Opgesloten in Siberië
Gek genoeg speelt Company of Heroes 2 zich officieel niet af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is 1952 en je bent luitenant Lev Isakovich. Je zit al jaren opgesloten in een kamp in Siberië als je bezoek krijgt van je voormalige bevelhebber, kolonel Churkin. Die gooit het dagboek op tafel dat je hebt bijgehouden tijdens WOII. In dat dagboek staan veel schetsen die je aan het front hebt gemaakt, niet alleen van de gruwelijkheden, maar ook van de tactische manoeuvres die de Russische en Duitse eenheden uitvoerden tijdens de oorlog aan het oostfront.
Gespeeld op: Windows (enige platform)
Die herinneringen staan centraal in de campagne van het spel, waarin je de belevenissen van Isakovich en zijn manschappen volgt in hun strijd tegen de oprukkende Duitse Wehrmacht. Die strijd is in eerste instantie niet bijster succesvol. Je hebt een karig uitgerust leger, dat uit niet veel meer bestaat dan een stevige stroom ongetrainde Conscripts: simpele voetsoldaten, uitgerust met slechte geweren. Gaandeweg vaardigt Stalin de beruchte Order 227 uit, waarin hij stelt dat Russische soldaten zich niet mogen terugtrekken. Gelukkig krijg je gedurende de campagne - die ook dienstdoet als uitleg van de game, de verschillende eenheden en hun opties - steeds meer en vooral beter uitgeruste manschappen. Te beginnen met Engineers en vlammenwerpers, al snel gevolgd door de eerste antitankwapens, via de eerste tanks naar de beruchte stalinorgels.
Oorlog is smerig
Als verhaal is de campagne redelijk geslaagd. De missies maken overduidelijk dat oorlog, en zeker die aan het Oostfront, smerig is. Isakovich worstelt met de beslissingen die hij en Churkin gedurende de oorlog namen. Vooral het gemak waarmee de legerleiding besliste over leven en dood van de eigen troepen baart hem zorgen. Ook los van die emotionele kant geeft de campagne een goed overzicht van een vergeten oorlog. Het volgt de strijd van het Rode Leger gedurende het grootste deel van de oorlog, van de inzet van Operation Barbarossa in 1941, via de zware slag om Stalingrad en het keerpunt tijdens Operation Iskra in 1943, tot de opmars naar Duitsland. Elk van de 14 missies heeft daarbij zijn eigen strategische doelen die je moet zien te halen. Die zijn divers en uitdagend genoeg, hoewel er veel missies zijn waarin je simpelweg stand moet zien te houden. Gelukkig zijn er genoeg missies waarin een beroep gedaan wordt op wat meer tactisch inzicht.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Launchtrailer van Company of Heroes 2
De winter is slopend
Wat de campagne overtuigend maakt, is de nadruk die ontwikkelaar Relic Entertainment legt op de slopende winterse omstandigheden waarop het Duitse leger stukliep. Daar komt de nieuwe Essence Engine 3.0 om de hoek kijken. Daarin staat het winterse weer centraal. Zo trekt er af en toe een sneeuwstorm voorbij, die het haast onmogelijk maakt om nog iets te zien of om te bewegen. De kern van het winterse verhaal is dat soldaten warm moeten blijven om te kunnen functioneren. Dus als je de grondtroepen niet af en toe laat schuilen in een huis of bij een kampvuur, vriezen ze dood. Je ziet een eenheid, die in Company of Heroes steeds uit een handvol manschappen bestaat, uit elkaar vallen en individuele soldaten een voor een bezwijken als je ze de winterse kou in stuurt. Dat is uiteraard een triest gezicht, maar het is vooral zonde dat je eigen troepen sneuvelen zonder een schot te lossen.
Nieuwe mogelijkheden
Die winterse omstandigheden leveren ook nieuwe kansen op. Zo raken meren en rivieren bevroren, waardoor niet alleen voetsoldaten, maar zelfs complete tanks een kortere route naar de vijandelijke stellingen kunnen nemen. Dat kan een flink strategisch voordeel opleveren, maar is niet zonder risico. Een bom of granaat kan het ijs breken, waarna je troepen naar de bodem verdwijnen. Ook een strategisch geplaatste eenheid met vlammenwerpers kan hier wonderen verrichten.
Ook nieuw en minstens zo belangrijk in de strijd is de TrueSight-techniek. Dat wil zeggen dat computergestuurde tegenstanders niet langer door obstakels kunnen heenkijken, zoals in veel games het geval is. Een bosje kan een eenheid al aan het zicht onttrekken. Het leuke is dat veel van dergelijke obstakels kapot kunnen, wat de line of sight opeens heel anders kan maken. Verder is dekking zoeken van levensbelang in de game en gelukkig zijn er ook altijd voldoende mogelijkheden om je troepen te laten schuilen, met merkbaar verschil. Je troepen hebben bovendien de optie om over lage obstakels, zoals een stapel zandzakken, heen te springen, zodat ze niet alleen beter in formatie blijven, maar ook sneller op de gewenste plek zijn.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De strijd vanuit het perspectief van de soldaat
Slechte tutorial
Behalve de invloed van het winterse weer en de verbeterde line of sight is er niet veel nieuw aan de gameplay van Company of Heroes 2. Voor fans van het origineel, en dat zijn er veel, is dat wellicht een geruststelling. Voor nieuwkomers is het minder prettig, want de campagne is spannend genoeg en maakt goed voelbaar hoe smerig een echte oorlog is. Als tutorial is de campagne echter minder geslaagd, omdat niet goed duidelijk gemaakt wordt wat de verschillende eenheden kunnen en hoe ze opgewaardeerd kunnen worden. Company of Heroes 2 is dus moeilijk om op te pakken als je het origineel niet kent.
Voor ervaren spelers is het echter prettig om te merken dat het belangrijkste kenmerk van de serie overeind is gebleven. Net als in de voorgaande delen van de serie is het niet zozeer de beperkte reeks eigenschappen van elke eenheid die het verschil maakt, maar de manier waarop de eigenschappen van de verschillende eenheden in elkaar grijpen. Zo kunnen sluipschutters lichtkogels afschieten. Op zich geen spectaculaire vaardigheid, maar heel nuttig als je toevallig ook mortieren hebt klaarstaan die door het licht van de kogels opeens goed zicht hebben op de vijand. Het is maar een klein voorbeeld van de tactieken die een legeraanvoerder kan inzetten. Het maakt in elk geval duidelijk dat Company of Heroes nog steeds een game is waarin het aankomt op micromanagement, op het op tijd aan- en bijsturen van de vele losse eenheden onder je bevel. Dat blijkt ook, want Relic houdt weinig rekening met het grote geheel. Zo kun je niet ver uitzoomen en is het wat lastig om verschillende (of alle) eenheden tegelijk te selecteren en een opdracht te geven. Net als zijn voorgangers is ook CoH2 een spel van strijd op vele fronten, van speldenprikjes uitdelen en van omtrekkende bewegingen maken met kleine hoeveelheden manschappen.
Multiplayer
De kracht van de game komt beter tot zijn recht in co-op en multiplayer. De strijd daar, tegen andere spelers of tegen de kunstmatige intelligentie van de game, draait veel meer om grondstoffen en het onder controle houden van delen van de map. Er zijn Territory Points en Victory Points. Het bezetten van de diverse Territory Points geeft je brandstof, munitie en mankracht, de drie grondstoffen in het spel. Daarmee kun je een basis opbouwen die nodig is om sterkere eenheden te trainen. Je moet ervoor zorgen dat de route van de diverse Territory Points naar je basis veilig is en blijft. Als de route onderbroken wordt door vijandige troepen, loopt de bevoorrading van je basis spaak.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Multiplayer-trailer
Victory Points
De overwinning hangt niet af van het bezetten van de Territory Points; daar zijn de Victory Points voor. De speler of het team dat een Victory Point in bezit heeft en weet te houden, snoept punten af van het andere team en zodra die punten op zijn, heeft het team verloren. Er zijn echter verschillende Victory Points in elke map. Dat betekent dus dat je het vijandelijke kamp niet hoeft aan te vallen om te winnen. Company of Heroes is daarmee ook in deel 2 een potje verdeel en heers. Het gaat om aanvallen, maar toch vooral ook om het verdedigen van de Territory en Victory Points die je onder controle hebt. Wie slaagt in dat laatste, heeft de meeste voorraden en de meeste punten, maar aangezien er nogal wat van dergelijke Points zijn, is er altijd wel een bevoorradingsroute die minder goed bewaakt wordt, waarmee je de opbouw van het vijandige leger kunt verstoren. Vooral de kunstmatige intelligentie van het spel is goed in het opzetten van een kleinschalige verrassingsaanval diep in vijandelijk terrein.
Daarmee is Company of Heroes 2 weer net zo hectisch als de voorgangers en zul je ogen te kort komen om de vele ontwikkelingen op de map te volgen. Het weer voegt daar echter een nieuwe dimensie aan toe. Door een sneeuwstorm kan de strijd om een bepaald punt op de map opeens stil komen te liggen. Die onverwachte pauze maakt de strijd er echter alleen maar spannender op, want wat heeft je tegenstander in de pauze voor onverwachts gedaan? Ook TrueSight werkt aan die spanning mee, omdat je veel meer dan voorheen verrast kunt worden door tegenstanders die onverwacht dichtbij zijn.
De invloed van het winterse weer is de grootste verbetering aan Company of Heroes 2 en het is jammer dat die invloed niet groter is. De game volgt de strijd van 1941 tot en met 1945, wat wil zeggen dat het niet alleen winter is, maar dat ook de andere drie seizoenen langskomen. Er zijn dus maar een paar missies gedurende de campagne die een winters decor hebben en hetzelfde geldt voor de multiplayer-maps. Relic had best wat mogen smokkelen door een groter deel tijdens de winter te laten spelen.
Micromanagement
Verder is micromanagement dus belangrijk. Relic maakt dat echter niet erg comfortabel. Je kunt uiteraard eenheden of groepjes eenheden aan hotkeys toewijzen, maar er vallen zo veel slachtoffers dat je veel te vaak bezig bent met het reorganiseren van de groepen die je gemaakt hebt. Dat wordt nog verergerd doordat je eenheden kunt samenvoegen als ze te veel uitgedund zijn. Op zich een handige functie, maar ook daaraan ben je na elke slag te veel tijd kwijt. Wat meer opties om verschillende groepjes al dan niet vergelijkbare eenheden te selecteren waren prettig geweest.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Een eerste developer diary van Company of Heroes 2
Conclusie
Company of Heroes 2 is een waardige opvolger van de game die in 2006 zulke hoge ogen gooide. Dit nieuwe deel zal het echter niet zo goed doen. Niet dat het veel minder is, maar het biedt ook weinig meer. De gameplay is vertrouwd, misschien te vertrouwd. TrueSight is een mooie toevoeging die wat meer verrassing in de strijd brengt, maar de grootste meerwaarde zit in de winterse omstandigheden die de game kan simuleren. Relic heeft de invloed van kou mooi in het spel verwerkt, maar dat heeft uiteraard geen doorslaggevende invloed op het spelverloop. Het gaat tenslotte om de strijd tussen Russische en Duitse troepen en niet om hun strijd tegen het weer. Dus het is een leuke en sfeervolle toevoeging, maar veel meer niet. Dat komt ook doordat er maar weinig maps zijn met winters weer. Tijdens de rest van de missies en maps is het verschil met de voorganger nog minder groot. Company of Heroes 2 is dus een degelijke opvolger, maar geen al te grote verbetering.
Pluspunten:
+ Winter heeft echt invloed
+ TrueSight
+ Vertrouwde gameplay
Minpunten:
- Weinig vernieuwing
- Beperkte tutorial
- Micromanagement had beter gekund
Eindcijfer: 8
Titel |
Company of Heroes 2 |
 |
Platform |
Windows |
Ontwikkelaar |
Relic Entertainment |
Uitgever |
Sega |
Releasedatum |
Reeds verschenen |