Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Apple iPad Air

11-11-2013 • 08:00

24 Linkedin

De iPad 3 en 4 waren vanwege hun forse accu's behoorlijk dik en zwaar. Nu, bij de vijfde versie van de iPad, introduceert Apple echter een nieuwe behuizing, die lichter en dunner is dan voorheen. Apple vindt de wijziging zelfs zo significant dat het een nieuwe naam gerechtvaardigd acht: iPad Air. Behalve over een nieuwe behuizing beschikt de Air ook over de nieuwe A7-soc, waarmee we bij de iPhone 5s al kennismaakten. In deze videoreview gaan we in op het effect van die nieuwe hardware en natuurlijk komt de lichtere en compactere behuizing ook aan bod.

Deze video hoort bij een geschreven review.

(Op 6:43 wordt gezegd dat het prijsverschil tussen de iPad-modellen 100 euro is. Dat moet 90 euro zijn)

Reacties (24)

Wijzig sortering
Wat moet je overweging zijn voor het kiezen tussen de iPad Air en de iPad mini 2? Is dat alleen nog de grootte? En is het streaming kijken van de hoogste kwaliteit video nog wel goed mogelijk met 802.11n of heb je daar tegenwoordig 802.11ac voor nodig?
Voor hoge videokwaliteit te streamen heb je echt geen 802.11ac nodig, wellicht voor 4K video maar ja dat ondersteund een ipad toch niet volgens mij.
Verder is het idd alleen het formaat ik zat ook te twijfelen, maar het gaat toch uit eindelijk Air worden zoveel groter is die niet.

Je moet denken waar gebruik ik hem voor onderweg veel dus makkelijk mee nemen, of gewoon thuis op de bank.
Verder is de ipad mini 2 denk ik wel uitgesteld tot volgend jaar aangezien er steeds meer productie problemen mee zijn, nu weer met de schermen er kunnen stukken inbranden net als plasma vroeger had.
Verder kan je 10 inch ook makkelijk mee nemen opzich alleen maar klein tasje en klaar.
802.11n is meer dan voldoende om te stream, bedenk maar dat je internet verbinding ook makkelijk hd kan streamen op een 20mbit verbinding.

Voor de rest zou mijn voorkeur naar de Air gaan, ik heb de mini gezien en heb zelf de ipad 3, maar het grotere scherm is toch wel vaak fijn. Ik denk dat als je de tablet vaak mee neemt voor reizen en dergelijke de mini iets praktischer is omdat hij net wat handzamer is.

Gebruik je hem binnenskamers dan zou ik de Air kiezen.
Goede punt, hier ben ik ook wel benieuwd naar.
Anoniem: 339105
@joo5ty11 november 2013 21:28
De iPad mini 2 is nóg lichter (dan de iPad Air); 137 á 138 gram. Dat voel je.
En de iPad mini (2) kun je in 1 hand vastklemmen.
Voor portabiliteit/onderweg/hanteerbaarheid daardoor een erg prettig formaat.
Om die reden gaat mijn keuze naar de mini 2.
Heb er wel een jaar op moeten wachten, want retina vind ik wel een must.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 339105 op 11 november 2013 21:31]

'Hij is slechts 7,4 mm dik en weegt maar 331 gram'

van de apple site
Anoniem: 339105
@KaasNL13 november 2013 15:04
137 á 138 gram lichter ... dan de iPad Air (bedoel ik)
(afhankelijk van de versie; Wifi only of Wifi + cellular).
Dat is meer dan mogelijk op de N standaard!
Het gewicht is als je hem in je hand hebt ineens vergelijkbaar met de mini dus ja groot verschil. En of je als je nu een 4 hebt een nieuwe moet is helemaal aan jezelf uiteindelijk doet ook de 1 nog steeds wat ie moet doen en zal de gemiddelde gebruiker het prima vinden. Wil je altijd het nieuwste en het snelste dan moet je je portemonnee trekken en niet zeuren.
Persoonlijk snap ik wel waarom er geen AC wifi op zit waarom zou je, het apparaat is web georinteerd en het web is altijd nog langzamer dan wifi N.
Hele mooie duidelijke review! Terechte kritiek punten. Ik zou ook de vraag naar een dunnere/smallere bezel erbij betrekken.
Tja als je niet in staat ben om een 16:10 scherm of 16:9 scherm in te kopen maak je maar de randen dunner he.
snap niet dat ze nog steeds een 4:3 scherm gebruiken.
Films kijken op dat ding is echt gewoon onligisch omdat je gewoon dikke vette randen overhoud en dus gewoon beeldruimte verspild erg jammer.
Ik hoop dat er op korte termijn meer details bekend worden gemaakt over de 12" iPad. Mijn iPad1 voelt nu echt sloom aan en steeds vaker lopen apps vast. Nu lees ik graag digitale tijdschriften op de iPad en dat gaat op zich prima met wat inzoomen, een 12" scherm lijkt mij daarvoor nog fijner. De iPad Air klinkt ook erg aantrekkelijk, wordt nog moeilijk om een keuze te maken.
Beetje rare reactie. Je zit hier op Tweakers, dus je wilt veel instelmogelijkheden op je apparatuur? Ik ben dat gebeun helemaal zat. vroeger vond ik het leuk om met alle instellingen te spelen en zelf Linux en FreeBSD kernels te compilen, tegenwoordig zie ik dat meer als belemmering.

Ik wil gewoon productief zijn op de apparaten die ik gebruik, en dat faciliteert apple voor mij. Dat is voor iedereen verschillend natuurlijk.
Ja, lekker productief in je volledig gesloten eco-systeem waar een simpele USB stick al te veel is gevraagd. =P

iPad's zijn mooie apparaten, heb er hier zelf ook nog de iPad 2 liggen van al weer wat jaartjes geleden. Maar wat dwingt mij als consument die wat browsed en een paar zware games draait om over te gaan naar een nieuwe iPad? Afgezien van de A7 chip zie ik namelijk absoluut geen voordelen om een nieuwe iPad aan te schaffen. Dat is prima voor een model dat één jaar nieuwer is dan het laatste model, maar we zijn nu iets van 3/4 jaar verder en qua functies zie ik 0,0% vernieuwing in functioneel aanbod. Okee, iWorks wordt er -eindelijk- standaard bijgeleverd..woopdiedoo.

Apple begint weer de kant op te gaan zoals in de jaren 80 toen Jobs het bedrijf verliet. Weinig vernieuwing, recyclen en compleet blind zijn voor wat de consument nu eigenlijk vraagt. Het wordt gewoon pijnlijk duidelijk dat Apple zonder Steve gewoon geen Apple meer is, want Steve was gewoon de drijvende kracht achter alle vernieuwingen. En nu hij er niet meer is...zie je ook meteen dat er geen vernieuwingen meer zijn op functioneel vlak.

Zelf sinds een tijdje in het bezit van een Surface 2, en die gaat qua functionaliteit en gebruiksgemak voor die functionaliteit zo hard de iPad voorbij dat mijn iPad 2 nu als een 'dumbPad' aanvoelt. Ik heb al zo veel websites en web-apps gebruikt op de Surface die gewoon niet werken op de iPad door iOS problemen met standaarden en web-apps.

De review IMHO, is dus een beetje Apple fanboy praat. Bijna geen vernieuwing, de volle mep nog steeds betalen en nog steeds geen/slechte ondersteuning voor randapparatuur...en het nog steeds de beste tablet van het moment noemen. *zucht*
heb er hier zelf ook nog de iPad 2 liggen van al weer wat jaartjes geleden. Maar wat dwingt mij als consument die wat browsed en een paar zware games draait om over te gaan naar een nieuwe iPad? Afgezien van de A7 chip zie ik namelijk absoluut geen voordelen om een nieuwe iPad aan te schaffen.
Grootste voordeel t.o.v. de iPad2 is niet de snellere CPU/GPU maar het retina scherm!
Apple begint weer de kant op te gaan zoals in de jaren 80 toen Jobs het bedrijf verliet. Weinig vernieuwing
Je bent duidelijk niet op de hoogte van de geschiedenis, 10 jaar lang heeft Apple prima gedraaid en dat zonder Steve Jobs!
Tijdens die periode heeft Apple bakken met geld in innovatie gestoken.
Een paar voorbeelden:
AOCE,Pink, OpenDOC, CyberDog, QuickdrawGX,A/UX, Dylan programmeertaal, MacApp, Nubus, Apple Desktop Bus, Firewire, LocalTalk, AppleTalk, AFP, de Newton, QuickTake camera, de eMate en de overstap van 68K naar PowerPC etc.

Het ging pas echt mis na de komst van Windows95, een consumer OS met preemptive multitasking, Apple was toen al bezig met Copland de opvolger voor MacOS, maar dat project werd geplaagd door problemen.
-----

Dat je nog maar weinig 'echte' vernieuwingen ziet bij tablet hardware komt omdat tablets volwassen zijn geworden.
Hetzelfde zie je bij laptops, na de introductie van de PowerBook 100 in 1991 (trackbal voor het toetsenbord) is het basis design tot op de dag van niet meer gewijzigd. UIteraard ging de hardware wel met de tijd mee, monochrome->kleur, trackball -> trackpad, metaal ipv kunstof, sneller, dunner, lichter, betere accu enz...

[Reactie gewijzigd door Carbon op 11 november 2013 13:11]

je verhaal komt wat warrig over maar even een paar puntjes die mij opvielen:
Ja, lekker productief in je volledig gesloten eco-systeem waar een simpele USB stick al te veel is gevraagd. =P
Dus een tablet kan alleen productief zijn wanneer er een USB stick aangesloten kan worden? Interesant... gebruik je op je PC ook continue een USB stick?
Maar wat dwingt mij als consument die wat browsed en een paar zware games draait om over te gaan naar een nieuwe iPad?
Helemaal niets, maar dat hoeft toch ook niet? ik heb ook een iPad 2 en dat ding doet het nog perfect. Dat is toch juist goed? dat je langer dan een jaar kan doen met je tablet. Het hele kostenaspect haal je anders overhoop, want volgens jou zou je dus elk jaar een nieuwe tablet moeten kopen. Dan is een goedkope tablet dus een duurkoop geworden.
Okee, iWorks wordt er -eindelijk- standaard bijgeleverd..woopdiedoo.
Deze mag je tenminste wel commercieel gebruiken, en ik hoef er ook geen betaald abonnement bij te nemen. Bij de Surface Pro krijg je geen Office en bij Android ook niet.
Dus die woopdiedoo is weldegelijk terecht.
Ik heb al zo veel websites en web-apps gebruikt op de Surface die gewoon niet werken op de iPad door iOS problemen met standaarden en web-apps.
Die snap ik niet, Apple gebruikt Webkit juist één van de weinige engines die juist alles standaarden volgt, dus dat je hier problemen mee zou hebben zal meer te maken hebben met websites die nogsteeds legacy IE mogelijkheden gebruiken. En ja, daar heeft Microsoft geen last van want naast het ondersteunen van de standaarden ondersteunen ze ook nogsteeds die legacy meuk. Wil niet zeggen dat dit een probleem van Apple is. Webkit wordt tenslotte door zowel Apple als Google gebruikt.
Bij de Surface Pro krijg je geen Office en bij Android ook niet.
Dus die woopdiedoo is weldegelijk terecht.
Sinds de Surface RT (dus het vorige model van een jaar geleden) krijg je al de volledige Office, inclusief Outlook.
Bij de Surface RT krijg je een niet commerciële office erbij en bij de PRO krijg je niets.
Ja, lekker productief in je volledig gesloten eco-systeem waar een simpele USB stick al te veel is gevraagd. =P
Dat is dus personlijk. Je kunt wel pretenderen dat dit een nadeel is van de iPads, maar dat hangt van je gebruik af. Ik heb geen USB nodig, en met mij vele anderen. Als jij USB nodig hebt op je tablet, dat is een iPad dus niet voor jouw. Maar dat is geen inherent zwak punt van het product. Hetzelfde geldt voor die walled garden. Ik vind het persoonlijk veel belangrijk dat er kwaliteitscontrole is, ook al gaat dat ten koste van vrijheden (waar ik andere toch geen beroep op zou doen.)
iPad's zijn mooie apparaten, heb er hier zelf ook nog de iPad 2 liggen van al weer wat jaartjes geleden. Maar wat dwingt mij als consument die wat browsed en een paar zware games draait om over te gaan naar een nieuwe iPad? ...
Wat is je punt? Er is niemand die je ergens toe dwingt. Jij vind hem niet vernieuwend genoeg? Dan koop je hem gewoon niet, dit is niet een nadeel van het apparaat zelf.
Apple begint weer de kant op te gaan zoals in de jaren 80 toen Jobs het bedrijf verliet. Weinig vernieuwing, recyclen en compleet blind zijn voor wat de consument nu eigenlijk vraagt. Het wordt gewoon pijnlijk duidelijk dat Apple zonder Steve gewoon geen Apple meer is, want Steve was gewoon de drijvende kracht achter alle vernieuwingen. En nu hij er niet meer is...zie je ook meteen dat er geen vernieuwingen meer zijn op functioneel vlak.
Ik weet niet waar je dit vandaan haalt. Net zoals jij, heb ook ik geen idee hoe goed het daadwerkelijk met Apple gaat. Maar als je naar de beurskoers kijkt dan lijkt het toch niet heel slecht te gaan.

Het feit dat jij de producten niet goed vind zegt niets over de rest van de consumenten. Ik ben volstrekt tevreden met mijn iPad. Vernieuwen om het vernieuwen is onzin. If it ain't broke don't fix it.
Zelf sinds een tijdje in het bezit van een Surface 2, en die gaat qua functionaliteit en gebruiksgemak voor die functionaliteit zo hard de iPad voorbij dat mijn iPad 2 nu als een 'dumbPad' aanvoelt. Ik heb al zo veel websites en web-apps gebruikt op de Surface die gewoon niet werken op de iPad door iOS problemen met standaarden en web-apps.
Ah, de zogenaamde Secundum quid oftewel overhaaste generalisatie. Voor elke combinatie van hard- en software kan ik gegarandeerd een webapp vinden die niet werkt. Wat is je punt?
De review IMHO, is dus een beetje Apple fanboy praat. Bijna geen vernieuwing, de volle mep nog steeds betalen en nog steeds geen/slechte ondersteuning voor randapparatuur...en het nog steeds de beste tablet van het moment noemen. *zucht*
Het gewicht is met bijna 30% afgenomen, de CPU is zo'n beetje de snelste op de markt momenteel, hoe is dit geen vernieuwing?

Kennelijk is de doelgroep tevreden met een product waar, volgens jouw, geen randapparatuur aan aangesloten kan worden. En voor deze doelgroep (mij inbegrepen) is dit een prima product.

Nogmaals, niemand dwingt jou een iPad aan te schaffen. Als jij eisen stelt waar dit product niet aan voldoet, dan ga je toch gewoon naar de concurrent? Er is niemand die je hier van weerhoud, maar het feit dat deze iPad niet exact doet wat jij wil maakt het geen slecht product.
iPad's zijn mooie apparaten, heb er hier zelf ook nog de iPad 2 liggen van al weer wat jaartjes geleden. Maar wat dwingt mij als consument die wat browsed en een paar zware games draait om over te gaan naar een nieuwe iPad? Afgezien van de A7 chip zie ik namelijk absoluut geen voordelen om een nieuwe iPad aan te schaffen. Dat is prima voor een model dat één jaar nieuwer is dan het laatste model, maar we zijn nu iets van 3/4 jaar verder en qua functies zie ik 0,0% vernieuwing in functioneel aanbod. Okee, iWorks wordt er -eindelijk- standaard bijgeleverd..woopdiedoo.
Niemand verplicht jou om een nieuwe iPad aan te schaffen. Maar er zijn mensen die veel grafisch zwaardere spellen spelen op een iPad. Die willen misschien wel upgraden. Er zijn ook mensen die graag een 9,7" tablet willen, maar vinden de oude iPad toch te zwaar. Die willen misschien ook upgraden. Voor iedereen is het hun eigen keus. Apple biedt een nieuwe iPad aan, ze verplichten je niet om de nieuwe te kopen. Wat zou Apple moeten vernieuwen als ik vragen mag?
Eigenlijk hetzelfde als de iPhone 5S (de 'S' van Same) :*)
Zo is het toch met bijna alle hardware?

De ipad is een verbeterde versie, gewoon een evolutie van het bestaande product, net zoals een grafische kaart ook elke keer iets sneller is of een TV iets mooier beeld geeft als de vorige.

Ik heb een samsung note 10.1 en twee ipads, de iPads mogen dan wel saai zijn qua ontwikkeling, ze zijn wel consistent in kwaliteit, iets dat ik helaas van samsung niet kan zeggen. De kwaliteit van hun producten laat vaker aan de wensen over.
30% lichter is toch zeker wel een hele upgrade. In gram is het misschien niet veel (alhoewel, bijna 200 gram lichter), maar ik procenten geeft het aan dat het verschil wel degelijk groot is. Ik heb 'm zelf nog niet vast mogen hebben.

Ander voorbeeld: De Macbook Air 13" weegt 1,35 kg terwijl de Macbook Pro (non-retina) 2,06 kg weegt. 700 gram is misschien niet zoveel, maar bij een draagbaar apparaat is 35% verschil in gewicht erg duidelijk merkbaar.

Een autofabrikant zal je natuurlijk nooit horen roepen dat de auto 200 gram lichter is, want dat is procentueel gezien natuurlijk peanuts vergeleken met het hele apparaat.

Verder is de iPad Air zeker wel sneller, de processor is, mede door de 64-bit architectuur, zo'n 2x sneller dan de iPad 4 met de A6x processor. Om die uitspraak van Apple te bewijzen, zullen er vast een boel benchmarks gedaan worden de komende dagen/weken.

Ik ben het wel met je eens dat het vreemd is om na een jaar alweer een nieuwe aan te schaffen, maar dat vind ik met elk apparaat. Ik heb nu sinds de release een iPad 2, dus ik denk dat ik wel voor deze iPad (of de iPad Mini 2) ga.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee