Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Apple iPad Air: van zwaargewicht naar lichtgewicht

11-11-2013 • 08:00

350

Singlepage-opmaak

Behuizing en uiterlijk: iPad op dieet

De iPad Air ziet eruit als een grote versie van de iPad mini en dat mag geen verrassing heten. Wie het technieuws een beetje heeft gevolgd, heeft in de afgelopen maanden veelvuldig uitgelekte foto's van de nieuwe behuizing kunnen zien. Veel valt er over de buitenkant van de Air eigenlijk niet te zeggen. Waar andere fabrikanten nog experimenteren met verschillende materialen, vormgevingen en texturen, houdt Apple het simpel, met een aluminium unibody-chassis.

Wat je in de praktijk vooral merkt is het lagere gewicht

Vergeleken met de oude behuizing zijn er op het oog een paar kleine dingen veranderd. Naast het verschil in formaat zijn de knoppen niet langer zwart, maar in dezelfde kleur als de behuizing, net als bij de iPad mini. Er is niet langer één volumeknop die twee kanten op geklikt kan worden, maar er zijn twee losse knoppen om het volume te regelen. Wat het meest opvalt, is de kromming aan de randen. Bij de oude iPad begon die al een flink stuk vanaf de zijkant, maar bij de Air is de achterzijde bijna geheel plat, met een klein afgerond randje. Ook de kleur van de behuizing is veranderd; in navolging van de iPhone 5s is ook de iPad Air verkrijgbaar in de kleurstellingen silver en space gray.

Apple iPad Air versus iPad 4

In de onderste rand zit in het midden de Lightning-connector, net als bij de iPad 4, die aan beide kanten geflankeerd wordt door een luidspreker. Op de oude iPad zat deze nog achterop.

iPad AiriPad (4e)Xperia Tablet ZSurface 2 Note 10.1
Scherm 9,7" 9,7" 10,1" 10,6" 10,1"
Lengte 240mm 241mm 266mm 274mm 243mm
Breedte 169,5mm 185mm 172mm 173mm 171mm
Dikte 7,5mm 9mm 6,9mm 8,9mm 7,9mm
Gewicht 469 gram 652 gram 483 gram 630 gram 535gram

Het grote verschil zit natuurlijk niet in het uiterlijk, maar in de afmetingen en het gewicht. De lengte is nagenoeg gelijk gebleven, maar Apple heeft vooral aan de breedte geschaafd. Net zoals bij de iPad mini zijn de bezels aan de zijkant nu fors kleiner dan die aan de boven- en onderkant. Het scheelt in de breedte in totaal anderhalve centimeter en dat maakt dat de iPad Air er van voren duidelijk anders uitziet dan het vorige model. In de praktijk levert het weinig verschil op. Omdat de rand dunner is, rust je sneller met je duim op het scherm, maar iOS weet daar goed rekening mee te houden en registreert het niet als bewuste aanraking.

iPad Air versus iPad 4

Een tablet die wat kleiner is, maar wel hetzelfde schermformaat behoudt is fijn, maar wat je in de praktijk vooral merkt is het lagere gewicht. Zoals gezegd was dit ook een punt waarop Apple verbeteringen moest doorvoeren, omdat andere fabrikanten de iPad op dit vlak aan het voorbijstreven waren. Die verbeteringen zijn met de behuizing van de Air zeker gemaakt. Het gewichtsverschil tussen de 4e generatie iPad en de iPad Air komt uit op 183 gram. Anders gezegd: het gewicht van de iPad Air bedraagt 72 procent van dat van de voorgaande iPad.

Dat verschil is meteen duidelijk als je de Air voor het eerst oppakt. Waar het vasthouden met één hand bij de oude iPad geen pretje was en we al snel de neiging hadden de tablet ergens op te leggen of ergens tegenaan te laten leunen, speelt dat bij de Air een stuk minder. Hij kan zich natuurlijk nog steeds niet meten met een tablet die fysiek kleiner is, zoals een iPad mini, maar binnen het segment van 10"-tablets is de nieuwe iPad een van de fijnste modellen om vast te houden. De enige kanttekening daarbij is dat het nieuwe ontwerp een scherper randje aan de zijkant introduceert en afhankelijk van hoe je de tablet vasthoudt kan dat irriteren. De meningen op de redactie daarover waren verdeeld.

Apple iPad Air Apple iPad Air Apple iPad Air Apple iPad Air