Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide: november 2013

Special: HTPC

Ondanks de opkomst van vele mediaspelers, de Raspberry Pi en de Chromecast van Google, bestaat de interesse bij enkele gebruikers nog om een afzonderlijk systeem in gebruik te nemen dat aan al hun eisen voldoet. De vorige Best Buy Guide met een htpc stamt al weer uit januari; een goed moment om de markt weer eens te analyseren.

De opzet van de htpc is deze editie wel lichtelijk anders dan de vorige keren, vooral op het gebied van opslagmedia: de vorige keren behoorde een harde schijf met een grote opslagcapaciteit tot de standaardsamenstelling. Zo konden gebruikers lokaal al hun media opslaan. Deze keer ontbreekt die harde schijf en is hij vervangen door een solid state drive. Tijdens de discussie op het forum bleek dat veel gebruikers al andere manieren van opslagmogelijkheden hebben, zoals een externe harde schijf of een nas. Door deze weg te bewandelen zal de htpc naast stiller ook een stuk goedkoper zijn dan de vorige keer: de samenstelling kost je ongeveer 350 euro.

Het systeem dat volgt is samengesteld met de intentie om de gebruiker een goede basis te geven. Deze basis is vervolgens makkelijk uit te breiden. Zo is het mogelijk om een extra harde schijf te plaatsen of een blu-ray-speler. Indien men van plan is een besturingssysteem als OpenElec te draaien kan men zelfs uit de voeten met enkel een usb-stick voor de opslag.

Door de discussie op het forum is duidelijk geworden dat de eisen en wensen van gebruikers wezenlijk verschillen. Het is daarom verstandig het htpc-subforum te bezoeken om persoonlijk advies te vergaren.

Basisonderdelen

Score: 4€ 42,-Processors AMD A6-6400K Boxed
AMD A6-6400K Boxed

Een htpc hoeft niet te beschikken over veel processorkracht, omdat het gros van de werkzaamheden wordt afgehandeld door de gpu. AMD heeft al geruime tijd vele apu’s in haar assortiment die beschikken over een sterke gpu. De geselecteerde A6-6400K is zo’n apu die een dualcore-processor en Radeon 8470D combineert. Deze apu is ook in staat om 3d-content af te spelen.

Recent is er een patch uitgekomen voor OpenElec waardoor hd-audio nu ook bij AMD apu’s fatsoenlijk moet werken. We krijgen meldingen van gebruikers dat de apu van AMD toch nog niet goed samenwerkt met OpenElec, omdat de ondersteuning nog niet goed is. Het wordt derhalve voorlopig niet aangeraden deze samenstelling in overweging te nemen in combinatie met OpenElec.

Score: 4€ 27,95Processorkoeling Scythe Shuriken Rev. B
Scythe Shuriken Rev. B

Het fraaie aan een apu is dat alle componenten die veel warmte uitstoten zijn ondergebracht in één pakket met een gezamenlijke heatspreader. Dit zorgt er voor dat een stille aftermarket-koeler zowel de cpu als gpu koelt en er niet twee afzonderlijke koelers nodig zijn. Door het ontwerp van de Scythe Shuriken B worden naast de apu ook onderdelen van het moederbord gekoeld. De 100mm-ventilator doet zijn werk, zoals gewenst, in stilte.

Score: 3.5OnbekendMoederborden Gigabyte F2A88XM-D3H
Gigabyte F2A88XM-D3H

Het kiezen van het moederbord staat uiteraard nauw in verband met de gekozen processor, maar ook met de behuizing. Ons oog valt op de nieuwe generatie FM2+-moederborden, zodat eventuele upgrademogelijkheden sterk worden uitgebreid. Gigabyte biedt met de F2A88XM-D3H een veelzijdig basismodel aan dat alle functies heeft die je bij een htpc zou kunnen wensen. Zo heeft het moederbord ondersteuning voor hdmi 1.4a, beschikt het over een optische uitgang voor audio en zijn er acht sata-aansluitingen aanwezig. Usb 3.0-poorten, voor de snelle uitwisseling van data, zijn tevens present.

Score: 4.5OnbekendGeheugen intern Crucial CT51264BA160BJ
Crucial CT51264BA160BJ

Een htpc heeft niet veel werkgeheugen nodig om zijn taken uit te voeren. We kiezen voor een enkele module van 4GB. We zijn ons er van bewust dat de apu dankbaar gebruik kan maken van sneller werkgeheugen, maar bij de htpc zal dat prestatieverschil minimaal zijn.

Score: 4.5€ 77,-Solid state drives Samsung 840 EVO 120GB
Samsung 840 EVO 120GB

Wie er een heeft wil niet meer terug: een ssd. Ook bij onze htpc neemt een solid state drive een plek in. Een ssd voegt gelijk snelheid toe waardoor het systeem op vele vlakken, vooral bij het opstarten, responsiever is. Je wilt immers niet lang wachten voordat je kan genieten van je favoriete film. Voorheen was de Crucial M4 de populaire keuze, maar die heeft ruimte moeten maken voor de Samsung 840 EVO. De 840 EVO is gunstig geprijsd en zuinig. Een ander groot voordeel is dat er geen bewegende onderdelen in een ssd zitten. Dit houdt het geluidsniveau laag.

Score: 4.5€ 88,50Behuizingen Silverstone Milo ML04
Silverstone Milo ML04

De behuizing van een htpc is één van de lastigste componenten om te kiezen. Naast dat het uiteraard mogelijk moet zijn dat alle componenten er in passen, is het uiterlijk van groot belang. De htpc neemt vaak een centrale plek in de huiskamer in waardoor de goedkeuring van een partner essentieel is. Silverstone biedt met zijn nieuwe Milo ML04 een strak vormgegeven behuizing in een gangbaar htpc-formaat. De behuizing heeft twee usb 3.0-poorten aan de voorkant. Men kan een micro-atx-moederbord, meerdere harde schijven en een optische drive in deze behuizing installeren.

Mocht je niet de behoefte hebben aan deze eigenschappen en liever een kleinere behuizing willen dan zijn er legio mogelijkheden. Aandachtspunten bij het kiezen van een andere behuizing zijn het formaat van het moederbord, geschikte koeling en een adequate voeding.

Score: 4.5OnbekendVoedingen be quiet! System Power 7 300W
be quiet! System Power 7 300W

De gekozen onderdelen verbruiken niet veel energie, maar als het om een vermogen van hooguit 300W gaat, is het aanbod van goede voedingen helaas schaars. De Be Quiet! System Power 7 heeft een vermogen van 300W en is zeer gunstig geprijsd. Deze voeding is voorzien van een 80plus Bronze-certificaat en is dus behoorlijk zuinig.

In combinatie met een blu-ray-speler kan er weinig ruimte ontstaan tussen de voeding en de blu-ray-speler. Zoals user Dunnus ook opmerkt, moet je hier rekening mee houden tijdens de selectie van je voeding. Er wordt aangeraden een voeding te nemen die niet langer is dan 140 mm.

€ 235,45Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Processors AMD A6-6400K Boxed € 55,30 € 42,-
Processorkoeling Scythe Shuriken Rev. B € 24,30 € 27,95
Moederborden Gigabyte F2A88XM-D3H € 56,20 Onbekend
Geheugen intern Crucial CT51264BA160BJ € 29,50 Onbekend
Solid state drives Samsung 840 EVO 120GB € 86,50 € 77,-
Behuizingen Silverstone Milo ML04 € 65,60 € 88,50
Voedingen be quiet! System Power 7 300W € 31,93 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 349,33 € 235,45

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Optioneel

Voor de bediening van de htpc kan een traditionele afstandsbediening worden gebruikt, maar de afgelopen tijd worden ook steeds vaker smartphones en tablets gebruikt. Er zijn al verschillende applicaties verkrijgbaar om iOS- en Android-apparaten als remote te gebruiken. Omdat er talloze mogelijkheden zijn, beperken we ons tot een toetsenbord. Tijdens de discussie op het forum werd het gebruik van een CEC-adapter ook genoemd. Met dit apparaat is het mogelijk verschillende functies van de htpc te besturen met een reguliere afstandsbediening.

Score: 4€ 103,99Interne harde schijven WD Green SATA 6 Gb/s, 3TB
WD Green SATA 6 Gb/s, 3TB

Hd-films, foto's en muziek met een hoge bitrate nemen natuurlijk de nodige opslagcapaciteit in beslag. De laatste tijd zien we we echter een trend dat gebruikers het materiaal op een nas of server opslaan om hier vervolgens van te streamen. In ons advies hebben we hier rekening mee gehouden. Standaard kan de behuizing meerdere harde schijven huisvesten, maar het is ook mogelijk om de harde schijf achterwege te laten en enkel de ssd te gebruiken. Standaard komt de htpc zonder harde schijf, maar mocht je toch extra opslagcapaciteit willen, dan is het plaatsen van de Western Digital 3TB een goede keuze. Uiteraard zijn harde schijven in verschillende groottes beschikbaar en kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een 1TB-, 2TB- of 4TB-model.

Score: 4OnbekendToetsenborden Logitech K400 Wireless Touch Keyboard
Logitech K400 Wireless Touch Keyboard

De Logitech K400 is een compact multimediatoetsenbord dat aan de bovenkant voorzien is van multimediatoetsen. De K400 heeft bovendien een multitouch-touchpad aan boord, zodat een muis overbodig is.

Score: 4€ 116,-Optische drives LG BH16NS40 Retail Zwart
LG BH16NS40 Retail Zwart

De behuizing van Silverstone kan een interne optische drive huisvesten. Mocht je dus van plan zijn blu-rays af te spelen met de htpc dan is een blu-ray-speler zo geplaatst. Veel poespas is niet nodig, zodat elke simpele blu-ray-speler in principe wel zal voldoen. De keuze viel op een LG met een redelijk fraai frontje.

ProductPrijsAct.Prijs
Interne harde schijven WD Green SATA 6 Gb/s, 3TB € 99,95 € 103,99
Toetsenborden Logitech K400 Wireless Touch Keyboard € 28,63 Onbekend
Optische drives LG BH16NS40 Retail Zwart € 69,99 € 116,-

Reacties (230)

Wijzig sortering
Let op dat wanneer je een Blu-ray/DVD drive in de Silverstone Milo ML04B wil bouwen, je dan aardig in de knoop kan komen met sommige ATX voedingen. In mijn geval ging een Be Quiet! Pure Power L8 350w dus niet samen met een blu-ray speler. Er is gewoon te weinig ruimte voor de connectors tussen de voeding en de blu-ray speler waardoor deze niet helemaal de kast in geschoven kon worden.

Uiteindelijk heb ik 4 voedingen geprobeerd en de enige ATX voeding die paste in mijn geval was de Antec VP350P. Deze is overigens niet modulair, dus je hebt wel een bos ongebruikte kabels in je kast.

Een makkelijkere oplossing is een SFX voeding.

Edit:
Is het misschien handig dat dit in het artikel vermeld wordt?

[Reactie gewijzigd door Dunnus op 1 november 2013 08:34]

Daar is over gediscussieerd op het forum. zie http://gathering.tweakers...message/41119751#41119751

Waar het om gaat is dat je een voeding neemt met een lengte van 140 mm. De geselecteerde Be Quiet! System Power 7 is 140 mm lang en jouw Antec VP350P is ook 140 mm lang.

Jouw eerdere Be Quiet! Pure Power L8 350w was echter 160 mm lang (http://www.bequiet.com/en/powersupply/249). Dat is veel langer dan wordt aangeraden. Zie ook het specificatiedocument van Silverstone zelf: http://www.silverstonetek...ase/Multi-ML04-Manual.pdf (blz 20/21)
ML04 is shorter in depth than average cases, the total allowable length with optical drive and the power supply plus cables combined is 339mm. When using standard depth 140mm power supply, we recommend the maximum length for optical drive to be 170mm with 90 degrees angled SATA data and power cables. If you need to use longer optical drive or install hard drive racks into the 5.25” drive bay, we recommend using shorter power supplies:
De genoemde LG blu-ray-speler is ook nog iets korter dan de gemiddelde optische drive (165 mm ipv 170 mm). ;)

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 1 november 2013 11:44]

Scherp! Even toegevoegd aan het artikel.
"De videokaarten uit de HD7800-serie vallen onder de Never Settle-promotie, wat in dit geval inhoudt dat je twee spellen kunt kiezen uit een selectie van AMD. "

Helaas krijg je die bundel alleen als je hem bij ALTERNATE koopt. Even opletten dus!
Deze bundels worden gewoon vanuit AMD meegegeven, dat zou Winkel onafhankelijk moeten zijn. De Bundels gelden overigens alleen voor de 7000-serie en niet voor de nieuwe R9 280 en 290(x) series, alhoewel bij de R9 290(x) Battlefield 4 in specifieke gevallen wordt meegeleverd.
Niet helemaal, ik zou ook 2 spellen bij mijn 7000-kaart krijgen, kwam niet in aanmerking omdat ik niet bij Alternate of een andere reselelr had besteld.
Quote uit de voorwaarden van de promotie: "To Receive AMD Unique ID (Residents of all countries except Brazil): Purchase an Eligible AMD Product from a participating retailer
during the Campaign Period. Prior to purchasing, it is recommended that you confirm that your retailer is participating in the
Campaign and that the product qualifies for the Campaign"


Van de website van amd:
Where to buy (Please check back regularly for additional retailers):
...Netherlands
  • Alternate Netherlands
Poland...


Graag zou ik dus zien waar je buiten alternate om deze promotie kan ontvangen in nederland.
edit: Ter aanvulling, ik ken twee personen die een 7850 hebben gekocht, de een bij een systeem van afuture (geen coupon) en de ander van alternate(wel coupon).

[Reactie gewijzigd door cantate op 1 november 2013 13:14]

Een ssd is een stuk sneller dan een harde schijf, maar ook een stuk duurder wanneer er naar prijs per gigabyte wordt gekeken. Vaak wordt er dan ook voor een ssd-systeemschijf gekozen en een grote hdd voor data. Een goedkoper alternatief hiervoor is de Seagate ST1000DX001. Dit is namelijk een zogenaamde hybride, die een traditionele harde schijf met een kleine 8GB flash-drive combineert. Zo heb je toch een ruime hoeveelheid opslag én prima prestaties.
Ik vindt het maar een vreemd argument om voor een relatief dure en kleine hybride HDD te gaan terwijl er nog 70 euro budget van de 700 euro over was.

Deze 1TB schijf kost 72,90, terwijl de 2TB schijf in het high-end gamesysteem slechts 73,50 kost.
1TB is gewoon erg weinig en daardoor lever je met een hybride zowel qua opslag als snelheid veel in. Ik zou voor 70 euro nog een kleine snelle SSD bijkopen en voor 60 cent extra een 2x zo grote HDD nemen.
Die 270x is wel een beetje matig voor het basis game systeem...(vind ik dan :) )
Verder goed advies!
Ik vind alle systemen zeer matig en gebaseerd op zeer lage budgetten. Een HPTC van 350 euro? Een beetje acceptable case die ook daadwerkelijk bij je interieur en andere hi-fi apparatuur past kost hetzelfde als een volledig systeem in deze BBG. Erg jammer om te zien dat de BBG met elke editie verder degradeert, er is nu zelfs geen high-end game systeem meer.

Waar zijn de systemen voor mensen met gezonde budgetten? Waar zijn de high-end game pc en het high-end workstation? Voor de bedragen waar nu systemen in elkaar voor worden gedraaid doen de componenten er amper toe, er is vaak één serieuze bottleneck die vanwege het beperkte budget niet opgelost kan worden.

Ik zou toch erg graag bij een volgende BBG weer systemen zien voor de 2000euro+ range. De special deze maand was leuk maar had er graag één gezien voor een groter budget. Voor 350 euro kun je net zo goed een popcorn hour kopen dan heb je hetzelfde voor minder geld.

De helft van de adviezen betreft een budget gerelateerde PC, leuk voor de computer idee maar op Tweakers.net verwacht ik toch meer.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer op 2 november 2013 22:54]

naja 1000 euro vind ik al een behoorlijk gezond budget . als je echt meer wilt investeren zit dat vaak in wat meer geheugen en vooral een hele dure of 2 duurdere video kaarten . eventueel nog een duurder moederbord en de duurste processor . het grote prijs verschil gaat em vanaf 1000 euro volgens mij gewoon echt in de video kaart zitten . je kan een videio kaart van 1000 euro pakken dan zit je gelijk al een stuk hoger . het is moeilijker om een budget systeem in elkaar te zetten dan een zeer hoog geprijsd systeem . als je veel te besteden hebt pak je meestal de wat duurdere componenten van de gevestigde merken en die zijn meestal gewoon wel van zon kwaliteit dat je er eigenlijk bijna geen verkeerde keuze in kan maken . want die componenten zijn meestal gewoon goed. de budget systemen ja daar kun je nog is wat keuzes moeten maken zoals onboard video of los met of zonder extras aan boord etc . bij de duurdere delen zit er gewoon alles op en hoef je gewoon niet echt een keuze te maken . dus vind het opzich niet zon gemis . een server zou ik er eventueel graag bij zien maar tegenwoordig word daar meestal een nas oid voor genomen . al zou ik wel graag een samengesteld server systeem willen zien vooral gebouwd op zuinigheid enzo .
Voor de één is 1000 euro een behoorlijk budget, en voor de ander begint dat pas vanaf de 2000 euro. Deze afweging maak je geheel voor jezelf op basis van hetgeen je kan/wil besteden.

Ik kan me dan ook volledig vinden in de reactie van Sorcerer. Ik zie ook graag een high-end systeem in de BBG verschijnen.

[zeikmodus] style2k, let een beetje op je spelling [/zeikmodus]
Helemaal mee eens, en wanneer woester eindelijk eens gekeken naar het uiterlijk van een dergelijk systeem. Er wordt gemeld dat oom de partner er blij mee moet zijn en vervolgens komt er in het geval van de HTPC een inspiratieloze zwarte doos. Ik weet dat er niet al te veel te vinden is, maar beter dan dit kan zeker. Bijvoorbeeld:https://www.google.nl/sea...ete-design-pc%3B485%3B317
Ach, hij trekt in benchmarks mijn eigen 560Ti er al flink uit, en ik kom eigenlijk nog steeds geen power te kort. Ik ben wel een beetje rond aan het kijken om te upgraden, maar dan voornamelijk omdat ik dan ook een 120hz 2560x1440 schermpje wil importeren.
dan mag je iderdaad wel wat stevigers hebben,
crossfire r9 280X of iets dergelijks.
Mee eens. Daar kan een veel mindere cpu en een veel betere kaart in!
Matig? het is gewoon een midrange kaart.
En het is een Basis systeem? dan lijkt het me eerder al overkill. De meeste mensen zullen genoeg hebben aan een HD7790. En dat zelfs niet benutten. (IGPU is vaak al meer dan genoeg voor heel simpel gamen)

Alleen voor games is een zware kaart interessant. En de HD7870 is al best snel daar kun je prima op gamen. Ik vind het persoonlijk voor een instap game pc al best krachtig.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 1 november 2013 09:49]

Dan moet je geen Basis systeem kopen. Dan moet je een Ultra High end systeem van 4000 euro kopen :)

Nee even serieus. Dan moet je geen Basis systeem kopen. Maar er een goed budget voor reserveren. En dan ga je snel richting de 1000 euro voor een volledige setup. Zie ook het mainstream systeem.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 1 november 2013 11:30]

Ik vind het een beetje kort door de bocht om te zeggen dat je dan gewoon een (fors) hoger budget moet hebben. Je kan namelijk wel gewoon een R9 280X (of GTX 770) in je systeem zetten voor dat geld (wenslijstje). Het is toch echt een basisgamesysteem, dus er zullen genoeg mensen zijn die gewoon zo veel mogelijk gameprestaties willen hebben voor hun geld.
daar heb je gelijk in. Maar dit is niet geschikt voor alle games. Maar fps games zullen hier perfect op draaien.
StarCraft 2 bv niet. daar wil je echt meer CPU power voor grote gevechten.
Aangezien er nog 70 euro over is zou je er ook voor kunnen kiezen om een 7950 BE er in te stoppen. Die is een paar tientjes duurder, maar wel sneller dan de 270X. Dan blijf je binnen het budget van 700 euro en heb je een snellere game pc.
Als je bij één van de onderdelen een tientje of 1 af zou weten te snoepen (geheugen, hdd, mobo) zou je er ook een 280X in kunnen plaatsen.
StarCraft 2 heeft juist een snellere CPU nodig. videokaart nog sneller maken heeft dan weinig nut. meeste games zijn GPU limited maar ook nog een aardig aantal CPU limited.

je moet dus kijken wat jij speelt een aan de hand daar van hardware kopen
Probleem bij SC2 is (naast het feit dat er over het algemeen maar 2 cores worden benut) dat er Intel compilers worden gebruikt die slecht omgaan met AMD CPU's. Ik lees er hier en daar wat over, maar de discussies gaan vaak al snel mijn kennis te boven. Als je het intikt op Google is er in ieder geval genoeg over te lezen.

Starcraft is natuurlijk een grote speler in het RTS-genre, maar als je zegt dat een FX-6300 niet krachtig genoeg is voor RTS games is SC2 dus een slecht voorbeeld.
Het aantal cores is het grote probleem. En wellicht ook het probleem dat SC2 maar op een Module draait ipv de 2 die optimaal is voor AMD.

Maar we weten allemaal dat Intel een hogere IPC per core heeft. AMD kan het zo snel of sneller zijn maar dan moeten alle cores benut worden. En dat gaat bij de meeste RTS games niet.

Wellicht wordt dat in de toekomst wel beter. Maar nu zit je aan 1-3 Cores. Wellicht dat de Steamroller en Excavator cores hier veel gaan helpen. Bij die CPU architecturen van AMD wordt er ook weer veel gedaan aan de IPC.

Maar voor low threaded code zijn de hudige bulldozer CPU's niet echt geweldig. Kun je alles benutten zijn de prestaties heel goed. Zeker gezien de prijs!
Het gaat verder dan alleen het aantal cores in dit geval. Leesvoer over de Intel compiler. Blijkbaar moeten we onze hoop vestigen in het opensource Yeppp!.

Helaas is AMD vs Intel op CPU gebied een beetje David vs Goliath, dus heel veel aandacht wordt hier niet aan besteed in de media.
Vaag heb zelf een oudere AMD 965 Phenom II Be, en heb geen issues met SCII, Alles gaat zoals het moet.

Zijn jullie dan niet iets te kritisch in dit segment?
Jij levert alleen veel in op de CPU, je kan me niet vertellen dat een PC enkel en alleen gekocht en gebruikt wordt om te gamen. Een PC moet je ook alle andere dingen kunnen doen zoals internetten tekstverwerken en zo nog een hele lading dingen (afhankelijk van de gebruiker natuurlijk) daarbuiten zijn er ook nog games die hevig op de CPU hangen (minecraft) die op dit basissysteem beter zullen werken dan op jouw systeem die op de CPU inlevert om een betere GPU te kunnen pakken.

Dat dat voor jou persoonlijk voldoet wilt niet zeggen dat het aan te raden is voor het gros van de gebruikers.
En jij kan mij niet vertellen dat een FX-6300 in de problemen gaat komen met de voorbeelden die je noemt, zoals internetten, tekstverwerken en minecraft. En nogmaals, het is een gamesysteem, dus het is niet raar dat de nadruk daarop ligt.

Ik denk juist dat "het gros van de gebruikers" die je noemt eerder een sterkere GPU zouden willen dan een sterkere CPU.
Dat klopt helemaal! :)
Een HTPC met een processor met een TDP van 65W. Persoonlijk vind ik dat wat veel. Ik had graag gezien dat ook naar verbruik gekeken word. Ik denk dat het namelijk helemaal niet nodig is om het zo "dik" te bouwen.
TDP zegt weinig over het energieverbruik! Het is een indicatie voor het ontwerp van koelers en niet meer dan dat. De processors van AMD zijn tegenwoordig erg zuinig en verbruik die waarde dan ook zeker niet.
Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van hoe je de boel gebruikt. Als je incidenteel je HTPC gebruikt en je storage centraal plaatst op bijvoorbeeld een NAS of een server, dan is er amper meerwaarde uit een zuinige CPU te halen. Kies je ervoor het systeem 24/7 te laten draaien, dan wordt het een ander verhaal, maar zelfs dan is het verbruik tussen een trinty-APU en een Intel-equivalent minimaal.
TDP zegt daarnaast ook amper iets over het daadwerkelijk opgenomen vermogen, maar alleen maar iets over de hoeveelheid warmte die maximaal genenereerd wordt die je af moet kunnen voeren (vandaar ook Thermal Design Power). Een CPU met een TDP van 125W kan dus prima een average van 10W scoren, maar onder zware load uitschieters hebben naar een TDP 125W die je dan ook moet kunnen afvoeren.
Kortweg dus stellen dat de gekozen APU niet juist zou zijn omdat de TDP relatief hoog ligt lijkt me dan ook niet te kloppen. Wat dat betreft is de BBG ook slechts een indicatie van wat mogelijk is, en is het geen algemeen advies dat altijd per definitie de beste optie is.
Ik vraag me af of ze de prijsverlaging van de Geforce 770 hebben meegenomen in het opstellen van deze BBG

Wil op het moment een nieuwe videokaart kopen en twijfel tussen de:
MSI GeForce GTX 770 Twin Frozr
En de
Sapphire Radeon R9 - 280X

Kijk vaak naar dit sort dingen voor wat wordt aanbevolen
Ik denk dat de BBG voor de prijsverlaging van de GTX770 is geschreven. Je koopt er nu al 1 voor 270 euro. En in een leuke uitvoering voor onder de 300. Wat dus neerkomt op dezelfde prijs als een R9 280X. De GTX770 is bij de meeste games zeker de meerdere van de R9 280X en daarnaast is de GTX770 een stuk zuiniger.

Met beide kaarten koop je prima hardware om deftig op te kunnen gamen, voor zijn geld is de GTX770 toch echt een stukje interessanter.
Mooie bbg, echter had ik gehoopt op een high end game systeem bbg.
Vanwege de R290X had het high-end gamesysteem weinig meerwaarde in deze editie :) Er barst nu een prijzenslag uit rond de high-end videokaarten dus de kans was zeer groot dat het high-end gamesysteem direct achterhaalt zou zijn...
Dus beter nog maar 1 of 2 maandjes wachten.
Maar dan kun je toch bezig blijven? Er komen altijd nieuwe onderdelen uit, wat weer andere prijzen drukt. Ik had wel graag een high-end game systeem gezien van rond de €1600,- maar natuurlijk elke liefhebber weet zelf ook wel ongeveer wat hij het liefste in zijn high-end game systeem ziet.

De prijzen oolog is wel begonnen in de gpu markt, maar in de komende maanden verwacht ik niet super veel vernieuwing behalve de costom coolers voor de AMD R9. Waar ik zelf met smart op wacht.

Het wachten op de 20nm chips laat nog wel ff op zich wachten, ze zeggen Q1 2014, maar ben benieuwd of ze dit gaan halen en of dit wel veel vooruitgang gaat geven. Tot nu toe zijn er nog veel hindernissen en prestatie/verbruik is ook nog niet ideaal.
De 7970 is al sinds januari 2012 op de markt, we zijn nu bijna twee jaar verder dus het is zeker niet zo dat er altijd nieuwe videokaarten uit worden gebracht. Als we een high-end gamessyteem hadden gemaakt met een GTX 780 voor bijna 600 euro, dan waren er weinig mensen tevreden geweest, omdat nu de 290X met betere prestaties voor nog geen 500 euro te krijgen is.

Bedenk dat de discussie over de BBG al begin oktober begon, toen was er nog weinig bekend over de 290X, behalve dat die prestaties rond de Titan zou krijgen. Qua levertijd en prijs wisten we nog weinig, daarop kunnen we geen BBG maken.
Ik zou het high-end game systeem ook absoluut niet alleen willen zien voor de grafische kaart, maar meer om de andere componenten en de uitleg waarom.

Je zult nooit iedereen tevreden maken, iedereen heeft wel een bepaalde mening over onderdelen.

De videokaart is iets wat voor een gamesystemen het meeste veranderd, is het wel niet een OC versie van de kaart. Waar je tegenwoordig ook bijna niet meer wijs van kan worden, want de een is net iets sneller dan de ander. Maar wat dan wel interessant is de koeling het geluid, etc..

Als de discussie al begin oktober begonen is geef ik je inderedaad gelijk, je moet me reactie ook niet zien als een aanval. Maar ik zou in de toekomst wel graag een high-end game systeem zien van jullie uit :)

Denk dat dit ook wat topics scheelt in het aanschaf van complete systemen, want de meeste willen vaak net iets meer.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 15 november 2013 11:25]

In de volgende BBG zit het high-end gamesysteem ook zeker :)
Ik had graag wat meer Servers (zeer zuinig en goed) gezien, voor die tweakers die toch wel een eigen servertje zouden willen.
Bedankt voor de tip! Wellicht nemen we de server de volgende keer weer mee in de BBG. Aan wat voor soort server denk je zelf? Virtualisatie? Storage? Goedkoop? Zuinig is eigenlijk altijd een eis van een server ;)
Ik denk dat er moet een zeer zuinige thuis server komen en een virtualisatie server.

Ik zou zelf liefst zien dat om de beurt een HTPC ,zuinige thuis server en een virtualisatie server in desktop BBG word toegevoegd.
Goed idee, ik vind zelf de specials het leukste onderdeel van de BBG'S :)
Aan welke verdeling zit je te denken qua frequentie? Er zat namelijk nu 10 maanden tussen de huidige en de laatste HTPC BBG. @StefanvanGelder: is het haalbaar om elk kwartaal een dergelijke special te maken met wisselende thema's?

[Reactie gewijzigd door dere12 op 1 november 2013 11:00]

Ik denk zelf een special per Desktop BBG zou goed kunnen zijn(gezien dit soort specials niet bij Laptop BBG horen). Op deze wijze krijgen we een special om de twee maanden en gezien dat meeste standaard set ups die hier op tweakers fora te vinden zijn veranderen gemiddeld om de 3-6 maanden lijkt mij dit een goeie timing.
ik zou zelf graag een mix hebben van een HTPC / server voor opslag.
een die altijd aan staat. waar alle films / data op staat. en waar je er overal bij kan. maar ook aan de TV aangesloten staat voor de films.
Alleen als je bereid de herrie van een server in je woonkamer te hebben. Wil je hem als een soort NAS gaan gebruiken dan komer er hdd's in. En als het ding dan de hele dag aan staat, dan ga je dat geheid horen en aan irriteren.
Ik heb deze in mijn meterkast staan. Op een plankje. Met nas4free erop is dit alles wat je ooit nodig zult hebben aan opslag.
Ik zou inderdaad wel weer eens een keer een zelfbouw NAS willen zien. Ik herinner me nog een BBG met een storagebeest met 24 schijven oid, maar laten we het nu eens simpeler doen: Gewoon een chassis voor 4 tot 8 drives, een van die moderne pcie 8x octal-sas kaarten, en genoeg CPU en RAM om software te raid6en en flink te cachen.

Misschien dat Femme weer eens iets kan doen in die richting, storage is vaak toch een beetje zijn ding :)

Edit: Oh verrek, ik zie dat ik er een gemist heb van begin dit jaar. Never mind, dan is dit nog niet aan de beurt.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 1 november 2013 10:01]

Wellicht kun je hier al iets mee ;)

reviews: Desktop Best Buy Guide: maart 2013.

Vervang de Intel 320 voor de Crucial M500 en je komt al een heel eind volgens mij!
Graag een virtualisatieserver eigenlijk, lijkt mij namelijk top. Ik heb zelf weinig ervaring er mee, dus zou dit dan weer koppelen aan het forum. Een soort case er van maken via een tweakblog ook :p
Virtualisatie is nog niet eens zo gek idee.
Welke cpu er het best voor is, welke ssd, enzovoorts.
De ene keer zit er een DVD brander van LG in de andere keer van Samsung. Welke logica zit er in het wisselen van dit soort triviale/niet belangrijke componenten?
Het komt ook neer op "het maakt niet echt uit". Bij het bestellen zou ik gewoon kijken wat het goedkoopste is bij de winkel waar je de andere onderdelen ook haalt. Nou ben ik geen kenner van DVD-branders (valt daar wat aan te kennen? :+) maar dat ding wordt toch niet vaak gebruikt en als 'ie het dan maar doet is het prima. Het belangrijkste vind ik nog dat de kleur past bij de case. :P

En wat Jasper Janssen al zegt, met diversiteit geef je aan dat het niet zo uitmaakt. Als je steeds dezelfde vermeldt lijk je daarmee juist te zeggen dat daar kennelijk wat beter aan is.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 1 november 2013 11:00]

Bij de buren (HWI) testen ze soms nog hardware, en dat blijkt het soms wel uit te maken. Maar goed, dit is een best buy guide op basis van info uit de crew/achterban. De voorkeuren die daar uitrollen zijn niet altijd onderbouwt met testresultaten (dat geeft ook verder niet). En ook met tests komen er soms verschillende resultaten uit. Je antwoord is verder duidelijk.
Het maakt misschien wel uit als je er hoge verwachtingen van hebt. Is een luxere brander sneller? Vast wel. Maar die ene keer per jaar dat ik een DVD brand, is dat in één of twee minuutjes gedaan. Dat ik dan 30 seconde sneller ben maakt me echt geen fluit uit, daar zou ik nog geen 50 cent voor over hebben. En dat is wat ik bij de meeste mensen om mij heen ook zie, veel mensen hebben zelfs geen interne DVD-brander meer, alleen een losse met USB-aansluiting voor als het echt nodig is.

Daarom is het ook een algemeen advies, als je het wél echt belangrijk vindt kun je er altijd meer aandacht aan schenken.
de logica is dat het niet veel uitmaakt, want al die DVD burners zijn een pot nat :+
Hoeveel keer heb je nog een dvd gebrand in het laatste jaar? en zou het wat uitmaken als dit 30 seconden langer duurt?

Gewoon de goedkoopste nemen die nog degelijke snelheden heeft. (volgens de specs dan, want reviews daarvan worden zowat nooit gedaan)
Idd dit snap ik ook niet, graag voor reactie.
Opties geven zodat mensen kunnen mix 'n matchen.

(En bovendien zullen de verschillende pages wel door verschillende mensen geschreven worden, juist om die diversiteit zo hoog mogelijk te krijgen)
"We zijn ons er van bewust dat de apu dankbaar gebruik kan maken van sneller werkgeheugen,"
welk geheugen word hier dan bedoelt. en hoe veel zin heeft het als je ook andere dingen met de HTPC gaat doen??
De APU's gebruiken het interne RAM geheugen, dus is het bij een APU systeem belangrijk om toch nog een tweede keer te kijken naar de snelheid van het geheugen.

Het enige waar ik vraagtekens bij heb zijn de i5 -4440 en i5-4670K, deze zijn beide trager dan de FX8320 en FX8350 in benchmarks? :?
Hmm...
http://anandtech.com/bench/product/837?vs=697
Valt toch wel mee? De AMD lijkt in zwaar multithreaded situaties het voordeel te hebben, de intel heeft juist het voordeel bij singlethreaded applicaties. En games kunnen meestal niet zo heel erg goed erg veel cores gebruiken, die zijn vaak beter gebaat bij singlethreaded performance (en dan nog wel wat meer cores, maar geen 8.)
Zie ook hier waar mijn jaren oude i5 2500K deze cpu's nog in de pan hakt als het op gaming aankomt:
http://www.anandtech.com/...x6300-and-fx4300-tested/5

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 1 november 2013 10:01]

Om de posts boven mij aan te vullen: Een discrete videokaart heeft zijn eigen grafisch geheugen, de interne videochip van een APU heeft dat niet. Die gebruikt het werkgeheugen dus als grafisch geheugen, en in grafische toepassingen zoals games krijg je dus betere prestaties met sneller werkgeheugen.

In taken waarbij de IGP niet zoveel te doen heeft zul je het verschil tussen 'gemiddeld' en sneller geheugen niet of nauwelijks merken.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 1 november 2013 12:01]

1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smarthome

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True