Door Pieter Molenaar

Canon EOS 60D: veelzijdige prosumer

16-11-2010 • 09:00

130

Multipage-opmaak

Inleiding

Het uitbrengen van de EOS 7D in september 2009 zorgde voor veel beroering in het Canon-kamp. Terwijl er een opvolger werd verwacht voor de 50D, Canons werkpaard in het semi-professionele segment, kwam er een camera uit die zich kon meten met de D300 van Nikon en deze op punten zelfs versloeg.

Met het uitbrengen van de duurdere 7D, die ondanks het professionele xD-nummer was voorzien van een aps-c-beeldsensor, rees de vraag of Canon het gat tussen het toenmalige consumententopmodel 500D en de 7D nog zou opvullen met een opvolger van de 50D.

In augustus kwam aan die onduidelijkheid een einde toen de eerste foto's van de nieuwe Canon-dslr uitlekten. Daaruit bleek dat dit toestel was voorzien van een draaibare lcd, een Quick Control Dial en een body die kleiner oogde dan de 50D. Eind augustus werd de nieuwe digitale spiegelreflex onder de naam EOS 60D officieel door Canon gepresenteerd.

Canon EOS 60D Inleiding

Tweakers.net kreeg een recensie-exemplaar opgestuurd en op de volgende pagina's houden we onder meer de body, de bedieningsorganen, de bouw, de gebruikte technologieën en de iso-prestaties tegen het licht.

Prijzen en specificaties

Merk en Type
Merk Canon
Productserie EOS
Type 60D
Eerste prijsvermelding zaterdag 28 augustus 2010
Specificaties body
Resolutie 18 megapixel
Sensortype cmos
Sensorformaat aps-c (cropfactor 1,6x)
Minimale iso-gevoeligheid 100
Maximale iso-gevoeligheid 12.800
Beelden per seconde 5,3fps
Eigenschappen
ingebouwde flitser, kantelbaar scherm, live view
Schermdiagonaal 3"
Videoresolutie 1920x1080
Videoframerate 24fps
Mount Canon EF-S
Autofocuspunten 9x kruis
Focusmechanisme automatische focus (motor in lens)
Geheugenkaarttype
sd, sdxc, sdhc
Aansluitingen composite, microfoon, mini-hdmi, usb 2.0
Gewicht
755g
Kleur
zwart

Body en bediening

Formaat en gewicht

De 60D valt niet alleen wat features betreft tussen de 550D en de 7D, maar ook wat betreft formaat en gewicht. Ook is de 60D kleiner dan de 50D. Het verschil met die laatste lijkt klein, maar is duidelijk merkbaar.

60D50D550D7D D7000
Afmetingen
(mm)
145x106x79 146x108x74 129x98x62 148x111x74
132x105x77
Gewicht*
755g 822g 530g 904g 780g
*) inclusief accu

Of het nu door de kleinere afmetingen en het lagere gewicht komt of door de vorm van de grip: wij vinden de 60D prettiger vasthouden dan zijn voorganger. Canon heeft aan de achterkant de 'richel' rechts van het duimvlak verhoogd en een scherpere knik gegeven, waardoor de duim meer houvast heeft. Aan de voor- en achterkant zit rubber voor een beter houvast.

Canon EOS 60D behuizing Canon EOS 60D behuizing Canon EOS 60D behuizing Canon EOS 60D behuizing Canon EOS 60D behuizing Canon EOS 60D behuizing

Uitklapbare lcd en polycarbonaat

Niet alleen het formaat en het gewicht geven aan dat de 60D in de 'prosumer'-hoek thuishoort: Canon heeft gekozen voor een behuizing van polycarbonaat, terwijl aluminium en glasvezel zijn gebruikt voor het chassis. De body's van de 50D en de 7D zijn gemaakt van een magnesiumlegering.

Ook heeft Canon de 60D voorzien van een uitklapbare en draaibare lcd. Het is voor het eerst dat het bedrijf een van zijn dslr's daarmee uitrust. Canon gebruikte wel al eerder een draaibare lcd in compactcamera's als de high-end PowerShot G12.

Opmerkelijk is verder nog dat het linker oogje voor de draagriem geheel uit de behuizing steekt. Het rechter oogje is wel netjes in de behuizing weggewerkt en dat vinden we in het gebruik toch een stuk prettiger.

Canon EOS 60D articulated lcd

Het scherm van de 60D heeft dezelfde 3"-beelddiagonaal als zijn voorganger, maar heeft een andere beeldverhouding: in plaats van 4:3 heeft het 60D-display een beeldverhouding van 3:2. Daardoor is het aantal subpixels gestegen van 920.000 naar 1.040.000.

Wij vinden de draaibare lcd een aanwinst, die al bij het schieten van reviewplaatjes een paar keer goed van pas kwam. De draaiconstructie van de lcd voelt stevig aan, en de lcd kan naar binnen worden gedraaid zodat er geen krassen op het scherm kunnen komen. De lcd klikt stevig vast in de body, zowel met de lcd-kant naar buiten als naar binnen.

Canon EOS 60d behuizing Canon EOS 60d behuizing Canon EOS 60d behuizing Canon EOS 60d behuizing Canon EOS 60d behuizing Canon EOS 60d behuizing Canon EOS 60d behuizing Canon EOS 60d behuizing Canon EOS 60d behuizing

Modusknop met blokkering

Canon EOS 60D modusdialDe modusknop verschilt van eerdere modellen: in het midden zit een kleine blokkeerknop. Deze moet ingedrukt worden voor de modusknop gedraaid kan worden. Hiermee kan worden voorkomen dat per ongeluk een andere mode wordt ingesteld.

Je zou een dergelijke blokkeerknop eerder verwachten op een professioneel model, maar bijvoorbeeld de 7D mist deze feature. De 60D en de Nikon D7000, ook een prosumer-model, zijn beide weer wel met deze knop uitgerust.

Ten opzichte van de 50D heeft de modusknop van de 60D slechts één Custom-stand en is de 'A-Dep'-stand verwijderd. Over het verlies van deze laatste, weinig gebruikte modus, zullen echter niet veel gebruikers rouwig zijn.

Net als bij de 7D is de aan-uitknop bij de 60D een ring rond de modusknop.

Video

De videomodus heeft een eigen knop, rechts van de zoeker. Die knop fungeert in een van de overige fotografiestanden als live view-knop. Dit is een andere configuratie dan bij de 7D, waar een extra draairing om de videoknop zit om te schakelen tussen de foto- en video-modes.

Canon EOS 60d video

We prefereren de oplossing van de 7D, omdat het schakelen tussen foto en video daarmee veel sneller gaat. Op de modusknop zit de videomodus namelijk helemaal achteraan het lijstje van modes en de modusknop heeft geen 'doordraai'. Het zou op z'n minst handiger zijn om de videomodus direct na de pasm-modes te plaatsen.

Joystick en Quick Control Dial gecombineerd

Een grote verandering in de bediening bij de 60D is het verwijderen van de joystick. In plaats daarvan zit er nu een d-pad in de Quick Control Dial. Het combineren van de twee was nodig vanwege de toevoeging van de draaibare lcd, waardoor er links en onder de display te weinig ruimte voor knoppen overbleef. Die moesten dus rechts van de lcd worden ondergebracht. De QCD-ring heeft overigens een iets kleinere diameter dan bij de 50D, maar heeft een duidelijker klik en werkt prettig.

Canon EOS 60D Quick Control Dial en plattere knoppen

Canon heeft de plank echter misgeslagen met de vormgeving van de knoppen rond de QCD. Deze zijn relatief plat en geven weinig feedback bij het indrukken, waardoor de bediening niet erg trefzeker is. Dat geldt vooral voor de lock-knop, waarmee je de werking van de QCD-ring kan uitschakelen. Ook heeft de Info-knop een een prominentere locatie dan de veelgebruikte afspeelknop, die nu linksonder de QCD zit. Het indrukken van de afspeelknop vergt nu een onnatuurlijke houding van de duim; dat hadden we graag anders gezien.

Plattere knoppen

De kleine lcd aan de bovenkant van de 50D is bij de 60D behouden, en de camera heeft daardoor een streepje voor op de 550D die geen top-lcd bezit. De indeling van de informatie in het bovenste deel van de top-lcd correspondeert nu met de knoppen aan de bovenkant.

Dit is mogelijk gemaakt doordat de knoppen nu nog maar een enkele functie vervullen in plaats van twee bij de 50D. Daardoor zijn de witbalans en de flitscompensatie gesneuveld, maar die zijn gelukkig via het snelmenu, te benaderen via de Q-knop aan de achterkant, in te stellen.

Canon EOS 60D top-lcd plattere knopjes

De knoppen aan de bovenkant zijn platter dan bij eerdere modellen. Wij vinden dat wel prettig: de bolle knopjes van de 50D kunnen bij intensief gebruik pijn aan de vingers doen. Daar staat tegenover dat deze knopjes niet goed met handschoenen aan te bedienen zijn. Om de toetsen blind te kunnen vinden, is de iso-knop voorzien van een duidelijk voelbaar puntje. Verder heeft de behuizing ter hoogte van de knoppen een lichte knik, waardoor de wijsvinger als het ware over de knoppen valt.

Zoeker

Volgens Canon heeft de zoeker van de 60D een beelddekking van 96 procent, één procent meer dan de 50D, terwijl de vergrotingsfactor van het lenzenstelsel van de optische zoeker niet gewijzigd is en uitkomt op 0,95x. De 7D heeft een beelddekking van 100 procent en een 1x-vergrotingsfactor.

Canon EOS 60D zoeker

Helaas toont de informatiebalk in de zoeker geen informatie over de gekozen modusstand of af-, drive- en belichtingsinstellingen. Wel kan de gekozen iso-waarde in de zoeker worden gezien, naast de gebruikelijke informatie over sluitertijd, diafragma, focusbevestiging, ae-lock, accustatus en de vrije ruimte op de geheugenkaart.

Sd-geheugen

Canon EOS 60D sd-slot

Met de 60D heeft Canon nu ook een x0D-model dat sd-geheugenkaarten slikt. De 50D maakt nog gebruik van cf-kaartjes en ook de semi-professionele 7D gebruikt dit grotere formaat geheugenkaart. De 60D ondersteunt zowel sd-, sdhc- als sdxc-kaartjes.

Techniek onder de sluiterknop

In de behuizing van de 60D schuilt cameratechnologie die gebaseerd is op de 7D en de 550D, terwijl ook van de 50D het nodige geleend is.

18 megapixels

De cmos-beeldsensor in de 60D heeft 18 megapixels, tegenover 15,1 megapixels bij de 50D. De sensor van de 60D is afkomstig van de 550D, het laagdoorlaatfilter is van de 7D geleend. Door dit zwakkere antialiasing-filter te gebruiken, kunnen in principe scherpere foto's worden gemaakt. Hoewel de beeldsensor van de 7D ook 18 megapixels heeft, heeft Canon die sensor voorzien van acht uitleeskanalen, tegenover vier stuks voor de 60D en de 550D. De 7D is daardoor een stuk sneller.

Canon EOS 60D sensor 18mp Canon EOS 60D sensor 18mp Canon EOS 60D sensor 18mp

De sensor is voorzien van een stofverwijderingssysteem dat het infraroodfilter kort hoogfrequent laat trillen met behulp van een piëzo-elektrisch element. Het laagdoorlaatfilter voor de sensor is aan de voorkant voorzien van een fluor coating, die voorkomt dat stof wordt aangetrokken.

Digic 4

Canon EOS 60D Digic 4Net als de 50D en de 550D is de 60D voorzien van een Digic 4-beeldverwerkingschip. Met een maximale snelheid van 5,3 foto's per seconde is de 60D sneller dan de 550D, die 3,7 foto's per seconde kan nemen. De 60D haalt het echter niet bij de acht beelden per seconde die de 7D kan vastleggen. Canon heeft de 7D dan ook uitgerust met twee Digic 4-chips om de bijbehorende datastroom te kunnen verwerken. Omdat in de 60D dezelfde Digic 4-chip wordt gebruikt als in de 50D terwijl de sensor bijna 3 megapixels meer telt, is de nieuweling trager: 5,3fps tegenover 6,3fps.

iFCL-belichtingsmeting

In de 7D introduceerde Canon voor het eerst zijn nieuwe iFCL-belichtingssysteem, dat staat voor 'Intelligent Focus Color Luminance'. Dit systeem heeft een rgb-sensor die uit twee lagen bestaat.

Canon EOS 60D rgb-sensorDe bovenste laag is gevoelig voor groen en blauw licht, terwijl de tweede laag groene en rode kleuren kan onderscheiden. Het iFCL-systeem vergelijkt vervolgens het niveau van de 63 belichtingszones in de twee lagen en past de meting overeenkomstig aan. Het nieuwe systeem voorkomt overgevoeligheid voor het rode kanaal bij de belichtingsmeting. Vooral in situaties met weinig licht kan dit voordeel opleveren.

Negen af-punten

Canon heeft ervoor gekozen om de 60D uit te rusten met de af-unit die het ook al voor de 50D en de 40D gebruikte. Deze unit heeft negen kruisgevoelige af-punten. Het hergebruik van de af-module is Canon in fora al op forse kritiek komen te staan en ook wij missen in ieder geval een af-punt links en rechts van het centrale af-punt bij kadering en scherpstelling.

Canon EOS 60D af-module Canon EOS 60D af-module Canon EOS 60D af-module

Canon loopt op af-gebied met zijn semi-pro-camera's toch al enige tijd achter op concurrent Nikon. Niet alleen is het systeem met negen af-punten sinds de 40D niet wezenlijk veranderd, ook bij de 5D Mark II werd vastgehouden aan het af-systeem met negen kruisgevoelige sensoren en de zes hulpfocuspunten waar de eerste 5D al over beschikte.

Wat dat betreft is Nikon voortvarender. Dat bedrijf introduceerde met de D3 en de D300 in 2007 twee nieuwe af-modules met 51 focuspunten, waarvan 15 kruisgevoelig. Vooral bij snelbewegende onderwerpen, zoals in de sportfotografie, komen de extra focuspunten in combinatie met data van de rgb-belichtingssensor goed van pas. De Nikon D7000, de tegenhanger van de 60D in het prosumer-segment, heeft 39 af-punten waarvan er negen kruisgevoelig zijn.

Sluitergordijn

De sluitermodule in de 60D is volgens de fabrikant goed voor 100.000 keer afdrukken. Dit is minder dan de 150.000 keer dat het sluitergordijn van de 50D in actie kan komen - een indicatie dat de 60D weliswaar in naam de opvolger is van de 50D, maar dat Canon met de 60D toch minder op professionele gebruikers mikt.

Canon EOS 60D sluitergordijn

Menu-opties

Creative Filters

Hoewel de menu-layout en de indeling van het menu grotendeels gelijk is gebleven, kent het menu van de 60D ook een aantal vernieuwingen die betrekking hebben op het bewerken van foto's.

Zo kunnen foto's via zogeheten Creative Filters een grafisch effect krijgen, net als bij bijvoorbeeld Olympus-camera's. De camera heeft vier van deze filters: Korrelig Z/W, Soft focus, Speelgoedcamera (met sterke vignettering en een kleurverschuiving) en Miniatuur. De sterkte van deze effecten is in een beperkt aantal stappen in te stellen. Ook de richting van het miniatuureffect is aan te geven.

Canon EOS 60D Creative filters meu Canon EOS 60D Creative filters origineel Canon EOS 60D Creative filters korrelig z/w Canon EOS 60D Creative filters soft focus Canon EOS 60D Creative filters speelgoedcamera Canon EOS 60D Creative filters miniatuur

In-camera raw-bewerking

Ook nieuw voor EOS-dslr's is de mogelijkheid om raw-bestanden te converteren naar jpeg's. Dat is handig voor als er geen computer in de buurt is en de genomen foto's nabewerking nodig hebben. Er kan een tiental raw-instellingen aangepast worden, waaronder de helderheid, de witbalans, de Picture Style, de ruisreductie, en de vignetterings- en vervormingscorrectie. Het resulterende bestand wordt met de originele naam, aangevuld met een volgnummer, als jpeg weggeschreven. Voor het opslaan in andere beeldformaten, zoals tiff, of het gebruik van geavanceerdere opties moet de gebruiker weer een pc opzoeken.

Canon EOS 60D in-camera raw-bewerking Canon EOS 60D in-camera raw-bewerking Canon EOS 60D in-camera raw-bewerking

Video en bewerking

Hoewel recente Canon-dslr's al enige tijd zijn uitgerust met een videomogelijkheid, was deze functie nog niet te vinden op de 50D. Net als bij eerdere modellen met video heeft de 60D de mogelijkheid om in de M-stand handmatig iso-waarde, sluitertijd en belichting in te stellen, maar het is ook mogelijk om video op te nemen in de P-stand. Ook kan de gain van de microfoon in 64 stappen worden ingesteld en kan omgevingsruis worden weggefilterd.

Video wordt opgeslagen in het .mov-formaat met behulp van de h.264-codec. De maximale videoresolutie bedraagt 1080p, terwijl voor de framerate gekozen kan worden uit drie opties: 23,976, 25 of 29,97fps. Als er voor 720p wordt gekozen, kan er met een framerate van 50 of 60fps worden gefilmd; tot slot is er nog een vga-videostand beschikbaar.

Het is mogelijk om automatisch scherp te stellen door tijdens het filmen de sluiterknop half in te drukken, maar continue autofocus in de live-view- en videostanden is niet mogelijk. Wordt de sluiterknop helemaal ingedrukt, dan wordt de videostream onderbroken en wordt een foto op de volledige resolutie genomen.

Overigens gaat het scherpstellen met contrastdetectie in vergelijking met m4/3-modellen van onder meer Panasonic bij de 60D relatief traag en beweegt de lens een paar keer heen en weer om het hoogste contrast te vinden.

Ook voor video heeft Canon een bewerkingsmogelijkheid ingebouwd. Filmclips kunnen in stukken gesneden en aan elkaar geplakt worden. De functionaliteit is handig om clips al in een vroeg stadium te ontdoen van overtollig of ongewenst beeldmateriaal, zodat ruimte op de geheugenkaart wordt vrijgemaakt.

Picture Style

Pictures Styles zijn niet nieuw, maar wel fundamenteel voor het bakken van de kleuren van de jpeg-bestanden die uit de camera rollen. Bij de 60D heeft de gebruiker de keuze uit zes Picture Styles: Standaard, Portret, Landschap, Neutraal, Natuurlijk en Monochroom. Ook is het mogelijk om drie eigen presets samen te stellen aan de hand van contrast, verzadigingsniveau, verscherping en kleurtoon. De Neutraal-Picture Style komt het beste overeen met de testkaart.

Canon EOS 60D Picture Style standaard Canon EOS 60D Picture Style portret Canon EOS 60D Picture Style landschap Canon EOS 60D Picture Style neutraal Canon EOS 60D Picture Style natuurlijk Canon EOS 60D Picture Style monochroom

Prestaties

Iso-bereik

Door het gebruik van de nieuwe, lichtgevoeligere beeldsensor heeft Canon het iso-bereik weten uit te breiden tot maximaal iso 6400. Bij de 50D was dat nog een van de twee 'boost'-standen. Hoewel iso 6400 bij de 60D in het officiële iso-bereik is getrokken, is het equivalent van iso 12.800 bij beide camera's het maximum.

De camera kan automatisch een iso-waarde kiezen met iso 6400 als bovengrens, net als de 550D. De 7D heeft iso 3200 als bovengrens voor de auto-iso-functionaliteit.

Iso-prestaties

Onderstaande foto's zijn genomen vanaf een statief, met de door Canon bij de 60D geleverde 17-85mm IS-lens en de zelfontspanfunctie van de camera. Het gebruikte diafragma is f/8 en de beeldstabilisatie van de lens is uitgeschakeld voor een zo scherp mogelijk beeld. Als ruisreductieniveau is 'Standard' gekozen. Met uitzondering van de bovenste foto zijn alle afbeeldingen 100%-crops en zijn ze zonder verscherping en met de maximale jpeg-kwaliteit opgeslagen. Er is scherpgesteld net onder het aluminiumkoelblok van het moederbord.

Canon EOS 60D Iso-overzicht

Canon EOS 60D iso 100 ruisreductie standard
iso 100
Canon EOS 60D iso 200 ruisreductie standard
iso 200
Canon EOS 60D iso 400 ruisreductie standard
iso 400
Canon EOS 60D iso 800 ruisreductie standard
iso 800
Canon EOS 60D iso 1600 ruisreductie standard
iso 1600
Canon EOS 60D iso 3200 ruisreductie standard
iso 3200
Canon EOS 60D iso 6400 ruisreductie standard
iso 6400
Canon EOS 60D iso 12.000 (equivalent) ruisreductie standard
iso 12.800 (equivalent)

Canon toont hier zijn expertise in sensorontwerp en beeldverwerking. Van iso 100 tot en met iso 400 gaat de beeldkwaliteit zo goed als niet achteruit. Pas bij iso 800 is te merken dat de contouren van de rechthoeken op de condensator iets vervagen en neemt het dynamisch bereik zeer licht af.

Bij iso 1600 moet de ruisreductie wat harder werken en worden de kleuren wat fletser. Wel is nog steeds het lijnenpatroon, met laag contrast, van het moederbord zichtbaar en de beeldkwaliteit bij die iso-waarde is bij de 60D dan ook bovengemiddeld. Bij iso 3200 moet het ruisreductiesysteem nog harder aan de bak. Er is wel een verder verlies aan detail, maar er is nog steeds geen kleurruis te bekennen. Alleen de minder storende luminantieruis is duidelijk zichtbaar.

Het breekpunt bij de 60D ligt bij iso 6400. De rode lijntjes van het moederbord zijn door de ruisreductie dichtgelopen en ook de contouren van het doorzichtige plakkertje aan de rechterkant zijn niet meer helder. Het dynamisch bereik is verder afgenomen. Iso 12.800 kan ten slotte echt alleen in noodgevallen worden gebruikt, maar al met al is de 60D uitstekend te gebruiken bij hoge iso-waarden.

Ruisreductie

Het ruisreductiesysteem van de 60D heeft vier standen: off, low, standard en high. De 100%-crops hieronder laten zien hoe agressief het filter bij iso 3200 zijn werk doet.

Canon EOS 60D iso 3200 ruisreductie off
ruisreductie: off
Canon EOS 60D iso 3200 ruisreductie low
ruisreductie: low
Canon EOS 60D iso 3200 ruisreductie standard
ruisreductie: standard
Canon EOS 60D iso 3200 ruisreductie high
ruisreductie: high

Met de ruisreductie off is kleurruis opeens zichtbaar en dat zou voor ons een reden zijn om deze stand niet te gebruiken, en in de high-stand gaan onnodig veel details verloren. Dan blijven de low- en standard-standen over. Hoewel de eerste meer behoud van detail heeft, oogt het beeld door de extra luminantieruis drukker dan bij de standard-stand en dat is dan ook de stand die wij zouden gebruiken.

Witbalans en belichting

Over het algemeen hebben we geen klagen over de witbalans en de belichting. Het iFCL-belichtingssysteem gaat slechts in weinig gevallen serieus de fout in. Enkel in situaties met weinig licht, bijvoorbeeld 's avonds in huis, neemt de camera wat warmere foto's in de automatische witbalansstand. Afhankelijk van de gebruikte lampen kan je bijvoorbeeld kiezen voor de voorkeuzestanden voor kunst- of tl-licht, al is het natuurlijk beter om met een wit papiertje een handmatige witbalansmeting te doen.

Fotogallery

Onderstaande foto's zijn zonder statief genomen in de diafragmamodus. De beeldstabilisatie in de 17-85mm-lens was hiervoor aangezet. Verschillende belichtingsmethoden werden gebruikt. Onderstaande foto's geven een indicatie van de beeldkwaliteit in de praktijk.

Canon EOS 60D samples Canon EOS 60D samples Canon EOS 60D samples Canon EOS 60D samples Canon EOS 60D samples Canon EOS 60D samples Canon EOS 60D samples Canon EOS 60D samples Canon EOS 60D samples Canon EOS 60D samples Canon EOS 60D samples Canon EOS 60D samples Canon EOS 60D samples Canon EOS 60D samples Canon EOS 60D samples

Concurrenten

Nikon D7000De belangrijkste concurrent van de 60D lijkt de D7000 van Nikon te zijn. De laagste winkelprijs van de 60D is, op het moment van schrijven, met 890 euro ongeveer 140 euro lager dan die van de later aangekondigde D7000. De twee ontlopen elkaar wat betreft de opgegeven adviesprijzen niet zoveel: 1229 euro voor de 60D, tegenover 1189 euro voor de D7000. De winkelprijs van de Nikon zal vermoedelijk nog wel wat dalen.

De 60D heeft twee megapixels meer dan de Nikon-prosumer en beschikt over de draaibare lcd. De Nikon heeft echter het betere af-systeem met 39 af-punten, waarvan er negen kruisgevoelig zijn, een nieuwe rgb-sensor die de belichting in 2016 zones meet, een body die gedeeltelijk van magnesium is en twee sd-slots die in een aantal opslagconfiguraties gebruikt kunnen worden. Bovendien heeft de Nikon een af-fijnafstelling-optie, die Canon niet in zijn software heeft gestopt.

Sony Alpha A580Andere camera's met vergelijkbare prijzen en features zijn dun gezaaid. Een consumentenmodel dat in de buurt komt, is de Sony Alpha A580 met een straatprijs van ongeveer 800 euro. Deze heeft een cmos-beeldsensor met 16,2 megapixels en een af-systeem met 15 af-punten. Drie daarvan zijn kruisgevoelig. Deze camera voelt echter veel minder solide aan en heeft geen weathersealing. Ook heeft de A580 geen af-fijnafstelling en is het toestel uitgerust met een pentamirror-zoeker met een relatief lage vergrotingsfactor. De andere hier beschreven toestellen hebben een glazen pentaprisma-zoeker.

Pentax K-5Een beter alternatief is waarschijnlijk de K-7 van Pentax. Die camera presteert weliswaar minder goed bij hoge iso-waarden, maar daar staat tegenover dat de body van een magnesiumlegering is gemaakt en dat de camera goed bestand is tegen stof en vocht. Ook de Pentax K-7 heeft een straatprijs van ongeveer 800 euro.

De nieuwe K-5 van Pentax, een K-7 met een cmos-beeldsensor van Sony in plaats van Samsung, heeft een straatprijs van ongeveer 1150 euro en is daarmee eerder een concurrent van semi-professionele camera's als de Canon 7D en de Nikon D300s.

Canon-alternatieven en conclusie

Canon-alternatieven

In het assortiment van Canon zijn de 550D en de 7D alternatieven voor de 60D. De 60D houdt wat prijs, afmetingen, gewicht en features betreft het midden tussen deze twee; de drie toestellen hebben wel dezelfde beeldsensor en hetzelfde belichtingssysteem.

De 550D is een pittig consumentenmodel met een relatief kleine body, maar zonder weathersealing. Het af-systeem is met negen af-punten, waarvan alleen de middelste kruisgevoelig is, minder geavanceerd dan dat van de 60D. De burstrate van 3,7 foto's per seconde is wel aan de lage kant, maar daar staat een huidige straatprijs van rond de 620 euro tegenover.

De semi-professionele 7D is ongeveer 240 euro duurder dan de 60D. Dit toestel heeft een geavanceerd af-systeem met negentien af-punten die allemaal kruisgevoelig zijn, en kan maximaal acht beelden per seconde nemen. Dit toestel is wel beduidend groter en zwaarder dan de 60D.

Conclusie

Canon heeft met de 60D een verrassende camera afgeleverd. Niet alleen heeft de fabrikant zijn x0D-serie met dit toestel wat meer binnen bereik van de gevorderde consument gebracht, het is ook de eerste Canon-dslr met een draai- en kantelbare lcd. Dat is een nuttige uitbreiding die bovendien goed is uitgewerkt; Nikon heeft op zijn instapmodel D5000 ook een beweegbare lcd aangebracht, maar die klapt naar onderen open en zit daardoor een statief in de weg.

Het kleinere formaat en gewicht van de 60D zijn pluspunten ten opzichte van de 50D, inmiddels een wat gedateerde dslr die onder meer een videopnamemogelijkheid mist. Voor 50D-eigenaren die video minder belangrijk vinden, is een overstap naar de 60D niet al te logisch, aangezien de nieuweling 50D-features als af-fijnafstelling, een magnesium body en een hogere burstsnelheid moet missen. Voor hen zou de overstap naar de 7D een betere optie zijn, vanwege het meer geavanceerde af-systeem en de hogere burstsnelheid.

De 60D is wel een uitstekende upgrade voor gebruikers van een 550D of een van de eerdere modellen als de 500D of de 450D. De 60D is verder goed gepositioneerd tussen de 550D en de 7D en heeft een aantrekkelijke straatprijs. Het toestel heeft het dan ook zeker in zich om een flinke hit te worden.

Reacties (130)

130
130
67
6
0
28
Wijzig sortering
Voor de geïnteresseerden onder ons : Youtube review Canon 60D vs Nikon D7000 .

De Canon 60D lijkt me een hele leuke camera. Ik zou zelf nooit voor de 7D gezien omdat deze nog CF kaarten gebruikt. Wat imo al een verouderde standaard is.

[Reactie gewijzigd door n0elite op 22 juli 2024 21:20]

Dat is nu juist mijn dilemma: verscheurende keuze !
Ik kan niet kiezen tussen deze 2 toestellen :-(
Als je niet kan kiezen op basis van de bodies, dan kies je toch gewoon op basis van de lenzen?

Als je bv graag een geweldige en betaalbare 400mm 5.6 overweegt, dan is moet je bv voor Canon gaan ipv Nikon.

De lenzen zul je veel langer gebruiken dan de bodies, dus het is verstandiger de keus van de lenzen af te laten hangen. die bodies vervang je waarschijnlijk na 2 jaar, terwijl een lens makkelijk 10 jaar mee gaat.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 22 juli 2024 21:20]

Wat maakt de keuze dan zo moeilijk?

Ik zit te wachten tot de D7000 nog iets daalt in prijs, want anders had hij al lang hier gestaan.
Vind het microcontrast van de 60D beelden (zoals gewoonlijk bij Canon) beter dan die van de D7000.
Volgens DxoMark is de D7000 sensor dan weer een stukje beter.
Voorlopig dus nog even wachten op finale dpreview.
Ik zou zelf nooit voor de 7D gezien omdat deze nog CF kaarten gebruikt. Wat imo al een verouderde standaard is.
|:( Als je de keuze af laat hangen van al dan niet CF dan maak je keuzes gebaseerd op de verkeerde zaken. Daarnaast is CF helemaal niet verouderd, in tegendeel. Nog steeds horen CF kaarten bij de snelste die je kan krijgen en daarnaast is CF verreweg het betrouwbaarste medium, behalve brand overleeft CF alles en dat kan je van SD etc. niet zeggen.
Anoniem: 201333 @Beaves17 november 2010 20:11
Ik begon over het principe dat een gemiddelde Canon gebruiker heeft geïnvesteerd in CF kaarten. Het ging primair niet om de kwaliteit.
Pff. CF kaarten zijn vaak sneller (Lexar UDMA), steviger, en praktisch alle pro bodies werken er mee. De standaard is iets ouder dan SD, maar verouderd...?
n0elite,
ik heb een Canon EOS 50D en een Canon EOS 5D Mark II, beide met CF.
En geloof me, de Canon EOS 550D die ik verkocht heb met SD kaarten was niet sneller ofzo, ook niet met de laatste nieuwe class 6 en 8 kaarten.

De állernieuwste professionele camera's gebruiken ook CF kaarten, vanwege hun bewezen betrouwbaarheid.
?
Niet mee eens, er zijn snellere CF-kaarten te krijgen dan SD-kaarten.
lol .. dus jij maakt je keuze tussen 60D en 7D op basis van .... een CF of SD ???

[ ] geschikt
[x] ongeschikt
Ik wil toch melden dat ik mijn D5000 wel kan plooien op zijn statief ;-). Wel niet de volledige 180°, maar dit is zeker niet nodig. Verder vind ik het niet zo verrassend dat Canon gaat voor een scharnier aan de zijkant. Ze zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe (ik denk aan mijn Powershot-toestel A610, géén high-end én reeds 4-tal jaar oud) én hiermee bieden ze een (meer dan volwaardig) alternatief aan voor de D5000. De D5000 ligt dan ook in een andere prijsklasse, imho.
Het kantelbare lcd vind ik nog steeds superhandig voor trekken vanuit een lastige hoek.
Live-view fotograferen blijft wel een oplossing die vraagt om meer stabiliteit van het toestel: goed voor macro's, maar om boven een publiek te fotograferen niet altijd de ideale oplossing.
Verder vind ik het niet zo verrassend dat Canon gaat voor een scharnier aan de zijkant. Ze zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe (ik denk aan mijn Powershot-toestel A610, géén high-end én reeds 4-tal jaar oud)
Ik wil je er even op wijzen dat een kantelbaar scherm reeds op de Canon G1 zat, een toestel dat al meer dan 10 jaar oud is. Niet aan zijn proefstuk toe zijn is dan ook een understatement.
Wel zo praktisch ook op een statief, dat je schermpje naar beneden klapt. Het zit fysiek niet in de weg, wel optisch...
In normale taal: je ziet niks.
Helaas is er nog steeds geen (moderne) full-frame sensor camera met klapscherm.
Ik ben een klapscherm nu gewend en het biedt ècht een voordeel. Ik hoop dat er een Eos 5d mark III komt een klapscherm of een EOS 6D (maar met de 7D zie ik dat niet gebeuren). Misschien komt er wel een 4D of 3D...
Anoniem: 51970 @Nas T16 november 2010 15:30
...... In normale taal: je ziet niks. <<<<<<

Ach, ik heb nu sinds een jaar een Panasonic Lumix G1, en die heeft een zelfde scherm als deze Canon. Je kunt door dat wegklappen heerlijk "om een hoekje" fotograferen. Dat realiseerde ik me, toen ik bij een wielerwedstrijd om de toeschouwers naast mij toch mooi beeld had op m'n scherm. En ook foto's maken met het toestel boven een mensenmenigte wordt veel makkelijker.
Canon heeft inderdaad veel ervaring met de zij-klap-schermpjes. De Pro70 uit 1998 had al zo'n schermpje: http://www.dpreview.com/reviews/canonpro70/page3.asp
Op de laatste pagina staat het volgende:
De 550D is een pittig consumentenmodel met een relatief kleine body, maar zonder weathersealing.
Die weathersealing duikt hier opeens op. Is de 60D volledig weathersealed, of zit dat anders? Ik meen me te herinneren dat dat voorbehouden was aan de 1-serie?
@veldmuis: Er zijn meerdere gradaties van weather sealing. Volgens Canon ligt die bij de EOS 60D op het niveau van de EOS 50D, met onder meer rubberafdichtingen van de behuizing, en is de EOS 7D beter afgeschermd tegen weersinvloeden. Zo mist bijvoorbeeld bij de EOS 60D een rubber afdichting bij het klepje van de sd-slot. Een opengewerkt plaatje van de EOS 60D met afdichtingen verduidelijk veel.

[Reactie gewijzigd door blackTIE op 22 juli 2024 19:06]

En alweer is de ontspanknop niet gesealed.
;(
Ik gok dat het een typfoutje is en er 60D moet staan ;)
Ik gok van niet, de D60 wordt vergeleken met de 550D daar. De omschrijving gaat over de 550D. Op de pagina daarvoor wordt het ontbreken van weathersealing ook al eens genoemd als negatief punt van een vergelijkbare camera.
Weet iemand toevallig of het probleem met het buigen van beeld in de video modus in deze versie is opgelost? In veel fotocamera's buigt het beeld namelijk wanneer je met de camera pant in videomodus. (wobble-effect tijdens panning)

Daarnaast vroeg ik mij af of er een aansluiting op de camera zit voor microfoons. Wanneer je video opneemt met zo'n camera zonder microfoon hoor je namelijk het mechaniek van de lens van de camera wanneer deze automatisch scherpstelt. (tijdens het afspelen van de video)

Ook vroeg ik mij af of de D60 een ingebouwde beeldstabilisatiefeature heeft voor tijdens videomode, shakey video is leuk op z'n tijd maar niet altijd.

Mocht dit allemaal niet het geval zijn, kent iemand dan een prosumer camera die wel over deze features beschikt, waarbij het beeld niet buigt en er een beeldstabilisatieoptie is voor videomode en er tevens een (audio) aansluiting op zit voor microfoons?

[Reactie gewijzigd door Arcane Apex op 22 juli 2024 21:20]

zoals gezegd, er kan een externe mic op aangesloten worden.

wat betreft het buigen van het beeld: ik neem aan dat dat niet is opgelost, aangezien dat inherent is aan de sluiter van een SLR. het wordt veroorzaakt door het feit dat de sluiter niet in 1 keer open gaat. het wordt ook wel Rolling Shutter genoemd.
Rolling shutter heeft niet zozeer te maken met de sluiter zelf, maar met de manier waarop de beeldsensor wordt uitgelezen. Die wordt namelijk in de meeste CMOS-sensors lijn voor lijn uitgelezen, waardoor elke volgende lijn dus net iets later wordt uitgelezen. Deze methode heet rolling shutter.
Dat in combinatie met (snel) bewegend beeld zorgt ervoor dat objecten van rubber lijken, doordat elke uitgelezen lijn het object net iets verplaatst vastlegt.

Het tegengestelde van rolling shutter is global shutter, waarbij de hele sensor in een keer wordt uitgelezen. CCD's werken op deze manier, en hebben dus geen last van het rolling shutter-effect, en dus ook niet van 'rubberen objecten'.

Meer informatie, en een paar voorbeeldfoto's op Wikipedia.
je Quote:
Die wordt namelijk in de meeste CMOS-sensors lijn voor lijn uitgelezen, waardoor elke volgende lijn dus net iets later wordt uitgelezen

Mijn aanvulling:
Je tekst is een beetje onduidelijk.
Rolling Shutter en Global shutter zijn wel degelijk sluiter aansturingen.
Bij rolling wordt de sensor stukje bij beetje belicht. Bij Global in een keer.
Het heeft niets met de manier van uitlezen van de sensor te maken, alles met het belichten van de sensor!

[Reactie gewijzigd door ricardo246 op 22 juli 2024 21:20]

Helaas kan de sluiter niet voor elk beeldje van een film open en dicht gaan. Dat zou niet alleen veel herrie maken; 100.000 sluiterbewegingen heb je dan in een paar dagen verstookt.

Bij film wordt de CCD of CMOS als 'sluiter' gebruikt. Op t=0 wordt een reset-signaaltje gestuurd, op t=1/100 wordt hij uitgelezen, wat er dan in zit is de waarde. Bij CCD is er niks aan de hand: daar wordt 1 signaaltje naar alle cellen gestuurd om de waarde in een buffer op te slaan, bij CMOS kan dat niet.

Meer info op wikipedia ;)
De camera is voorzien van een aansluiting voor een stereomicrofoon.
Anoniem: 201333 16 november 2010 09:44
Ik vind het gewoon een crap verhaal. Want puur praktisch gezien presteert de camera minder als de 40d/50d. Mijn CF kaarten kunnen de prullenbak in. Kortom meer geld voor film(filmen door een fotolens doe je nou eenmaal niet zo snel) en een schermpje.

Ik was blij dat ze eindelijk gingen innoveren met schermpjes enz. Maar eigenlijk ga je als fotograaf een stappie terug in je hardware
Ik vind het gewoon een crap verhaal. Want puur praktisch gezien presteert de camera minder als de 40d/50d. Mijn CF kaarten kunnen de prullenbak in
Dan is de 7D iets voor je, marginaal duurder en heeft wel nog gewoon CF, een normale joystick en een goed AF systeem.
Kortom meer geld voor film(filmen door een fotolens doe je nou eenmaal niet zo snel) en een schermpje.
Pardon? Juist een DSLR is enorm geschikt om mee te filmen, juist door de enorme sensor en de goede lenzen. Beetje non-argument. Kijk maar eens op youtube naar movies die gemaakt zijn met bijvoorbeeld de 7D, of naar het topic op GoT.
Anoniem: 201333 @Beaves16 november 2010 11:47
Ik blijf van mening dat je met een video camera films moet maken en met een foto camera foto's. Natuurlijk kan je met de hedendaagse techniek filmen met een fotocamera en andersom. Maar optisch gezien is de beeldkwaliteit dan onvoldoende naar mijn mening.

Bedankt voor de verwijzing naar het artikel. Hierin wordt mijn mening goed onderbouwd. Voor de meelezers onder ons kijk in eerdere link

Filmen met je dslr is dus puur praktisch. In de zin van handig als je je video niet mee neemt. Maar ik heb altijd min video in mijn foto tas

Hier mogen mensen het niet mee eens zijn.
niet alleen mensen.
overlaatst is een hele episode van house m.d. opgenomen met canon dslr's(HD). Het is duidelijk dat het een argument is, en dat deze optie geweldig is weggelegd voor de hedendaagse dslr's.
http://www.petapixel.com/...ly-with-canon-5d-mark-ii/
het lijkt me dan ook een beetje overkill van altijd een videocamera mee te nemen.
Zowieso als je het niet gebruikt, heb je er geen last van.
Anoniem: 196662 @Yoshi16 november 2010 15:25
Dat telt enkel voor filmen met een FF zoals de 5DII. Met een 550D/60/7D kan je iets leuk voor youtuve of vimeo maken.
dude, ook met een 7D kun je wel degelijk prachtige films maken. Waarom zou dat niet zo zijn ? Je hebt goede isoprestaties en erg goed glaswerk tot je beschikking. Succes met het vinden van een videocamera in de prijsklasse van de meeste filmende DSLR's die dezelfde kwaliteit en flexibiliteit bieden.

Beetje onzinnig altijd dat bashen op de videomodus terwijl er al vaak genoeg voorbeelden zijn langsgekomen dat het echt zeer goed werkt.
...die dezelfde kwaliteit en flexibiliteit bieden...
Niemand heeft het hier over de kwaliteit, die is gewoon goed. Erg goed zelfs. Een ideaal instrument in de handen van een professional.

Maar D-SLR's zijn nogal beperkt in hun gebruik, het gebruiksgemak, geluid, lengte van de opnames, ... Zie ook mijn post onderaan.
tjah hoeveel camcorders heb jij die sterke isoprestaties hebben, een fijne MF mogelijkheid en waar ik glaswerk kan wisselen om instant van een intieme macrocamera over te stappen op uwa. Dus ja, flexibel ja.

Je kritiek is gewoon misplaatst en komt me zeer ongeinformeerd over eerlijk gezegd.
Goed dat je die mening hebt hoor maar wil je dan ook even dit filmpje bekijken dat met de Canon 7D en 5D Mark2 is geschoten?: http://vimeo.com/8100091

Extra uitleg vind je hier: http://philipbloom.net/2009/12/12/skywalker

Misschien dat je hiermee je mening enigszins kunt herzien ;)
Anoniem: 383824 @D-Ed17 november 2010 10:44
Goed dat je die mening hebt hoor maar wil je dan ook even dit filmpje bekijken dat met de Canon 7D en 5D Mark2 is geschoten?: http://vimeo.com/8100091

Extra uitleg vind je hier: http://philipbloom.net/2009/12/12/skywalker

Misschien dat je hiermee je mening enigszins kunt herzien ;)
Ik vind dit niet het beste voorbeeld vanwege enkele scenes met geknoei van onscherpe randen. Pan op 1:23 bijvoorbeeld is zo onnatuurlijk en het beeld op 0:53 mist erg veel detail. De bomen op de voorgrond zijn gewoon lelijke vlekken. Is een kwestie van te groot diafragma. Zijn latere werk is veel beter.
Het gaat er niet om of jij mensen toe staat om het niet eens met je te zijn, het gaat er gewoon om dat de beelden die een 5D en 7D schieten er over het algemeen een stuk beter uit zien dan videocameras in dezelfde prijscategorie. Het ligt natuurlijk aan wat voor soort materiaal je wilt schieten. Voor veel soorten filmmateriaal is een 5D of 7D zelfs geschikter dan een twee keer zo dure videocamera (Sony PWM EX serie bijvoorbeeld). Wil je videomateriaal dat er écht onbetwistelijk beter uit ziet, dan zit je al bijna tegen de 10.000 euro aan. Oftewel, de film-kwaliteit van deze film-dSLRs is gewoon goed, al dan niet beter.
nadelen:
- niet langer filmen dan 10 minuten
- oververhitting
- compressie methode
- versterking geluid is niet regelbaar
- ligt niet lekker in de hand
- geen XLR aansluiting

voordelen:
- betere beeldprestaties bij weinig licht

[Reactie gewijzigd door Flozem op 22 juli 2024 21:20]

polthemol Moderator General Chat @Flozem18 november 2010 08:23
7D haalt afaik een 20 of 29 minuten aan een stuk dacht ik ?
Met een camcorder haal ik 1,5 uur, tot de accu leeg is.
jeuj, maar hoevaak heb je dat je dat effectief wil als je je druk maakt om compositie enz. enz. ?

Als ik zie hoeveel producties er al gemaakt zijn, professionele wel te verstaan, met dslr's dan is dat toch echt wel een non-issue tot en met. Dus wat is je punt dan dat je probeert te maken ?
Als je makkelijk geluid wilt synchroniseren en in je eentje met meerdere camera's werkt: wide shot & zoom shot. Een beetje reportage / docu maak je met meerdere camera's en vanuit meerdere standpunten, liefst zonder dat interviews vijf keer moeten worden ingesproken.

Lees ook even de post tegen het einde hier beneden door ikweethetbeter:

>>Ja, puur naar de beeldkwaliteit en scherptediepte gekeken, filmt een D-SLR heel goed. Onovertroffen. In de handen van een professioneel filmer, die aan de nabewerking van ruim een half uur House MD meer tijd steekt dan de gemiddelde hobbyist aan zijn hele jaaropbrengst verjaardag- en vakantievideo's, is dit de perfecte tool.

Maar als hobbyist wil je niet beperkt worden door een D-SLR. Mono geluid. Niet kunnen scherpstellen tijdens het filmen. Focusgeluid duidelijk hoorbaar in de opname. Langzaam scherpstellen als er geen gebruik kan worden gemaakt van fase detectie. Clips van maximaal x minuten. Deze lijst is nog lang niet af!
<<


Begrijp me niet verkeerd: ik zou er zo eentje bij kopen, maar dan alleen om wat leuke fills te schieten. Voor iets anders vind ik een dslr niet geschikt. Het is merkbaar in eerste instantie een fotocamera en geen videocamera.

[Reactie gewijzigd door Flozem op 22 juli 2024 21:20]

polthemol Moderator General Chat @Flozem18 november 2010 20:50
ik kan die post niet serieus nemen, het spijt me zeer. Eerst miept hij dat het niet professioneel genoeg is, vervolgens zou hij dan weer te moeilijk zijn voor een hobbyist, wat wil je nu ...

-merendeel van het filmen doe je toch echt wel met MF (als je wat serieus bezig bent)
-ik hoor geen focusgeluid dan
-voor geluid maak ik aparte opnames, waarbij stereogeluid trouwens lang niet altijd wenselijk is ;)
-de clips boeien niet, want ik ben nog geen keer tegen die limiet aangelopen. het is bijna een half uur aan een stuk dat het ding haalt, nou moe als ik binnen het half uur nog eens op rec. moet duwen. Vette kans dat ik dat op 30minuten een 20 keer gedaan heb.
-als jij als hobbyist wordt beperkt door je camera mbt. filmopties dan zit je duidelijk in een heel ander segment en heb je niets te zoeken bij filmen met de DSLR, het lijkt me duidelijk

Dus nee ik kan helemaal niets met die kritiek. Het is een specifiek iets waarvoor je hem kunt gebruiken, meer niet. En ik koop geen 7D om even wat verjaardagen op de film te zetten, idem voor een 60D. Daarvoor haal ik me wel een 100 / 150 euro camera.
Maar optisch gezien is de beeldkwaliteit dan onvoldoende naar mijn mening.
Sorry, maar hoe kom je hierbij? Juist de beeldkwaliteit is dé reden om met een dSLR te filmen en niet met een normale filmcamera, want juist met een SLR heb je door de enorme sensor en het goede glas de mogelijkheid om bijvoorbeeld met de scherpediepte te spelen of met minder licht nog goede opnames te maken.
Anoniem: 196662 @Beaves16 november 2010 15:22
De 7D is helemaal niet marginaal duurder. De 50D was maar €700 terwijl de 7D nog steeds €1200 is.

Eigenlijk verplicht Canon iedereen met een xxD naar 7D te gaan omdat de 60D een downgrade is. En de 7D is wel leuk binnen Canon hun aanbod, maar tegenover de concurrentie ligt die prijs veel te hoog voor wat je krijgt.
Canon is nu toch al een tijd langer slechter spul aan het geven dan Nikon dan de normale cyclus tussen die 2 grote jongens. Ondertussen komen Sony, Pentax en Olympus (en binnenkort wss ook Samsung) wel twijfelende klanten afsnoepen.
Canon verplicht je niets, je kunt altijd een jaartje of 2 wachten of naar een ander merk.
Als dit toestel echt slechter is is het dus geen upgrade maar meer een toestel op zich voor mensen die nog geen dslr hebben en er een willen die wel kan filmen.
Maar de 60D wordt ook helemaal niet neergezet als upgrade voor 50D-bezitters. Het is een upgrade voor xxxD bezitters. Staat ook in het artikel. Alleen als je wilt gaan filmen is het een overweging.

Als je nu een 50D hebt en je wilt upgraden dan is de 7D je vriendje.
Ik heb gewacht tot de 60D specs uitkwamen, gekeken, en rap een 7D gekocht. (Tot totale tevredenheid trouwens.)
Deze camera is een teleurstelling. Ik snap niet dat Canon van het xxxx, xxx, xx, x systeem is afgestapt. Dat maakte voor de leek erg duidelijk wat wat was, en nu is de tweecijferige serie gewoon verdwenen. Maar wel op de markt!

Overigens, ik mis de aanduiding van welk formaat foto je hebt gekozen (RAW of jpeg) in het venster? Waarom hebben ze dat nu weer weggelaten?
Dat maakte voor de leek erg duidelijk wat wat was, en nu is de tweecijferige serie gewoon verdwenen. Maar wel op de markt!
Wat een onzin, ze hebben alleen een lichte verschuiving laten plaatsvinden. Door de komst van de xxxxD-modellen waren de xxxD modellen niet langer de echte instappers. Deze zijn nu definitief opgeschoven omhoog, waarbij Canon er voor heeft gekozen om het gat tussen de xxxD en xxD zowel in capaciteiten als prijs kleiner te maken (net als vrijwel elke andere DSLR-fabrikant). Met de komst van de D7 is tevens het gat tussen de oude xxD en de xD kleiner geworden. Voorheen moest je ook in de materie duiken om te weten welk formaat sensor in welke xD camera zat.

Kortom, een kleine verschuiving waar je misschien even aan moet wennen. Maar serieus, als je dit soort camera's koopt dan kijk je toch niet naar het modelnummer? 'Ugh, nummer is hoger dus camera is better, ugh' of 'ugh, minder cijfertjes dus camera is beter, ugh' is wel heel erg neanderthaler. Je kijkt naar de specs en anders kun je aan de prijs zien welke in het hoogste segment zit.....
Alleen jammer dat door de komst van de 60d, de 50d niet meer nieuw wordt aangeboden door Canon. De gebruikers vinden dat de 60d e 50d niet kan vervangen, maar dat de fabrikant daar een andere strategie in heeft
Dag dat ik de specs van 60D zag aangekondigd worden hebben ik 5min later nog snel een 50D gekocht.
Was een goeie keuze want enkele dagen later waren ze overal uit stock. Dat was het eerste bewijs dat mensen de 60D een slechte keuze vonden.

Tweede bewijs zijn de vreselijk slechte verkopen waardoor ze zelfs de prijzen al eens drastisch hebben verlaagd zo kort na de lancering.
Mijn ervaring (met een 7D) is dat je (als je CF`s hebt onder de 8GB of met een snelheid van <30MB/s je ze toch weg moet doen.

**Mits je zoals het echt hoort in RAW (à 24MB) schiet**
Dus dan moet je toch nieuwe kaarten kopen.

Het filmen werkt na enige oefening erg gaaf en ziet er strak uit.
Als je zo gaat beginnen en kijken, welke SD kaarten moet je dan hebben en wat kosten die wel niet?
Voor de snelheid kan je volgens mij nog steeds het beste CF kaarten hebben en niet SD.
Hoeft heb extremeIV kaartjes van 8gb:)
Anoniem: 110871 16 november 2010 10:01
Wat een farce dit....

De AF van de niet echt pro camera's van canon zijn echt zwaar verouderd.....

Ik schiet al jaren met de 1D serie en een 5D en ik heb bewust de 5D2 laten gaan omdat deze dezelfde AF heeft (met al zijn tekortkomingen) als mijn 5D...

Ik hoop echt van harte dat ze niet zo dom zullen zijn om de 5D3 weer uit te rusten met deze AF want dat denk ik dat er veel (semi) professionele een alternatief gaan zoeken...

Ik zoek een fullframe camera in de prijsklasse van de 5D maar met een goede AF en niet een brakke zoals de 5D waarbij eigenlijk alleen het middelste punt voldoet in de praktijk...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 110871 op 22 juli 2024 21:20]

dat alternatief is er al tijden en heet een Nikon D700
Dat weet ik echter om nu al mijn investeringen in lenzen , flitsers grips etc etc overboord te gooien is ook weer zo wat...

Ben er wel echt serieus naar wezen kijken maar het is een geweldige des investering
tja ik heb afgelopen weekend een shoot gehad met mijn 5D II de af werkt zozo maar om nu te zeggen dat het drama is.. nee hiervoor had ik een 40D en ja ik weet dat een bijna zelfde AF erin zit maar alsnog ben ik zeer tevreden hiermee.

vergeet niet dat een 1d vergelijken met een 5d natuurlijk nooit eerlijk zal zijn..
Niet echt een drama maar ook niet meer van deze tijd !
Hier de sensoren van de 60D, 7D en 550D met elkaar vergeleken: klik

Hier de 60D, 50D en 40D (vooruitgang om maar zo te noemen): klik

En hier de 60D naast de Nikon D7000 en D5000, en dan zie je een heel ander plaatje klik

Als ik nu moest instappen met een crop dslr dan wist ik het wel, omdat dynamisch bereik de achilleshiel is bij digitale fotografie. Dat merk je wel bij zonlicht waar hoge contrasten zijn.
De Pentax K-5 is nog ietjes beter dan de D7000 kwa dynamisch bereik. Maar natuurlijk is Nikon de betere keus kwa het aanbod rondomheen (objectieven).

De Nikon D7000 en de Pentax K-5 met de nieuwste sensor van Sony steken kwa dynamisch bereik met kop en schouders boven de rest van ALLE digitale camera's uit (ook middenformaat!).
Schijnbaar hebben ze bij Sony een doorbraak uitgevonden?

[Reactie gewijzigd door MadButcher op 22 juli 2024 21:20]

ze schijnen in de sony sensor 2 beelden per x te nemen, 1 donkere om eht bereik te verbeteren. Weet niet meer waar ik dit tegenkwam. Maar dat de truuk in 2 beelden heeeeeeel snel achter elkaar nemen is.
@MatButcher. Er is nogal wat commentaar op de methodiek van DxoMark...Het overal eindcijfer is nogal misleidend. Zo is het logisch dat middenformaatcamera's niet exellereren bij hoge iso, simpelweg omdat de sensor daarvoor niet is geoptimaliseerd, maar meer voor een hoog dynamisch bereik.
Ben ik dan een van de weinige die an mening is dat een pro-camera ook best geen FF kan zijn?

Een cropfactor heeft in veel gevallen enorm veel voordelen t.o.v. een FF
- goedkoper
- sneller door lager gewicht spiegel
- je gebruikt de mindere rand niet bij slechtere EF-lenzen.

Verder weinig voordelen tov FF.
Met FF kan je gewoon de technisch mooiere foto's maken.
Meeste hangt af van de sensor grootte.
Wat dacht je van: lichter, compacter, zowel voor body als het nodige glaswerk.
Ik ben het volledig met je eens. De 7D is een fantastische camera voor vogelaars en voetbalwedstrijden....!
Gewoon voor aktie- en sport-fotografie.
En dus ook voor ouders met snelle kinderen.

M'n 40D schoot wel eens te kort met AF.
Zoals ook in het artikel vermeld staat, duidelijk een upgrade vanaf een 550D of lager, maar niet vanaf de 50D imho.
Daarvoor zou je beter kunnen doorsparen voor een 7D of zelfs een 5D Mark II.
Toch jammer dat je zo rond de 600/700 euro geen echte semi pro camera meer hebt van Canon.
ik vind het wel verwarrend, die naamgeving. de "simpelere" consument weet misschien dat
xxxd = instap
xxd = semi pro
xd = pro

Nu ineens is het:

xxxd = instap
xxd = semi-pro & advanced instap
xd = pro & ff-pro

In plaats van dat Canon deze "duidelijkheid" aanhoudt in hun naamgeving, lijken ze eerder het focusvlak, die de bovenstaande categorien representeren, te verschuiven.
Dan komen ze met de 7D uit die geen FF DSLR is, maar wel pro genoeg vanwege de rete goeie AF, weathersealing, magnesiumbody en fps.
Nu komen ze met de 60d, die gevoelsmatig gezien thuishoort in het semipro model, maar een aanzienlijke downgrade is vanaf een 40d/50d en in principe in de top zou thuishoren van de xxxd serie....

Ik vind het niet een geheel logische keuze qua naamgeving, die 60d. Ook vind ik het niet echt direct een logische keuze om dat focusvlak te verleggen.
Ik heb een 40D en de enige upgrade die ik graag zou willen doen is naar een 7D, omdat ik snelheid verkies boven FF. Aan de andere kant; hoe zou een echte opvolger van de 40/50D dan moeten uitzien als deze nog onder de 7D zou moeten zitten?
De 60D vind ik om al bovenstaande redenen geen goeie zet en zou hier dan een 600D van gemaakt hebben.
ik vind het wel verwarrend, die naamgeving. de "simpelere" consument weet misschien dat
xxxd = instap
xxd = semi pro
xd = pro

Nu ineens is het:

xxxd = instap
xxd = semi-pro & advanced instap
xd = pro & ff-pro
Nee, het is nu

xxxxD = instap
xxxD = Geavanceerdere instap
xxD = Semi-pro
xD = pro

Ook voorheen had je in de pro-serie al keuze uit aps-h (1.3X) en FF. Nu komt daar aps-c bij in de 7D. Ik vind dat geen probleem en vind het zelfs logisch. Eigenlijk hebben ze met de xxxxD en de 7D gewoon 2 nieuwe segmenten toegevoegd aan hun line-up. Ik snap niet dat mensen dat niet begrijpen en vast willen blijven houden aan de verouderde line-up.
maar een aanzienlijke downgrade is vanaf een 40d/50d
Nou noem dan eens de punten op waarin het een "aanzienlijke" downgrade is tov de 40D?

De 60D is gewoon een volwaardig xxD model.


Ja het is jammer van de MA. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat Canon heeft gemerkt dat MA een te moeilijke feature is voor de gemiddelde xxD gebruiker. Heel veel mensen zitten meteen aan MA te klooien en maken de boel daarmee juist slechter dan beter en gaan vervolgens klagen over de beeldkwaliteit of geven Canon support onnodig extra werk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.