Inleiding
Voor een budget- / basissysteem zocht ik een bijpassende processor. Intel heeft hiervoor een aantal goede processors in het assortiment zoals de Intel Celeron G1610 en Pentium G2020 die gebaseerd op de Ivy Bridge architectuur, maar ook de G530 past nog in het rijtje van budgetprocessors thuis. De G530 is echter al een stukje ouder en nog gebaseerd op de Sandy Bridge architectuur.
Nieuw is de Intel Pentium G3220, die al voor 55 euro te verkrijgen is. Dit is echter wel een paar euro duurder dan zijn directe voorganger, de Intel Pentium G2020. In deze review wil ik graag laten zien of het de moeite waard is om vijf euro extra neer te leggen voor de G3220, of niet. Om de voortgang van Intel over meerdere generaties te laten zien, neem ik in de benchmarks de zojuist genoemde processoren ook mee, de Intel Celeron G530 en Intel Celeron G1610.
Verder bestaat de PC uit de volgende componenten:
Specificaties
De Intel Pentium G3220 is dus gebaseerd op de Haswell architectuur. Nu klikt dat allemaal wat bijzonderder dan dat het allemaal is. De Haswell architectuur is namelijk nog steeds op 22nm gebakken en de ipc van de processors is maar heel iets verbeterd, als we tenminste de reviews van de high-end modellen zoals de 4770K er op na lezen. De grootste verbetering die met de Haswell techniek meekomt is de verbetering van de interne GPU, althans voor de high-end markt. In hoeverre dit ook voor de Pentium reeks geld moet nog blijken.
De processor is geklokt op 3.0GHz, en beschikt net als de G2020 over twee cores en 3MB cache. Het tdp is nagenoeg gelijk gebleven.
Prestaties
En dan waar het allemaal op draait: hoe snel is die nou eigenlijk? Ik heb hiervoor drie benchmarks gedraaid. Allereerst meet ik de single-threaded performance met SuperPi, multi-threaded performance met Chinebench 11.5 (32-bit scores!) en om de grafische kracht te meten heb ik 3DMark Vantage gebruikt. Hierin neem ik ook de scores mee uit de
review van AttiX's G2020 mee, dus bedankt voor het vergelijkingsmateriaal!
SuperPi 1M |
Celeron G1610 |   177 sec |
Celeron G530 |   185 sec |
Core i5 3350P |   133 sec |
[table=575,,1,6,#DCDCDC][tr]
Het prestatieverschil is bij SuperPi erg mager te noemen en vooral te danken aan de 100MHz hogere kloksnelheid.
ChineBench 11.5 32-bit |
Pentium G3220 |   2.31 punten |
Pentium G2020 |   2.17 punten |
Celeron G1610 |   1.88 punten |
Celeron G530 |   1.68 punten |
Core i5 3350P |   4.73 punten |
Ten opzichte van de vorige generatie is er in Chinebench wel een significante prestatiewinst geboekt.
TrueCrypt AES encryptie |
Pentium G3220 |   277 MB/s |
Pentium G2020 |   256 MB/s |
Celeron G1610 |   226 MB/s |
Celeron G530 |   185 MB/s |
Core i5 3350P |   286 MB/s |
De TrueCrypt AES encryptie laat een prestatiewinst zien van ruim 8%. Ook deze winst zal grotendeels te danken zijn aan de hogere klokfrequentie.
3DMark Vantage - GPU score |
Pentium G3220 |   1993 punten |
Pentium G2020 |   1459 punten |
Celeron G1610 |   1054 punten |
Celeron G530 |   695 punten |
Op GPU gebied is de G3220 merkbaar sneller dan zijn voorgangers. De score had wellicht nog iets hoger kunnen uitvallen, als ik dual channel geheugen had gebruikt. Intel laat in ieder geval aardige stappen zien als het op de grafische kracht aankomt. Deze trend is bij de G530 al ingezet en de rek lijkt er nog niet uit. Ondanks dat er door Intel aardige stappen zijn gemaakt kan het nog niet op tegen AMD. De tegenhanger van AMD in de vorm van de A6-6400K scoort nog altijd flink beter op dit onderdeel. Deze APU scoort namelijk rond de
3000 punten in 3DMark Vantage GPU. Maar we kunnen hier ook kort over zijn: alle processors in dit prijssegment zijn onvoldoende om op te gamen, maar er worden steeds meer 2D zaken ook via de GPU versneld, dus extra GPU kracht is daarom altijd goed!
Featureset
De nieuwe Haswell processors hebben een nieuw socket gekregen. Velen zien dit als een negatief punt, maar we kunnen het ook positief bekijken. Budget socket 1155 moederborden, gebaseerd op de H61 chipset, moeten het zonder sata-600 en usb 3.0 stellen. Met de introductie van de H81 chipset is daar verandering in gekomen. Ondanks dat het een chipset is voor de instapmarkt, is er standaard twee keer sata-600 en twee keer usb 3.0 aanwezig. Hiermee heeft intel op moederbord gebied een stap in de goede richting gezet: AMD heeft sata 600 en usb 3.0 in de budget serie namelijk al jaren, een moederbord op basis van de A75 chipset hoeft immers niet duur te zijn.
Warmteproductie
Met de warmteprodcutie zit het wel goed. Tijdens een test met prime95 en kombuster liep de temperatuur niet verder op dan 50 graden terwijl de ventilator ook nog weinig lawaai maakte.
Ik heb het stroomverbruik ook gemeten met mijn Cresta stroommeter. Helaas kon die het idle verbruik niet goed meten. In idle modus schommeld het verbruik rond 3 waarden die ver uit elkaar liggen, namelijk 10, 30 en 50 watt. waardoor dit komt kan ik helaas niet vertellen. Ik heb ook geen andere stroommeter in mijn bezit om het te testen. In CPU-Z zag ik ook dat de CPU zich netjes terug klokte tot 800Mhz en niet telkens opschakelde. Het verbruik tijdens load heb ik wel kunnen meten:
Stroomverbruik |
Idle |   ?? watt |
Load CPU |   70 watt |
Load CPU + GPU |   80 watt |
Het verbruik valt nog niet echt mee. Maar dit schrijf ik meer toe aan de gebruikte voeding dan aan de processor. Met een andere voeding (uit een AOpen kast: Z350-12AAB) schommelde het idle verbruik nog steeds hevig, de load cijfers vielen wel iets lager uit: 61 watt voor CPU load en 70 watt voor de CPU + GPU test. Deze cijfers zijn puur ter indicatie en verwijs voor extra verbruiksgetallen naar professionele reviews, maar die zijn op dit moment nog niet te vinden.
Conslusie
Om interessant te zijn voor de markt moest Intel bij nieuwe budget gerenatie op basis van de Haswell architectuur scherp inzetten op de prijs. De processorprestaties per kloktik zijn namelijk niet veel verbeterd. Gelukkig heeft Intel dit zelf ook gezien. Voor een 100 euro heb je namelijk al een Intel Pentium G3220 en bijbehorend moederbord op basis van de H81 chipset, die direct sata-600 en usb 3.0 biedt. Als je een systeem op basis van de G2020 zou opzetten bespaar je maak een paar knaken, zo'n setup zou je namelijk al snel 90 euro kosten. Voor die 10 euro krijg je dan de hedendaagse aansluitingen zoals sata-600 en usb 3.0 en een processor, die vooral sneller is op grafisch gebied. Dit is de 10 euro meer dan waard in mijn ogen.