPad mini
**********
19,6
Opstarten Real Racing
ModelTijd (in seconden)
iPad Air
*********
31
iPad (4e gen)
*********
32
iPad mini
**********
36,2

Bij Real Racing is er nauwelijks verschil tussen de twee grote iPads, vermoedelijk omdat de game alleen maar de spelwereld en textures laadt. Daarvoor is vooral de snelheid van het nand-geheugen van belang en niet zozeer de soc.

Real Football lijkt wel meer te doen dan enkel dom data laden, want de iPad Air weet de game sneller te starten dan de andere varianten. Wellicht is de speldata gecomprimeerd en moeten er zaken uitgepakt worden tijdens het starten.

Accuduur: meer dan beloofd

Toen Apple met de overstap van de iPad 2 naar de iPad 3 de schermresolutie verhoogde, werd de accu flink groter. Dat moest ook wel; het grote scherm slurpte meer energie en daarnaast moest de extra krachtige soc van stroom worden voorzien. Dat had natuurlijk tot gevolg dat de iPad 3 zwaarder en dikker was dan zijn voorganger. Met de vierde iPad was het niet anders.

Voor de iPad Air was Apple genoodzaakt om de accu weer kleiner maken, anders was het onmogelijk om de behuizing zo dun te krijgen. Dit heeft volgens de fabrikant geen enkele invloed op de accuduur. De stroombesparing aan de componenten, in het bijzonder de A7-soc, zou voldoende moeten zijn om het verlies aan accucapaciteit te compenseren.

Bij het draaien van onze standaardbrowsetest liepen we tegen een probleem aan. Safari op iOS 7.0.3 weigerde de verschillende websites netjes te laden. Al snel kwamen we erachter dat dit te maken heeft met de opbouw van de test en de manier waarop de sites via een iframe geladen worden vanaf verschillende domeinen. Voorheen ondervonden we daar geen problemen mee, maar de teugels op het gebied van veiligheid worden aangehaald, zowel door de browsers als door de websites zelf, en Safari crashte zelfs meer dan eens tijdens de test.

Omdat we dit gedrag waarschijnlijk binnenkort ook in andere mobiele browsers zullen tegenkomen, zijn we aan de slag gegaan met het bedenken van een nieuwe testmethode. We grijpen deze kans meteen aan om de test op verschillende plekken te tweaken, waarbij we een poging doen om wat meer 'menselijk' browsegedrag na te bootsen en de workload te verhogen. Dit is een lopend project en we hebben dus spijtig genoeg nog geen browseresultaten voor de iPad Air.

Gelukkig bestaat onze accutestsuite uit twee onderdelen. Naast een browsetest doen we ook altijd een videotest. Hierbij wordt een full-hd-videobestand op repeat afgespeeld tot de tablet volledig leeg is. Dat bestand heeft een resolutie van 1920x1200 pixels en maakt gebruik van de x264-codec voor video en mp3 voor audio.

In de filmtest doet de Air het net even beter dan de door Apple beloofde tien uur. Hij hoeft alleen in Microsofts nieuwe Surface 2 zijn meerdere te erkennen.

Specificaties en productfoto's

Merk en uitvoering
Categorie Tablets
Merk Apple
Serie iPad
Product Apple iPad Air
Uitvoering Air WiFi 16GB
Besturingssysteem iOS 7
Beeld
Schermdiagonaal 9,7"
Schermresolutie 2048x1536 (QXGA)
Schermtype LCD
LCD Panel IPS
Touchscreentechniek Capacitief
Multitouch Ja
Backlight Led: Edge-lit
Cameraresolutie 5Mp
Cameraresolutie (voor) 1,2Mp
Fysieke specificaties
Kleuren Zilver
Gewicht 469g
Lengte 240mm
Breedte 169,5mm
Diepte 7,5mm
Technische specificaties
CPU Core Dualcore
Opslagcapaciteit 16GB
Hardeschijftype Solid State Disk
CPU-type Apple A7
Snelheid 1,4GHz
Accucapaciteit (Wh) 32Wh
Interfaces
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 4.0
Overige specificaties
Tablet extra's Bewegingssensor
Taal Meertalig
Fabrieksgarantie 1 jaar carry in
Apple iPad Air versus iPad 4 Apple iPad Air Apple iPad Air Apple iPad Air Apple iPad Air Apple iPad Air Apple iPad Air Apple iPad Air Apple iPad Air Apple iPad Air

Alternatieven

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Apple iPad Mini Retina WiFi 16GB Zilver
Apple iPad Mini Retina WiFi 16GB Zilver

Apple maakt de keuze tussen de iPad en iPad mini dit jaar wel erg makkelijk. De tablets zijn op het gebied van uiterlijk en hardware namelijk identiek, de mini is simpelweg kleiner. Daarnaast is hij bijna honderd euro goedkoper. Wil je dus een nieuwe iPad, dan hoef je alleen maar een maat te kiezen.

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Google Nexus 10 32GB Zwart
Google Nexus 10 32GB Zwart

De Google Nexus 10 is al een tijdje uit, maar biedt net als de nieuwe iPad een snelle soc en een mooi scherm met een hoge resolutie. Hij is ongeveer 150 gram zwaarder en heeft een andere beeldverhouding dan de Air. Wel is de Nexus 10 meer dan honderd euro goedkoper.

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Google Nexus 7 32GB WiFi (2013) Zwart
Google Nexus 7 32GB WiFi (2013) Zwart

Als je de iPad Air iets te groot vindt en je ook blij wordt van Android, komt de Nexus 7 van Google en Asus automatisch in het vizier. Hij is voorzien van een van de beste tabletschermen van dit moment en heeft daarnaast snelle hardware.

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Microsoft Surface 2 32GB Zwart
Microsoft Surface 2 32GB Zwart

Microsofts Surface 2 is onlangs uitgekomen en blijkt een grote verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De resolutie is verhoogd, hij is sneller, de accu gaat langer mee en hij wordt geleverd met Office en Outlook. Dat maakt de Surface vooral interessant voor wie een productieve tablet zoekt.

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Sony Xperia Tablet Z WiFi 16GB Zwart
Sony Xperia Tablet Z WiFi 16GB Zwart

Er is eigenlijk maar één grote tablet die bij de iPad Air in de buurt komt als het om gewicht en dikte gaat, en dat is de Xperia Tablet Z van Sony. Hij is slechts 6,9mm dik en weegt 483 gram. De specs van de Xperia Tablet Z zijn evenmin verkeerd, dankzij een quadcore-soc van Qualcomm en een ips-scherm met een resolutie van 1920x1200 pixels.

Conclusie

Ons grootste kritiekpunt bij de laatste twee iPads was het gewicht en met de iPad Air kunnen we op dat vlak niet meer klagen. In één generatie is de iPad van een van de zwaarste tablets tot de lichtste geworden, in het 10"-segment dan. En dat is in onze ogen belangrijk; een tablet moet eigenlijk verdwijnen in je handen, het draait allemaal om het scherm en de interface. Je kunt hem, ondanks het lage gewicht, niet voor eeuwig met één hand in de lucht houden, maar het verschil met de vorige iPad is groot.

Het Retina-scherm is onveranderd, maar dat vinden we niet erg. Alleen de Nexus 7 weet enige competitie te leveren en we zien de noodzaak voor meer pixels op dit moment niet. De enige manier waarop Apple een sprong in beeldkwaliteit zou kunnen maken is met de overstap naar een amoled-scherm, maar daarvoor is het technisch gezien nog te vroeg.

Heb je op dit moment een iPad 1 of 2, dan is de overstap naar de Air groot

De Apple A7 bewijst ook in de iPad Air zijn mannetje te staan en geen moeite te hebben met de hoge resolutie. In de praktijk voelt de Air niet veel sneller dan de iPad 4, maar dat komt ook doordat Apple zijn zaakjes wat dit betreft al goed op orde had. Op papier heeft de A7, zeker in combinatie met de M7, nog veel meer in zijn mars en het zal nog wel even duren voordat alle app-ontwikkelaars daarvan gebruikmaken.

Afgezien van het gewicht is er in de praktijk weinig verschil met de iPad 4 en die upgrade is dan ook niet de meest logische. Heb je op dit moment echter een iPad 1 of 2, dan is de overstap naar de Air een grote en ga je er op alle vlakken flink op vooruit. Ook voor mensen die hun eerste tablet willen aanschaffen is de iPad Air een van de modellen die je boven aan je lijstje moet hebben.

Goedkoop is de iPad nooit geweest en daar komt met de Air geen verandering in. Vooral de modellen met meer opslag zijn flink aan de prijs en daarom was het netjes geweest als Apple het basismodel wat meer opslagcapaciteit had gegeven of de meerprijs voor extra geheugen wat had verlaagd.

De Air zal waarschijnlijk weinig mensen uit het Android- of Windows-kamp overhalen, want functioneel blijft Apple trouw aan zijn principes. Wil je dus je tablet tweaken, bestanden beheren zonder iTunes, micro-sd-kaartjes gebruiken en veel zaken aanpassen, dan moet je nog steeds niet bij de iPad zijn. We denken echter dat er een grote groep is die daar geen behoefte aan heeft en voor hen is de iPad waarschijnlijk de beste grote tablet die je op dit moment kunt kopen.

Pluspunten

  • Erg dun en licht
  • Mooi scherm
  • Snel met nog veel potentie

Minpunten

  • Geen 802.11ac
  • Standaard 16GB is aan de krappe kant en extra opslag is duur

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Reacties (350)

350
332
208
12
0
52
Wijzig sortering
Anoniem: 538812 11 november 2013 08:38
Mooie tablet. Dat zeker heb hem ook.

Maar om te zeggen Apple has done it again.
Beetje overdreven.

Tuurlijk is hij dunner en lichter.
Komt niet door Apple maar door de technieken.
Schermen worden dunner , batterijen, etc.

Dat Apple zeer goed zou krijgen was te verwachten.
Is het zeer goed. Ik vind gewoon goed.

Het spijt me om te zeggen , maar ondanks alle iPads en iphones die er zijn geweest en ook heb gehad is het nu een beetje op. Ben wat betreft de telefoon al over op een android en eerlijk gezegd is dat pas een smartphone. Je kan veel en mag veel en bepaal zelf wat ik wil gebruiken en hoe.

De iPad is in grote lijnen ook weer hetzelfde als de 3/4.
Het enige wat nog steeds geldt zijn de absurde hoge prijzen.

Mijn mening. Zal zeker een aantal minnen gaan betekenen , maar het aandeel in zowel phones als tablets neemt toch wel rap af. Wellicht dat mensen wakker worden en inzien dat de prijzen veel te hoog zijn voor wat je krijgt.
En nee aluminium zijn geen goud prijzen.
Tuurlijk is hij dunner en lichter.
Komt niet door Apple maar door de technieken.
Schermen worden dunner , batterijen, etc.
Dan heb je de review dus niet gelezen. De reden dat deze zo dun en licht is, is o.a. omdat de batterij een flink stuk kleiner is (32,4 mWh i.p.v. 42,5 mWh), dat is dus 23% minder capaciteit, bij gelijkblijvende accuduur. Dit is mogelijk omdat de A7, door Apple zelf ontwikkeld, een stuk zuiniger is dan de A6. Dit is wel degelijk een techniek van Apple zelf.

Daarnaast vind ik het een goedkoop argument, alsof een tablet maken niets meer is dan 'shoppen bij leveranciers'. Als dat zo is, waarom is er dan geen enkele tablet die net zo goed is op het gebied van schermkwaliteit, snelheid, gewicht, dikte en batterijduur? Dat komt puur omdat ontwerp gewoon uitstekend is (een ontwerp is veel meer dan alleen het uiterlijk), en dat is toch echt iets wat Apple zelf heeft gedaan.

Edit: waarschijnlijk klopt mijn post niet. Lees hier:

watercoolertje in 'reviews: Apple iPad Air: van zwaargewicht naar lichtgewicht'

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 18:58]

Dan heb je de review dus niet gelezen. De reden dat deze zo dun en licht is, is o.a. omdat de batterij een flink stuk kleiner is (32,4 mWh i.p.v. 42,5 mWh), dat is dus 23% minder capaciteit, bij gelijkblijvende accuduur. Dit is mogelijk omdat de A7, door Apple zelf ontwikkeld, een stuk zuiniger is dan de A6. Dit is wel degelijk een techniek van Apple zelf.
Volgens mij zit de winst vooral in het scherm wat deze keer een IGZO zou zijn, en bijna 60% zuiniger is dan het scherm uit de iPad 4 :)

Bron dat de A7 niet echt efficienter is: https://www.abiresearch.c...moto-x-outpaces-competiti
The A7 processor drew 1100mA during fixed point operations and 520mA during floating point operations. The iPhone 5 drew 485mA and 320mA for the same test.
Bron voor IGZO scherm: http://www.idownloadblog....en-display-expert-claims/
Soneira suspects Apple is using IGZO panels for the iPad Air based on the 57 percent improvement in power efficiency of the iPad Air’s display versus previous iPads.
Dus als je het mij vraagt is alle winst voor de batterij door het scherm gekomen, en de CPU die groter is geworden en niet kleiner, is ook gewoon meer gaan verbruiken...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:58]

Nee, niet correct. In de iPhone 5 zat de A6 chip. In de iPad 4 zat de A6X chip. Met dubbele GPU tenopzichte van de A6 en ook nog eens hoger geklokt. De SOC is wel degelijk zuiniger ten opzichte van de SOC die in de vorige iPad zat.
Maar zijn conclusie dat het scherm de grootste energiebesparing heeft opgeleverd is correct.
Nja, mogelijk inderdaad. Ik weet niet wat de energiebesparing is op de SOC. Maar over het algemeen is het zo in smartphone's e.d. dat de schermen het meeste stroom nemen.

Maar ik denk dat de A(5,6)X modellen van Apple niet de zuinigste in zijn klasse waren. De A7 is een stap in snelheid vooruit en in zuinigheid. In de voorgaande modellen van de iPad had de iPad een "beefed up" model van de chip in de telefoon die in hetzelfde jaar gelanceerd werd. Nu is het enige verschil een kleine 100mhz in kloksnelheid. De verschillen in power-consumptie tussen de SOC in de telefoon en iPad is dus een stuk kleiner geworden.
Je hebt gelijk denk ik.
Dit is mogelijk omdat de A7, door Apple zelf ontwikkeld, een stuk zuiniger is dan de A6. Dit is wel degelijk een techniek van Apple zelf.
Mwa, het is nou eenmaal logisch dat de nieuwste tablet weer net iets beter is dan oudere tablets. Nu zijn de andere merken zet, en zoals altijd met technologie gaan die er weer overheen. En tegen de tijd dat Apple weer aan zet is gaan die er weer overheen. Dat is logisch, op dit moment is dit state of the art maar dat verandert met de dag, dat is de natuurlijke ontwikkeling van de mensheid. :)
Kom op zeg, dat slaat nergens op. Dit is een gevolg van Apple die miljoenen dollars investeert in R&D dat uiteindelijk een zuinige maar zeer capable SoC oplevert. Dat is niet iets wat vanzelf gaat hoor. Daarvoor heb je gewoon een uitgekiende strategie, uitgekiend management en bovenal extreem capabel personeel voor nodig. Echt onzin om te zeggen dat het 'niet meer dan logisch is'.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 18:58]

Intel, Nvidea, AMD, Samsung, Qualcomm etc slagen er ook elke generatie weer in om hun chips sneller en zuiniger te maken. Natuurlijk gaat dat niet vanzelf en kost dat geld, maar zo uitzonderlijk is die evolutie niet. Uiteindelijk komt deze chip ook niet uit het niets en bouwt het weer voort op het werk van anderen. Op dit moment is dit de meest nieuwe chip en dus een van de betere, morgen gaat er weer een ander overheen en overmorgen is Apple weer aan de beurt met een nog betere.

Ik heb zelf een iPad 4 en mn vriendin een Nexus 10, ongeveer gelijkwaardige producten voor zover ik dat kan beoordelen. Toen was het ook niet een extreme prestatie van de Nexus dat hij wat lichter was. Zo gaan die dingen en nu is de iPad weer lichter en morgen weer een ander.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 22 juli 2024 18:58]

Ze slaan er niet erg in om een snelle processor te maken die op een lage frequentie draait. Daar waar de A7 een dual core op 1,3 Ghz is is de Snapdragon een Quad core 2,3 Ghz (minimaal) is, maar nog is de A7 een stuk sneller.

Dat is wat er bedoeld wordt met efficientie en zuiniger.
Het is duidelijk dat iOS veel beter is geoptimaliseerd dan Android, dus iOS werkt met de A7 als een trein. Maar of de A7 daarmee sneller of beter is dan de concurrentie is toch moeilijker te zeggen.
Als het op een gegeven moment op benchmarks aankomt die puur instructies uitvoeren en relatief dicht tegen de hardware aan praten dan gaat dat argument echt niet meer op. Het is gewoon een prima SoC.
Beetje nietszeggend toch? iOS is beter geoptimaliseerd, niet geheel verwonderlijk gezien het platform slechts 2 hardware versies kent per generatie terwijl Android talloze varianten kent. Het lijkt eerder op de standaard Windows/OSX discussie zelfs, OSX volledig besloten terwijl WIndows op legacy hardware zelfs werkt. Idem voor Android tablets van 50 euro tot 700 euro, het werkt allemaal. Ga je echter de topmodellen naast elkaar zeten betwijfel ik of de gebruikers ervaring minder goed is bij Android/Windows dan iOS.
Dus wat je zegt is is dat Android dusdanig brak is dat het wel een quad core 2,3Ghz nodig heeft en dan nogsteeds trager is?
Nee hij zegt dat er 10tallen factoren zijn en die allemaal mee tellen, niet 1 die alles bepaald. Dus de SoC is niet allesbepalend, maar het OS ook niet, en het aantal cores op zich zelf zegt ook niks...
Wat maakt het nou uit dat een processor sneller is met een lagere frequentie of minder cores? Dual core, quad core, GHz etc, dat zegt allemaal niet zoveel. Volgens mij had ik een 3 GHZ Pentium IV, dat was een jaar of 10 geleden. Toch is dat niks vergeleken met de huidige Core i5 4430 die op dezelfde snelheid draait. Ik ben geen expert, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

De Apple CPU is goed, op het moment net iets sneller dan de concurrentie in de benchmarks, maar nogmaals dat is volgens mij de natuurlijke evolutie. Dat ze dat bereiken op andere manieren met minder GHZ of Cores, het zal wel, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Wat kan ons het schelen hoe ze dat technisch voor elkaar krijgen?

Of hij zuiniger is? Dat is volgens mij onmogelijk te bepalen, ook niet erg relevant want het gaat er gewoon om hoelang de batterij in de praktijk mee gaat en dat is van meerdere factoren afhankelijk, het scherm verbruikt bijv. per definitie veel meer.

Morgen verschijnt er weer een andere processor van een concurrent die weer iets beter is, die doet het wellicht op een andere manier maar dat is net zo innovatief. Het simpele feit dat ze dat met 2 cores meer doen maakt het niet minder bijzonder, knap, efficiënt, innovatief of hoe je het wil noemen. We mogen gewoon van elk bedrijf verwachten dat ze op het moment dat ze een nieuw topmodel uitbrengen, deze weer beter is dan de vorige.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 22 juli 2024 18:58]

IOS is geoptimilaiseerd voor slechts een paar processoren en daarom NATUURLIJK ook veel sneller daardoor. Het is niet een kwestie van roepen dit is beter of sneller, je moet het in een breder perspectief zien dan wat je nu doet.
Je moet echt beginnen met beter gaan lezen. Jij hebt het nu over 'uitzonderlijk'. Zeg ik dat het uitzonderlijk is? Nee.

De discussie was: kunnen we Apple de credits geven voor deze innovatie? Ik zeg volmondig JA, want het is Apple die de A7 heeft ontwikkeld.
Je moet echt beginnen met beter gaan lezen. Jij hebt het nu over 'uitzonderlijk'. Zeg ik dat het uitzonderlijk is? Nee.

De discussie was: kunnen we Apple de credits geven voor deze innovatie? Ik zeg volmondig JA, want het is Apple die de A7 heeft ontwikkeld.
...die 2 maand terug al gelanceerd was met de iphone 5s. m.a.w. een 'oude' SoC in een tablet douwen is nu niet echt extreem innovatief, vooral niet als je bedenkt dat iphones en ipads erg op elkaar lijken aan de binnen zijde...
Anoniem: 538812 @TMC11 november 2013 09:49
Van een ander bedrijf verwachten we ook hetzelfde.
Alle tablets en telefoons worden lichter en niet die alleen van Apple.
En lichter als de iPad 4. Ja logisch want dat was een baksteen.
Leuk verhaal, maar noem eens een tablet op die:
- Een gelijkwaardig scherm heeft aan de iPad
- Een vergelijkbare accuduur heeft
- Een vergelijkbaar gewicht heeft
- Een vergelijkbare soc heeft (CPU & GPU)
- Gebouwd is van hoogwaardige materialen

Ga je niet vinden.
Anoniem: 538812 @MarcoC11 november 2013 10:07
Voor die prijs kan ik niets vinden.
Alles is goedkoper.

Vind het scherm van de note 2014 mooier.
Accu duur. Denk aan een surface pro 2 met een echte I5 processor aan boord. Deze gaat 8/10 uur mee en deze gebruik ik dan echt als productiviteit en echte multitasking !!!!

Wel eens de nieuwe surface 2 vast gehouden ?
De prijs bekeken en gevoeld hoe de build kwaliteit is van alles surface tablets van Microsoft ?

Kan nog wel even doorgaan
Voor die prijs kan ik niets vinden.
Alles is goedkoper.
En toch noem je twee tablets die beide duurder zijn dan de iPad Air? Apart. Je vergelijkt nu gewoon appels met peren en dat is dom.

Surface Pro 2 is weer een stuk dikker en zwaarder en bovenal duurder. Daarnaast is het scherm van minder goede kwaliteit. Dat is de compromis die gemaakt wordt. Is de Surface Pro 2 daarom beter dan de iPad Air? Nou nee, niet als je een lichte en dunne tablet wilt met zo'n hoge resolutie. Als je echter graag productief wil zijn zoals op een laptop is het wel een betere keuze ja, maar dan kan je beter een laptop kopen (denk ik dan, maarja ieder z'n ding).

Voor de Note 2014 geldt hetzelfde, deze is ook duurder dan de iPad en daarnaast dikker en zwaarder, dus niet zonder meer beter dan de iPad Air.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 18:58]

Anoniem: 538812 @TMC11 november 2013 10:37
Nee de surface 2 is niet duurder als de IPAD !!! (32Gb en 64Gb versie)

Wat is een goed scherm ?
Is dat wat jouw betreft alleen een Retina ???

Sorry hoor en zijn echt wel alternatieven.
Sterker nog ik wil zelf de baas zijn over mijn eigen tablet en zelf uitmaken wat ik met wie deel en welke snelkoppelingen er zichtbaar zijn en zelf kan kiezen , etc, etc.

Hoe meer ik nadenk over wat de ipad is en kan doen (zeker ten opzichte van de ipad 3 en 4) hoe meer ik denk wat een geld weer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 538812 op 22 juli 2024 18:58]

De Surface Pro 2 (64 GB) is €889, de iPad Air (64 GB) is €779. De Surface Pro 2 is dus duurder.

Wat is een goed scherm? Nou: goed contrast, goede helderheid, goede kleurproductie, hoge resolutie. Op al die punten scoort de iPad goed (heb je de review wel gelezen vraag ik me dan af?).

Zeg ik dat er geen alternatieven zijn? Nee, er zijn altijd alternatieven, maar er is geen enkel alternatief dat op alle punten beter is dan de iPad Air.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 18:58]

Anoniem: 538812 @TMC11 november 2013 10:46
Lees eens ... ik zeg SURFACE

Je hebt de

Surface
Surface 2
Surface Pro
Surface Pro 2
Jij zei Surface Pro 2.
Denk aan een surface pro 2 met een echte I5 processor aan boord.
En daar reageerde ik op.
Anoniem: 538812 @TMC11 november 2013 10:50
Oke misverstand dan.
Op een Surface (2) kan je ook geen ene drol, en Office op voor tablet zit ik niet op te wachten.

Ik wil juist leuke dingen doen, en geen saaie dingen als Office.
Misschien moet je dan eens naar dit filmpje kijken. Een Surface 2 die voor leuke dingen gebruikt wordt op een manier waarbij je met een iPad alleen maar van kan dromen.

http://www.youtube.com/watch?v=wG1b0yBJHLM&feature=share
En wat moet ik met een externe muis, keyboard ... ik heb toch een desktop of gaat het Office-machientje (Surface RT) mijn desktop vervangen, zodat ik lekker full-hd word documenten kan typen?

Ook wil ik niet dat me tablet primair een afstandsbediening word van me printer, computer of Xbox. Ik wil namelijk ook leuke games spelen als Hearthstone of Ace of Attorney.

En nee, ik sta niet te wachten op smarthphone games op full HD tv's. Het is gewoon zonde van je TV als je zulke spellen erop speelt.
Er zijn zoveel spelletjes dat ik ze bij lange na niet allemaal kan spelen. Office is extra, heel fijn om geen pc te hoeven opzoeken voor een netjes opgemaakte document of powerpoint, verder is het gewoon een tablet voor op de bank, spelen, surfen etc.
Sorry maar de ipad air 64 gb vergelijken met een pro 2 64 gb is echt de grootste onzin die er bestaat. De surface pro 2 is een veel en veel krachtiger en veelzijdiger apparaat. Dat de prijs bij elkaar ligt komt vanwege het feit dat Apple absurdistische en irrationele prijspunten handhaaft voor meer opslag.

Je moet de Air vergelijken met de surface 2. En dan heeft de laaste wel degelijk een aantal voordelen t.o.v. de ipad. Ik persoonlijk vind de ipad meer een gadget vergeleken met de surface 2. De laatste zal voor veel mensen meer waarde bieden als zijnde een laptop vervanger en tablet in een.

[Reactie gewijzigd door Nollekeuh op 22 juli 2024 18:58]

Als je verschillende producten noemt waarbij verschillende dingen beter zijn dan gaat dat niet echt op, probeer eens een product te vinden die alle eigenschappen heeft en beter is.

Surface Pro 2 heeft inderdaad een leuke processor, maar voelt vervolgens aan als een baksteen, de Note 2014 heeft mischien een mooier scherm maar haalt het weer niet op accuduur en performance.

Bij de meeste producten moet je concessies doen.
De SURFACE (niet de PRO)

Geen baksteen hoor..
En super super snel..
En een super build..
En erg goed in multi tasking..

Prijs voor de 32gb 435 euro..
Tuurlijk, vast een prima tablet.

Maar:
- Stukken zwaarder dan iPad Air
- Veel dikker dan de iPad Air
- Minder snel dan de iPad Air
- Minder mooi scherm dan de iPad Air

Het ligt eraan wat je belangrijk vindt. Wil je snel multi-tasken of wil je een dunne lichte tablet met mooi scherm?
Anoniem: 538812 @TMC11 november 2013 11:03
Inderdaad snel (benchmarks)
Maar wat doet de Ipad met al die snelheid ?

De interface is niet meer als het heen en weer schuiven van iconen.

Niet echt multitasken.

Sneller browsen (niet echt merkbaar)
Games ja meer FPS...

Met andere woorden laten ze eens wat meer funtionaliteit inbouwen zodat de A7 echt tot zijn recht komt.
Wat doet de iPad met al die snelheid? Nou euh, gewoon apps draaien? Dat merk je bij gebruik heus wel hoor. Bijvoorbeeld de browser op de iPad is de snelste van allemaal (om maar eens de meest gebruikte app van allemaal te noemen).
Anoniem: 538812 @TMC11 november 2013 11:08
Uit testen is gebleken dat de Surface PRO 2 de snelste is met browsen...

Maar ja groot en zwaar als een baksteen... ;)
En van die 32GB hou je nog niet eens de helft over.......
Gaat nergens over en dan kan je er wel een sd kaart ingooien maar ja sdkaarten zijn voorals nog niet zo snel als het interne opslag van de tablet..
Nu misschien niet maar dat is toch steeds altijd met nieuwe apparatuur, binnen nu en een paar maanden komt er een minimaal gelijkwaardig product door een andere leverancier. Het gevolg is dat Apple daarna weer een betere gaat lanceren. en zo blijven we doorgaan!

Ik heb hardware van diverse merken (oa ook Apple Ipad) maar het is een wedloop tussen merken en steeds hebben we een andere (tijdelijke) voorloper. Misschien is de Ipad AIt de beste nu maar dat is zoals altijd slechts tijdelijk.
- Ook een heel goed scherm heeft
- Wel breedbeeld heeft voor films
- Wel een kickstand heeft en desondanks licht is
- Wel een file manager heeft
- Wel een USB poort heeft
- Wel een SD kaart slot heeft (ipv 100 euro per 16 te betalen 8)7
- Ook gebouwd is van hoogwaardige materialen
- Ook heel snel is
- Ook een goede accuduur heeft

Inderdaad die is er. En wil je een heel lichte tablet dan kom je toch niet aan een 7 a 8" tablet onderuit.
Bovenstaand is next gen. Dit is een slechts een verfrissing die je na een paar weken niet meer merkt.
USB-poorten, file-managers en SD-slots zijn absoluut niet next-gen. Je hebt bluetooth, wifi en 4G tegenwoordig, dan ga je toch niet lopen kloten USB-poorten en SD-kaartjes?

Tuurlijk, SOMS kan het handig zijn (voornamelijk als er geen wifi of 3G/4G beschikbaar is), maar over het algemeen is een goede cloud-oplossing vele malen gebruiksvriendelijker en daar kiest Apple voor. Dát is 'next-gen'. Is dat altijd beter? Nee, maar in 90% van de gevallen wel. Behoort jouw gebruik tot de overige 10%? Geen iPad nemen.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 18:58]

Anoniem: 80466 @TMC11 november 2013 11:13
USB-poorten, file-managers en SD-slots zijn absoluut niet next-gen. Je hebt bluetooth, wifi en 4G tegenwoordig, dan ga je toch niet lopen kloten USB-poorten en SD-kaartjes?
Aangezien veel hardware niet beschikt over wifi is het heel zinvol dat je die wel via USB kan aansluiten.
En voor flinke externe opslag is wifi niet snel genoeg en zijn dus een SD, kaartje, USB stick of harddisk wel degelijk zinvol.
Met een Surface kun je ook een scherm aansluiten via hdmi of displayport waardoor bij een externe bureau werkplek niet gebonden blijft aan een klein tablet schermpje maar makkelijk kan omschakelen naar een desktop configuratie.

Op een Surface kun je vrijwel alle hardware aansluiten die er te vinden is. Dat is ideaal.
Tuurlijk kan het zinvol zijn, maar is het next-gen (gekke term)? Nee. De toekomst is de cloud, simpel. Wireless, effortless.

Wil afwijken van de norm door daar niet in mee te gaan, dan is de iPad niks voor jou.

Verder ontken ik de voordelen van de Surface niet hoor, ik zeg nergens dat het niet handig is.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 18:58]

Gister inderdaad nog een filmpje gekeken op mijn surface RT. Mijn logitech G35 aangesloten voor het geluid via... jawel: USB! Het werkte meteen. Bij Apple is dit onmogelijk. Die geslotenheid van Apple wordt door veel mensen als een groot nadeel ervaren. Juist door de gemiddelde gebruiker.

De Surface 2 heeft een flink aantal voordelen t.o.v. de ipad die hier bekend zijn. Echter zijn het twee verschillende apparaten. Maar 1 ding is zeker, de surface 2 is in de basis veel en veel uitgebreider. Microsoft gaat zeker marktaandeel winnen met de surface 2.
Het is inderdaad niet echt een revolutie zoals de introductie van de iPod, iPhone (3G), MacBook Air, en de iPad dat wel waren. Wat wel in lijn met de rest is is dat iedere keer mensen riepen dat het te duur was en niemand het zou kopen, en ze er toch heel erg veel van verkochten.
Het is ook onzin om het criterium 'is het wel revolutionair?' op elk Apple-product los te laten. Totaal onzinnig.
Een nieuwe categorie producten kan revolutionair zijn.

Een "versie 2" of later van iets, nooit. Dus inderdaad, kolder om het te verwachten.

Het eerstvolgende "revolutionaire" wat we van Apple mogen verwachten is een TV of een smartwatch, voor de rest niets. Smartphones en tablets zijn volledig doorontwikkeld, enkel gimmicks kunnen worden toegevoegd zoals vingerafdruksensors.

[Reactie gewijzigd door Xeanor op 22 juli 2024 18:58]

Anoniem: 538812 @Xeanor11 november 2013 10:01
Gaan we weer

En hoe revolutionaire zal dan de TV worden ?
Ik heb er een hard hoofd in.

Zeker een TV waar Apple bepaald welke zenders je mag kijken.
Haha. Kon het niet laten ;)
Gaan we zeker weer. Waarom steeds iets "revolutionairs" van Apple verwachten en niet van de andere bedrijven?

TV van Apple zullen we moeten afwachten.
Vooraf werd Apple ook al weggecijferd v.w.b. de tablets, wat moest je ermee etc. We hebben toch al een laptop en een smartphone..wanneer zou je dit gebruiken.
En ondertussen worden er steeds minder laptops verkocht en steeds meer tablets.
Het marktaandeel van de iPad daalt dan ook gestaag. Apple zal zich daarover niet al te veel zorgen maken, omdat het bedrijf nog steeds goed geld verdient met de verkoop van zijn tablets
Ik vindt dat toch een gedurfde uitspraak. Apple zal zich zeker zorgen maken, marktaandeel en aantallen tablets zijn uiteindelijk erg belangrijk om groot in te kunnen kopen en de marges hoog te houden.
Ik denk het niet. Zoals TMC ook al zegt: totale verkoopaantallen is waar het om gaat. Als je marktaandeel iets krimpt, betekent dat nog lang niet dat mensen die een iPad 2 hadden nu maar een Nexus 7 of Note 10 hebben gekocht.

En dat is juist wat het allerbelangrijkste is voor Apple: klantenbinding. De tablet ecosystemen zijn zodanig opgezet dat mensen niet heel makkelijk switchen. Als je al 100 euro aan apps hebt uitgegeven in de App Store dan koop je niet zomaar even als volgende tablet iets anders dan een iPad. Dan ben je al die Apps kwijt. Daarnaast zijn iOS gebruikers ook over het algemeen zeer tevreden over hun device en het operating system. Dat zorgt ervoor dat er nauwelijks mensen zullen overstappen naar Android. En als er niemand overstapt, groeit je userbase alleen maar in aantallen... en zolang die userbase blijft groeien, blijft de omzet stijgen.

Wat dat betreft heeft Android eigenlijk een probleem: wegens het moeten betalen via creditcard zijn er ontzettend veel gebruikers die nooit een euro hebben uitgegeven. Dit gaat zwaar ten koste van de inkomsten van developers op dat platform (alleen al iets gigantisch als Plants vs. Zombies 2 komt maanden later uit op Android dan op iOS) alsmede dat gebruikers veel makkelijker zullen overstappen naar iOS.

En met verbeteringen als de iPad Air houdt Apple hun tablet userbase hartstikke tevreden. Daar hebben ze geen revolutionaire nieuwe tablet voor nodig. De binding met het ecosysteem en het product/systeem zijn groot genoeg.

[Reactie gewijzigd door Xeanor op 22 juli 2024 18:58]

En met verbeteringen als de iPad Air houdt Apple hun tablet userbase hartstikke tevreden. Daar hebben ze geen revolutionaire nieuwe tablet voor nodig. De binding met het ecosysteem en het product/systeem zijn groot genoeg.
De meeste users zullen nog tevreden zijn met hun huidige tablet, je koopt immers niet elk jaar een nieuwe iPad (zoals bij een smartphone om de 2 jaar vaak het geval is). En gezien het teruglopende marktaandeel loopt het aantal nieuwe gebruikers van de iPad ook terug, die kiezen steeds vaker voor Android devices. Om verder te groeien heeft Apple meer verschillende apparaten in verschillende prijsklassen nodig.
Dat creditcard probleem is een Nederlands probleem.
Daarnaast krijg je in Duitsland wel al Google Play store tegoed kaartjes.
Onzin. Marktaandeel heeft niks te maken met schaalvoordelen. Apple kan in een jaar tijd twee keer zoveel iPads verkopen terwijl hun marktaandeel toch terugloopt. Waar het om gaat is absolute verkoopcijfers, en die zijn absoluut niet dalende.

Jij bent één van de zovelen die het begrip 'marktaandeel' onnauwkeurig interpreteert.
Uit de review:
Goedkoop is de iPad nooit geweest en daar komt met de Air geen verandering in.
Waarom zijn zoveel mensen opeens van mening dat de iPad zo ontzettend duur is? Ik kan me bij de lancering van de iPad nog herinneren dat eerst werd gedacht dat deze minstens €1000 zou gaan kosten en men aangenaam verrast was toen bleek dat dit slechts de helft was. Ik kan me ook herinneren dat de eerste tablets die op Android draaiden zelfs een stuk duurder waren dan €500.

Nu zijn we een paar jaar verder, en jaar op jaar brengt Apple de beste tablet uit die er te koop is op de markt. Toch wordt nu opeens verwacht dat de prijs lager wordt. Waarom? Omdat de concurrentie slechtere tablets voor een lagere prijs kan maken?
De goedkoopste versie valt inderdaad nog wel mee, niet veel duurder dan de concurrentie. Maar de meerprijs die je betaalt voor 3G of wat extra geheugen maakt de iPad wel heel duur als je die opties wil.
Android is voor de meeste toch een betere keus vanwege prijs/vrijheid in software. Er zijn genoeg android tablets van 10" met dezelfde soort hardware voor een lagere prijs hoor...
Tja of het vanwege de prijs een betere keus is hangt natuurlijk af van hoe zwaar je de prijs mee laat wegen. Als je kijkt naar de prijs/kwaliteitsverhouding dan weet ik het zo net nog niet...
En het argument van vrijheid in software lijkt me zeker niet doorslaggevend voor de meeste mensen. Aangezien de Appstore de meest gevulde is en bovendien zeer veel voor de iPad geoptimaliseerde en kwalitatief goede apps bevat lijkt me dat er weinig mensen van wakker liggen dat je niet vrij software kan installeren. Sowieso dat hele concept van 'vrijheid' die je niet hebt in het 'gesloten' systeem van Apple, dat is echt iets wat een enkele Tweaker hier belangrijk vindt, maar wat de grote massa helemaal niet boeit.
Tja maar heb je dan oom de beste Apps.

En als je voor 200 euro aan Apps hebt gekocht. Kan je het dan meenemen?
Ik mis sowieso een paar nadelen:
- Geen USB host ondersteuning en dus geen mogelijkheid om USB schijf/stick/printer/camera/scanner, etc etc aan te sluiten.
- Geen ondersteuning voor netwerkprinters en samba netwerklocaties.
- Geen hdmi-uitgang.
- Omslachtig om Word, Excel, en powerpoint te openen.
- Geen split-screen functionaliteit.

Door deze nadelen is de iPad nauwelijks te gebruiken in productieve omgevingen, en daarom vooral een bankzit-apparaat waarmee je alleen kunt internetten en games spelen. 4,5 ster is dus wat mij betreft een veel te hoog cijfer gezien de sterk beperkte bruikbaarheid van de tablet.

[Reactie gewijzigd door Bartjuh op 22 juli 2024 18:58]

Misschien moet je niet je eigen gebruikspatronen projecteren op de gehele mensheid.
Vergeet even niet deze tablet te vergelijken met hetgeen er verder op de markt is. Er zijn zat tablets die vrij bazale functionaliteit (USB host, (micro)SD ondersteuning en (micro-)HDMI uit) wel ondersteunen. De vraag is dan wat mij betreft: waarom niet?

Toen de iPad 1 uit kwam was iedereen er lyrisch over, en met reden, het was een grote stap vooruit ten opzichte van de toen bestaande (Windows XP) tablets. Ga je kijken naar de huidige markt, dan is de vraag wat ze toevoegen t.o.v. andere merken. Sinds de eerste generatie is de iPad sneller geworden en heeft een beter scherm gekregen. Qua hardware en uiterlijk is er niet zo veel veranderd, en ook over iOS7 is niet iedereen even tevreden. Vergelijkbare tablets hebben b.v. een handige kickstand (Surface 2) of zijn erg goedkoop (Nexus 7). Wanneer de conclusie van een review is "als je de vorige versie hebt, dan is upgraden eigenlijk niet nodig", dan heeft een bedrijf in mijn ogen het product te snel uitgebracht of hebben ze niet echt hun best gedaan.
Of hun vorige product was al dusdanig goed dat je het verschil niet gaat merken omdat men nog een software heeft geschreven die er gebruik van maakt (waat ook aangehaald wordt in de review, de iPad 4 is nogsteeds snel).

Betekend gewoonweg dat de vorige dusdanig goede performance heeft dat het een lange levensduur heeft in gebruik. Dat is alleen maar interesant want je wilt niet elk jaar een nieuwe tablet kopen.

Ik heb nu de iPad 2 en die werkt nogsteeds heerlijk, voor mij is er dus nogsteeds geen reden om over te stappen. Daarintegen ben ik wel overgestapt op de 5S omdat mijn oude iPhone gewoon oud werd (3GS).
Wanneer de conclusie van een review is "als je de vorige versie hebt, dan is upgraden eigenlijk niet nodig", dan heeft een bedrijf in mijn ogen het product te snel uitgebracht of hebben ze niet echt hun best gedaan.
Oneens. Vroeger kocht je toch ook niet ieder jaar een nieuwe PC, terwijl er continu nieuwe modellen kwamen met steeds iets betere specs? Pas op het moment dat je echt achter begint te lopen qua performance, en de 'gap' tussen jouw device en nieuw spul groot genoeg is, koop je een nieuwe toch?
Wanneer de conclusie van een review is "als je de vorige versie hebt, dan is upgraden eigenlijk niet nodig", dan heeft een bedrijf in mijn ogen het product te snel uitgebracht of hebben ze niet echt hun best gedaan.
Wat een onzin reactie, je hebt revolutie (iPad1) en evolutie (bv. Intel Ivy Bridge -> Haswell).
Volgens jouw redenatie had Intel de Haswell nooit moeten uitbrengen, want Ive Bridge werkt goed genoeg.
anneer de conclusie van een review is "als je de vorige versie hebt, dan is upgraden eigenlijk niet nodig", dan heeft een bedrijf in mijn ogen het product te snel uitgebracht of hebben ze niet echt hun best gedaan.
Omdat het gros van de bevolking dat ipads/iPhones koopt toch echt niet meer elk jaar een nieuwe aanschaft. Ik ben bv. van een iPad #1 overgestapt naar een iPad Air, dan is de stap wel degelijk enorm (en daar zit ruim drie jaar tussen), ik ga er vanuit dat de iPad 8-10 (over 3-5 jaar) ook weer een enorme stap zal zijn. Zelfde geld voor de iPhone, daar doen mensen ook echt langer mee dan een jaar, veel rustig 3+ jaar (voor mij pas een nieuwe iPhone 6 of 6s).

Ik ben eigenlijk nu wel blij met dat er niet een overvloed aan extra aansluitingen aan m'n iPad hangen, als je wil kan het met extra kabeltjes, maar puntje bij paaltje, ik gebruik het gewoon nooit. Wil ik meer opslag (dan 128GB) dan neem ik wel een Seagate Wireless Plus 1TB voor €150 ipv. (micro)SD kaartjes...
De vraag is dan wat mij betreft: waarom niet?
Om iTunes te pushen.
Alleen is iTunes niet meer nodig sinds ruim een jaar geleden.
Ik kan ook wel zeggen: "Hij is licht, maar dat boeit mij niet want ik leg hem toch altijd neer, dus het is geen voordeel". Zo kan je alles de grond in boren. Dit zijn gewoon beperkingen en nadelen die niet/nauwelijks genoemd zijn, PUNT.
Elke tablet heeft zijn beperkingen, jouw argumenten zijn valide, alleen is het maar de vraag of in hoeverre die beperkingen de gemiddelde gebruiker tot last zijn, en ik denk dat dat reuze mee valt. Jij doet net alsof iedereen hinder gaat ondervinden van de argumenten die jij opnoemt.
Das niet waar, hij noemt duidelijk 'in productieve omgevingen.' dat is lang niet iedereen
"Sterk beperkte bruikbaarheid" vind ik gewoon een overdreven conclusie. Ook vind ik het overdreven dat de 4,5 ster "veel te hoog" zou zijn.
Klopt maar de tablet word ook door veel mensen gebruikt die niet veel doen, tablet is vaak voor mensen die alleen beetje mail/facebook checken en een spelletje spelen.

Deze mensen kunnen dat de grote laptop of pc weg doen of vaak uitlaten, voor die groep is z'n tablet dan ook handiger.
.......

Door deze nadelen is de iPad nauwelijks te gebruiken in productieve omgevingen, en daarom vooral een bankzit-apparaat waarmee je alleen kunt internetten en games spelen. 4,5 ster is dus wat mij betreft een veel te hoog cijfer gezien de sterk beperkte bruikbaarheid van de tablet.
Er staat toch duidelijk: ...... is dus wat mij betreft een veel te hoog cijfer gezien de sterk beperkte bruikbaarheid van de tablet.

Dus hij geeft ZIJN PERSOONLIJKE MENING en niet dat het voor iedereen geldt!
Ik ken alleen maar Ipad eigenaren die dit onderschrijven. Of ze nou net even die retourbon van Bol.com moesten uitprinten. Op vakantie even de foto's laden van de camera, heerlijk als je die op je sd kaartje kan zetten of op een stick. Weer de pc/mac moeten opstarten om even een goed opgemaakte sollicitatiebrief te schrijven. Splitscreen mis je niet? Als je de mogelijkheid had dan zou je het vaker gebruiken dan je zou denken, echt handig.
Daarbij heb je de mogelijkheid om gewoon even een scherm en een toetsenbord aansluiten op je Surface Rt en je hebt geen pc/mac meer nodig, best een kostenbesparing.
- Geen ondersteuning voor netwerkprinters en samba netwerklocaties.
Veel printers ondersteunen AirPrint (jaja, eigen protocolletje) en dat ondersteunt de iPad ook.
- Geen hdmi-uitgang.
Maar wel een lightning connector waar je probleemloos een HDMI-kabel voor kan krijgen. (Ja hij is 49 euro en dat is wellicht te duur, maar dat is nu even niet de discussie.)
- Omslachtig om Word, Excel, en powerpoint te openen.
Enerzijds vind je het een nadeel dat Apple een eigen standaard gebruikt voor printers (logisch), anderzijds vind je het wel een gebrek dat Apple geen eigen standaard van MS fatsoenlijk kan openen? Niet helemaal eerlijk. Maar goed: in de praktijk is het inderdaad zo dat je geen Office-documenten kan openen en dat kan een gemis zijn.
De MS suite is toch een redelijke standaard in de wereld of je het nou leuk vindt of niet. Ik denk dat 80% van alle bedrijven in de wereld deze standaard gebruiken. Dus zo gek lijkt het me niet om dat aan te halen.
Klopt, maar anderzijds ondersteunt ook 80% van de printers AirPrint, dus in die zin is zijn argumentatie niet helemaal consistent. Klagen dat Apple geen open standaarden ondersteunt en tegelijkertijd ook klagen dat ze de eigen standaard van een andere firma niet ondersteunen, dat matcht niet helemaal.

Tevens erken ik toch gewoon dat het in de praktijk een beperking is?

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 18:58]

Genoeg apps die Office documenten kunnen openen en laten zien. Zelfs editten binnen de mogelijkheden van de app. Gebruik mijn iPad2 met QuickOffice Pro HD. Maar er zijn nog talloze andere apps die dit kunnen. Je documenten zet je op Google Drive of Dropbox en je synct automatisch naar de iPad en terug.

Mooie review. Ben het ook helemaal eens dat de 16GB versie tegenwoordig te karig is voor de iPad en 32GB had inderdaad het basismodel moeten worden. Verder is het wel handig om te weten dat er geen GPS aanwezig is in de wifi-only modellen. Als je hier gebruik van wil maken, moet je dus ook weer 120€ meer uitgeven.

Voor vele "nadelen" zijn er zeker wel oplossingen te vinden in de vorm van de juiste app of een juist kabeltje. Je moet je er alleen wel in verdiepen en niet alleen naar de standaard specsheet kijken.
Office-documenten openen in een non-Office app werkt doorgaans nooit echt lekker.

Leesvoer: "Why Microsoft Word must Die"

Samenvatting: de layout wordt altijd in meer of mindere mate verpest als je in een non-Office app een document opent, bewerkt en opslaat.
Gebruik het niet zo heel vaak, maar ik heb er nog geen problemen mee gehad met QuickOffice Pro HD.

Het ging me er trouwens meer om dat Office documenten wel "gewoon" te openen zijn op de iPad, talloze apps die dat regelen. Of de layout verpest wordt is een andere discussie. ;)
Het openen van Word, excel en Powerpoint wordt al sinds de iPad 1 standaard ondersteund. Niks omslachtigs aan
Je vergeet dat-ie ook geen koffie kan zetten en de kinderen 's avonds naar bed kan brengen... Maar even serieus: natuurlijk is de iPad wel te gebruiken voor 'productieve omgevingen'. Maar dan wel in het Apple ecosysteem (b.v. de iWork apps gratis meegeleverd).

En verder is de iPad vooral bedoeld als leisure apparaat, zo heeft Apple de tablet ook in de markt gezet. Je kunt geen minpunten geven voor aspecten waar een apparaat niet voor bedoeld is...

Microsoft kiest voor een andere strategie met de Surface tablets (meer op productie gericht en dat kan natuurlijk goed dankzij de aansluiting met MS Office). En da's mooi voor de consument: die heeft de keuze uit 2 producten die enigszins op elkaar lijken, maar een heel verschillende bedoeling hebben.
Niet alleen productief in zakelijke zin.

Stel dat ik op reis ben, hoe krijg ik mijn reiskiekjes van mijn DSLR op mijn tablet? En dan via het tablet ge-backed-up op een externe hardeschijf of USB stick? Onmogelijk met een iPad, maar mogelijk met een Surface RT en een aantal Android tablets.

Vooralsnog heb ik dit altijd gedaan met een laptop die ik meenam, maar dit is een log apparaat. Een tablet zou daar ideaal voor zijn.
Stel dat ik op reis ben, hoe krijg ik mijn reiskiekjes van mijn DSLR op mijn tablet?
iCloud? Extra kabeltje (idd. duur)?
En dan via het tablet ge-backed-up op een externe hardeschijf of USB stick?
Neem je dan een externe harde schijf of USB-stick mee op vakantie? Terwijl je vindt dat een laptop een log apparaat is? En dan heb je je foto's op je DSLR, op je tablet én dan wil je ze nog op een andere storage unit? Ik snap nut & noodzaak even niet...
iCloud? Hehe, ik heb niet overal internet. Hell, ik ben een keer twee weken op een pool-expiditie geweest op Spitsbergen, dan kan je twee weken internet op je buik schrijven. Het enige dat je hebt is een gigantisch dure satelliet-telefoon die je kan gebruiken.

Ik wil het altijd kunnen overzetten, Rimboe, pool-gebied, where-ever.

En ja, ik neem een externe 500GB 2.5" schijf mee op vakantie. Een Seagate slim portable, dunner dan andere 2.5" externe schijfjes. Vroeger had ik een ik een Samsung S1 mini, een 120GB 1.8" schijfje. Dat neemt echt beide nauwelijks ruimte in, en zijn USB powered.

Bij backuppen gebruik je altijd 2 locaties waar het moet staan. Als je de SD kaartjes van je camera leeg wilt hebben, dan moet je dus 2 locaties over hebben. Tablet + externe schijf/stick dus. Daarnaast lopen de foto's, zeker in RAW, zo in de vele gigabytes, verkijk je er niet op.
Pool-expeditie..tja, dat Apple daar geen rekening mee heeft gehouden bij het ontwikkelen van de iPad.

Kom op he..als je zulke specifieke reizen maakt in de rimboe etc. dan is de iPad inderdaad geen tablet voor jou, dan zul je verder moeten kijken. Gelukkig is er genoeg keuze op de markt en kun je 1 kopen die aan alles voldoet voor jou (en waarschijnlijk nog goedkoper ook nog).
Vind dit echt spijkers op laag water zoeken hoor.

Merendeel van de vakantiegangers die hun iPad meenemen hebben steeds vaker wifi op hun vakantiebestemming (hotel, camping etc.), dus voor het merendeel van de mensen is dat geen probleem.

Ik snap niet waarom de mensen steeds kritiek hebben op de iPad omdat ze een SD kaartje willen gebruiken ofzo.
Dan is de iPad dus niet een tablet voor jou. Iedereen heeft zijn eigen wensen waar hun aankoop aan moet voldoen.
Genoeg keuze op de markt nogmaals.
Anoniem: 554108 @Bartjuh11 november 2013 12:29
Ok, daar heb je een punt. Wanneer je op regelmatige basis in dergelijke contreien vertoeft zijn cloud-oplossingen geen optie. Al vraag ik me af of een (compacte) notebook/ultrabook geen beter alternatief is dan enige tablet.

Echter, biedt een cloud-service 'onder normale omstandigheden' veel voordelen ten opzichte van een draagbare gegevensdrager. Het grootste voordeel is dat de bestanden niet met jouw mee op reis gaan, dus zijn ze minder kwetsbaar voor verlies, diefstal of beschadiging. Ik wist niet dat de Seagates bestand waren tegen pooltemperaturen, maar ik zal het vanaf nu meenemen in het mijn gesprekken. Leve de global warming! Het definitieve nekschot voor de Lacie Rugged-productlijn :P

Ik wil hiermee niet zeggen dat de services van Apple zelf, Dropbox of voor mijn part Google Drive zaligmakend zijn -ik vind het belachelijk om periodieke kosten te moeten betalen voor iets basaals als opslagcapaciteit! Maar bijvoorbeeld de WD2go-app van Western Digital vind ik persoonlijk een hele deftige manier van werken.

Men neme een NAS, te weten de My Book Live (of als je helemaal geen risico wilt lopen, de Live Duo met RAID-techniek) en stelt een gedeelte van die ruimte online beschikbaar. Via voornoemde app kan je direct je media-bestanden vanaf de tablet wegschrijven naar de NAS die bij jou thuis aan de router hangt. Het enige nadeel ten opzichte van de betaalde diensten, is dat de server bij jou thuis staat, dus wanneer jouw huis afbrandt, ben je de bestanden kwijt.

Wat betreft de mogelijkheden om Office te gebruiken; ik ben nog nooit een Office tegengekomen die MS Office evenaart (de Android-versies als Polaris en de familie Google Docs etc. vind ik allemaal zwaar ruk en en gooien de opmaak helemaal door de war), maar iWork is het beste alternatief dat voorhanden is.

Ik vind het persoonlijk hartstikke kinderachtig van Microsoft dat ze Office 365 beschikbaar hebben gesteld voor OS X, Android en de iPhone, maar dat je het op de iPad niet kan gebruiken. Als het MS werkelijk om marktaandeel veroveren op de tabletmarkt zou gaan, zouden ze Android moeten uitsluiten. Maar ze zijn waarschijnlijk bang om als gevolg daarvan minder 365-licenties te verkopen. Maar dat is weer een andere discussie.

Kortom, voor productiviteitsdoeleinden leent de iPad zich ook prima, mits de Agenda en Mail-applicaties zich als vanouds prima lenen als alternatief voor Outlook; ik heb vernomen dat iOS 7 daar momenteel een beetje moeilijk over doet. Als dat zo is moet Apple daar wel snel actie op ondernemen.

Logitech heeft tot op heden altijd een lijn elegante keyboard-covers gehad die de iPad tot een volwaardige laptop-vervanger maken. Nee, het is niet de goedkoopste oplossing. Maar daar is het Apple voor. Daar betaal je nou eenmaal voor de naam, en de kwaliteit die daaraan verbonden is: lange gebruiksduur zonder hoofdpijn.

Getekend, een tevreden Android-gebruiker.
Een externe harde schijf met (ad hoc) wifi ondersteuning en bijbehorende (iOS) app werken prima in combinatie met de iPad.
Bestanden van en naar de externe harde schijf verplaatsen is zo lastig nog niet.
Op je tablet zetten kan gewoon via de bijbehorende connector. Daarna op een harde schijf zetten kan inderdaad weer niet. Ben het wel met je eens dat dit een handige functionaliteit zou zijn, maar besef je dat een tablet altijd een compromis is. Apple kiest voor de cloud. Dat betekent: meer gebruiksgemak in alledaags gebruik (want: altijd wifi/3G en cloudsynchronisatie gaat verder volledig automatisch), maar op vakantie problematisch (matige wifi en geen 3G). Het zij zo, dit is waar Apple kiest: in 90% van de gevallen de beste oplossing, in 10% van de gevallen een minder goede oplossing. Je kan niet alles hebben.

Apple kiest voor deze compromis, en dat lijkt een goede keus te zijn. Immers: qua marktaandeel is de iPad <50%, maar qua aandeel in het gebruik (gemeten a.h.v. internetbezoek) heeft de iPad een aandeel van >80%. In de praktijk worden iPads dus gewoon meer gebruikt dan andere tablets, en dat komt omdat Apple de compromis heeft gesloten in het voordeel van consumptie (dun, licht en zelfs goedkoop) ten koste van productiviteit.

Dus, even to-the-point: ja de iPad heeft nadelen, maar dat hebben veel Android-tablets en de Surface RT ook. Elke tablet is een compromis, dat moet je je wel beseffen.

[Reactie gewijzigd door TMC op 22 juli 2024 18:58]

Ik zit elke keer mijn foto's en video's van mijn GoPro op mijn iPad te zetten op vakantie, snap niet wat nu het probleem is. Je kan van alle camera's en video camera's het materiaal op je iPad zetten.

En voor backups, ik wissel op ten duur van SDCard in mijn camera, en als ik thuis ben zet ik alles over op een externe HD en trek ik mijn iPad weer leeg in iMovie.

Geen probleem allemaal. Mensen zien denk ik te snel beren op de weg waar geen beren zijn.
Stel dat ik op reis ben, hoe krijg ik mijn reiskiekjes van mijn DSLR op mijn tablet? En dan via het tablet ge-backed-up op een externe hardeschijf of USB stick? Onmogelijk met een iPad, maar mogelijk met een Surface RT en een aantal Android tablets.
Huh? Onmogelijk? Dat doe ik al jaren dagelijks met een iPad op de meest simpele manier die je kunt bedenken. Camera connection kit is wat je dan gebruikt. Gewoon SD-kaartje erin pluggen in de iPad steken en overpompen die handel. Heb je ook meteen je back-up, want je foto staat dan ook op je SD-kaart. En als je wifi verbinding hebt kun je als bonus uploaden naar de cloud.

Werkt ook op de Noordpool, Top Mount everest, Donker Afrika en waar je maar heen zou willen.

Je staart je blind op het ontbreken van een SD-slot en je kent de mogelijkheden niet, vrees ik.

[Reactie gewijzigd door reeboot op 22 juli 2024 18:58]

Anoniem: 538812 @Bartjuh11 november 2013 09:58
Ik vind dat je gelijk hebt.
En als iedereen maar blijft roepen dat alles zo mooi en functioneel is wat Apple maakt dan zal Apple
ook niets gaan veranderen. En wellicht daardoor wel eens heel veel markt aandeel gaan verliezen.

Zoals ook het geval is met de telefoon markt.
Wat betreft functionaliteit is er niet veel veranderd tov iPad 1
ik ben het met je eens. als student zie ik op school nog wel eens mensen met een ipad lopen, zeker aan het begin van het jaar (kijk mij met mijn ipad). maar die verdwenen vrij snel waarna alle mensen met tablets die de door jou genoemde punten wel ondersteunden overbleven. als je niet in een Apple omgeving leeft heb je er productief niks aan.
Ik mis sowieso een paar nadelen:
- Geen USB host ondersteuning en dus geen mogelijkheid om USB schijf/stick/printer/camera/scanner, etc etc aan te sluiten.
- Geen ondersteuning voor netwerkprinters en samba netwerklocaties.
- Geen hdmi-uitgang.
- Omslachtig om Word, Excel, en powerpoint te openen.
- Geen split-screen functionaliteit.
Bijna elke printer tegenwoordig heeft AirPrint ingebouwd of heeft een App voor de iPad zodat je kan printen.....zelfde geld voor netwerklocaties daar zijn ook weer Apps voor.
Geen HDMI-uitgang: Niet rechtstreeks maar je hebt verloopkabels en je hebt uiteraard ook Apple TV. Ik zie steeds vaker bedrijven een grote tv neerzetten met een Apple tv voor presentaties op de iPad dan een ouderwetse beamer + laptop...
iWork opent veel meer documenten dan mensen denken.
Geen split-screen functionaliteit....op 10 inch is het ook niet altijd nuttig omdat alles zo klein en smal word dat je meer aan het heen-en-weer scrollen bent dan dat je er echt goed mee kan werken.

Bedrijfsomgevingen moeten gewoon moderniseren en dan zal je zien hoe goed een iPad daar productief te gebruiken is!
Ondersteuning voor netwerkprinters is er wel. HDMI uitgang is er ook. Word, Excel & Powerpoint kun je vanuit mail openen in de iWork apps, die gratis met deze iPad geleverd worden.
Anoniem: 457607 @Bartjuh11 november 2013 19:46
Allemaal PC-achtige randzaken. Het hele success van de iPad is nu juist dat het GEEN PC is.
Gebruik de Air nu zelf ook sinds de dag van de release en kan enkel beamen waar men in de conclusie op uitkomt. Enige nadeel vind ik het feit dat de stereo speakers aan de achterkant zijn verwerkt. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik een kommetje maak met m'n hand zodat het geluid wat meer naar voren kaatst. Op de iPad 2 had ik hier naar mijn weten minder 'last' van.

Verder ligt de Air heel erg lekker in de hand, het gewicht is nagenoeg perfect en de batterij is buitengewoon goed. Ik denk dat de Air beter zal verkopen dan wat analisten voorspeld hebben, ik denk dat zelfs die-hard Android fans zullen moeten bekennen dat dit simpelweg de beste tablet is van het moment, ondanks de eventuele beperkingen in het OS.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 22 juli 2024 18:58]

@ Dannydekr " Ik denk dat de Air beter zal verkopen dan wat analisten voorspeld hebben, ik denk dat zelfs die-hard Android fans zullen moeten bekennen dat dit simpelweg de beste tablet is van het moment, ondanks de eventuele beperkingen in het OS."

Ik denk dat je daarmee de spijker redelijk op zijn kop slaat. Ja, het is denk ik de beste tablet die je op dit moment kan kopen (op hardware gebied en op software gebied). Ik denk echter dat, op het gewicht na, de iPad 2,3,4 dit ook al waren op de meeste vlakken. Voor mijzelf zijn echter alle restricties die Apple stelt aan het gebruik van haar producten, zoals het verplichte gebruik van iTunes en de beperkte hoeveelheid afspeelbare film bestandstype, nog steeds de hoofd reden om geen Apple product te kopen. Hier is met de nieuwe iPad air dus ook geen verandering in gekomen.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat (ik denk dat) consumenten die graag meer vrijheid hebben en/of de mogelijkheid willen om hun apparaten aan te passen aan hun eigen voorkeuren, nog steeds niet over zullen stappen op Apple producten.
Ik denk niet dat apple er bij android gebruikers echt mee gaat scoren. Een instapmodel van bijna 500 euro met maar 16 gb geheugen is gewoon te duur.
Nu betaal je bij apple altijd voor de naam en er zijn mensen die dat willen doen.
Feiten zijn echter dat de android tablets steeds beter worden qua specs maar ook vooral goedkoper. Het prijsverschil met vergelijkbare hardware specs wordt dus steeds groter.

De komende maanden zullen we ook steeds meer tablets met volledige windowws of intel cpu's gaan zien en dat betekend ook meer concurrentie voor apple.

Apple heeft haar niche en haar prijzen en voor die niche zal er altijd wel een markt zijn. De verkoopcijfers in % bewijzen echter dat er voor apple weinig groei meer is.

Neem daarnaast ook nog de opkomst van kleinere chineese aanbieders die nu met telefoons als aardig op weg zijn. Deze zullen ook met leuke scherp geprijsde tablets komen die dadelijk tot 50% goedkoper zijn dan apple en over 1-2 jaar ook kwalitatief goed dan zie je dat er weinig groei meer mogelijk is.

Dit marktverloop heb je trouwens in het verleden bij veel producten al kunnen zien. Neem cd spelers, eerst grote merken die er veel voor vragen, de markt wordt rijper, groter, meer fabrikanten, lagere prijzen en eindigt met prijzen die net boven kostprijs liggen waardoor de groten zich zelfs terugtrekken of met hogere prijs in hun niche blijven.
Deze tablet is dan ook niet gemaakt voor mensen die geen 500 euro willen uitgeven voor een Tablet. Voor de mensen die wat minder willen besteden heeft Apple de iPad mini voor 299,- De Android tablets worden dan wel steeds goedkoper, maar de echt goedekope tablets zijn niet te vergelijken met de iPad Air (vaak omdat ze een kleiner scherm hebben en je dus beter kan vergelijken met de iPad mini). Dit betekent inderdaad dat het prijsverschil tussen de high-end van Apple en de low-end van Android groter wordt, maar dit is voor Apple geen probleem. Ze richten zich niet op mensen die niet meer dan 200 euro willen/kunnen betalen voor een tablet. Apple heeft zich bijvoorbeeld ook nooit gericht op de netbook markt. Hier was het verschil tussen de goedkoopste "laptop" en hun duurste laptop nog veel groter.. Maar of Apple daar nou onder geleden heeft?

Er zullen inderdaad steeds meer tablets komen met windows (al dan niet RT), maar de vraag is of deze gaan aanslaan. Vooral de intel-tablets zijn niet bepaald goedkoper dan de iPad bijvoorbeeld. Daarnaast heeft Microsoft zelf al veel moeite om Surfaces te verkopen, dus de vraag is of dit in de toekomst veel beter zal gaan.

Om te zeggen dat Apple een niche heeft, lijkt me een beetje overdreven. Het is wel een hele grote niche als je kijkt naar de verkoopaantallen. Daarnaast zijn ze nog steeds de grootste fabrikant op de tablet markt. Daarbij is de groei helemaal niet uit de markt voor Apple (weet niet waar je dit vandaan haalt). Ja, de afgelopen kwartaal zijn er niet zoveel iPads verkocht, maar het is dan ook een seizoensproduct. Verwacht voor dit kwartaal maar een behoorlijke groei ten opzichte van het afgelopen kwartaal en hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Je hebt helemaal gelijk dat wat je nu ziet een economische wetmatigheid is. Een race-to-the-bottom. Vandaar dat je in China ook al tablets hebt van 150 dollar (of nog goedkoper). Het probleem is echter (naar mijn mening) dat deze niet te vergelijken zijn met een product als een iPad (of een Nexus of Galaxy tab for that matter). Deze producten worden in China bijvoorbeeld vooral gebruikt om TV mee te kijken. Browsen, apps downloaden (er zit bijvoorbeeld vaak ook geen play store op) wordt bijna niet gedaan. Dit is dus ook totaal geen concurrentie voor Apple. De vraag is dan ook of je deze tablets wel mee zou moeten nemen in de cijfers voor de tablet markt. Ook deze tablets onder het kopje "Android" scharen kan een erg vertekend beeld geven.

Voor mensen die hier wat meer over willen lezen:
http://ben-evans.com/bene.../ipads-and-self-selection
http://247wallst.com/cons...-rise-of-android-tablets/

2012 apple 60%, 2013, 32% marktaandeel in tablets.
Wat nu nog 30% is is over 1 jaar misschien nog maar 15% en over 2 jaar 10%
De cijfers spreken voor zich en de tendens is android en apple zal dat met haar dure tablets niet kunnen doorbreken.

Voor de rest zie mijn verhaal hieronder.

De kwaliteit van de chineese aanbieders is nog niet super maar de wetmatigheid die je zelf geeft maakt dat deze ook beter zal gaan worden. Dat is in het verleden ook vaak zo geweest.

MS met windows op tablets zal pas volgend jaar kunnen gaan scoren als de intel atoms echt goed beschikbaar zullen gaan worden. Duiken er dan een paar grote fabrikanten op dat gaan de prijzen ook weer snel omlaag voor de atom tablets. Intel zet ook niet voor niets in op deze markt.
Deze cijfers zijn leuk, maar het zegt helemaal niet zo veel. Marktaandeel alleen is een hele beperkte manier om te meten. Daarbij probeerde ik juist uit te leggen dat je niet alle tablets met elkaar kan vergelijken (zie ook het linkje dat ik heb bijgevoegd). Daarom is op die manier marktaandeel meten ook totaal zinloos omdat het eigenlijk helemaal niks zegt.

Als je nog iets meer wil lezen over marktaandeel en waarom het (lang niet altijd) nuttige informatie geeft, dan is dit ook nog wel interessant:
http://www.theguardian.co...tphone-users-google-apple
Je kan het idd op 2 manieren zien, aandeel en hoeveelheden.

Toch is aandeel belangrijk en wwel om de simpele reden dat ontwikkelaars van apps / software ook kijken naar marktaandeel.

een OS met een laag marktaandeel zal minder software hebben dan een OS met hoger marktaandeel. Zie het windows probleem in deze markt, veel ontwikkelaars laten het links liggen vanwege het marktaandeel.

Als de totale markt in hoeveelheid groeit betekend dan automatisch een prijsdruk. Neem daarnaast dat bij lagere prijzen zaken gemeengoed worden en je na verloop van tijd niet echt veel meer kan gaan vragen zoals apple dat nu doet. Zo ver is het nu nog niet maar apple zal binnen 2 jaar met een heel nieuwe product, nieuw markt moeten komen om weer heel goed te gaan scoren.
Het artikel waar naar ik link in mijn bovenstaande post, legt nou juist uit waarom marktaandeel niet interessant is voor developers, omdat het niks (hoeft) te zeggen over de installed base. Dat is nou juist waar het een developer om gaat. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat de installed base van iPads hoger is dan Android devices, alleen dat een marktaandeel cijfer je hier bijzonder weinig over kan zeggen.

Daarbij is niet elke installed base gelijk. Zo is algemeen bekend dat mensen die meer geld hebben (en dus eerder geneigd zijn een premium device te kopen als een iPad Air), ook meer geld uitgeven aan apps.

[Reactie gewijzigd door Eswip op 22 juli 2024 18:58]

Ik ben het grotendeels met je eens. Apple gebruikers zijn inderdaad eerder geneigd om dure accessoires te kopen en apps. Tevens zijn apple users IMHO ook vaak kopers die graag de nieuwste Apple producten willen kopen. Waardoor het aantal actieve Apple producten minder stijgt in verhouding met het aantal verkopen.

Als we dan kijken naar wat interessant is voor developers, is het niet eenvoudig te zeggen dat Apple de meest interessante markt is. Hetzelfde geldt voor Android. Dat hangt heel erg van welk gat in de markt een developer wil invullen inclusief de bijbehorende doelgroep.
Zo merk ik dat op ios eerder dure applicaties komen en op Android juist applicaties welke een bepaald niveau van vrijheid nodig hebben.

Marktaandeel alleen zegt inderdaad niks. Wanneer je het vervolgens verder gaat filteren op je doelgroep, wel zeker!
Het probleem is echter (naar mijn mening) dat deze niet te vergelijken zijn met een product als een iPad (of een Nexus of Galaxy tab for that matter). Deze producten worden in China bijvoorbeeld vooral gebruikt om TV mee te kijken. Browsen, apps downloaden (er zit bijvoorbeeld vaak ook geen play store op) wordt bijna niet gedaan.
Als laatste wil ik je er nog even op wijzen dat je een goedkope tablet tegenwoordig van rond de €150 wel degelijk kunt vergelijken met een iPad. Het overgrote deel van tabletgebruikers gebruikt z'n tablet voor een beetje video's, boeken lezen, surfen, en apps. Iets wat ook prima kan met zo'n goedkoop ding, trust me. Ja ok het is wat langzamer, who cares...Voor een beetje internet ga je ook geen i7 aanschaffen, natuurlijk zijn er altijd mensen die denken dat ze het beste van het beste moeten hebben.

De reden dat mensen toch graag een iPad willen komt IMHO door de software die men makkelijk acht, uiterlijk en het merk. De snelheid en schermkwaliteit hebben alleen nut bij grafisch design, games, producers, ontwikkelaars en uiteraard wanneer je zware apps moet draaien voor je werk. Maar dit allen kan evengoed op een Android.

De reden dat Chinese tablets geen play store hebben komt omdat Google niet toegestaan is in China. Tevens hebben de Chinese €150,- tablets betere specs dan de €150,- tablets die wij westerlingen gewend zijn. Het is niet voor niets dat het importeren van Chine tablets/smartphones populairder wordt (niet mainstream uiteraard).
Voor de mensen die wat minder willen besteden heeft Apple de iPad mini voor 299,-
Ja en wat nou als ik een 10" tablet wil hebben? Dan moet ik perse €200,- meer betalen voor en iets groter scherm.... Dus nee voor de mensen die iets minder willen besten aan een 10" tablet, kopen of een ouder Apple model of een Android.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 18:58]

Dit roept men ook al jaren op de smartphone markt, maar daar komen alle premium Apps nog altijd eerst of tegelijkertijd uit voor iOS.
Percentages vertalen zich niet letterlijk in aantallen. Een aandeel percentage kan dalen als er b.v. meer 200,- tablets op de markt komen die een nieuwe markt aanboort, ook zakken marktaandelen als er een nieuw tablet type bij komt zoals tablets met windows. De exacte aantallen kunnen zelfs stijgen terwijl het marktaandeel zakt.

Ook vind ik het marktaandeel altijd wat vertekend, op OS niveau heb je het over 1 merk met een klein aantal devices VS tientallen merken met ieder weer een uit een lopend reeks aan producten. Op merk niveau zal je heel andere percentages zien.
Anoniem: 109004 @bbob11 november 2013 23:38
De complete tablet markt word per jaar groter.
Toen Apple met de iPad kwam zei men dat er geen markt voor is.
Vervolgens zien ze het tegendeel maar misschien was de markt toen 1 miljoen mensen waarvan 60% een Apple kocht. Het jaar er op is de markt 2 miljoen mensen en Apple heeft een aandeel van 32%. Is nog steeds in aantallen een stijging tov het vorige jaar.

Kortom zegt helemaal niets . Ik heb een iPad 1 en 3 en beide word veelvuldig gebruikt voor de doeleinden waarvoor Apple zei dat zij een tablet op de markt gebracht hadden.
Ik denk niet dat apple er bij android gebruikers echt mee gaat scoren. Een instapmodel van bijna 500 euro met maar 16 gb geheugen is gewoon te duur.
30% van alle tablets zijn ipads. Ik zou zeggen dat je verkeerde aanname doet.
Apple heeft haar niche en haar prijzen en voor die niche zal er altijd wel een markt zijn.
Een niche van 30%? Er is geen enkele tablet die beter verkoopt.
De verkoopcijfers in % bewijzen echter dat er voor apple weinig groei meer is.
De introductie van een de ipad mini en het verkoopssucces daarvan tonen aan dat er voor Apple nog steeds groei te halen is.
Neem daarnaast ook nog de opkomst van kleinere chineese aanbieders die nu met telefoons als aardig op weg zijn. Deze zullen ook met leuke scherp geprijsde tablets komen die dadelijk tot 50% goedkoper zijn dan apple en over 1-2 jaar ook kwalitatief goed dan zie je dat er weinig groei meer mogelijk is.
Dat zijn persoonlijke aannames die volgens mij niet kloppen. Er is geen enkele chinese tablet die ook maar in de buurt van de ipad komt en als ze dat nu niet kunnen zal dat in de toekomst ook niet zijn.
http://247wallst.com/cons...-rise-of-android-tablets/

2012 apple 60%, 2013, 32% marktaandeel in tablets.
Wat nu nog 30% is is over 1 jaar misschien nog maar 15% en over 2 jaar 10%
De cijfers spreken voor zich en de tendens is android en apple zal dat met haar dure tablets niet kunnen doorbreken.

De ipad mini is meegenomen in bovenstaande cijfers en zorgt er desondanks voor dat het marktaandeel apple in tablets gehalveerd is.

Er is nu idd nog geen enkele chinees die in de buurt komt van apple, maar wacht ipad worden wel in china gemaakt.
Lees de revieuws van chineese smartphone hier eens na en je ziet dat ze steeds beter worden en stukken goedkoper zijn. Dat zul je ook met tablets zien.

In economie is het simpel.
-1 Fabrikant bedenkt iets nieuws en zet dat op de markt.
Prijzen zijn hoog en marges zijn ook hoog
- Andere fabrikanten duiken in deze markt en er komt concurrentie
- Het product begint gemeengoed te worden waardoor er nog meer fabrikanten in de markt komen en de prijzen nog verder omlaag gaan. In deze stap zie je ook vaak dat de techniek gemeengoed geworden is en er weinig kwaliteitsverschil meer is.

De tablet markt zit nu net in de overgang naar de 3de stap.
Dit betekend dus dat er nog meer aanbod zal komen tegen nog lagere prijzen.

Apple heft nu 2000x1500 pixels de nexus 10 van google heeft er 2560x1600.
Veel mer heeft voor een 10 inch tablet geen zin en de vraag is zelfs of mer dan full hd zin heeft.
Qua beeldscherm zit de tablet dus al de grens.
Qua cpu hebben we apple, snapdrogon en nog wat anderen die allemaal arm gebaseerd zijn. Ook daar zit weinig verschil.
Zo kan ik nog doorgaan en keer op keer zie je voor veel producten de bovenstaande ontwikkeling. Dat zijn gewoon de feiten.

Apple was de eerste maar zal qua marktaandeel blijven verliezen. Dat is normaal en de vraag is met welke ander product komt apple of een ander bedrijf waar ze weer weer echt de eerste mee zijn en geld kunnen scoren.


.
Inderdaad lees de reviews van de china phones en tablets maar eens. Er is er geen 1 die zegt dat ze de kwaliteit van een iphone of ipad evenaren, laat staan in de buurt komen. Ik wacht vol ongeduld met jouw lijst van china phones en tablets en bijhorende reviews waarin het tegendeel wordt beweerd.

Dat Apple marktaandeel verliest spreek ik niet tegen, ik zeg alleen dat er nog steeds groei zit in de verkoop van tablets voor Apple door de introductie van de ipad mini.
Wanneer is de laatste keer dat jij een "competitief -- goedkope" geprijsde macbook pro hebt gezien ? Apple distantieert zich uit de generieke markt waardoor ze een grotere controle hebben over hun margins.
Er is geen enkele chinese tablet die ook maar in de buurt van de ipad komt en als ze dat nu niet kunnen zal dat in de toekomst ook niet zijn.
Dat zeiden ze vroeger ook van Japanse auto's en tot een of twee jaar geleden ook van Chinese telefoons. Ondertussen weten we beter.

Het is niet de vraag OF de Chinese aanbieders kwalitatief langszij zullen komen, maar WANNEER.
Wat betreft japanse autos: ja, die komen qua kwaliteit langszij -- echter ook qua prijs. Wat betreft chinese telefoons: die zijn nog steeds niet echt goed van kwaliteit. Zelfs als gebruiker van chinese tablets en telefoons zul je dat moeten toegeven. De prijs/prestatie verhouding is prima, maar het wordt er niet heilig van.
Vond mijn chinese OPPO Find 5 anders een goede bouwkwaliteit hebben, en dit is toch echt een chinees merk.

On: Ipad Air, mooie tablet, en naar mijn mening zelfs één van de mooiste, maar Apple en Ios zit ik niet op te wachten. Als ze hier bij Android nou eens een voorbeeld aan nemen, elke Android tablet lijkt op elkaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 513032 op 22 juli 2024 18:58]

30% van alle tablets zijn ipads. Ik zou zeggen dat je verkeerde aanname doet.
Dat zegt toch niks over Android gebruikers, waar het juist om ging? Dat zegt wat over de complete markt...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:58]

Dat zegt dat 30% van de markt de ipad niet te duur vindt, wat zijn stelling is.
De introductie van een de ipad mini en het verkoopssucces daarvan tonen aan dat er voor Apple nog steeds groei te halen is.
Die stamt ondertussen uit 2012, niet echt meer relevant dus om nu een conclusie over te maken
als ze dat nu niet kunnen zal dat in de toekomst ook niet zijn.
Die logica mag je eens uitleggen, want daar snap ik weinig van
[...]

30% van alle tablets zijn ipads. Ik zou zeggen dat je verkeerde aanname doet.
Over aannames gesproken, wie zegt dat die hele 30% uit iPad AIr's bestaat?
[...]
Een niche van 30%? Er is geen enkele tablet die beter verkoopt.
Dat zijn 5 verschillende generaties iPads & iPad mini's, als je dat onder één noemer schaart moet je dat aan de andere kant van de vergelijking ook doen, hetzij voor Windows, hetzij voor Android.
[...]
De introductie van een de ipad mini en het verkoopssucces daarvan tonen aan dat er voor Apple nog steeds groei te halen is.
Admittedly, er werd daar wel een nieuwe markt aangeboord, Apple is daar goed in, nieuwe markten vinden, maar de high-end product placing wordt razensnel voorbij gesjeesd door goedkopere fabrikanten die weliswaar niet dezelfde hoge standaarden en eisen hebben, maar daardoor wel een groter prubliek bereiken.
Dat zijn persoonlijke aannames die volgens mij niet kloppen. Er is geen enkele chinese tablet die ook maar in de buurt van de ipad komt en als ze dat nu niet kunnen zal dat in de toekomst ook niet zijn.
Want het is natuurlijk absoluut niet zo dat de chinese economie harder vooruit snelt op economisch en technologisch vlak dan enig westerse natie ooit heeft gedaan 8)7 Volgens die redenering zouden ze dan nog steeds aan die muur werken en met vuurpijlen op vijanden schieten :+

Je kan nooit zeggen 'die en die hebben een voorsprong en dat zal altijd zo blijven' dat is absurd, 'in de toekomst' is een onvoorstelbaar lange periode :X
Een instapmodel van bijna 500 euro met maar 16 gb geheugen is gewoon te duur.
Het instap model is eerder de oude iPad Mini voor $299. Voor veel mensen zal $499 veel geld zijn, maar duur is het zeker niet. Vind maar eens een concurrerende tablet die in de buurt komt qua snelheid, gewicht, bouwkwaliteit en die voor minder gaat.
Vind maar eens een concurrerende tablet die in de buurt komt qua snelheid, gewicht, bouwkwaliteit en die voor minder gaat.
Dat maakt het niet opeens goedkoop, of minder duur. Betekend eerder dat iedereen belachelijke prijzen vraagt voor een beetje goede tablets
Voor de meeste mensen is 16gb ruim voldoende. Het is verder de meest gebruiksvriendelijke tablet die ook nog de beste prestaties levert. Ik zou nooit meer terug willen naar een Samsung tablet, die ik 2 maand na aankoop weer verkocht destijds.
Voor de meeste mensen is 16gb ruim voldoende. Het is verder de meest
16GB is zelf voor veel mensen zeer weinig, je installeerd een aantal Apps en misschien wat muziek, dan zit je in principe al bijna vol

Als je dan ook nog wat filmpjes op je iPad wil zetten voor vakantie, zul je er snel achter komen dat 16GB eigenlijk te weinig is voor een Tablet
Volgens mij heb je dan geen helder beeld van de gemiddelde gebruiker, namelijk: Browsen, Facebook, twitteren, muziek via spotify en film via Netflix. De ruimte die overblijft is genoeg voor enkele duizenden foto's.

En anders koopt iemand toch een 32, 64 of zelfs 128gb uitvoering? ;)
haha daar zit het punt dus dan koop je de 32 64 of 128 gb uitvoering waar je voor geheugen hel veel meer betaald omdat er geen goedkopere sd kaart mogelijkheid in zit.
Maar dan heb je ook een veel beter product. ;)
Volgens mij heb je dan geen helder beeld van de gemiddelde gebruiker,
Volgens mij anders om ;)

Na een jaar staat een tablet van de gemiddelde gebruiker stamp vol met apps, en als je dan ook nog muziek en/of fimpjes op je tablet hebt, dan is 16 GB gewoon te weinig

Bron: iPad 1 van me ouders en iPad3 van me zelf (ik gebruik me tablet casual, bijna niet dus)
2 tablet vind jij representatief voor de hele markt? ;(
Vlc (gratis app), speelt alles af en je kan alle films via wifi overzetten. Probleem opgelost?
Gaat alleen zo lekker snel via wifi. 802.11ac had wel handig geweest.
Bij Anandtech zeggen ze er wat zinnigs over:

http://www.anandtech.com/show/7460/apple-ipad-air-review/7
The iPad Air moves to a 2-stream dual-band 802.11n solution, a sort of compromise between where the iPad was with its previous single-stream implementation and some of the newer devices shipping with 802.11ac. Moving to two spatial streams obviously helps improve performance tremendously. Peak performance on 5GHz 802.11n, assuming an equally capable AP, went as high as 180Mbps in my tests. I was able to average 168Mbps during our standard UDP WiFi test on 5GHz.
In het bijgaande grafiek haalt de ipad air een hoger gemiddelde dan de Note 3 die wel 802.11ac ondersteund... Apple kiest waarschijnlijk voor een zuinigere tussenoplossing die volgens hen nog goed genoeg performt. YMMV.
Bij Anandtech zeggen ze er wat zinnigs over:

http://www.anandtech.com/show/7460/apple-ipad-air-review/7

[...]


In het bijgaande grafiek haalt de ipad air een hoger gemiddelde dan de Note 3 die wel 802.11ac ondersteund... Apple kiest waarschijnlijk voor een zuinigere tussenoplossing die volgens hen nog goed genoeg performt. YMMV.
Deze test is niet heel veelzeggend om eerlijk te zijn. Het geeft een goede indruk over de mogelijkheden die iPad Air heeft qua WIFI, maar meer ook niet.
Het nadaal van het gebruik 802.11n ipv ac, is dat je thuisnetwerk sneller overbelast raakt. Wanneer meerdere mensen op een WIFI netwerk met hun iPad Air HD films gaan zitten streamen, word je WIFI-netwerk super traag. De 802.11ac standaard is hier beter voor ontwikkeld en heeft wat trucjes om dit efficënter te regelen.

Aangezien je niet weet hoe de test is uitgevoerd, kun je geen oordeel geven hoe de iPad Air zou presteren wanneer het het WIFI netwerk aan het pieken is. Er staat namelijk niks over welke andere WIFI apparaten van het netwerk gebruik maken en hoeveel het wifi netwerk op dat moment belast is.

Dit gezegd te hebben, vind ik het vrij raar dat Apple hun "beste tablet ooit" geen 802.11 ac ondersteuning heeft gegeven. Naast dat je bepaalde voordelen mist, is de tablet in mijn optiek minder goed voorbereid op de toekomst.

Edit: Artikel gewijzigd

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 18:58]

Misschien lees ik je stukje verkeerd, maar de iPad ondersteund al een hele tijd 5Ghz.
Yup: minimaal sinds de iPad 2 wordt 5ghz ondersteund. En dat kan ik van mijn 4S niet zeggen :-(
Volgens het internet ondersteunt zelfs de iPad 1 5GHz. Alle iPads kunnen er dus mee overweg. Bij de iPhones is het pas veel later gekomen.
Mwah, ik kan niet klagen over de WiFi snelheid, ik haal makkelijk 120-130Mbit over 802.11n (5Ghz, 2x2 MIMO) in de speedtest.net app. Downloads vanuit de appstore gaan ook lekker snel. Het lijkt er op dat Apple z'n CDN eindelijk op orde heeft, ik trok bij een download van OS X Mavericks gewoon m'n hele 200Mbit dicht, is me nog niet eerder gebeurd.
Anoniem: 420148 @Benne11 november 2013 12:06
Je kan altijd gewoon het kabeltje gebruiken en een programma zoals iFunBox om files in een specifieke app te importeren.
via wifi overzetten duurt veel te lang.
Dan kan je altijd nog de data-transfer optie gebruiken in iTunes.
Als je de iPod/iPad/iPhone aansluit en dan daarop klikt en dan naar het tabblad Apps gaat zie je aan de onderkant een venster met daarin een specifiek aantal apps die deze functie ondersteunen.

Daar zie je ook VLC staan als je die geïnstalleerd hebt en dan als je daar op klikt kan je in het rechterdeel van het venster je films gewoon heen slepen.
Dan worden ze (zonder iTunes synchronisatie) via kabel naar de app getransfered.

Dat gaat sneller dan via Wifi en dan is jouw bezwaar ook meteen weg.
iTunes is niet meer verplicht om te gebruiken, ik heb het nog geen enkele keer nodig gehad :). Verder zijn er hele goede media-afspeel-apps. AVMC is een custom-fork van XBMC waarmee alles afgespeeld kan worden (net als XBMC eigenlijk) en zo zijn er nog vele andere apps zoals Infusion, nPlayer, VLC.

Bovendien is het niet altijd Apple's schuld. Veel GPL developers ontwikkelen expres niks voor iOS door het gesloten imago. AVMC bewijst dat XBMC gewoon werkt, zonder het gebruik van private-api's. Dat het XBMC team hier niks mee wil doen is een mentaliteitsprobleem, geen technisch probleem.

Bovendien; wanneer er een iOS7 jailbreak is, kun je alles doen wat je kunt verzinnen.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 22 juli 2024 18:58]

Vertel eens hoe je films of muziek op je ipad zet zonder itunes?
Dit kan bijvoorbeeld via VLC Streamer, en was bijzonder makkelijk in te stellen (zelfs voor een nep-tweaker als ik).

Ik stream probleemloos alles van mijn harde schijven direct naar VLC op de iPad, kort even inladen en hij is er klaar voor. VLC biedt bovendien de mogelijkheid voor wanneer je iets buitenshuis wil kijken, om het bestand over je netwerk naar de iPad te downloaden, zonder tussenkomst van iTunes en zonder gezeur dat het om MKV bestanden gaat. Ja dit duurt wel (20 minuten voor 720p Homeland aflevering), maar werkt prima.

[Reactie gewijzigd door john milton op 22 juli 2024 18:58]

Vind dit nog altijd zo jammer van al die apple producten... Kan met mn Tablet Z gewoon SD kaartje met USB 3.0 reader aan de pc hangen, of de hele tablet met usb kabeltje en vol knallen met 1080p mkv's... Gewoon copy-paste zonder tussenkomst van wat dan ook...
ik vind VLC Streamer vrij nutteloos voor een Tablet

Als ik thuis ben, ga ik echt niet op me tablet een film kijken, daar heb ik een grote tv voor

en als je op Vakantie bent, ga je niet even via Internet een filmpje over je data verbinding sturen

Dus je bent alsnog min of meer gebonden aan iTunes
Jij misschien niet, ik kijk vaak zat uitzending gemist of een serie / film in bed. En het gemis van een SD-card is gewoon gigantisch, punt.

Ik wil op vakantie of wanneer ik een keer in een hotel zit media kunnen zien, 16GB? Laat me niet lachen, net zoals mijn Nexus (2013 model, 32GB) een gigantisch gemis. Gelukkig kun je via USB er nog een kaartje aanhangen, maar het standaard niet supporten is echt een te achterlijke keuze in mijn ogen.
Volgens mij kun je daar een clouddienst voor gebruiken.
Voor (grote) films zal dit wat langzaam werken, maar voor boeken en muziek moet dit geen probleem zijn.
Dropbox, camera connection kit, iExplorer app, jailbreaken, opties genoeg...
Dropbox heeft slechts een ruimte van 1 gb die je kunt aanspreken op de iPAd. Jailbreaken? iOS 7 is (nog) niet te jailbreaken en dat draait dus op de iPAd AiR. Kortom als je je muziek verzameling altijd bij je wilt hebben op je iPAD AIR moet je gewoon iTunes gebruiken.
Ik gebruik sinds kort een Corsair Voyager Air icm nPlayer. Dit is DE perfecte combinatie voor iemand die films wilt kijken op z'n iOS device.

De nPlayer app speelt nagenoeg alle audio en video formaten zonder enig probleem af (muv DTS audio tracks...) en de 500GB van de Voyager Air zorgt ervoor dat je genoeg content mee kan nemen op reis.
Bedankt voor de tip, ik zie alleen dat de Voyager Air kost nog es 200 euro en is ook nog es een xtra blok om mee te sjouwen.
Je kan muziek en films rechtstreeks op je iPad kopen en downloaden, net als apps.
Voor mij is dat het handigste met 'DS Audio' van Synology, daarmee kan je online en offline muziek afspelen (werkt ongeveer hetzelfde als met Spotify, nummers offline beschikbaar maken) Zet zelfs je FLAC om naar mp3 om ruimte of bandbreedte te besparen. Echter geen idee of er een niet NAS gerelateerde muziekspeler is die dat ook kan, geen onderzoek naar gedaan omdat ik al een oplossing heb.

En voor video mee op reis gebruik ik AcePlayer, speelt alles af en downloaden gaat via Samba connectie.

[Reactie gewijzigd door bolke de beer op 22 juli 2024 18:58]

Hier zijn meerdere thirdparty apps voor, ook waardoor je de iPad als een USB-stick via explorer kunt benaderen. Je kunt overigens ook gewoon streamen vanaf je PC of NAS.
Vertel eens hoe je films of muziek op je ipad zet zonder itunes?
Met dit: http://www.i-funbox.com/
Bovendien is het niet altijd Apple's schuld. Veel GPL developers ontwikkelen expres niks voor iOS door het gesloten imago. AVMC bewijst dat XBMC gewoon werkt, zonder het gebruik van private-api's. Dat het XBMC team hier niks mee wil doen is een mentaliteitsprobleem, geen technisch probleem.
Beetje gekleurde reactie dit, het XBMC is juist een team wat alles wil doen en op zoveel mogelijk platforms. Het is geen metaliteits kwestie maar het gesloten karater van Apple wat ervoor zorgt dat het XBMC team het voorlopig links laat liggen. Ze wilen het 100% zeker wel maar ze gaan zich niet aanpassen aan de IOS eisen alleen omdat Apple het zo wilt. Je doet de mannen van het XBMC team echt veel te kort zo! Ter info, XBMC is al eens aangeboden voor de APP store en geweigerd door Apple omdat ze gebruikt maakte van libraries die door Apple niet waren vrijgegeven. Dus het probleem ligt volgens mij bij Apple en niet bij XBMC.
Bovendien; wanneer er een iOS7 jailbreak is, kun je alles doen wat je kunt verzinnen.
En daar zit juist het probleem al jaren, qua hardware is er heel veel mogelijk en de gebruikte hardware is heel goed echter mag het niet van Apple en een Jailbreak is het laatst waar Apple een toestemming voor gaat geven.
XBMC is zonder private libraries mogelijk, dit bewijst AVMC, wat gewoon de source is van XBMC zonder externe plugin-support. XBMC kan dus een versie uitbrengen voor de AppStore als ze dit zouden willen. Men wil zich echter niet aanpassen, wat hun goedrecht is. Voor beide is wat te zeggen, maar het is en blijft een netto-verlies voor de eindgebruiker.
Alleen dus een verlies voor de keurige IOS gebruikers want op mijn windows HTPC, mijn gejailbreakte Ipad2 en 2 Android devices werkt het perfect :-)

Blijft raar dat het overal verder op kan en mag draaien maar niet op een IOS machine?!?!?
Klopt, XBMC op de iPad (jailbreak) is voor mij de meest perfecte media-ervaring voor een tablet. Zeker met hun default touch-skin! Het is dus ontzettend jammer dat er geen middenweg gevonden kan worden. AVMC heeft wel de weg geopend naar XBMC op de iPad, al dan niet zonder externe addon-ondersteuning. Als er meer creatieve developers zijn die hun eigen fork gaan maken specifiek voor de iPad, dan denk ik dat het zeer populair kan worden.

Infusion is overigens aardig op weg om net zo goed te worden als XBMC (op de iPad althans). Hun nieuwste versie krijgt SMB/WebDav sharing en DTS (komt binnen enkele weken uit). Qua ervaring, library en subtitle support lijkt het veel op XBMC. Deze app is echter niet gratis.

http://firecore.com/infuse

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 22 juli 2024 18:58]

Je geschetste beeld klopt niet helemaal, XBMC was geweigerd omdat het zijn eigen licentie voorwaarden aan het breken was. Dus het is niet Apple zijn schuld maar XBMC zelf deed het fout.
Airvideo. streamt alle films/series naar je iPad zonder converteren en overzetten (mogelijkheid is wel aanwezig, voor als je met je iPad op stap gaat). Gratis (en voor een habbekrats te koop met wat meer mogelijkheden). Topper.
Streamen van een eigen server thuis, het beste die ik ben tegengekomen is: Air Video HD
(streamen of downloaden en later bekijken, subs, MKV, etc etc... vreet alles, top top top)

Daar kwijl ik helemaal bij weg........ diepe zucht.....

http://www.inmethod.com/airvideohd/index.html
Ik snap niet hoe je kan kwijlen van een app waarbij je ook je pc aan moet hebben, ik wil dat spul direct vanaf m'n NAS kijken zoals met XBMC. Blijf maar hangen op iOS6 tot er een jailbreak is voor iOS7 :(
Nee, Vlc speelt alles van je Nas af zonder problemen. Ik snap niet dat al de mensen hierboven zo klagen over het afspelen van video. Er zijn honderden apps die de functionaliteit aanbieden die iedereen wil.....

Tevens vergeten mensen dat dit helemaal niet de strategie is de Apple voert. Men wil alles in de cloud en niet lokaal op het apparaat. Daar is het apparaat dan ook voor ontworpen. Zeker met een Nas in huis werkt het allemaal perfect snel. Ik heb nog nooit hoeven jailbreaken.
Hij speelt t misschien wel af maar ik wil graag dat ie ook bijwerkt wat ik heb gekeken en alles in een strakke interface toont. Ik begrijp niet hoe sommigen het beleid van Apple zo willen verdedigen, sommigen zijn niet tevreden met iOS, dat is toch niet zo gek?
Als je het echt strak voor elkaar wilt hebben dan kan ik je constalation aanraden (in combinatie met een htpc). XBMC houdt alles precies bij maar er is ook een plex versie dus dan kun je ook bijhouden wat je op de ipad hebt gekeken.

Wat betreft het verdedigen van Apple komt waarschijnlijk doordat mensen erg tevreden zijn met wat ze hebben aangeschaft (is ook een menselijke eigenschap om te doen). Het probleem is natuurlijk dat iedereen net iets anders wil.....

Ik probeer alleen maar aan te geven dat het beleid van Apple niet zozeer als argument gebruikt kan worden. Er zijn zeer veel apps om de tablet te configureren voor jou specifieke behoefte. Als het dan zelfs nog niet voldoet aan je eisen dan heb je natuurlijk ook nog de keuze om een ander apparaat aan te schaffen.
Ik zie nog niet helemaal hoe ik Constellation in sync breng met m'n MySQL library maar zal het zeker eens bekijken :)

Om meteen maar te roepen dat ik maar een ander apparaat moet kopen vind ik wat ver gaan. Ik ben erg tevreden met de iPad maar mis gewoon sommige functies, zo gek lijkt me dat niet. Ik verwacht niet dat een ander platform wel 100% is wat ik zoek. Er is niet voor niks aan jailbreak-community toch?

edit: Met Constellation kun je alleen XBMC bedienen maar niet kijken op je iPad? Mooie app maar niet wat ik zoek helaas.

[Reactie gewijzigd door Cartman! op 22 juli 2024 18:58]

Yep, het is een remote en front-end voor xbmc. Misschien moet je kijken naar de plex versie. Deze kan media offline opslaan op de ipad: https://itunes.apple.com/...dia/id479544695?l=en&mt=8
Ik waardeer je suggesties enorm maar het is simpelweg geen xbmc of kan niet syncen met m'n huidige xbmc setup. De iPad is niet het enige device waarop ik ervan gebruik maak.

Bovendien zoek ik geen remote app, ik wil de video gewoon afspelen direct op de iPad. Heb gisteren AcePlayer, OPlayer en VLC geprobeerd en allemaal hadden ze helaas issues: geen DTS, geen AC3 en/of het afspelen was geen choppy.
Er zijn apps die vrijwel alles afspelen, ook kan je gewoon een 3rd party programma downloaden om bestanden op de iPad te zetten.

Het enigste nadeel van Apple producten vind ik de dure upgrades van opslag welk vaak €100 per verhoging is. Ik heb zelf een Nexus 7 2013 en heb af en toe spijt dat ik niet heb gewacht tot de Air of zelfs de nieuwe Mini (welk nog moet komen) maar aan de andere kant is de Nexus 7 een top tablet voor het geld.
Videos copieeren naar je tablet? ....Zo 2009. Airvideo HD ! Alleen op vakantie kopieer ik ze naar mijn tablet. En dat doet AirVideoHD ook voor je. De App zet ze gewoon in het gewenste formaat over van je PC | server of Nas.
Want jij kan wel beweren dat de vrijheid van het bestandstype zo heerlijk vindt op je Android maar dan heb je weer dat de bron een BlueRay is voor thuis. Die ga je dan op je tablet prutsen? Dan moet je 'm ook omzetten.

Verplicht iTunes gebruik is ook een typisch stoneage argument. Ik ken geen betere alternatieven die kunnen streamen, automatisch importeren, mooie album art etc. Maar idd het kan altijd beter en ik dacht er vroeger ook net zo over. Het is "slechts" een onderdeel van Apple's ecosystem en alhoewel die term een beetje overdreven klinkt begint het doorgronden pas wanneer je meerdere apple producten hebt en combineert.
De positie van de speaker was bij voorgaande iPad's wat meer naar de buitenkant geplaatst. Bij de iPad Air zitten deze zo te zien meer richting de lightning connector. Ik betrap mezelf er ook dagelijks op dat ik een 'kommetje' maak om het geluid meer naar mij toe te laten komen. Wat mij betreft een verbeterpunt in het design bij komende modellen.

Verder een prachtige iPad, zal hem regelmatig aanraden mocht het ter sprake komen :-)
Die "fout" van de speakers maken wel meer telefoons/tablets. Erg jammer, dat ze niet inzien dat het veel beter werkt wanneer een speaker naar je gericht wordt.
Ik heb zelf jarenlang tot volle tevredenheid gebruik gemaakt van een android tablets.
Sinds de introductie van de Air overgestapt naar Apple.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik jaren eerder had moeten doen. Ik vind het gebruikersgemak een verademing. Ik was nooit een grote Apple fan, door de beslotenheid van het systeem en de hoge prijs, maar ik ben toch wel om. Je krijgt echt een supergoede tablet met de Air die heerlijk in het dagelijks gebruik is.

Ik kan hem iedereen aanbevelen.
Wanneer je Android op kan installeren, dan is het pas het beste Tablet van de markt. Jammer van al dat mooie hardware...... Wel ben ik van mening dat iOS het beste OS voor onderweg is op een telefoon. Voor thuis gebruik wil ik een open foldersysteem of tenminste éénfolder die door alle APP's mag worden benaderd.
Daar ben ik het toch echt niet mee eens. Ja, het is een goede allround tablet. Maar voor specifieke taken of serieuze productiviteit zijn er zeer zeker betere tablet. En ik weet niet of je naar de prijzen gekeken hebt, maar die zijn simpelweg belachelijk. Als je gaat kijken naar prijs-kwaliteit verhoudingen gaat kijken zijn het Android-tablets die de kroon pakken.
Maar het merendeel van de mensen willen dan ook een goede allround tablet.
En ook ik heb nog geen betere gevonden.
Specifieke taken of serieuze productiviteit zal best, ik ben nog niet tegen problemen aangelopen en kan alles doen wat ik maar wil (en meer).

Ook Android tablets met vergelijkbare specificaties zijn niet goedkoop.
Dat wel, maar ik vind het overdreven om het dan gelijk "de beste tablet" te noemen, aangezien dat zo subjectief is. Android-tablets met vergelijkbare specs zijn stukken goedkoper: pricewatch: Yarvik Xenta TAB09-211 Zwart

190 Euro, precies dezelfde specs als een iPad Air. Heeft zelfs nog HDMI en 2x USB ook.
Er bestaat dan ook niet zoiets als de beste tablet.
Dat is voor iedereen nl. anders aangezien iedereen andere voorkeuren heeft en andere eisen.
Voor mij persoonlijk is de iPad wel het beste.

De Yarvik Xenta heeft nou niet echt vergelijkbare specs. Camera van 2 MP kun je nou niet echt vergelijken met de camera van de iPad.
Ik weet dat MP niet alles zegt, maar wees eerlijk?

Qua gewicht en formaat kan hij ook niet tippen aan de iPad
Afspeelduur van Video is 5 uur op de Yarvik Xenta, dat haalt het ook bij lange na niet bij een iPad.

Maar goed, nogmaals. Het kan dus zijn dat voor jou de Yarvik Xenta inderdaad de beste tablet op de markt is. Ieder zijn ding.
Tja, de camera. Wanneer heb jij ooit een foto gemaakt met een camera van een tablet? Wie zie je dat doen? Of het nou 5MP of 2MP is, het ziet er toch niet uit zolang er geen goede lens voor zit. Zoals bij de iPad.

Vijf uur video is lang zat, wanneer ga jij langer dan vijf uur video kijken op een tablet tussen oplaadbeurten door? Maar ja, met dit prijsverschil mag je dan ook verwachten dat een iPad het langer uithoud.

Maar je hebt gelijk, iedereen moet kopen wat het beste is voor hem/ haar.
Vijf uur video? Ik vlieg elke maand lange afstanden en dan is vijf uur echt te weinig. En niet op elk vliegveld zijn bruikbare stopcontacten beschikbaar om bij te laden.
Heb je de reviews erover gelezen? Allemaal negatief, bij de iPad Air is iedere review zeer positief.
Heb je de prijs gezien? Voor 1 iPad Air haal je drie van die anderen. Just sayin'.
Ja. En in de tijd dat je een iPad hebt moet je er minstens 4 kopen en zit je met een ellendig, traag ding.
Oh, dat zag je in je kristallen bol? Er valt veel te zeggen, maar een iPad is simpelweg duur.
Misschien is het voor jou te duur, maar dan is het niet direct minder, ik stel voor dat je eens een kijkje in de winkel neemt en de twee soorten naast elkaar houdt. Het werkt gewoon beter, mooier en ik heb zelf een Samsung Tab gehad dus kon dat aardig vergelijken met de iPad 2 van mijn broer.

Ik betaal liever iets meer voor iets dat werkt, in plaats me te ergeren aan de troep die jij aanhaalt.

[Reactie gewijzigd door Choasmarkk op 22 juli 2024 18:58]

Niet te duur ( ik heb er zelf een) maar de prijs mag best eens wat omlaag gaan, met name het instapmodel moet 32GB hebben en meer geheugen zou minder moeten kosten. Ja, het werkt, maar daar betaal je dan ook heel erg veel voor.
Haha oké, is ook wel een beetje zo. Maar op de prijs na vind ik ee niPad wel veel voordelen hebben. Nouja, wel +1 dat je op een normale manier je mening kan verkondigen, dat is niet voor iedereen weggelegd. O+
Ik denk dat het verschil in software nog dermate van belang is dat die hard androidfans niet zullen overstappen op een iOS-device.

Tweakers kijkt heel rationeel (en terecht imho) naar een tablet en met name de hardware wordt bekeken. De software wordt amper besproken, een vlug woordje over het aanbod van de apps en de beperkte instellingen van het OS en dat is het. De software is dan ook een vrij persoonlijke voorkeur en daarover is het niet aan Tweakers om te oordelen. Als er Android zou draaien op zo'n iPad en het design zou worden aangepast op een paar punten zou ik hem wel overwegen (hoewel de prijs natuurlijk fors zou zijn). Maar puur omdat er iOS op draait en ik zelf niks kan/mag veranderen wil ik hem al niet.

Tegenwoordig is software minstens zo belangrijk voor succesvolle producten maar dat is heel persoonlijk en dus lastig te reviewen.
Het probleem wat je daarbij wel hebt is dat het dan puur om design gaat. Je hebt geen flauw idee wat voor prestaties dat apparaat levert als je er Android op installeert. Misschien is het dan opeens vreselijk omdat al dat spul helemaal geoptimaliseerd is naar Apple's iOS wensen.
Of je hem dan zou overwegen zou dan toch puur aan het design liggen lijkt me. :)

Just saying! ... Hij is ook mooi. :)
Het is nog steeds aan smaak gebonden.
Zelfs het OS inderdaad even in het midden gelaten, zou ik toch voor de Nexus 7 gaan in plaats van deze iPad. Simpelweg vanwege de goede resultaten, perfect design en een, naar mijn mening, beter formaat.

Het is niet "de beste tablet van het moment", het is "de beste tablet voor mij". En voor iemand als mij, is dit niet de beste tablet van het moment; en dat is niet enkel vanwege het OS. :) Ik vind de Nexus 7 de beste tablet van het moment.
Ik snap wat je bedoeld, maar het is sowieso dat OS... Smaak en zeer lastig naast elkaar te houden qua prestaties...
Ik ben totaal geen android, apple of windows aanhanger, en heb een Nexus (2013) model aangeschaft recent. Wat maakt de Air de beste tablet?

Net zoals mijn Nexus de domme (bewuste) keuze geen sd-card in te bouwen, ontzettend veel geld vragen voor een 16+gb variant. Scherm is niet beter (eerder slechter). Het enige waar hij echt in uitblinkt is de krachtige sock, maar daar kun je je van afvragen: heb je deze snelheid echt nodig? Hier draait ook alles vloeiend zonder haperingen. Ik kijk persoonlijk naar de prijs, en mocht ik 500 euro gaan uitgeven dan wordt het een Surface 3, want die biedt tenminste wel een sd-card slot en Office.

[Reactie gewijzigd door paradoXical op 22 juli 2024 18:58]

Wat moet ik met Office op een consumptie apparaat? Ik heb niet de intentie om serieus te werken met een tablet, ik gebruik het enkel als Media-consumptie apparaat. Surfen, Youtube, Netflix, XBMC en noem maar op. Serieus met Office werken op een tablet is niet aan mij besteed en compleet overbodig. Een laptop vind ik ook niet fijn werken, ben een Desktop-persoon. Een SD-slot heb ik ook niets aan, gebruikt dit nooit op mijn PC. Een USB stick gebruik ik ook niet (enkel voor OS installatie). Ik heb immers Dropbox voor bestanden delen.

De iPad leent zich het beste als consumptie apparaat, de gebruikerservaring is in mijn optiek ongeëvenaard als je het beoordeeld op het geheel van software/design. Overigens krijg je tegenwoordig wel gratis iWork erbij, zitten hele gave tools bij, waaronder een goede Word/Powerpoint vervanger, mocht je daar behoefte voor hebben.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 22 juli 2024 18:58]

Ik heb 220 nog wel over voor een media consumptie apparaat, maar 500? Mijn Nexus met Android zonder bloatware doet ook alles wat je kunt verwachten, zonder hapering. Voor 500 verwacht ik gewoon meer, een surface 3 biedt meer.

Een sdcard slot mis ik wanneer ik op reis ben, en op reis gaan is juist waar een tablet zich perfect voor leent. Anno 2013 sleep ik geen laptop meer mee, maar mijn tablet. Internet is anno 2013 nog steeds niet genoeg ingeburgerd om internationaal te kunnen werken en kijken vanuit de cloud.
Beste tablet? Dat weet ik niet, de grootste minpunt aan de iPad is meteen ook de deal killer voor mij: geen SD kaart uitbreiding. Jammer want het is wel een leuke tablet en meer opslag kost teveel geld bij Apple. Een ander minpuntje is het feit dat vele videobestanden niet werken en copy pasten van files a la Android niet mogelijk is, op Android pleur ik gewoon mijn videos via usb kabel zonder een programma, start ik mxplayer op en kijk ik alles zonder iets te hoeven converteren.
Je kunt als je dat wil bestanden op je iPad zetten net als je op een USB stick doet, via Windows Verkenner. Genoeg third party tools die zorgen dat dit kan. Je kunt het vervolgens gewoon afspelen met VLC of andere apps, zonder te converteren.
Ziet er best interessant uit maar is 1 GB geheugen niet wat aan de lage kant. Ik vind dat het nogal schril afsteekt tegenover de anders uitstekende specs.
iOS heeft altijd al veel minder geheugen nodig gehad t.o.v. van andere platformen. Tuurlijk had 2 GB interesant geweest maar de noodzaak is veel minder hoog.
En bij het 'multitasken'? Ik merk bijv. op mijn oudere iPad dat wanneer ik switch tussen een aantal applicaties het niet altijd meteen lukt om verder te werken. Heel vaak moeten bijv. de tabs in de browser herladen worden. 1 GB extra lijkt me dan een welkome aanvulling.
Het zou best mooi zijn, maar er zijn ook andere afwegingen -- het kost weer meer stroom, ook in idle, om die boel gerefreshed te houden. Ik vermoed dat volgend jaar wel eens 2 GB zou kunnen gaan worden.
Snap de noodzaak niet van je eerste zin, waarom vermelden dat anderen meer nodig hebben?
Het is pas laag op het moment dat je er last van hebt. Aangezien alle Apps er speciaal voor ontwikkeld worden zal je er niks van merken. De vorige generatie spelcomputers deed het met veel minder dan 1 gig ram. Het is een kwestie van slim programmeren.
Je weet natuurlijk niet wat je mist totdat appmakers die mogelijkheid wel hebben en benutten.
Nee, maar zolang je dus niet tegen restricties op loopt mis je dus ook niks dus wat is het probleem dan?

iOS doet meer met minder ram, prima toch.

Natuurlijk kan het meer, maar alles werkt gewoon zoals het zou moeten. Anders was hij een paar tientjes meer geweest, nu kunnen ze mooi het prijspunt zo houden.
En zelfs ALS er een topmodel zal komen met 2GB of meer ram, dan nog zal Apple altijd een mindere versie blijven verkopen.
De iPad Air heeft de iPad 2 of iPad mini. Net als bij de iPhone dat er een iPod touch tegenhanger is.

Dit is niet alleen om geld te verdienen, maar ook om de ontwikkelaars subtiel te dwingen hun apps vooral voor de zwakste apparaat te optimaliseren.
Als ontwikkelaar wil je niet een groot afzetmarkt kwijtraken (er zijn hordes mensen met de zwakkere iDevice). Als gebruiker ben je ook verzeker dat een app welke soepel draait op de zwakkere iDevice, super zal draaien op het topmodel.

Een win-win-win situatie eigenlijk.
Dat is ook niet nodig omdat iOS icm objective-c 2.0 een heel goed memory management heeft, ipv het brakke Java.
Het is een top tablet - toch vind ik dat Apple een paar steekjes heeft laten vallen die ze bij deze release (nieuwe generatie) hadden kunnen oplossen:

1. Een digitizer op hetzelfde niveau als de Samsung Note - waardoor je fatsoenlijk met een stylus kunt schrijven. Het is nu behelpen met allerlei work-arounds om dezelfde experience te creeren

2. Het ontbreken van de vingerprint scanner - immers het is al beschikbaar op 5s, gek genoeg niet op het topmodel qua IOS-devices die Apple heeft.

3. De speakers onderin geven het gevoel dat het geluid van je wegloopt ipv dat het naar je toekomt.

4. Ondanks het mooie scherm, is deze nu de onderkant van de high-end tablet markt - ik had een upgrade van het scherm op de iPad Air verwacht.

Niets is een deal-breaker (behalve punt 1), maar zoals ik gezegd het had beter gekund.
Welke schermresolutie had het scherm moet hebben? 2560x1920??? (4:3). Je kunt nu al de pixels niet zien op de 2048x1536 resolutie. Hoger betekend alleen meer werklast voor de grafische processor en aanslag op de accu. Ik deel je mening niet met punt 4. Tevens is punt 1 geen dealbreaker voor mij. Meestal is het die 16GB opslag + enorme toeslagen qua prijs als je meer opslag wilt.
Welke schermresolutie had het scherm moet hebben? 2560x1920??? (4:3). Je kunt nu al de pixels niet zien op de 2048x1536 resolutie. Hoger betekend alleen meer werklast voor de grafische processor en aanslag op de accu. Ik deel je mening niet met punt 4. Tevens is punt 1 geen dealbreaker voor mij. Meestal is het die 16GB opslag + enorme toeslagen qua prijs als je meer opslag wilt.
Beter scherm hoeft absoluut geen hogere resolutie te betekenen.
Hell, je kan even grote schermen en resoluties hebben en nog heb je verschil in kwaliteit. Ik denk dat hij refereert naar de achterhaalde LCD technologie voor de high-end klasse.
1. Een digitizer op hetzelfde niveau als de Samsung Note - waardoor je fatsoenlijk met een stylus kunt schrijven. Het is nu behelpen met allerlei work-arounds om dezelfde experience te creeren
Idd dit is een enorme deal-breaker voor mij en daarom valt hij enorm tegen. Ik ben sinds afgelopen weekend een enorme fan van de Toshiba Excite. Ongeveer zelfde specs (iets minder) maar met een actieve stylus. Wat is dat mooi en wat schrijft dat ding lekker!

Ik heb een Ipad2 en wachte op deze release maar ik ben nu ook op de teblet om en ga naar Android icm de Toshiba Excite.
Ik ben het absoluut niet eens met de kritiek op het scherm, dit is gewoon nagenoeg perfect. Een upgrade van het scherm qua resolutie had alleen maar geleid tot een zwaarder belaste GPU, wat leidt tot óf slechtere performance óf een slechtere accuduur en grotere batterij (en dus zwaarder, dikker, etc.).

Nee wat mij betreft zit de iPad Air op de sweet spot qua prestaties, gewicht, accuduur en schermkwaliteit. Zolang één van deze vier aspecten negatief beïnvloed wordt als een ander positief beïnvloed wordt, hoeft het van mij niet.
Nah, eerder verre van. Geen SD kaart aansluiting, geen USB geen, kickstand, geen multi user, geen snapped apps, geen aansluiting met stroom voor toetsenbord enz enz.
Hij is alleen lichter en zelfs dat gewicht is te lang om vast te houden. Dan kan je beter een 7 a 8" tablet kopen. Of een kickstand zoals een Surface2 heeft.
Eigenlijk heeft Apple de plank misgeslagen door feitelijk op de oude voet verder te gaan in plaats van te innoveren (buiten het gewicht)
Geen SD/USB etc dat klopt, Apple is nou eenmaal voor de cloud en tegen fysieke opslag. Niks aan te doen. Als je dat vervelend vindt, moet je gewoon geen iPad kopen.

De rest vind ik onzinnig, want Apple heeft niet de plank mis geslagen, ze kiezen gewoon nadrukkelijk voor deze strategie. Vooralsnog loont het, want iPads worden gemiddeld 2x zoveel gebruikt als andere tablets, dus blijkbaar vinden mensen iPads fijner andere tablets.

Vervolgens noem je nog even terloops dat Apple niet geïnnoveerd heeft, terwijl er met de A7 en het IZGO-scherm wel degelijk innovaties plaats vinden. Maar ach, sommige mensen zullen elke innovatie van Apple bagatelliseren zolang hun geliefde SD-slot ontbreekt. Tja...
Denk dat je niet helemaal weet wat "innoveren" betekent.

At random extra features toevoegen in de hoop dat mensen er wat aan hebben is het niet.
Why do we need a stylus, when we have 5 on each hand... (Jobs)
Waarom hadden we vroeger op school potloden en pennen? We hadden alles kunnen vingerverven?
Ja? Kun je ook pagina's schrijven met vingerverven zonder dat je bijna na elk woord weer je vingers in een pot verf moet stoppen?
Gebruiksgemak: Potloden en pennen zijn vele malen gebruiksvriendelijker.

En waarom een stylus als je het ook met je vinger kunt doen? (op specifiek tekenwerk na of iets dergelijks, maar dan moet je dus inderdaad geen iPad kopen).
Met je vingers is het merendeel van de mensen gebruiksvriendelijker.
Moet je niet tegen mij vertellen maar tegen wijlen Steve.
Jammer dat jullie de benchmarks niet vergeleken hebben met de spiksplinternieuwe Samsung Note 10.1 2014 Edition. Wanneer komt er een uitgebreide redactionele review van deze super tablet?
Inderdaad ik zat hele tijd te zoeken naar de note 10.1 2014 edition vergelijking, een gemiste kans!
AuteurWoutF Hoofdredacteur @thelo12 november 2013 08:49
Ik hoop later deze maand een reviewsample te ontvangen.
Zowiezo raar dat na de kwalitatief matige, negatief gestemde handson van de 2014 Note 10.1 Wout dit niet rechtzet met een volwaardige review.

[OFF TOPIC]

De 2014 Note 10.1 verslaat alle licht-draagbare apparaten op het gebied van filmkijken, tekenen en notities maken (met de LectureNotes app) - ongeachte de prijs. Relatief (schermgrootte) is hij gelijkwaardig in gewicht en draagbaarheid / hanteerbaarheid aan de iPad Air. Als je je niet teveel stoort aan de lag van Android en de matigere kwaliteit van veel apps, zoals de meeste Android browsers, is het een prima apparaat.

Heb van de lag die Wout constateerde weinig tot niets terug kunnen vinden in de Note. Sterker nog: ik kon 2 Full-HD films (>5GB) tegelijkertijd draaien op het scherm (eentje als popup) zonder haperingen, ook niet als ik de popup van plaats of grootte veranderde. Het scherm van de Note 10.1 is daarbij 2560x1600 en zeker niet minder dan die van de iPad of anderen.

Dat een review natuurlijk kijkt naar hetgeen je direct krijgt als je iets koopt is logisch, maar één stap verder kijken is een luxe die Android (gelukkig) als extra biedt: een andere launcher (Nova of Apex) gebruiken bijvoorbeeld, en het eerder genoemde LectureNotes in plaats van de praktisch logge/onhandige S-Notes. Maar goed dit is voldoende off-topic.

[/OFF TOPIC]

Heb zelf ook een iPad Air in bestelling, voor de dingen waar Android (nog) niet in uitblinkt.
Geen split screen voor het draaien van 2 apps naast elkaar? Dit is toch echt een pluspunt van Surface/W8.1.
Heb deze Ipad Air dit weekend in de handen gehad. Voelt lekker licht, dus dat is weer een pluspunt voor Ipad.
Swipe met vier vingers van links naar rechts of andersom en je switched de hele tijd tussen twee (of meer) applicaties die fullscreen draaien. Is mischien niet hetzelfde maar het werkt ook zeer gemakkelijk. Als je twee applicaties naast elkaar wilt draaien dan moeten de apps het wel ondersteunen want je verliest wel scherm ruimte die je App had kunnen benutten. Het is maar een 10" scherm dus zoveel ruimte heb je niet.
Is compleet iets anders. Verschil tussen NIETS hoven doen en constant switchen. Wat een Surface met swipe van links nog eens makkelijker kan.
Omdat het een feit is, Android draaien op een toesdus op een surface is het een swipe van links?

Hoe is dat anders, op een ipad is het een swipe van links en dan heb je de app fullscreen in beeld, swipe van rechts en je bent weet terug.
Probeer is op Surface tussen openstaande programma's te wisselen. Dat gaat werkelijk zoveel logischer en makkelijker dan iOS7..
Ook op het kleine scherm is het heerlijk twee apps tegelijkertijd open te hebben.
Speakers positie is natuurlijk een belachelijke keuze van Apple. In landscape modus resulteert dit in mono sound wat totaal niet past bij een tablet als deze. Daarnaast blijft het jammer dat er geen micro SD card ingestoken kan worden. Beide aspecten waren voor mij redenen om voor een Samsung Note 10.1 2014 edition te gaan.... overigens had die ook wel bij de alternatieven mogen staan in dit artikel.
In landscape had je eerder net zo goed mono, aangezien de speakers van de iPad 2, 3 en 4 ook allemaal aan de onderkant (gezien vanuit portrait mode) zitten.
Sowieso, tablet speakers.... doe gewoon earphones in. Wat mij betreft is het enige nut van de speaker dat ik het "nieuwe email" geluidje kan horen.
Niet mee eens, een tablet is een apparaat bij uitstek geschikt voor entertainment. Ook bij YouTube-filmpjes of spelletjes verwacht ik goed geluid. En soms gewoon muziek luisteren zou ook moeten kunnen in fatsoenlijke kwaliteit. Speakers bij een tablet zijn wel degelijk belangrijk.
Ik denk niet dat je ooit in een tablet danwel smartphones speakers kan stoppen van ook maar enige acceptabele kwaliteit. Het zal altijd schel geluid zijn en de bass zal altijd nagenoeg afwezig zijn.
Dat wil niet zeggen dat je de kwaliteit niet zoveel mogelijk moet verbeteren. Ook tabletspeakers moeten gewoon zo goed mogelijk zijn.
De speakers van de Note 10.1 2014 edition presteren anders behoorlijk goed voor een tablet. Natuurlijk mis je bassgeluid maar al met is het een mooi surround geluid met een behoorlijk volume.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.