Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Thief: Garrett voert klusjes uit in de stad

Voorlopige conclusie

De hernieuwde kennismaking met Thief smaakte naar meer en beviel beter dan de speelsessie tijdens de E3. Dat komt vooral door Stonemarket, het deel van de stad waarin we op pad mochten. Daar voelt Garrett zich thuis. Smalle straatjes, met huizen waar van alles uitsteekt, wat maakt dat hij kan klimmen en klauteren om zo ongezien te blijven. Er valt in Stonemarket zo veel te ontdekken dat we het af en toe moeilijk vonden om een opdracht te volbrengen. Er is altijd wel een steegje of afdakje dat smeekt om te worden verkend. Er zijn veel huizen waar je via allerlei boven- en ondergrondse wegen binnen kunt dringen en overal is wel iets te vinden dat het stelen waard is. De Jobs en Opportunities die je in de stad zult vinden vormen een zeer welkome afwisseling voor de hoofdmoot van Thief, de strijd tussen Garrett en The Baron. Die is spannend, zo bleek al tijdens E3, en hij vormt de wat serieuze kant van het verhaal. De Jobs en Opportunities vormen het vertier en die kant van de game lijkt gelukkig goed uitgewerkt en ruim voorzien.

Titel Thief
Platform Xbox One, PlayStation 4, Windows
Ontwikkelaar Eidos Montreal
Uitgever Square Enix
Releasedatum 28 februari 2014



Reacties (60)

Wijzig sortering
Lijkt dit niet heel veel op dishonored? Of vergis ik me nu vreselijk..?
Het is eerder andersom; de makers van Dishonored hebben erg goed gekeken naar de voorgaande Thief-games. Al is er meer aan de hand dan dat, want bij Dishonored werd de gameplay verzonnen door Harvey Smith en die heeft eerder meegewerkt aan System Shock en de eerste Deus Ex en ook dat zijn games waarin sluipen een belangrijk onderdeel vormt.

Dus het lijkt wel op Dishonored, maar het is niet direct jatwerk :)
Ik ken thief inderdaad, maar als ik zo kijk naar de gameplay beelden dan doet het mij veel denken aan dishonored. Het zal ongetwijfeld anders zijn.
Dat klopt ook wel, maar ik denk dat een Thief met hedendaagse techniek altijd wel een beetje op Dishonored lijkt...
Dishonered zal altijd op Thief lijken, bedoelt iedereen natuurlijk:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Thief_(computerspelserie)

De eerste Thief lag al op de plank in 1998, de ontwikkeling daarvan begon jaren daarvoor.

Dishonored is daarentegen nog vrij vers:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dishonored

2012!!

[Reactie gewijzigd door Madrox op 11 oktober 2013 10:14]

Het is gewoon het resultaat van inspiratie zoeken denk ik.
De makers van Dishonored hebben vooral goed naar Thief 1t/m3 gekeken over hoe het moet.
En bij deze Thief hebben de makers weer goed naar Dishonored gekeken.

Goede ontwikkelaars kijken vaak naar andere games om te kijken wat wel en wat niet werkt en nemen dat dan over.
Ik denk dat je de vergelijking eerlijkgezegd moet omdraaien. Thief bestaat al ruime tijd langer
Maar je hebt gelijk, de games zullen op verscheidene vlakken wat weg hebben van elkaar.

Ben heel erg benieuwd! Kan me nog goed herinneren dat ik door de kasteelgangen liep met me waterpijlen om fakkels uit te schieten zodat ik veilig kon doorlopen.. :)

[Reactie gewijzigd door Tijgertje84 op 10 oktober 2013 13:48]

Waterpijlen +1

Ook heerlijk vermaakt met Thief 1 en 2, zelf nooit 3 gespeeld (misschien toch maar 's doen).
Ik had precies hetzelfde, maar ik heb Thief nooit gespeeld, dus het kan ook zijn dat Dishonored op Thief lijkt.
Ik geloof dat 80% van het ontwikkelteam van Dishonored bij deze game is betrokken. En tjsa, dat laat sporen achter.

Vooral de klokkentoren was inderdaad een herkenningspuntje voor me; en de ziekte door de stad en het sluipen maar ook het geluidje in een van de filmpjes als je iemand zakkenrolt, dat was 1:1 overgenomen uit Dishonored als je loot oppakte.
Anoniem: 384777
@Luukwa10 oktober 2013 10:56
precies andersom!
dishonored was niet echt een spel waar je echt moest verstoppen, in dishonored kun je gewoon als kip zonder kop rond banjeren.
Geef Garrett een hidden blade en dit is het spel dat het beste uit Thief en AC combineert (en waar AC had kunnen / moeten zijn).

* AllSeeyinEye plaatst Thief op de wishlist voor de PS4.
Neeee alsjeblieft laat ze dat niet doen. Assasins Creed gaat om mensen omleggen Thief om op intelligente manieren dingen te stelen. Hitman zou je als een combi kunnen zien en die heeft ook zijn eigen charme. Maar mijn punt is Thief is het zeldzame soort spel dat je kan spelen zonder iemand te hoeven vermoorden (eerste Deus ex kon dat ook) en dat maakt het uniek en naar mijn gevoel zoveel makkelijker om je in in te leven.
Of zoals Thief 1 het zelf zei als je een hogere moeilijkheidsgraad koos:

You're a thief not an assassin.

Iemand ombrengen = begin maar opnieuw.
Ja nou je het zegt dat is waar ook
De nieuwe Deus Ex; Human revolution ook.!
In human revolution moet je die bazen doden, dat is in het origineel niet zo. Je kon zelfs langs de baas lopen, dat was geweldig en ik hoop in thief ook
Niet helemaal, je moet Anna en Gunter doden in Deus Ex 1, alleen heb je de optie dat via hun killphrases te doen.
Heeft allemaal niets meer met Thief te maken maar Gunther kan je gewoon om heen lopen. Als hij je niet ziet blijft hij een hele lange tijd over de intercom je een lafaard noemen.

Anna zit volgens mij verhaal technisch iets ingewikkelder maar het kon wel (al trekt het verhaal zich er niets van aan)
http://www.youtube.com/watch?v=RjXKIK8NWEw
Jammer dat ze de kans gemist hebben met de nieuwe THIEF. Het belangrijkste van de voorgaande delen was dat je je eigelijk niet fatsoenlijk kon verdedigen tegen guards, dit droeg gigantisch bij aan de suspense van deze game.

Nu ben je meer een ninja die geen problemen heeft met guards, tuurlijk, dit is goed om je game "accessible" te maken voor de minder slimme spelers, maar voor hetgeen waar THIEF voor stond is het detremental.
Als je alle bewakers in een deel van Stonemarket hebt omgelegd en verborgen, kun je in dat deel dus voortaan rustig rondlopen, wat het leven wel zo prettig maakt.
Inderdaad wel zo realistisch, want een goede regent vervangt geen manschappen als die verdwijnen........OH WAIT
Wederom cateren voor de minder slimme spelers
Bij sommige gebouwen steekt een balk uit waar je de pijl-met-touw in kunt schieten, waarna je via het touw omhoog kunt klimmen.
Vroeger, toen de rope-arrow nog de enige manier was om ergens op te klimmen en niet een gimmick zoals nu.....

=======================================

Hoe zit het trouwens met de andere oude factions uit Thief? De Builders en de Pagans? Ik hoop dat die er ook nog inzitten?

[Reactie gewijzigd door CobraVE op 10 oktober 2013 11:12]

Nu ben je meer een ninja die geen problemen heeft met guards
Volgens mij heb ik wat anders gelezen als jouw, want uit deze preview haal ik er juist uit dat je niet goed bent in vechten, en dat je beter kan rennen

en ja vroegah was alles beter he

edit:
Feit blijft dat deze THIEF qua gameplay ontzettend aangelengd is, alle moeilijkheid is er uitgehaald en alle hoekjes afgerond zodat niemand zich er aan stoot.
Want jij heb het spel al helemaal uitgespeeld dat je dit als FEIT kan beschouwen?

[Reactie gewijzigd door Sinester op 10 oktober 2013 16:51]

Lees de review eens goed, allemaal "powers" om het makkelijker te maken (die je wel uit kunt zetten evt), swoosh, van hoger op iemand springen (veredelde quicktime event).

Maargoed, ik lees ook meer reviews, hier, speciaal voor jou om de rest van het verhaal te horen:
http://www.pcgamer.com/20...c-clock-tower-cosh-ninja/

Ehm, ja, vroeger waren games inderdaad beter en uitdagender.
Zie ook de originele Rainbow Six games (niks saves en een schot in je hoofd en dode team mate voor de rest van de game).
Je kocht een spel maar wist niet eens of je het einde wel zou zien.


Hier, nog een extract uit een interview:
In Thief, your skillset is demonstrated in different ways. Garrett is a master thief, so he’s really flexible in terms of how he handles situations. You can be fast and aggressive, wiping out an entire room before anyone knew you were there. Or you can keep to the shadows and leave no trace of your presence at all. Who’s to say one way is better than the other? Given the tools and choices available to you, you should be able to play using whatever method you wish.
Dit soort onzin is ver verwijderd van hetgeen waar de Thief IP voor staat en puur en alleen geimplementeerd om een breder publiek aan te spreken (wat voor dit soort spellen zeer slecht is).

Bron: http://www.pcgamer.com/2013/10/10/thief-interview/

[Reactie gewijzigd door CobraVE op 11 oktober 2013 09:21]

Wiping out an entire room before anyone....

Wel, dat lukte iig zeker al niet. In het beste geval, knuppelde je twee guards neer kort achter elkaar, zolang ze je niet gezien of gehoord hadden. Met het zwaard werd het al een stuk lastiger en kwam er meestal al snel hulp. Tegen twee guards had je nog een kans, drie of meer was je kansloos.

Wat dat aangaat lijkt dit idd een stuk makkelijker gemaakt voor diegeen die moeite/geen zin heeft in een echte "thief" oplossing.
"Slimme gamers" en "minder slimme gamers".
Wat is dat nu weer voor onzin? Geeft het nu een ego boost om entertainment op een andere manier uit te voeren?
Zou je Einstein nu Deus Ex op Realistic laat doen, zou iemand die al jaren gamet het spel vele malen sneller uitspelen.
Ik had ook "console-raped" kunnen zeggen of dat dit spel toegankelijk wordt gemaakt voor mensen die te lui zijn om werkelijk uitdaging te willen/kunnen, maar dat klinkt te negatief.

Feit blijft dat deze THIEF qua gameplay ontzettend aangelengd is, alle moeilijkheid is er uitgehaald en alle hoekjes afgerond zodat niemand zich er aan stoot.

Zeg maar hetzelfde probleem wat Dishonoured had en waar dit spel iets te veel op lijkt op het moment.
Die 3 oude factions zijn in de eerste 3 delen behoorlijk gemarginaliseerd dankzij Garrett. Veel belangrijker: zit Benny er nog in.

[Reactie gewijzigd door SirBlade op 11 oktober 2013 10:00]

Anoniem: 539986
10 oktober 2013 09:42
Ik heb zoveel mooie momenten gehad met de eerdere Thief game.
Als dit net zo'n top game word dan kan het niet mis gaan!

Ben benieuwd _/-\o_
Helemaal mee eens, Thief 1 en Thief 2 waren pachtige games.
Zelf nooit fan geweest van Thief 3, maar deze ziet er weer erg goed uit.
Noem mij pessimistisch, maar... Ik krijg het gevoel dat Thief een stuk makkelijker wordt gemaakt. Met die opties als Swoosh en Focus wordt naar mijn beleving een deel van de spanning weggehaald...

In de eerdere Thief games was je een fragiel mannetje. Vechten was écht een last resort, en één enkele wachter neerkrijgen was al een uitdaging. Een vechtpartij maakte ook flink wat herrie, dus een wachter doodslaan had altijd consequenties.

Het zou mooi zijn als je een moeilijkheidsgraad kan kiezen waarbij je niet over die 'superkrachten' beschikt en bijvoorbeeld ook je HUD uit kunt zetten.

Een Thief game hoort moeilijk te zijn!
Hoe dit bij Dishonored is gedaan is dat je door middel van de stats/achievements werd uitgenodigd om een playthrough te doen zonder moorden, nooit ontdekt te worden, nergens lijken achterlaten, of nooit meer dan je basis begin-superkracht te gebruiken.
De spelwereld werd ook vriendelijker voor jou als je niet te veel rotzooi achterliet.

Zo hoort het in een spel imho ook; Een beginner kan rommelen wat ie wil en een gevorderde speler kan gaan voor perfectie.
Je kan jezelf natuurlijk opleggen om die functies niet te gebruiken, dan heb je precies de ervaring die jij wenst ;)
Misschien implementeren ze wel net zo'n optie als bij Fallout: New Vegas (weet niet meer of die optie ook in 3 zat).

In die optie MOEST je eten en drinken omdat je anders dood zou gaan, misschien doen ze hier ook zo'n optie doorvoeren waarin je dus dan geen Swoosh of Focus hebt? Of eentje waarbij je bij het laatste checkpoint moet beginnen als je een alarm laat afgaan.
Liefhebbers van Thief 1 en 2 moeten eens kijken op www.thedarkmod.com (op basis van doom 3 engine, maar sinds gisteren ook stand-alone versie verkrijgbaar).

Ben wel benieuwd of de nieuwe Thief dezelfde sfeer kan neerzetten, hoewel ik er ook niet heel veel moeite mee zou hebben als het een beetje op Dishonored lijkt :)

Edit: woops, de site ligt plat...

Edit 2: Youtube filmpje met uitleg! http://www.youtube.com/wa..._detailpage&v=hNtUQ32eeRM

[Reactie gewijzigd door Bilderbeek op 10 oktober 2013 18:04]

De site ligt nog plat, maar ik zal het in de gaten houden. Thanks!
Heb er mee gespeeld, maar vond de bediening toch wat minder dat de orginele thief-engine. Heb het toen maar verwijderd, daar ik alle thiefs toch al had en de mods er ook voor zijn.
Komt deze game ook niet op Xbox 360 en Playstation 3 uit? Dat staat er in de conclusie niet bij namelijk
Komt inderdaad ook voor de PS3 en Xbox 360 uit!
Thief 1 was echt het Mekka qua stealth games.

Hoop echt op dat deze thief minstens 70% zo vet is en ook dat ze de moeilijkheidsgraad aanhouden.
Neem PS3 graphics, voeg zwevende lichtgevende dingetjes toe aan iedere scene en voila.. je hebt een PS4-waardige titel. Zoiets moeten ze volgens mij gedacht hebben bij Eidos.

Dit is toch zwaar onder de maat voor een next gen titel. Volgens mij was deze titel nooit bedoeld voor de PS4/XB1, maar is die op het laatste moment omgebouwd.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 10 oktober 2013 10:50]

Dit klinkt allemaal zeer interessant, een soort middeleeuwse Deus Ex: HR (wat gemaakt is door dezelfde studio). Ik ga dit spel zeker in de gaten houden, alleen al door het lezen van deze hands-on kreeg ik zin om zelf ook aande slag te gaan. Het lijkt het spel te gaan zijn wat ik gehoopt had dat Assassins Creed zou worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee