Tweede veiling THQ-onderdelen levert 6,5 miljoen dollar op

THQ maakt bekend dat het in een tweede veilingronde 6,55 miljoen dollar heeft opgehaald. De resterende bedrijfsonderdelen van de uitgever werden verkocht aan drie partijen. Nordic Games kocht de meeste titels. Homeworld ging naar Gearbox en Drawn to Life naar 505 Games.

Het grootste deel van de 6,55 miljoen dollar die THQ ophaalde met de tweede veilingronde, werd op tafel gelegd door Nordic Games. De Zweedse uitgever kreeg voor 4,9 miljoen dollar de rechten in handen op Darksiders, Red Faction en MX vs ATV. De uitgever kreeg bovendien een bundel in handen met titels als Destroy all Humans! en Summoner. Bovendien verwierf de uitgever een bundel met games waarop THQ een nog lopende licentie heeft. Dat zijn games als Marvel Super Hero Squad en Supreme Commander. Het Italiaanse 505 Games kreeg voor 300.000 dollar de rechten in handen op Drawn to Life en Drawn to Life: The Next Chapter. Ontwikkelaar Gearbox Software maakte eerder zelf al bekend dat het de rechten op ruimte-rts Homeworld had weten te bemachtigen. Gearbox legde 1,35 miljoen neer voor de rechten.

Na de tweede veilingronde zijn alle bedrijfsonderdelen van THQ verkocht en kan het faillissement van de uitgever afgehandeld worden. THQ kwam in december in de problemen. De uitgever probeerde een deal te sluiten met investeerder Clearlake Capital. De private equity-investeerder bood 60 miljoen voor THQ. Die deal werd tegengehouden door een Amerikaanse rechter. Een aantal schuldeisers voerde met succes aan dat hun belangen wellicht beter gediend zouden zijn met een verkoop van losse bedrijfsonderdelen, in de hoop dat losse verkoop meer zou opleveren. Die hoop is uitgekomen. In januari werd bij een eerste veilingronde al 72 miljoen opgehaald. Een tweede ronde was nodig omdat toen niet alle bedrijfsonderdelen verkocht werden. Met de opbrengst daarvan staat het totaal nu op 78,5 miljoen dollar. De opbrengst is echter ruim minder dan de schulden die THQ had uitstaan. De uitgever had 175 miljoen dollar aan schulden, blijkt uit papieren van het United States Bankruptcy Court (hier als pdf).

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

23-04-2013 • 10:45

20 Linkedin

Lees meer

Nordic Games koopt merknaam THQ Nieuws van 13 juni 2014
Restanten THQ gaan in de verkoop Nieuws van 27 februari 2013
2K Games neemt WWE-licentie over van THQ Nieuws van 14 februari 2013
THQ valt in onderdelen uiteen Nieuws van 24 januari 2013

Reacties (20)

20
20
18
2
0
2
Wijzig sortering
Nordic Games aka. JoWood Entertainment:
http://en.wikipedia.org/wiki/JoWooD_Entertainment

Hopelijk doen ze iets met het Darksiders IP. Zou echt zonde zijn daar niets mee te doen :(
En blijf het erg raar vinden dat daar niet eerder/hoger op geboden is.
Gearbox legde 1,35 miljoen neer voor de rechten (van Homeworld)
Dat is dan wel een HEEL pak meer dan wat er met de kickstarter campagne was opgehaald om de rechten te bemachtigen :-p
Na het lezen van onderstaand persbericht ben ik daar niet bang voor.

http://www.nordicgames.at...iders_red_faction_amongst

Hieruit blijkt dat ze als uitgever willen uitgroeien tot een toonaangevende speler op de markt en dat ze de tijd nemen om te kijken hoe de vervolgdelen of nieuwe content eruit komen te zien om zo goed mogelijke games te kunnen maken.

Eigenlijk ben ik best blij dat de IP bij een relatief onbekende uitgever terecht is gekomen. Zij willen nu naam maken en kunnen het zich niet permitteren om met een slechte game op de proppen te komen. Bovendien willen ze graag samenwerken met de bedenkers van het spel en ander de meest getalenteerde die ze aan kunnen trekken.

Ik heb er alle vertrouwen in dat Darksiders 3 de naam Darksiders hoog zal houden.
Tja, ik wordt er niet echt blij van, had die pagina ook al opgezocht maar ik zie bar weinig bekende/goede games. Het zou kunnen dat ze leuke dingen kunnen gaan doen met alle IP's die ze nu gekocht hebben, maar kijkende naar de lijst van dingen die ze tot nu toe gedaan hebben snap ik niet echt waar ze mee bezig zijn.

Vooral ook erg jammer dat Darksiders niet naar crytek gegaan is, aangezien zij het team nu in dienst hebben dat de eerste twee delen gemaakt heeft.

Ook Homeworld heb ik niet veel vertrouwen in bij gearbox. Gearbox is echt gespecialiseerd in shooters (en hebben met Aliens laten zien dat ze ook in staat zijn vreselijke gedrochten van games op de markt te zetten). Ben benieuwd of ze wat van een RTS kunnen bakken...
De Gothic games zijn toch redelijk bekend? Bovendien hebben ze meegewerkt aan de PC versie van Alan Wake: American Nightmare.

EDIT:

Nordic Games kan nog steeds een samenwerkingsverband aangaan met Crytek om Darksiders 3 te maken. Nordic is namelijk een uitgever en niet een ontwikkelaar. Ik las te snel :+ . Hopen dus dat die samenwerking van de grond komt!

[Reactie gewijzigd door CR1691 op 23 april 2013 11:37]

Dat laatste bedacht ik me ook gelijk. Die Kickstarter-campaign zat toch aan een andere orde van grootte te denken blijkbaar. Gearbox is wel een interessante ontwikkelaar, maar niet eentje waarvan je een RTS zou verwachten. Daarnaast hebben ze een aandeel gehad in het totaal verprutste ontwikkelproces van Alien Colonial Marines, wat een matige game is geworden omdat ze er te weinig aandacht aan besteedden. Die aandacht ging naar hun "hoofdfranchise" Borderlands, wat naar mijn mening een overhypte, oersaaie shoot & loot FPS is die alleen leuk is in co-op. Maar over het algemeen worden de Borderlands-games goed gewaardeerd, dus benieuwd wat Gearbox gaat doen met Homeworld (if anything).

JoWood / Nordic Games heeft een aantal goede titels uitgegeven, maar weinig echt absolute toppers. De meeste titels zijn ontwikkeld door de wat kleinere Duitse en Scandinavische studio's. Erg benieuwd wat we de komende jaren gaan horen van de aangekochte IP's. Hopelijk wordt de Darksiders-reeks afgemaakt, want daarvan zouden 4 games komen zoals ik het heb begrepen (één voor elk van de vier ruiters). De Red Faction-reeks heeft mij nooit veel gedaan. Volgens mij zit daar niet de potentie in om de grootsten in het FPS-genre naar de kroon te steken.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 23 april 2013 11:27]

En blijf het erg raar vinden dat daar niet eerder/hoger op geboden is.
Nordic heeft toch $4,9 miljoen neergelegd. Vergeet niet dat Darksiders niet super populaire games waren en dat de meeste sales allang gedaan zijn, zeker door de Humble THQ Bundle waar je de game voor peanuts kon kopen. Darksiders II verkocht nog slechter dan de originele Darksiders...

Ik kan nergens vinden wat de budgetten waren voor DS 1 & 2, ze zullen vast niet in de $100 miljoen zitten, maar het zijn zeker geen peanuts. Als je dus het development budget van een Darksiders III pakt en dat afzet tegen de verwachte verkopen denk ik dat het weinig winstgevend zal zijn...

Wellicht dat Nordic een 'budget' Darksiders III kan maken. Maar met een enkele uitzondering geeft Nordic over het algemeen 'mediocre' games uit, zeker in het RPG genre...
er staat op de aangegeven wiki-pagina dat Darksiders III een TBA is dus ik denk dat ze daar zeker wel wat mee gaan doen :)
Ik snap de logica achter die veiling niet helemaal. Nu hebben de schuldeisers 18,5 miljoen meer verdiend dus op de korte termijn heeft het meer opgebracht.

Maar is het niet zo dat bij een doorstart de schulden met toekomstige winsten als nog afbetaald kunnen worden wat nu niet het geval is? Weet iemand waarom voor deze constructie is gekozen?
THQ had wel een aantal bekende franchises in handen, maar dat is nog geen garantie voor winst. De schuldeisers hadden misschien niet het vertrouwen dat THQ met de bestaande IP's dikke winst zou gaan maken de komende jaren, en hebben wellicht daarom gekozen om direct te cashen.

Ik kan me daar wel iets bij voorstellen als je de laatste jaren van THQ hebt gezien. Ze brachten een aantal matige games uit (Homefront en Red Faction: Armageddon die allebei net een 7tje scoorden) en ook een aantal goede games (Dawn of War, Company of Heroes, Darksiders) die alsnog niet voldoende verkochten. Ze hebben niet het marketingbudget van bijvoorbeeld EA, waardoor veel titels net iets minder bekend werden dan nodig zou zijn geweest. Ook sneeuwde Saint's Row een beetje onder door GTA (Saint's Row 3 verkocht alsnog 4 miljoen, maar GTA 4 12 miljoen).

Het blijft zonde dat deze club uit elkaar getrokken is en de werknemers allemaal ergens anders werk moesten zoeken. Maar op de lange termijn kan het allemaal prima goed komen met onze geliefde IP's, en werknemers in de game-industrie worden sowieso al regelmatig heen en weer gestuiterd van baan naar baan. Dus dat is (helaas) al een beetje de standaard geworden.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 23 april 2013 12:12]

Je zegt het zelf precies goed. Meer geld op de korte termijn. Het gaat er vaak bij "dit soort mensen" alleen maar om het geld.

Het komt neer op een simpele koste/baten analyse.

De schuldeisers zijn vaak niet stakeholders in de core business van het bedrijf. Deze willen alleen betaald worden en zijn niet geïnteresseerd in nog meer geld te investeren in het bedrijf voor de mogelijkheid dat het bedrijf weer gaat lopen en uiteindelijk de complete schuld af te betalen.

[Reactie gewijzigd door Namu op 23 april 2013 11:25]

Die kickstarter campaign voor homeworld had blijkbaar geen schijn van kans zo te zien met de 58.000 die ze opgehaald hadden.
Precies, ik trok gisteren de hele actie al in twijfel door het bedrag willekeurig te noemen(en door het idee van een kickstarter voor een veiling lichtjes af te branden), waar ik allerlei commentaar op kreeg, maar stiekem had ik gelijk.
Zonde dat Darksiders niet naar Crytek gegaan is. Had graag gezien dat de originele bedenkers verder aan de slag waren gegaan. Kennelijk was het bod te laag of was de interesse toch niet zo heel erg concreet? Ook opvallend dat Platinum er niet mee aan de haal is gegaan, die schenen ook interesse te hebben.

Ik hoop maar dat ze met een deel 3 en over een paar jaar deel 4 komen. Misschien niet de allerbeste games maar wel uitdagend en goed uitgewerkt.

EDIT:

Artikel niet helemaal gelezen. Omdat het een uitgever is kunnen ze natuurlijk altijd nog een samenwerking met Crytek aangaan. Het is in ieder geval goed nieuws dat de serie is opgepakt.

[Reactie gewijzigd door CR1691 op 23 april 2013 11:35]

Hmm toen ik las dat er stond vroeg ik me af wat er met titels als Titan Quest was gebeurt gezien alles verkocht is.

Blijkt dat Nordic Games meer heeft overgenomen dan dat Tweakers vermeld:
Among these properties are: Darksiders, Red Faction, MX vs. ATV, Titan Quest, Supreme Commander, Frontlines, Stuntman, Juiced, Full Spectrum Warrior, Destroy All Humans and “much more”. How much more? Nordic say they’ve acquired more than 150 individual SKUs from THQ, spanning PC, Microsoft, Nintendo and Sony platforms.
Als je dan ziet 150.. dan hebben ze toch best een groot gedeelte meegenomen :) Beter dan dat al die IP's verloren gaan, mits ze er iets van kunnen maken uiteraard.
Nu heb ik hoop dat er een nieuwe Titan Quest komt ooit, dat was toch wel een van de leukere kleine titels die THQ had imo.

[Reactie gewijzigd door MusicAddict op 23 april 2013 12:25]

Vooral de verkoop van Homeworld lijkt te leven in de gamers community. Dat is opmerkelijk en zegt ook wat over de waarde wat gamers hjet spel toekennen. Ik verwacht sowieso dat er voor dat bedrag wel bij Gearbox een nieuwe titel van Homeworld van de band zal afrollen.
Hoe zit het nu met Costume Quest e.d. van Double Fine? Die waren toch ook nog niet verkocht? Is het hun gelukt om die toch nog te verkrijgen?
Gearbox in combinatie met Homeworld? Verkrachting van de serie ben ik bang, man man man, echt heel zonde. Gearbox heeft nog nooit een RTS gemaakt en ook de shooters gaan ze niet al te best af. (Duke Nukem Forever, Alien Colonial Marines)...
Anoniem: 190625
23 april 2013 17:26
Benieuwd of er ooit nog iets met de Supreme Commander serie gedaan word ..
De geest van Total Annihalition mag niet verloren gaan ..
Die geest leeft nu bij Uber waar een groot deel van ex-Total Annihilation en ex-Supreme Commander developers die weggelopen zijn bij Gas Powered Games werken aan Planetary Annihilation
Hoop dat ze in DS3 wel een paar hd video's in proppen. Snap nog steeds niet waarom de makers in deel 2 dit niet hebben gedaan terwijl er wel promotie trailers te vinden zijn. Mijn inziens hadden ze een betere score gehaald. Voor diegene die het gemist hebben.. deel 1 van de 3

http://www.youtube.com/wa...ture=youtube_gdata_player

[Reactie gewijzigd door Tiger007 op 23 april 2013 21:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee