Je hoeft geen genie te zijn om te zien dat dit niet klopt
wellicht moet je dat wel zijn, want je hebt het volledig mis.
Maar je hoeft je niet te schamen dat je dat niet inziet, want niet veel mensen zijn dr. ir. in de fysica, zoals AHBdV.
Je denkfout zit in het idee dat pixels in SLRs nog groot genoeg zijn. Dat is absoluut niet zo.
Jouw beeld van ruis is dat de ruis in de camera, (ruis van het uitlezen van de pixels etc) groter is dan het signaal dat op de lens valt. De fotonen zelf. En dat die "leesruis" het sigaan van de fotonen overstemt.
Dat idee klopt echter niet.
Ook bij DSLRs zit je bij hoge ISO waardes in de situatie dat er een heleboel pixels GEEN ENKELE foton meer ontvangen. En andere maar 1 foton of een paar fotons.
De ruis die je dus ziet is foton ruis. Het is het effect dat de ene pixel wel een foton heeft ontvangen en de andere niet. Daar komen de ruiswaardes vandaan.
(voor veel mensen is het moeilijk zich te realiseren dat hedendaagse DSLR sensors zo fenomenaal zijn dat ze enkele fotonen kunnen registreren)
Daarom dat het aantal pixels dus niet uitmaakt.
Of een foton nou op 1 van 10 pixels valt, of 1 van 100 pixels maakt niet uit. In beide gevallen heb ik die foto geregisteerd, en kan ik samen met de andere fotons een beeld samenstellen.
Uiteindelijk heb ik gewoon X aantal fotonen nodig om een plaatje op A4 uit te printen. En of die fotonen nou op 10MP of 15MP zijn gevallen boeit totaal niet.
Nou is dit een erg technisch verhaal, maar je kan het ook heel simpel in de praktijk vaststellen.
Neem een foto met een 15MP en 10MP sensor. (sensor moet wel even groot zijn)
Op 100% crop (dus 1 pixel van de sensor is 1 pixel op het beeldscherm) levert die 15MP meer ruis. Maar het beeld dat je ziet is ook groter.
Herschaal je nu beide beelden zodat ze beeldvullend op je scherm zijn, dan hebben beide beelden precies dezelfde hoeveelheid ruis.
Herschaal je die 15MP foto naar 10MP, dan krijg je ook op 100% crop dezelfde hoeveelheid ruis.
Er zijn hiervan ook onafhankelijke metingen gedaan, die je op internet kunt inzien:
http://www.dxomark.com/in...and)/Canon/(brand2)/Canon
Dat is een vergelijking tussen een 40D en 50D.
Heel veel mensen dachten dat de 50D meer ruis zou hebben, maar hebben niet gekeken wat er gebeurd als je dezelfde foto met beide cameras maakt en dan afdrukt(o.a. bekende sites als dpreview gingen hier zwaar de fout in)
Bij dxomark kun je dat verschil wel zien.
Als je op 100% crop kijkt, dus 1 pixel van de sensor is 1 pixel op je beeldscherm dan zie je bij de 50D dus meer ruis. (zoals te verwachten)
Maar klik je nu vervolgens op de knop print, dan zie je wat er gebeurd als je beide fotos op hetzelfde formaat print.
En dan zie je dat de 50D juist MINDER ruis heeft.
De reden dat ie minder ruis heeft, heeft overigens niets te maken met het aantal pixels, maar komt omdat de 50D een gapless sensor heeft, en de 40D niet. (dan zie je ook het belang van dat ene korte regeltje in deze review dat die 500D ook geen gapless sensor heeft)
[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 5 augustus 2009 18:47]