Bij racegames is er nog een andere effect. Bij shutterbrillen is het de bedoeling dat je het hoofd recht houdt. Stel dat je, met de bril op, je hoofd 90 graden draait en bijvoorbeeld liggend op de bank wil kijken, dan gaat het 3d-effect verloren. Dan zie je hetzelfde als iemand zonder shutterbril, een wazig 2d-beeld. Dat wil ook zeggen dat je bij racegames niet langer in de bocht kan hangen door je hoofd mee te buigen. Toegegeven, het is een onzinnige beweging, maar in het heetst van de strijd willen spelers die nog wel eens uitvoeren. Dat heeft met een 3d-bril op direct effect, want je ziet het spel dan opeens in 2d.
Move
Bij racegames is dat misschien nog niet zo erg, maar het geeft wel een beperking voor games waarbij actie van je wordt gevraagd. Games als WiiFit of Dance Dance Revolution lijken in ieder geval minder geschikt voor een 3d behandeling. Dat geldt ook voor een game als EyePet, die Sony in een filmpje in 3d liet zien. Als je daarin je pet over de bol aait of met een virtuele gieter water over zijn hoofd giet, draai je al snel je hoofd iets, wat direct het 3d-effect teniet doet. Als volwassene kun je daar misschien nog rekening mee houden, maar voor spelende kinderen zal dat een stuk lastiger zijn. Het is dan ook nog de vraag hoe 3d zich laat combineren met die andere vernieuwing die Sony dit jaar in petto heeft: motion-sensing. Het concern gaat Nintendo achterna met Move, nieuwe controllers die de beweging van de speler kunnen waarnemen. Juist dat bewegen laat zich lastig met een shutterbril combineren.
Duidelijk is dat ontwikkelaars rekening moeten houden met wat eigenaardigheden. Zo gedijt 3d vooral goed bij een bewegende camera en het is belangrijk dat rekening wordt gehouden met de grijze waas die een bril over het beeld legt. Verder laat een 3d-bril zich lastig combineren met bewegende spelers. Dat neemt niet weg dat 3d meerwaarde kan hebben voor gaming. Vooral de filmpjes die Sony had klaarstaan, laten dat zien. Die filmpjes smaken absoluut naar meer.