Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

De iPad Air en de iPad mini met Retina-scherm

Tot slot

Apple heeft voor een deel precies gedaan wat we vooraf verwacht hadden: de iPad mini heeft zijn langverwachte en hoognodige schermupgrade gekregen en de reguliere iPad is op dieet gegaan. Het is een dieet dat zo succesvol is, dat Apple het geoorloofd vond om de naam aan te passen naar iPad Air. De beide veranderingen zorgen ervoor dat de grootste kritiekpunten aangepakt zijn en de modellen zeker weer een jaar meekunnen.

Wat we niet hadden zien aankomen is de overstap naar een A7-soc voor beide modellen. Hoewel de snelheidsvoordelen op dit moment niet evident zijn, maakt het de twee tablets wel erg toekomstbestendig en daarnaast ook gelijkwaardig. En dat is misschien het grootste verschil met de modellen van de vorige generatie.

De iPad mini was voorheen niet alleen de mindere van de reguliere iPad op het gebied van grootte, maar ook op het vlak van specs, met zijn inferieure scherm en tragere hardware. Daar nu is geen sprake meer van. De iPad mini is nu simpelweg een fysiek kleinere versie van de normale iPad, met een scherm van dezelfde klasse en een identieke soc. Dat maakt de keuze voor potentiële kopers ook makkelijk, de vraag die je moet stellen is simpelweg: wil ik een grote of kleine iPad?

Deze koerswijziging heeft overigens wel invloed op de prijsstelling. De iPad Air kost 479 euro, iets minder dan de iPad van de vorige generatie bij introductie. De prijs van de iPad mini gaat vanwege de betere hardware omhoog van 329 naar 389 euro. Het bedrijf laat de aansluiting die het had bij de low-end daarmee vallen. De iPad 2 blijft weliswaar te koop voor 379 euro en de oude iPad mini kan nog steeds aangeschaft worden voor 289 euro, maar dat vinden we niet enorm aantrekkelijke proposities.

Afgaande op onze korte hands-on neigen we ernaar om de nieuwe iPad mini te verkiezen boven de iPad Air. De mini is nu een volwaardige iPad, met een mooi scherm, de nieuwste hardware, een fijn formaat en een prijs die 90 euro lager ligt dan die van een iPad Air. En daarmee zet Apple het bestaansrecht van de iPad Air - hoe dun en licht hij ook is - redelijk onder druk. Het is daarom nog maar de vraag of het Apple met deze twee nieuwe tablets lukt om de dalende trend in de verkoopcijfers te corrigeren.

Reacties (209)

209
201
102
10
0
59
Wijzig sortering
Anoniem: 16328
22 oktober 2013 23:38
Tekst leuk allemaal maar ik wilde een filmpje zien. Hier een de filmpjes van Anand.
iPad Mini 2: http://www.youtube.com/watch?v=W8jNLRvsqN8
iPad Air: http://www.youtube.com/watch?v=iSx5-oXKpzs
ow dus toch een verschil qua uiterlijk bij de ipad mini2? mini 1 was de zwarte zwart. mini2 is achterkant zilver? Dat vind ik qua look weer een stap achteruit.
Hij is "Space gray" aan de achterzijde... Het is een donkerdere kleur aluminium als de witter variant, waar geen bewerking aan is toegevoegd.

Bij de iPhone 5 en iPad mini kan de bewerking de "slate" kleur er af gaan door slijtage. Dit is een puur aluminium waarbij je daar geen last van hebt. Dit hebben ze ook bij de iPhone 5S toegepast.
De mini-1 waarop ik dit type is ook space gray en ik vind dat wel een stukje mooier dan het oude zwart.
HU maar hoe kom ik er dan bij dat de mini 1 in het zwart is, en dan bedoel ik donker zwart (gewoon zwart dus haha)??
Tik maar eens op Google iPad mini black

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 25 oktober 2013 08:16]

Hij was ook zwart, tot afgelopen dinsdag. Tegelijk met de aankondiging van de mini2 is de mini1 zwart van kleur gewisseld.
Dan heb in toch gelijk dat ze qua uiterlijk niet hetzelfde zijn...? De 1 en de 2 want dat zei ik in mijn eerste reactie
Eerder wel, nu niet meer. De mini1 is nu dus ook space-gray/silver, net als de mini2 (met retina.)
Anoniem: 154887
23 oktober 2013 10:16
Het is daarom nog maar de vraag of het Apple met deze twee nieuwe tablets lukt om de dalende trend in de verkoopcijfers te corrigeren.
Ze hebben 1 kwartaal minder verkocht YoY, dan kan je moeilijk over een 'trend' spreken. Een trend is pas zichtbaar bij 2-3 opeenvolgende kwartalen.

Ik denk dat de iPad dringend aan een refresh toe waren en dat heel wat mensen aankoop uitstelden. De trend kunnen we dus enkel pas zien bij de cijfers van dit kwartaal, als er weer een daling is YoY.
Even in het algemeen, Apple moet wat doen aan het uitlekken van gegevens. Nu was eigenlijk naam van iPad Air onbekend. Rest was redelijk bekend... bij sommige dingen kon het links of rechts vallen zoals wel geen retina in mini of wel of geen touch id.
Ik heb live de keynote gekeken (subliem gedaan trouwens) en je merkte duidelijk dat hier en daar niet of nauwelijks geklapt werd waar ze duidelijk verwacht hadden dat de zaal los zou gaan.

Ik zelf vond het een mooi geheel. Je ziet duidelijk dat visie nog duidelijker wordt. Een geheel, wat je ook doet (foto, muziek, keynote, etc)..

Ik heb dus gelijk een macbook retina 13 besteld. Ik wachtte er al een tijdje op maar had tegen mezelf gezegd dat ik week zou wachten (niet gelukt dus:P).

Ontopic: ik vind serieus de keuze nu lastig. wat in artikel staat kan ik me wel in vinden.. Ga je voor grote of kleine iPad? Zelfde resolutie, zelfde specs.. Ik heb nu een iPad3 en is al een tijdje mijn hoofd apparaat en als je hem dan ineens intensief gebruikt merk je pas echt hoe zwaar die is.. Hiervoor gebruikte ik hem wel elke dag maar dan niet al te lang. Dan heb je het niet zo door. Qua formaat scherm ben ik juist weer te spreken over de 9.7. Toch als ik voor die keuze zou staan zou ik er moeite mee hebben mini of air? Ik zou beiden moeten aan voelen. Als ze redelijk bij elkaar zitten qua gewicht zou ik voor de Air gaan.
Dat ben ik met je eens. Ik vond het vroeger echt een feest om de keynote te bekijken. Maar nu voel je je eigenlijk altijd teleurgesteld na afloop. Niet omdat mijn verwachtingen zo onrealistisch hoog, maar puur omdat ik alles vantevoren al weet.

Daarnaast zit iedereen natuurlijk te wachten op het "one more thing..." moment.
Wat ik nooit snap is dat bij Apple aankondigingen/reviews er altijd wordt gekeken naar wat er verwacht wordt, namelijk de geruchten (touch id) + een upgrade naar wat nu 'normaal' is (retina op 7"). Wordt het niet eens tijd om Apple niet standaard al een positief oordeel te geven als ze alleen aan de verwachtingen voldoen? Een beetje innovatie mag altijd wel een plusje krijgen.

Dit is geen flame maar een discussiepunt, graag niet omlaag modden :)
Leuk discussiepunt :), maar voor een tijdje stond Apple bekend als vernieuwer. Mede dankzij de iPhone en iPad die gewoonweg revolutionair waren. Zo'n status schept verwachtingen. Onredelijke verwachtingen zelfs. Mensen zouden volgens sommige youtube filmpjes al een holografisch toetsenbord willen zien en dergelijke |:( , wat gewoonweg niet mogelijk is.
Dat gezegd hebbende, Apple maakt nog steeds grote stappen, voornamelijk op hardware gebied. De nieuwe A7 is toch wel een technologisch hoogstandje, net als de vingerscanner. Natuurlijk kan het worden afgedaan als een gimmick, maar een technologische vernieuwing zo kunnen implementeren dat het niet alleen functioneert maar ook iets toevoegt aan de ervaring - dat is in mijn ogen revolutionair. Hardware dient niet duidelijk aanwezig te zijn, het dient de gebruikerservaring. Of ik dan nu een dual-core heb of een octocore; het draait uiteindelijk erom dat ik een goede, vloeiende ervaring met een apparaat heb. Een ander punt is die van verkleining. Apple verkleint producten wel eens (zoals nu met de nieuwe iPad) en maakt iets dunner, dat klinkt geheel als vanzelfsprekend. Wat niet zo is, zeker niet wanneer je de accuduur gewoon hetzelfde laat op een kleinere accu; dat vergt heel wat optimalisatie van zowel hardware als software. Zelfs tweakers willen dit gegeven nog wel eens vergeten omdat we het gewend zijn, in feite is het namelijk behoorlijk knap. Hoe groter een apparaat is, hoe meer plaats er is voor componenten en hoe makkelijker het is om een accu erin te gooien die meer kan. Het plaatje omdraaien is toch geen makkelijke zaak. Het is niet voor niets dat fabrikanten van telefoons vaak grotere schermen in de mobiels duwen; meer ruimte voor andere componenten en een grotere accu. Dus, kortom er is zeker nog innovatie bij dit merk - het spreekt alleen minder tot de verbeelding.
Ik gebruik mijn HTC in combinatie met een iPad en ben onder de indruk van beide en naar mijn eigen inzien heb ik ook het beste van beide werelden (samen met Windows 8.1 op de desktop) en ik kijk er zodoende wellicht wat anders tegenaan dan fans of haters

[Reactie gewijzigd door South_Styler op 23 oktober 2013 18:35]

't is een iPhone 5s die niet kan bellen maar met een groter scherm.. niet meer en niet minder
Het heeft een microfoon, speaker en internet dus bellen is best mogelijk met Facetime of voip, daar zijn zat apps voor. Alleen geen gsm.. ach.
Ik denk dat de conclusie niet helemaal juist is van het artikel. Vooral mensen met een iPad van de eerste of de tweede generatie klagen steen en been over de accu's die het nog geen hele dag meer volhouden. Die bezinnen zich op een nieuwe aankoop en dat wordt dan misschien toch de iPad Air, omdat ze aan het grotere scherm gewend zijn.

De kleinere mini is gewoon veel te duur, denk ik. Als binnen 10 dagen de LG Gpad 8.3 uitkomt voor 299,-, denk ik dat LG dit najaar binnenloopt. Dan is de iPad mini toch 30% duurder en dat is heel veel. Ik vergelijk geen hardware, ik kijk gewoon wat de dingen kunnen. En dan moet ik concluderen dat de LG Gpad méér kan dan de iPad mini.
Alleen is er totaal geen software verkrijgbaar voor de LG pad. Geef mij eens Android equivalenten van iPhoto, iMovie, Garageband, pages, numbers en keynote. Die nu ook nog eens gratis meegeleverd worden. Alleen dat is mij het prijsverschil al waard.
Maar dat zijn zaken die 90% van de kopers waarschijnlijk nooit of zelden zullen gebruiken.
De software voor de Android is weliswaar niet gratis, maar wel een stuk professioneler als de Apple varianten. Ik noem bijvoorbeeld: Photoshop Touch, Magisto Video of Tapemachine.
Er zijn maar weinig mensen die professionele opties gebruiken, als je die wilt heb je ook voor iOS professionelere software (Photoshop Touch en Magisto die je noemt bijvoorbeeld zijn ook voor iOS bechikbaar), die dan ook niet gratis is.

Maar de functies die 99% (of meer) van de gebruikers gebruiken worden gratis meegeleverd. Wil je meer, dan wil je er vast ook wel voor betalen.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 23 oktober 2013 10:29]

Je weet dat vrijwel alle apps die je hier noemt ook voor iOS beschikbaar zijn?

https://itunes.apple.com/...o-editor/id486781045?mt=8
https://itunes.apple.com/...otoshop-touch/id495716481

Ik ben vol lof over Android, maar ik ben het absoluut niet met je eens dat Android professionelere apps aanbiedt (de gemiddelde UI alleen al..).

[Reactie gewijzigd door JoeyPrr op 23 oktober 2013 14:57]

iPhoto, iMovie, Garageband, pages, numbers en keynote
Allemaal leuk en aardig, maar ik durf wel te beweren dat 90% van de iPad gebruikers daar geen gebruik van maken

een Tablet is leuk voor Internet, mail en af en toe een spelletje. (imo) ik ga echt geen documenten maken of muziek bewerken op me iPad
Behalve keynote en garageband, heb ik de andere apps gekocht een tijd geleden.. Wilde geen laptop meesjouwen voor bezoekverslagen etc. en remote desktop kon ik ook doen voor serverbeheer bij klanten.. en videootje bewerken op vakantie en gelijk editen met muziek uit iTunes en plaatsen op Youtube ging ook wel lekker..
Op dit moment misschien nog niet, maar vanaf nu is het gratis voor alle nieuwe devices. Ik denk dat heel veel mensen dit gaan gebruiken (en dat Apple zich hiermee ook zeer sterk kan differentiëren t.o.v. de concurrentie).
pages, numbers en keynote: kijk eens naar kingsoft office. IS beter dan die aplle software en gratis.
Nou die steen en been klagers ken ik niet. De ipad 2 is een zeer goede koop geweest . De accu trekt nog steeds een uurtje of 10 :-).

Daarnaast denk ik dat de mini retina echt wel hard gaat lopen. Mensen willen nu eenmaal de apple ervaring. Er zijn einig huishoudens die zitten te wachten op de nieuwe nexus of de nieuwe lg. Maar veel die wachten op de nieuwe ipads.
Op accu gebied niets te klagen over mijn iPad1. Helaas crashen 50% van de apps in gebruik tegenwoordig en kan je veel apps niet eens meer installeren uit de store. Ding is gewoon end of life na 3 jaartjes bezit.

Ik zit al een tijdje te dubben een iPad2 te kopen, maar besloot dit nieuws af te wachten om te kijken of die goedkoper zou worden. Dat valt dus erg tegen. Nu heb je voor 100 euro meer de iPad Air. Misschien dan toch maar die aanschaffen...
Ik weet hoe het voelt, heb de iPad1 verkocht. Maar ik klaag daar niet over, het is de allereerste generatie van een totaal nieuwe produktcategorie, en er is in 3 jaar gewoon heel erg veel gebeurd. 3 jaar is niet slecht in dit bijzondere geval.
Ik begrijp niet echt waarom de iPad 2 nog verkocht wordt, het enige wat ik kan bedenken is dat zowel iPad 2 en iPad mini 1 A5 soc gebruiken. Maar voor zover ik weet is de iPad mini a5 soc anders dan iPad 2 a5 soc. Dus misschien dat ze nu dezelfde gebruiken, dat zou betekenen dat iPad 2 nog langere accuduur krijgt. Maar ik kan het helemaal fout hebben. In elk geval vind ik de iPad 2 veel te overpriced.
Eens. Mijn vriendin heeft een iPad2 en deze begint al redelijk traag te worden. Ik zou nooit een nieuwe iPad2 kopen, en al helemaal niet voor die prijs.
Ik vraag me dan wel af wat de Gpad dan meer kan dan een mini. Volgens mij kunnen de meeste tablets allemaal dezelfde dingen, ongeacht de prijs die men ervoor vraagt - afgezien van de Experia Z tablet die waterdicht is en de Note serie met een pennetje.
Daarnaastis LG wel beter geworden met software, zelfs normaal zond gekke dingen, maar de ik wel dat die tablet qua gebruikerservaring de mini voorbijstreeft. Nu is dat persoonlijk uiteraard, maar er wordt nu wel veel software bijgeleverd zoals RobbieB aanlevert. Dus, wat kan de Gpad precies meer dan de mini behalve een schappelijkere prijs?
De LG heeft sterke specs, maar tegelijkertijd hebben de nieuwe iPads dat ook. Toon mij eens iets nuttigs wat de LG wel kan trekken en de iPads niet? Ik ben daar erg benieuwd naar.

Mijn aanname is dat de specs niet het verschil gaan maken, beiden zijn zeer krachtig. Wat is dan wel het verschil? Het OS en het merk.

Ik wil niet de tigste flame war starten maar voor mij staat als een paal boven water dat iOS met zijn vele goede tablet apps een beter OS is voor de meute. In die zin kan iOS alleen maar meer. Als je graag allerlei dingen wilt tweaken en tunen dan kan Android meer, maar het is veilig om te stellen dat Android op tablets nou niet echt super sterk te boek staan. En nogmaals, tweakers zullen dat anders ervaren.

En dan blijft over merk. Tja, als je tussen het twijfelachtige LG moet kiezen of het bewezen Apple wat iedereen heeft, dan lijkt de keuze me duidelijk. Dat gaat niet alleen om uitstraling maar ook om life cycle, resell value, etc.
Best apart dat er geen A7X in de iPad Air zit, aangezien deze toch echt 2.418.688 meer pixels aan moet sturen dan een iPhone 5S.
Ben benieuwd hoe dat in de benchmarks naar voren komt, Apple zet ze namelijk ook als gamedevice in de markt.
Heh? Die zit er toch wel in, of heb ik de tekst nou verkeerd begrepen. :?
Er zit een A7 in. Waar Daan00 op doelt is dat bij voorgaande iPads er altijd voor een alternatieve net wat snellere variant werd gekozen. Veelal om te compenseren voor de grotere hoeveelheid pixels.

Ik vond het ook opvallend dat er geen alternatieve processor op zit. Mogelijk is het zoals in het artikel beschreven dat in de iPad gekozen kan worden voor een wat hogere clockfrequentie. In een iPad heb je (lijkt mij) wat meer mogelijkheden om de warmte af te voeren en kan je dus de CPU een tandje hoger laten draaien.

Ik denk echter dat Apple de CPU en/of GPU al dusdanig krachtig genoeg vonden dat een ander chipontwerp niet nodig (en mogelijk zelfs nodeloos te duur) was.
Ah bedankt, duidelijk. :)
hogere clockspeed waarschijnlijk
De A7 chip is hoogstwaarschijnlijk hoger geklokt.

Daarbij had de A7 chip sowieso al geen moeite met 2048x1536.

Zelfs de iPad 3 chip had in principe geen moeite met die resolutie.
Zelfs de iPad 3 chip had in principe geen moeite met die resolutie.
Bij de iPad 3 heb je er toch echt af en toe last van dat de hardware moeite heeft met de resolutie, zeker nu met iOS7

bron: eigen ervaring
Idd ios7 is soms een beetje laggy op iPad 3, maar ik denk dat ze dat nog wel optimaliseren. Op ios6 was er 0.0 lag dus het moet wel beter kunnen.
Anoniem: 393822
23 oktober 2013 09:16
Nexus 7 Full HD met 32 GB = € 250 euro versus Ipad Mini retina 32 GB = €479 euro... nice specs but way overpriced item
Dat prijsverschil haal je er al weer uit als je je iPad na 2 jaar verkoopt en inruilt voor een nieuwe. Een 2 jaar oude Nexus 7 zal wat waard zijn? 50 euro misschien? Een iPad van 479 euro zeker nog 200-250 euro.

En dan hangt er het nog van af wat je eisen zijn: Een iPad mini is lichter, is beter afgewerkt, ziet er fraaier en strakker uit, gaat zuiniger met energie om, integreert met meer producten en services van Apple en andere fabrikanten (receivers, autoradio's, accessories, etc) en het OS en de apps zijn beter uitgewerkt.

Android kent eigenlijk niet eens een goede mail client. Google Mail en K-9 halen bij lange na niet het niveau van Apple Mail. Ik erger me er ook aan dat de Play store regio-gebonden is (in mijn geval Spanje) en dat kan ik zonder te rooten niet wijzigen. Dit kan bij de App store wel.

Ik gebruikte m'n 2012 Nexus 7 voor navigatie in de auto. TomTom was niet beschikbaar, nu wel voor de 2012 N7 en wss nog niet voor de 2013 N7, dus ik heb toen Co-pilot geprobeerd waar m'n N7 heet van werd, toen Sygic gekocht wat er fraai uitziet maar de kaarten zijn vreselijk gedateerd en de laatste maanden loopt ie 10-15 seconden achter waardoor ik regelmatig een afslag mis. Kijk ik net voor alternatieven en bijv. Navigon is niet eens beschikbaar voor de N7. Kort samengevat ellende dus. Dan betaal ik liever 200 meer voor een tablet zodat ik kan kiezen uit alle belangrijke navigatie-apps.

M.a.w. kun je niet alleen specs vergelijken; het gaat uiteindelijk om de algehele gebruikservaring die de meerprijs wel of niet rechtvaardigt.

[Reactie gewijzigd door mstam op 23 oktober 2013 13:34]

Dat prijsverschil haal je er al weer uit als je je iPad na 2 jaar verkoopt en inruilt voor een nieuwe.
Waarom zou je in godsnaam na 2 jaar een nieuwe iPad willen halen, als je oude precies het zelfde kan?
Android kent eigenlijk niet eens een goede mail client. Google Mail en K-9 halen bij lange na niet het niveau van Apple Mail.
Omdat? ik ervaar dat totaal niet zo, op Android en op Apple is de mail client gewoon heel basic en doet hij wat hij moet doen... niet meer en niet minder
En dan hangt er het nog van af wat je eisen zijn: Een iPad mini is lichter, is beter afgewerkt, ziet er fraaier en strakker uit,
Zijn allemaal persoonlijke zaken, het is wel duidelijk waar je voorkeur naar uit gaat, maar kom het niet als feiten presenteren
ik vind al voorbeelden Enzo niet echt objectief
Deze koerswijziging heeft overigens wel invloed op de prijsstelling. De iPad Air kost nog steeds 479 euro, net als de iPad van de vorige generatie, maar de prijs van de iPad mini gaat vanwege de betere hardware omhoog van 329 naar 389 euro. Het bedrijf laat de aansluiting die het had bij de low-end daarmee vallen.
Dit is dus niet het geval. Wat er gebeurt is het volgende: de iPad mini van de vorige generatie wordt 40 euro goedkoper. Deze zal nog steeds geproduceerd worden en dus ruimschoots verkrijgbaar zijn. De aansluiting op het budgetsegment wordt op deze manier alleen maar groter. Ditzelfde principe is een aantal generaties terug ingevoerd bij de iPhone (op dit moment: 4S, 5C, 5S), iPad (op dit moment: 2, 4, Air) en zo ook de iPad mini. Niet het nieuwste van het nieuwste, maar wel premium quality voor een mooie prijs. Zeg nu zelf: het is niet zo dat de eerste generatie iPad mini door de aankondiging van de nieuwe generatie ineens een slecht apparaat is geworden.
Je zou de zin die daarna komt moeten quoten;
...en de oude iPad mini kan nog steeds aangeschaft worden voor 289 euro, maar dat vinden we niet enorm aantrekkelijke proposities.
Die zin klopt niet, want de iPad mini kostte tot 6 uur geleden €335,- euro. Althans, bij Apple, want via andere kanalen is hij verkrijgbaar voor €288,-
Daarbij, de iPad mini mag wel goedkoper worden, maar voor 33 euro minder heb je een Nexus 7 met een veel beter scherm, betere SoC én dubbel zoveel geheugen. Met andere woorden, in dat perspectief is de iPad mini echt geen budgetmodel ;)
Dat zou betekenen dat alleen het beste model in een bepaalde prijsklasse (onderhevig aan meningen) gekwalificeerd kan worden als budgetmodel. Wanneer gekeken wordt naar de strategie die Apple op dit moment toepast kan wel degelijk gezegd worden dat de iPhone 4S, iPad 2 en iPad mini budgetmodellen zijn. Zoals ik al zei: niet het nieuwste van het nieuwste, maar wel premium quality voor een mooie prijs.
Dat is wel het geval, ja je zou een oud model kunnen kopen dat goedkoper is. Echter iedere producent levert nu ook wel een "mini" die budgetair interessant is waarbij de Nexus7 het meest voor de hand liggend is. De oude mini/ipad vallen in het niet qua specificaties/benchmarks tegen de huidige tablets van concurrenten. Het gat richting de budget modellen bestaat dan ook wel degelijk.

Het aanhouden van oudere hardware door Apple is niet zozeer als budget model maar eerder om Apple fans achter zich te scharen met een kleinere portefeuille. Dit is anders in de zin dat men hiermee geen markt aandeel vergroot maar eerder loyale klanten behoud. Immers waarom zou men anders verouderde hardware verkopen? Eerder om de fanbase die budgetair wat krap zit te behouden, en dit zijn voor Apple nogal wat gebruikers.

Dat gezegd, ik werk nog steeds lekker met mijn ipad2. Ik heb het idee dat steeds meer producenten een lastige dobber hebben als het op verkoop aankomt. Mijn oude ipad en hetzelfde voor mijn laptop/computers zijn steeds minder "up to date" maar voldoen nog ruimschoots voor mijn gebruik. Waarom zou ik upgraden naar een nieuwe ipad? Omdat die iets lichter is? Of een snellere CPU? Voor wat dan wel, het sneller weergeven van een pagina? Ik begin steeds minder het nut in te zien van de laatste hardware zolang weinig meer bied. En tot op heden bied elke generatie ipad/tablet weinig meer behalve wat meer processorkracht/geheugen.
Waar ik het meest benieuwd naar ben is What's next. Mooi spul allemaal maar ik zou denk ik alleen een iPad kopen zodra deze ook bruikbaar is als desktop / macbook "vervanger". Daarmee bedoel ik dat ik verwacht dat ze wel een keer de stap gaan maken dat je een iPad kan koppelen aan een groter scherm waar een tobo + muis aan zitten en je de iPad in een OSX modus kan gooien en gewoon desktop class software kan gebruiken. De gegevens op de iPad zijn dan ook vanuit OSX benaderbaar, dus Mail, iTunes etc.

Kwestie van tijdje wachten nog denk ik zeker nu ze qua CPU aardig in de richting komen van het kunnen handelen van desktop gebeuren. Ben benieuwd!
Tablets zoals de iPad zijn nu juist populair omdat het geen PCs zijn. PCs zijn sloom, starten traag op, vereisen allerlei management (files, security), randapparatuur, virussen, zijn niet mobiel, etc.

Tablets zijn populair vanwege hun beperkingen, niet ondanks hun beperkingen. Ik snap al die initiatieven niet om het weer een PC te maken, dat ondermijnd het hele success. Alhoewel ik uiteraard begrijp dat mensen het liefst een enkel aparaat meedragen.
Gaat (de aankomende jaren) niet gebeuren.. Dit punt werd nog even aangehaald tijdens de Keynote, waarbij Tim Cook zich afvroeg waar de concurrent in hemelsnaam mee bezig is (waarbij hij doelde op Windows 8 )

[Reactie gewijzigd door Eswip op 23 oktober 2013 16:26]

Ik begrijp je punt wel, maar daar heb je dus eigenlijk alleen de mogelijkheid om Windows 8 te gebruiken. Dit werkt dan wel met tiles enzo, maar ik bedoel dus meer dat je een iPad in een soort dockingstation schuift, een beeldscherm wat mij betreft, en je de CPU kan gebruiken voor de desktop applicaties.

Op dit moment zijn er ook al een heleboel programma's gemaakt die vergelijkbaar zijn met de desktopsoftware maar het is nooit helemaal hetzelfde. Het lijkt mij juist handig als je dus onderweg gewoon een tablet kan hebben en wanneer jij dat wil hem aan een setup kan koppelen om vervolgens als desktop aan de slag te kunnen: groter scherm, toetsenbord en muis etc.... Maargoed :) Wie weet!

[Reactie gewijzigd door orange.x op 23 oktober 2013 16:55]

Ja, dat gaat niet gebeuren.

De strategie van Apple, ook lange termijn, is nu juist dat iOS geen desktop OS is en dat dat ook niet hoeft omdat desktops uitsterven.

Als je dat wilt moet je Android, Firefox OS, Windows 8... basically *alles* behalve Apple.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee