Geruchten over verkoop bedrijfsonderdelen THQ verschijnen

Via diverse kanalen verschijnen geruchten over de bieders die geïnteresseerd zijn in THQ-onderdelen. Zo zou Sega het meest geboden hebben voor Relic Entertainment en zou Koch Media het hoogste bod hebben neergelegd voor Saints Row-ontwikkelaar Volition.

Nu de termijn verstreken is waarop biedingen op bedrijfsonderdelen van THQ konden binnenkomen, doen geruchten de ronde over de bedrijven die het meest geboden hebben op de losse onderdelen van de uitgever. Zo zou Sega het hoogste bod geplaatst hebben op ontwikkelaar Relic Entertainment, dat bijna klaar is met de ontwikkeling van Company of Heroes 2. De studio leverde ook de rts-games uit de Warhammer 40.000: Dawn of War-serie en vooral daarin zit overlap met de plannen van Sega. Sinds december mag Sega Warhammer-games maken, een franchise die veel lijkt op, maar niet gelijk is aan Warhammer 40.000.

De Duitse uitgever Koch Media zou het hoogste bod geplaatst hebben op Volition, de studio achter de Saints Row-games, en Ubisoft zou het meest geboden hebben voor de rechten op South Park: The Stick of Truth, de rpg die eind 2012 werd afgeleverd door Obsidian Entertainment. De studio zelf is geen onderdeel van THQ en wordt dus niet geveild. De bedragen die de verschillende geïnteresseerde partijen overhebben voor de onderdelen van THQ, zijn niet uitgelekt. Of er ook interesse is voor Vigil Games en de Darksiders-serie en voor de rechten op shooter Metro: Last Light, is niet bekend.

Begin januari dwong een Amerikaanse rechter THQ tot een veiling van zijn bedrijfdonderdelen. De uitgever, die in december uitstel van betaling aanvroeg, wilde zelf het liefst een deal sluiten met investeerder Clearlake Capital, zodat het bedrijf als geheel verkocht kon worden. Daar stak de rechter echter een stokje voor. Als de losse bedrijfsonderdelen per opbod verkocht zouden worden, zou dat meer opleveren, oordeelde de rechter, waarmee de schuldeisers van THQ beter gediend zijn. Als de veiling van de losse onderdelen meer oplevert dan de 60 miljoen dollar die Clearlake Capital voor het geheel biedt, wordt THQ opgesplitst. Het voortbestaan van de uitgever is dan onzeker.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

23-01-2013 • 15:10

33 Linkedin

Lees meer

Restanten THQ gaan in de verkoop Nieuws van 27 februari 2013
2K Games neemt WWE-licentie over van THQ Nieuws van 14 februari 2013
THQ valt in onderdelen uiteen Nieuws van 24 januari 2013

Reacties (33)

Wijzig sortering
Immidels zijn de uiteindelijke biedingen binnen:


500k Homeland (Crytek)
5.8M for Metro (Koch Media)
South Park for 3.2M (Ubisoft)
26M for Relic (Sega)
2.5M for Montreal (Ubisoft)
11M for Evolve (Take-Two)
22.3M for Volition (Koch Media)
No bids for Vigil


Bron: https://twitter.com/DDInvesting/status/294179272648695808, https://twitter.com/DDInvesting/status/294179610944475137, https://twitter.com/DDInvesting/status/294183773501784064

[Reactie gewijzigd door qlum op 23 januari 2013 22:16]

THQ is inmiddels failliet verklaard. Zie http://www.nu.nl/games/3011603/game-uitgever-thq-failliet.html
De Amerikaanse game-uitgever THQ houdt op te bestaan. Dat heeft de onderneming woensdagavond bekendgemaakt.

In een brief aan alle medewerkers schrijft topman Brian Farrell dat gamebedrijven Sega, Koch Media, Crytek, Take-Two en Ubisoft onderdelen van het bedrijf hebben opgekocht.

Daarnaast bevestigt Farrell geruchten dat Sega zich heeft verrijkt met gamestudio Relic Games en de gamereeksen Warhammer 40K en Company of Heroes.
met het oog op de games die THQ (al dan niet bevestigt) in de pijplijn heeft zitten is het wellicht het beste als de uitgever bijelkaar blijft
persoonlijk hoop ik dat in iedergeval Relic Entertainment Dawn of War 3 af mag maken
Voor sommige gamers klopt dat inderdaad. Ik vind het heel sneu dat het de rechter niet boeit dat THQ na deze gedwongen verkoop slechts overblijft als een gebroken huls van een uitgever, en dat waarschijnlijk door de reorganisaties die volgen, de studio's én hun games daar onder moeten lijden.

Lose-lose, alleen een kleine tijdelijke winst voor de schuldeisers |:(
Het was niet eens zeker dat Clearlake Capital na de overname alsnog deze onderdelen los zou verkopen. Ik zou een grote investerings maatschappij nou ook niet vertrouwen.

[Reactie gewijzigd door marking op 23 januari 2013 15:54]

Of ook gewoon flink in een aantal studio's en ip's zou gaan snijden.
Ik hoop erop dat de darksiders serie wordt afgemaakt... Hopelijk neemt een ander bedrijven de rechten daarvan over..

[Reactie gewijzigd door Qon op 23 januari 2013 15:18]

Ik kan me niet voorstellen dat het opsplitsen van een bedrijf voordelen heeft, behalve voor de schuldeisers. Andere uitgevers geven dan gewoon geld voor de grootste franchsises, terwijl de kleinere franchises ofwel in de vergetelheid raken, of niet eens worden afgemaakt. Het is hoe dan ook een typisch geval van managementfalrn, want dit had voorkomen kunnen worden. Nu zullen we zien wat de scherven van een uitgever nog waard zijn. Zonde, dit alles.
Het gaat er toch ook niet om of het voordelen heeft behalve voor de schuldeisers/aandeelhouders? Voor ons, de gamers en de werknemers maakt het inderdaad uit maar daar gaat het nu niet meer om. Het gaat nu gewoon om geld, er zo veel mogelijk uithalen voor de mensen die dat nog krijgen.

Je moet de situatie ook bekijken vanuit het oogpunt van bedrijf X dat onder uit gaat, en jij krijgt nog geld van bedrijf X. Wat zou je dan doen? Kijken naar wat het beste is voor dat bedrijf, of kijken hoe je jou geld er uit kunt halen?

Ik denk ook dat er inderdaad door grote namen vooral op IP geboden word, of hier een daar op alleen een studio als die goed spul afleverd. Ook weer gewoon een zakelijke beslissing, kunnen wij daar geld mee verdienen?

Maar niet getreurd, misschien zijn er kleinere bedrijven die juist gaan voor dat ene IP wat potentie had maar niemand wil. Als het goed koop is, dan valt er ook weinig te verliezen niet waar?
Dat is niet helemaal waar. Veel uitgevers kijken ook naar de potentiele kracht van een studio, zie bijvoorbeeld Sega die een heel strategische overname plant. Ze zitten sinds kort al in de Warhammer franchise en willen die ervaren mensen er graag bij hebben.

Vergeet niet dat mensen in deze branche bijzonder waardevol kunnen zijn.
Je hebt gelijk, wat betreft het feit van de schuldeisers. Echter, het gaat om winst op de korte termijn. Laten we de situatie eens dieper bekijken. Jij bent in plaats van schuldeiser nu de werknemer. Ik begrijp je standpunt en ga erin mee, behalve dat het dan voornamelijk op korte termijn gaat (daar kom ik zo op).
Dus we zijn werknemer. Onze baas heeft een spel in ontwikkeling waar we al maanden aan werken. Het is bijna zover. Ineens komt het verschrikkelijke nieuws: het hoofdbedrijf is failliet. De baan waarvan je eerst zeker was, bestaat in feite alleen nog op papier. Je bent een nummer, gereduceerd van een werkend, mogelijk bekwaam programmeur tot een nummer dat alleen telt in productie en kosten-efficientie. Want daar gaat het om bij schuldeisers en eventuele overnames. Veel mensen verliezen hun motivatie dan ook. Het product dat maanden in ontwikkeling was kan 1) totaal stop komen te liggen - waarmee alle werk ineens gereduceerd is tot slechts een half uitgewerkt idee en 2) het wordt doorgezet onder een nieuwe leiding waar alles anders eraan toe gaat. In beide gevallen verliezen werknemers vaak ofwel motivatie (het kan hun niks meer schelen) of ze zijn lusteloos. Hierbij geldt dan ook vaak ontgoocheling. Hoe zoiets kan gebeuren.
Het is niet iets wat ik uit mijn duim zuig, het komt van casussen die ik lees bij mijn opleiding tot psycholoog - richting economie. Dus wie weet, je verdiend inderdaad mogelijk je geld terug als schuldeiser. Dat is zeker goed. Maar de waarde die je dacht te winnen aan een bepaalde franchise wordt niet alleen gedragen door de klanten, maar ook aan toegewijde programmeurs die het spel zijn finesse geven. Wanneer dat weg is, raken mensen ontevreden over bv veel bugs en helpt het de franchise zowat om zeep. De geschiedenis heeft er genoeg voorbeelden van wat er kan gebeuren met een franchise in de verkeerde handen, kijk maar naar Duke, forever. Doe dat nog eens en de franchise is voorbij. Het is meer dan alleen geld waar het om gaat, ook in het belang van de schuldeiser.
Bij een faillissement kan er ook gewonnen worden wanneer bepaalde franchises goed onderhouden worden en het personeel weer gemotiveerd raakt. Daar is opknippen in de lange termijn geen goed voorbeeld van.
Neemt niet weg, dat je zeker wat betreft de schuldeisers een goed punt hebt. Het enige antwoord wat ik dan kort gezegd zeg is: ja, op de korte termijn. Op de lange termijn mogelijk niet.
Waren de bedenkers van South Park niet hun eigen media bedrijf begonnen die direct een waarde had van ca. 300 miljoen dollar? (kan bron niet zo snel vinden)
http://www.nytimes.com/20....html?pagewanted=all&_r=0

Dit is een mediabedrijf, gericht op het maken van films. Games, hoewel ook te scharen onder media, vallen hier niet onder. The Stick of Truth is dus ook gewoon eigendom van THQ, en zal hier ook niet beter op worden.
Ik hoop dat het voor de games zelf niet een negatieve impact zal hebben. Er blijven nu voor veel mensen een hoop vragen:

Komt Metro nog binnen kort uit, komt het uberhaupt nog uit? Veel mensen hebben het gepreorderd.
En de South Park game, die is nog niet uit. Dus wat Tweakers met opgeleverd bedoeld weet ik niet, komt die nog uit?

Het bied wel kansen, als Relic de rechten voor HomeWorld bezit, dan is er een kans dat Sega wel eindelijk aan deel 3 begint. Veel mensen wachten daar op.

Ik hoop in iedergeval dat er goede spellen blijven komen van het bestaande IP.

@qlum
Nee, die hebben ze verkocht aan THQ, dus de vraag is of ze nu wel met relic mee gaan of dat ze los verkocht dienen te worden.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 23 januari 2013 16:11]

Het bied wel kansen, als Relic de rechten voor HomeWorld bezit, dan is er een kans dat Sega wel eindelijk aan deel 3 begint. Veel mensen wachten daar op.
Ik hoop in iedergeval dat er goede spellen blijven komen van het bestaande IP.
Hoogst waarschijnlijk liggen de rechten van HomeWorld bij Activision gezien de rechten meestal naar de uitgever gaan en Sierra onderdeel van Activision is geworden.

Overigens hoop ik meer op goede nieuwe IP's dan alleen maar het voortborduren op de bestaande materie.
De rechten van Homeworld liggen bij THQ/Relic, die hebben ze in het verleden gekocht.

Nieuwe IPs is altijd een risico omdat je een nieuwe fanbase moet ontwikkelen, als Relic een waardige opvolger op Homeworld zou produceren (onder bv. Sega) zou dat een heleboel gegarandeerde sales opleveren.
Was Relic niet eerst bezig met Company of Heroes 2? Anyway, THQ heeft flink gefaald in dit alles, niet alleen hoe ze hun bedrijf hebben gerunned maar nu ook nog eens hun beste franchises verkopen. Zonde THQ had goede games jammer dat alles nu zo uit elkaar klapt.

Ik zie weinig tot geen hoop dat ze hierna nog echt door kunnen.
De succesvolle franchises zullen blijven bestaan, het is alleen te hopen dat ze niet gekaapt worden door een slechte developer.

Ik vind Sega nog helemaal niet zo verkeerd klinken moet ik zeggen. Zeker niet als de alternatieven EA/Activision/Ubisoft zouden zijn.
Wat is er mis met Ubisoft nou weer? Ik deel je mening over EA/Activision maar ik vind de meeste Ubi titels echt koning, kijk maar naar FarCry 3, die is toch zeer zeker niet slecht.
Dit gaat dan ook niet over de games die ze uitbrengen maar de algemene manier van handelen van de uitgever, veel pc gamers zitten nog flink in hun maag met de drm van ubisoft die ze al een redelijke tijd hebben afgeschaft en de behandeling van de pc is nu ook niet echt top te noemen, ook is er redelijk wat kritiek op de richting die ubisoft met de stealth game serie splinter cell is op gegaan en met de tactische shooters.

Don't shoot the messenger, ik verkondig gewoon wat ik elders gehoord heb als kritiek op Ubisoft, mijn eigen mening laat ik hier even buiten.

[Reactie gewijzigd door qlum op 23 januari 2013 15:58]

UPlay om maar iets te noemen. Slechte support, (vaak) uitgestelde releases van PC games ten opzichte van hun console varianten, etc..

Far Cry 3, hoewel de game an sich een juweeltje is, kampt(e) ook met de nodige problemen, met name in de eerste weken na de launch. Zelfs nu, maanden verder, is nog lang niet alles verholpen.

Het grootste verwijt aan het adres van Ubi is voor mij Anno 1404. Nu heeft Steam enkele eisen omtrent het uitgeven van DLC, uitbreidingen en patches. Ubi was vervolgens zo arrogant om daar geen gehoor aan te geven, met als resultaat dat die game vrijwel onspeelbaar is voor diegene die de game op Steam hadden gekocht (wat inmiddels niet meer mogelijk is).

Die megalomane houding brengt ze bijna op het niveau van EA. Fuck de gebruiker, hallo geld!
Laten we hopen dat alle studio's nieuwe eigenaars krijgen en zo min mogelijk mensen op straat komen te staan. Ook goed dat een aantal succesvolle series door andere uitgevers worden voortgezet.
Koch Media Is ook bekend van/als Deep Silver.
Gezien de line up aan games die daaronder vallen heb ik een redelijk goed gevoel voor de toekomst van de Saints row serie.
(hoewel het een gemengd gevoel is)

Ik hoop voor alle franchises en studio's dat ze met de hamer een goed tehuis hebben kunnen vinden die er het beste uit zal halen. (en niet slechts voor de vette winst zal gaan)
Ik heb wel redelijk vertrouwen in sega's overname van relic, ze hebben zich als uitgever van de Total War games en eigenaar van Creative Assembly keurig gedragen en het lijkt er op dat ze zich graag op de pc bezig houden dus dat is ook weer mooi meegenomen.

Nu nog hopen dat Metro: Last Light een goed onderkomen krijgt en niet ten onder zal gaan.

[Reactie gewijzigd door qlum op 23 januari 2013 15:38]

Als EA Metro Last Light krijgt dan weet ik 200% zeker dat de Multiplayer uit de vrieskast gaat en voor een 100 tal straalkachels komt te staan en dat de singleplayer in een vat vloeibaar helium.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee